Jump to content

Bebop

Moderator
 • Posts

  12 521
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  194

Bebop last won the day on July 8

Bebop had the most liked content!

About Bebop

 • Birthday 1952-05-04

Profile Information

 • Location
  Sydsverige

Recent Profile Visitors

54 891 profile views
 1. Det finns i trädgården där jag odlar otegano, två sorters timjan, dragon, basilika, citronverbena, vietnamesisk och vanlig koreander, krusig och slät persilja, mynta (peppar-, chocklad- och marockansk), citronsyra och salvia. Just nu är det skördetid i trädgårdslanden med det mesta. Jag väntar speciellt på att nätmelonerna blir färdiga. Det är premiärodling av dessa för mig. I år blir det 3 stycken som nu börjar närma sig halvkilot.
 2. I en annan tråd ondgjorde mig för att det inte kommer så mycket intressant musik för mig numer. Jag avser då i huvudsak jazz. Det innebär jnte att det är helt dött. Via Qobuz kom jag i kontakt med en finsk musiker (pianist), Jussi Fredriksson som jag tycker är riktigt bra. Hur bra har jag inte bestämt mig för än. Ett annay och ännu intressanta album tycker jag norska tubaisten (heter det så) Daniel Herskedal har släppt. Det är musik som handlar mycket stämningar i den nordisk klangvärden, inte helt olikt ECM men detta är ännu annorlunda. Hans nya album har jag köpt som 24/96-fil. @calle_jr var inne på i en annan tråd att den här typen av musik kan inte överleva via streaming. För mig känns det angeläget att inhandla den här typen av album när jag gillar dem. Daniel finns på ett bolag som heter Edition Records som erbjuder både CD, 24/96-download och begränsad vinylupplaga. De har många intressanta artister och utgåvor som jag skall kolla upp lite mer
 3. Frågan är vad som är problemet Vi har en iPad, två Samsung Galaxy läsplattor, två HP laptopar (Windows 10 - alltid senaste uppdateringen) en 6 år gammal Samsung J6 mobil och en helt ny Xperia. Vi kör Samsungs, Chromes och Safaris webläsare. Någon gång även MS Edge. Euphonia fungerar klanderfritt överallt. Det jag gör utöver surfa är att hålla rätt så rent i cacheminnet, stoppa eller ta bort alla appar som jag inte använder plus låta Norton 360 styra och ställa i bakgrunden när jag inte använder enheterna. Det är inte helt sällsynt att de slår larm om oseriösa programvaror. Allt, inte bara Euphonia, fungerar som det är tänkt med eller utan nätverk eller wifi.
 4. Inte så mycket till mattips men ändock kopplat till mat. Utekök tycks vara senaste trenden och den hängde jag på och har snickrat lite i veckan. Premiären sker i veckan... troligen stekt sill à la Listerlandet.
 5. Det är precis det som hänt och fortfarande håller på att hända. Lyle Mays som var en del av Pat Metheny Group i många år summerade 2005 följande: Ringtone sales surpassed record single sales in the month before Pat and I wrote "The Way Up" . That was a historical marker for me and signaled the decline of the attention span throughout humanity. Han övergav senare musiken och ägnade sig åt matematik och som hobbyarkitekt. Han gick bort i fjol. Ni som bor i våra större städer har förmodligen en annan bild. Vadå, skivaffärer? Vadå konserter? Jag har sett utvecklingen sen 60-talet och det var en fantastisk tid på många sätt med turnéer med Hollies, Kinks, Traffic, Spencer Davis, Duke Ellington, Woody Herman, Small Faces, Dave Brubeck, Gene Ammons, Joe Henderson, Art Blakey och många, många fler i Kristianstad, Sölvesborg och Karlshamn. Varje småstad hade flera skivaffärer och hifibutiker. Den delen var betydligt bättre. Det är annorlunda idag. Inget varar för evigt. Bilarna är bättre och säkrare idag, materiella välståndet högre, bättre hälsovård - vi lever längre och friskare osv. Verktyg och maskiner kostar en bråkdel idag mot förr osv. Ny teknik, borttagna handelshinder, urbanisering, internationell konkurrens och ökad rörlighet ändrar vardagen för alla i ett kontinuerligt flöde. Under åren har vi sett varvskriser i Malmö och Göteborg, textilkriser Borås och Norrköping, nerläggning av sko- och däckfabriker m fl. Småorter läggs ner osv. Nu är det den lite smalare kulturen typ jazz, visa och fria musikformer som får stryka på foten - den passar inte in längre. Utbildningen för professionella musiker typ jazz och klassiskt är 5-7 år på musikhögskolor. Utan möjlighet att förränta sin investerade utbildningstid så allokeras studierna åt andra håll. Kapitalet går dit där det kan förräntas. Så krass är verkligheten. Vad som kommer istället är svårt att sia om. Men något kommer säkert. Jazzen har inte funnits i alla tider och inte heller rocken. Jag gläds över att digga det som redan är publicerat från de stora mästarna inom jazzen. Det räcker för min levnad. Framtida generationer får bygga sina konstnärliga ideal. Det funkar inte att köra bil och bara kolla i backspegeln - till slut svänger vägen...
