Bebop

Moderator
 • Content Count

  10 481
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  114

Everything posted by Bebop

 1. Bebop

  De största kompositörerna

  Å smålänningar, skåningar, jämtar, valloner, sandaler, galicier och gotlänningar... Jag tycker det blev bra. Om man går in och söker på t ex Wikipedia så får man både födelseort, grevskap, familjeförhållande osv. Land är väl en bra startpunkt. Ett fel har jag hittat. Anton Bruckner var Österrikare född strax utanför Lintz. Du är ju rätt på det att ibland är det inte solklart vad det skall vara. Herbert Blomstedt är ett bra exempel. Han brukar ofta benämnas som svensk-amerikan. Född i USA av svenska föräldrar som flyttade tillbaka till Sverige när han var ett par år gammal. Där tycker jag man kan säga att han var svensk eftersom han hade svenska föräldrar på tillfälligt arbete i USA. Jag har sett flera gånger "Neil Young, amerikansk musiker född i Kanada". Där menar man nog att han är amerikan nu men kanadensare i botten. På Wikipedia använder de ett bättre begrepp; "bakgrund".
 2. Bebop

  Den moderna jazzens utveckling

  Jag tar mig friheten att lägga in ett musikklipp med Jan Johanssons fingerfärdiga spel tillsamman med Stan Getz från Paris 1960. https://youtu.be/gPVuLI7ViSQ
 3. Bebop

  De största kompositörerna

  Det skall ju också förstås. Av de sköldarna du har med känner jag med säkerhet igen två. Om du tar med Wilhelm Stenhammar skall han då ha följande sköld: Händel: Tyskland Chopin: Polen Ligeti: Rumänien Stravinsky: Ryssland Att Chopin inte valde att flytta tillbaka till Polen efter upproren där eller att Händel i huvudsak verkade i England förändrar väl inget. Ligeti är väl undantaget. Han benämns både som rumän, ungrare och österrikare beroende på vad man läser.
 4. Bebop

  De största kompositörerna

  Varför göra det så krångligt? Använd vedertagna begrepp. Efter Bebop en svensk flagga, inte Blekinges vapen eller danska flaggan som vi en gång tillhörde. Det är nog inte så många som känner till grevskaps- eller provinssköldars ursprung.
 5. Bebop

  De största kompositörerna

  Jag laddade ner lite pianomusik av Hummel i 24/96. Det är lätt att höra influenserna från wienerklassikerna som Beethoven och Haydn men också med mer dramatisk inslag typ åskväder och storm som senare utvecklades av Liszt. Det är tydligt att han var en virtuos på sitt instrument men det gör inget för de var bra. Jag får lyssna några gånger innan den sätter sig men första intrycket är positivt. I hastigheten åkte en 24/96 på Naxos ner i köpkorgen med en de fina violinister och cellister som Malmö Symfoniorkester gjort inspelningar med. Du hörde ju dem live förra veckan. Brahms violinkonsert och dubbelkonserten är lite av favoriter. Det är en mycket fin inspelning. Framför allt dubbelkonserten. Ljudet är utsökt. Rekommenderas.
 6. Bebop

  De största kompositörerna

  Man kan ju sätta en liten flagga efteråt. Hummel räknas som Österrikare. Det var det som gällde då. Ungefär som von Schele och Berwald som räknas som svenskar. De var födda i Vorpommern när området var svenskt.
 7. Bebop

