Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

#6 Summering av resan in i den föränderliga digitala världen hos en pennfäktare.

 

Ögnade genom texten innan postning och det är lite osammanhängande och upprepningar och säkert en del grammatiska fel, men jag postar okorrigerat och som jag tänkte medan jag skrev.

 

Jag började såklart i hemmet för ett antal år sedan med att införskaffa digitala apparater då jag tyckte att detta verkade smutt att bara behöva trycka på ett album eller låttitel i datorn/iPad och så spelades det musik. Jag kom snabbt till insikt att detta inte var min väg att gå då jag inte blev berörd av musiken som spelades, kallt, hårt, platt och intetsägande tyckte jag då. Det blev vinyl och cd (jo digitalt det med, jag vet) som det fortsattes att lyssna på. Men med åren kom det ut nya förfinade produkter och några hemma-hos-lyssningar gjorde mig nyfiken igen eftersom det som presenterades lät mer analogt än tidigare och jag införskaffade till slut en dCS Vivaldi-stack efter ett antal tester av andra märken. dCS som jag tyckte var det företag som hade lång erfarenhet av digitala konstruktioner och som hade en ambition om att få det att låta så analogt som det då var möjligt (finns fler). Att de sedan förfinade och att de skickar ut uppgraderingar var en bra service tyckte jag och tycker så fortfarande och var det som gjorde att jag fattade ett beslut om ett köp. Det var inte lätt för mig att få det att fungera med alla inställningar men jag tog hjälp och med tiden lärde jag mig lite mer om funktion och digitala uttryck.

När stugan sedan skulle bli fiberanslutet så tyckte jag att det borde vara perfekt att då avyttra allt gammalt och bara ha en digital lösning för att få lite musik. Slippa att frakta vinyl och cd fram och tillbaka skulle bli skönt. Jag började då att fundera i digitala banor och sedermera fråga de som förstod sig på det digitala och fick en otroligt bra respons bland vänner både på forum och utan för denna värld vilket var ett måste då jag själv anser mig vare ”dummie” när det gäller datorer och dess funktion etc. 

Sagt och gjort så började jag läsa och lyssna och fick tips på hur andra skulle göra i min situation. Jag sållade så bra jag kunde och fick feedback på hur jag själv tänkt ibland. Så nu var det bara att försöka hitta något som skulle kunna passa?

 

Bestämde mig för att ljudet skulle bli så nära mitt ljudideal det kunde bli till en inte alltför stor extra kostnad mot det jag tidigare hade i stugan. Nu höll inte den önskan om att hålla kostnaden på en rimlig nivå, men va f*n, man lever ju bara en gång! 

Hade ju lyssnat till massor av elektronik och högtalare som jag tror skulle passa mig och som jag mycket väl skulle kunna tänka mig införskaffa, det sållades friskt bland dessa när jag också sedermera kom på att jag skulle passa på att  minimalisera och försöka få till det estetiskt också.

Så det första jag gjorde var att införskaffa TAD CE-1 vilka jag gillade när jag hört de i olika konstellationer på mässor och hemma-hos. Hade nog redan då en tanke på vilken elektronik som skulle kunna tänkas att passa i stugan.

Tiden gick och jag blev sur över att fiberinstallationen drog ut på tiden och sedan avstannade helt (fortfarande inte klart). Jag tänkte att jag gnuggar väl vidare så får det bli som det blir och att en vacker dag kanske det även hittar in ettor och nollor till stugan. Så jag förberedde mig och stugan för att kunna ta emot och sprida ut inkommande ettor och nollor via tråd i en ny nätverksdragning med kontakter på de ställen jag trodde mig behöva dem, det arbetet blev jätte bra och snyggt.

 

Efter många tips och idog läsning om olika produkters funktion så bestämde jag mig ganska snart för att Roon skulle bli det jag skulle satsa på för att få musik i stugan. En Nucleos inhandlades med en hårddisk för alla tidigare album jag hade i digital form, ett val som jag är stolt över att jag tog med tanke på mina datakunskaper och glad för att ha vänner som rådde mig. Passade samtidigt på att skaffa ett mig ett livstidsabonnemang hos Roon och ett konto på Tidal samt att få min Vivaldi upsampler uppgraderad och Roon ready vilket visade sig vara ett mycket bra beslut, de förstnämnda vet jag inte om det är bra men jag tog de besluten ändå. Nu kunde jag testa lite hemma innan det blev en resa ut till stugan med dessa grejer med endast ADSL inkopplat i huset, jag måste ju testa om det fungerade som önskat.

