Bebop

Moderator
 • Content Count

  10 263
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  106

Everything posted by Bebop

 1. De har råkat i blåsväder nu. https://www.whathifi.com/news/tidal-under-criminal-investigation-over-alleged-fake-streams
 2. Bebop

  Trådarna tenderar till att...

  Instämmer till fullo. Jag har sett/hört exempel på detta många gånger, inte minst med kablar. Om t ex Wilson hade satt upp ett par av sina modeller på en mässa och ett par från t ex Sonus Faber jämte varandra för att visa hur mycket bättre deras egen modell är hade det nog blivit mer liv luckan och kanske ännu mer omvänt.
 3. Jag delar denna bild. Just ECM köper jag som cd och rippar dem. Jag kan faktiskt inte höra skillnad mellan deras CD och högupplösta filer. @calle_jr har den tesen att bolag som ger ut dsd eller högupplöst pcm är sannolikt mer måna om ljudet. Jag tror det ligger en del i det. Calle_jr spelade en Naxos-cd med Beethoven-sonater. Det är en av de bästa pianoinspelningar jag hört på länge och då avser jag själva ljudet. Tolkningen lät också bra. (Vad var det för album, Calle?) Just Naxos har överraskat flera gånger. Mina gamla fördomar om det bolaget har jag lagt åt sidan. De låter bra redan på cd men kan också laddas ner i studiokvalitet.
 4. Bebop

  Peo's prylar

  Men det säger väl inte något direkt om hur det lyssningsmässiga resultatet blir, eller När någon utvecklar en ljudkomponent typ förstärkare så trimmar de väl ljudet till den punkt de känner sig nöjda med och då kan jag tänka mig att uppemot 95% (?) använder flerkardeliga kablar. Anta då att samma tillverkare använder massiv ledare och det låter annorlunda. Då skulle han kanske skruva till en annan parameter så han får tillbaka det ljud han fick till med de flerkardeliga kablarna (kanske). "En del sprit gör sig bättre med några droppar citron i" s.a.s. Eller?
 5. Bebop

  Peo's prylar

  Hur är det med det egentligen Jag har fått för mig att, om inte all så i vart fall de flesta, MM-riaa bygger på en standard typ 40 dB förstärkning och 47 kOhm. Däremot finns det ingen standard hur de skall låta. Det har ju att göra med komponentval och efterföljande steg, men rent "elektriskt" är de väl rätt så lika när man skall räkna fram vilken SUT och kabelspecifikationer som krävs för att utsignalen för SUTen skall stämma mot MM-standarden. Ponera att jag har "rätt" kabel från skivspelaren och från SUT och "rätt" SUT med den pickup jag valt. Om jag då byter mitt MM-steg till en annans tillverkare som också följer MM-standarden skall det väl passa rent "elektriskt"?
 6. Bebop

  Peo's prylar

  Hade jag haft de kunskaper du, @tek, @calle_jr med flera besitter så hade jag säkert harvat mer på egen hand. Om inte annat ren nyfikenhet. En kompis i Stockholm som jag träffat via @eliot har dragit det ännu längre än så. Han säger att om det skall låta riktigt bra så får man göra allt själv. Det är dock ett uttalande med glimten i ögat. Men han vill i vart fall förstå hur tankarna är bakom en konstruktion och "då måste man skruva isär allt". Det behovet är inte riktigt lika starkt hos mig, men det finns där också. Ju mer jag läst på t ex kring digital teknik ju större insikt har jag fått hur mycket bullshit som finns "därute", framför allt inom marknadsföring, påståenden kring hur det låter och hur man optimerar sina källor. Jag och mina likar får sätta mer tilltro till vad öronen säger, tester och vänners omdömen. Man kommer långt även den vägen. Samtidigt har både jag och många andra snappat upp många av de råd vi fått både av dig och av andra. Det är jag väldigt tacksam för.
 7. Bebop

