- Marten -

Branschmedlem
 • Content Count

  350
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

- Marten - last won the day on January 17

- Marten - had the most liked content!

1 Follower

About - Marten -

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.marten.se

Recent Profile Visitors

6 773 profile views
 1. Oscar Duo får en fantastisk test i Italienska magasinet AUDIOreview. Vad ska vi säga, läs själva! ? “If one made a direct comparison of this two-way with the best-known brands, he would probably win the challenge without excessive effort. The designer seems to be a little ahead of the others for the design vision and for how the speaker emission is controlled in the space of the listening room. Combined with the dedicated stands, it has provided a remarkable performance, showing that when science follows the right path, it achieves results that some call “magic”.” Read the full translation: https://www.marten.se/oscar-duo-review-audio-review-415/
 2. Problemet är ju att vi som högtalartillverkare inte har en aning om vad för typ av underlag/golv som högtalaren kommer att placeras på. Därför optimerar vi högtalaren, med fötter, så att den blir mer eller mindre oberoende av underlag/golv. Därför blir det anpassningen till högtalarens vikt som är viktig. IsoA fötterna har visserligen en bred "sweetspot" när det gäller vikt anpassningen men det finns ett läge som ligger ungefär 85-90% av den angivna maxvikten som är optimal, därför special anpassningen.
 3. De är väldigt "universella", enligt våra omfattande tester, på en mängd olika underlag/golv. Men varför skulle vi inte "specialanpassa" foten till vikten på högtalaren? Nu när vi kan det. Det finns ju en "sweetspot" där den fungerar optimalt.
 4. Så här skriver de själva på hemsidan. Så det borde fungera bra: "Eliminates parasitic vibrations, and providing greater sound clarity and focus. The OREA’s are ideal for electronic components including Amplifiers, DAC’s, CD Players, Speakers, and Turntables. Made of machined stainless steel, these isolators have a low-profile design to minimize any increase in height."
 5. Jag skulle gissa att det skulle fungera alldeles utmärkt med Orea fötterna, men har inte provat själv. Du kan skicka en fråga till IsoA om detta tycker jag. Kunde vara intressant att veta.
 6. Våra Marten/IsoA fötter är anpassade för att motsvara att ligga något under den angivna maxvikten som motsvaras på tex Gaia fötterna. Peaken kanske ligger 85-90% av maxvikten. Dina högtalare är tillräckligt nära det ideala skulle jag säga. Du skulle förmodligen inte höra någon skillnad mot om det skulle vara helt idealt. Våra fötter har special anpassats i stort sett till varje enskild modell.
 7. Hej, vi har följt denna tråden med intresse då vi har utvärderat dessa fötter under ca 2 års tid. Vi har fått en stor inblick hur dessa fungerar rent tekniskt samt praktiskt. Utan att avslöja för mycket (IsoA folket är rädda för kopior) så består de av flera olika sorters mjuka dämpningar som är delvis progressiva samt har olika dämpning beroende på hur man vrider dem. Logga framåt eller åt sidan. Idén med dessa fötter är att frikoppla/isolera hela högtalaren från underlager/golvet. Så underlaget spelar ingen roll eller i alla fall liten roll. Detta gör fötterna enl uppgift väldigt universella. Efter vår utvärdering och allt testande så stämmer teorierna väldigt bra. Oavsett underlag/golv så får vi en förbättring jämfört med alla andra fötter/material vi har testat genom alla år. Vi har testat de flesta fötterna som finns samt byggt egna varianter med olika typer sylomer, dämpskikt, fjädrar, progressiv dämpning mm. Inget har gjort det bättre än vad IsoA fötterna gör. De som kommit närmast är kombinationer med kon/puck, som vi också har använt de senaste 17 åren. Vi har även testat att vrida fötterna med loggan åt sidan istället och hört skillnader om än små. Det som gör dessa fötter så bra, förutom att de inte sätter igång underlag/golv, är att kabinett-resonanserna blir betydligt mindre när inte högtalaren resonerar med underlaget. Det hjälper inte hur välkonstruerad eller resonansfritt kabinettet är så blir det ändå vibrationer/resonanser i högtalaren i kombination med underlaget som gör att ljudet inte “släpper” från högtalaren och gör att högtalaren låter “högtalare” i stället för en fritt hängande ljudbild. Helt enkelt mycket bra produkter som vi kan starkt rekommendera till de flesta högtalare (och apparater). De är så bra så vi har tagit beslutet att inkludera dessa i alla våra högtalare förutom Oscar serien där budgeten sätter stopp. Våra Marten/IsoA fötter är dock ytterligare “tightare” specade när det gäller viktanpassning samt att de har ett annat utseende. Mvh
 8. - Marten -

