Jump to content

All Activity

This stream auto-updates

 1. Past hour
 2. I den här videon delar Shunyatas grundare - Caelin Gabriel med sig av sin syn på det här med jordning. Skillnaden mellan chassijord och signaljord. Eftersom Björns jordbox är en Shunyata ALTAIRA tycker jag det är en lämplig video att titta på. Min kunskap inom kunskapsområdet jordning är klart begränsad, tack vare Caelins pedagogiska förmåga att förklara vikten av rätt jordning så hade jag nytta av att titta på videon. ”Ära den som äras bör” han tar inte åt sig att vara först ut med jordningskonceptet utan det tillskriver han Entreq. Dock förklarar han skillnaderna/fördelarna med Shunyatas lösning. Killarna som bjudit in Caelin är ju kommersiella och branschanknutna så visst blir det emellanåt lite säljsnack. Men det tror jag var och en förstår och kan hantera.
 3. Today
 4. Jag skulle gärna också ha en Seiko Presage! Det behövs när man vill vara lite mer städad då en 5 Sports känns för friluftsaktig.
 5. Vanlig jordlopar är som det verkar ett enklare problem att lösa, medan AC-jorden kanske kräver något mer. Jag är generellt mer skeptisk mot allt vad jordboxar med sand eller kristaller eller vad dessa lådor kan innehålla. Men en annan konstruktion med separata filter i vart fall den digitala delen som tar sikte på störningar som modulerar signalsidan verkar mer logiskt att testa. Sedan kan jag hålla med om att det kan gå till överdrift när det gäller kablage och materialval i dessa. Det är ju en fråga om att leda bort potentialskillnader och inte signalledning i sig. Däremot blir det en helt annan fråga om material när det gäller signal- och högtalarkablar som jag testar just från Regal. Där gör det påtaglig skillnad. Men till det återkommer jag i en annan tråd. Calm
 6. Han var inne på det i videon från Shunyata-besöket. Det finns den vanliga jorden som kan skapa jordloopar och olämpliga strömmar i DC-jord. De extra-jordningar som nu har blivit populära är ett slags AC-jord som ska ta ner högfrekvensstörningar och skapa en ny jord-referens för dem. Högfrekvensstörningar hörs inte när ingen musik spelas utan yttrar sig i modulationsbrus som överlagras på musiksignalen. Hur känslig apparaturen är för det varierar säkert en hel del och därmed även hur hörbara förbättringar man kan få. Själva AC-jordningen känns ganska vettig för mig men ibland verkar det gå till överdrift när det gäller materialval i kablage och annat för det systemet - i alla fall om ni frågar mig.
 7. Jodå, jag misstänker att det som Shunyata-prylarna hanterar är detsamma som t.ex. Entreq, CAD, Nordost QKore. De avses "dränera" rfi och andra störningar från signaljorden. Den KAN vara densamma som chassijord och/eller skyddsjord. Däremot kommer inte dessa apparater att hantera jordpotentialer annat än om det råkar bli en konsekvens av att man ansluter apparaters olika potentialer.
 8. Då var turen kommen till mig för audiens hos @Bjorn W Efter att ha avnjutit en god lunch som avslutades lyxkaffe och nybakad bulle var det dags att ta klivet in i det allra heligaste. Nej inte toaletten - utan lyssningsrummet en trappa ner i huset. Vid mitt senaste besök var det Björns tidigare set-up som gällde. Redan då var det ett välljud utöver det vanliga. Precis som @Apexorca @fredrik vittnar om så har du lyckats höja nivån ytterligare ett eller ett par steg. Jordningen har en positiv effekt på resultatet. Vi testade med och utan anslutna jordkablar. Det är en oansträngd och väl sammanhållen ljudbild som stömmar ut från högtalarna. Jag upplever en mer rejäl botten än tidigare men inte på bekostnad av mellanregister eller diskant. Mer av allt kan man säga. Någon lyssningströtthet infinner sig inte överhuvudtaget. Här skulle jag kunna spendera många timmar djupt försjunken in i musikens värld. Bl.a spelades Zappa (zå klart!) från samlingsalbumet ”The Roxy Performances” (2018). En otrolig känsla av närvaro infann sig. Man befann sig nästintill på plats. Mycket njutbart. Det skall bli spännande att följa din fortsatta hifi-resa för jag vet att den inte stannar här. Vilket den mycket väl hade kunnat göra sett till vad jag upplevde. Din nyfikenhet håller dig i ständig rörelse på jakt efter nya upptäckter i världen av välljud.
