Jump to content

K-man

Admin
 • Content Count

  5 525
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Reputation Activity

 1. Like
  K-man reacted to Ampalang in Uppdatering av forummjukvara   
  Och jag tycker motsatsen, skönt att inte behöva bli förföljd på nätet i realtid lixom.
 2. Like
  K-man reacted to Apexorca in Mästarmöte har en vinnare!   
  Vad gäller ombyggnaden av min och några till Studer B67or  så har vi här några VU mätare...

  IMG_0446.mov  
 3. Haha
  K-man reacted to figge in Dansband   
  Inget ont som inte något gott med sig.
  Dansbanden i kris.
 4. Like
  K-man got a reaction from Bebop in Uppdatering av forummjukvara   
  Hej!
   
  I väntan på Calle:s jobb med temat, så har jag ändrat "statistikinfon" så den hamnar som en liten "banner" under första inlägget per sida...för det är väl ändå lite "kul" info att se?
   
  Nu skall trådarna vara fullbreda igen...
   
  ...vi får väl se vad vi tycker smakar bäst med tiden....
   

   
  \\K-man
   
   
 5. Like
  K-man got a reaction from calle_jr in Uppdatering av forummjukvara   
  Hej!
   
  I väntan på Calle:s jobb med temat, så har jag ändrat "statistikinfon" så den hamnar som en liten "banner" under första inlägget per sida...för det är väl ändå lite "kul" info att se?
   
  Nu skall trådarna vara fullbreda igen...
   
  ...vi får väl se vad vi tycker smakar bäst med tiden....
   

   
  \\K-man
   
   
 6. Like
  K-man got a reaction from triomio in Uppdatering av forummjukvara   
  Hej!
   
  I väntan på Calle:s jobb med temat, så har jag ändrat "statistikinfon" så den hamnar som en liten "banner" under första inlägget per sida...för det är väl ändå lite "kul" info att se?
   
  Nu skall trådarna vara fullbreda igen...
   
  ...vi får väl se vad vi tycker smakar bäst med tiden....
   

   
  \\K-man
   
   
 7. Like
  K-man reacted to Bebop in Hembesök hos en snapphane   
  Det har blivit allt färre hemreportage, tycker jag. Vi hade mer av den varan förr. Jag tänkte dra upp statistiken lite och drog iväg till min gamla musik- och hifi-vän sedan 1976. Vi besöker Nisse, en riktig snapphane på flera sätt. Han är en trogen följare och läsare av vårt forum men inte medlem. "Jag läser lika bra utan att vara medlem", säger vår snapphane som har bevis hängande på väggen (Hans instämplade namnet har jag suddat bort av integritetsskäl)
   

   
  Snapphanen var ett cykelmärke i Blekinge och Nisses förfäder startade tillverkning första halvan av 1900-talet. Sedemera blev det en bilverkstad i tre generationer. Innan portarna slogs igen för ca 7 år sedan fick jag förmånen att dokumentera stället där mycket fanns kvar från cykeltillverkningens tid, bland annat följande verkstadsbänk där det har monterats, lagats, svettats, svurits och skrattats
   
  .
   
  Men nu var det inte cyklar som skulle behandlas. Nu kör vi...
   

   
   
   
   
   
 8. Like
  K-man got a reaction from triomio in Önskas köpa: High-Fidelity lösnummer   
  "varma rör" känner jag igen, så kan tänkas 8:a finns(alltså numret efter).....har skickat iväg de flesta tidningarna men några få har stannat kvar. 2/1999 har jag inte kvar.
   
  \\K-man
 9. Like
  K-man reacted to Ranefjord in Källarrenovering och lyssningsrum   
  Nu har jag precis betalt ett traderaköp som ska in i rummet... Det blir många sådana i rummet, men snyggt förhoppningsvis.
   
 10. Like
  K-man reacted to Ranefjord in Källarrenovering och lyssningsrum   
  Att göra:   Ladda upp de gamla bilderna istället för länkar till photobucket. --> (KLART) Nya bilder på rummet. --> (BÖRJAT) ...men jag arbetar långsamt.      
 11. Like
  K-man reacted to dlundh in Myshörnan   
  Jag är ny på forumet och hittade hit när @AlfaGTV postade om Raspberry Pi på Roons forum och länkade hit.
   
