Adagio

Branschmedlem
 • Content Count

  1 587
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Everything posted by Adagio

 1. Länge sedan jag hade något kul att tillföra. Nu är det iaf dags, efter att ha varit en stark motståndare till i stort sätt allt vad subwoofers hette har jag ändrat min syn på dessa. Jag har hört dåliga integrationer så många ggr. Jag var skeptisk som jag redan nämt då jag tidigare ägt en Velodyne utan att ha fått den att försvinna. subbarna har alltid hörts i form av karaktärsförändring. Så det var med stor skepsis jag köpte ett par REL T7i.
 2. Adagio

  Svart kubism skakar om.

  Mig med, såklart! Man är ju nyfiken, vad jag menade var fåfänga i den mening att man strävar efter ännu bättre ljud än vad som är nödvändigt då jag enl mig själv borde vara helnöjd och bara ägna mig åt musiklyssningen. Fåfänga eller girighet, jag vet inte hur man ska beskriva det. Att inte bara inse hur bra det är. Vetskapen att det alltid kan bli annorlunda och tom bättre är en kombo av nyfikenhet och andra känslor eller egenskaper. Svårt att definiera.
 3. Adagio

  Svart kubism skakar om.

  Basen är viktigare än man vill tro. den bygger upp hela strukturen och känslan av storlek, rymd och luft. Utan basfundament saknas verklig substans. Jag har av olika skäl inte kunnat lyssna på ca en vecka, nu när jag slår på min rigg slår det mig hur infernaliskt nöjd jag är och bör vara. Kanske är det bara fåfänga mer än nyfikenhet som driver min fantasi........
 4. Adagio

  Svart kubism skakar om.

  Det är bara att gratulera! Någon gång ska jag besöka dig och få lyssna till ”Maggie extreme” . magnepan kan saker som andra högtalare inte riktigt kan, jag har väldigt svårt att skiljas från mina. Om man ser till det ringa priset är de världsbäst i sin prisklass. Det är väl bara det här men basen då, alla högtalare har ju sina styrkor samt svagheter. Detta med dipolbasar har jag faktiskt varit inne på men, jag har inte tid nog. Jag hottade ett recept på Rhipoler (tror jag de hette) som var intressant. Ett par REL S3 är kanske ändå den enklaste vägen att gå...... inte perfekt men good enough.
 5. Adagio

  Svart kubism skakar om.

  Jag tror dig, verkligen. Jag har bara lyssnat till den nya lilla baspanelen. Det var den jag inte kom överens med. Sen är det platsen för min del, som spökar. Har inte möjlighet att sätta upp tympanibasar om jag så kom över ett par. Men jag förstår att det säkerligen är något alldeles extra hos Listen to music.... jag har ju varit inne på diy från början, det var dipoler eller ripoler som var tanken. Dock var utgången allt för osäker. Även om man investerar i de allra bästa baselementen och följer en given konstruktion så kostar det en hel del som man nog aldrig får igen och inte vet hur resultatet blir. Om det var så lätt att bygga högtalare skulle det inte finnas en marknad för högtalartillverkare, nu är det ju inte speciellt lätt. Jag vet ju att det krävs enorma resurser och massor av tid för att få en färdig konstruktion, jag har varken eller till detta projekt. REL var en väg att prova en färdig omvittnat bra lösning som faktiskt inte alls skulle bli svårsåld ifall resultatet inte skulle bli bad jag ville.
 6. Adagio

  Svart kubism skakar om.

  Det var säkert Martin Logan, dvs elektrostater. Där håller jag med i så fall. Elektrostaterna är nog det snabbaste som finns, deras basunderdelar klarar inte av att matcha panelen. En annan nackdel är att elektrostater sällan spelar bas. Dvs delningen sker i ett högre, mer kritiskt område. Magnepan spelar panel hela vägen ner till 35hz, dessutom är de inte lika monstersnabba som elektrostater utan lite köttigare. Alltså lättare att bygga på med en sub som inte tillåts spela för högt upp utan bara bygga på lite mer fundament. Om du kollar mina mätningar tidigare i tråden ser du vad jag menar. Matt dela mellan 100 och 250hz är riskabelt tror jag. Iaf ställer det mycket högre krav.
 7. Adagio

  Svart kubism skakar om.

