Jump to content

Bebop

Moderator
 • Posts

  12 517
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  194

Posts posted by Bebop

 1. Jag är nog inne på @AlfaGTV linje. Idag är det en ganska liten grupp trots allt som lyssnar på format snarare än musik och i det racet tror jag det kommer allt färre tillskyndare. Priset är en faktor. Chick Coreas nya livealbum inspelad och mixad digitalt 2018 kostar 199:- på dubbel-CD och 620:- på trippel-LP. Notoriska LP-köpare som t ex min kompis Nisse börjar också dra öronen åt sig. Till detta läggs även att den digitala återgivningskvaliteten höjts väsentligt senare år. Även rara begagnade cd-skivor ökar i pris. Jag har fått ett antal mejl från Discogs som vill åt en del av mina cd-skivor som är utgågna och inte heller finns på t ex Cobuz och de betalar bra. Jag köpte ett par nya SACD i veckan. De kostade 400:- styck. Det är också rätt saftigt för inspelningar gjorda på 60-talet à 38 minuter. På Qobuz finns de i 24/96. Jag kan inte höra någon skillnad.

   

  Samlare och entusiaster finns alltid och det lär hålla liv även i cd-försäljningen många år. På vissa marknader mer, andra mindre. Finns öven de som fortfarande föredrar 78:or men betydligt färre än när Leif "Smoke Rings" Andersson sände sina program, totalt 1,786 stycken (SR rekord).

  21 hours ago, calle_jr said:

  Båda mina söner och flera av deras kompisar har 100-1000 vinyl-LP och/eller singlar.

  Det säger förmodligen något om dina söner och deras kompisar men troligen inte så mycket om helheten. Mina barn vill inte ha mina skivor. Jag tror de är mer representativa. De är intresserade av musiken men inte av att täcka väggarna av hyllor med album. Även om vinylförsäljningen ökar på sina håll är det från mycket låga nivåer typ från 4 till 5 %, dvs 25 %.

   

  Jag fortsätter att köpa men det har blivit ett billigt nöje då den musik jag gillar mest är utkonkurrerad av streamingen, förutom klassiskt. Många jazzmusiker  har dessutom skolat om sig och lämnat musicerandet som yrke. Den mesta jazzen som ges ut är återutgivningar eller rent ut sagt rena skräpet (tycker jag) om man jämför vad som kom ut 1960-2010. Jazzmusiken drar inte till sig de största talangerna idag helt enkelt. Litteraturen har samma problem.  Med pop, rock och listmusik är det lite annorlunda. 

   

  Ju färre utövare desto dyrare blir även prylarna. Det tycks poppa upp nya tillverkare som i en popcornmaskin där man slår sig för bröstet över "unika" lösningar till 6-siffriga belopp i vackra skal. Hela branschen tycks kommit i sken och tappat fotfestet i verkligheten. Bland de största hifientusiasterna tycker det mest handlar om apparater och fasta låsningar kring analogt kontra digitalt. Musiken kommer i andra hand. Ingen regel utan undantag dock.

 2. 8 hours ago, calle_jr said:

  Jag ska se om jag kan gå vidare med detta.

  Du får ladda upp med frågor/idéer till Torkel nästa vecka. Han fick ihop ett ljudkort till min Studer som fortfarande fungerar utmärkt. Hans slutkläm var att Studers lösning är riktigt bra, bättre än han trodde...

 3. 42 minutes ago, VoicesInMyHead said:

  Jag kan definitivt förstå att en del vill ha möjlighet att rippa skivor.

  Det är nog en liten åldersgrej. Jag har ca 10,000 cd-skivor och långt ifrån allt går att streama och vilka av de som finns idag finns kvar om 5-10 år?
   

  Det kommer att finnas miljardtals cd-album kvar i många år och en del börjar t o m bli riktigt efterfrågade, framför allt de som inte går att streama. För min del handlar det främst om rara jazzalbum. När jag spelar digitalt är det ungefär 80% från min egen databas. Hör jag något riktigt bra från Qobuz köper jag albumet. Den vanan är svår att bli av med. Det är dock sällan det dyker upp något intressant numer. Främst är det klassisk musik. Spännande ny jazz är det sällsynt med idag. Den har konkurrerats ut i volymjakten. Många jazzmusiker har hoppat av. Även skivbolagen droppar av. En av dem som står på tur tror jag är ECM. Det mesta som säljs idag är återutgåvor i boxar eller nymastringar av redan utgivet. Det mesta av dessa har jag redan.
   

