Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

byZan - Nytt i stugan

 

#1 Jag startar en ny tråd om resan mot det digitala musikförmedlandet i stugan och börjar såklart med lite historik om än en kortfattad sådan.

 

Stugan blev helt ombyggd och stod färdig november 2011. Jag var då dum nog att inte dra nätverkskablar och sätta upp uttag då, vilket jag ångrade då jag fick vetskap (2015) att vi skulle få fiber klart under 2017. I o m beskedet om fiber så startade funderingar om hur jag skulle göra och vilja ha det. Innan var tanken på ett system i källaren en ganska långt gången tanke och jag hade även lyssnat på många olika produkter som skulle kunna bli aktuella. Men bl a i o m fibererbjudandet så ändrade jag mig och tänkte att det skulle få bli helt digitalt i stugan. Nu skulle jag ge mig ut i världen och försöka förstå den biten så jag kunde bestämma mig för en lösning som passade mig.

 

Insåg snabbt att detta inte var min grej – vad göra? Jo gå ut på Euphonia (forum) och fråga de som kan och har erfarenhet såklart, sagt och gjort! Det dröjde inte lång tid så började det strömma in förslag på både det ena och det andra, vilket gensvar och vilka hjälpsamma forumister det finns här, tacka och bocka är det minsta jag kan göra, så tack och bock, ingen nämnd och ingen glömd!

 

Nu ska sägas att jag har blivit lurad på tiden då fibern skulle vara klar, blev lovad flera olika datum och den är fortfarande inte inkopplad (juni 2018).

Men jag är säker på att den en dag kommer att bli det och därför fortsatte jag mina digitala funderingar, jag hade ju redan lite andra funderingar också och de kunde jag inte släppa.

 

Så hur gick funderingarna då? Jo jag insåg tidigt att Roon var min grej och att det skulle vara plug ’n play för min del. Jovisst byZan du är en sann optimist fick jag höra och insåg även själv ganska snart att jag trodde på något som inte var som tänkt. Men återigen så fick jag hjälp med att förstå hur jag skulle göra det så enkelt som möjligt för att slippa utbilda mig till programmerare också. Nu har jag insett att jag även behöver hjälp framöver men då med installation av diskar, konfigurationer e t c. Jag har nu beställt en Nucleos med en 4TB SSD-disk för lagring av musik och den är på konfiguration och kommer till hemmet i stan under sommaren. Likaså gör min uppgraderade Vivaldi upsamplare. Tanken är att jag ska sitta på kammaren hemma i stan och lattja lite i Roon’s värld, allt för att sedermera få det att fungera i stugan när fibern är installerad.

 

Vintern som var passade jag på att införskaffa ett par TAD CE-1 för att få till det rent estetiskt (läs lura frugan) som frun i huset även gillade. Fast ärligt så fanns det även en baktanke med det bytet. Vilket jag nu sitter och under sommaren kommer att utvärdera, mindre synliga apparater som klarar det ”senaste” i den digitala världen. Nåja inte det värsta men bra nog för en glad amatör som jag.

 

Jag ville också testa en ny förstärkare som hade en DAC inkluderad, men vad?

 

/byZan

Edited by byZan
Ändrat storlek på en mening
Link to comment
Share on other sites

Ja jag kan hålla med om att det är lite klurigt det där med streaming men jag har fått igång mitt så jag kör med

Roon och Tidal och det fungerar än så länge problemfritt.

Men lycka till med din resa i den digitala världen som inte riktigt är våran grej men det är väl bara att försöka lära sig.

Det är ju väldigt smidigt när det fungerar:app:

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, A/Wing. said:

Ja jag kan hålla med om att det är lite klurigt det där med streaming men jag har fått igång mitt så jag kör med

Roon och Tidal och det fungerar än så länge problemfritt.

Men lycka till med din resa i den digitala världen som inte riktigt är våran grej men det är väl bara att försöka lära sig.

Det är ju väldigt smidigt när det fungerar:app:

 

Tack! Klurigt är nog bara förnamnet kan jag tycka och jag håller med dig om själva ”grejen”, men att försöka lära mig  - vete f-n hur den personen ska var funtad för att lyckas med det?:blush:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Trevligt att få följa din resa i Rooniversum! ;) Nyfiken på vad det kan handla om för produkter? Och givetvis förstärkeriet!

