Jump to content

bigblue

Medlem+
 • Content Count

  1 389
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  39

bigblue last won the day on January 1

bigblue had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Westcoast

Recent Profile Visitors

8 547 profile views
 1. Undrar om författarens kriterier för en sk Audiofil överensstämmer med de som diskuteras i tråden? Jag tolkar det som att han vänder sig till "alla inbitna hifi-entusiaster", snarare än den uppdelning som kan anas på detta forum (Audiofiler vs Musikälskare). Han nämner ju i sin text att Audiofiler inte anammat det som Hembio-entusiasterna länge gillat (subbar).
 2. @Daniel Det var väldigt positiva nyheter. Kul att det blir ni som kommer jobba tillsammans med Gryphon. En grym kombo, i mina ögon.
 3. Ett alternativ för den som inte har förutsättningarna att göra detta fullt ut av olika anledningar, är att låna hem önskade högtalare. Då kan man på plats höra hur respektive modell presterar tillsammans med rådande teknik och akustik. För mig har detta varit den genomgående metoden eftersom jag har begränsade möjligheter (och intresse av) att göra större ingrepp. Köpet har istället avgjorts om jag gillat det jag hört "in situ".
 4. Tack. Nu har jag lärt mig benämningen på detta akustiska "fenomen". Har sett att en del högtalare trycks upp mot framväggen på ett väldigt närgånget sätt :-). Och detta kan säkert vara förklaringen i många fall. I andra fall undrar jag om det är, estetik, praktisk eftergift eller HD som avgjort placeringen (Hennes Domstol). Oavsett vilket hoppas jag att de står där av en ljudmässigt fördelaktig anledning.
 5. Mitt system är ju sedan några år tillbaka lyckligt gift med Miss Diablo 300. En kraftfull skapelse som verkligen kan visa högtalarna "var skåpet ska stå" – samtidigt som den är iförd silkesvantar. Ser fram emot dina intryck från denna lyssning.
 6. Tack för fina bilder över rummet. Vad ha Vingarna för arbetsområde. Har sökt på Svanås hemsida men hittar inget.
 7. Japp, det var precis detta jag kikade på. 👍🏻 Där står i SP rapporten att 500-2000 Hz var det huvudsakliga absorptionsområdet för deras Super Chunk Bas Absorbent. Det kan ju vara en nomenklatur-förbistring från min sida, men för mig är detta inte ett frekvensområde som jag kopplar samman med basabsorbtion. Jag är osäker på vid vilka frekvenser som merparten av energin riktas framåt. Är det i trakterna från 1000 Hz och uppåt?
 8. @calm, är det S-vingar du har bakom dina högtalare, eller Golden Horn? Jag vill minnas från bilder att du har bägge i ditt rum. Har du testat med båda typerna?
 9. Mina står precis 1 m framför väggen. Och det borde ju då innebära @Apexorca att jag klarar mig precis "över" de 5ms för att få separation för den reflexen som då har 2 meters resväg innan den är påväg framåt igen. Och förstareflexen från sidoväggarna inbillar jag mig inte är något problem då de är 2 meter bortanför respektive högtalare.
 10. Tack @MatsT. Hittade denna bild på Sound of Science sida. Här rekommenderar man att sätta basarbsorbenter rakt bakom högtalarna (som ser ut att vara slutna). På hemsidan erbjuder man en produkt med detta utseende och det är Super Chunk-paneler. En produkt som enligt Statens Provningsanstalt har sin optimala absorptions-kapacitet mellan 500 och 2000 Hz (om jag tolkat testerna rätt). Ett frekvensområde som jag inbillar mig inte är speciellt problematiskt rakt bakom en högtalare. Men, då ett etablerat företag som SoS erbjuder/föreslår en dylik p
 11. Efter att ha läst om @calle_jr nya spännande projekt dök det upp en fundering som jag inte lyckades reda ut på egen hand. När man surfar runt på olika hifi-forum så ser jag med jämna mellanrum bilder där diffusorer/dämpning placerats rakt bakom högtalaren. Det är just positionen på akustikbehandlingen som jag inte blir klok på. Jag tänker mig att det måste finnas 3-4 andra platser där de skulle göra mer nytta i ett rum. T ex mellan högtalarna för att fånga andra reflexen är något jag själv kör med. Men aldrig direkt bakom burkarna... Högre frekvenser riktas
 12. Min erfarenhet är att Transienter en viktig faktor för hur bra jag upplever musikåtergivningen. Och ett viktigt steg mot illusionens fulländning :-). Oavsett om jag spelar måttligt eller högt så är just dynamiken en viktig faktor för att det ska kännas levande och äkta. I ett live framträdande finns ju ingen begränsning, och det är väl detta vi vill komma så nära som möjligt. Och här tror jag att "head room" kommer in i bilden. Alltså den överkapacitet som förstärkaren har i bagaget, i förhållande till det den ombeds att leverera. Inbillar mig att mån
×
×
 • Create New...