Jump to content

Apexorca

Medlem+
 • Posts

  10 037
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  262

Apexorca last won the day on September 11

Apexorca had the most liked content!

1 Follower

Profile Information

 • Location
  - Vid havet

Recent Profile Visitors

32 999 profile views
 1. När jag var tonåring var Dual min ekonomiskt ouppnåeliga dröm.
 2. Ja det blir nog inte ens möjligt. Hifi är ju inte en egen värld utan den hänger ihop med allt annat.
 3. JA! Det tror jag kommer vara en realitet för många. Håller med om flera allmänna analyser om läget ovan. Ffa att krig är värre än lite högre ränta. Hur luttrade vi än kan ha blivit genom åren så... Det som skiljer detta läge från ett antal tidigare är resultatet av en pandemin. Inte skådad effekt i den moderna ekonomin tidigare efterfrågan av olika skäl vida överskridit tillgången inom olika områden. Detta övergår i ett allvarligt och förfärligt krig där en stormakt aktivt dessutom förstör en energimarknad som redan var i obalans. Dessutom tajmat med en "vanlig" lågkonjukturssvägning om hörnet, bostadspriser som faller historiskt mycket mer än i andra kriser, en ekonomisk politik som främjat inflationen under pandemin osv. Det är lite mer än vanlig kris i detta sammanhang. Många i Sverige klarar lite kriser och vi kommer troligen inte gå under, men kommer vi investera i lyxprodukter när allt blir mycket dyrare. Lån, energi och nästan alla varor och tjänster??? Men frågan i tråden var mer direkt om vår hobby... nämligen "hur Hifi kommer påverkas av världsläget" ... så tror jag faktiskt folk håller inne med investeringar i hög grad ett tag tills man ser vilket håll det blåser åt. Det finns en stor risk att det blir värre med huspriser, räntor och inflation. Det är det riksbanken och andra runt om vi världen använder sina ekonomiska styrmedel för att uppnå. Så att ekonomin vrids åta att handla mindre alltså. Då kommer balansen mellan tillgång och efterfrågan justeras. Det som stryker på foten först blir sådant som ligger mer åt "onödiga" nöjen än det som verkligen behövs + att vi tenderar att ta i lite extra föra att ha marginaler när läget som nu är osäkert. Det kommer påverka hur vi konsumerar mycket och bla Hifi ligger nog i den skålen om vi ser till hela marknaden. Jag tror inte detta är slutet på vår västerländska ekonomi, vi blir nog kvar här, men det blir en ordentlig snyting där man gör klokt i att se det an lite och se vad man kan spara in på. Hifi-marknaden lär väl inte gå obemärkt förbi.
 4. "Hur tror ni pågående världsläge kommer att påverka HIFI branschen?" Jag tror det finns så många olika scenarior för världsläget att det är svårt att veta var det landar. Men att det blir dyrt med lån och energi och till det en inflation som säker blir tuff så lär ju inte HiFi-branschen må så bra av det. Gissar att de flesta köper Hifi med pengar man kan avvara, grädden på moset osv. Nu lär dessa pengar hamna i andra djupa hål istället. Har man ändå pengar över kan man säkert göra lite klipp här och var de närmaste åren. Säkert rea på lite mer svårsålda highendbetonade "demoprodukter" och bra priser på dyra begagnade prylar. Har redan hört om storfräsare med mycket HiFi som börjar sälja. Pandemin gjorde att länder tryckte mer pengar.... Sverige tryckte väldigt mycket nya pengar. Har hört att det trycktes 1/3 mer pengar än det fanns innan. Bra sätt att skapa inflation... Kronan rasar mer än alla andra liknande valutor mot USD. - Jag tror det kommer bli svintufft för Hifi under några år nu. Ffa producenter, återförsäljare och butiker. Konsumenter kan nog göra enstaka klipp när någon sitter trångt och måste ha in degen. Men saker som måste importeras blir dyrt. Jag tror ffa i slutet av kvartal 1 och kvartal 2 2023 detta kommer börja märkas mer. Men som sagt världsläget kan ta lite olika vägar men att det blir några tuffa år tycker jag verkar rimligt.
 5. Så klart är aldrig teknik 100% perfekt. Men tänk komplexiteten i en bils teknik. Jag är i alla fall imponerad at det funkar så bra som det gör. Båtar däremot... där finns förbättringspotential.
 6. Precis det jag menar. Och det måste kosta mer att utveckla men samtidigt "billigar" produkter med tanke på insatsen.