Men att gissa? Nä, det krävs nån ledtråd iaf. Stärkare med DAC finns ju hur mycket som helst av; Moon, Aavik, Hegel, Devialet, Analog Domain etc etc.

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, AlfaGTV said:

Trevligt att få följa din resa i Rooniversum! ;) Nyfiken på vad det kan handla om för produkter? Och givetvis förstärkeriet!

Men att gissa? Nä, det krävs nån ledtråd iaf. Stärkare med DAC finns ju hur mycket som helst av; Moon, Aavik, Hegel, Devialet, Analog Domain etc etc.

 

Tack!

 

@AlfaGTV Du är en av de onämnda som inspirerat med dina kunskaper i ämnet och som tacksamt har mottagits av en amatör som jag. När det gäller förstärkeriet så har en utvärdering påbörjats och jag har och kan inte ta ett beslut redan idag eftersom jag har fått sommaren på mig att testa lite av den varan. Klart att jag har ett par troliga kandidater men ingen given förrän testen är avklarad. så du får stå ut med att läsa lite i tråden om vad jag pysslar med.

 

Roon hemmavid ska bli hur kul som helst att få testa i känt ett system, tror att jag kommer att trycka på gilla-knappen efter alla lovord, hoppas få göra det iaf.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, A/Wing. said:

Jag har det lite förspänt när det gäller support grabben min kan styra min dator hemifrån

 

Du är lyckligt lottad du som har en son som vill hjälpa till. Själv har vi 4 söner som entydigt säger - du får fixa detta själv annars får vi inte annat än åka skytteltrafik till dig för att ”fixa", kan finnas en sanning i detta, en liten sanning.

 

/byZan

Edited by byZan
ett ord togs bort
Link to comment
Share on other sites

#2 Jag hade ju i funderingar att minimera antalet burkar och jag hade också en dröm sedan flera år tillbaka om att kunna få testa Absolare’s integrerade i hemmiljö, det vore något eftersom jag har så goda minnen från de gånger jag lyssnat till den. Jag ringde Marcus/Perfect Sense som jag visste hade en Signaturmodell för demo, inga problem med utlåning där inte.

Hämtade den på midsommardagen och hade redan gjort plats för den i stugan, så inga problem med att installera den förutom att det var VM-match Sverige-Tyskland på kvällen så det blev en snabb installation och någon timmes lyssning, detta bådade dock gott!

Dagen efter så spelades det som attan och trots att det sägs att TAD ska vara ganska så trögdrivna så hade Absolare’n inga problem med att orka med och driva dessa. Jag spelade massor av genrer på olika volymer och det utan några som helst problem. Jag kände igen tonerna från tidigare demos, mellan- och diskantregister var verkligen så bra som jag ville minnas, världsklass enligt min mening. Basen då, jo den var riktigt bra den med, bättre än vad ML kunde prestera och på topp av det jag haft här ute i stugan. Ingen avgrundsdjup bas presteras vilket inte var väntat heller, men den är väl så god för ändamålet och jag skulle definitivt kunna leva med den tack vare de andra registrens förträfflighet. Den totala upplevelsen är att det låter lugnt, organiskt och upplöst, njutbart oavsett genrer och volym. Angående basen i systemet här ute i stugan är det ett litet litet minus, om jag nu ska vara riktigt petig.

Absolare’n är en fantastisk förstärkare som jag skulle kunna tänka mig att leva med livet ut.

 

Men hur skulle jag få ihop det digitala med denna utan att bli av med hela besparingarna? Det blev frågan som jag inte riktigt kan få svar på innan jag testat lite annat och det får bli andra dagar som jag får ta i anspråk för detta under sommaren för att försöka få ihop det.

 

Det som är tänkt att bli en slutgiltig uppställning i stugan är m a o inte helt klart än!

