bigblue

Medlem+
 • Content Count

  1 333
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  35

bigblue last won the day on March 22

bigblue had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Westcoast

Recent Profile Visitors

8 214 profile views
 1. bigblue

  En hifinörds bekännelse

  Apropå detta med ström, finns det någon teoretisk indikation på att säkra upp från 20A till 25A skulle kunna ge bättre ljud? Eller är det kanske någon som testat och kan uttala sig om det uppstod någon skillnad? Gäller konceptet "headroom" också i dessa domäner?
 2. bigblue

  Mickes Musikrum

  Jag vill ändå tro att alla på forumet är medvetna om att allt i kedjan påverkar den upplevda musikåtergivningen. Med det som ingångsvärde borde vi få vara lite fria i vår beskrivning och benämning. Det blir liksom lite trevligare då, och man behöver oroa sig mindre för om man använder exakt rätt uttryck. Skulle något vara oklart - så är det ju bara att skicka en vänlig fundering. För egen del, om jag skulle läsa ett inlägg där det står att "musik spelad genom kabel A låter Y", så tror jag att jag förstår vad avsändaren avser.
 3. bigblue

  Fototråden

  Helt rätt. Problemet är att bokstaven L är i karantän...
 4. bigblue

  Fototråden

  Nightscape fotografering är en lysande hobby dessa dagar. Man riskerar inte att stöta på någon enda människa när man snubblar omkring bland klippor och stränder. Dessutom ger det mig lite själslig ro långt bortom alla larmrapporter. Istället kan man fundera på allt som dessa stjärnor "sett" under eoner av tid. Här spanar jag mot stjärnhopen Pejaderna och strax nedanför lyser Alcyone.
 5. Ett kittlande argument som man antaglien inte hör allt för ofta på indiska hifi-forum....
 6. bigblue

  Mästarmöte har en vinnare!

  Såg just att Positive Feedback hade lånat hem en uppsättning med QKORE produkter. https://positive-feedback.com/reviews/hardware-reviews/nordost-qkore-ground-products/ Nu har jag bara skummat igenom det snabbt, men det verkar som han delar din upplevelse av förbättring. "The QKORE products brought deep insights and expanded my listing pleasure greatly. While not cheap (three QKORE boxes to achieve the level of coverage described above ran about $11K, plus the wires), it did more to improve my sound than any alternative I can think of at that price."
 7. bigblue

  Test av högtalare i P1 Plånboken

  Du har helt rätt. Därför var din ödmjuka approach helt klart en vinnare. Minsta tecken på Besser-wisser-tendenser från din sida, och risken är hög att utkomsten hade blivit en helt annan.
 8. bigblue

  Test av högtalare i P1 Plånboken

  @Daniel, tycker du gjorde en utmärkt insats. Lugnt och sakligt. Och bra liknelse på slutet som säkert får en och annan att tänka till. Jag trodde nog aldrig att hon skulle tillåta sig att rekommendera en "stor" anläggning. Men hon får också en eloge för nyanserat svar - dvs att hon själv behöver öva upp sin förmåga. Och så är det ju för oss alla. Kul!
 9. Helt rätt. Vi är ett hårdhudat gäng med coola västar och hemliga handskakningar . Jag menar inte på något sätt att ett format är bättre och ett annat är sämre. Jag har hört fantastiska digitala presentationer. Så för min del kan vi lämna den diskussionen där hän. Det som får mig att inte ta steget idag, är att de 24 timmarna (som vi alla har tillgång till) verkar i allt för hög grad (för min smak) ägnas åt att ställa saker till rätta. Medan vi i "vårat gäng" får tid över att göra nyfikna insatser som förhoppningsvis förhöjer musikupplevelsen. Men det finns ju ypperliga exempel här på forumet på att om man är kompis med kåmpjutorn så går det utmärkt att tweaka också dessa med superbt resultat.
 10. Håll ut @ulfsan. Som du har märkt finns utmärkt hjälp att få här på forumet. Det talas ju om att "snart kommer datorerna ta över..." Det tror jag inte ett ögonblick på. Så länge min dator har svårt att hitta min skrivare. Och så länge man måste ägna timmar och dagar för att få pli på sin datorbaserade musiklösning, så ser jag det inte som ett överhängande hot.
 11. bigblue

  When I was a kid...

  2020 lär bli ett Utmaningens År:
 12. Nu säljs Prins Henrik av Danmarks 900 LP skivor på auktion. Allt sker online och budet på rubbet är idag uppe i 21 000 kr. https://bruun-rasmussen.dk/m/lots/CA94B36F9386?auction_day_id=1006459
 13. Att känna till källan innan källan är inte alltid det lättaste :-). Därför är det extra kul att höra om dina erfarenheter då du fått tag på unikt material. För egen del är det få tillfällen då jag har tillgång till material där jag vet att källan till källan är den samma. Men en sådan "tvilling" där jag vet att så är fallet (för det finns bara en cd och en LP version) är med den danska Jazz-trion Blicher Hemmer Gadd och deras "Get that motor runnin". Den är inspelad med MQA-teknik och därefter konverterad till analog signal med hjälp av en Brinkmann Nyquist II DAC och sedan överfört direkt till graveringen. Kvalitetskontrollen gjordes sedan med en Brinkmann Bardo. Jag har både CD och LP versionen. Och hos mig så låter CDn inte lika bra. Basen är mindre definierad och saxofonen upplever jag som vassare. Om detta beror på mediat i sig, mänsklig handpåläggning i samband med processen/konverteringen eller olikheter i signalproduktionen i min hifi-uppsättning - det vet jag inte. Kanske är det en mix av allt?
 14. Det är just den typen av inspelningar som jag går igång på mest. Jag älskar plattor där jag kan få en känsla av "lokalen", då detta hjälper mig med den sinnliga transporten till just den platsen/tillfället. Det är då jag kan fullt ut känna att jag är där. I mitt fall så sker detta oftast/lättast när det är vinyl eller R2R som är källan. Inte bara hemma hos mig utan också hos vänner och på mässor.
 15. bigblue

  Dags för nästa steg

  Tack för tipsen. Min Etna ska klara 10 Hz och uppåt. Och det samma gäller ART Phono Plus (ljudkortet). Jag testade med Analog Magik skivan igen. Denna gång utan att koppla upp datorn, utan bara visuell observation. Och under de första 5-10 sek så ser jag en excitering (darr) som sedan försvinner. Det gav en indikation om att min resonans är i de lägsta registren (7-10 Hz) Följde sedan @Bebop råd och testade med Hi-Fi News skivan. Denna backar från 25 till 5 Hz. Och samma sak här - fast omvänt. Det var bara de sista sekunderna som jag såg ett darr på puppa och arm. Så min gissning är att resonansfrekvensen är i trakterna av 5-10 Hz.