 9. ahh, du har rätt. den har jag faktiskt aldrig sett förut, men då är det spellistan (med historik) jag menar, INTE "historiken" menyvalet...
 10. Fast njae, det finns ju ett menyval Historik också, och där kan man också se (iaf) vad man spelat. Tipsar om last.fm också, och att skapa ett gratis konto där om man vill kunna se vad man gillade historiskt, "vilken platta gällde i januari 2019?" Det kanske borde finnas i Roon också, men det är inte så granulärt idag.
 11. Kanske enklaste sättet att streama enkelt från mobil till hifi: Audioquest Dragonfly och Camera adapter från Apple så man kan ladda samtidigt. Det blir iofs dubbla volymkontroller men jag tror även min 85-åriga mor kommer klara detta. Lite audiofilkänsla med en Nordost Heimdall 2 iKable 3,5 mm till RCA. Ljudkvaliteten verkar OK men inte mycket mer, duger till slö- och bakgrundslyssning.
 12. Finns det olika sorters ”jord” tro. Om man lyckats dra ner potentialskillnaderna vad är det för ”jord”- förbättringar man kan göra tro. Jag vet inte så mycket om detta men när man pratar jord förstår jag inte hur en jordpryl kan bidra. Är inte jord skillnaden i potential mellan alla produkter? På min Lumïn sitter en jordskruv och de skriver att den behöver man bara använda om det hörs något brum i systemet vilket beror då skall bero på potentialskillnader i helheten. Min Ortofon-SUT brummade kraftigt när jag satte in den. Då klippte jag bort förbindelsen till dess chassi och allt brum försvann medan andra inte haft det problemet. Fixar jordboxar sådant? Jag tvivlar. Jag hade förr en jordbox som tog ner brummet när jag spelade vinyl. Min och @calm gemensamma elektronikvän tittade bakom anläggningen och bad mig prova att dra en jordkabel på ett par ställen. Mrd den ena hände inget men den andra tog bort brummet. Då åkte jordlådan ut. Men som sagt, det kanske finns andra typer av ”jord” eller effekter också
 13. Jätteintressant att följa. Jag har märkt på mig själv att jag blivit allt mer nostalgisk och kan sitta och minnas tillbaka med Stereo-handböckerna från 70/80-tal i famnen. Lite hifi-gubbnoja antar jag. Prylarna du nämner är välbekanta från den tiden och snurrade även i min skalle.
 14. Jag blir inspirerad… det var ett tag sedan han rullade på skivtallriken.
 15. Här blev det några dagars stopp i den här tråden och det är kanske symboliskt. När högtalarna väl är valda och uppställda något sånär vettigt i ett passande rum är det mesta gjort för en bra återgivning. Visst spelar annat roll också men det skulle låta bra med mina högtalare uppställda som jag har dem nu även med apparaterna jag hade på 70/80-talet. En ERA-444 stående på vägghylla med ADC XLM mkII, Luxman SQ-507x för elektrostaterna och Audio Pro B2-50 hade inte gjort bort sig. Inte för att jag skulle vilja backa tillbaka dit men det skadar inte att få en "ground check" ibland för att få en känsla för vad som spelar mest roll. Jag har min vintage-anläggning som jag använder rätt ofta när jag inte vill dra igång det stora systemet och det spelar förvånansvärt bra. Jag har varit inne på vikten av att placera högtalarna på ett vettigt sätt för att få ut det ljud de är kapabla att ge. I lägenheten där jag för första gången kunde använda "fri uppställning" mitt i rummet såg det ut så här. Ber om ursäkt för bildkvaliteten men det här är de bilder jag har hittat. I lokalen som jag och min kompis hade som lekstuga hade vi den bland annat den här uppställningen Lyssningsrummet i lokalen såg ut så här innan vi satte upp en vägg med mycket dämpning. Utrymmet bakom användes för att stuva undan allt möjligt och det bidrog också akustiskt i någon mån. De olika uppställningarna lät lite olika och gav mig erfarenheter att bygga vidare på och mina funderingar på "optimal" utformning av lyssningsrum tog form.
