plind

Medlem+
 • Content Count

  1 009
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

plind last won the day on December 7

plind had the most liked content!

About plind

 • Birthday 1960-12-10

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  Göteborg

Recent Profile Visitors

10 192 profile views
 1. Den här kan jag inte se mig mätt på <3 O den här i Slo-mo.
 2. 20-30 sekunder för en Espresso och 2-3minuter för en brygg är en god tumregel. Innehåller espressobönorna Robusta så är 20-25 sekunder lagom. Med 100% Arabica kan den tåla 30 sekunder utan att bli bitter/besk. Ett tips för bryggkaffe; Börja med att skölja ur tratten med filtret i med hett vatten (bli av med "papperssmaken"), fyll på med önskad mängd bryggmalet kaffe, häll försiktigt på ungefär dubbelt så mycket vatten som kaffe så att hela kaffet blir blött, låt stå o dra 30-40 sekunder, häll långsamt på resten av vattnet. Använder man en elektrisk bryggare (T.ex. Moccamaster) så kan man stänga av den 30-40 sekunder efter lagom dos vatten och sedan sätta på den och köra igenom resten av vattnet. En god tumregel är 6gr. kaffe per dl.vatten.
 3. Nja, där är jag oenig :-) Båda är i sin bästa form genuina hantverk! Som Cognac vs Vin kanske. Den ena mer koncentrerad än den andre.
 4. https://www.kaffecompagniet.se/kvarnar/espressokvarnar/rancilio-silvia-e-rocky/ Prisvärt paket!
 5. Jodå, nya kannan funkade acceptabelt på första försöket ☕
 6. Tog en sväng in på Kaffelabbet och handlade lite nytt kaffe. Ett brygg o en espresso. En ny mjölkkanna slank med av bara farten :-) Ser ut som din Apex?
 7. En utrustning för espresso och en för bryggning är bra! Finns många fina halvautomatiska maskiner att välja på. De enklaste av de "bra" kostar 5-6000kr. Exempel; http://www.kaffegrossisten.se/espressomaskiner/rancilio/rancilio-silvia-e-halvautomatisk Den gör jättegod espresso men vill man skumma mjölk måste man aktivera ångfunktionen och vänta lite innan den kommit upp i tryck o temp. Går man upp ett snäpp i pris o kvalite hittar man de s.k. värmeväxlarmaskinerna(HX) som kan både brygga kaffe o skumma mjölk samtidigt. Pris runt 12-16000kr. Sedan har vi dubbelkokarmaskinerna, t.ex. de som CMB och Apex har. De har som namnet antyder separata kokare för bryggning och ånga. Har själv en sådan maskin. Izzo Alex "Duetto"; https://www.kaffecompagniet.se/espressomaskiner/manuella-professionella/izzo-alex-duetto-iii-v5/ Pris strax över 20000 och uppåt.. :-) Som sagts tidigare är en bra kvarn A och O. Den måste kunna mala riktigt finmalet med jämn precision och på kort tid. Satsa på en med minst 58mm. malskivor. Exempel; https://www.kaffecompagniet.se/kvarnar/espressokvarnar/macap-m4d/ För "vanligt" bryggkaffe funkar en Moccamaster utmärkt men än godare tycker jag det blir med de manuella metoderna. Bistrokannan är enkel och ger bra resultat. Själv har jag nördat ner mig och skaffat en Hariobrygg utrustning:-) Kul och jättegott när man lärt sig knepen :-) Till detta rekommenderar jag en dedikerad kvarn av enklare modell. Det blir krångligt om man ska använda samma kvarn som till espresson eftersom det är helt olika kaffen med helt olika malningsgrad. När man väl hittat rätt inställning på kvarnen för en perfekt espresso vill man inte rucka på den! Till bryggkaffet duger en enklare kvarn, t.ex. den här; https://bagarenochkocken.se/kaffe/kaffekvarnar/wilfa-wscg2-kaffekvarn/?vat=1&amp;gclid=Cj0KCQiAxZPgBRCmARIsAOrTHSbeyINlfmLhKOvUYr3JJUf60mLOH73nGdKptp6uYbZadEjFgaLFbnMaAkuzEALw_wcB
 8. plind

  Youtube favoriter

  Well, how about that?!! Goosebumps <3
 9. Dax för nya äventyr på HiFi-resan! Säljer några av mina MIT-kablar. Högtalarkabel MIT Shotgun S3.3 8 fot. 4000kr.*SÅLD* Signalkablar MIT Shotgun S3.3ic 1 meter.RCA. 2000kr *SÅLD* Signalkablar MIT Shotgun S3.3ic 1 meter.RCA. 2000kr *SÅLD* Signalkablar MIT Shotgun MA 1,5 meter.RCA. 5000kr. Signalkablarna har möjlighet till impedansanpassning till mottagande apparat! Högtalarkabeln har oxå en "impedanslåda" på magen men den är inte varierbar. Finns i Göteborg.
 10. Ska bli spännande att höra vad du kommer fram till. Utgången är nog inte given med tanke på vad du redan har i maskinparken:-) Rör och transistorer i samarbete kan ofta ge trevliga resultat, kör ju själv sedan länge med rörpre. och trisseslutsteg.
 11. plind

  Din rumsakustik vs dina högtalare

  Förhindrar besök av de håriga bestarna jag delar lägenhet med
 12. plind

  Din rumsakustik vs dina högtalare

  Nej Figge, de är rejält urdruckna vid det här laget men samma innehåll i nya förpackningar finns oftast på plats om det vankas gäster
 13. plind

  Äntligen supernöjd med ljudet.

  Efter vad som hände under mässhelgen så kan det väl inte vara annat än en...... bandspelare.....? Kom förresten på att jag har en nästan oanvänd kassettbandspelare på vinden :-)
 14. Tack för fint dokumenterat besök i spännande rum!