  Ny koncepthögtalare, Engelholm Audio Stardust

  Hej, hoppas det är ok att jag lägger mig i tråden. Tror väl det kanske är ok då vi blivit nämnda i tråden tidigare. När det gäller Dynaudio och Verity så kan de mycket väl ha 1:a ordningens filter men att de inte har brytt sig om tidsdomänen, alltså att alla frekvenser kommer inte samtidigt till örat. De har valt 1:a ordningen av andra skäl uppenbarligen. Att realisera ett optimerat 1:a ordningens filter som även är perfekt i tidsdomänen är komplicerat och kräver mycket att högtalarelementen och ett betydligt mer komplicerat filter i praktiken än i teorin. Tex så har vår Supreme 2 ca 130 komponenter i filtret mot att i teorin så skulle det räcka med 8 st komponenter (5-vägs). Med vänlig hälsning
 9. - Marten -

  Hemma hos Leif (Marten)!

  Det är betongvägg. Men det går ju alltid att bila förstås
 10. - Marten -

  Hemma hos Leif (Marten)!

  IsoAcoustics fötterna funkar alldeles utmärkt både till högtalare och elektronik, bättre än det mesta faktiskt enligt mitt tycke. Använder ju deras fötter under Trio högtalarna också som du kan se tidigare i tråden . I och med att det går att ha dubbla PSU'er (en per kanal) till de nya MSB dac'arna så sitter det en adapter mellan de dubbla ingångarna på dac'en och till en enkel sladd till PSU'en. Den bygger lite för mycket och eventuellt bygger jag en split'ad kabel i stället och då minskar djupet med ca 25mm.
 11. - Marten -

  Hemma hos Leif (Marten)!

  Octavia rs har rätt. Jag har "trollat" med kablaget med vinklade XLR och IEC kontakter. Jag har dessutom sågat i bakkant på hyllorna. DAC'en sticker ändå ut, ca 50mm. Det funkar då jag inte använder original spiksen/fötterna utan "lösa" fötter från IsoAcoustics. Jag vill gärna få in DAC'en lite ytterligare, men den begränsande faktorn nu är kabeln mellan DAC och PSU. Har kanske en lösning på det och kan då flytta in ytterligare ca 25mm.
 12. - Marten -

  Hemma hos Leif (Marten)!

  Tack till Apex och Bigblue för ert besök. Vi hade mycket trevligt. Mycket fint reportage dessutom. Det ser nästan bättre ut på bild än i verkligheten .
 13. - Marten -

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Hej, Idén är att ha en serie som är lite mindre i storken i jämförelse till Django serien, de upplevs ibland lite för stora till en del rum samt till ett billigare pris, speciellt i jämförelse med Heritage serien, men med full Marten prestanda. mvh
 14. - Marten -

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Hej, det är en prototyp på en ”strömlist” som kommer att kunna fås med filter/DC-fälla också. Det kommer att vara tre grupper om 3x2 uttag eller 3x4 som är helt separerade så att grupperna inte påverkar varandra. Den är uppbyggt av 2 st 10mm alu-plattor med ett urfräst massivt POM (delrin) block för maximal resonans dämpning. Komponentval kommer att vara av maximal kvalitet för ändamålet. Den kommer att säljas under Jorma namnet och kommer att vara klar för leverans senare under året. Vill passa på att tacka alla som kom och besökte oss och gjorde mässan till en succé för oss. Vi fick mycket fin kritik på alla nya modellerna och speciellt roligt var det med kommentarerna från besökarna på Oscar-serien som är lite mer plånboksvänlig (59000:- resp 96000:-) Vill också rikta ett stort tack till Apex som gör ett lysande reportage, med fina kommentarer, och som även jag uppskattar mycket då jag bara hann med att lyssna i 2-3 rum förutom våra egna. mvh Leif Marten / Jorma
 15. - Marten -

  MSB Audio, nya DACar

  Hej, i svenska kronor med svensk moms så hamnar den på ca 137000:-.