Jump to content

All Activity

This stream auto-updates

 1. Past hour
 2. Today
 3. Och det jag inte vet, som jag skrev. Men det skulle förvåna mig. Jag har svårt att se vad det är som skall dämpas utöver den kraftfulla dämpningen som skivspelaren står för plus den resonans- och rörelsedämpning som blir med 2x18 mm limfog av ek med en 7 mm plywood mellan eklimfogen. Då är det värre med rena stenskivor. De resonerar nästan som metall. Jag har sedan tidigare dubbellimmad 18 mm plywood i reserv efter koncept från @calle_jrsom fungerar utmärkt. Även mdf-hyllan jag har fungerar men den är för liten och bågnar av tyngden.
 4. Scan Speak's nya Ellipticor är ta mig fan revolutionerande! http://www.troelsgravesen.dk/ScanSpeak-50/D84-2-1600_B.jpg Elementet täcker ett område få andra - om några - element täcker. Det är ingen dussinvara och det verkar som att ingenjörerna lagt ner rejält med tid. http://www.troelsgravesen.dk/ScanSpeak-50/2-15-22_CSD_1200.png 300 till 5kHz med respektabel kvalitet. Troels har såklart byggt en ny modell: http://www.troelsgravesen.dk/ScanSpeak-50/A50_4_1200.jpg ...och när man (Troels) får skriva på NDA då har man nått en viss status i DIY kretsar och hos elementtillverkarna. http://www.troelsgravesen.dk/Ellipticor-A50.htm Om nån är intresserad av ett hel-galet projekt med detta element är jag gärna med! <3
 5. Nä att det inte krävs de kan jag mycket väl tänka mig de var mer om resultatet kan bli ännu bättre med annat lim mellan lagren? Jag har byggt många konstruktioner och lådor till bilar när jag tävlade i billjud och jag använde ofta lådkonstruktioner med två lager MDF och dämplim mellan men de säger inget om hur de fungerar i hyllplan.
 6. Jag vet inte men jag använder ”vanligt” PVAC-lim typ D2 (inne) eller D3/D4 (utomhus). Jag tror inte det krävs någon annan dämpning än så. Det är också det som används av de flesta snickerier såvida de inte använder urealim med uv- eller microvågshärdning. Men då krävs det en ordentlig maskinpark med krav på exakta mängder för att undvika limsläpp pga ojämn härdning. Mängden är också viktig för D2-D4. Framför allt att det påförs jämt över hela ytan. Jag använder en ”kamspatel” som ger jämna rillor med samma mängd över hela ytan. Därefter press med handtvingar och eventuellt kansten dit tvingarna inte når. Ett par dygns torktid räknar ja med.
 7. Du har helt rätt när det gäller nyplantering. Jag refererar snarast till befintliga bestånd. Vi hade stora kulturodlade ekbestånd i Sverige förr somm beordrades bl a av Karl XI då Karlskrona byggdes med start 1680. Det var för att säkra framtida tillgång av ek till framför allt varven och i synnerhet då i Karlskrona som hade isfria vintrar och enklare logistik. Östra Göinge i NO Skåne hade stora bestånd av prima odlad ek. Mest känt är kanske Visingsö som anlades på 1800-talet där det finns mycket fin raka och höga ekar. Det blev ett fasligt liv när Kährs fick koncession 2011 att göra ek-uttag från Visingsö. Jag arbetade på Tarkett i drygt 20 år och vi fick ibland kritik för att vi inte använde svensk ek istället för ek från Frankrike, Ukraina och Rumänien. Då fick vi berätta i ord och bild varför ”sparbanksekar” inte var lämpliga och för att det inte finns ett aktivt ekskogsbruk i Sverige annat än vid vägbygge och liknande. Att fälla ek för industriell användning är ingen möjlighet som ges i Sverige, vilket jag håller med om. Om vi pratar ekonomi så är det ingen god affär, som du är inne på.
 8. Är de "bra" nog med vanligt trälim eller blir de "bättre" med en produkt som är gjord för att dämpa? Tänkte mest på produkter likt NoiseKiller Gul. https://vibratec.se/en/product/noisekiller-yellow/ Frågan har kanske ett självklart svar men frågar man inte så får man inget veta
 9. Off topic: Det är inte avverkningsskyddet på de fina sparbanks ekarna som är orsaken till att vi inte producerar ekbrädor i Sverige längre. De får gärna vara kvar och skyddas. Utan det är för att man under lång tid inte ansett det varit ekonomiskt gångbart att odla ek och därför premierades snabbväxande arter istället som kunde ge avkastning fortare. ”Att odla ek är totalt annorlunda mot att odla gran. I det senare fallet är det lönsamt med trakthyggesbruk eller om man vill kalla det plantageskogsbruk. Men det finns nog ingen som säger att det är lönsamt att odla ek på detta sätt. Ändå beskriver man bara denna modell och hänvisar skogsägaren till att söka bidrag. Höga etableringskostnader och lång omloppstid gör det olönsamt. Med plantering, stängsling, röjning, olönsam gallring och lång tid till återbetalning får man ett nuvärde på ca minus 30 000 kronor per ha. En av de största skillnaderna mot granodling är att slutprodukten efter lång tid och mycket arbete är bara ca 60 stammar per ha, dvs det mesta ska röjas och gallras bort.” Jag har på känn att du säkert kan mer än mig om även den biten men tycker ändå att det finns en poäng att tydliggöra för den som läser här och kanske inte är insatt i skogsbruk.