 7. Ja bilar är nog bland de mest genomarbetade produkter som finns om vi ser till all möjlig teknik och design etc som finns. Billar är ju sjukt prisvärda högteknologiska monster jämfört med HiFi. Inte så svårt att förstå egentligen. Budget för utveckling i redan extremt effektiva organisationer, stora serier och antal sålda enheter jämfört med HiFi gör att det blir lite tokigt att jämföra på det viset tycker jag. Men om vi ändå gör det skulle nog ljudet av ett par mång-miljonhögtalare utvecklade av VW kosta... vad vet jag... men kanske 30.000kr om de hade bilindustrins förutsättningar. Jämfört med specialiserad vårdutrustning eller för den delen i rymdindustrin är ju kravspecifikationen vid utveckling en hel annan än i vår hobby. Tar vi utrustning i mitt gebit kostar bra utrustning och produkter väldigt mycket. Nästan löjligt mycket även jämfört med HiFi. Låga serier och mycket specialicerade produkter är en förklaring. Skall priset pressas blir det inte bra. I vår hobby finns det dessvärre dyrt och dåligt. Därför behöver man testa själv och inte köpa det som inte är bra. En anledning att jag vurmar för stora eteblerade märken med genuint gott rykte och lång erfarenhet istället för ny firmor som ofta är en "one man show" är just att de de stora etablerade ofta är både bättre och har bättre kvalitet, andrahandsmarknad, service mm. Visst det är inte lätt för de små att slå sig fram, men det går om man är bra nog på alla plan som kunden behöver inte bara hur de låter. Titta på Martens resa upp mot hifi-toppen. Nu är de där. Det är faktiskt en bedrift. Dessvärre blir det lite av dagssländor av nya märken som säljs som världsmästare då de i de flesta fall bara är lovande ynglingar. En spaning av mig är att håller man sig till de etablerade stora märkena och matchar ihop det efter egen smak så kommer man kunna få det ljud man vill ha, en bra andrahandsmarknad, bra service, bra råd och bra kvalitet på både ljud och funktion. Låt oss säga att det fanns bara fanns 10 bra högtalartillverkare. Då skulle det bli större serier, mer pengar till utveckling och servicemarknaden. Då hade med största sannolikhet priserna varit mycket lägre och bättre ljud ändå. Men nu är det ju inte så och det finns mängder av DIY-snubbar som startar bolag och säljer prylar. Varför är vi inte mer kritiska mot dessa prylar och varför tar butiker och leverantörer in dem? Ja det blir väl något exotiskt över det och så har man en ny berättelse att sälja in dem med och ett fiktivt pris som kan sänkas "only for you my friend"... Det har Hifi-marknaden har ett problem med det tror jag. Därför blir det dyrare och dyrare och inte bättre och bättre i samma takt. Kanske sämre i många fall.
 8. Det gissar jag är nyttiga egenskaper hos en kontorsstereo.
 9. Inte det minsta. Tvärt om tycker jag.
 10. Absolut. Håller med om att högtalarvalet är mycket viktigt för det rum man spelar i. Det är därför jag menar att högtalaren är viktigaste valet. Små stativare i stora rumm som äter energi blir inte bra. Liksom baspotenta golvare i små rum med basförstärkning, osv osv. Sedan spelar förstärkeriet roll för att matcha men signalkällor är mer en konstant som inte bryr sig om dessa faktorer på samma sätt. De är lika viktiga och bra eller dåliga i alla system (med få undantag). Det är säkert så. Som jag beskriver i mitt inlägg menar jag att prislappen i avseendet om hur det låter blir lite ointressant. En billig kabel kanske man tycker låter bättre än en dyr eller vice versa. Men den som låter bättre är bättre i det system man testar den oavsett vad man betalar för den.
 11. Jag kan berätta att både @Bebop och @Daniel har fel. Men de har båda 50% rätt och tillsammans har de 100% rätt. Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet. Hur ofta måste detta påpekas? Sanningen (den odiskutabla) ligger mitt mellan dessa båda garvade hifi-nerdar. Det är den åsikt jag har om saken. ALLTspelar roll. Puppa och kablar. Rumsakustik och kablar. Försteg och kablar. Slutsteg och kablar, bänk-underlag-fötter och kablar, signalkälla och kablar... mm, mm. Har du en fin puppa kan du paja det om du inte kan leverera signalen vidare på ett bra sätt. Och en fin kabel har inte så stor nytta av det om signalen är kass från puppan. För mig är det systemtänk att tänka på ALLT. Helheten och enskilda produkter. Kablar måste definitivt lira ihop med en väl vald