Jump to content

bigblue

Medlem+
 • Posts

  1 605
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  45

Everything posted by bigblue

 1. Bra fråga som jag stöter och blöter nu . Bluesound låter riktigt "vardags-bra" och perfekt för det mesta - utom att sjunka in i och bli berörd av musiken. Där är min Brinkmann Bardo med tillhörande Lyra Etna svårslagna. Så, om jag ska köra streaming/hårddiskbaserat (på annat sätt än med Node) så vill jag hitta något som spelar jämt skägg med vinylen, eller bättre. Då skulle jag kunna tänka mig att göra ett skifte.
 2. Ha ha @AlfaGTV. Ja, den har stått på 24/7 i en vecka nu. Första timmarna tyckte jag inte att skillnaden var speciellt stor mot hur det lät innan, möjligtvis något tystare (svartare) än tidigare, men då var LPS:en kall och allt var oinspelat. Men nu tycker jag definitivt att uppgraderingen tillför mer välljud. Det är som att chips-trimma sin bil. Något som bl a leder till att du inte behöver växla ner i uppförsbackarna. Översatt till en ljudmässig upplevelse innebar den externa nätdelen att The Node fick mer kraft att återge de lägre tonerna. Inte så att dessa blev lägre - utan snarare levererades de med mer kärna, definition och pondus. Det blev över lag en tystare/svartare presentation som gjorde att jag bättre uppfattade små detaljer i tysta partier. Något som i sin tur bidrar till en bättre holistisk upplevelse i min anläggning. Alla delar i den musikaliska presentationen är mer separerade. Och den sista förbättringen var i de högsta tonerna som jag upplevde som något mer "liquid" än tidigare. Det är färre tillfällen som jag upplever som "stixiga". Över lag är detta förändringar som jag i mångt och mycket känner igen från andra ström-relaterade uppgraderingar jag gjort. Och för priset (knappt 3000 kr) tycker jag att det var väl värt investeringen.
 3. Många roliga val som väntar :-). Den analoga sidan är än så länge ohotad, även om K50 definitivt var inne och nosade på planhalvan. Bra digital återgivning fås med CD-drive + Dac. Min upplevelse var att man måste passera en sexsiffrig streaminglösning för att bli "granne" med cd-mediet i din setup. Vad ser du att streamingen ska ha för grundsyfte i detta sällskap? Ska den "tävla" mot de andra gällande återgivning och vara så bra som möjligt inom streaming-världen? Eller handlar det mer om att hitta en lösning där man nyttjar upptäckarglädjen i streaming, i kombination med en ljudmässig nivå som man tycker är fullt OK?
 4. Tack @Apexorca för ännu en intressant musikalisk övning i streamingens tecken. Kul också att få se andra "likasinnade" IRL. Det har varit otroligt lärorikt att i samma system få lyssna igenom detta enorma prismässiga spann - från 6 000 kr till 200 000 kr. Och att därigenom bilda sig en uppfattning vad jag upplever för skillnader, både vad gäller ljud och gränssnitt. En MSB renderer modul skulle så klart kunna vara utrymmesmässigt smidig lösning. Om jag förstått det rätt så behövs en modul (ca 25 000 kr) + en serverenhet typ Nucleus eller Nucleus + (20-30 000 kr). Men tror inte att det är en kombo som skulle kunna utmana de andra maskinerna som vi testat i +100k-ligan.
 5. Helt enig. Det är detta som är en av orsakerna till att jag lägger mycket tid och energi på att testa själv. Då känner jag att jag bättre kan förhålla mig till och "sila" det jag läser på nätet. Både på forum, tester och marknadsföringsmaterial. För jag har hört med egna öron vad jag upplevt för ev. skillnader mellan olika switchar, coaxkablar, ethernetkablar, mediaspelare etc. Det ger mig en grundtrygghet som jag trivs med i de diskussioner som förs kring dessa ämnen.
 6. Självklart @octavia rs. För att inte tala om det kommande testet av olika kabellyftare under DC-kabeln . Skämt åt sido: vad är är din erfarenhet av DC-kablar generellt. Kan dessa ha lika stor påverkan som strömkablar?
 7. Nej, ingen förklaring. Bara en instruktion att man kommer få en kontakt "över" och att det är ok. Med tanke på att det kommer välljud från Node'en så verkar det fungera :-).
 8. När det gäller det "mystiska" diagrammet som skickades med, så trodde jag först att det var ett generiskt resultat för hans LPSU:er. Men när jag tittar närmare på kurvan och jämför med andra bilder på div. forum så ser jag att de skiljer sig något åt. Så jag tolkar det som att han faktiskt gör en individuell mätning för varje enhet han säljer.
 9. Kul. Just nu matas LPSU med en Nordost Brahma. Men jag har också en Nordost Valhalla över som jag kan koppla in för att se om det sker något.
 10. Testandet av streamers har ju fortsatt och steppats upp rejält prismässigt i annan tråd här på forumet där en Innuos Statement utvärderas. Då fick Bluesound Node N130 se sig tydligt förbiseglad - och konstigt vore väl annars. Statement är ju en tvådelad maskin där den separata strömförsörjningen säkert är en starkt bidragande del till dess framgångar - både bland press och användare. Och då är det ju inte mer än rättvist att också lilla Node får en separat LPSU. Man ska ju alltid jämföra äpplen med äpplen . Uppgraderingen kommer från PD Creative i Polen och består i mitt fall av ett internt PSU kort samt en extern LPSU. Själva "operationen" inleds med att man tar bort den bakre plattan som sitter med magneter. Detta säkert för att man lätt ska kunna skifta "språk" beroende på vilken marknad den aktuella enheten ska skeppas till. Några skruvar senare öppnar vi hela enheten och till höger hittar vi kortet som ska bytas ut. Det hela gick på ca 20 minuter och innehöll inte några större bekymmer även för mig som inte brukar ägna mig åt "open surgery". TIll vänster ser man kortet som ska ut som som dittills stått för strömförsörjningen. Här försvinner också anslutningen för C7 kontakten och detta ersätts med den DC kontakt som det nya kortet är försett med. I paketet så bifogades också detta diagram - som inte säger mig ett endaste dyft. Men om någon här kan tyda det får ni gärna förklara innebörden 🤓. Nu står allt på inspelning och jag hoppas återkomma om några dagar med mina intryck - dessa kommer dock inte utföras medelst blindtest.