 10. Seriöst med så pass hög vikt. Jag gillar tunga grejer inom hifi. Det låter besvärligt med justering i våg? Vissa plattor har en liten skevhet i sig och jag märker att det blir lite bättre om man justerar i våg för varje skiva. Det säger kanske mer om min buckliga skivor än om nåt annat ..
 11. jag har alltid älskat att gå på konserter och åker gärna land och rike runt och även utomlands för sådana upplevelser, i år har jag hittills typ missat ALLT som jag bokat upp sedan tidigare pga sjukdom, att jag inte känt mig redo efter pandemin eller att jag helt enkelt inte fysiskt orkat förflytta mig då avståndet varit för långt. jag började känna för ganska längesen nu att om jag sett ett band så behöver jag inte se dem igen för det blir oftast inte bättre och man har en tendens att pliktskyldigt se band man gillar/gillade om och om igen för att bara bli mer besviken varje gång (läs Depeche Mode), jag tycker ju egentligen att det är roligare att försöka komma iväg och se och höra band jag INTE redan sett. Det får dessutom gärna vara lite mindre och "nyare" förmågor än gamla avdankade hjältar vars bäst före datum passerat sedan länge. Jag grämer mig fortfarande för att jag missade Fontaines D.C. och Just Mustard i våras trots att jag hade biljetter, och jag hade gärna sett Kaelan Mikla och Dream Wife mfl när de var här. Nu vet jag inte riktigt vad som hände med detta resonemang för efter att jag pratade med en gammal kompis så ser kommande schema ut som följande... Sisters Of Mercy Duran Duran Pet Shop Boys ...och då blev det dessutom inget med ungtupparna i vare sig Einstürzende Neubauten, Mayhem eller Tindersticks häromveckan. Nåväl, huvudsaken är väl kanske att börja komma iväg på spelningar igen, så får jag försöka hitta lite fräschare evenemang att besöka med tiden.... det ska ändå bli kul känner jag!
 12. …. plus pga av den besinningslösa trenden av allt fler och större uteplatser på trädäck. Jag bor i ett typiskt semesterområde där fritidsboenden nästan länsar bygghandlarna på impregnerat virke. Att få tag i en snickare här är nästan omöjligt det närmsta halvåret. Det byggs också en hel del nytt här efter allt bättre kommunikationer mot Skåne och Danmark. Folk har tröttnat på svindyra och hypade Österlen. När det gäller mjukträ så är det framför allt ek och ask som blivit svårt att hitta. Ukraina har Europas största bestånd av användbar ek för finsnickeri. Det duger inte med svenska knotiga sparbanksekar som dessutom har starkt avverkningsskydd. Ask kommer i huvudsak från Balkan där det varit kraftig överuttag och där man nu är hänvisad till svårtillgängligare områden. Däremot finns det gott om bok men efterfrågan är låg. Jag tror det kommer att ändras. Ett problem är att bok (samt lönn) och golvvärme inte är en bra kombination. Situationen har naturligtvis påverkat priserna också. Plywood är dock inga större problem att få tag på vare sig vi pratar finplywood i gran eller ”vanlig” björkplywood. Både råvara och tillverkning finns i Norden och Baltikum.
 13. Lite blandad NOS/NIB rörkompott till valvet typ "bra att ha" för en trygg och välljudande framtid. Philips E188CC (6922) - en klassiker och allt svårare att få tag på. Dyra har de också blivit. Används i utgångsläget i min Aesthetix Romulus Eclipse. Golden Dragon 12au7A/E82CC milittary grade - lågbrusia dubbeltrioder som används i VTL's försteg eller i phonostegets MC-steg Golden Dragon 12at7A/E81CC military grade - lågbrusiga dubbeltrioder som används antingen i VTL's phonostegs MM-del eller som phasesplitter i slutstegen. RFT ECC81/12at7 - samma OEM-tillverkare och rör som också sålts som bl a Siemensmärkta rör. Används antingen i VTL's phonostegs MM-del eller som phasesplitter i slutstegen. RCA 12BH7A military grade - används som drivrör i mina slutsteg.
 14. ja, jag har inte hängt med i Taiko tråden på sistone men de har ju mycket spännande på gång, vi får väl se vad som blir tillgängligt för oss som inte sitter med en Extreme och till vilket pris. men alltid intressant att följa utvecklingen och se vad de hittar på...
 15. Det översta kortet är nog deras nya DC/DC omvandlare för ATX. Sen är det väl inte omöjligt att de är saker som har med deras nätverks prylar att göra de ska ju komma både nätverkskort, switch och router ifrån Taiko.