  HiFi är trots min höga ålder (jag är snart 50) ganska nytt för mig. Jag har kommit hit genom intresse för främst datorer och film. För det mesta tycker jag att en ljudanläggning är helt okej om den ger ljud ifrån sig. Jag har ännu inte haft en riktig "aha-upplevelse" med bara musik. Att filmljud blivit bättre i hemmiljö har däremot bjudit på såna ögonblick.
  Jag har samlat på film i många år och har en respektabel samling VHS, LaserDisc, VCD,  DVD, HD DVD, Blu-Ray och UHD Blu-Ray.
   
  Jag kör Roon via deras ROCK-dist på en NUC5i7RYH som inte är certifierad för ROCK men fungerar utmärkt.
  Roons media ligger på en Synology DS1812+ med 24TB utrymme. Det oroar mig inte att jag har musiken på en NAS, jag har streamat film via Plex i många år och aldrig haft problem med liknande uppsättning där och film är ju som bekant en betydligt större bandbreddsätare.
   
  Jag är musikalisk allätare med en viss förkärlek för svåra saker.
   
  Min hörlursrigg:

  Uppifrån och ner: SMSL M100, RPi4 med RopieeeXL, Dell Windows 10-tablet (Roonfjärr, topp), Zenco hörlursförstärkare (mitt), dvd-spelare som cd-transport (underst) och en Pro-Ject Head Box S2. Stenen på RPin är för att hålla den på plats och har (mig veterligen) inga magiska soniska kvaliteter.
  Det är här jag lyssnar för det mesta, finlir via Roon och kvantitet via Spotify.
   
  Jag har ännu inte hittat den soniska signatur (får man väl kalla det) som jag gillar bäst eftersom jag fortfarande har begränsad erfarenhet av HiFi. Jag letar hörlurar som är "perfekta" för just mig.
   
 12. Like
  K-man reacted to Ampalang in Ampalangs snigelresa...   
  Detta är ytterligare en bubblare för mig, hade precis som med SPEC inte haft en tanke på att prova den här typen av förstärkare till hornen.
  Det vita är ett A4-ark för perspektiv. 
   

   
   
 13. Like
  K-man reacted to Apexorca in Marten Parker, en helt ny högtalare.   
  Lådan är lite extra styv och i något special-trämaterial. Tungt blir det. Ca 60 kg på den stora modellen.
  Marten lägger stor vikt vid hur högtalaren står. Ett samarbete med IsoAcoustics och deras fötter gör att Marten tycker kopplingen till golvet blivit bättre än tidigare. De sitter på deras andra modeler också.
   
   

   
   
  Finishen på stativarna var magisk. De var träfärgade (körsbär?) och högblankslackade. De hade svarta och mattlackade också, men jag gillade de högblanka bäst tror jag. De såg mycket exklusiva ut. Vackra. Stativarens dimensioner, detaljer material osv har en fin harmoni. De är som små smycken och de snyggaste i serien och kanske bland de snyggaste Leif designat tycker jag.  
   

   
   

   
   
   
   
   
  Jag har hört många högtalare runt 400.000kr genom åren. Det finns ju alltid tycke och smak, men Marten Parker Quintet har så många goda kvaliteter att jag inte kan förstå hur den inte skulle uppskattas av de flesta. Jag är helt säker på att Marten Parker Quintet är med där uppe och tävlar om 1a platsen i detta getingbo. 
   
   
   
   
  Vid pennan
  /Apexorca
 14. Like
  K-man reacted to Apexorca in Marten Parker, en helt ny högtalare.   
  Musik på de nya högtalarna blev det naturligtvis också. Det behövdes visst några hundra timmar inspelning till, men utan att säga för mycket så är det klassisk Marten-återgivning. Hög upplösning, klart och rent, påtaglig transientsnabbhet och med bra släpp från högtalarna. Släppet kommer säkert öka än mer efter inspelning tänkte jag. Jag skulle återkomma till Marten för att lyssna när de spelats in mer. Men det lovade mycket gott redan på premiären.
   

   
   
   

   
   