 

/byZan

Edited by byZan
ändrat ordval
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Taxmannen said:

Detta bådar gott! :tongue:

 

Jo du, det är fantastiskt, men ännu inte avgjort vad det blir för slut på detta äventyr:Thinking:

 

Angående det digitala är jag på god väg att snart kunna lattja lite med Roon hemmavid för att sedan installera det i stugan oxå. Ser verkligen framemot att komma i mål med detta.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, shifts said:

Du skriver med en entusiasm som smitter av sig byZan. Blir sugen på att skaffa stuga så jag också kan skaffa en andra anläggning. Kanske finns det fler, bra anledningar till att ha en stuga, men alla anledningar jag kan komma på är goda. :tongue:

 

Tack:)

Link to comment
Share on other sites

Tänk att kunna ha en Absolare Integrerad med TAD CE-1 som ett andra system på landet... jag funderade just medans jag läste vad du tänkte dig för nivå på det hela, men då vet jag... :)

 

Riktigt spännande att följa hur det går, för mig så har ju alla de här "moderna" och digitala lösningarna kommit ganska naturligt och jag har hela tiden vetat ungefär vad jag vill och hur jag vill att det ska fungera. För många av er som är lite mer "old school" så kan jag verkligen förstå att det är lätt att gå vilse, det händer ju saker hela tiden dessutom, det tar tid för tekniken att mogna och utvecklas, samtidigt som den just fortsätter att utvecklas i rask takt då det ideligen kommer nya påhitt.

 

Roon är väldigt trevligt som sagt, de tog digital uppspelning och streaming och gjorde det väldigt användarvänligt i en och samma lösning. Med den djupa Tidal integrationen som Roon har så kommer man ganska långt utan några fysiska filer alls om man vill slippa det krånglet? Med fysiska filer kommer all manuell hantering, metadata som måste vara i ordning osv....

 

Nucleus är själva Roon servern, den placerar du lämpligtvis en bit bort ifrån själva anläggningen, den kommer ju nås via nätverket, sen behöver du en renderer eller uppspelare kopplad till DAC eller Absolare. Det är ju här som Lumin kommer in som ett intressant alternativ idag tycker jag själv. Jag beslutade mig häromdan för att behålla den Lumin D2 som jag lånat hem. Jag behöver ju dock "behärska" mig lite och nöja mig med D2, men du skulle kanske fundera över T1, S1 eller t.om X1 för att matcha Absolaren ordentligt. Liten flagga på T1 och S1 dock att det borde komma nya modeller av dem inom 6-12 månader gissningsvis.

 

Om fibern dröjer så kan jag rekommendera en 4G router att köra "tillfälligt" på landet, den är ju trådlös så du kan även flytta med dig den till stan om du skulle vilja. Jag bor själv ute på landet och kör 4G i brist på fiber och jag kan inte direkt säga att jag känner behov av nåt fiber egentligen... vilket de sagt ska vara på gång här också....

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, rikard said:

Tänk att kunna ha en Absolare Integrerad med TAD CE-1 som ett andra system på landet... jag funderade just medans jag läste vad du tänkte dig för nivå på det hela, men då vet jag... :)

Ja det är en dröm att få testa den i stugan:)

 

Att lära en gammal hund att sitta är inte det lättaste med tanke på ”old-school”. Men å andra sidan så är jag glad att det finns personer som kan det jag inte kan själv, jag har andra skills även om jag vet att det alltid finns någon som är bättre än vad jag är.

Tror du gör ett bra val när du behåller Lumin D2 och uppdaterar mig om funktion etc innan det blir dags för mig att göra ett val.

 

Ang fibern så väntar jag ett nytt besked och om det inte ligger för långt bort i tiden när det ska fungera så väntar jag, men tack för tanken.

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, rikard said:

Med fysiska filer kommer all manuell hantering, metadata som måste vara i ordning osv....

 

Det fina med Roon är att det oftast räcker med att Roon lyckas identifiera albumet så dyker metadata upp av sig självt. Om man som jag slavat med att rippa (xld) och sen uppdatera metadata (mp3tag) för att det skulle se snyggt ut i iPeng, iTunes och Aurender Conductor så är det en befrielse att slippa detta. Jag skrev detta i December: 

 

  

Link to comment
Share on other sites

Tack @byZan! Det är nog första gången jag läser på Euphonia om test av Absolare i hemmamiljö. Det kan väl nämnas att hur du beskriver din upplevelse av Absolare är i stort sett identiskt med hur Kerem från Absolare beskrev Absolare Intergrated vid evented på @Perfect sense för en tid sedan, se 

 

 

Jag var själv mäkta imponerad av Absolare! Och när jag tänker efter så är väl det så att en egen stuga med en rekorderlig hifi-anläggning med Absolare som hjärta är exakt det jag skulle behöva! Det är en otroligt bra idé du håller på att realisera :thumbsup: Man lyfter på hatten! 