  Peo's prylar

  Nej, det är naturligt. Men viktigare tycker jag är att veta vad de använt under utvecklingen. Kan man lita på vad de säger? Jag vet inte, men jag har valt att lita på dem. Det är ju heller inte märkligt om de använder sina egna prylar och det tror jag även att Lyra gör. Jag ser det som att jag köper ett koncept bestående av pickup, kabel och SUT. Är det ett optimalt synsätt? Ja, för mig är det så. Jag tänker på samma sätt med min elektronik som man får anta är samkörd av VTL. Det är deras ljudideal som jag samtyckt kring. Ännu roligare hade det varit med Aesthetix som även har RIAA och CD/DAC. Förutsättningen är ju att de gör bra prylar.
 8. Bebop

  Peo's prylar

  Jag gjorde det ganska enkelt för mig. Inför mitt köp av Ortofons Winfeld kontaktade jag Ortofon och frågade vilka kablar och riaa de använt. De sa samma sak som deras utvecklingschef Leif Johannesen sa när jag och @calle_jr träffade honom under lansering av deras då finaste pickup Anna. Det använde deras egen Ortofon 6NX-TSW1010 + SUT Ortofon ST-80 SE + standard MM- riaa (utan att nämna tillverkare) + medeltung tonarm (utan att nämba tillverkare). Duger de till Ortofon och de har ställt tonaliteten med dessa borde det också passa mig, tänkte jag. Det låter också bra, betydligt mer öppet och luftigt i jämförelse med min tidigare Golden Cross från Cardas som nu tjänstgör en trappa upp. (Dessutom till en fjärdedel av priset).
 9. Bebop

  Peo's prylar

  Jo, det har varit uppe tidigare. Det handlar om att en kabel också verkar som antenn och längden har att göra med vilka radiofrekvenser man vill undvika. https://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/12976-kan-nätdoktorn-komma-en-resa-i-ström-och-spänning/&do=findComment&comment=237976 https://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/12976-kan-nätdoktorn-komma-en-resa-i-ström-och-spänning/&do=findComment&comment=237989
 10. Jag och fru Bebop avbokar vår medverkan. En trist nära familjehändelse ligger bakom. Dessvärre...
 11. Bebop

  Trådarna tenderar till att...

