Apexorca

Medlem+
 • Content Count

  7 925
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  179

Apexorca last won the day on March 1

Apexorca had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  - Vid havet

Recent Profile Visitors

28 006 profile views
 1. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  Söndagsmorgon med bländande sol men med Coronas hot över världen. Bedrövligt. Musiken verkar dock överleva allt, fråga Shostakovitch. Shostakovitch första inspelning med första Cellokonserten som skrevs för vännens Mstislav Rostropovich bländande förmåga. Den skrevs -59 och denna inspelning är från -60 och det är den första inspelningen med denna cellokonsert. Symfoni nr:1 som hade premiär -29 går inte heller av för hackor. Han var 19 år när han skrev klart den som ett examensarbetet!!! Mottagandet var överväldigande och han fick ha premiär i Leningrad. Det är fortfarande en av hans mest uppskattade symfonier. Snacka om rivstart för hans karriär. Detta blev dock mycket problematiskt med den Sovjetiska regimen och Shosta fick gå en nästan omöjlig konstnärlig balansgång med kommunismens onda öga riktat mot honom. Han var ofta rädd för sitt liv. Mycket bra vinylalbum.
 2. Apexorca

  Bill Withers är död.

  En av mina favoriter har gått bort. 81 år blev Bill Withers, men hans musik är odödlig. https://www.nytimes.com/2020/04/03/arts/music/bill-withers-dead.html Bill Withers Live At Carnegie Hall från 1972 räknas som en av de bästa livealbum någonsin. Den kommer att få snurra i morgon. Bill och orkestern var unga och nervösa, men publikens ovillkorliga kärlek och hängivenhet lättade på pressen och gruppen flöt ut i ett musicerande av sällan skådat slag. Bill's personliga touch och berättelser under konserten gör det äkta och nära. För mig var Bill Withers en gigant.
 3. Apexorca

  En hifinörds bekännelse

  Jag är med dig till 100%. Det finns en knapp handfull tillverkare som går hela vägen. Har man hög ambitionsnivå med ljudåtergivningen och har ett riktigt bra vältrimmat HiFi-system så händer det. Att fixa strömmen kan gör att anläggningen lyfter till nya nivåer. Men även här gäller det att testa sig fram. Det är skillnader på olika märken. Vissa når helt enkelt längre och tar hand om fler variabler i detta. Man skall bedöma det efter hela kedjan av åtgärder tycker jag även om varje litet steg går att uppskatta.
 4. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  Volym II av den legendariska JAZZMATAZZ. Detta är musik jag ständigt återkommer till. GURU, som dessvärre är inte är med oss längre, var grymt bra. Han binder ihop utvecklingen i de svarta musiken från Jazz till R&B, HipHop osv. Använder toppmusiker från olika av dessa genrer och har skapat odödlig musik av hög kvalitet tycker jag. Tex Freddie Hubbard, Donald Byrd, Ramsey Lewis, Kool Keith, Patra, Jamiroquai, Branford Marsalis, Courtney Pine och Ronny Jordan är "In the house" och GURU själv sjunger och snackar.
 5. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  Första inspelningen av amerikaner som tog med sin egen utrustning och tekniker till Moskva. Mercury stod vid det rodret. Jag älskar ju Shostakovich och detta är kalasbra. Bra ljud på denna vinyl.
 6. Apexorca

