plind

Medlem+
 • Content Count

  1 018
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

plind last won the day on December 7 2018

plind had the most liked content!

About plind

 • Birthday 1960-12-10

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  Göteborg

Recent Profile Visitors

10 250 profile views
 1. plind

  Det ständiga sökandet

  Jo det är kul att rosta själv :-) Har gjort det av och till i många år. Det funkar ganska bra i en vanlig varmluftsugn men det blir en hel del städande o rengörande.. Fullt med skalrester och en brun fet beläggning. Köpte mig en liten trumrost för länge sedan (Behmor 1600). https://behmor.com/behmor-1600-plus/ Vet inte om de fortfarande säljs i Europa. Den har lite högre kapacitet än rosten i ditt inlägg tror jag. Klarar max 450g bönor per rost.
 2. plind

  Youtube favoriter

  Har lyssnat ganska mycket på hela skivan via Tidal "HiRes" men det låter mycket roligare o vitalare i den här versionen på "Tuben"...
 3. När filtret inte har en vanlig utloppspip liknande den på den här bilden utan kaffet kommer rinnande direkt ur filtret så brukar man kalla det "nakenfilter". Jag tycker dessutom kaffet blir godare "naket" eftersom bismaker lätt bildas i utloppspiparna om det inte rengjörs regelbundet.
 4. Köpp på er kaffenördar! Nakenfilter är sexigt
 5. Ett annat alternativ är att använda dubbelfiltret i hållaren som bara har en utloppspip. :-)
 6. Precis så, du tänker rätt! :-)
 7. Det tar sig :-) Beträffande extraktionstiderna tror jag du ska sikta på ungefär samma oavsett om det är en enkel eller dubbel du gör. Sikta på runt 25 sek. för båda. Filterkorgarna är avpassade för detta så du ska inte behöva ändra malningen. Det ska rinna lite långsammare ur enkelfiltret.
 8. Härligt! Kan tänka mig att det blev ett lyft med en riktig kvarn :-)
 9. Den här kan jag inte se mig mätt på <3 O den här i Slo-mo.
 10. 20-30 sekunder för en Espresso och 2-3minuter för en brygg är en god tumregel. Innehåller espressobönorna Robusta så är 20-25 sekunder lagom. Med 100% Arabica kan den tåla 30 sekunder utan att bli bitter/besk. Ett tips för bryggkaffe; Börja med att skölja ur tratten med filtret i med hett vatten (bli av med "papperssmaken"), fyll på med önskad mängd bryggmalet kaffe, häll försiktigt på ungefär dubbelt så mycket vatten som kaffe så att hela kaffet blir blött, låt stå o dra 30-40 sekunder, häll långsamt på resten av vattnet. Använder man en elektrisk bryggare (T.ex. Moccamaster) så kan man stänga av den 30-40 sekunder efter lagom dos vatten och sedan sätta på den och köra igenom resten av vattnet. En god tumregel är 6gr. kaffe per dl.vatten.
 11. Nja, där är jag oenig :-) Båda är i sin bästa form genuina hantverk! Som Cognac vs Vin kanske. Den ena mer koncentrerad än den andre.
 12. https://www.kaffecompagniet.se/kvarnar/espressokvarnar/rancilio-silvia-e-rocky/ Prisvärt paket!
 13. Jodå, nya kannan funkade acceptabelt på första försöket ☕
 14. Tog en sväng in på Kaffelabbet och handlade lite nytt kaffe. Ett brygg o en espresso. En ny mjölkkanna slank med av bara farten :-) Ser ut som din Apex?