calle_jr

Admin
 • Content Count

  16 700
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  130

calle_jr last won the day on January 20

calle_jr had the most liked content!

2 Followers

About calle_jr

 • Birthday 1964-06-27

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.discogs.com/user/Calle_jr
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  Malmö

Recent Profile Visitors

52 883 profile views
 1. calle_jr

  C-Lock och Lite-Lock

  Sorry, borde nämnt @JWE också , men vi har några till (bla en som skrivit en hel artikel i ämnet) och några till som gett synnerligen initierad input. Alltid risk att glömma någon. Precis. En el-installation utgör ju, och måste utgöra, en ganska fyrkantig modell. Det viktigaste, säkerheten, kräver att man gör grova idealiseringar och beaktar extremfall snarare än normal drift. Det gör att vi inte ens beaktar de påverkansfaktorer som kommer in i samband med hifi. En och annan bokstav har vi garanterat
 2. calle_jr

  C-Lock och Lite-Lock

  Oh nej. Förutom att man kan förstöra sin anläggning och sitt hem så är det olagligt och dessutom något varje försäkringsbolag friskriver sig från. Men för att anlita behörig elektriker behöver man veta exakt vad man vill ha. Det man inte specar exakt kommer inte bli som man tänkt, och man måste vara beredd på att en elektriker vill göra annorlunda. Octavia är lite unik i det avseendet att han kan optimera både på säkerhet och välljud.
 3. calle_jr

  Från linjesignal till musikalitet

  Mycket bra! Högtalare handlar ju om precisa konrörelser. Det där som ofta talas om med olika förstärkares "kontroll" på konerna är svårbegripligt. Konrörelser kommer av en kraft som induceras av spole/magnet med en kraftfaktor Bl, och den kraften är enbart styrd av strömstyrkan. Dvs F=Bli. Kraften ger konen en hastighet och hastigheten skapar ljudtrycket. När man blandar in spänningen över högtalaren så blir förhållandena mycket mer komplicerade eftersom impedansen är en frekvensberoende komplex kombination av talspolens resistans och induktans, det mekaniska systemets impedans och membranets strålningsimpedans. Så om man fokuserar på en förstärkare som ger "konstant" ström så borde man enklare kunna kringgå / frikoppla förstärkaren från högtalarens lynniga beteende. Jag kan det för dåligt, men att "integrera" högtalare och förstärkare är ingen lätt uppgift. Jag tror mer på att hitta bästa sätt att frikoppla deras respektive kretsar. Det gör den till ett väldigt trubbigt, om inte irrelevant, mått på hur väl förstärkare och högtalare passar ihop. Logiskt eftersom en drivers impedans är som högst i sitt lägre register. En helt annan fråga; vad händer när du aktiverar H2-funktionen i både för- och slutsteg?
 4. calle_jr

  Har inte du heller fått någon AK4490EQ?

  Fint. Testa gärna både 130k, 65k och 32k och helst alla tre med 3s. Då kan man förhoppningsvis se hur FFT-processen beter sig.
 5. calle_jr

  CD-transport

  Ja. Den egentliga skillnaden är väl att LAN inte är beroende av en klockad bitström, vilket spdif är och därför per definition är känslig för jitter. Det kan ju uppstå andra fel såklart, men det ser jag som den väsentliga skillnaden.
 6. calle_jr

  Har inte du heller fått någon AK4490EQ?

  Ok, det börjar klarna. I detta fall får du 13000/2=65000 värden som vart och ett är ett medelvärde av 130000/44100=3sek ljud. Jag tror att du måste ha minst 3sek eller minska upplösningen på FFTn. Å andra sidan kul om du får till det med NL5 som du är väl insatt i för övrigt. Det är ju en mycket bra mjukvara i övrigt, vad du visat. Intressant om det går att visa vad som händer i konverteringar fram och tillbaka mellan pcm och dsd och olika bitdjup.
 7. calle_jr

  Har inte du heller fått någon AK4490EQ?

  Mycket bra. Jag har en del att ta in för att få en klar helhetsbild. Skumt att det blir brusigt med så högupplöst FFT. Det kanske blir bättre med en längre sekvens, säg 10sek (vet inte hur lång sekvens du har). Bra att du inte har använt 0dBFS för 1kHz-tonen, men man får beakta det i SNR (ser ut som ca -9dB). Varför använder du Blackman och inte någon som är mer välanvänd för ändamålet som Hanning? Innan vi kan gå vidare behöver man reda ut hur själva FFT-processen påverkar överföringen från tids- till frekvensdomänen. Alltså hur mycket som är processing gain. Vi får klura vidare. Kan du spara input och output som något ljudformat?
 8. calle_jr

  CD-transport

  Man använder alltså kabeln för dithering. Hmm, är det bra det?
 9. calle_jr

  C-Lock och Lite-Lock

  Stiften sitter horisontellt på 20A IEC och det ger lite bättre styrsel eftersom glapp mest handlar om att kabeln är tung, dvs gravitation Jag har bara 16A nätbrunnar på alla apparater, så en bättre lösning vore bra. Precis som @octavia rs skriver är vägguttaget eliminerat. Separat matning från huvudbrytare till en klangmodul som är fast installerad vid stereon.
 10. calle_jr

  C-Lock och Lite-Lock

  Intressant. Jag använder inte vägguttag, men har alltid tyckt franska CEE 7/5 är bra och den har man ju i Centraleuropa inkl Tjeckien. Man ser att Blocks nätkablar är hybrid CEE7/7 som är anpassade för både CEE7/5 och schuko (CEE7/3): Den funkar i hela Europa utom Danmark, Schweiz, UK, Irland och Italien. Heja EU. Vanligt med glappande kontakter i andra änden, dvs nätbrunnen. Mycket störande. Har fått för mig att 20A IEC är tightare. Fint Block-försteg!
 11. calle_jr

  Har inte du heller fått någon AK4490EQ?

  Super! Det ser rätt ut, 1kHz. Vad är det för samplingsfrekvens? Kan du skapa pcm också? Hur vet du vad det är för brusnivå i den analoga signalen?
 12. calle_jr

  Hemma hos Alfons kompis.

  Han har inga tennor, men guuud vicket tannkött Då var det alltså SBW II, som spelade med Jimmy Page och Brian Auger. Toppklass.
 13. calle_jr

  Ulfsans streaminglösning

  Javisst. Men ni får nog jobba lite mer med frågorna
 14. Fixat. Tack! Det skulle som sagt vara intressant att se lite mer tester för att få en känsla för hur Gm beter sig. Om alla normalt konstruerade högtalare som inte har katastrofala fel hamnar bra till, eller om Gm skiljer agnarna från vetet. Jag har ingen aning just nu.
 15. Det finns en del 2 från Geddes och Lee, där man genomför lyssningstest med 21 försökspersoner för att se hur THD, IMD resp Gm kan kopplas till välljud/missljud. Testet visar att det finns ingen korrelation mellan hur vi uppfattar välljud/missljud och THD eller IMD. Däremot finns det en stark korrelation mellan Gm och vad som låter bra/dåligt. Med bra/dåligt menas hur väl man uppfattar distorsion eller ej. Vad är QA401?