bigblue

Medlem+
 • Content Count

  1 215
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  23

Everything posted by bigblue

 1. Tack alla som var med på den givande middagen på Belgobar. Här var det möten med både nya och gamla bekantskaper som stod i fokus. Kul och gott.
 2. bigblue

  A clock to rule them all

  Visst är det så. Jag menar inte att recensentens upplevelse skulle stämma överens med din eller någon annans upplevelse. Inte heller att det är facit eller faktum. Det var bara en personlig reflektion på den aktuella recensionen där jag var förvånad över hans upplevda intryck. Jag hoppas få lyssna på denna fina kombo på mässan - om tillfälle ges.
 3. bigblue

  Dags för nästa steg

  Men en sommar som denna har det varit svårt att hålla hifi-fanan lika högt som under årets mörkare delar av året. Men trots det har jag inte kunnat låta bli att fundera på hur jag skulle kunna gå vidare på bästa sätt. Något som gnagt är det faktum att jag har haft en hopkok av kablar vilket legat och grott/stört mitt sinne. Jag har haft huvudsakligen Nordost men känt att jag velat haft något mer neutralt än det jag haft råd med i Nordost-stegen. Heimdall och Vishnu är fina produkter men jag upplever att det finns en "signatur" i dessa. De är fantastiskt upplösta uppåt, men saknar lite av den botten som man får när man klättrar uppåt. Jag menar att min DSI 200 har mer och ge i de lägre registren än vad som visar sig med dagens uppsättning. Och så kom det sig att jag köpte högtalarkablar, interconnects och digitalkabel från ett för mig, helt nytt märke. Och att köpa utan att testa först var något som jag inte är van vid. Så nu var det mer - bära eller brista.
 4. bigblue

  Dags för nästa steg

  Här är en intervju som gav mig väldigt mycket matnyttigt när det gäller klockor, digitala signaler, jitter och protokoll. Det är John Darko som intervjuar R&D ingenjören på Innous. Nuno Vitorino menar att allt spelar roll i ett ett system - därför kommer man också få olika resultat. Det är t ex därför som vissa användare menar att USB är bäst från källan A. Medan andra som har samma källa (men annan DAC) får ett bättre resultat med en annan anslutning. Trots att vissa menar att det är omöjligt då det handlar om ettor och nollor. Innous menar att varje anslutning/protokoll har sina egenheter och problem. Det handlar bara om att välja den man tror mest på och arbeta för att göra den så välljudande som möjligt. Här fick jag också en bra förklaring till varför det uppstår avvikelser vid överföring av digital information. Trots att det "bara" är 1 och 0. Förklaringen, mycket enkelt, är att 0 och 1 representeras av en spänningsförändring (t ex 0 resp 5V). Och därmed har vi klivit in i den analoga världen vilket i sin tur innebär att man introducerar avvikelser från den perfekta (binära) fyrkantsvågen som eftersträvas Varför digital audio inte bara handlar om 1 och 0. Väldigt intressant att lyssna till en duktig ingenjör som är ödmjuk inför faktumet att man inte vet allt eller kan mäta allt. Istället menar han att "här står vi idag - men i morgon kan det dyka upp nya fakta som gör att vi ändrar vår position helt."
 5. bigblue

  A clock to rule them all

  Auralic är en tillverkare som jag tycker tagit fram många intressanta och välljudande produkter genom åren. Väldigt kul att läsa en test av både Vega och Leo. Blir dock lite konfunderad när jag läser att för 85 000 kr så får man en produkt (klocka) som enligt artikeln inte ger någon upplevd förbättring vid 16/44 och ibland vid högre samplingsnivåer. Jag hade nog väntat mig mer...
 6. bigblue

  A clock to rule them all

  +1 Det var precis detta ämne som jag tog upp i min tråd Dags för nästa steg.
 7. bigblue

  byZan - Nytt i stugan #7

  Hoppas att Lilla Fridolf överlever till nästa helg....
 8. bigblue

  Dags för nästa steg

  Snubblade över Steve Guttenbergs senaste video-krönika. Där tar han upp ett ämne som irriterar honom något alldeles extra. Det handlar om folk som uttrycker starka åsikter om utrustning som de inte ens har hört. Audiophiliac Och jag kan inte annat än att hålla med. Att tycka olika är helt ok och många gånger berikande så länge som det hela hålls sakligt. Men när man läser kommentarer om hur olika apparater eller kombinationer låter - trots att personerna i fråga aldrig hört dem är..... intressant. Här tycker jag att Euphonia i de flesta fall är ett utmärkt forum med gott om höjd i diskussionerna. För egen del är besök på mässor och "hemma hos" en viktig del av av hobbyn. Detta stillar delar av min nyfikenhet och ger en betydligt mer nyanserad palett när det gäller att förstå vad olika delar kan tillföra och vad det kan beror på. Det gäller allt från kabellyftare och digitala klockor till högtalarmatchning och pickuper. I det senaste fallet gick jag igenom 5 puppor på 6 månader innan jag kände att jag fått bäring på vad olika märken och prisnivåer kunde leverera. Att bli insatt i ett visst ämne är för mig lite grann som att gå runt i ett totalt bäckmörkt rum. Det går inte att stå still och säga hur rummet ser ut. Jag måste "gå omkring" för att känna vilka begränsningar som finns.
 9. bigblue