  Instämmer. Ofta blir det mer en fråga om "annorlunda" än om bättre eller sämre. Faran är att det som är "annorlunda" kan lätt trigga inköp utan att tänka på att även det "annorlunda" blir snart vardag. Då kan t o m det man slängt ut åter uppfattas som ett bättre val om det fick chansen igen. Om vi håller oss till kablar har jag erfarit det mellan Siltech och Transparent. Skillnaderna idag är betydligt mindre än vad jag upplevde när jag bytte.
 12. Den senaste veckan har jag säkert läst en roman i omfattning om Windows olika versioner och tips om hur man effektiviserar Windows. Mycket lärorikt, framför allt när man läser de som faktiskt behärskar ämnet och jobbar med programmen professionellt inom bl a audio snarare än s k audiophiler på forum. Det finns t ex många rekommendationer vad man skall stänga av Windows 10 för att ge datorn bättre förutsättningar. Problemet med många av dessa baseras på Windows XP, Visa, W7 osv. Det råder relativt hög samstämmighet från de som behärskar ämnet att de flesta av dessa rekommendationer var på sin plats för gamla laptopar och äldre Windows. Men idag är de råden att betrakta som "bullshit" och kan t o m försämra W10. Likaså tar man inte hänsyn till de nyare laptoparna som gar betydligt bättre nätdelar än gamla laptopar. En firma inom inspelningsindustrin Bandzoogle skriver t ex så här: You’re in the zone. Ideas are flowing out of you. Beats, melodies, FX, it’s all coming together. Suddenly, your PC totally freezes. Nothing’s working. You’re going to have to restart. I hope you saved your work? Windows 10 has revolutionized the music-making process on the PC. Improvements in stability, updating and compatibility, not to mention its anti-latency safeguards, have made the PC a great instrument. A Windows 10 PC is a serious option for every type of musician De ger också rekommendationer på ett antal parametrar som man bör ställa in men inte av "vilda västern-typ. Det är också en massa tyckande om vad som låter bäst, ASIO vs Wasapi, DSD vs DoP, PC vs Mac, Foobar vs JRiver osv. Ofta handlar det bara om allmänt tyckande baserat på egna inköp. Sällan är tyckandet underbyggt av någonsomhelst grundfakta. Jag är medveten om det kan ändå låta annorlunda men sällan ställs frågor om varför. Här är en länk där en kille trots allt försökt undersöka om det finns några fundementala mätvärden som kan förklara alla tyckanden som florerar framför allt på audiofilforum. Den har några år på nacken men jag tror inte det har ändrats så mycket. Bit perfect
 13. Under de första åren på 2000-talet införde en del bolag olika typer av kopieringsskydd på sina CD-skivor. Framför allt har jag drabbats av detta med cd-album från Warner-koncernen och EMI pressade i Europa vid denna tid. Då tyckte jag inte att det var ett problem eftersom jag hade inget intresse av att kopiera mina cd-skivor. Det jag ville höra t ex i bilen körde jag över på kassettband som var mitt bilmedie då. Sedan dess har några saker hänt som rört till det. Dedikerade CD-läsare har ersatts av CD-ROM-läsare i de flesta CD-spelare (hämtade från datorvärlden). Rippningskulturen har gjort entré, vilket inte är riktigt det samma som att bränna skivor till varandra (men är naturligtvis möjligt). En del CD-tillverkare följer blint Red Book standarden vilket innebär problem för en del, bl a mig. Jag har två problem där jag hoppas att åtminstone det ena kan lösas via tips/erfarenheter från er. Jag börjar med den. Fall 1: Missljud på rippade CD-skivor från Warner-koncernen producerade i Europa i början av 2000-talet Dessvärre ger inte Youtube möjlighet att spela upp exempel då de anser att jag "violates copyright protected material" (jag har bestridit detta så kanske jag får den släppt). Musiken hörs i bakgrunden men nästan helt dold av en brusmatta, ungefär som bruset från en FM-radio mellan stationerna. Jag har rippat med både dbpoweramr och JRiver. Samma resultat. Här är tre exempel på cd-skivor som ger samma resultat. (OBS! senare pressningar av dessa album lär inte ha kopieringsskydd) Det finns inga varningstexter alls. Det som avslöjar dessa skivor att det är något skumt ser man på avläsningsskiktet som har en "ring" runt ytterkanterna som klart framgår här. Jag har googlat runt och det finns en hel del, men jag tycker inte tipsen är riktigt handfasta. Är det någon här som vet och har praktisk erfarenhet om hur man fixar till detta? Fall 2: Copy Controlled-märkta cd-skivor I början av 2000-talet lanserades något som heter Copy Controll med en cirkelrund logga med triangel i mitten enligt bild på skiva och omslag. Tanken var att de skulle vara spelbara i CD-spelare och med PC men skyddade för kopiering. Men det lite märkliga med dessa är att en del av dem (ca 20 % i mitt fall) kan inte spelas alls med CD-spelare men är möjliga att rippa . Alltså tvärtom mot det som var meningen. Så jag har rippat dem och därifrån gjort en kopia som jag har i CD-asken. Jag har tre andra spelare också på "lagret", en Pioneer, en Philips och en Denon. De fungerar utmärkt. Dessa har inga CD-rom-läsare utan "riktiga" CD-läsare. Med min Aesthetix (som har läsare från Teac/Esoteric) går det inte. Jim White på Aesthetix slår ifrån sig och menar att det är inget fel på spelaren utan vad det handlar om är korrupta cd-skivor som inte följder Red Book. Han har faktiskt en poäng med det. Spelaren och dess DAC är så pass bra att jag inte är beredd att byta enbart för detta. Så länge de går att rippa kan jag leva med det, men lite märkligt är det ändå. Värre är det andra problemet.
 14. Bebop

  Trådarna tenderar till att...