  Några dagar senare var jag där igen, ensam med Marten Parker, Leif och Jörgen. Musiken flödade några timmar och det blev allt från traditionell HiFi-demo musik till riktig musik. Modernt, elektroniskt, pop, blues, rock, jazz, klassisk musik, funk, disco... jag det mesta som man kan tänka sig visar vad högtalarna går för. Jag blev kvar längre än väntat. Det berodde så klart på att de var kul att lyssna på musik. Vad vi än födde Parker Quintet med så levererades bra återgivning trots tvära kast i musiksamlingen. Martens stora demo-rum fylldes av musik. Högtalaren är faktiskt inte så stor, men spelar desto större. Basen är djup, extremt kontrollerad och kraftfull. Vi pressade den hårt men kunde inte få den att tappa greppet ens i det djupaste och svåra basgångar. De fyra slavbasarna på baksiden gör sitt jobb i de lägre frekvenserna. Monica Z'as röst är ett bra exempel på hur luftigt högtalaren presenterar röster. De svävar fritt naturligt som på den finaste Sonus faber-högtalaren. (Hoppas ni tål den skämtsamt menad liknelsen från en som har några par Sonus faber-högtalare). 
  Jag tycker Parker Quintet, som vi lyssnade mest på, är otroligt bra faktiskt. Den saknar egen karaktär och spelar bara musik med bra balans i presentationen. Dynamikmässigt är de riktigt bra i hela registret. Ibland tycker jag det kantrar när inte högtalaren presterar dynamik i samma klass i de olika frekvensregistren, men här orkar högtalaren med det från låga oktaver hela vägen upp. Storleken på högtalare har en fysisk begränsning i hur storleken på återgivningen kan bli. Det måste till mer total membranarea för att flytta ännu mer luft i detta stora rum för att komma upp i yppersta världseliten av återgivning, men den kommer riktigt långt, oväntat långt. Bortsätt från det vet jag inte om det saknas något alls jämfört med de större modellerna, alltså inte ens om man skulle kika en bra bit upp i prisnivå. Släppet från högtalaren är ypperligt och på den frågan framhåller Leif deras nya träkonstruktion med någon slags sandwich-teknik med olika trämaterial för att göra lådan tung, död och styv. Hur som helst så funkar det bra. Jag gillar också klangen i Parker-serien. Det är en klämtande frisk klang med värme där det behövs. Upplösningen är som vanligt i Martens högtalare fullständigt maxad, allt hörs. Det trevliga är att det inte bara är en teknisk högtalare med ett tekniskt ljud, det är dessutom klapp och klang, musikaliskt och roligt. Detta är en kombination jag uppskattar och som ger det bästa av två världar när man lyssnar. 

   
   
   
   
   
  Seriens tre medlemmar har alla en trimmad version med finaste Jorma kablage och diamantdiskant för den som vill öppnar lädret lite extra. Det blir ju faktiskt sex modeller allt som allt. I grundmodellen är det en keram i diskanten vilket det är i de övriga membranen också. Priset ökar en del på den trimmade versionen som fullt logiskt kallas Diamond Edition. Annars blir priset i runda slängar från strax under 100-tusen för stativen Parker Duo till ca strax under 400-tusen kr för största golvaren Parker Quintet jag lyssnade mest på. Den har fem element på framsidan inkl diskanten. Mellanmodellen har tre membran och stativaren två.

   
   
  Alla modeller har slavbasar på baksidan och baksidan är bredare än fronten.
   


   
   
   
   
   
   
   
 15. Like
  K-man reacted to zood in En visit hos Akkelis   
  Vart ett par svängar hos Akkelis det senaste och idag passade jag på att ta med kameran för att kunna dela med mig av ett litet virtuellt besök.
   
   

 16. Like
  K-man reacted to Bebop in Ditt senaste skivinköp...., del 2.   
  Det tycker inte jag. Klassisk musik är inte annorlunda än pop/rock. Många avgudar Pink Floyd. Det tycker jag är slätstruket, bara en massa klanger utan riktning. Jag har heller aldrig förstått storheten med Led Zeppelin. Jag har alla deras album liksoms Pink Floyd men det är enbart hyllvärmare hos mig. Däremot gillar jag David Bowie, Paul Simon och Frank Zappa. Varför? De slår an en ton i min skalle.
   
  Samma sak inom klassiska musiken. Där är fler saker som man får ta ställning till. Kompositör, verk, instrumentering, solist och framförande. Jag har vänner som vägrar köpa något som helst med från romantiken (typ Brahms, Schumann, Mendehlsson...) och de som aldrig går längre tillbaka än Beethoven. Och så har du de som vägrar att lyssna på nyare verk från Schönberg och framåt. Jag försöker tänka mer "hur funkar detta" inom varje tid. De senaste jag har brottats mycket med är att försöka förstå storheten med Bruckner. Jag har spelat timme efter timme senaste året för att försöka komma åt honom, hans musik och olika tolkningar. Det börja ta sig. Jag är inte ensam om den typen av kamp. Dirigenten Claudio Abbado berättade att Wienersymfonikerna höll emot att spela Mahler under många år. I takt med Mahlers popularitet ökade i övriga världen under 1970-80-talen så ändrade dem sig och ville att Abbado skulle sätta upp en Mahler-symfoni. OK, sa Abbado men då måste vi först ge oss på Schubert. "Vägen fram för att förstå Mahlers klangvärd är att först förstå och behärska några av Schuberts verk", sa Abbado. Detta ledde till en konflikt. "Schubert är ju bara enkel folkmusik, inget för oss", menade orkestern. Ingen Schubert, ingen Mahler, sa Abbado. Det blev som han ville och både Mahler och Schubert framförs av orkestern.
   
