Apexorca

Medlem+
 • Content Count

  7 208
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  130

Apexorca last won the day on October 29

Apexorca had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  - Vid havet

Recent Profile Visitors

26 495 profile views
 1. Apexorca

  Internetbedrägeri

  Rent ut sagt för jävligt! Kan vara bra att veta vem "säljaren" är för att inte handla med honom?
 2. Apexorca

  byZan - Nytt i stugan #7

  Ja, jag spelade rätt starkt den kvällen. Starkare än när jag lyssnar själv i normalfallet. Som du beskriver återgivningen är endel av de egenskaper jag trimmat ljudet åt. En av de viktigaste för mig. När man spelar klassiskt på rullband får man mycket ut av att ha skruvat upp volymen. Då kommer dynamikomfånget till sin rätt. Lugna svaga partier är så att man får spetsa öronen, men de innehåller all microdynamik och okomprimerad känsla oh luft för att höras naturligt och plötsligt brakar det löss med vad det nu kan vara i något som i alla fall påminner om dynamik från riktiga instrument. På alla andra medier krymper detta ihop och toppar och dalar i dynamiken närmar sig varandra och då blir det mindre levande. Jag har tidigare när jag haft musikkvällar kommit över lite för mycket i HiFi-kvällar emellanåt och jag demonstrerar mer musik som man av någon anledning tycker låter bra på stereon, man demar alltså ljud mer än musik. Kanske de som jag har haft och tycker haft bäst ljud. Jag har helt tröttnat på det numera. Så var det heller inte från början då jag på gymnasiet hade muskkvällar med polare, då var det 100% fokus på musiken, grupperna, artisterna. Men jag förstår det ändå. När man bygger sin anläggning blir det också fokus på HiFi som redskap för att förbättra musikåtergivningen. Nu vill jag bara spela musik som jag för tillfället lyssnar till och går i gång på. Visst är det kul om det låter bra, men ibland är demomusik tråkig så klockorna stannar... "men den lila klockan i bakgrunden av musiken låter jättefiiiint". Roligare at spela musik man går igång på. Det jag spelade var inte HiFi-pressar utan bara bra musik på vanliga pressar och en del lite sämre pressar. Jo det var nog en Nina Simone som var en riktigt bra press och 45varvare. Vad gäller rullband är ju utbudet hos mig mer begränsat så det får bli lite av det jag har. Jag kanske har runt 20 titlar, kanske några fler. Alla förutom något enstaka band är allt bättre än på andra medier, men av och till dyker man på en dåligt hanterad koopia. Då är den bara jättebra och inte ohyggligt bra. Men så är det i alla medier, det finns bättre och sämre exemplar. Samlingen med bra musik på rullband växer... som tur är. Tack och kul att ha dig här Audionet!
 3. Apexorca

  Smakar fortfarande bra... ?

  Var allt inspelat? Och ja... den beskrivning på MSN och Verity har jag aldrig hört förut. Aldrig heller upplevt själv trots mängder med demos etc. Hård i diskanten??? Det är ju normalt deras bästa gren.
 4. Apexorca

  Smakar fortfarande bra... ?

  Hehe... Det skulle gå att tjäna rätt mycket pengar på det. Du får börja konsulta. Jag vet att Marten brukar få till det. Men med min erfarenhet är det ett undantag. Jag var nyligen på 2 olika demos hos butiker. På båda ställen avbröts demon pga problem som var svåra att avhjälpta tillika svåra att hitta orsak till. Tro mig det var fina prylar. Med hjälp från åhörare och ffa lite "stänga av och sätta på taktik" så blev det ljud till slut. Det är verkligen synd att det är så om det går att få till bra. Varför är det så svårt att få digitala grejer och strategi att funka? CD undantaget. Det är ju klockrent, MTBF → ∞.
 5. Apexorca

  Smakar fortfarande bra... ?

  Bry dig inte om det. Bara kul med dina intryck också. Ta dem också.
 6. Apexorca

  Smakar fortfarande bra... ?

  Vilken tur!
 7. Apexorca

  byZan - Nytt i stugan #7

  ... men visst funkar tex en Carlsberg eller Corona när man är törstig, gärna me soligt varmt väder. Trapist blir mer en egen rätt som kräver extra koncentration för att avnjutas bäst och mer än en flaska åt gången tror jag blir för mycket.
 8. Apexorca

  byZan - Nytt i stugan #7

  Härligt dramaturgiskt upplagt bigblue. Det förtjänar verkligen detta öl. Jag är ingen ölfantast även om jag dricker öl och kan uppskatta det. Denna Trapistöl Nr 12 är något helt annat än vad jag kallar öl. Har varit på en krog/pub i NY flera gången som är en Belgisk pub med stort utbud av Belgiskt öl. . Det finns pubmat och mycket olika öl från Belgien. Bla har jag druckigt en mängd olika Trapistöl där, inspirerad av bigblue. Jag är intresserad av smaker och i första hand av vin, men den Belgiska ölen och däribland Trapistöl är en egen art, som triggar mig mer än annan öl jag druckit. De smakar mer och med ett större djup och det är godare. Jag tycke de är mer komplexa. Allt detta spelar ju ingen roll om man inte tycker det är godare, men det tycker jag. Det finns säkert annan öl som jag inte smakat som är lika god men av de öl ag smakart är detta absolut i bästa klass. Tack bigblue för att jag fått testa detta extremt unika öl.
 9. Apexorca

