Jump to content

bigblue

Medlem+
 • Posts

  1 499
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  43

Everything posted by bigblue

 1. Detta är en del av charmen - att läsa och tolka andras upplevelser av ett vin. För någon kanske doften väcker minnen från sommarregn. En annan kopplar det till första semestern på Læsö och en tredje till när man knackade skifferplattor till altanen. Men kanske - menar de precis samma sak. Utmaningen som jag själv upplever ibland - är förmågan att just sätta ord på vad man känner i doften eller smaken. Tills någon säger att det doftar som...... den tuggade änden på en gammal hederlig blyertspenna Jaaaaa, där satt den!
 2. Och så synd på en flaska från 2016 som är en superårgång från Brunello-området. Jag fick fatt på ett par buteljer från Gaja som jag har höga förhoppningar kring. Vi får se om 4-5 år....
 3. När du känner dig redo att ge CNdP en chans till så vill jag tipsa om Château Mont-Redon, 2015. Finns på bolaget för 289 kr. Detta är relativt lättillgängligt i sin stil, och dessutom med några år på nacken. Lufta i karaff i 3-4 timmar och servera det till en stekt köttbit, testa gärna att lägga i en krossad vitlöksklyfta och en kvist timjan på slutet. Om du gillar stilen men känner att du vill ha något som inte är fullt lika kraftigt skulle jag föreslå viner från grannbyn Gigondas. Och om också detta upplevs för kraftigt kan du alltid utforska det närliggande vinområdet Vacqueyras som generellt sett är lite mjukare i stilen än de ovanstående.
 4. Håller helt med! Men jag är inte säker på att det gäller alla. Det finns de som menar att om det mäter bra så låter det bra. Jag menar att det "kan" vara så - men så är inte alltid fallet.
 5. Jag uttryckte mig nog otydligt - så låt oss ta ett mer konkret exempel. Framför dig har du ett riaa från märket A som har ett noise floor på -150 dB, Och så lånar du hem ett riaa från märket B har ett nose floor på endast -140 dB. Vilken väljer du? A som mäter bättre eller B som dina öron tycker låter bättre?
 6. Upplever du @Bebop att vi hifi-konsumenter hade kunnat göra mer välljudande kabelval till våra anläggningar om det funnits någon form av innehållsförteckning där kapacitans/resistans/induktans framgick? Själv är jag för otekniskt för att dessa uppgifter skulle bidra med något. Jag går uteslutande på det andra alternativet - Testa själv :-). Som sagt, en riktigt intressant diskussion som jag följer med intresse. Skulle gärna ställa en öppen fråga till alla på forumet - Vilken hifi-produkt (generellt) kulle ni välja om A och B inte går att kombinera? A) Den som har de specifikationer ni söker alt. mäter bäst (t ex lägst THD) B) Den som ni upplever som mest välljudande med era öron, i ert rum, med er anläggning och er musiksmak.
 7. Men vad händer här? Från bortre långsidan kommer en "streaker" in på plan. En vinylspelare som med tonarmen i handen rusar mot mitten där den nu står och viftar pickuppen. Oj oj oj. Snacka om haksläpp. Från Digital Sportmund kommer nu starka protester och svarven bärs motvilligt av plan.
 8. 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16384, 32786 Kan han syfta på antalet möjliga värden i det aktuella fallet?
 9. Ja, det skulle jag tro. Även om deras Pinot Noir viner inte rankades lika högt som i Bourgogne skulle nog ingen våga säga: "Grabbar, vi rycker bort 75 % av våra 50 åriga Pinot-rankor och planterar Sauvignon Blanc istället...." Men pga vinlusens framfart har man byggt områdets rikedom på just den druvan, precis som hos grannen på andra sidan floden - Pouilly Fumé. Kul att känna till är att Sauvignon Blanc här heter Blanc Fumé. Och den sista delen av namnet - Fumé - betyder ungefär "rökig". Det syftar till den knallpulverpistol doft/smak som man kan hitta i många av vinerna. Vill man testa på detta ska man leta efter viner som innehåller ordet Silex - vilket är benämningen på jordar rika på flinta.
