bigblue

Medlem+
 • Content Count

  1 214
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  23

bigblue last won the day on February 15

bigblue had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Westcoast

Recent Profile Visitors

7 726 profile views
 1. bigblue

  A clock to rule them all

  Visst är det så. Jag menar inte att recensentens upplevelse skulle stämma överens med din eller någon annans upplevelse. Inte heller att det är facit eller faktum. Det var bara en personlig reflektion på den aktuella recensionen där jag var förvånad över hans upplevda intryck. Jag hoppas få lyssna på denna fina kombo på mässan - om tillfälle ges.
 2. bigblue

  Dags för nästa steg

  Här är en intervju som gav mig väldigt mycket matnyttigt när det gäller klockor, digitala signaler, jitter och protokoll. Det är John Darko som intervjuar R&D ingenjören på Innous. Nuno Vitorino menar att allt spelar roll i ett ett system - därför kommer man också få olika resultat. Det är t ex därför som vissa användare menar att USB är bäst från källan A. Medan andra som har samma källa (men annan DAC) får ett bättre resultat med en annan anslutning. Trots att vissa menar att det är omöjligt då det handlar om ettor och nollor. Innous menar att varje anslutning/protokoll har sina egenheter och problem. Det handlar bara om att välja den man tror mest på och arbeta för att göra den så välljudande som möjligt. Här fick jag också en bra förklaring till varför det uppstår avvikelser vid överföring av digital information. Trots att det "bara" är 1 och 0. Förklaringen, mycket enkelt, är att 0 och 1 representeras av en spänningsförändring (t ex 0 resp 5V). Och därmed har vi klivit in i den analoga världen vilket i sin tur innebär att man introducerar avvikelser från den perfekta (binära) fyrkantsvågen som eftersträvas Varför digital audio inte bara handlar om 1 och 0. Väldigt intressant att lyssna till en duktig ingenjör som är ödmjuk inför faktumet att man inte vet allt eller kan mäta allt. Istället menar han att "här står vi idag - men i morgon kan det dyka upp nya fakta som gör att vi ändrar vår position helt."
 3. bigblue

  A clock to rule them all

  Auralic är en tillverkare som jag tycker tagit fram många intressanta och välljudande produkter genom åren. Väldigt kul att läsa en test av både Vega och Leo. Blir dock lite konfunderad när jag läser att för 85 000 kr så får man en produkt (klocka) som enligt artikeln inte ger någon upplevd förbättring vid 16/44 och ibland vid högre samplingsnivåer. Jag hade nog väntat mig mer...
 4. bigblue

  A clock to rule them all

  +1 Det var precis detta ämne som jag tog upp i min tråd Dags för nästa steg.
 5. bigblue

  byZan - Nytt i stugan #7

  Hoppas att Lilla Fridolf överlever till nästa helg....
 6. bigblue

  Dags för nästa steg

  Snubblade över Steve Guttenbergs senaste video-krönika. Där tar han upp ett ämne som irriterar honom något alldeles extra. Det handlar om folk som uttrycker starka åsikter om utrustning som de inte ens har hört. Audiophiliac Och jag kan inte annat än att hålla med. Att tycka olika är helt ok och många gånger berikande så länge som det hela hålls sakligt. Men när man läser kommentarer om hur olika apparater eller kombinationer låter - trots att personerna i fråga aldrig hört dem är..... intressant. Här tycker jag att Euphonia i de flesta fall är ett utmärkt forum med gott om höjd i diskussionerna. För egen del är besök på mässor och "hemma hos" en viktig del av av hobbyn. Detta stillar delar av min nyfikenhet och ger en betydligt mer nyanserad palett när det gäller att förstå vad olika delar kan tillföra och vad det kan beror på. Det gäller allt från kabellyftare och digitala klockor till högtalarmatchning och pickuper. I det senaste fallet gick jag igenom 5 puppor på 6 månader innan jag kände att jag fått bäring på vad olika märken och prisnivåer kunde leverera. Att bli insatt i ett visst ämne är för mig lite grann som att gå runt i ett totalt bäckmörkt rum. Det går inte att stå still och säga hur rummet ser ut. Jag måste "gå omkring" för att känna vilka begränsningar som finns.
 7. bigblue

  Mickes Musikrum

  Jag är full av beundran för er som obehindrat tar er an dessa digital komplexiteter. Jag kommer printa detta inlägg och ska sätta upp det på lämplig plats så att jag blir påmind – varje gång jag blir sugen på att ta det stora klivet in i streaming/server världen
 8. bigblue

  A clock to rule them all

  Ja, det här med tajming är väldigt viktigt tror jag. Och exakta klockor är starkt bidragande till detta i den digitala världen. Har själv varit med om ett test där vi satte in en 100 000 kr klocka i ett super-system. Så jag har en bra uppfattning om vad den tillför - och inte. @Hans-Tommy hur upplever du förbättringen i förhållande till priset?
 9. bigblue

  Mästarmöte har en vinnare!

  Kan det vara BBC-dipen som han refererar till? Osäker då jag har för mig att denna ligger lite högre upp i registret. Kanske 2-3000 Hz.
 10. Tack för att du roddar detta byZan. Det ska bli riktigt kul att träffa både nya och gamla forumvänner.
 11. bigblue

  Vilken vikt ovanpå elektroniklåda?

  Har du provat att vrida kontakten till uttaget 180 grader? Kanske är det fasen som spökar?
 12. bigblue

  Högtalare Köpråd 100.000:-

  Jag är själv mycket nöjd ägare av ett par Amati Futura. Så självklart kan jag bara beskriva dem i de bästa ordalag. Kör själv ett system som är både 2 kanals och hembio. Jag läste att du inte kände något "tryck" med de C4:or du hade tidigare. Det kan naturligtvis vara rumsberoende men det speglar också det intryck jag har av C4. Men om du kan tänka dig att satsa på Dynaudio igen så skulle jag rekommendera en provlyssning på deras Contour 60. Där är det "åka av". Om du frågar mig är detta nog deras mest medryckande och spelglada högtalare. Dessutom tycker jag att de har väldigt bra tryck i basregionen. Nypriset är strax över 80 000 kr.
 13. Jag gissar att @figge kanske tänker sig något i stil med: "Om vi ser till att du som är så intresserad av Y får X så kanske jag kan få införskaffa Z till musikrummet." (eller något i den stilen). Om det inte finns något uttalat intresse kan X och Y förhoppningsvis ersättas med ex smycken, resor, middagar etc. För många av oss handlar det om att på bästa sätt försöka lösa det sk @Apexorca-teoremet som innebär att alla utlägg på hifi-sidan dubblas eftersom den andra hälften önskar ha något för motsvarande värde.
 14. bigblue

  Hemma hos Krelle

  Perfekta bilder att visa frugan när hon tycker att det börjar bli "lite väl mycket hifi" här hemma hos oss. Det skulle vara magiskt att få lyssna i en sådan millimeter-kontrollerad miljö. Går det att få lite mer info om högtalarna. Varför de står som det står (separerade)? Eller är det något nytt påväg in?
 15. Med dessa initierade frågor kommer du komma långt @byZan Men sedan måste du ta reda på hur hårt du ska tampa beroende på hur fint eller grovt du maler, viket tryck du har i maskinen och hur stor kopp du ska ha. Och allt detta måste du i sin tur anpassa beroende på vilken fuktighet det är i luften vid det aktuella tillfället.