  Mickes Musikrum

  Jag är full av beundran för er som obehindrat tar er an dessa digital komplexiteter. Jag kommer printa detta inlägg och ska sätta upp det på lämplig plats så att jag blir påmind – varje gång jag blir sugen på att ta det stora klivet in i streaming/server världen
 10. bigblue

  A clock to rule them all

  Ja, det här med tajming är väldigt viktigt tror jag. Och exakta klockor är starkt bidragande till detta i den digitala världen. Har själv varit med om ett test där vi satte in en 100 000 kr klocka i ett super-system. Så jag har en bra uppfattning om vad den tillför - och inte. @Hans-Tommy hur upplever du förbättringen i förhållande till priset?
 11. bigblue

  Mästarmöte har en vinnare!

  Kan det vara BBC-dipen som han refererar till? Osäker då jag har för mig att denna ligger lite högre upp i registret. Kanske 2-3000 Hz.
 12. Tack för att du roddar detta byZan. Det ska bli riktigt kul att träffa både nya och gamla forumvänner.
 13. bigblue

  Vilken vikt ovanpå elektroniklåda?

  Har du provat att vrida kontakten till uttaget 180 grader? Kanske är det fasen som spökar?
 14. bigblue

  Högtalare Köpråd 100.000:-

  Jag är själv mycket nöjd ägare av ett par Amati Futura. Så självklart kan jag bara beskriva dem i de bästa ordalag. Kör själv ett system som är både 2 kanals och hembio. Jag läste att du inte kände något "tryck" med de C4:or du hade tidigare. Det kan naturligtvis vara rumsberoende men det speglar också det intryck jag har av C4. Men om du kan tänka dig att satsa på Dynaudio igen så skulle jag rekommendera en provlyssning på deras Contour 60. Där är det "åka av". Om du frågar mig är detta nog deras mest medryckande och spelglada högtalare. Dessutom tycker jag att de har väldigt bra tryck i basregionen. Nypriset är strax över 80 000 kr.
 15. Jag gissar att @figge kanske tänker sig något i stil med: "Om vi ser till att du som är så intresserad av Y får X så kanske jag kan få införskaffa Z till musikrummet." (eller något i den stilen). Om det inte finns något uttalat intresse kan X och Y förhoppningsvis ersättas med ex smycken, resor, middagar etc. För många av oss handlar det om att på bästa sätt försöka lösa det sk @Apexorca-teoremet som innebär att alla utlägg på hifi-sidan dubblas eftersom den andra hälften önskar ha något för motsvarande värde.
 16. bigblue

  Hemma hos Krelle

  Perfekta bilder att visa frugan när hon tycker att det börjar bli "lite väl mycket hifi" här hemma hos oss. Det skulle vara magiskt att få lyssna i en sådan millimeter-kontrollerad miljö. Går det att få lite mer info om högtalarna. Varför de står som det står (separerade)? Eller är det något nytt påväg in?
 17. Med dessa initierade frågor kommer du komma långt @byZan Men sedan måste du ta reda på hur hårt du ska tampa beroende på hur fint eller grovt du maler, viket tryck du har i maskinen och hur stor kopp du ska ha. Och allt detta måste du i sin tur anpassa beroende på vilken fuktighet det är i luften vid det aktuella tillfället.
 18. bigblue

  letar ny förstäkare

  Jag har bara haft integrerade förstärkare och det finns idag många kompetenta maskiner att välja mellan. Tyvärr har jag inte hört några av de som du nämner på "önskelistan". Tidigare har jag haft Audio Research DSi200 och Jeff Rowland Continuum S2. Idag kör jag med Diablo 300 från Gryphon som kan extrautrustas med DAC eller Phono internt vid behov. Pass Trough var också ett av mina krav då vi kör hemmabio i vardagsrummet där signalen går Pre Out från Anthem 710 receivern. Har du någon budget du vill hålla dig inom? Gryphon har släppt en Diablo 120 som kanske kan vara intressant.
 19. bigblue

  Trådarna tenderar till att...

  Det förklarar saken. Smaklig spis
 20. bigblue

  Trådarna tenderar till att...

  Jag har nog inte hängt med på turerna när det gäller utrustning på phono-sidan men jag fick för mig att du körde Bergman. Den skivpucken påminner annars väldigt mycket om något man får med om man köper en Brinkmann
 21. bigblue

  Trådarna tenderar till att...

  Ser att det vankas lite Du Pré
 22. bigblue

  Vi tar det en gång till...

  Nä, skitväder och motgångar bygger bara styrka och karaktär
 23. bigblue

  Vi tar det en gång till...

  Utmärkt tips. Och har man en svart men önskar silver så är det ju bara att sandblästra.
 24. bigblue

  Vi tar det en gång till...

  Kan man ställa Azimuth på något sätt då den saknar tonarmshuvud?