puppa. Tyvärr har överföringen via kablar från proppskåpet, via strömkablar och signalkablar ut till högtalarna en fundamental påverkan på signalen. Liksom akustiken, jordning, revaxör, slutsteget och försteget osv har. Jag vet att Odin 2 överallt i mitt system kommer lyfta det till nya höjder. Men jag vill lägga de pengarna på det? Det har ju inget att göra med att det inte skulle låta bättre. Det är olika diskussioner. Men diskuterar vi väljud så kan ju min personliga budget påverka hur jag bedömer att det låter. Bias. Hur det låter är fakta och vad det kostar är bara en mental övning. Pengars värde finns inte på riktigt. Det är en överenskommelse. Titta bara på hur inflation funkar. Högtalare låter likadant oavsätt inflation eller vad de kostar. Det är också så att ju bättre system du har i en allmän mening, så spelar kablarna på något vis mer och mer roll. En Odon 2 kommer inte gör stor nytta med klockradion. Men i både @Bebop 's och @Daniel's system kommer den göra nytta. Jag vill påstå att det är en sanning som jag ser världen. Frågan är bara hur man värderar förbättringen i förhållande till kostnaden. Det finns något mentalt provocerande med dyra kablar. "Det är ju bara en kabel... hur svårt kan det vara". Det är helt subjektivt. När jag släppte att titta på priset på saker var det lättare att höra skillnader på riktigt. Inte för att det ändrar min budget men däremot ändrar det sättet att värdera prylarna för hur de låter. Därefter kan man titta på om priset faller inom den budget man vill ha. Att tänka på priset när man lyssnar är kanske det som förstör ens förmåga att värdera vad man hör mest av allt tror jag. Jag tror det finns negativ bias som ger inverterad placebo = nocebo för detta med kablars effekt. Jag tror mångas balans i systemet ligger får dåligt i kabalmatchning till systemet. Jag tor inte det bara är kablar som provocerar prismässigt. Med de enorma prisökningarna som finns inom HiFi i dag kan ytterst få köpa det bästa. Vår bild är att det mest är rika kineser som gör detta. Inte ens de finaste systemen vi ser på detta forum är ens in närheten kostnadsmässigt mot vad som går att köpa. Det verkar störa en del. Jag bryr mig inte så mycket om det. Det finns bättre prylar som är mycket mer kostsamma än det jag har och det är helt ok. Men just kablar är mer kontroversiellt i vår hobby än kanske något annat. Jag tycker inte det går att komma från att högtalarna är mest avgörande, men när systemet är vältrimmat och man skulle byta till tex Odin 2 (eller Valhalla 2 för den delen) överallt i systemet så kan det faktiskt ge overkligt god effekt. Det har jag hört demas flera gånger. Jag tycker man skall se kabalsystemet som en enhet likväl som högtalare förstärkeri eller signalkällor och jag tycker det kan ge lika stora skillnader eller större som enskilda komponenter. Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk. Så sammanfattningsvis tycker jag att det är balansen i systemet som man skall jobba med och där är kablar absolut en viktig del. Om akustik och ström är kass så spelar inget någon roll i systemet. Då slår alla system huvudet i taket tidigt och långt innan de kan prestera vad de egentligen kan. En relevant fråga om pengar tycker jag kan vara. Jag har X antal kronor. Var i systemet får jag mest förbättring om jag lägger dem. Jag tror sällan slutsatsen blir kablar och det kan både vara rätt och fel så klart, men det är mer ofta rätt än många tror.
 12. Ja det kan jag hålla med om som en start... men till slut spelar mycket mer roll. Tex signalkällan. D<å jag först kopplade in rullbandspelare i mitt system insåg jag att våra signalällor är enormt begränsande. Rullbandsdynamik mm avslöjade brister i akustiken jag inte hade hört innan. Det fixades. Det avslöjade också svagheter i mitt förstärkeri jag inte visste fanns. Nu är det trimmat att tåla rullbandsljudet och det blir även bättre på digitalsidan och vinylsidan pga detta. Det finns mycket att skriva om detta. Tar ett nytt inlägg till det.
 13. Jag vet inte vilken Gigawatt du köpte, men det är klart den är bra. Var det GigaWatt LC-Y EVO 3X4?
 14. Grattis! Kul liten stereo på kontoret. ... I alla enkelhet.
 15. ... om man inte väljer Odin 2 rakt över så klart. (Det var skämtsamt menat även om det ligger lite i det)
×
×
 • Create New...