 16. Spännande att se vad som finns där. Hyllorna gapar galet tomma pga världsläget.
 17. Yesterday
 18. 12A bygger på ny konstruktionsprincip och har ingen upphängning med fjädrar, gummiband eller spiraler. Den står på tre ben som är fyllda av någon form av ”resonansdött” material som går ner i ett tungt chassi som känns som om det vore gjort i gjutjärn. Den exakta benämningen på det som används vet jag inte. Total med PSU’n väger den nästan 30 kg och jag tippar på att själva skivspelaren väger drygt 25-26 kg. Den helt nya SME 60 har någon liknande form av fjäderlösa ben modell större om jag fattat det rätt. Den runda SME 15 har samma typ av upphängning som SME 20 och SME 30 (som nu ersätts av SME 60). De har en mer traditionell upphängning även om den är rätt så stum och långt ifrån så svajig som t ex Avid eller Linns och Thorén äldre modeller (vet inte hur de är gjorda idag). Jag har haft även IKEAS lackbord och de kändes bra då fjädrande däck från Thoréns på 5-6 kg. Men den här klumpen vill jag ha stabilare underlag till. Dock inte sten som är rätt klurigt att få tyst. Jag har haft det till min Simon Yorke och jag fick till det till slut men den funkar ännu bättre med deras egen stenmjölsskiva som innehåller dämpande bindemedel. Jag har väldigt goda erfarenheter av trä, både limmad massivträ och dubbellimmad plywood. Jag tror faktiskt det blir ännu bättre med massivt - plywood - massivt som @calle_jr är inne på. Två olika densiteter med lim emellan borde bli en stummare och mindre resonant skiva.
 19. Jag lyssnar alltid på dig när det gäller bygge… Jag köper det och jag tror jag hajar vad du är ute efter. Så gör man även med t ex parkettgolv i tre skikt för att hindra/minska rh-relaterade rörelser. Det är oerhört effektivt. Vanligast är först ett slitskikt av t ex ek, sedan ett lager av ribbmatta av gran där ribborna har årsringarna stående och därefter en björkplywood (oftast). Att låsa med enbart två skikt är en mindre stabil konstruktion men funkar om man limmar ner mot ett undergolv som då blir tredje skiktet. Det blir en resa till bygghandlare igen under morgondagen…
 20. Det är underskattat och inte rumsrent i hifikretsar att uttala de fyra bokstäverna. Men det är konstruktionen som är grejen, inte vem som råkat komma på den av helt andra skäl.
 21. Generösa specar! Det finns många kombattanter i det här prestandasegmentet, och det ska bli kul att se hur den står sig.
 22. Nice. Själv laddar jag inför München, vatten och bröd. Sen blir det sparris, flytande bröd och gris som lagats länge. Man längtar lite nu, det var länge sedan. Björn in action 2019! Två glada (Slags?)kämpar lyssnar på Daft Punk kanske? På den här nätta stereon. Här är ju jag med fint sällskap. (Hur kunde de släppa in mig där?) Sorry för off topic! Lovar bifoga lite matbilder i nästa reportage.
 23. Sommar på Västkusten. Gjorde storrengörning av grillen i helgen och funktionstest. Allt är som det skall. Bara att grilla på. Kött i form av entrecote och oxfilet + grönmögelsås + rotfrukter i ugnen + kryddor... glömde ju svampen... så på med den. Till detta ett nyköpt Brunello di Montalcino med en ok årgång 2016. Borde mognat lite nu. Var tvungen att prova en flaska för att se hur den utvecklats. Bra kombination med maten, men den kommer vinna på ett antal år i källaren. Nu ung, lite kantig, mer fruktsyrlig mot vad den kommer bli, men man känner vad som lurar bakom hörnet. Inte den tyngsta Brunello jag druckit och det uppskattar jag. Jag tror den kommer bli bra. Gissar på att det kommer visa sig mer fullt ut först om 5-10 år. Slarvade lite med de sista slattarna...
 24. Mycket fin spelare! Det blir nästan alltid lite justeringsvändor som måste till och dominoeffekter som kan sätta igång kanske framför allt geometriska inställningar men även kablage, elektronik och mekanik i systemet. Konstigt annars. Känner inte till SME 12A så väl så det ska bli kul att bekanta sig med den. 0.2% konstant avvikelse i varvtal är helt försumbart. 2% är inte heller problem. Det är när det blir fluktuerande hastighetsavvikelser (acceleration) som det kan störa och så som du skriver verkar det vara ok. Jag vet att jag ofta påpekar detta, men jag kanske är lite känslig för just det. Jag kan ibland störa mig på en lite bucklig skiva för att det ger såna avvikelser. Speciellt för solister där det kan förfula hela framförandet. Konstant hastighetsavvikelse stör mig inte alls. Kan ni inte limma eken på ömse sidor om en 6mm ply?
 25. 3mm är mycket i VTA sammanhang. Jag förstår att det lät knäppt. :-)
 26. "Det är dom små, små detaljerna som gör’et" Povel Ramel
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...