 

Link to comment
Share on other sites

Vad gäller Roon så ska det sägas att systemet måhända vara lätthanterligt men desto mer man lär sig om Roons olika funktionaliteter desto mer inser man hur j*äkla bra detta system är. Klart imponerande :Sing:

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, vita said:

Tack @byZan! Det är nog första gången jag läser på Euphonia om test av Absolare i hemmamiljö. Det kan väl nämnas att hur du beskriver din upplevelse av Absolare är i stort sett identiskt med hur Kerem från Absolare beskrev Absolare Intergrated vid evented på @Perfect sense för en tid sedan

@vita Är test verkligen rätt ord, hmm? Jo jag testar i stugmiljö men beskriver bara upplevelsen med mina egna ord. Kul att Kerem tycker som jag;)

 

6 hours ago, vita said:

Vad gäller Roon så ska det sägas att systemet måhända vara lätthanterligt men desto mer man lär sig om Roons olika funktionaliteter desto mer inser man hur j*äkla bra detta system är. Klart imponerande :Sing:

Jag är verkligen tänd på att få testa Roon och tror inte jag kommer att bli besviken efter alla lovord jag både hört och läst.

 

1 hour ago, calm said:

Ja Absolare är verkligen en förstärkare som jag lätt skulle kunna leva med, faktiskt en ljudmässig favorit om jag skulle byta. Det är bara att gratulera om den landar på landet.

Om den stannar så får jag nog nypa mig i armen så man får bevis på att det inte är en dröm, men inget klart än.

 

14 minutes ago, zood said:

Låter som ett riktigt härligt system och du beskriver ett ljud som verkligen tilltalar mig med. Även om du saknade en gnutta bas så säger jag KÖR:-)

Ja det låter riktigt bra och jag tror att många med oss två skulle gilla ljudet från Absolaren, den är fantastisk!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, byZan said:

@vita Är test verkligen rätt ord, hmm? Jo jag testar i stugmiljö men beskriver bara upplevelsen med mina egna ord.

Tja, det var väl just "test" du använde för att beskriva det du nu gör...

On 2018-06-26 at 10:49, byZan said:

#2 Jag hade ju i funderingar att minimera antalet burkar och jag hade också en dröm sedan flera år tillbaka om att kunna få testa Absolare’s integrerade i hemmiljö,....

 

3 hours ago, byZan said:

@vita

Jag är verkligen tänd på att få testa Roon och tror inte jag kommer att bli besviken efter alla lovord jag både hört och läst.

Roon är verkligen bra. Och har dessutom blivit bättre över tid. Uppgraderingen till v1.5 innebar flera välkomna förbättringar. Nu funkar t ex den s k radiofunktionen betydligt bättre på det viset att musikbiblioteket nyttjas på ett mer effektivt sätt i selektionen när Roon gör matchade val. Innan denna uppdatering fungerade radiofunktionen så där, urvalet var lite väl smalt. En funktion som jag gillar skarpt och nyttjar frekvent är att Roon identifierar och kan lista versioner av enskilda låtar. Innebär att man kan följa en låts liv - i termer av versioner - framåt i tiden. Detta förutsätter dock att man integrerat Tidal i Roon. Mycket nöje!

 

Edited by vita
Link to comment
Share on other sites

On 2018-06-26 at 10:49, byZan said:

Angående basen i systemet här ute i stugan är det ett litet litet minus, om jag nu ska vara riktigt petig.

 

 

/byZan

 

Vad i basen är det som du inte tycker är helt bra? För bumlig eller för lite. 

Så klart kan det vara svårt att jämföra med ditt andra system. Ofta är det basen som vinner i bättre och bättre system. Det är basen som gör det dyrt.

Basen är ju alltid lurig eftersom rummet kan påverka så mycket. Det är inte säkert det hänger på Absolare.

Sjunger också med i hyllningskören till Absolare integrerad. Då jag hört den har den det låtit grymt bra.

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Apexorca said:

Vad i basen är det som du inte tycker är helt bra? För bumlig eller för lite. 

Så klart kan det vara svårt att jämföra med ditt andra system. Ofta är det basen som vinner i bättre och bättre system. Det är basen som gör det dyrt.

Basen är ju alltid lurig eftersom rummet kan påverka så mycket. Det är inte säkert det hänger på Absolare.

Sjunger också med i hyllningskören till Absolare integrerad. Då jag hört den har den det låtit grymt bra.

