Apexorca

Medlem+
 • Content Count

  7 414
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  141

Apexorca last won the day on March 18

Apexorca had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  - Vid havet

Recent Profile Visitors

26 904 profile views
 1. Apexorca

  dCS släpper ny DAC/hörlursförstärkare.

  Grattis och kul att det blev bra. (Inte oväntat) Ang fjärr så har inte jag någon fjärr till min hörlursförstärkare heller och saknar det inte. Jag har en del opraktiska krockar mellan fjärrar. Då och då när man byter låt på min MSB så åker bioduken ner. Det kan bli hektiskt om jag har rullbandaren stående där då... Min hembioförstärkare ökar volymen även på mitt försteg och det är mycket nervöst. Risk för olycka är oroande. Man får dubbelkolla nivåer innan man startar något hela tiden.
 2. Apexorca

  Den moderna jazzens utveckling

  Härligt @calm! Det är så det skall vara när musiken är som bäst. Inte ens sprak och knaster kan förstöra bra musik... eller för den delen mono (blink blink)
 3. Apexorca

  Arne och Timo var förbi en sväng...

  Jag har starka misstankar om det också. Monika är nog nära släkting också. Skulle bli förvånad om det inte låte ohyggligt bra. De Engströms jag hört vid en handfull tillfällen har varit bland det bästa jag hört i förstärkeri. Skall bli kul att höra vad Arne har för förmågor.
 4. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  Denna platta återkommer jag ofta till. Fantastiska tolkningar av Bondmusik. Freddie Wadling var unik och begåvad. Jag tycker detta är fruktansvärt bra. Låtmaterialet är naturligtvis inte kattpiss heller och det underlättar ju men ändå. Tolkningarna är kreativa. Känslan och djupet i tolkningen är enastående. I Listan bland musiker står det: Freddie Wadling - Vocals, iPhone... Bara en sådan sak! Löp och köp:
 5. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  Samma inspelning har jag på vinyl. Låter bra där med!
 6. Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Detta vet jag mycket väl. Jag talar om det som händer innan med ljudet. Innan ens ljudet blivit en elektrisk signal i örat. Vi ser bättre, eller upplever i alla fall det, än ögat har optisk möjlighet till och trotts åldrade hörselorgan som inte presterar som de tidigare gjort tolkar och analyserar hjärnan detta och lyckas rätt bra ändå. Men det är faktiskt inte det jag pratar om. Jag pratar om det jag skrev i min tråd när Sound Of Science var här. Du kanske pratar om något annat. För det jag pratar om handlar om ren akustik effekt. Att kroppen kring typ 1kHz funkar som en baffel och förstärker ljudet liksom själva trumhinnan gör vid 3kHz. Detta är alltså innan ens hjärnan hunnit bearbeta och kompensera upplevelsen. Man måste skilja på dessa fundamentalt olika saker. Hjärnans processande av en signal är en sak och ren och skär fysik med ljudvågor i luft som påverkas av geometriska former en annan.
 7. Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Det kan väl hända, men jag bara förtydligade att det inte är hjärnan som gör denna korrigering i det exempel jag gjorde utan att det är fysiken kring vårat huvud som gör detta akustiskt.
 8. Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Jag har också läst att hjärnan uppfattar frekvenser mest linjärt vid 85db. Det Calle på på Sound Of Science sa till mig var inte hur hjärnan uppfattar olika frekvenser. Han sa att olika frekvenser rör sig olika runt huvudet (pga fysikens lagar) och vidare in i örat. Detta gör att vissa frekvenser får ett större ljudtryck i våra öron än vad en mikrofon hade mätt upp. En intressant fråga skulle vara om en hörlur då får en annan effekt av samma frekvenser i örat eftersom ljudet från en hörlur inte påverkas av huvudets anatomi. @Daniel's synpunkt är intressant. Det låter verkligen logiskt att högtalaren skall återge den inkomna signalen så bra som möjligt så att den inte blir ett eget instrument som blandar sig i musiken. För mig är det viktigare att det låter bra än att det låter rätt. Men rätt är iofs oftast bra. Men vad är rätt och är det egentligen så lätt att ta reda på? Om vi tar frekvenser i de lägre registren, bas helt enkelt, så är den i allmänhet väldigt undertryckta jämfört med hur de låter från de instrument som frambringar