  Varför inte en av varje? Mina nuvarande högtalarkablar är tillverkade av vår kompis Torkel som utgått från grundmaterial från Cardas i USA. När jag skulle prova dem skickade han ner ett par. Han menar att man märker signaturen bara genom att byta en kabel och jag får ge honom rätt i det. Efter att sedan fått ett par till så blev det inga uttalade förändringar.
 15. Bebop

  Peo's prylar

  De har väl också varit distributör av Whest? Enligt Whest hemsida finns ingen representation i Sverige idag.
 16. Bebop

  O-ringar till NAB-adaptrar?

  Här kanske: https://www.ebay.com/itm/10x-Studer-Revox-NAB-Adapter-Adaptor-replacement-O-rings-Free-Postage/223155031725?hash=item33f5138ead:g:jGkAAOSwt6NbpD1l&redirect=mobile https://www.ebay.com/itm/Studer-Revox-NAB-Adapter-Adaptor-replacement-O-rings/223129745143?hash=item33f391b6f7:g:rPIAAOSwKphb9cKt&redirect=mobile https://www.ebay.com/itm/Studer-Revox-NAB-Adapter-Adaptor-replacement-O-rings-x4/223134788490?hash=item33f3deab8a:g:LgEAAOSwmkBb9ckG&redirect=mobile
 17. Bebop

  Peo's prylar

  Jätteskoj att läsa. Stort grattis. Jag är helt enig med dig att Whest gör mycket fina riaa-steg. Märkligt att distributören håller så låg profil kring dessa.
 18. Just den detaljen löser jag med läsplattan. De gånger jag användet laptopens skärm är endast vid rippning, byta bild, nerladdning, starta upp o.l. Det är inte så ofta trots allt. När jag spelar är skärmen nersläckt.
 19. Jag drivs inte av något hat mot laptopar. Jag tycker att det är små trevliga maskiner som man kan göra mycket kul saker med snabbt och bekvämt. NUC är för mig en stand-alone PC-tower utan skärm och tangentbord. Det har jag lämnat. Jag tycker det är bra att ha allt på en plats där jag rippar, laddar upp, administrerar filer och spelar. Varför dela upp det på flera platser? Jag har inga fläktar som stör. Skärmen släcks efter någon minut. Att det skulle låta sämre att använda en PC visavi en NUC (eller Mac) köper jag inte. De är för mig helt jämförbara. Däremot krävs det lite arbete för att de skall funka bra som musikserver men det är ju en del av hobbyn precis som med rack, elnät, skivspelare och jordslingor. Kostnadsmässigt är det också småpotatis i jämförelse med annat i kedjan. Men grejerna skall hålla och ha bra komponenter och inte en massa program som jag inte behöver. Det är det jag jagar nu och jag vill ha dem i en laptop med Windows 10 Pro. Jag har fått en adress i Malmö som lär ha detta som specialitet (spel, studios, servrar). Jag börjar med ett besök hos dem.
 20. En sån köpte jag i höstas som jag använder i mitt hemmakontor och jag är väldigt nöjd med den. Men jag vill ha en helt dedikerad pc till ljudanläggningen som är handplockad och anpassad till det behovet. Det innebär inte att allt måste vara maximerat. Det behövs t ex inte en 3,2 GHz-klocka. Det räcker med ca 1,7. Jag vill också ha en pc utan en massa förinstallerade program och appar eller sökprogram som går in och vill skicka rapporter till t ex HP. Frågan är också om det behövs de senaste processorerna typ i5 eller i7. Om jag inte minns fel använder både SoMT och Bryston Intel Celeron... Beträffande professionella laptopar skriver Dustin. Dessa datorer är framtagna för att vara riktigt stabila och klara av att användas hela dagen, varje dag. De är byggda med kvalitativa komponenter, modellserierna lever på i många år och alla har ett professionellt operativsystem installerat från start. Det kanske är så
 21. Ni som kan lite mer om datorer (pc laptop) än jag, vilka tillverkare anses i branschen håller högst kvalitet. På jobbet anände vi Dell som jag sällan hade problem med. Hemma har jag under åren haft lite olika, framför allt Asus, Bell Packard men numer endast HP som jämte Dell är de som känns mest gedigna. Men vad säger ni som är proffs inom området?
 22. För mig är svaret helt klart. Musikförlagen har inte finanserna eller får för dålig pay-off. Även om Patricia Barber tillhör de som säljer bäst i sin genre så är det ändå peanuts i förhållande till den breda musiken. Och pratar vi streaming så blir det inte många korvören. Även en som vi jazzälskare anser är en megastjärna, Pat Metheny, satsar inte heller på några stora projekt längre. Pengarna för den lite smalare musiken är borta. Jag tror vi får se mycket mer av detta. Bland de första som började med detta var ArtistShare 2003. Där var jag med kch satsade på ett par Jim Hall album för ca 10 år sedan. När allt skall vara mer eller mindre gratis blir det knepigt. Det kanske sprider sig. Potatis för 3 öre/kg, ryggbiff för 8 öre/kg..
 23. Bebop