  Vad jag vill illustrera lite med detta är att för mig är klassisk musik betydligt mer än bara en "låt" eller ett framförande. Det finns så många andra dimensioner att ta till sig som kan vara till både stöd och hjälp för att ta till sig och uppskatta musiken på olika sätt. På P2 sänds varje söndag vid lunchtid "cd-revyn" där en panel lyssnar på nya släpp och diskuterar för och emot och jämförelser med andra utgåvor. Jag har lärt mig en hel del därifrån som gett mig helt nya aha-upplevelser kring att förstå och värdesätta både musik och framföranden
   
  När det gäller framförande och solister så är det inte annorlunda än om man man skall jämföra inom andra idiom. BB King, Peter Green, Erjc Clapton, Buddy Guy... vilken är/var bäst bluesgitarrist? Mitt svar är att de var lika bra men vissa album stack ut mer än andra med var och en. Det beror ju lite på sammanhang, låtar, producenter och liknande plus vad man själv gillar.
   
  Om vi går tillbaka till Vikingur så tillhör han definitivt i översta skaran av nya pianister. Han har t o m fått epitetet "visionär". Att han fått den uppmärksamhet han har är inte enbart ett uttryck av marknadskrafter. Sedan behöver man ju inte tycka likadant själv. Jag försöker också läsa på lite vad deras intention och bakgrund varit och ta med det i ekvationen. När det gäller t ex hans Bachtolkningar så finns det ingen "rätt" tolkning. Vi vet inte vilka Bachs intentioner var och hur han ville det skulle låta i termer av dynamik, tempo och liknande. Det finns inget noterat om detta i noterna eller i förarbeten. Det är upp till utövaren att göra sin tolkning. Detta beskriver Vikingur väl i sin text och hur han tänkt. Det är hans bild över hur han känner för Bach. Den som varit mest framgångsrik i att sätta en nutida "standard" över hur Bach skall låta på en flygel (som inte fanns under Bachs levnad) är Glenn Gould. Nästan allt jämförs med Glenn Gould hur väl man lyckas. Men när det gäller Vikingur så pratar man nästan om en helt ny skola hur Bach kan spelas. Man jämför s a s inte så mycket med Gould utan man ger Vikingurs tolkning en egen dimension, vilket jag tycker är intressant. 
   
  Det nya albumet har inte riktigt samma dimension på det sättet. Här "testar" han så att säga Debussys tes som tyckte att Rameau var förvånande "contemporary" även i början av 1900-talet (ca 135 år senare): "... so personal in tone, so new in construction, that space and time are defeated". Det är detta Vikingur tagit fasta på och försökt få till som en enhet. Jag vet inte vad du menar med slätstruket men det är inget ord jag skulla använda för Vikingur.
   
  Hur väl har han lyckats? I mina öron fantastiskt bra. Till detta bidrar också hans behandling av pianots klang och dynamik som för mig är en av hans styrkor. Detta kan man naturligtvis tycka olika om. Denna musik tror jag vinner mer på en vacker klang än bombastiska krevader likt Horowitz. 
   
  Albumet är nytt så det finns inte så många recensioner ännu. Engelska Grammophone har dock lyssnat. De tycker ungefär som jag med en fördjupad analys. (När de ger rekommendationer brukar jag hänga på.)
   
  After reviewing Vikingur Ólafsson’s disc of Bach (11/18) I was eager to hear what he’d do next and this certainly doesn’t disappoint. The disc is simply titled ‘Debussy Rameau’. It could have been a triumph of style over substance but, like the Bach, the programming here is truly inspired.
   
  https://www.gramophone.co.uk/review/v-kingur-lafsson-debussy-rameau
   
 17. Like
  K-man reacted to juha in Den långa vägen tillbaka.   
  Mittersta diffusor panelen saknas än så länge. Sitter med fingret på beställknappen?
 18. Like
  K-man reacted to Bebop in Vad lyssnar du på just nu?   
  Jag lyssnar på en av mina absoluta favoriter inom klassisk gitarrtriosättning. Musiken är fantastisk om man har jazzbacillen i sig. Ljudet är lika bra. Det handlar om Joe Pass’ album Intercontinental som jag första gången hörde när jag bodde i Montreal. Jag har för säkerhets skull ett par exemplar. Lyssna t ex på Joe’s Blues. Gitarrtrio av det klassiska snittet när det är som bäst. Köp den om du kommer över ett ex!
   