 

Under tiden jag testade Roon hemma så började jag att sondera marknaden på elektronik som jag absolut ville testa i stugan och som jag med stor säkerhet visste skulle kunna passa mig. Tog kontakt med Olle (Ljudupplevelser i Malmö) och fick gehör för ett långtidslån över semestern och likaså Marcus på Perfect Sense som och också var villig att låna ut under hela semestern, mycket uppskattad service från min sida.

 

Absolaren hämtade jag hos Marcus på midsommardagen och hann spela några dagar innan jag senare den veckan bilade ner till Malmö för att i några dagar besöka Audionet och lyssna runt på lite annat också.

När det var dags för hemfärd på söndagen så lastade jag in två stora kartonger med elektronik från TAD och dessa blev installerade på måndagen en dryg vecka efter installationen av Absolaren och jag var riktigt spänd på att få jämföra två så fina märken ute i stugan. TAD och Absolare var elektronik som jag länge velat få testa i hemmiljö och nu skulle det bli av, f-n så spännande det skulle bli.

 

Börjar med Absolaren som lät magiskt bra out of the box men som hade en bas som inte gillades riktigt, lite utsmetad, bumlig. Tweakade lite och det blev klart bättre. Spelade via Aurender S10 och Weiss DAC202 och det lät bra men inte så bra som jag hade föreställt mig och ville att det skulle låta.

 

TAD med samma förutsättningar lät ”olyssningsbart” i mina öron, klart att det lät bra men jag var jättebesviken på presentationen, hade förväntat mig mer. Efter några timmar så blev jag gladare för då började det hända positiva saker och basen var grymt snabb och artikulerad men den lät inte lika bra i diskanten, alldeles för vass enligt mig. Flyttade runt högtalarna igen och fick till det klart mycket bättre och jag började ana att TAD skulle kunna bli en bra utmanare.

 

Tillbaka med Absolaren och nu via TAD’s inbyggda DAC och det blev ett klart lyft i basen. Sådär höll jag på, olika genrer, volym, högtalarflyttning, vingar som flyttades runt etc. Under denna period så funderade jag mycket, hjärnan kokade av den heta sommarvärmen som var då och tänket var nog inte alltid så väl genomtänkt. Men jag fick iaf iväg några mail med frågor som motparten trots allt förstod och svarade på, bra så långt och jag testade även deras förslag och fick ibland till det lite bättre.

 

En presentation av en inspelning kan hux flux få mig att börja fundera/grubbla på allt möjligt och ibland helt ovidkommande saker men också på sådant som jag hört, läst eller tror skulle hjälpa till att förbättra ljudet.

 

Lumin tänkte jag! Det vore väl något att testa? dac/streamer/plug’n play, PERFEKT!

Mailade Marcus som var på semester men som lovade att skicka en Lumin S1 så fort han var tillbaka i stan igen.

Detta var pricken över i:et för min del, när den blev installerad och när vi tweakat till allt som vi kunnat så bestämde jag mig för att detta var den väg som jag skulle ta. Kosta vad det kosta vill var det inte men jag lyckades dupera mig till att köra på den inslagna vägen och försöka glömma bort vart pengarna tog vägen.

 

TAD M2500 mk2 tyckte jag mycket om och tror att den kraft den producerar kan driva i stort sätt allt bara matchningen stämmer med övriga produkter.

TAD D1000 mk2 tycker jag mycket om också även om jag inte testade transporten. DAC/försteg i den lät riktigt bra även om jag inte fick till det allra sista riktigt så som jag ville ha det.

Combon som sådan presterade ett mycket högupplöst och korrekt ljud med en distinkt och snabb bas, ett mellanregister som är väl så bra men med en diskant som jag inte fick till, den lät för hårt och nästintill ”distade” lite på vissa inspelningar men i övrigt lät det riktigt bra.

 

Absolare Signature är en integrerad hybrid som verkligen tilltalat mig alla de gånger jag har hört den, så även här. Vilken diskant och mellanregister den levererar, världsklass! Basen som jag inte tyckte om från början i vissa frekvenser blev efter allt tweakande så bra och artikulerad att jag kanske endast vid några få inspelningar får bortse från att en transistor kan tygla de frekvenserna bättre, men som helhet är även basen riktigt, riktigt bra. Och som helhet så vann den mitt hjärta och ska jag vara riktigt ärlig så hade jag det på känn innan jag fick chansen att testa den själv.

 

När Lumin S1 blev installerad så blev jag förvånad över vilken maskin detta var, perfekt för mig.