Absolaren låter som sagt fantastiskt fint och det ända jag kan ge ett litet minus är basen som inte är lika snabb/attackvillig/tydlig om man jämför med ett transistorsteg, tror ni förstår? Och visst spelar rummet in här också, har inte lika mycket tur som hemma där det rummet utan akustikåtgärder skulle fungera väl så bra, men där har jag ändå fixat till det lite för att få det än bättre. Ute i stugan är det svårare då jag inte vill göra ingrepp i tak/väggar och inte heller vill ha en massa synliga akustikprylar, så jag försöker göra det bästa jag kan av de förutsättningar jag har.

 

Jag jämför inte mot det stora systemet, utan det är nog mer mot hur jag skulle vilja att det mindre systemet skulle presentera musiken. 

Kom precis hem från en sejour i Skåne och lyssnade på fina grejer och det lät fantastiskt fint på alla parametrar när inspelningen så tillät. Men visst det gick att hitta små fel som mina öron inte gillade även i dessa system, men jag gav f-n i de små nyanserna (felen) och njöt som bara den av musiken. Det är så jag tänker numera och därför så ska det bli roligt att få testa lite mer och fler pinaler innan jag beslutar mig för hur jag kommer att göra.

Hade en god lyssnare vid min sida i Skåne och jag måste villigt men tråkigt erkänna att mina öron har försämrats något och då i de högre frekvenserna. De där allra högsta i frekvensen en normal funtad person hör är inget jag hör längre (iaf inte tydligt nog) men kan förnimma det på något sätt ändå, fråga mig inte hur det går ihop men så är det tyvärr idag. Så spelreglerna har förändrats något och jag accepterar det, men hjärtat slår än och berör det hjärtat så är det det som får fälla avgörandet.

 

Jag går nu in i en ny testperiod och om ni har lust att följa med i så fortsätter ni att kika in i tråden.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

#3 Vi åkte lite traditionsenligt ner till Skåne för att träffa och umgås med @Audionet och Audionettan under några dagar i v 27. Han har ju pysslat en del han också och jag fick lyssna till både hans system och annat vilket var mycket njutbart för öronen. Jag fick också chansen att via padda surfa runt i Roon/Tidal och det var lärorikt för mig nu när jag valt den vägen och innan jag fått det installerat, mer erfarenheter att stopp i ryggsäcken och för att ta fram när så krävs.

 

När jag ändå skulle till Skåne så bjöd jag in mig själv till @calle_jr, ett besök jag verkligen har haft som ett ”måste” under längre tidJ Tyvärr fick Calle något fel på sin elektronik så lyssning blev det inte och inget möte heller vilket jag tyckte var tråkigt, men det får bli en annan gång helt enkelt.

 

Nu ska jag testa lite annat så jag kan jämföra och sedan fundera på vad/hur jag gör framledes. Detta blir nog något helt annat eller……….?

 

/byZan

Edited by byZan
ett ord för mycket togs bort
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, byZan said:

När jag ändå skulle till Skåne så bjöd jag in mig själv till @calle_jr, ett besök jag verkligen har haft som ett ”måste” under längre tidJ Tyvärr fick Calle något fel på sin elektronik så lyssning blev det inte och inget möte heller vilket jag tyckte var tråkigt, men det får bli en annan gång helt enkelt.

Det skulle du inte ha gjort, eftersom jag dels fick haveri på höger kanal i lördags kväll, dels hade feber.

Det tar mig en stund att hitta matchade rör. Det fungerar att bara byta det trasiga röret, men det fungerar inte bra. Jag behöver kolla så att de fyra effektrören har ungefär samma transkonduktans för att det ska bli bra. Rör i handeln är normalt inte matchade så utan enbart på arbetspunkt.

Jag hoppas febern släpper helt under veckan så ger jag mig i kast med det då.

Nästa gång, så jävlar :D

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calle_jr said:

Det skulle du inte ha gjort, eftersom jag dels fick haveri på höger kanal i lördags kväll, dels hade feber.

...

Jag hoppas febern släpper helt under veckan så ger jag mig i kast med det då.

 

 

 

Låter inte bra @calle_jr! Rörförstärkare, varm sommar och feber. Hett minst sagt. Vatten, mineraler och alvedon bör få dig att piggna till lite i vart fall. Krya på dig. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...