 11. Även i TV-serien Solsidan så verkar man intressera sig för välljud och man ägnar ett helt avsnitt åt switchar....
 12. Kul att se de nya mätningarna. Det finns ju de som menar att en vanlig lampsladd är lika bra som dyr-kabel. Är det något i dina mätningar som hjälper eller stjälper dessa åsikter?
 13. Jag har ingen erfarenhet av blindtester men tycker att ämnet är berikande och gillar att det kan föras genom så många inlägg på en konstruktiv nivå. Dock är jag osäker på om jag i grunden förstår syftet med ett blint test. Jo, jag är helt med om att det finns en laddning och bias i att jag känner till produkten/märket. Och jag blir säkert lika påverkad som vem som helst. Men bortom det. Vad ska jag uppnå? För egen del så vill jag uppnå maximal musikalisk njutning. Och för mig sitter inte den i om jag kan höra skillnaden mellan A och B. Eller att A är ljusare än B. Det är andra värden som spelar in (förutom den tekniska återgivningen). Ett exempel: Jag lyssnar just nu på en LP från 1959 i originalpress. Låter den lika tyst som min nypress från 1985. Nej. Men känslan av att plocka fram denna raritet ger ett välbehag som jag inte riktigt vet hur jag skulle omsätta i ett blindest. Så jag är osäker (men tar gärna input) om vägen till njutning för egen del, går genom blind test.
 14. Kul, vilket jobb du lägger ner. Kan man omsätta detta i termer av "hörbarhet"? Om inte, vilken förlustfaktor måste man upp i för att det ska bli en tydlig skillnad?
 15. Kul att du har ett så tydligt mål med din återgivning. Min erfarenhet är, precis som många är inne på, att rumsakustik och högtalarplacering är avgörande för den spatiala presentationen. Sedan kommer detta kunna höjas ytterligare när du kanske väljer/testar ny utrustning längre fram. Jag upplevde t ex en klar skillnad när jag uppgraderade strömsidan. Betydligt större och stabilare ljudbild med bättre 3D. Lite osäker på vad du menar med detta? Spelar du musik med öppna fönster :-)
 16. Jag har inte heller hört Antipodes - men ser verkligen fram emot det när tillfälle ges. Om jag skulle gissa på återgivningen så skulle jag placera den närmare dcs än Innous. Är det något som du @magnuskanskulle hålla med om?
 17. Har man en klar bild av sitt ljud ideal och önskar hålla sig till detta så borde man kunna minska variationerna ju närmare man kommer. Så som man gör vid "gaffling". Sedan kanske man kommer till en punkt där man inser att det som eftersträvats inte gav den upplevelse som man önskade. Istället har man hört något nytt/annorlunda hos en kompis eller på en mässa eller i butik. Eller så är det så enkelt som att smaken har ändrats längs vägen. Då är det en ny riktning som ska stakas ut - vilket så klart har sin tjusning.
 18. Intressant. Jag vet en forum-medlem som fick rådet av tillverkaren att lossa något på skruvarna för att uppnå en ännu bättre musikåtergivning. Och som jag förstod det blev han nöjd med resultatet.
 19. Den idén kommer aldrig flyga. Färre lådor är inget säljargument för @Apexorca .
 20. Kul. Jag tycker dock att @Apexorca ser mer gråhårig ut än när jag såg honom senast. Det måste vara allt digitalt strul som satt sina spår...
 21. Jag har själv inte testat säkringar. Men skulle gärna göra detta vid tillfälle. Inte för att jag tror att det är detta som står mellan mig och ankomsten till mitt musikaliska nirvana. Utan mer för att kunna kvantifiera vilken inverkan jag själv upplever att de ev. har. Är det som nya högtalare, eller som kabellyftare? Att läsa på forum och göra en online-bedömning är inte alltid så lätt om det inte är en person som du känner.
 22. Ja, dessa har varit på tapeten tidigare och ett märke som jag gärna skulle lyssna till när tillfälle ges. Nu kan jag inte de svenska priserna, men jag fick för mig att modellen som heter K50 är den som ligger i samma "ekonomiska" liga som Statement.
 23. Jag har också funderat kring detta. Men kan inte detta vara till fördel (med cd-slot) då de flesta verkar vara överens om att musiken låter generellt bättre om man spelar en rippad cd - snarare än streamat. Eller, vad är din erfarenhet?
 24. Du kommer säkert få utstå svidande kritik för detta slappa tillvägagångssätt :-). Men jag är också mycket nyfiken på hur du kommer uppleva skillnaden mellan David och Goliat när förutsättningarna för kombattanterna är de samma. Dvs så som de skulle användas hos dig (och hos mig) i ett tänkt vardagsscenario. Att Statement kommer gå som segrare ur striden är jag övertygad om - men hur långt efter är Node?
 25. Perfekt för den som har två timmar över och vill ha tips på bra nypressningar.
×
×
 • Create New...