 

Slutordsom är högst personliga och som uppfattats av mina öron/hjärta/ögon, utan rätt eller fel bara mina intryck rakt upp och ner: 

 

Jag kan bara rekommendera att om ni ska köpa nytt så ska ni testa hemma och helst under en låååång tid innan ni fattar beslut. Det är skillnader över tid och det kan bero på flera saker. Själv upplevde bl a. skillnader på presentationer när en DAC hade fått stå på i flera dygn, att alla dagar inte är bra dagar för att kunna analysera, att kablar har betydelse m m.

 

Nucleos/Roon/Tidal– klockren combo och analogt välljudande.

 

Absolare - är en grym hybridmaskin som verkligen kan leverera analogt välljud och kommer så att göra i stugan för all framtid. Alldeles för dyrt att byta ut denna som pensionär.

 

TAD- combon- är fantastiskt välljudande och för mig var det den lite hårda/vassa diskanten, små nyanser av skillnader och tycke och smak som fällde avgörandet till att den fick respass.

 

Lumin S1- blev en positiv överraskning som gillades direkt och som får stanna kvar i systemet.

 

Så mitt egna facit är att jag har lyckats matcha ihop ett digitalt system med lite nya analoga produkter som låter analogt och som mina öron och hjärta kommer att få njuta av alla de dagar jag tillbringar här framöver och det blir många kan jag lova, estetiskt/minimalistiskt så är jag/vi också i hamn.

 

Tack alla som hjälp mig på denna resa och känn er välkomna på besök om ni har vägarna förbi Roslagen.

 

/byZan

IMG_1310.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • byZan changed the title to byZan - Nytt i stugan #6
4 hours ago, byZan said:

 

Jag köpte böcker och inte bilderböcker;);)

 

Klart jag ska försöka ta kort med iPhone och lägga ut, men jag vet inte om jag törs det med hänsyn till alla fotografer på forumet:NailBiting:

 

/byZan

Jag känner igen den ångesten, men jag slutade bry mig. Gjorde som busschauffören i Hasse o Tages historia ”tänkte, va’ fan”

så bara tog jag min iPhone och gjorde det. 

Jag tom skalat ner bilderna genom att maila dom till mig själv!

hi hi.

Link to comment
Share on other sites

55 minutes ago, Adagio said:

Jag känner igen den ångesten, men jag slutade bry mig. Gjorde som busschauffören i Hasse o Tages historia ”tänkte, va’ fan”

så bara tog jag min iPhone och gjorde det. 

Jag tom skalat ner bilderna genom att maila dom till mig själv!

hi hi.

 

Jag testade och testade att försöka få in en bild av flera men misslyckades varje gång och tänkte att jag skiter i bilder just nu, jag postar texten bara och när det var gjort så fanns bilden där också, vete f*n hur det gick till och kan inte heller göra om det:smash:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Ingen dålig anläggning det blev i stugan, en riktigt vacker kombination... här i Roslagen så vill man inte nöja sig med halvbra... :)

 

Jag är fortfarande lite nyfiken på hur det gick med stenskivan och träklossarna? Jag förmodar att klossarna blev kvar? Kan ni utveckla resonemanget kring dem?

 

Edited by rikard
Link to comment
Share on other sites

@byZan

 

Än en gång ett stort grattis!

Absolare är absolut en favorit alla kategorier, sedan jag hörde dem för första gången i München så har jag inte kunnat släppa ljudminnet ur huvudet. De kräver dock sin man att både matcha och ställa upp systemet för att få den där alldeles unika magin att klinga fullt ut. Kerem kan detta till fulländning, vilket han bevisat med ett otal best in show under åren.

Om du behöver en "reportagefotograf" så vet jag en som gärna ställer upp.:D:) Han kan säkert ta med öronen också.

 

Calm 

 

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, YYZ said:

Wow, vilken suverän nivå av produkter. Inspirationen står som spön i backen, och ger mig en skjuts i mina egna tankar i förhoppningsvis ett kommande byte av förstärkare, dock inte i nivå Absolare :)

 

Tack och kul om jag kan inspirera och få någon att fundera över hur man vill utveckla sitt egna system och det oavsett nivå såklart.

 

9 hours ago, rikard said:

Ingen dålig anläggning det blev i stugan, en riktigt vacker kombination... här i Roslagen så vill man inte nöja sig med halvbra... :)

 

Jag är fortfarande lite nyfiken på hur det gick med stenskivan och träklossarna? Jag förmodar att klossarna blev kvar? Kan ni utveckla resonemanget kring dem?

 

Aha det är du som är Rikard från Roslagen (antar jag), kul!

