Jump to content

Apexorca

Medlem+
 • Posts

  9 093
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  218

Apexorca last won the day on September 19

Apexorca had the most liked content!

About Apexorca

Profile Information

 • Location
  - Vid havet

Recent Profile Visitors

30 556 profile views
 1. Helt plötsligt så fungerar det som inte fungerat under flera timmar i förmiddags... Datortekniken är fantastisk... Här är min bild... till slut.
 2. Från min Mac Bookpro, som jag alltid använder och gör på samma vis. Har testat från olika mappar , skrivbord, mm och som sagt även bilder som jag redan laddat upp men som den inte tar igen nu. Kanske är något tillfälligt.
 3. Tror inte det, jag gör som jag alltid gör. Testade även med bilder som jag redan lagt upp tidigare i tråden. Samma besked hela tiden.
 4. När vi är inne på lite musiktips så måste jag påminna om The Bad Plus från Minnesota. Jag har skrivit om dem innan och nu köpte jag ett album som jag bara hittade på CD. Det är riktigt bar jazz med inspiration från E.S.T och svensk jazz i skön harmoni med Amerikansk klassisk jazz från tex New York. Jag tycker det är en grym kombination. I detta album, Give från 2004 hör man det tydligt. Trummisen är riktigt fräck. Han och gruppen har mycket inslag från rocken och i långsamma stämmningsfulla "blå" jazz toner river han av världsrekordsnabba jazzsolon som inte är spekulativa. RIKTIGT BRA. Nu är det inte bara han som kan spela sitt instrument. Självklart är det världsklass på denna grupp rätt igenom. "Löp och köp" skulle jag råda till. Försökte få in en bild men får bara felmedelanden... "Sorry an unknown server error occurred when uploading this file!" "Error code -200". Hur jag än bär mig åt...
 5. Ja, att det skall vara "rondör" i återgivningen är viktigt, annars är inte JR nöjd. Jag fattar precis vad han menar.
 6. Ang en platta ovan. Den med Wayne Shorter - The All Seeing Eye. Jag förstår att många kanske inte gillar detta eftersom det inte är i mittfåran precis, men jag gillar det skarpt. Här tar man ut svängarna både indiviuduellt som instrumentalist och som låtskrivare och bandledare i arrangemanget. Jag tycker det är fruktansvärt bra och kan inte sitta still. Sista låten Mephistopheles, som på namnet verkar flirta lite med det på detta forum just nu högaktuella Gryphon Mephisto eller om det är tvärt om, är riktigt cool jazz tycker jag. Påminner om den del Miles gjort när han blev mer kreativ än vanligt. Wayne spelade med Miles och skrev mycket musik också under den tiden. Inte så konstigt att man känner igen sig om man kan sin Miles alltså. Grymt bra vinyl, tyst och fin med en perfekt inspelning.
 7. Haha bra reklam ... det var ett tag sedan. Ungefär då Mozarts pappa låg i farfaderns pung. Det har alltså gått utför...
 8. Kul att se @lindome Jag hade JR här i lördags och det är alltid lika roligt med hans vurm för de analoga godbitarna. Han har en härlig inställning till musik och musikåtergivning. Hjärtat är helt klart i centrum och då låter det bra.
 9. Inte som att laga mat, men tror du inte att de efter ett tag med sina grundprinciper vet att "påverkar jag detta med x-detaljen", så blir det varmare och mer lyrisk och "påverkar jag med y-detaljen" så blir det mer kliniskt och kallare ljud och att de blandar detta till de egenskaper de tycker är bra. Ett hantverk? Vi kanske menar samma sak... men beskriver det på olika vis?
 10. Ja, synergi handlar det ofta om. Det är ju altid hela systemet inkl rum och ström som man lyssnar på. Jag tänker så här. Högtalaren och rummet påverkar ljudet mest. Det jag valt för är för att ligga närmast det ljudideal så som jag vill höra på musik hemma. Signalkällorna tillsammans med övrig utrustning skall i det sammanhanget trimma in ljudet till mitt i prick. Det går dock inte att komma ifrån att allt det signalkällan/puppan tar upp ock skickar iväg är det enda som resten av anläggningen kan arbeta med. Så det är ju rätt viktigt att den gör det på ett sätt som man gillar i grunden. Jag saknar den breda erfarenhet många av er på detta forum har angående olika puppor. Jag har bara hygglig koll på en handfull märken. Jag håller med om @calle_jr's utlåtande om deras karaktär. För mig är de lite av samma skrot och korn som Nordost kablarna är i karaktär i kabalvärlden och produkterna beter sig liknande i ljudet upp genom produktserien.
 11. Något som fascinerar mig är just hur olika märken och konstruktioner håller sin signatur på återgivningen tex i detta fall när det gäller puppor. Kan man svara på vad det är i en konstruktion som ger en viss typ av återgivning? Eller är det så att en konstruktör tror på en viss typ av grundkonstruktion ger merparten av hur det låter och så blir det den signaturen det blir och det genomsyrar hela modellserien. Eller går det att ställa in ljudsignaturen för konstruktören. När han tycker något blir tex för varmt i ljudet så kryddar han med lite kall konstruktionskrydda???
 12. Som sagt... basen är det svåraste att integrera i ljudbilden... och ofta det dyraste... kanske också det viktigaste för att det skall bli en bra helhetsupplevelse. Är basenåtergivningen dålig förstör det upp i hela registret. Vad gäler återgivning av bas så upplever jag att det låter som du beskriver @Josaa, mer kontrollerat, när man får en bättre produkt. Det är logiskt. En produkt som inte håller ihop basen lika bra kan verka låta som om den har mer bas. Men det är bara en biverkan. Basen bumlar mer oprecist och gör akustiken i rummet mer problematisk i basområdet. Det kan alltså ha med precisionen att göra. Mer kontrollerad bas kan förefalla låta mindre, men att det egentligen bara är mer ordning på basen. Den kan gå djupare och vara mer fysiskt närvarande men där den skall vara det. Jag tycker det är skillnad på vilket sätt basen är fysisk. Det är så med alla produkter i kedjan. Mitt tydligaste exempel är nar jag hade mina förra högtalare som kunde få lite resonanser i basområdet och det bumlade , men när jag bytte högtalare till några nivåer upp med mycket större baspotential bumlade det inte på samma vis. Bra kontroll på basen i ett system ger mindre problem med akustiken. Utan att veta säkert så gissar jag att Heimdall inte hade mer bas egentligen utan att det bara är en effekt av att den saknar lite kontroll jämfört med Frey.
 13. Bengans fyller på med jazz. Jag nyper dem gärna. Fina nypressar, tillfixade från mastertapen. Nisse Landgren Live är kul. Det är med tidig Funk Unit. Detta är drygt en genaration nyare musik än jazzen från USA på övrig album. The Gill Evans Orchestra - Out of the Cool är faktiskt riktigt cool jazz, störtskön och riktigt bra ljud. Det är 15 personer i orkestern och de spelar på ett delikat sätt. Där ju stort som ett storbandsjazz-band men på ett coolt, lugnare och mer nyanserat vis.
 14. Vid ca 85db blir hörseln mer linjär frekvensmässigt. Först då börjar musik låta som mer riktig. Därför låter det bättre när man kommit upp i den volymen.
×
×
 • Create New...