  De största kompositörerna

  Tjusigt. Men det är lite udda att du valde farsgubben Mozart istället för Wolfgang Amadeus. Till Leopolds fördel talar kanske att han komponerade en trumpetkonsert. Saknar även en del ryssar, t ex Rimski-Korsakov, Glazunov, Borodin, Musorgskij och Skrjabin. Från England Dowland, Purcell, Elgar, Holst och R.V. Williams. Spanien har också en del storheter som Sor, Tarrega, de Falla, Albeniz och Sarasate. Dessas plats i tidslinjen är ofta mindre kända och kunde vara intressanta att få med för att se vilka som verkade parallellt med dem. Jag tycker även du får skapa utrymme för Wilhelm Stenhammar (1871-1927). Intressant med Hummel. Jag har läst på om honom idag. Han blev tydligen omoderna efter sin död liksom Haydn som låg i dvala i 70-80 år innan han upptäcktes på nytt liksom Schubert och hans symfoniska verk och för att inte tala om Bach som var bortglömd i nästan 100 år tills Mendelssohn dammade av hans Mattheuspassion och har sedan dess blivit "musikens fader" så som vi känner den. Flera musikvetare menar att nu är det Hummels tur att dras fram i ljuset. Läste att han bl a var ett pianounderbarn och virtuos likt Mozart som han också studerade för i 8-9 årsåldern och även hos Haydn och Beethoven. Han var själv en viktig influens för Chopin och Liszt. Han har bl a skrivit 8 pianokonserter och mängder av annan pianomusik. De första två lär vara mindre intressanta dock. Jag letade i mitt eget arkiv och hittade faktisk en pianotrio nr 4 av Hummel. Det blir till att jaga lite mer Hummel. Trumpetkonserten är given men jag kommer att fokusera på lite mer pianomusik.
 8. Jag har fått för mig att den stora fördelen med SSD till musikfiler är att den är säkrare och det går snabbare att kopiera, flytta och liknande. Det är det som lockar mig mest. Idag byter jag hårddiskar efter ca 3-4 år. Jag sätter in min backupdisk som musikbibliotek som körts sparsamt och sedan köper jag en ny och gör den till backup. Men det tar en satans tid att kopiera över 3TB musikfiler. Med SSD räknar jag med att de skall hålla längre och få en effektivare back-up. Efter ca 3-4 år brukar problemen komma, i huvudsak att de inte går igång som de ska. Dioden lyser hela tiden mot att den normalt blinkar. Ofta hjälper det att dra ut strömförjningen och in igen men för mig är det en signal att byta. Filerna går väl tillräckligt snabbt från en HD-disk? Om inte hade det blivit problem.
 9. Bebop

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Det är nog så också att de flesta av oss har valt högtalare och övriga komponenter för att vi tycker det låter bra. Vi väljer inte något vi inte gillar. Det blir en referens för oss som vi blir vårt referensljud. När vi lyssnar på nya system utgår vi från det vi känner igen och som vi gillar. Det är svårt att nollställa sig själv och lyssna utan att påverkas av det vi känner igen sedan tidigare. Jag anser det krävs träning på att snöa in sig på något helt nytt. Jag har inte varit en stor vän av horn tidigare men jag börjar svänga om. Efter flera timmars lyssning vid ett par tillfälle hos en hornvän i Belgien (se bild), flera lyssningar på stora system från Avantgard och av Tune Audio hemma hos JR så börjar jag svänga om. Jag är inte riktigt OK om var jag står ännu. Det @Apexorca skriver är en del av min värdering också men inte så starkt nu som förr. Just piano är det jag reagerar på mest till hornens fördel. Jag har aldrig upplevt några av Beethovens sonater så starkt som i Belgien. Samma sak med stor orkestermusik, t ex första 10 minuterna av Mahlers 2:a symfoni, som jag har på masterband med Klempers klassiska inspelning. Den spelade vi också i Belgien och när jag hör den på "vanliga" högtalare är det som att lyssna med en plastpåse över huvudet (en stor överdrift för att göra det tydligt). Men så finns det annan musik där jag är mer tveksam. Om jag skulle köpa nytt idag är mitt val inte självklart. Jag börjar omvärdera min smak även för pickuper. I många år har jag levt med att det är naturligt att uppgradera till allt "bättre" (och dyrare) pickuper. Men nu börjar jag svänga något. Jag har på senare tid lyssnat på betydligt mer överkomliga mm-pickuper som låter fantastiskt. Bättre tekniska/elektriska parametrar behöver inte betyda att det låter bättre. Kanske mer korrekt mot vad som finns ingraverat men inte rätt mot örat. Idag är det en märklig jakt på prestanda som inte betyder något, anser jag. Jag citerar @calle_jr som jämför jakten på pixlar i kameror och mobiler där många dömer kvalitet utifrån pixlar. På 70-talet sålde handlare högtalare på hur många watt de tålde och förstärkare som hade frekvensgång från DC-100 000 Hz var det självklara valet. Idag tycks en imponatoreffekt vara hur dyra prylar är. Därför känns det välgörande när @Apexorca lyssnade på en Marantz som imponerade. Om det var deras senaste så är det t o m en klass D-förstärkare som normalt är bannlysta bland audiofiler. Det gäller f ö även Marantz som brand.
 10. Bebop