Klossarna i ek blev kvar och ska såklart bytas ut mot lämpligt mtrl om det nu finns det? Calle_jr har säkert tips på det eller någon annan kanske. Anledningen till testet var att Audionet hade en fundering på om det inte skulle kunna bli lite varmare (analogiskt) om man inte hade trä som underlag? Sagt och gjort så satt vi dit klossarna och fann att det faktiskt stämde även om det inte var en aha-upplevelse sp gjorde de sitt till för att öka trivselfaktorn. Så nu är det sten-trä-fötter från Stabilian och det fungerar väldigt bra, om det kan bli än bättre med en annan konfiguration har jag ingen aning om?

 

8 hours ago, Harryup said:

Grattis Byzan till ytterligare en anläggning som skänker dig njutning.

 

Tack! ja det är inte klokt att kunna ha två:blush:

 

2 hours ago, calm said:

Än en gång ett stort grattis!

Absolare är absolut en favorit alla kategorier, sedan jag hörde dem för första gången i München så har jag inte kunnat släppa ljudminnet ur huvudet. De kräver dock sin man att både matcha och ställa upp systemet för att få den där alldeles unika magin att klinga fullt ut. Kerem kan detta till fulländning, vilket han bevisat med ett otal best in show under åren.

Om du behöver en "reportagefotograf" så vet jag en som gärna ställer upp.:D:) Han kan säkert ta med öronen också.

 

Tack! 

Jag har haft samma känsla som du efter första gången jag hörde Absolare och jag slog till när chansen kom och blev inte besviken och inte ljudminnet heller.

Jag vet inte vad eller om Kerem skulle kunna ha tillfört ljudmässigt med de attribut vi hade till förfogande, men att det skulle kunna gå att tweaka mer är jag övertygad om även om jag inte vill ha mer akustikfix och det för att frugan tycker att NU FÅR DET VARA NOG!:schild_help:

Är du på kvar landet så är det ju inte så lååångt och från stan ca en timme i bilen (beroende på trafiken), lägg ett pm eller ett telefonsamtal så får vi se om vi inte skulle kunna få till något?

 

/byZan

Edited by byZan
ett ord tillagt
Link to comment
Share on other sites

Jag är inte så bra på att redogöra i de termer som oftast används vid beskrivning av ljud och jag tycker heller inte om att använda de då jag ibland t ex undrar hur svart det egentligen kan bli? Så jag använder ”sällan” sådana typer av termer (gör jag visst det och inte är jag konsekvent heller) utan försöker berätta hur jag uppfattar det. Först genom öronen-> ner till hjärtat-> upp till hjärnan som analyserar med bl a de erfarenheter jag har i ryggsäcken. Märker sedan hjärnan att det är positiva vibbar så får det hjärtat att bli varmt och då blir omdömen positiva och skrivs ofta med tårar i ögonen för det har berört, tvärtom så blir de negativa ord.

Så de som kan mig och mitt ljudideal har mer förståelse för mina redovisningar och vad jag försöker förmedla då de kan läsa in sig på ett annat sätt, ni andra får försöka förstå eller fråga. Hoppas detta är ett okej och att ni fortsättningsvis läser mina inlägg med lite mer förståelse och får en viss behållning oavsett ordval, termer etc?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

 

Ett exempel på beskrivning taget från Absolut Sound och fritt översatt via google:

 

På samma sätt hade den integrerade en underbart delikat och kornfri diskant men det var inte det sista ordet i förlängning och top-end-luft. Diskanten var fullständigt flytande och raffinerad; Det fanns ingen av hasen som gör att vokal sibilance irriterar; cymbaler hade en delikatess som betonade de rika lägre harmonierna snarare än att toppsänden sizzle; och saxofon saknade tunna tonfärg som är alltför vanliga i solid state-förstärkare. Integrated är en förstärkare som kommunicerar genom att skapa en avslappnad, lättgående och intim upplevelse snarare än att bombardera lyssnaren med hyped detalj. Vissa lyssnare kan hitta den integrerade lite för artig i diskanten. Som alltid är det viktigt att matcha en förstärkare till högtalaren för den största musikaliska synergin.

 

En beskrivning som jag önskar att jag hade kunnat formulerat och delgivit er, men nu fick jag sno den från en som har vokabulären, klockren beskrivning tycker jag:41:

 

/byZan

Edited by byZan
glömt några ord
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, thli72 said:

Kanske missat det i tråden. . Men funderade du aldrig på dCS Rossini? Du verker ju nöjd med dCS i stora systemet, så en Roosini med inbyggt Roon känns logiskt som "andra system"

 

dCS i all ära men Rossini har aldrig varit på agendan och inte heller den nya Vivaldi One. Det enda som skulle få mig att ha dCS i stugan vore om jag skulle vara permanentboende där.

