AlfaGTV

Medlem+
 • Content Count

  1 597
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  49

AlfaGTV last won the day on July 19

AlfaGTV had the most liked content!

Recent Profile Visitors

4 264 profile views
 1. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Jadu @byZan, du vet ju att jag är lite nörd! Jag vill ju ha med mig lite trevlig musik när man är i sommarstugan (husbilen alltså) och då är det lurar som gäller. Tyvärr så kräver ju de flesta lurar någon form av "turbo" för att kunna drivas ordentligt idag, iaf de jag gillar. Så det här är ett exempel på en lur-turbo! Jag ser tre användningsområden på rak arm, med min bärbara Mac och dess Roon Core har jag med mig i stort sett hela biblioteket. En smidigare lösning är Pioneer XDP-100r med ett rejält lass FLAC-filer på de microSD som är lagring. Allra enklast är nog ändå att cacha ett gäng album i Qobuz app på iPhone. Av dessa är det egentligen bara Pioneer som levererar ljud av vettig kvalitet, de båda äpplena är lite tafatta om de ska driva en planarmagnet-lur. Men även Pioneer mår bra av lite hjälp på traven, så därav denna lilla tingest. Men, i huvudsak handlar det om nyfikenhet! Får man en bra lur-turbo för en lusentapp? (Ja, det får man!) Topping NX4 DSD är ju också en ren DAC om man vill, så jag passade på att koppla in den till min gamla MacMini. Via ASIO-drivrutinen kan man köra Native DSD upp till 22.4Mhz, alltså DSD512. Jag har inga sådana filer, men Roon låter mig prova genom att sampla upp det jag vill. Nu är uppsampling till DSD512 inte någon trivial uppgift rent matematiskt, det kräver lite processorkraft så det fick bli min NAS och min Intel i5NUC som fick göra grovjobbet och det gick fint! Inga jättemarginaler för att t.ex. DSP-anpassa ljudet samtidigt, men inga avbrott eller missljud. Hur lät det? Jo, tack, bara fint! Men, jag har inte lyssnat noga ännu, bara konstaterat att det inte skaver eller låter konstigt. @kasra, jag sålde min Mojo med ambition att prova nåt annat. Kanske en Mojo 2 eller så. Den här NX4 kommer fungera utmärkt tills dess! Angående ljudet så tror jag Mojo upplevdes mera upplöst men Topping har definitivt mera muskler och kanske kommer mogna någon med några timmars bruk?
 2. AlfaGTV

  triomio's krypin

  Vissa tillverkare har en liite högre byggstandard än andra, till dessa hör definitivt Esoteric, enligt min mening! Jag har tyvärr inte lyssnat så mycket till dem då, men låter det så bra som det ser ut, så ska du säkert vara nöjd!
 3. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Har spelat en hel del vinyl de senaste dagarna och njutit, men idag var det dags att konsumera lite filer igen. Ibland saknar jag min Chord Mojo för dess sköna ljud och bärbarhet så jag ville prova något alternativt. Jag rapporterade nyligen om den överraskande Topping D10 för några hundralappar från öst. (Utöver kostnaden för tull, moms o hantering som tillkommer) D10 har jag jobbet och tycker det fungerar utmärkt, så jag undrade om inte Topping gjorde nåt som var mera anpassat för bärbart, så det kan funka både till mobilen och till laptop och kanske även i bilen om man får en släng av audiofila nervosa på resan! Jag hittade en apparat som jag tyckte borde passa mina önskemål! Den heter Topping NX4 DSD, och är en rackarns liten DAC/Hörlursförstärkare. Den har helt galna prestanda när det gäller format och kompatibilitet och kostar inte mer än en hyfsad middag ute, utan frun... Den anlände idag, och efter att ha gjort en "Far, jag kan inte få upp min koko-nöt!" i köket lyckades jag bryta mig in i den extremt väl förpackade lilla försändelsen! Väl innanför de många lagren av bubbelplast och tejp hittar jag en väldigt proper kartong. För de av oss som låter förpackningskvalitet och estetik återspegla upplevelsen av en produkt väntar inga besvikelser, det lovar jag! Nåväl, min promenad förbi Kjell & Co för att skaffa en lämplig adapter från USB-C (MacBook Pro) till micro-USB (Topping) visade sig vara överflödig då Topping skickar med i princip allt (utom en Apple Camera Connection kit-kabel) man kan tänkas behöva. Jag laddade på NX4 lite grann innan jag provade ansluta den. Det inbyggda batteriet tillåter runt 6-7timmar DAC+hörlursstärkeri enligt Topping, samt över 20timmar analogt förstärkeri. Okej, tålamodet tryter, jag är ju nyfiken! Jag börjar med att ansluta den till min iPad, inga problem, den verkar identifieras direkt. Jag plockar fram ett par lämpliga lurar för "bärbart" bruk och det blir Hifiman Edition X v2, de är hyfsat lättdrivna och trivsamma. Väl anslutna och Topping påslagen går jag in i Roon och pekar på iPad som ljudenhet. Lite koll i inställningarna visar att NX4 verkar rapportera sina formatmöjligheter korrekt, upp till 768Khz samplerate för PCM och DSD256 för DoP. (DSD512 om man kör DSD Native) Jag kan kort konstatera att den upplevs otroligt kraftfull som lurstärkare och ljudet från det inbyggda Sabre ES9038Q2M-chipet skäms inte för sig, med det lite fylligare ljudet som jag känner igen från den HAT jag tjatat om på sistone. Med Low Gain är kl11.00 på volymratten mer än tillräckligt i EdtX-lurarna! Basen trycker på fint, det har den dära "punch"-effekten som en bra bas har när det finns gott om pulver kvar att ta av. Upplever ljudet som nästan lite voice'at åt det fylligare hållet, och det är fortfarande utan Bass Gain påslaget. Testar uppsampla lite och kör upp Qobuz RedBook material till DSD256 över iPad vilket går hur bra som helst. Ja, det här kan nog bli riktigt bra!
 4. AlfaGTV