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Vi kan ju visa hur Avaton presenterades i fjol. https://youtu.be/OLbnAeqOPms
 11. Bebop

  Den moderna jazzens utveckling

  Ingvar Callmer från Tyringe i Skåne framkallar många minnen. Han var lite av en hustrummis i Skåne ända fram till hans bortgång 2010 vid 81-års ålder. Han förolyckades vid en järnvägsövergång. Han spelade med Jan "Tollarparn" Eriksson under många år, inte minst i Lasse Holmkvists många program. Under hans sista år återförenades han med Eric Norström och gjorde en del mindre turnéer på landets jazzklubbar.
 12. Jag är inte riktigt med @calle_jr vad den större burken gör. Nätdel? Filter? Sata-adaptern har väl USB-kabel och kan gå direkt till servern?
 13. Jag ser mer den praktiska sidan. Jag har inget SATA-uttag så jag är beroende av USB. Jag vill också kunna ta med min musik. Extern strömkälla till hårddiskar käñs tryggare men att det skulle låta annorlunda än via USB-kabeln har jagvaldrig noterat. Känns mer som en hygiendaktor förcegen del.
 14. Då återstår frågan om man törs köra utan backup-disk, men det bör väl iofs räcka med tradiotionell HD.
 15. Jag kollade på Dustin. Det här ju superintressant. Kostar inte "mer än" en instegspickup. När jag tittar på videon tolkar jag det som att den skall appliceras i en pc/laptop. Finns det extern PSU och sedan ansluta via USB tro eller är den SATA-lösning enbart
 16. Jag antar det är mA? Ett par ampère under drift är ju rätt mycket. Där måste väl det finnas med PSU?
 17. Problemet med SSD-discar är storleken, i vart fall just nu. Jag behöver 3TB för de filer jag har plus 1TB för tillväxt. Men det kommer kanske och med tiden till överkomliga priser. Idag har jag SSD enbart i mina laptops och redan det är ett lyft för hantering av programhantering och processorutnyttjande.
 18. Samma här. Jag köpte den också.
 19. Samma här. Jag har inte spelat en ton så länge jag var yrkesverksam. Men det är andra tider nu. Jag är tillbaka hos min gamla arbetsplats igen ett antal månader och det är förbluffande och för mig skrämmande hur trenden tycks vara att koppla ifrån sig från omvärlden. På tunnelbanan har var och varannan hörlurar på eller små vita "earpods" i öronen likt ett förstadie till små elfenbensutväxter och i kontorslanskapet är ca 50 % avkopplade mot omgivningen inneslutna av ett Spotifybrus. Den sociala integrationen mellan människor avtar alltmer... utvecklingen går framåt och jag tillhör dåtidens vänner som har den märkliga inställningen att interaktion mellan människor via samtal kan vara givande.
 20. Bebop

  Tar resan slut.....

  En litet minne från en lyssning hemma med Euphonia-vänner i somras: Jag hade stämt av till exakt samma volym med ett album med Ben Harper (inspelad analogt) som jag har både på LP och rippad CD ("nice price") som jag spelade parallellt perfekt synkroniserad. Jag berättade när jag växlade men inte till vad. Ingen kunde höra någon som helst skillnad. @calle_jr la dock in en brasklapp ungefär så här, "den som eventuellt knastrar är bäst" med en liten glimt i ögat. Jämförelsen sa inget annat än att det var ett bra hantverk av studiofolket när man överfört musiken till digitalt media. Jag har tidigare gjort motsvarande test med samma gäng med en dyr ORG-vinylutgåva med Ricky Lee Jones (Pop, pop, pop) och motsvarande cd för 85:-. Samma resultat.
 21. Bebop

  Tar resan slut.....