  Jag tror dig, har inte han ”slaktat” några gamla tympani eller liknande som han använder som baspaneler? Jag var inte så förtjust i magnepans egna ”basförstärkare” de gick inte tillräckligt långt ner för mig. Egentligen är jag fullnöjd men man måste ju ändå drömma om något....
 8. Adagio

  Svart kubism skakar om.

  Avantgarde-basarna är ju framtagna med tanke på snabbast möjliga återgivning för att matcha just hornens snabbhet. Jag har lyssnat hos en kompis med ett aktivt 4-vägs JBL system. Där slog det mig hur naturlig bas skall återges, det är inte den där energirika brottar-basen man hör med bio-subbar man vill åt, inte heller club-musik ala nattklubb. Det är den där subtila, mäktiga, fjäderlätta, stooooora ”anslagsbasen”. Det som får flygeln att låta flygel och inte bara piano. DSP lockar..... jag har hört diverse DSP subbar, host Velodyne host som låter som traktordäck..... passar film och techno men knappast mitt ideal.
 9. Adagio

  Svart kubism skakar om.

  Håller inte alls med. Paneler och horn har mer gemensamt än någon av dessa och vanliga dynamiska högtalare. Dessa subbar är mycket riktigt inte horn, utan de minsta Avantgarde-subbarna. Jag har också lyssnat på dom och gillar det lätta, snabba anslaget. Det tror/anser jag liknar panelernas spelstil mer än det forcerade, kraftfulla sättet traditionella subbar arbetar på, dvs mycket motor, lång slaglängd och extrem kontroll. Jag är inne på stor volym och stora lätta element med snabbhet......
 10. Adagio

  Svart kubism skakar om.

  Nu blir det svårt att släppa tanken......
 11. Adagio

  Svart kubism skakar om.

  Stefan! Nu har du sått ännu ett frö i mitt huvud....... kan inte sluta fundera på Avantgarde Acoustic sub231 till mina Maggies. Dubbla pappers 12´or, dsp, 2x1000W....... my god! Hur bra skulle inte det kunna bli?
 12. Adagio

  Svart kubism skakar om.

  Det är bla den jag sneglat på. Principen borde ju bli liknande. Kanske tom bättre IOM styvare kabinett. Separata slutsteg till varje element mm.
 13. Adagio

  Svart kubism skakar om.

  Man skulle kunna ställa volymen ännu lägre, utstrålningsmönstret skulle ändras? Så i valet mellan stackade eller uppgradering till tex dubbla S3? Någon som har lite idéer eller teorier? go bananas, inte troligt men en linjekälla. He he!
 14. Adagio

  Svart kubism skakar om.

  Jag har närt en tanke. Efter att ha lyssnat till några system med stora baselement inser man att det finns något befriande lätt i dessa små konrörelser. Egentligen finns ingen anledning till dessa tankar, då jag faktiskt är väldigt nöjd idag ändå undrar man ju, what if? Om man skulle dubbla konarean och effekten genom stackning?
 15. Adagio