Kriteriet var att jag ville ha ett bra och igenkännande ljud, gärna en lite annorlunda presentation men inte ge avkall på det som jag vurmar för, det ska beröra mig och spela musik.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

Aha det är du som är Rikard från Roslagen (antar jag), kul!

 

Hehe, jag visste inte att det var ett "begrepp", men vi bor här ute sedan drygt 6 år tillbaka. Lugnt och skönt och väldigt vackert... :)

 

2 hours ago, byZan said:

Klossarna i ek blev kvar och ska såklart bytas ut mot lämpligt mtrl om det nu finns det? Calle_jr har säkert tips på det eller någon annan kanske. Anledningen till testet var att Audionet hade en fundering på om det inte skulle kunna bli lite varmare (analogiskt) om man inte hade trä som underlag? Sagt och gjort så satt vi dit klossarna och fann att det faktiskt stämde även om det inte var en aha-upplevelse sp gjorde de sitt till för att öka trivselfaktorn. Så nu är det sten-trä-fötter från Stabilian och det fungerar väldigt bra, om det kan bli än bättre med en annan konfiguration har jag ingen aning om?

 

Jag blev också lite fundersam till den där stenplattan när du beskrev den tidigare, därav min fråga kring den då. Vibrationer och underlag har ju större påverkan än man ofta tror, och kanske finns det ingen enkel formula som passar allt och alla utan det beror som vanligt på diverse olika faktorer, tycke och smak och olika erfarenheter. De fall som jag personligen haft där jag haft problem med att rummet spelat med för mycket eller ett behov av att tighta upp bas osv har jag fått ordning på det enbart med hjälp av "vibrationskontroll" eller "mekanisk jordning", i mitt fall Ansuz Darkz. Jag har alla mina grejer ståendes i en massiv MDF byrå vilket har funkat bra för mig, jag var inne på sten ett tag men backade från det, lite av samma anledning som tankarna gick hos Audionet ovan.

 

Hur som helst, grattis till ett sjukt trevligt system. Minimalistiskt, rörhybrid integrerat och sedan dac/streamer i ett, precis som jag själv tänkt och gjort på senare tid, väldigt roligt att vi tänkt i liknande banor. Så enkelt det kan bli efter alla turer man haft fram och tillbaka genom åren, men det är väl en del av både ens egna och den tekniska utvecklingen.... :) Absolare var högst upp på min lista, den var dock utom räckhåll för mig den här gången av flera anledningar och jag sitter väldigt nöjd med nummer två på listan istället. Detsamma med Lumin, S1 kittlade men jag tog ett "moget" beslut om D2 tills vidare då det var lite mycket på en gång för min del. 

 

Trots att jag är väldigt nöjd med vart jag kommit med denna minimala setup så skulle jag dock inte vilja haft resan hit ogjord på något sätt.

 

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, rikard said:

Hehe, jag visste inte att det var ett "begrepp"

 

Nä det var nog bara jag som tänkte till då jag tror vi känner ett par gemensamma personer med ML förflutet;)

 

Resorna man gjort är en del av hobbyn och har varit både roliga och berikande även om det ibland kostat lite extra mycket, men jag lever efter devisen att ”man lever bara en gång” och jag ska inget ta med mig oavsett vad jag nu hamnar;)

 

/byZan

Edited by byZan
glömt några ord
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

 

Ett exempel på beskrivning taget från Absolut Sound och fritt översatt via google:

 

På samma sätt hade den integrerade en underbart delikat och kornfri diskant men det var inte det sista ordet i förlängning och top-end-luft. Diskanten var fullständigt flytande och raffinerad; Det fanns ingen av hasen som gör att vokal sibilance irriterar; cymbaler hade en delikatess som betonade de rika lägre harmonierna snarare än att toppsänden sizzle; och saxofon saknade tunna tonfärg som är alltför vanliga i solid state-förstärkare. Integrated är en förstärkare som kommunicerar genom att skapa en avslappnad, lättgående och intim upplevelse snarare än att bombardera lyssnaren med hyped detalj. Vissa lyssnare kan hitta den integrerade lite för artig i diskanten. Som alltid är det viktigt att matcha en förstärkare till högtalaren för den största musikaliska synergin.

 

En beskrivning som jag önskar att jag hade kunnat formulerat och delgivit er, men nu fick jag sno den från en som har vokabulären, klockren beskrivning tycker jag:41:

 

/byZan

Det är på pricken tycker jag, mycket väl formulerat och beskrivet av vad denna förstärkare kan leverera.!