  Om man tar en bandkopia av en analog studiomaster är det väl inte sä märkligt att den låter bättre än en kopia överförd till LP eller CD med tanke på alla de steg som är involverade. Men om man tar en modern inspelning, och då pratar jag inte söndermickade mångkanalsinspelningar typ 12 mickar på trumsetet och liknande som brottas med överhörningsproblem och fasfel som man försöker fixa till efteråt med digitala verktyg. Jag tänker snarare på inspelningar gjorda på samma sätt som man gjorde förr, dvs val av ett rum med bra akustik och ett fåtal mickar placerade "rätt". Dessa spelas ofta in med pcm 24/48 eller 24/96. Det finns bolag som gör detta även med DSD, t ex Pentatone och Opus 3. Om man istället kopplar in tåtarna till en bandspelare så lär skillnaderna bli minimala. De band Apexorca refererar till antar jag (?) är från 80-talet eller längre tillbaka. Det är liksom en annan grej. Jag har analoga band från DG och Philips som är parallell-inspelade både digitalt och analogt och skillnaden mellan dem lär vara försumbara mot de digitala originalinspelningarna som sedan gavs ut. Jag har inte kunnat jämföra själv, men jag litar på de källor som påstår det och som har sitt hjärta på den analoga sidan trots allt. Att överföra digitala original till rullband känns lite galet, kan jag tycka. Opus 3, t ex säljer inte digitala ispelningar (DSD) över rullband vad jag förstår. Då är det DSD-filer som gäller. Däremot säljer han musik inspelade på rullband som bandkopior eller överförda till vinyl, CD eller SACD.
 22. Bebop

  Vad lyssnar du på just nu?

  &Min första ingång i den klassiska musiken var Schubert som på sin tid levde i skuggan av Beethoven som var hans stora idol. Schuberts musik är lätt att ta till sig. Oerhört melodiös och innerlig. Man brukar säga att Beethoven var den stora utvecklaren som följde helt sina egna vägar och gjorde musik som poesi att uttrycka sina egna känslor snarade än att behaga andra som rådde innan med framför allt Mozart och Haydn. Beethoven bröt ny mark med sin 3:e symfoni, kallad "Eroican". Om Beethoven var den store förnyaren så brukar man säga att Schubert var den store fördjuparen, fast det insåg man inte förrän man fick upp ögonen för hans musik 50-60 år efter hans död. Under sin levnad var han bara känd för sina sånger för en mindre publik. Schubert var en mästare att sätta färg med små medel genom att använd svårspelade tonarter. Kan låta enkelt men svårspelat. Här är några "säkra" ingångar för att lyssna på Schubert och då har jag inte ens med stråkkvartetterna. Schubert var oerhört produktiv. 8:e symfonin (den ofullbordade) Musiken till Rosamunde Forellkvintetten Hans två pianotrio Oktetten Impromptu opus 90 Pianosonat D960 (hans sista) Symphoni nr 6 och 9 (The great) Hasse å Tage var förtjusta i Schubert. I Spader Madam använde de musik från framför allt 6:e, 9:e och Rosamunda.
 23. Bebop

  Kompression och Remasters

  Mitt i prick! Och det kan diskuteras vilken marknadskraft som är starkast. Det finns fler att välja på, t ex: Tillverkande företag som kommunicerar en kombination av både fakta från R&D och lite friare tolkningar från kommunikatörer och ledning till en egendefinierad målgrupp. Frågan är vilket är vad? Hifi-press där var artikel i stort sett representerar endast en röst vars bakgrund och kunskap samt anknytning till branschen kan diskuteras. Samtidigt finns en ägare och en redaktionsledning som kan lägga andra värderingar både på vad som skrivs och om vad. Hififorum vars påverkan inte skall underskattas. Här finns förespåkare för olika inriktningar, allt från rena "tyckare" till "fullfjädrade" specialister inom ofta smala områden. Lägg till detta andra dinensioner typ design och ekonomi så finns det de som lyfter fram detta som lika starka parametrar. Några lyssnar sig fram till sin lycka och andra kalkylerar vägen och ibland "mötas de två" vid samma slutpunkt. "Mobben" på stan, dvs " vanligt" folk som driver på en utveckling genom sina köpbeslut som inte alltid går audiofilernas väg. Detta styr mycket av produktutvecklingen. Där det finns volymefterfrågan, dit går det största utvecklingskapitalet i en industri.
 24. Bebop