  Det finns massor av fantastisk bra musik på cd från ca 1985-nutid och det mesta av detta finns inte på vinyl för den som vurmar för det och det som finns kostar 2-10 gånger mer än begagnad cd.

 4. 1 hour ago, LPL said:

  Förstår inte varför Innuos envisas med släde på alla modeller.

  Det tilltalar mig om det går att rippa. Det kan man ju rippa direkt till Innous HD istället för att först rippa vid en dator och sedan exportera. Frågetecknet är om man påverka taggarna och omslagsbilder. Om inte så är det inte mycket till hjälp.

 5. 1 hour ago, octavia rs said:

  Jag kan inte annat än små le lite när man ser hur olika människor tycker om samma sak

  Samma här. Läste på Audiophilestyle om en killes kamp med att få till det med Roon via hans server från Euphony och sina databaser. Han provade Lumin och la över allt på nya Minimserver 2:

   

  For a solid week now, using Minimserver 2 and the Lumin app with very good results. Roon's mushy playback is now long forgotten, it's incredible how software can make quite a difference,  in this case for the better. Minimserver uses 0.1% CPU time, big deal! Very happy to bury Roon, dissatisfaction started with Roon 1.8, in February 2021 created a ticket for Euphony to enquire about specific details, would have been a costly trial and error


  Hur och varför kan man ju undra. Som vanligt bör det väl handla om att något varit galet i kedjan. Att mjukvaran Minimserver 2 och/eller Lumins app skulle ha en ljudsignatur i sig tror jag inte på. Samtidigt tycker jag det kommer fler och fler negativa röster om Roons programvara (tung att hantera, komplexitet, alldeles för många ”finesser” och ansatsen att klara ”allt”). Jag kan inte bedöma detta men bara för ett par år sedan var det mest tummen upp.

   

   

   

 6. Du gör något galet med dina bilder, @torbjorn De syns inte. De verkar vara länkade till ett privat konto/ställe. Om du går in på FAQ-menyn överst framgår hur du laddar upp bilder via "add files" som finns nederst där du skriver meddelanden.

   

  När du laddat upp en bild ställer du cursern på den rad i meddelandet där du vill ha bilden och klickar sedan på den uppladdade bilden/bilderna så hamnar de rätt.

 7. 7 hours ago, AlfaGTV said:

  Finns väl inga RIAA idag som ligger under 50dB i lägsta förstärkning?

  Min riaa ligger på 35 dB över RCA och 40dB över XLR i MM-läge och MC valbart frånn 44 dB upp till 62 dB med RCA och 68 dB med XLR. Jag antar Pierre Clemont är en MM-pickup (eller någon variant av MM), eller?

 8. 57 minutes ago, calle_jr said:

  Men jag tycker enbart det är relevant när man inbegriper hela kedjan, dvs inte bara nåltyp utan även generator, last och eq.

  Helt rätt. Det jag fruktar mest är att förstöra mono-skivor som är graverade med stereohuvud med vertikala knixar ingraverade. De vill jag inte ha förstörda av en nål som är låst i vertikalled och där kompliansen liknar något helt annat än vad den vertikala ingraveringen efterfrågar. 
   

  För mig börjar frågan med vilken typ av mono-album jag har, med eller utan vertikal gravering.

 9. 9 hours ago, eliot said:

  Detta bör vara ett utmärkt test av en mono pickup.

  Jag har också haft funderingar på en mono-pickup men är idag mer tveksam. Problemet för mig är att att jag tror att de flesta av mina monoskivor (inklusive de utmärkta Miles Davis-boxarna som du tipsade mig att köpa) inte är graverade med monohuvud. Sådan graverade bara laterala/horisontala rörelser. Monoskivor graverade med stereohuvud har även med vertikala rörelser och snävare spår. En sådan monoskiva tror jag mår bättre av bättre slipningar och högre komplians för att kunna röra sig på alla ledder. ”Äkta” monoskivor har bredare spår vilket fungerar bra för en sfärisk slipning och har inget behov av vertikal rörelse på nålen. För sådana skivor tror jag en ”äkta” monopickup med låst vertikal rörelse är det bästa valet. Jag har väldigt få sådana album, kanske 4-5 album pressade kring 1950. De övriga är monoskivor graverade med stereohuvud.

   

  Jag tycker pickuptillverkarna är otydliga med sina monopickuper. Såvitt jag kunnat läsa mig till är t ex Ortofons mm2 Mono en stereopickup med sfärisk nål R18 µm med en komplians på 18 µm/mN. Vad de har gjort är att de bryggkopplat höger och vänster kanal på motsvarande sätt som när jag trycker in monoknappen på mitt riaa. Möjligen ger slipningen bättre återgivning av de bredare spåren i ”äkta monograveringar”. 