  ( @calle_jr det är Joe’s Blues som spelas i länken jag mejlade till dig idag )
   

 19. Like
  K-man reacted to Ampalang in Ampalangs snigelresa...   
  Hornen står på avbytarbänken och jag spelar på Burmester igen, jäklar vad de kan spela de där stativarna. 
   
   
 20. Like
  K-man reacted to juha in Den långa vägen tillbaka.   
  Inspelning pågår 

 21. Like
  K-man reacted to Ampalang in Vad lyssnar du på just nu?   
  Snubblade över den här skivan och jäklars vad bra jag tycker att det är, spår två har satt sig på trumhinnan rejält. 
  Emily King - Sides


   
   
 22. Like
  K-man reacted to Amatören in Hemma hos Bebop   
  Idag, äntligen, så fick jag tummarna ur ändalykten och gav mig ut på en lång, farofylld och äventyrlig resa tvärs över det vilda Listerlandet, förbi minkgårdar och aulawabel, till ett ensligt beläget fiskeläge nedanför en ås.
   
  Syftet med denna långa resa, 11km, i regn och rusk, var att svara på en inbjudan från en inbiten HiFi-entusiast med en fantastisk anläggning att avnjuta i vederbörandes hem.
  Således så anlände jag på eftermiddagen, efter en ansträngande resa beskrivet ovan, till denna avkrok och letade mig fram till ett lyxigt och smakfullt hem beläget ett stenkast från fiskehamnen, med en hänförande utsikt över det stormiga och vilda havet benämnt Hanöbukten.
  Det var herr och fru Bebop som tog emot och bjöd på, förutom musik, välsmakande kaffe och speciellt utvalda croissanter med hallonsylt som fyllning om man så önskade.
   
  Ok, till anläggningen!
  Denna är placerad i ett smakfullt akustikbehandlat lyssningsrum, fullt av vinyl och CD-plattor! Även en hel del band till den så vackra Studer bandspelaren kunde anas. Det märks att det är en riktig musikentusiast som härbärgerar i detta hem!
  Idel ädel adel! Resliga DynAudio Evidence Master Reference, kompletterade med ett par DynAudio subbar, drivna av VTL, VTL och mer VTL! Rörbestyckade givetvis! Försteg TL6.5, slutsteg MB-450 med över 400W uteffekt. Röreffekt! Bebop, hjälp mig med CD, DAC och mediaströmmare, please! Det blev lite mycket för en stackars Amatören att ta in på ett besök…
   
  Om jag vågar mig på en liten recension om ljudet så blir det:
  Fullvuxet, dynamiskt, detaljerat, oansträngt, luftigt...ja, här är alla HighEnd-parametrar på plats! Alla olika musikgenrer återgavs med samma pondus och självklarhet.
   
  Tänk om jag kunde driva mina Fjorgyn med VTL...suck!
   
  Ett stort tack till herr och fru Bebop för gästfrihet, kunnande och trevligt bemötande.
  Ett tack även till Nisse som också besökte Bebop och kontrade med en inbjudan att avnjuta även hans anläggning vid tillfälle.
   
  Jag smutsar inte ner denna tråd med mina Amatören-mässiga foton då Bebop är en mycket duktigare fotograf med riktiga doningar.
   
 23. Like
  K-man reacted to Ampalang in Ampalangs snigelresa...   
  Nu har jag internet igen och det digitala musikförmedlandet är stabilt, oerhört tacksam för hjälpen AlfaGTV. 
   
  Kopplade in den turnerande rislådan idag och jäklars vad det spelar. #pris/prestanda
   

   
  Högtalarna är vääääääääldigt avslöjande, minsta lilla förändring i signalkedjan gör väldigt stor skillnad i ljudet. 
   

   
   
 24. Like
  K-man reacted to calm in Vad lyssnar du på just nu?   
  Lite stilla morgonjazz!
   

   
  Calm
 25. Thanks
  K-man got a reaction from - Marten - in Fantastisk test av Marten Oscar Duo!   
  Instämmer, grattis!!!!
   
  \\K-man
×
×
 • Create New...