  Kompression och Remasters

  Jag instämmer helt i detta. Jag tycker inte ens det är provocerande. Ett bra hantverk låter bra oavsett om det är band, kassett, vinyl eller cd/dsd/sacd/high-res. Det provocerande ligger i när tekniker/producenter/mastrare misshushåller med potentialen i de olika formaten vilket skapar irritation bland oss (några ytterst få) brukare och får artisten att framställas i en sämre dager. Jag har båda bra och dåliga utgåvor i alla dessa forrmat. Det är inte formaten som är problemet. Det råder en amatörism i produktionsledet som fläckar ner de som trots allt tar det på allvar. Om jag försöker provocera lite så har det bl a skapats av den digitala tekniken och många av dessa produkter som så många tagit till sig och därmed "godkänt" och uppmuntrat fortsatta skräpproduktioner.
 25. Bebop

  Kompression och Remasters

  Jag har kört ut lite data idag. Det är så pass mycket att det är ohanterligt att arbeta med det men jag lekte ändå med lite siffror. Nedanstående siffror är beräknad på en linjär trendutveckling för ett antal artister/skivbolag baserat på DR-kod de senaste 15 åren. De jag har tittat på är dessa: Jag har kollat lutningen på kurvorna och lekt med tanken om hur det skulle se ut om vi antar att lutningen är linjär. Vilken DR-kod skulle det då bli år 2025? Det är naturligtvis ingen realistisk siffra men det visar åt vilket håll utvecklingen gått. Du ser den i fet stil i bulletpunkterna. Norah Jones/Paul Simon som ett snitt som gått från typiskt kring DR 12 ner till DR 7 (avsteg finns mellan år). År 2025 DR 7,2 Buddy Guy som gått från DR 13 till näst intill olyssningsbara DR 5-6 År 2025 DR 1,8 Chick Coreas fusionband alltså starkt elektrifierade grupper som legat rätt stabilit kring DR 10-12. Hans akustiska album ligger 3 - 4 enheter högre med få undantag. År 2025 DR 9,4 Aaron Nevill som gått från DR 12 - 13 till DR 7 på senaste albumet. År 2025 DR 6,9 Van Morrison som legat rätt stabilt kring DR 10 - 12 med ett undantag på DR 8. År 2025 DR 9,1 Jag har kikat på Harmonia Mundi som de senaste 15 åren legat ganska stabilt på DR 14 - 15 oavsett sättning (typ stor orkester eller pianotrio). De har t o m en ökad trend för högre DR-värde. År 2025 DR 15,4 Esbjörn Svenssons album som samtliga ligger kring DR 11 - 14 men med vikande trend. År 2025 DR 8,8 ECM har legat stabilt kring DR 14 -15. År 2025 DR 13,9 Det intressantaste med detta, tycker jag, är att relativt sett över tid så har det blivit sämre inom framför allt rock, pop, soul, blues och r&b. Jazz och klassisk musik ligger kvar på en relativt jämn nivå. Jag tror @calle_jr har rätt att man inte skall stirra sig blind på det enskilda värdet och jämföra t ex klassisk musik med soul. Det allvarliga är att det går åt fel håll på mycket musik. Ovanstående värden är bara ett axplock men ungefär så ser det ut oavsett vilka album jag tittar på. De senaste Buddy Guy-albumen låter så illa att jag inte orka lyssna på dem även om musiken kan vara OK. Samma sak med Aaron Neville som förr hade utmärkta produktioner ljudmässigt. Alla stora klassiska bolag låter idag bättre än förr och har i många fall höjt sina DR-koder vilket lyft fram musik med hög dynamikfaktor i helt ny dager. Ett exempel är Mahlers 2:a med Mariss Jansens. I sanningens namn skall även sägas att det kommer säkert fram bra utgåvor också på nyinspelad musik men här är de rätt sällsynta. Det finns säkert missfoster bland klassiskt och jazz också men de är svårare att hitta.