   

  En bra kompromiss tycker jag Audio Technicas AT Mono 3/L är. Den genererar bara signal från laterala rörelser men har hög komplians för att inte riskera misshandla monoskivor som har mono graverade av stereohuvud. De skriver:

   

  Due to the horizontal configuration of its PCOCC (Pure Copper by Ohno Continuous Casting) voice coils, the AT-MONO3/LP cartridge only generates electrical signal with horizontal movement, yet it also has appropriate compliance in the vertical direction, making it safe for use with stereo records.
   

  Om jag hade en hög ”riktiga” mono-album skulle jag inte tveka att skaffa en ”riktig” monopickup men jag skulle akta mig för att spela monoskivor graverade med stereo-huvud med en sådan pickup (av ren säkerhet). På 60-talet varnade en del skivbolag för att använda rena monopickuper på stereograveringar. Jag lever fortfarande på den rekommendationen.

   

  På Audiogon finns en intressant diskussion i ämnet.

  https://forum.audiogon.com/discussions/mono-vinyl-how-do-you-know-if-really-single-channel-mono-or-if-stereo

   

   

   

   

   

 10. 20 minutes ago, Neve said:

  Man ska känna virveln, men inte göra ont.

  Det onda har jag också upplevt några gånger, framför allt på andra rad framför Tony Williams trumset då han och hans kvintett spelade på Jazzfestivalen i Åhus/Kristianstad i början på 90-talet. Det gjorde faktiskt ont och jag hade ringningar i veckor efter. Framför allt från hans cymbaler. Han var fantastisk men hade svårt, tycker jag, att anpassa sina crescendon till sammhanget. Det hörs även på många av hans skivor. Han spelade ofta mer på kraft än dynamik.

 11. 5 minutes ago, byZan said:

  vete tusan om jag ens skulle orka börja från ett tomt rum

  Ungefär som jag tänker. Jag ställer också frågan om varför. Mitt rum är uppmätt och åtgärdat. Tekniken och mätningarna görs på samma sätt idag som när mitt rum gicks igenom och prylarna för åtgärder är de samma. En del nytt har kommit så något kanske jag byter, t ex Golden Horn i taket. Där har det kommit lite nyheter. 
   

  Jag har beställt en ”uppföljningsmätning” nu i sommar för att se om några justeringar kan göras. När jag fick mina åtgärder gjorda hade jag inga subbar. De kan ju ha viss påverkan och kan leda till några justeringar. Men att börja om helt i samma rum känns för mig överilat. 

 12. 10 hours ago, VoicesInMyHead said:

  jag undrar hur stort mitt behov av att tvätta skivor egentligen är

  Det tycker jag är en berättigad fråga. Mitt tips är att köpa en skivtvätt om man i huvudsak köper begagnad vinyl. Numer köper jag näst intill enbart ny vinyl där jag har några luckor. Min vinylsamling består nästan uteslutande av jazz inspelad under ”vinyltiden” och den samlingen är ganska komplett numer. Begnad vinyl tvättar jag alltid innan de avspelas oavsett hur rena de ser ut. Men det mesta jag har köpt genom åren är nyinköp med ”allvarlig” start i början av 70-talet och de tvättar jag bara om jag hör lite sprak vilket är rätt sällan, men det händer.

   

  För egen del ser jag inga större behov av en sofistikerad tvätt. Men visst tusan gör det skillnad om skivorna är nerbekade. Även tillsynes rena skivor brukar låta bättre men inte så mycket bättre att det påverkar min upplevelse dramatisk. Däremot är jag känslig för knaster och sprak. Då åker de ut i tvättstugan. Det händer kanske 10 gånger per år. Till det duger Okki Nokki i min värld.

   

   

 13. 9 hours ago, Andrén said:

  Som Engelholm säger, det finns en viss psykoakustisk grund till varför den blir användbar.

  Det blir ännu tydligare när man ser hur det såg ut innan @Engelholm Audio rörde om i grytan. Det var inte njutningsbart kan jag lova. Toner adderadez på varandra utan att klinga ut. Fullständigt kaos. Ingen förstärkare , källa eller kabel i världen hade fixat detta.

   

  image.png

   

  Jag lägger in grafen efter åtgärd en gång till...

   

  01ED77B1-F04B-43EE-AAB3-6505DF61F332.jpeg.da7d592c32c1ca63314b88e58d485525.jpeg

×
×
 • Create New...