dem i verkligheten. Det kan var från ett system som är frekvenslinjärt, men det låter ju ändå inte som på riktigt. Högtalare med liknande frekvenssvar från en viss signal kan ändå låte väldigt olika när man lyssnar på musiken. Så vem vet vad som är rätt uttryckt signal strax innan den når vår hjärna? Var skall vi börja jämföra signalen och hur? Är det vid instrumentet som det spelas på vid en inspelningen, vid mikrofonen, signalen i mixerbordet, signalen mastern lagrar, signalen från mediet i vår stereo, som är den första signalen eller den rätta? Man skulle nog kunna hävda att det är signalen från det medie vi spelar upp ifrån som vi skall jämföra med för att se vad våra system gör med en given signal. Den sista ändan av signalkedjan bör ju i alla fall vara hur mycket njutningshormon som kroppen pytsar ut i "systemet" när vi lyssnar.
 9. Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Spiros var nyfiken på mitt system. Så varför inte umgås lite, dricka kaffe, snacka HiFi och musik, men ffa lyssna på musik. Gemensamma intressen i rullband och Lyrec är kul. Spiros har en likadan Lyrec Frida som jag har, eller om det är tvärt om. Det var faktiskt just en spelning med Spiros Frida hemma hos JR som imponerade på mig. På lite krokiga vägar ledda detta fram till att jag själv har en Frida. Spiros åkte upp till mig från Skåne och tog JR med sig på vägen. Min gode vän bigblue tillhör mina inventarier så han är också med. (bigblue,, JR, Spiros) Det var en bra blandning av HiFi-snack och bra med tid för att spela musik. Spiros och JR är ju rör-gubbar med förkärlek för lättdrivna högtalare i hornkategorin. Därför bytte jag till Gryphon eftersom jag tror de skulle uppfatta detta ljud bättre än Krellarna. Spiros hade med ett Openreel band. Jag har inte lyssnat på dessa innan så det var en trevlig upplevelse. Det var riktigt bra ljud och jazzigt med en edge. Inte den vanliga och på det sättet förutsägbara jazzen utan lite mer fri och somliga skulle betrakta den som lite svårare jazz. Jag gillade det dock skarpt. Mycket exklusiv box med fina spolar och en hel del extra material i små häften. Allt seriöst och snyggt gjort. Spiros har en stor kärlek till bashorn och han fick genast ideer om hur jag kunde utnyttja källarutrymmet och bygga om så jag fick stora extra bashorn i mitt system. Det hade säkert blivit riktigt bra och stort basljud av detta projekt men det känns som för stor påverkan i vårt hus för detta. Som vanligt imponeras jag av alla kunskaper HiFi-kompisar besitter.
 10. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  Maceo Parker firar sitt 75e år i lovet med denna platta. Han kanske inte behöver någon närmare presentation... eller så behöver han det? Så bra att det fick bli en egen bild (med iPhonen iofs) på omslaget. Det förtjänar denna platta. En nutida gigant som saxofonist. Soul, funk, rock och andra modernare musikgenrer har han berikat med sitt bländande spel. Förutom med sitt eget band har han lirat med vår egen gigant Nils Landgrensom har spelat med honom på 90-talet, Prince hängde han med länge, James Brown också länge, Red Hot Cilli Peppers, Keith Richard, Hans Theessink är bara några få av alla de världsartister som efterfrågat hans hjälp. Denna platta är jättebra. Maceo och WDR Big Band får det att svänga bra . Ett bra funkit drag som t.o.m lindome skulle vara nöjd med. Enstaka partier är lugnare och jazziga tex spår 2 sida 2 Love Won't Let me Wait där Macao sjunger fint. Gissa om hans medmusikanter kan spela bra också??? Maceo spelar med ett stort band och det är bla mycket blås som river i kroppen och backslicken är ofrånkomlig.. Trumslagaren har en framträdande roll i inspelningen. Själv tutar han en hel del i altsaxen och sjunger galant. Inspelningen är av yppersta klass för att vara modern. Oavnligt bra dynamik. Tekniskt snyggt gjord men ack... skall jag klaga på detta nu igen? Jag saknar lite ensambelkänsla, allt låter för bra. Jag får inte till scenen och akustiken. Det är så klanderfritt att jag inte känner igen mig. Studioinspelningars dilemma. Jag vill ha lite inspelningsakustik och 2 microfoner vilket det nog inte är här. Men detta är ju perfekt demo musikinspelning. Det låter skitbra men på viss bekostnad av musiken.
 11. Apexorca