  Peo's prylar

  Grattis PEO till de nya högtalarna! Har lyssnat på Wilson i olika tappningar och gillar dom skarpt.
 16. Väldigt kul och intressant tråd/ämne. Jag har ju inte så stor kunskap/erfarenhet som många andra här, egentligen kan jag inte bidra med speciellt mycket annat än glada heja-rop. Samt att detta stämmer väl med mina erfarenheter. Jag föredrar att lyssna på högtalare med flacka eller inget delningsfilter. Avancerade branta filter låter i mina öron imponerande men artificiellt eller snarare mekaniskt. Har alltid haft svårt att förstå riktigt varför, men denna tråd bekräftar mina teorier. Vad händer då om man jobbar med aktiva digitala filter, där man kan justera för perfekt fas mm?
 17. https://holco.picturepush.com/album/362353/14558877/Magnepan-.7/Volledig-%3A-Sub-%3A-Magnepan.html# lite mätningar och bilder på ett system med .7 och sub. Ett par vita med en eller två vita REL borde ju vilken normal sambo som helst kunna köpa.
 18. Nja, jag gjorde ett försök här hemma som inte blev som förväntat. Jag skulle behövt skära rejält i bakskärmens frekvensområde. Den är ett basstöd egentligen, för stooora rum eller det lilla maggiesystemet. Sen är den överraskande stor och lite svårplacerad. jag föredrog att köra med två REL T7i pga att det var enkelt att justera såväl volym som arbetsområde, dessutom lastade de inte slutsteget på samma sätt som skärmen. ,7 spelar på riktigt bra på egen ha d men för att det ska bli riktigt kul är ett par subbar en vitaminboost. Jag har provat några olika subbar och lyssnat i olika system och har aldrig tyckt det lirat ihop, tills jag hörde REL. På något sätt smälter de ihop med huvudhögtalaren och ” hörs ” aldrig om ni förstår vad jag menar.
 19. Håller med! Som jag skrev tidigare. Ett par mindre .7 skämmer inte. Kompletterat med sub tex två REL blir det fullt register.
 20. Jag måste säga att det rör sig om extremt små skillnader, handbyggda kan man ju anta då.... njae jag har svårt att tycka detta är något att störa sig på. Men jag har ju inte sett irl, det kanske ser mer ut än vad jag föreställer mig.
 21. Någon mindre Maggie, typ vita ,7 med ett par vita REL T7i eller liknande. De är ju snygga; små och väldigt platta vilket måste vara en merit. Du kan kompromissa och ha dom ”för nära” bakväggen när du inte finlyssnar.
 22. Kanske går bra så här?
 23. https://www.avantgarde-acoustic.de/en/products/zero-serie/zero-ta-xd.html kolla om hon gillar designen, då får hon dessutom sponsra köpet...... det eller Maggisarna, ev med ny färg! 😎
 24. Jobbigt att läsa! En annan färg på maggisarna kanske, svart är ju väldigt dominant. Personligen tycker jag att de i rätt miljö är majestätiska. Jag har lite tankar på att byta mina mot ett par Avantgarde acoustic UNO Fino, min kära sambo anser dock att jag inte får göra mig av med mina Maggies men ändå köpa ett par UNO fino. ”Bättre du har kvar dom också, du får ju aldeles för lite för dom, dessutom kanske du ångrar dig.” Jag är ju själv orolig att jag bara söker nyhetens behag, jag har ju lyckats få till ett par 3,7 och integrerat dessa med två st REL till närmast perfektion och dessutom full acceptans från mina familjemedlemmar. Men detta hjälper inte dig, snarare att strö salt i såren, vad jag tänkte komma till: Har du kikat/lyssnat till Avantgarde Zero TA. Den är mycket WAF-vänlig om ni har lite modern stil hemma och din fru har någon smak😉 Där kommer du få vissa egenskaper som liknar Maggies, den upplevda snabbheten, frigjordheten från lådan mm. De låter mer Maggie än traditionell lådhögtalare. En kompis köpte nyligen ett par Zero XD och han har haft i princip alla stora märken men detta är första gången han är riktigt nöjd, ” Detta är verkligen något helt annorlunda, Jocke, en helt ny nivå!” Jag har ju demat kablar med Avantgarde många ggr och vet därför hur roliga de är. Kanske de mest egotrippade högtalarna jag stött på. sweetspot är för EN person och då menar jag EN. Tycker man att Maggies är snåla med sweetspot är Avantgarde snäppet värre, eller flera snäpp. Dock genererar de väljud även utanför sweetspot, men soudstage mm existerar knappt. Men Hey, hur många ggr lyssnar man kritiskt i grupp? Jag lyssnar bara själv, om inte upplåter jag gärna sweetspot till min gäst.
 25. Adagio

  Det ständiga sökandet

  Hej! Fin rigg! Känner igen från en viss grupp på en ansiktsrelaterad telefon nära dig. Skämt åsido alltid trevligt att se saker i sitt riktiga format,