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Får passa på att gratulera till systemet ser riktigt trevligt ut :thumbsup:

 

Det skulle vara kul och få lite mått hur du placerat dem i förhållande till väggarna @byZan

 

Hur hamnade toe-in på CE-1 blev det ungefär att man ser igenom porten på insidan när man sitter i lyssningspositionen eller ser jag fel på fotot :blush:

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, octavia rs said:

år passa på att gratulera till systemet ser riktigt trevligt ut :thumbsup:

 

Det skulle vara kul och få lite mått hur du placerat dem i förhållande till väggarna @byZan

 

Hur hamnade toe-in på CE-1 blev det ungefär att man ser igenom porten på insidan när man sitter i lyssningspositionen eller ser jag fel på fotot :blush:

 

Tack:) Men det känns som om det är jag som ska tacka för all support på den digitala delen och som jag förövrigt blev supernöjd med:app:

 

Högtalarna är toe-in så man faktiskt ser exakt rakt igenom porten. Den uppställningen gav det bästa av allt även om man skulle kunna ändra lite både in och ut om man inte gillar samma som jag gör. Det låter bra de också men ibland är de små nyanserna det som gör skillnad.

 

Jag har bara en sidovägg på vänster sida och öppet utåt på höger…..vänta jag hämtar måttbandet…….nu tillbaka och måtten blir angivna i millimetrar till centrum av högtalaras element. 650mm frän vänster sidovägg och 1210mm till bakvägg.

 

/byZan

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

Underbart att se hur det hela landade!!! De gånger jag hört anläggningar där Absolare varit inblandade har det alltid låtit "j-ligt bra". Så jag förstår att också du föll för dem. Och skönt att du efter lite pill fann önskad synergi med rummet och resten av anläggningen. Allt ska ju spela med. Det räcker inte att plocka ihop "topprodukter" i samma set up och tro att det automatiskt blir magi. Det krävs tålamod, kunskap och en tydlig målbild vad man vill uppnå. Något som du har bevisat här. Grattis.

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, byZan said:

Tack:) Men det känns som om det är jag som ska tacka för all support på den digitala delen och som jag förövrigt blev supernöjd med:app:

 

Kul att kunna bidraga med den kunskap man samlat på sig :thumbsup:

 

30 minutes ago, byZan said:

Högtalarna är toe-in så man faktiskt ser exakt rakt igenom porten.

 

Exakt som jag har mina :D

 

31 minutes ago, byZan said:

Jag har bara en sidovägg på vänster sida och öppet utåt på höger…..vänta jag hämtar måttbandet…….nu tillbaka och måtten blir angivna i millimetrar till centrum av högtalaras element. 650mm frän vänster sidovägg och 1210mm till bakvägg.

 

 

Lite samma som jag har med sidovägg till vänster. Fast jag har mina närmare bakvägg har funderingar på att laborera mer med det måttet.

 

Hur hamnade du i mått mellan dem kontra lyssningspositionen?

Link to comment
Share on other sites

Äntligen lite bilder.:77:

Måste kännas skönt att ha kommit i mål i en lång och krävande process med mycken vånda och beslutsångest.

Låter säkert helt förträffligt då jag vet hur ditt hemmasystem låter och vilket ljudideal du har.

Absolare har alltid låtit bra på mässor tillsammans med Kaiser, så bara lite avundsjuk.:D

 

Ett STORT grattis.

Link to comment
Share on other sites

Oj vad det händer saker i denna tråden!

 

För att fortsätta vid träklossarna så tror jag att en stavlimmad skiva troligtvis ger än bättre resultat och har man möjlighet att limma björkplyfa i skikt med fiberna i motsatt riktning mot varandra och sedan avsluta med en ekskiva på undersida och ovansida så kommer man ytterligare en bit i mina öron. Men jag har inte provat alla varianter på det temat. :)

 

Jag hade gärna fortsatt att hjälpa till och finjustera denna lilla pärla till setup, men tiden medgav inte mer denna gången. Jag vet att byZan känner sig med all rätta väldigt nöjd med ljudet som det var när jag åkte, men som den anläggningen svarade på vår handpåläggning så ökad min nyfikenhet hur långt man skulle kunna ta det. Eller rättare sagt, kan man ta det närmare byZan's ljudideal? 

