calle_jr

Admin
 • Content Count

  16 527
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  127

calle_jr last won the day on October 29

calle_jr had the most liked content!

2 Followers

About calle_jr

 • Birthday 1964-06-27

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.discogs.com/user/Calle_jr
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  Malmö

Recent Profile Visitors

52 522 profile views
 1. Ja, det kan jag. Det är smart att ställa upp det som du gjort och inte blanda in kassettbandspelaren i huvudsystemet. Det är ett annat sound därute, mycket trevligt. På pappret har kassettbandsstandarden grava brister, även om man kan kompensera för det i viss mån. Det låter osannolikt bra med utgångspunkt från de band, hastigheter och tonhuvud man kan använda, och det visar väl att frekvensbandet 125 - 5000 Hz är helt dominerande för hur vi uppfattar välljud. Lite synd att inte Elcaset slog igenom på bredare front.
 2. calle_jr

  Vad lyssnar du på just nu?

  Khachaturian, Bournemouth Symphony Orchestra, Kirill Karabits - Spartacus + Gayaneh ONYX 4063 Demondirigenten Kirill Karabits spelar väl valda utdrag av Khatchaturians två baletter med Bournemouth. Karabits har ett tacksamt material med både musiken och musikerna som utgör en fantastisk orkester. Slagverk, trä- och bleckblås får lika mycket utrymme som stråket, vilket ger framförandet större omfång, djup och bredd än vanligt. Men det finns en rad andra inspelningar av dessa baletter som inte kommer i närheten, och detta måste man nog i första hand tillskriva Karabits. Den enda version jag hört som kommer i närheten är Khatchaturians egen på Decca från 1962. Dessutom låter det verkligen konsertsal. Inga konstlade imponatoreffekter, utan man får lyssna efter dynamiken i en naturligt laidback rumsklang. En toppklassinspelning mastrad för cd. Ett litet smakprov med Lezginka:
 3. calle_jr

  Warszawa Audio Show 2019

  Ett mysterium. Jag tänkte på den grekiska förstärkaren med endast en transistor i signalvägen. Inte Ypsilon utan en annan
 4. Bra! Jag tror det är bra. På de flesta konserter jag varit på sedan ett par år har man haft tre merch-produkter; t-shirts, LP och kassettband. Skivaffärer i Malmö säljer mycket kassettband, och många lokala band gör sina första släpp på kassett. Det är svårt att relatera till "marknaden", för inget av det jag nämner har väl en vidare marknad ur ett globalt affärsperspektiv. Men det finns helt klart miljöer där cybersläpp undviks helt och fysiska format som kassettband prioriteras.
 5. calle_jr

  Små aktiva högtalare?

  Takhörnmonterade Supravox bredbandare. De är inte små och inte aktiva. Men i övrigt är de bra
 6. calle_jr

  De är ju ändå fredag...

  Skivorna i "1$ bin" är snarare 50$ och "25c water damaged" är inte heller skräp..
 7. Jag minns när FM Einheit spelade slagborr De ska spela på DR Koncerthus inom kort ihop med delar av Neu! Kanske även andra platser i Norden.
 8. calle_jr

  Maria - ett RIAAsteg

  Kul att se. Detta utesluter ju inte att ge ingångarna olika egenskaper om man vill det. Tex olika last eller t.o.m förstärkningsomfång. Ursäkta min okunskap, men vad är Vdd? Är det styrspänning till reläerna?
 9. Jättefina system båda två. Imponerande både vad gäller högtaleri och elektronik, och som ser ut att kunna spela musik
 10. calle_jr

  Tachometer för skivspelare

  Ah, en kabeldiskussion i annalkande...
 11. calle_jr

  Tachometer för skivspelare

  Det borde skilja om man mäter söndag kl 14 jämfört med måndag kl 8. Åtminstone w/f.
 12. calle_jr

  Tachometer för skivspelare

  Det är jobbigt för mig att jag inte lyckas förklara 1. Om en cellist spelar en ton som motsvarar 1000 Hz omväxlande med en ton som motsvarar 1007 Hz, så kan man inte särskilja tonerna. Det visar att hastighetsfel inte är så känsligt. 2. Om en cellist spelar en ton som motsvarar 1000 Hz och 1 gång per sekund glider över till 1007 Hz om och om igen, så märker man det direkt. Det visar att ändring av hastighet är känsligt. Vad gör man då om 33.3333333333333333333 ger 0.1% rms hastighetsändring men 33.1 ger 0.05% Ok. Det som är intressant är "w/f %", och där bör f<1Hz filtreras bort. Om man bara kunde optimera på den, eller rentav bygga en tachynsometer som gör det åt en.
 13. calle_jr

  Tachometer för skivspelare

  Jag har inte kunnat sätta mig in i exakt hur Roadrunner fungerar. Men generellt är en tachometer en hastighetsmätare med en styrkrets som korrigerar hastigheten till ett målvärde. Som jag ser det innebär det att den ändrar hastigheten kontinuerligt, och det är just ändringen som upplevs störande. Jag skulle hellre se en styrkrets som minimerar ändringen i stället. En tachynsometer Örat talar sitt tydliga språk, och jag tror att Phoenix PSU är suverän. Kanske det finns något jag missar med Roadrunner
 14. calle_jr

  Har inte du heller fått någon AK4490EQ?

  Hmm, får kanske uppdatera mig lite på Esoteric. Har alltid gillat dem.
 15. calle_jr

  Jag vill spela mina SACD-album

  Jag tänkte vaccinera yngre sonen med The Marantz Sound. Lade in bilden här för att vara transparent med att det finns ett visst jäv. Många tillverkare implementerar sacd / dsd mest för att kunna lägga ännu ett format till specifikationen. Jag vet inte om SA-10 har någon enskild banbrytande teknik, men jag tilltalas av utgångspunkten att renodla för ett enda 1-bitsformat med extrem bandbredd i audiokretsen. Bättre approximation av verkligheten kan man inte komma till. Återstår att få lyssna på en...