AlfaGTV

Medlem+
 • Content Count

  2 097
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  58

AlfaGTV last won the day on January 14

AlfaGTV had the most liked content!

Recent Profile Visitors

4 743 profile views
 1. AlfaGTV

  Ulfsans streaminglösning

  Svarade inte på dina frågor tidigare; Exclusive mode ~ Tillåter mjukvaran att hävda exklusivt ägarskap till hårdvaran under sessionen. (Inga andra mjukvaror kommer få tillträde till ljudfunktioner via din DAC) Integer Mode ~ Undviker konvertering mellan 32bitars flyttal och det bitdjup din ljudström har, oftast 24bit. Ett sätt att minska mjukvarupåverkan på ljudströmmen.
 2. AlfaGTV

  CD-transport

  Tack för siffror @kenneth, men dessa säger ju inte mycket. Exakt vad är "bit rate drop out"? Mig veterligen mäter man jitter i picosekunder oftast, som en maximal avvikelse från den förväntade tidpunkten. Om du källhänvisar kanske det blir lättare att fatta vad man mätt, hur och varför?
 3. AlfaGTV

  Ulfsans streaminglösning

  Ah, den borde dock vara avsevärt kraftfullare än proppen i MacMini! Du ser längst upp i Signalväg att det står Bearbetningshastighet: 3.4x Det betyder att lasten är 1/3,4 av din servers kapacitet (ca 30%). Nu kanske du lyssnar i lurar och därför passade på att aktivera Crossfeed, vilket kostar lite extra kapacitet, men att enbart uppsampla till 24/384 borde inte vara något problem i längden. Grejen med Bearbetningshastighet är att den skall ligga över 1.5x för att man skall vara hyfsat säker att slippa dropouts eller andra avbrott. Upplever du någon ljudförändring?
 4. AlfaGTV

  Ulfsans streaminglösning

  Nu snackar vi! Fast byt från "Renderer enbart" till "Stödjer ej MQA"! Detta har blivit default av okänd anledning i Roon sedan någon nylig uppdatering. Annars ser det helt rätt ut, och du behöver inte pilla med MIDI settings för att omsampla i din Bridge. I din post #24, på den högra bilden, så klickar du på de tre prickarna till höger om "MacMini till Auralic Vega" och där kan du välja DSP. DSP-dialogen ser ut så här, och jag har expanderat uppsamplingsmöjligheterna: Här kan man pilla lite och experimenter med filter, format och lite annat smått o gott! Tillräckligt mycket parametrar för att hålla en entusiast sysselsatt länge och väl! Edit: Inser att jag valde min Vault som exempel, vilket innebär att DSD-alternativen inte syns för mig, men kommer visas i ditt fall. Glöm inte sätta parametern "Parallellisera Sigma-Delta modulator" och gärna "Aktivera naturlig DSD-bearbetning" om din iMac tål detta.
 5. AlfaGTV

  Ulfsans streaminglösning

  Det gör du säkerligen helt rätt i, men jag vill åter rekommendera dig att ställa in Exclusive mode och Integer Mode på din MacMini-zon i Roon. Det gör att Roon faktiskt kan skicka bitperfekt ljud genom den enkla endpoint/renderer/brygga din MacMini utgör. Och om du nu föredrar 24/384 som samplerate, ställ in det i Roons DSP för din MacMini’s zon! Alltså, låt servern göra ”the heavy lifting”, inte din Bridge. Den kommer dels att göra det bättre, för den är troligen avsevärt mer kraftfull, och du kan spendera en massa CPU-cykler så långt ifrån din ljudanläggning som möjligt.
 6. AlfaGTV

  Ulfsans streaminglösning

  Jo, de flesta men inte NUC8 vad jag minns. Dock rekommenderar Roon inte att man ansluter en ROCK-apparat via WLANet, de rekommenderar trådat. Jag tror inte jag ljuger när jag hävdar att delarna till @byZan Roon-server i stugan kostade strax under 5Tkr (NUC7i3BEH, m.2 NVMe och 8Gb RAM) Men, störs du inte av iMacens övriga funktioner så låt den jobba vidare? Det är ju som du säger en kostnadsfri lösning tills vidare, bortsett från högre strömförbrukning. Du kan alltid häkta på en USB-disk om du börjar rippa mängder med plattor! Din gamla MacMini i hyllan, är det en 2009 Core 2 Duo? Och isf. kör du Mac OS i den? (Jag har Win 7 på en av mina gamla MacMini för att komma åt ASIO och Native DSD-kapabilitet. Givetvis med Roon Bridge installerat, och remote adm via paddan) Kul musmatta! Refererar den till floden Meuse i Frankrike? Isf har jag jag varit där häromåret, i Bogny sur Meuse!
 7. AlfaGTV

  CD-transport

  Det hade varit intressant att höra en teori om varför det skulle vara så? Likväl som någon mätning som bekräftar? (Jitter är ju relativt mätbart) Om impedansen är likvärdig, och det är den ju? Då kan knappast en kabel tillföra jitter.
 8. AlfaGTV

  Vad lyssnar du på just nu?