  Trådarna tenderar till att...

  Jag har uppenbarligen varit otydlig... Kablar är viktigt, vilket jag skrev. Även för mig. Dit jag kommit nu är inte ett verk gjort under en kafferast. En period använde jag Monitors kablar rätt igenom. Det var i början när kablars betydelse lyftes fram under slutet av 80-talet. Därefter körde jag med Van den Huuls kablar som fick ge vika för Purist Audios Elementaserie ca 1996-97. Jag satt nöjd med dem 5-6 år tills jag fick möjlighet att prova Siltechs kablar som jag föll direkt för. I mitten av 2000-talet då jag bodde i Kanada tog jag hem ett fullt set av Transparent Ultra MM och Super MM-kablar plus enstaka signalkablar från Cardas (Golden Cross) och Nordost (Freya). Dels var jag nyfiken plus att priserna var betydligt lägre än i Sverige. Cardas tyckte jag var lite för "mörka" så de åkte bort. (Av @calle_jr fick jag senare lära mig att just Cardas har väldigt olika ljudsignatur i sina modeller). Nordost Freya åkte ut för jag tyckte musiken inte blommade ut riktigt som jag vill höra den. Däremot fick deras tonarmskabel vara kvar. Det var ett riktigt lyft. Däremot föll jag för Transparent Ultras kablar. Men till högtalarna valde jag Transparent Super då jag inte hörde någon skillnad mellan dessa och Ultra. Delvis, antar jag, för att de hade en liknande ljudsignatur som de Siltech-modeller jag hade (SQ-88 tror jag de hette). Hela tiden pratar vi då om RCA-kontakter. När jag senare köpte fullt balanserade steg ville jag prova XLR-kablar. Först testade jag med Tellurium balanserat mot RCA. Det var så pass bra att jag bestämde mig för att gå linan fullt ut men med Transparent. Jag köpte Transparent Ultra, nu i MM2-upplaga mellan all elektronik. Jag är mycket nöjd med vad de presterar hos mig. För några år sedan fick jag möjlighet att testa Kubala Sosna-kablar vilket ni kan läsa mer om här https://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/11374-tonkraft/&do=findComment&comment=190495 Elkablar har jag också valt ur Transparents sortiment men jag har börjat byta kontakterna som jag tror det kan förbättra dem. Det har börjat bra. Så när jag skriver att skillnaderna är relativt små mellan kablar så utgår jag ifrån de kablar jag har nu och märken som t ex Siltech, Kubala Sosna, Tellurium, Kimber (som jag också testat grundligt). Jag har även testat Au24 (som jag gillar) och Chord. Nordost sticker ut lite men inte alltid till sin fördel hos mig i mitt tycke. De skillnader som trots allt finns mellan dessa kablar tycker jag är för små för att ägna mer kraft åt dem. Jag tycker jag har gjort bra val som jag är nöjd med. Det finns väl i vart fall ett 50-tal kabeltillverkade till som säkert gör bra produkter, kanske t o m bättre, men jag är inte så säker på att det är så mycket grönare på andra sidan. Det finns intressantare saker att fördjupa sig i idag. Det är det som är min "hållning/inställning" till kablar just nu.