 

Min egen ljudupplevelse av de fyra dagarna i Roslagen var att vi gick från ok ljud till stundtals magisk återgivning. Det är klart att en stativhögtalare inte kan ge den utsträckning i frekvensområdet som en fullregister golvare kan. Inte i heller kan den återge den fullskaliga ljudbild som stora högtalare i stora rum kan återge. Men klang kan den återge och det mellanregistret och diskant som jag hörde i Roslagen var magiskt! Jag vet att byZan tidigare nämnde att jag tyckte att det var det bästa jag hört från CE-1, faktum är att det inte var riktigt vad jag sa. Jag sträckte mig lite längre och sa att jag har aldrig upplevt ett klangligt bättre mellanregister eller diskant från någon TAD setup som jag har haft förmånen att uppleva.

 

Jag lyssnar mycket på genren singer/ songwriter. Där är återgivningen av rösten en viktig parameter för att bli engagerad. I byZan's setup var just denna parameter exceptionell när mjukvaran medgav det. En lugn och "svart" bakgrund gör att rösternas nyanser framträder med en kuslig närvaro. Ibland pratas det om att upplösningen tar över och skapar en lyssningströtthet, i den här setupen saknade jag absolut ingen upplösning i mellanregister och diskant, samt jag har svårt att se mig själv bli lyssningstrött i den fåtöljen.

 

Det är inte alltid lätt att vara ärlig mot sig själv och det arbete man har lagt ner på sin egen anläggning för att nå sina egna ljudideal. Men denna vistelse i Roslagen gjorde mig uppmärksam på att jag har en bit kvar till den närvaro och klang i mellanregister samt diskant som jag numera önskar! :77::blush:

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, octavia rs said:

Hur hamnade du i mått mellan dem kontra lyssningspositionen?

 

Vänta måste hämta måttbandet igen…….2225mm exakt!

 

2 hours ago, octavia rs said:

Lite samma som jag har med sidovägg till vänster. Fast jag har mina närmare bakvägg har funderingar på att laborera mer med det måttet.

 

De hamnade så långt från bakvägg för att kunna tygla basen och med det fick jag ett bra mycket bättre djup på köpet.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, figge said:

Äntligen lite bilder.:77:

Måste kännas skönt att ha kommit i mål i en lång och krävande process med mycken vånda och beslutsångest.

Låter säkert helt förträffligt då jag vet hur ditt hemmasystem låter och vilket ljudideal du har.

Absolare har alltid låtit bra på mässor tillsammans med Kaiser, så bara lite avundsjuk.:D

 

Ett STORT grattis.

 

Ja bilderna bjuder jag på;)

 

Ja det var en otäckt mödosam resa och jobbigt att behöva sitta och lyssna i det fina sommarvädret, men vad gör man inte för att hon ska bli glad att få bort en massa burkar;)

 

Ja det finns likheter men nu vet jag att kan få det att låta bättre hemma om jag bara får hjälp med att flytta högtalarna där också, som de står nu är det sämre än tidigare men kan också bli bättre än tidigare.

 

Inte ska du vara avundsjuk, du behöver ju bara en timmes bilåkande och vips så får du en portion av detta system.

 

TACK:)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Audionet said:

Oj vad det händer saker i denna tråden!

 

För att fortsätta vid träklossarna så tror jag att en stavlimmad skiva troligtvis ger än bättre resultat och har man möjlighet att limma björkplyfa i skikt med fiberna i motsatt riktning mot varandra och sedan avsluta med en ekskiva på undersida och ovansida så kommer man ytterligare en bit i mina öron. Men jag har inte provat alla varianter på det temat. :)

 

Jag hade gärna fortsatt att hjälpa till och finjustera denna lilla pärla till setup, men tiden medgav inte mer denna gången. Jag vet att byZan känner sig med all rätta väldigt nöjd med ljudet som det var när jag åkte, men som den anläggningen svarade på vår handpåläggning så ökad min nyfikenhet hur långt man skulle kunna ta det. Eller rättare sagt, kan man ta det närmare byZan's ljudideal? 

 

Min egen ljudupplevelse av de fyra dagarna i Roslagen var att vi gick från ok ljud till stundtals magisk återgivning. Det är klart att en stativhögtalare inte kan ge den utsträckning i frekvensområdet som en fullregister golvare kan. Inte i heller kan den återge den fullskaliga ljudbild som stora högtalare i stora rum kan återge. Men klang kan den återge och det mellanregistret och diskant som jag hörde i Roslagen var magiskt! Jag vet att byZan tidigare nämnde att jag tyckte att det var det bästa jag hört från CE-1, faktum är att det inte var riktigt vad jag sa. Jag sträckte mig lite längre och sa att jag har aldrig upplevt ett klangligt bättre mellanregister eller diskant från någon TAD setup som jag har haft förmånen att uppleva.