  triomio's krypin

  Äh, inte i närheten! Två märken till känner jag till som använder den typen av knapp och färg på dioden och då jag beslutat mig för att det inte var en Lumin streamer kvarstod bara en Esoteric CD/SACD enhet? Nu då!
 5. AlfaGTV

  P-Pans Musikhörna

  Kul! En katt bland hermelinerna, en tupp i hönsgården eller vad man nu ska kalla det! Inte var det nån pelargon heller, men jag hoppas de är "pelglada" oavsett! Men, är det nån "special edition" eller så? 805 är det väl iaf, nån version...
 6. AlfaGTV

  triomio's krypin

  Rotel eller möjligen Krell?
 7. AlfaGTV

  P-Pans Musikhörna

  Jag vill gärna placera ett par Sonus faber på de dära pidestalerna, eller en pelargon kanske?
 8. AlfaGTV

  Vad lyssnar du på just nu?

  Nejdå, fullt förståeligt! Dessutom är svamp nyttigt o miljövänligt, iaf kantareller och Karl-Johan! Jag var dock på annat humör för att kicka igång en tämligen stillsam arbetsdag; Fast jag jobbar hemifrån och spelar då natürlich vinyl! Vilken jäkla bra platta detta är! Kommer tillbaka till denna gång på gång på gång! Och som någon beskrev tidigare, spastiska rörelser och frenetiskt rumpgung tyder på att jag verkligen vaknar till av detta!
 9. AlfaGTV

  triomio's krypin

  Ser ut som juveler! Snyggt och säkerligen potent! Är de lika tunga som de ser ut att vara? Förresten, vad menas med "mellannorrland"? Bräcke? Vilhelmina? Arvidsjaur?
 10. AlfaGTV

  En hifinörds bekännelse

  Noterar att tillverkarens logga återspeglas i någon mån i stativens profil! Lite som Pathos kylflänsar!
 11. AlfaGTV

  En hifinörds bekännelse

  Självklart vill vi(jag) smygtitta in hos @rikard! Kör hårt @P-pan!
 12. AlfaGTV

  Vad lyssnar du på just nu?

  En så bra dag att lyssna till detta som man kan hitta!
 13. Jo, det är nog oftast så, men det händer att jag ibland söker en inspelning under t.ex. Carlos Kleiber eller Herbert Blomstedt eller så. Visst, kompositör som sorteringens primär, enkelt och funktionellt men kanske lite för enkelt?
 14. Jag har äntligen fått den berömda "tummen ur" och sorterat bort runt 1000 LP som jag inte spelar regelbundet. De är nu förvarade hyfsat säkert och ändå tillgängligt, om jag skulle få ett plötsligt behov av Anthrax - State Of Euphoria eller nåt liknande! Men, nu öppnar sig möjligheten att för första gången försöka bringa någon form av ordning bland de klassiska skivor jag samlat på mig under åren. Jag har IKEA Expedit som förvaringsmöbel och har nu möjligheten att ha dem tillgängliga och faktiskt hitta den där plattan med Haydns Symphonier eller den där tolkningen av Beethovens 5:a av Karajan. Och då blev jag lite fundersam på hur jag skulle sortera... Hur har ni era klassiska alster sorterade? På period? Kompositör? Dirigent? Inspelningsår? Bolag? Alla dessa kan ju ha sin poäng, men olika sådana.
 15. Även om jag inte bekantat mig i hemmet med Dynavoice har jag en distinkt känsla av att det är mycket välljud för den investerade kronan! Lite som XTZ även om de rör sig i lite bredare ambitionsskikt. En bra referens oavsett, är det golvare av nåt liknande stuk som kan tänkas få uppehållstillstånd, eller? Jag tänker att inom budgeten finns många trevliga stativare också, och med lite understöd av subban (basen) kan det ju fungera utmärkt.