Jump to content

Josaa

Medlem+
 • Posts

  432
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  23

Josaa last won the day on June 24

Josaa had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Uppsala och Roslagen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Havskräfter är nog det bästa jag vet! Färska från västkusten (Bua?) dock med en välkyld Mersault till….
 2. Det är överhänget som orsakar skatingkraften. Flyttar man tonarmen så den inte har något överhäng (dvs den effektiva längden är samma som avståndet mellan pivot och centrum) kommer skatingkraften vara noll i den punkt på skivan där linjen nålspets-pivot är vinkelrät mot centrum-nålspets. Långa tonarmar har lägre vinkelfel och mindre skatingkraft men varje feljustering blir allvarligare och armen tyngre/mindre stabil. Bra länkar: https://www.analogplanet.com/content/everything-you-know-about-skating-wrong https://www.analogplanet.com/content/tone-arm-geometry-101
 3. Insåg just att även om kraften nedåt i en fallande vikt är konstant så ändras ju antiskatingkraften när armen roterar då kraftens vinkel mot ”pinnen” där tråden är fäst ändras…detta torde dock inte vara det mest exakta sättet … med min nuvarande justering av Aro är maximal kraft i mitten av skivan då tråden är vinkelrät mot pinnen, dvs samma kraft (minus friktion i metallöglan) som den fallande vikten
 4. … hur tjock skivan är, vilken formulering vinylen har, vilken riaa-kurva man använder, temperatur och luftfuktighet, vilket humör man är på och om man har en ”bra hårdag” eller inte….
 5. Påverkas inte antiskating av spårets hastighet också? Dvs högre kraft i yttervarv vilket inte går med ”fallande vikt i tråd” som på Naim Aro.
 6. Ja, jag har kvar orginalkontakterna och känner viss ovilja att sprätta…vi får se men tack för tipset.
 7. Har slutligen testat positivt efter vistelsen i Berlin och är rejält sjuk fast Ipren hjälper. Sitter och lyssnar på musik vilket är det jag orkar med just nu. Då jag lånat ut en Nordost V2 steömkabel till kontorsanläggning har jag kopplat in en Luna blå till ”front end” apparaterna. Det låter livligare, luddigare men svänger bra! Luna gör bra kablar fast se har en tydligare karaktär än Nordost där främst V2 låter otroligt precist OCH vackert.
 8. Hur ställer ni in antiskating? Anledningen till frågan är att en av skivorna från Berlin hade en hel sida utan spår. När jag satte ned nålen på min ”vobbliga” och noggrant justerade Naim Aro Unipivotarm så drogs armen resolut inåt. Jag har som regel ställd antiskate enligt tillverkarens rekommendation och sedan lyssnat och tittat. Vissa armar har låtit bäst helt utan antiskate (EMT 997 och en gammal Syrinxarm jag hade).
 9. Här är ett axplock av min skörd från Berlin. Jag gillade särskilt jazztolkningarna av Radiohead. Glad midsommar!
 10. Berlin har en bra vinylscen. Har besökt 4 butiker och utökad min Chet Baker samling med 7 skivor! Spacehalle” och the Record Store Berlin var mycket bra.
 11. Trodde du menade @Daniel 😀
 12. Just därför s**t jag i den😉
 13. När jag var yngre fokuserade jag mycket på ljudbilden: bredd, höjd och djup. Försökte ständigt göra den större och djupare och det hänger säkert ihop med att jag är en visuell person som tänker i bilder. De märken jag sedan kom att fasta för har inte ljudbild som prioritet utan mer sväng och samspel. Därför kom mitt fokus på ljudbild att minska och numera nöjer jag mig med att ha en balans mellan höger-vänster och fram-bak. Helst vill jag inte reflektera över ljudbilden utan musiken skall bara uppstå men det beror ganska mycket på inspelningen och de flesta ljudbilder är ju ”konstruerade”. Jag gillar iofs när man inte alls hör att ljudet kommer från högtalarna. Vid besök hos @Daniel blev det uppenbart att hans system skapade en tydligare rymd runt varje instrument och varje instrument hade en tydligare egen kropp utan att samspelet gick förlorat, tror detta kallas för ”imaging” eller ”projektion” och sedan dess har jag jobbat med detta. Rätt kablar verkar spela en stor roll här. Jag som spelar gitarr vill ju höra hur tonerna låter inte var gitarristen befinner sig i rummet. Vår hobby har många delmål och delspår och viktigast för mig att just att inget skaver. En kollapsad eller förvriden ljudbild skulle störa men just nu saknar jag inte djup. Man måste nog verkligen ha fullregisteråtergivnig om man skall kunna skapa illusion av stort (och tydligt) djup. En annan aspekt som du tar upp är dynamik. Mina experiment med Altec Lancing 604 i 300 literslådor och 100 db visar tydligt hur mycket trögare aktiva Linn Komri med 2000w i basen är. Även Gryphon Essence drivade Wilson Duette visade på detta. Det säger ”BANG” med Altec och Gryphon men ”Bang” med Linn. Detta tåls att fundera vidare även om det ännu inte är ett riktigt ”skav” då det svänger bra. Tror det blir svårt att få allt i ett system…
 14. Jo men inte på den anläggningen än…streaming funkar inte så bra i Roslagen men tack för tipset
×
×
 • Create New...