 10. Back to the roots! Sancerre är ju ett av våra favoritområden när det gäller viner, och bland tillverkarna ligger Claude Riffault mycket högt i kurs. Huvuddelen av sortimentet utgörs av Sauvignon Blanc viner. Men ikväll testar vi något nytt - ett rött vin från Sancerre! Idag är 25 % av ytan i appellationen planterad med Pinot Noir och det kan ju tyckas vara en slags "nymodighet" med tanke på den vita dominansen som man förknippas med. Men faktum är att innan vinlusen slog till i slutet av 1800-talet var det rödvin som dominerade i området. Så på ett sätt blir detta en smak av Sancerres fornstora dagar. Skål för det!
 11. RSD del 2. Här gjordes ett släpp som jag var väldigt sugen på. Roy Hargrove, Mulgrew Miller In Harmony. Och inte blev det sämre av Michael Fremers hyllning. Musiken fick en 10:a och ljudet en 9:a. https://www.analogplanet.com/content/roy-hargrove-mulgrew-miller-harmony-not-be-missed-upcoming-rsd-release Trots att det är en limiterad upplaga så lyckades jag boka ett ex hos Bengans som idag dök upp i brevlådan. Blir lyssning när solen närmar sig horisonten.
 12. För några veckor sedan var vi i södra Spanien och passade då på att åka upp i bergen, till den vackra staden Ronda som ligger knappt en timma från kusten. Även om staden i sig är värd ett besök var det inte den huvudsakliga orsaken till utflykten utan ett besök på någon av traktens vingårdar. Valet föll på Finca Descalzos Viejos som är inhyst i ett kloster från 1500-talet och namnet på gården syftar på de barfota munkar som levde där. Här på ca 1000 meters höjd odlar man Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot, Graciano och Tempranillo. Men även en mindre mängd Chardonnay. Min favorit under provningen blev "dv+" som jag tyckte hade potential som ett ypperligt grillvin. Väl hemma beställdes några flaskor från Systembolagets BS. Som tur var smakade det lika gott på hemmaplan (något som inte alltid är fallet då man på plats ovetandes kan ha drabbats av "korven-i-skogen-fenomentet" som innebär att allt smakar ypperligt pga den exotiska miljön). En klar rekommendation för dig som gillar mulliga grillviner, t ex Malbec, men tycker att de kan vara lite "kontrastlösa".
 13. Vi provade Les Sétilles 2014 till hemmagjord Toast Skagen på smörstekt surdegsbröd som anas i bakgrunden. Och för att den grillade entrecoten skulle komma till sin rätt fick den sällskap av Uccelliera 2012. En av mina favoritproducenter i Brunello di Montalcino.
 14. Ohh, det blir ett möte som jag gärna skulle vilja läsa mer om när ni stött och blött de olika maskinerna 👍🏻. Vilka mätvärden är det man ska ha utkik efter för att få en indikation om en CD-spelare passar ihop med befintlig utrustning?
 15. Här finns mycket handfast kunskap när det gäller beräkning av tänkbara lösningar för att uppnå en bättre akustisk upplevelse. Jag skulle vara nyfiken om man "på er nivå" även tar med de hyss som våra hjärnor spelar på våra sinnen med jämna mellanrum. Osäker på om det faller inom psykoakustik, men här kommer en liknelse från den undre världen. Jag har arbetat som undervattensfotograf på heltid i 10 års tid. Det gav mig en god förståelse för både den tekniska aspekten av yrket men så klart också den konstnärliga och biologiska. Till det kom ytterligare en vinkel som var minst lika fascinerande.... Ljus når ju olika långt ner i våra vatten och rött är det som "faller" av först. Ofta kring 9-10 meter, följt av orange, gult etc. Trots detta fysiska faktum så "såg" jag färger under ytan utan att att jag belyste dem med t ex en ficklampa. Något som jag bara kan förklara att min hjärna hjälpte till att beskriva min omgivning utifrån tidigare erfarenheter. Så det där stimmet med gula gruntfiskar som jag beskådar på revplatån