 24. Jag läste någon annanstans, tror det var på Mac-orienterade Bitstreams, som behandlade samma ämne. Där lyftes fram att många dacar använder dsd i omvandlingen utan allas vetskap. Om ens mjukvara kan göra detta on the fly kan det vara bättre eftersom datorernas CPU är betydligt mer kraftfulla än dacarna i detta avseende. Däremot är man ändå tveksam till att göra det men då handlar det om dsd i sin helhet då man menar att 1-bitstekniken är betydligt svårare att behandla för många dacar (instabilitet). Underförstått, det krävs bra dacar. Det är inte datorerna som är den svaga länken. Så tolkar jag det. Svaret till fråga 3 är ju inne på samma spår om jag läser det rätt. Att det är en lättare match för pc'n/macen att konvertera än i hårdvaran (dacen) där det görs synkront. Man ger alltså dacen bättre förutsättningar genom först konvertera i datorn. Det är en grundfilosofi som jag också köper. Min dac är byggd kring Burr Brown 1792A som har många kopplingsmöjligheter och arbetar i en balanserad koppling. Vad den är bäst på i teorin vet jag inte. Den efterföljande analoga delen har ju också betydelse liksom klocka och annat. Jag tycker att det är hårfint mellan pcm och dsd och i de flesta fall hör hag ingen skillnad, framför allt inte mellan 24/xx och dsd. Däremot tycker jag det blir något bättre med convertering on the fly från 16/44.1 > dsd64, men det krävs verkligen koncentrerad lyssning och jämförelse. Det kan t o m vara så att det är ett önskvärt resultat och att skallen ställer om sig för det. Vi är lättpåverkade där även "alternativa sanningar" kan påverka det vi upplever så länge vi tror på dem. Små skillnader är det hursom. Jag dristar mig t o m att säga att de är minimala.
 25. Jag skrev lite frågor på Computer Audiophile (sen nyår omdöpt till Audiophile Style) kring det här med konvertering mm. Fick ganska omgående kommenterer av Miska. Bakom den niken döljer sig Jussi Laako som driver företaget Signalyst som har arbetat länge med utveckling till både konsument och studio av bl a konverteringsutrustning som de kallar HQPlayer. Han förser bl a Channel Classic med know-how. (Ropet = Bebop)  No, it doesn't make a difference in itself. Both ways can end up with same output data, given same algorithms. If you first convert to DSD files, you can do away with lower performance computer. On down side, need for storage space increases and when there are algorithm improvements you would need to re-encode the files. Yes, different pieces of software have different algorithms. That makes the difference, not just the target market of the tools. Hardware implementations are usually very resource constrained and thus the algorithms used are limited by the available computing resources. Hardware conversions usually also operate synchronously with the DAC data stream, limiting possibilities. For computers you don't really have limits on how much computing resources you could dedicate for the job, thus the algorithms don't need to be tailored to fit a constrained computational budget. You need as big processor as algorithms you want to use need. There's nostraightforward way to define upfront what kind of CPU you need. If your current CPU can do what you want with the algorithms you want, you don't need to worry about it...