 6. Jag är nog inne på @AlfaGTV linje. Idag är det en ganska liten grupp trots allt som lyssnar på format snarare än musik och i det racet tror jag det kommer allt färre tillskyndare. Priset är en faktor. Chick Coreas nya livealbum inspelad och mixad digitalt 2018 kostar 199:- på dubbel-CD och 620:- på trippel-LP. Notoriska LP-köpare som t ex min kompis Nisse börjar också dra öronen åt sig. Till detta läggs även att den digitala återgivningskvaliteten höjts väsentligt senare år. Även rara begagnade cd-skivor ökar i pris. Jag har fått ett antal mejl från Discogs som vill åt en del av mina cd-skivor som är utgågna och inte heller finns på t ex Cobuz och de betalar bra. Jag köpte ett par nya SACD i veckan. De kostade 400:- styck. Det är också rätt saftigt för inspelningar gjorda på 60-talet à 38 minuter. På Qobuz finns de i 24/96. Jag kan inte höra någon skillnad. Samlare och entusiaster finns alltid och det lär hålla liv även i cd-försäljningen många år. På vissa marknader mer, andra mindre. Finns öven de som fortfarande föredrar 78:or men betydligt färre än när Leif "Smoke Rings" Andersson sände sina program, totalt 1,786 stycken (SR rekord). Det säger förmodligen något om dina söner och deras kompisar men troligen inte så mycket om helheten. Mina barn vill inte ha mina skivor. Jag tror de är mer representativa. De är intresserade av musiken men inte av att täcka väggarna av hyllor med album. Även om vinylförsäljningen ökar på sina håll är det från mycket låga nivåer typ från 4 till 5 %, dvs 25 %. Jag fortsätter att köpa men det har blivit ett billigt nöje då den musik jag gillar mest är utkonkurrerad av streamingen, förutom klassiskt. Många jazzmusiker har dessutom skolat om sig och lämnat musicerandet som yrke. Den mesta jazzen som ges ut är återutgivningar eller rent ut sagt rena skräpet (tycker jag) om man jämför vad som kom ut 1960-2010. Jazzmusiken drar inte till sig de största talangerna idag helt enkelt. Litteraturen har samma problem. Med pop, rock och listmusik är det lite annorlunda. Ju färre utövare desto dyrare blir även prylarna. Det tycks poppa upp nya tillverkare som i en popcornmaskin där man slår sig för bröstet över "unika" lösningar till 6-siffriga belopp i vackra skal. Hela branschen tycks kommit i sken och tappat fotfestet i verkligheten. Bland de största hifientusiasterna tycker det mest handlar om apparater och fasta låsningar kring analogt kontra digitalt. Musiken kommer i andra hand. Ingen regel utan undantag dock.
 7. En av hjältarna från gamla Byrds och C, S & N rör på sig igen. Märkligt att karlen fortfarande lever med det liv han levt. I sommar fyller han 80 år. Hans röst är dock densamma och slår an samma vibrationer som vanligt. Det här en del av min musik.
 8. Du får ladda upp med frågor/idéer till Torkel nästa vecka. Han fick ihop ett ljudkort till min Studer som fortfarande fungerar utmärkt. Hans slutkläm var att Studers lösning är riktigt bra, bättre än han trodde...
 9. Ytterligare en jag aldrig hört…
 10. Det är nog en liten åldersgrej. Jag har ca 10,000 cd-skivor och långt ifrån allt går att streama och vilka av de som finns idag finns kvar om 5-10 år? Det kommer att finnas miljardtals cd-album kvar i många år och en del börjar t o m bli riktigt efterfrågade, framför allt de som inte går att streama. För min del handlar det främst om rara jazzalbum. När jag spelar digitalt är det ungefär 80% från min egen databas. Hör jag något riktigt bra från Qobuz köper jag albumet. Den vanan är svår att bli av med. Det är dock sällan det dyker upp något intressant numer. Främst är det klassisk musik. Spännande ny jazz är det sällsynt med idag. Den har konkurrerats ut i volymjakten. Många jazzmusiker har hoppat av. Även skivbolagen droppar av. En av dem som står på tur tror jag är ECM. Det mesta som säljs idag är återutgåvor i boxar eller nymastringar av redan utgivet. Det mesta av dessa har jag redan. Det finns massor av fantastisk bra musik på cd från ca 1985-nutid och det mesta av detta finns inte på vinyl för den som vurmar för det och det som finns kostar 2-10 gånger mer än begagnad cd.
 11. Det tilltalar mig om det går att rippa. Det kan man ju rippa direkt till Innous HD istället för att först rippa vid en dator och sedan exportera. Frågetecknet är om man påverka taggarna och omslagsbilder. Om inte så är det inte mycket till hjälp.
 12. Aldrig hört talas om. Ungefär som att gissa på endemisk mögelsvamp i Guinea Bissau (för mig).
×
×
 • Create New...