i Sudan är en "illusion". Gult ljus når inte ner till 28 meter. De borde vara gråbruna. Men min hjärna har förvandlats till en målarbok och redan fyllt i de "verkliga" färgerna. Min fundering är således om inte samma fenomen uppstår i när vi sitter och lyssnar på vår anläggning. Att hjärnan ständigt fyller i vårt rums "imperfections" och därmed gör att det låter betydligt bättre (upplevt) än vad mätinstrumenten säger? Allt kanske inte behöver vara super-ultra-perfekt för att kunna njuta. Det räcker med att du tror att t ex en röst eller trumpet låter precis så som den gör i ditt lyssningsrum. Jag har inga illusioner om att mitt ljud är en kopia av hur det lät vid inspelningstillfället. Eller att jag inte skulle ha problem med reflexer och förstärkningar. Men jag har nått till en punkt där min hjärna "köper" det som når mina öron, direkt och indirekt, som äkta.
 16. Så Amp x Volt = Watt. Det skulle då innebära 238 A x 240 V = 57 120 W. En siffra som låter orimlig i mina öron. Var hade jag otur när jag tänkte :-).
 17. Vid testen så imponerade man också över det höga Ampere-värdet. Är det av samma karaktär som kuben - dvs bra att ha som extra förstärkning om lasten blir besvärlig och/eller att man spelar högt?
 18. Tack @octavia rs. Vad bidrar höga Ampere-värden med? När är dessa bra att ha med "i bagaget"?
 19. I ett av de senaste numren av H&M så testades min integrerade förstärkare. Eftersom de var lyriska över vad den levererade - håller jag med dem helt och hållet :-). Men, vad de bifogade mätvärdena hade för förtjänst i detta har jag ingen aning om. Och det beskrevs inte heller. Ta "kuben" t ex. Det ser tydligen riktigt bra ut. Men det hade också varit väldigt kul att förstå på vilket sätt detta påverkar ljudet positivt. Är det främst om man spelar med högtalare som har kraftiga fasvridningar och låga Ohm-värden? Eller handlar det mer om hur högt man kan spela med minimal distortion?
 20. Det är ju egentligen först nu som man kan säga att man äger en rull-bandspelare... I enighet med den rådande WAF-doktrinen så måste störande element kunna föras undan med kort varsel om situationen så skulle kräva. Ska-kravet är precis som hos brandkåren 90 sek Nej, så allvarligt är det som tur inte. Men av praktiska skäl kan jag inte ha bandaren ståendes framme hela tiden. Det löses dock med en rullbräda samt ett egenritat ställ i plexiglas där B67:an kunde luta sig tryggt tillbaka i 22,5 grader. En vinkel som gör att man jobba med rullbanden under rimligt ergonomiska former.
 21. Till kvällens grill - en Angusbiff från Köttkultur - testar vi Barrua från 2014. Tillverkare är Agricola Punica på Sardinien som har nära kopplingar till den legendariska Tenuta San Guido (tillverkarna av Sassicaia) i Toscana. Toppvinet har man döpt till Barrua. Det består av 85 % carignano, 10 % cabernet sauvignon och 5 % merlot. Nu efter 3-4 år i källaren tycker jag att den närmar sig sin topp. Tanninerna är väl integrerande och balanserar bra med fruktigheten i form av hallon, plommon och.... ja, tea :-). Nu, efter att ha testat den tillsammans med köttet, så får den 4 av 5. För att jag skulle gett den full poäng i detta sammanhang skulle den behövt ytterligare lite mer Umpf. Barrua är medium-fyllig och har man, som här, en väl marmorerad entrecote så krävs det ytterligare lite mer "kropp" (i mitt tycke). Men likväl är det underbart att njuta av den ljumma kvällen (21 grader) och den annalkande sommaren och känna att man har många goda grillkvällar framför sig....
 22. Håller med om att Lyra och Brinkmann är en underbar kombination. Själv njuter jag av en Etna tillsammans med Bardo. I min set up infinner sig en äkthet och nerv som jag inte skulle vilja vara utan. Ska bli kul att höra hur du upplever att din fantastiska Atlas "utvecklas" de närmaste veckorna.
×
×
 • Create New...