  byZan - Nytt i stugan #7

  Det slår mig att jag för ca 5 år sedan förundrade mig över att det var så få TAD-system på Euphonia eftersom de är så bra. Jag var runt en hel del och lyssnade både i butik några gånger, på mässor och "hemma hos" på riktiga TAD-värstingsystem och jag var mycket nära att själv bli TAD-ägare. Nu är det full fart om TAD på Euphonia. Det är kul. Ffa högtalarna är verkligen bland det bästa man kan ha tycker jag.
 12. Läste det. Verkar som de tyckte om den.
 13. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  "MANBLIRGLAD MUSIK" Funk Unit med Nils Landgren gör mig aldrig besviken. Tvärt om gör de mig alltid glad. Nils är fruktansvärt bra tycker jag. Han sjunger jättebra med härlig och egen karaktär och när han sedan drar och tutar i sina röda trombon är det inte sämre. Så klart är det Funk men det är i bland lite lugnare Jazziga toner också. Att Ray Parker Jr. kan lira funk på gitarr är ju redan känt och i detta album bekräftas detta. Detta album är kalasbra tycker jag "manblirglad musik".
 14. Apexorca

  Sista låten på ett album

  Hur kan en sista låt bli bättre än "I Just Can't Get Enough" på Depeche Mode's först album Speak And Spell. Coolt, bra och ruggigt kaxigt, särskilt med tanke på vilken karriär de fick. Kika här...
 15. Apexorca

  Ditt senaste skivinköp...., del 2.

  Besökte i dag Bengans som blir bättre för varje dag som går. De bara öser in vinyltitlar. Skitkul att strosa runt och slita ut fingertopparna i alla backar. Allt från gammalt till nytt om nu Robyn från 2018 anses ny fortfarande. Robyn gör riktigt bra plattor tycker jag coola. Hon har en karaktäristisk röst och musiken känner man igen stilen på. Det låter Robyn. Honey är inget undantag. För mig är det ett kvalitetsmärke att man har en karaktär som ett fingeravtryck även om musiken utvecklas. Eminem Ben Webster, Roxet, Sarah Vaughan, Neneh Cherry Isaac Hayes, Antonia Carlos Jobin, Nils Landgern är också sådana. Duktiga är de och bra blir det tycker jag. Jag tycker faktiskt Roxett Look Sharp är bra även om en del skulle tycka motsatsen. Detta album tog Roxette ut i världen med stor framgång. Bra svensk pop helt klart. Jösses vad mycket det popalbumet snurrade på min Yamaha-stereo under min gymnasietid. Tror jag hade den på vinyl då, men den är borta sedan morsan storstädade källaren i slutet av 90-talet. (ingen spelar väl vinyl längre...?) Det fick bli en ny av detta album , men det är mycket att köpa igen tyvärr. Antonia Carlos Jobims The composer... är hans första album och det är från 1963. The Girl from Ipanema tros vara den näst mest inspelade låten av alla låtar och då menar jag inte på detta album utan ALLA låtar. Nästan alla låtar på detta album har statusen Jazz standards. Här är det "less is more" som regerar och anslag och känsla är kung och drottning.