 

Jag lyssnar mycket på genren singer/ songwriter. Där är återgivningen av rösten en viktig parameter för att bli engagerad. I byZan's setup var just denna parameter exceptionell när mjukvaran medgav det. En lugn och "svart" bakgrund gör att rösternas nyanser framträder med en kuslig närvaro. Ibland pratas det om att upplösningen tar över och skapar en lyssningströtthet, i den här setupen saknade jag absolut ingen upplösning i mellanregister och diskant, samt jag har svårt att se mig själv bli lyssningstrött i den fåtöljen.

 

1 hour ago, Audionet said:

Det är inte alltid lätt att vara ärlig mot sig själv och det arbete man har lagt ner på sin egen anläggning för att nå sina egna ljudideal. Men denna vistelse i Roslagen gjorde mig uppmärksam på att jag har en bit kvar till den närvaro och klang i mellanregister samt diskant som jag numera önskar!

:77::blush:

 

Ja, Euphonias forumister är vänliga nog att skriva i tråden och det är ju alltid roligt att få feedback:)

 

@Audionet, med den texten kan de ju tro att vi är kompisar;)

Du skriver så fint och öser lovord så att jag rodnar:blush::77:

 

Klart att jag ska testa att försöka få en eller ett par träbitar till under Absolaren men den tiden finns inte just nu så det får bli senare. Du skriver om klangen och det var bra för just det har jag missat att förmedla. Klangen är ”toppen” av alla toppar och dalarna är ”nästintill" obefintliga;)

 

Nu skulle även du höra hur Lumin S1 har växt på sig lite sedan du lämnade mig i sticket ;), det är en otrolig välspelade liten tingest som bör prövas om man står inför det valet.

Nästa gång blir det kanske lite större högtalare som ska flyttas runt så träna lite så du orkar med dem för jag ska bara sitta i fåtöljen och lyssna efter den bästa placeringen, haha!

 

1 hour ago, Audionet said:

Det är inte alltid lätt att vara ärlig mot sig själv och det arbete man har lagt ner på sin egen anläggning för att nå sina egna ljudideal. Men denna vistelse i Roslagen gjorde mig uppmärksam på att jag har en bit kvar till den närvaro och klang i mellanregister samt diskant som jag numera önskar!

 

Sorry om det är jag som har ställt till det för dig, det var inte alls meningen. Men det kanske kommer något gott ur detta som berikar i framtiden?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Vänta måste hämta måttbandet igen…….2225mm exakt!

 

Är det mellan högtalarna eller ut till lyssningspositionen? 

 

1 hour ago, byZan said:

De hamnade så långt från bakvägg för att kunna tygla basen och med det fick jag ett bra mycket bättre djup på köpet.

 

 

Ok, just måttet till bakvägg ska jag prova att öka lite och se vad det gör i mitt rum har dock inte möjlighet till så stora mått som du kom upp.

 

Har du någon dämpning i rummet eller är vingar de enda akustikprylarna?

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, octavia rs said:

Är det mellan högtalarna eller ut till lyssningspositionen? 

 

Måttet är till lyssningspositionen och måttet mellan högtalarna är ……vänta ska hämta måttbandet;)…….1880mm.

 

3 hours ago, octavia rs said:

Har du någon dämpning i rummet eller är vingar de enda akustikprylarna?

 

Ingen dämpning förutom gips-plyfa-liggande träpanel. 

Akustikfix består av 2 vingar, draperier Acqwoll bakom lyssningplatsen och en ganska tjock ullmatta 200x140 det är allt.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, byZan said:

 

Ingen dämpning förutom gips-plyfa-liggande träpanel. 

Akustikfix består av 2 vingar, draperier Acqwoll bakom lyssningplatsen och en ganska tjock ullmatta 200x140 det är allt.

 

/byZan

 

... och avsaknad av höger sidovägg kanske... :unsure: ?

Du har väl ett liknande upplägg hemma i huset fast motsatta förhållandet och där funkar det ju ovanligt bra.

Att ljudet sen inte "tippar" åt ena eller andra sidan har jag lite svårt att greppa rent akustikmässigt...

... det blir ju en rejäl avluftning av bastrycket om inte annat ?

 

Ett ordentligt grattis från mig också till stugans nya musikförmedlare :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag tagit mig igenom tråden och...oj, vilken fin anläggning det blev i stugan och vad skönt att äntligen hittat rätt efter alla funderingar och frågetecken du haft under resan. Stort grattis!
Kan tänka mig att det nu spelar musik som berör.

Njut ordentligt nu!
Man kanske skulle ta en sväng med båten och hälsa på:).

mvh
Lasse

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...