 16. Precis, det är bara att gå in i spellistan och scrolla uppåt så ser du all historik och även sådant som du hoppat över, som går att expandera om man kanske vill hoppa fram nån låt eller så. Snabbaste vägen till spellistan (med historik):
 17. Var hittade du funktionen? Under historik? Calm
 18. Intressant videos både denna och factorytouren, om Shunyatas arbete kring jordning, utifrån apparat- eller signaljordning som två problem som kan uppstå i system. Verkar som de har tänkt ordentligt och har tagit fram verksamma åtgärder som får hörbara effekter. Just separering av digitalt och analogt i systemet är något som funnits som en tanke även hos mig ganska länge. Inte minst vid mitt köp av Powerplanten P10. För mig förfaller det också seriöst att man förser återförsäljare med låneutrustning för att testa innan investering. Generellt så har ström och jordning en allt viktigare inverkan i takt med att system förfinas. Den insikten hade jag nog redan när jag köpte ASR:n med sina tre separata PSU:er. Vet att det finns en brytare på som sammanbinder apparatjorden i de PSU:er som förser slutstegsdelarna i förstärkaren. Sedan kan man också fundera lite kring motsvarande när det gäller digitala delarna. Kommer ihåg att Timo på Klarsund gjorde en enkel sammankoppling mellan de digitala enheternas apparatjord på Take five, med hörbar effekt. Tål att undersökas vidare genom den dokumentation som finns hos Shunyata. Intressanta reportage! Calm
 19. En ganska trevlig funktion i Roon som jag börjat använda mer och mer är att man kan gå tillbaka i spellistan, och det bästa av allt är att Roon även kommer ihåg sådant som INTE blev spelat, dvs där jag bytte låt så visar Roon det som att jag har x antal skippade låtar, så då kan jag på ett smidigt sätt hoppa tillbaka där jag var om jag nu bara kände mig tvungen att lyssna på något lite snabbt, men sedan vill fortsätta där jag var i min ursprungliga spellista eller i den skivan jag lyssnade på. Man kan också se det som en "räddningsfunktion" ifall någon skulle klanta till det och inte lägga till låtar i spellistan utan bara trycka play. Väldigt trevligt.
 20. Med Santana, Robert Cray, Canned Heat, Los Lobos och inte minst Bonnie Raitt. Det är en unik atmosfär på The Healer. Det vibrerar.
 21. Yesterday
 22. Osså en... nästan TD. Klaus Schulze - Kontinuum Mer än så här orkar jag nog inte idag. Och inga kabelbyten på hela kvällen. ... rätt skönt att bara njuta av musik istället
 23. Man får tacka för alla de positiva kommentarerna och musikutbytet ...Och visst har vinklingen ökat, Lindome! De Magico Q3 jag tidigare hade ville stå mer rakt med bara knappt en halv centimeters toe-in. Men A5 har en annan spridning och Magico rekommenderar istället en påtagligt större invinkling än tidigare. Och nu har jag landat i en vinkel där det skiljer ca 7 cm mellan ytter och innerkant på högtalarna. För er som är nyfikna på Shunyatas tankar kring jordning kan titta på den här länken som innehåller en intervju med Caelin Gabriel ; https://youtu.be/99MUz5Qq6GA
 24. Och som ett brev via posten trillar plötsligt Herbie Hancock, med gäster, ut i etern... River - The Joni Letters, är ganska lättsmälta och sköna tolkningar som passar bra att varva ner veckans första arbetsdag med. Och på en hederlig "gammal" cd dessutom, de' ru' @AlfaGTV
 25. Ja, det är verkligen ett makalöst bra album. Dessutom ett debutalbum! Köpte mitt första exemplar typ ett halvår efter det kom ut och det är inte så många skivor som har växt på det viset under åren. Tycker mer om det nu än när jag var 17 år. Har tre eller fyra exemplar nu för tiden och den heliga gralen är en amerikansk första utgåva som jag fick i julklapp av min fru för ca 12 år sedan. Jag har den här utgåvan - bild från discogs
 26. Sakta faller höstens löv... Autumn Leaves Den här var lite lugnare än J.L.H. Riktigt skön jazz och Jacintha's röst är helt underbar.
 27. Jag håller med till 💯. Det är ett makalöst bra album. Titelspåret är bara så magiskt bra 🙌🏻
 28. Här snurrar nyinköpet från Bengans igår: Klar vinyl är fuffens att hitta spåren på bara, men de brukar låta bra. Lite osäker på denna dock, tycker den uppvisar mer ITD än mina andra varianter. Osså mitt "guilty pleasure" också: ☺️🤓
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...