Jump to content

plind

Medlem+
 • Posts

  1 251
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

plind last won the day on August 19

plind had the most liked content!

About plind

 • Birthday 1960-12-10

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  Lilla Edet

Recent Profile Visitors

12 364 profile views
 1. Arbetet fortgår :-) Lite mer wings har kommit in i rummet och V-4:an har trimmats in på drygt 60hz . Nu ser det riktigt skapligt ut, och det viktigaste av allt, det låter bra oxå!
 2. Tror du verkligen det behöver dämpas i öppningen, ger inte öppningen i sig själv en bra dämpning? Ljudet "försvinner" ju ut där istället för att studsa i vägg.
 3. Jo, dom är oftast på plats när det spelas!
 4. Här syns det att 35.40hz gått ner. Nu är det området runt 60 som är högst(men inte högre än innan)
 5. Bilder efterfrågades. Hur det ser ut framåt mot anläggningen har ni redan sett så nu får ni se hur det ser ut bakom sweetspot :-) Jag har ändrat lite till där. V-4 har fått lämna plats till min andra stora DIY Helmholz. Den är avstämd till drygt 40hz men nu ville jag ju dämpa runt 35-40hz. Nöden är uppfinningarnas moder så jag provade med att minska på portöppningen genom att knö in några pocketböcker av lämplig tjocklek så att det slöt tätt. Porten blev då dryga decimetern kortare och därmed sjönk resonansfrekvensen precis lagom! Fick ner det önskade området med ca 3db. Som synes har jag en öppning ut mot hallen och resten av huset. Rakt bakom sweetspot är den sista Wingen innan dörröppningen. Jag sitter en dryg meter framför den.
 6. Nu har jag ägnat större delen av helgen till akustikoptimering Det börjar närma sig ett acceptabelt resultat, men perfekt lär det aldrig bli.. Gjorde mätningar med alla absorbenter bortplockade ur rummet för att börja från scratch. Sedan implementerades den stora nya basabsorbenten. För närvarande ligger den ner mot bakväggen. Bredvid den placerade jag en av mina Svanå V4, avstämd till ca.60hz. Ovanpå dessa ställde jag mina vingar. Den lilla hålabsorbenten kom till heders igen i ett hörn bakom höger högtalare. Bifogar före/efter bilder på mätningarna. Det ser ut som jag klyvt peaken jag hade vid 32-36hz. Första bilden är utan absorbenter.
 7. Jo, efterklangen borde ju ha sänkts i det område som lådan verkar. Förvånande dock att nivån steg i det andra området :-o Vet inte om det beror på absorptionen vid 31-34 eller om det är en allmän reaktion på att "en stor låda" tillkommit i rummet..?? Det var oxå stor skillnad på effekt beroende på åt vilket håll öppningen var riktad! Störst effekt på problemområdet blev det med porten riktad in mot sidovägg(fönsteralkov). Pga lådans form ser det dock för oestetiskt ut och dessutom fick det oönskade effekter på andra register högre upp. I nuläget står lådan upp med öppningen riktad framåt mot högtalarna. Ska dock frigöra golvyta så jag kan prova att lägga den ner.
 8. Jodå, uträkningen stämde. Läppen svalde toner med avsedd frekvens 30-34hz. Fick ner det området med 3-4db. Kruxet var bara att området över dvs.35-40hz ökade med nästan lika mycket.. Vem har sagt att det skall vara lätt Allt som allt ser det dock bättre ut än innan. Jobbet fortsätter!
 9. En viktig pusselbit införskaffad. Jag har köpt läppar 💋 för pengarna 😀 Hoppas nu bara att jag räknat rätt...
 10. Nejdå, jag testar både och Har haft Entreq Cleanus i många år men inte använt den mycket. Tyckte den hade mer nackdelar än fördelar i lägenheten. Den lugnade ner ljudet för mycket, tog udden ur transienterna. Här i huset blir det inte alls så konstigt nog :-o. Kan eventuellt ha något att göra med att strömmen är ojordad här och jordad i lägenheten. Kan inte säkert säga att det blir bättre med den så den kanske åker ut igen i framtiden. Tänker dra om elen i huset och skaffa jordade uttag och en separat säkring där bara stereon ligger. Vi får se hur det går då...
 11. Nytagen bild 📸. Hålabsorbenten syns till höger. Har provisoriskt täppt över några hål för att sänka resonansfrekvensen. Vet inte om det hjälper dock. Frekvenser runt 90-100 kanske lätt går igenom silvertejpen..? Får skaffa rundstav och plugga in i hålen. Framför elektroniken syns en Entreq Cleanus passiv strömrenare. Allt går säkert att trimma in ännu bättre men nu låter det överraskande bra 😀
 12. I min förra lägenhet gick det inte att leva utan Dirac dsp och hade jag ändå en ganska massiv passiv basabsorption med 6st stora Helmholz och ett par Sofsci Superchunk corner. Här i huset använder jag inte Dirac men EQ:ar lite i basslutsteget i väntan på att färdigställa en Helmholz tunad till grundresonansen 33-34hz. Tror absolut inte att jag kommer behöva Dirac här, rummet fullkomligen äter bas :-) Har snarare problem med lite utsläckningar här o var, vilka iofs är lättare att leva med än pucklar. Tog fram mina Superchunk Corner igår och placerade i hörnen bakom högtalarna men fick idag ta bort en av dem eftersom de verkade göra mer skada än nytta! De tog bort frekvenser jag ville ha kvar och rådde inte på de jag har problem med. Däremot kom min hålhelmholz till heders igen. Den tillverkades för att tämja ett område runt 110hz som spökade i lägenheten. Här har jag ett område runt 90-95 som behöver tämjas. Absorbenten gjordes ställbar och lyckades jag i dess absoluta ytterområde knipa bort lite av problemet. Den tar dock bort lite mer längre upp i frekvens som inte är nödvändigt. Golvhörnen bakom högtalarna var optimal placering av den.
×
×
 • Create New...