  Jag har Rush-dag, just nu: Men jag blandar mellan filer och vinyler! R.I.P. Neil...
 9. AlfaGTV

  Ulfsans streaminglösning

  Tja, du är inte ensam om att gilla LMS och Squeeze-systemet. En vän till mig (och flera andra euphonianer f.ö.) som kallar sig för Jojje66 håller envist fast vid Squeeze-systemet också, eftersom han är van vid, och gillar, både styrappar och även Spotify. Jag är uppriktigt nyfiken på hur din "kravspec" ser ut? Tycker det är intressant med hur vi alla prioriterar våra val. Jag menar då, att jag t.ex. prioriterar tillgänglighet väldigt högt, kanske snäppet ovan absolut ljudkvalitet. Andra kanske prioriterar en lösning med få apparater som kan samexistera i ett snyggt inrett vardagsrum. Kanske en poll @calle_jr? Jag tyckte/tycker texten om medeleuphonianen är riktigt rolig att grunna kring, och är samtidigt rätt övertygad om att "denne" förändrats sedan den senaste undersökningen!
 10. AlfaGTV

  Hemma hos Alfons kompis.

  Skoj med reportage! Tack Apex! Och, galet snyggt foto som vanligt! Och Morgan trivs säkerligen fantastiskt i sin sweetspot, både visuellt och ljudmässigt, om man får tro lite granna! Snyggt och ändamålsenligt. Får ens egen anläggning att se ut som en loppmarknad...
 11. AlfaGTV

  Lumin - uppdatering av firmware

  Jo, det är helt riktigt, att Roon gör som Lumin i det här fallet. Dvs packar upp den delen av MQA som är icke-DAC-beroende, till 88.2KHz/96kHz. Jag har inte läst på tillräckligt om Lumin men de "kan inte" göra den sista delen av uppackningen som kallas Rendering Ja, samma begrepp som vi diskuterade häromdagen, men en annan betydelse. MQA Renderer innebär uppsampling av den 88.2/96Khz ljudström som Unfold presenterar, samt att tillämpa specifik filtrering beroende på vilken DAC som brukas i aktuell apparat. Resultatet bör vara en högupplöst (upp till 358Khz?) PCM ljudström som anpassats till DAC'ens egenskaper och bör motsvara det som studioteknikern sparat ned. Jo, lite marknadsblurb är det nog... Men det kan låta nog så bra, inget att tvivla över. Detta medför att ingen streamer kan lämna full MQA ut digitalt, bara via sina eventuella analoga utgångar. Som parentes har Auralic en egen algoritm som gör att de packar upp MQA till sin ursprungliga upplösning, men det är inte den officiella, licencierade, MQA avkodningen! Och du minns rätt @ulfsan, jag köpte Dominique Fils-Aime av Qobuz i 24/44.1 FLAC, och när jag spelar den i Roon och mina Pioneer DAP så identifierar dessa direkt en MQA fil och packar upp den till 24/88.2. Jag mailade QOBuZ support och frågade varför jag fått en MQA-platta, och de svarade ganska snart med meddelandet att jag fick fritt välja ett annat album ur deras katalog som kompensation! För övrigt @ulfsan, du bör aktivera Exclusive Mode på din ljudzon, och kanske även Integer Mode. Sätt volymkontroll till avaktiverad eller Enhetens volym om möjligt. Det bör höja din ljudkvalitet betänkligt!
 12. AlfaGTV

  En hifinörds bekännelse

  Om jag inte är fel ute så är AES/EBU SPDIF i botten, men överfört via XLR-kontakterade kablar med fasvänd signal i ena. Alltså, i princip samma sak, men anpassat för just proffs- och studiobruk, med tydligt definerad impedans etc. Jag är nog inne på @Bebop linje med rejäla kontakter och termineringar och föredrar (jodå) XLR kontakterna. Hör jag nån skillnad på likvärdiga kablar och anslutningar? Njae, det kan jag inte utlova. Möjligen att jag kan uppleva koaxial RCA SPDiF som att dessa kan uppvisa hörbara skillnader oftare än motsvarande XLR...
 13. AlfaGTV

  P-Pans Musikhörna

  Gratulerar till ditt val, hoppas nöjet blir förhållandevis lika långvarigt som beslutsprocessen! Jag är helt säker på att du o Mats kommer fram till en bra lösning på eventuella basproblem. Upplever du att det är en stor omställning mellan de rundstrålande MBL till de direktstrålande Marten?
 14. AlfaGTV

  Vad lyssnar du på just nu?

  Du sammanfattar mina intryck väldigt väl @Bolstad! Som musik var det mer gränslöst än kvalitativt, i mina öron. Betraktar henne hellre som performance artist än musiker, men då blir enbart musiken en lite begränsad scen för donnan...