  Hjälp att åtgärda distortion

  Så skall det vara. Härligt! Ja du, så är det ofta. Höjer man nivån på vissa prylar så avslöjas ofta de svaga länkarna. En del av hobbyn är ju faktiskt att lära sig balansera detta, om man vill och har behovet. Det kanske är så att de nya prylarna avslöjar brister i din vinylrigg, men jag skulle nog börja med att ställa in de geometriska parametrar du kan på din vinylspelare. Nåltryck VTA, antiscating mm. Det kan vara något fel där. Kolla att armlyftaren inte går i armen när du spelar skivor, det hade en kompis till mig problem med och det distade. Har du ordning på inställningarna men distar ändå skulle jag prova en annan puppa. Den kanske är slut? Kolla att puppa och Riaa passar ihop.
 7. Hoppas kan man ju alltid... jag hoppas med dig och även för mina egna bandare. Bandare är dock sådana att de behöver service rätt var det är ... out of nowhere. ----------------- Hänger med i ditt resonemang. Känner igen mycket hos mig själv. . Utvecklingen mot att inte bara köpa för att priset är bra (vilket kan bli dyrt) och lära sig matcha anläggningen är lärdomar man får efter ett tag och en resa jag också gjort. Det kräver intresse och erfarenhet över tid. Ljudidealet trimmas i kapp med anläggningens prestationer, men helt klar blir man ju inte och det är väl det roliga. Behovet och intresset ändras ju med åren. Det fundamentala är ju ändå musikintresset för de flesta tror jag. I alla fall för mig. För egen del har jag några olika spår att följa i framtiden när behovet och förutsättningar kanske ändras. Jag tror det kan leda fram till ett välljud som passar mig i olika möjliga situationer. De har jag upptäckt och lärt mig av alla de system jag lyssnat noga till hos polare och runt om i världen. Vad det skulle bli beror på ekonomi, var systemet skall stå, akustiska förutsättningar och hur jag vill kunna lyssna. Jag tror det är klokt att bli klar över detta innan det är dags att välja och bygga ett nytt system. Exempel på viktig fråga kan vara: (Jag tar mig friheten att gissa svaren...) Kommer du klara dig utan den fysik i ljudet du haft? Jag gissar att du kanske gör det om jag förstår dig rätt. Vilka lågljudsegenskaper vill du ha? Antagligen riktigt vassa, med dynamik på låga volymer och klart och spänstigt ljud, men lite värme i. Är antal burkar och kablar en faktor? Antagligen små och få gissar jag. Kan du tänka dig att ha rör och vad det innebär? Skulle tro det. Det svåra är att du vant dig vid en bländande bra återgivning som inta har några svagheter. Jag tror att hur du än gör behöver du tänka till, testa, skaffa erfarenheter och känna in om det är det du vill ha. Som pensionär kommer du bli otålig och behöver något att syssla med, som att testa fram ett nytt system... eller så gör du bara helt enkelt så att du kopierar Eitans system. Då är du i hamn och kan låt musiken flöda. Det skulle nog jag gjort.
 8. Uppenbarligen har då någon som tar hand om dig på ett bra sätt.
 9. Detta blir en spännande resa.
 10. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  En fantastiskt vacker violinkonsert som jag tycker passar våren. Romantik. Här med Itzhak Perlman på Violin. Bra inspelning och Itzhak gillar jag skarpt. Han kan bättre än många andra kombinera tekniken, tempot, anslaget i tonerna och dynamiken i sitt spel med en stor portion känsla och det låter aldrig ansträngt. Han har ett "headroom" i sitt spelande som många andra duktiga violinister inte har tycker jag. Han trollbinder mig i musiken och jag glömmer här och nu och bara åker med i hans spel.
 11. Apexorca

  Fototråden

  Snyggt! Du menar säker stjärnhopen Plejaderna.
 12. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  Såg henne live i Stenhammarsalen på Göteborgs konserthus för några år sedan. Tror det var med den plattan till och med. Hon kan sjunga, denna yppiga dam... och så klart var det bra musiker med.
 13. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  Norsk musik. Denna grupp har jag aldrig släppt. Upptäckte den tunt 1997 och tycker de är ruggigt bra. Soul, funk, R&B. Hade de varit svenska hade de antagligen slagit stort. Nu blir de bara en Norsk lokal grupp. För mig är detta kvalitet av högsta klass. Instrumentalister och sångerska i toppklass. Låtmaterialet är har hög klass och jag tröttnar inte på detta. Karaktärsfulla låtar, härligt sound och bra inspelning. Instrumenten tillåts ta ut svängarna och just svänget i musiken är strålande. ... kanske till och med lindome skulle tycka att det är funkit nog.
 14. Just TAD R1 är i stort sätt riskfritt att köpa. De låtar ju alltid bra. Så ingen gris i säcken där tycker jag.
 15. Purist Audio Design AC Extension LE En av de bästa nätrenare/strömlister jag testat. Ökar transparens i systemet och lyfter fram små detaljer i ljudet riktigt bra. Positiv påverkan på anslaget, transienter och dynamik i de 5 system jag hört den i. Nyskick. Nypris ca 85.000kr Mitt pris 38.000kr AC Extension LE