  byZan - Nytt i stugan #7

  Hehe, ja då är det ju en lätt match. Borde det inte vara WO då istället? Sådan matcher drar inte mycket publik. (rullbandsögon)
 10. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  Hann med 2 gamla favoritalbum från början till slut. Går fortfarande igång på detta. Ungdomarna i huset älskar detta också så det var hög volym och ren och skär musikglädje en stund innan middagen.
 11. Apexorca

  byZan - Nytt i stugan #7

  Aaaaah, du tänker så!!! Det gör faktiskt jag med. När EMT är utsliten står troligen Lyra på tur. EMT'n är faktiskt riktigt bra. Den är organiskt, luftig och kraftfull. Musiken blir kul att lyssna till. Men en Lyra en bit upp på stegen kan nog ta det ett steg till. Håller med. Om basen skall bli bra blir det ofta dessvärre dyrt. Många firmor kan göra bra stativare och så ger de sig på svindyra golvare. Ofta tycker jag stativerna spelar musik bäst men med mindre botten. Om basen inte håller måttet så försvinner det ofta det roliga. Ibland för stor och blöt eller får torr och utan fyllnad. Så hur golvare hanterar basen är mycket viktigt för om jag tycker det är kul att lyssna. Det är alltid kul med bilder, jag vet. Jag tog inte heller några bilder, men jag fick några av bigblue. Han syns i reflexen. Det är ok med honom att jag lägger ut dem. Jag justerade dem lite. Därav signaturen, men bigblue tryckte av. Tack för det bigblue. Brukar sätta upp 2 akustikplattor framför TV'n. Det blir bättre. Dels slipper man se på all skit de visar på TV och så blir reflexen inte så hård när kvinnor tar i och man spelar starkt. Att lyssna på musik och vara hungrig är inte bra. Bot finns.
 12. Apexorca

  byZan - Nytt i stugan #7

  Tack själva. Kul att ha er alla här IRL. Mycket trevligt att dela erfarenheter om hifi om musik. Vi delar nog intresset för musik i många olika genrer. Vilken härlig HiFi-resa ni får. Möta vältrimmade system som trimmats noggrant åt varje värds eget ideal. Som vi diskuterade så kan alla system låta olika men samtidigt låter de bra om man följt sin linje och ideal och jobba lite på det. Du skrev om att när "Lyra tog befälet.." hemma hos mig så menar du kanske Lyrec Frida, rullbandaren? Ja, Frida tar verkligen befälet i mitt system och det är min i särklass bästa signalkälla. Dock okalibrerad som den den råkade vara... men det är bara en tidsfråga , kort sådan hoppas jag, innan den kalibreras. "Jag gillade att sitta hängandes över soffans ryggstöd och kanske framåtlutad i soffan för att få det som jag ville..." Jag håller absolut med dig. Att sitta bakåtlutat i soffan är inte lika bra för bästa musikupplevelse som de andra lägen du beskriver. Kul att du gillade Jussi så mycket. Jag har lyssnat på just denna inspelning rätt mycket senaste tiden. Jag har i många år letat inspelningar för att komma så nära Jussis och Birgits röster det går. Det är Birgit Nillsons egen uppfattning om att denna (från Rom 1958) skulle vara ovanligt bra inspelad på både Jussis och Birgit Nilssons röst. Just på Nessun Dorma hör man precis det du beskriver. När andra tenorer av yttersta klass kommer in de starka partierna så hör man hur de tar i nära sitt max och man ser deras blodsprängda ögon för sitt inre, medans Jussi får det att bara glida fram utan ansträngning med mer känsla och klang i rösten. Han är både kraftfull och känslig i rösten samtidigt. Jag letar fortfarande efter någon som närmar sig denna förmåga.
 13. Apexorca

  "Smaka" på den du...

  Håller med. Tack P-pan! Alltid kul att kunna hänga med från en annan landsända.
 14. Apexorca

  Sylomer, SD-kuddar ellet vad...

  Under den stenskiva (Nero Assoluto) som ståt närmast under min Brinkmann Balance har jag 5st HRS Nimbus. En under lagret/tyngdpunkten på spelaren och 4 st en bit in från respektive hörn. Det dämpar stenens klang. Därunder har jag ytterligare sten av Diabas som dämpas. Kommer inte ihåg excakt men det är ca 115kg totalt inkl skivpelaren. För varje sten jag lassade på blev det bättre och till slut kunde hela familjen hoppa jämfota bredvid utan att något märktes på på ljudet. Jag brukar testa med "knacktestet". Det är praktiskt och jag tycker det funkar ganska bra. Släpp ner nålen på en vinylplatta som inte snurrar och höj upp till normal lyssningsvolym. Knacka med knogarna/fingrarna närmast under under det som du anser vara understa delen plattformen för din skivspelare. Tex på racket. Låter det i högtalarna har du mer jobb att göra. Så här ser det ut där hela vinylriggen vilar på fjädrar. Anpassade Sylodyn genom att skära ut de dimensioner som jag fick hjälp att räkna ut. Jag tycker det funkar bra. Effekten är god. Det dämpar inte bort dynamik. Det låter piggt och snärtigt och är inte känsligt för vibrationer utifrån. Utan dessa underst blir det aningen hårdare ljud på ett negativt sätt. Men det krävdes att jag byggde på med ca 80 kg sten för att det skulle bli så. Mycket vikt är bra under skivspelare tycker jag generellt. Hoppas detta kan inspirera till lite ideer som passar din rigg.
 15. Apexorca

  Sylomer, SD-kuddar ellet vad...

  Jag ringde växeln. Förklarade vad jag ville och blev kopplad till en man som kunde detta. Förklarade noga vad jag ville och han hjälpte mig gratis! Just denna man har slutat där men det finns fler.