Bebop

Moderator
 • Content Count

  10 446
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  113

Bebop last won the day on March 11

Bebop had the most liked content!

About Bebop

 • Birthday 1952-05-04

Profile Information

 • Location
  Sydsverige

Recent Profile Visitors

52 185 profile views
 1. Bebop

  Den moderna jazzens utveckling

  Imponerande ansträngning och ett bra motorsåg. Jag gjorde samma övning en gång med ett elmotorsåg modell "extrapris på Jula". Det gick åt pipan. Ett riktigt elegant sätt är att klyva med kilar längs med fibrerna. Då får man oerhört motståndskraftiga plank och "mjuka" att gå på. Så gjorde båtbyggarna förr. Men det är nog etter svårare.
 2. 🤪 Det är nog inte så dum analys faktiskt... Jag gjorde tvärtom. Jag gjorde mig av med den dyra kabeln och skaffade samma som pickuptillverkaren använder till en tredjedel av priset. Det låter utmärkt bra.
 3. Jag tillhörde de som nonchalerade balanserat ända fram till för cirka 10 år sedan. Innan dess valde jag att tro på de som menar att RCA är bättre (som en generell sanning). När jag köpte VTL så var de full balanserade konstruktioner liksom min Aesthetix-CD. Jag provade enstaka balanserade kablar utan att direkt kunna påvisa några större skillnader. Jag blev rekommenderad att snöra ihop allt balanserat och då blev det ordentliga skillnader. Det blev tystare bakgrund, inte minst via phonodelen. Jag fick ut ca 6 dB starkare signal och det var nog den viktigaste skillnaden plus att en del "fnitter" försvann. Jag bytte mina Transparent RCA Ultra MM2 till Ultra XLR MM2. Senare har jag testat betydligt billigare XLR-kablar, bl a Tellurium och jag kan inte höra några som helst skillnader. Min slutsats är att det var rätt att byta till XLR men fel att köpa "dyrkabel". Tesen att det är mindre viktigt med vilken kabel man köper när det gäller XLR tror jag på. Det är den balanserade kopplingen som gör den stora skillnaden om man har prylar som är fullt balanserade. Det finns ju en del förstärkare som har XLR-kontakter men som inte är balanserade. Jag ägde förr BOW Technologies och när jag pratade med konstruktören så menade han att balanerade kablar inte tillförde något "men om jag skall kunna sälja till japanska audiofiler så är XLR-anslutningar ett måste".
 4. Kablar kan vara känsligt ämne även på Euphonia. Det gäller att lägga orden "rätt" och det finns också en märklig överkänslighet att blanda in kostnader i sammanhanget.
 5. Bebop

  Det ständiga sökandet

  En liten off topic... Det är något märkligt med dina senaste bilder, @CMB De tar 4-5 minuter att ladda upp i min mobil. Andra bilder kommer "direkt". Storleken är ok. Ibland blir de bara "flaggor". Någon som har någon teori eller upp lever samma?
 6. Album nummer 14 av Mobile Fidelity's Miles Davis-utgivning har just släppts. Det är dessutom en av hans bästa (tycker jag) med kvintetten (Miles,tp - Wayne Shorter,ts - Herbie Hancock,p - Ron Carter,b och Tony Williams,tr). Albumet heter Miles Smiles och gavs ut första gången 1967 på Columbia/CBS. Den är utgiven i 4,000 ex, jag fick nummer 850. Den enda nackdelen är att det är en 45-varvare (dubbel) vilket jag inte gillar. Jag tappar "spela ett album-känslan". Nu gör det inte så mycket då jag har den i flera utgåvor så denna blir nog mest en hyllvärmare, men rolig att ha för att tillgodose min fåfänga.
 7. Bebop

  P-Pans Musikhörna

  Jag tolkar dina funderingar som en tvekan kring vilken sidoförflyttningar du eventuellt skall göra snarare än om bättre eller sämre. Det känner jag igen från min egen "hifi-karriär". Ett tips är att hitta andra infallavinklar typ alternativinvesteringar och då blanda in andra områden. Ungefär som att välja mellan Gibson och Fender. De flesta musiker stannar vid en tillverkare och fokusera istället hur man får ut det bästa ur det val man gjort. Någonstans handlar det väl om att öka känslan av en upplevelse. Om man vill öka livets totala upplevelse sitter den i valet mellan dessa två högtalare. Eller sitter den i ett utökat resande, i konst, ny bil, mer musik, bättre viner, mer frekventa konsertupplevelser, mer läsande, designade möbler osv. Livet erbjuder många infallsvinklar till ökat välbefinnande än skillnader mellan ett par högtalare i översta skiktet. Jag inbillar mig att du kan leva lika lycklig med vilken som. Frågan är kanske hur du skall få ut det bästa av de du har. Samtidigt förstår jag dig. Jag har brottats med exakt samma problematik. Idag är jag glad att jag lyckats släppa den nojan och istället fokusera på det jag har och framför allt prioritera mer musik.
 8. Bebop

  byZan - Nytt i stugan #7

  En del behöver en knuff. Kundservice är inte en exakt vetenskap, dessvärre. Det är lite si och så med den hos allt för många.
 9. Bebop

  Skivmässa med Rock- & Punktema i Karlshamn

  until
 10. Bebop

  Den moderna jazzens utveckling

  Jättekul med sådana här trådar. Här spelas nu Jan Johansson med Stan Getz eller tvärtom. När det gäller vinyl så har jag de "standardalbumen" som du räknade upp. Skall bli intressant att läsa vad du kommer fram till med de övriga. Jag hittade ett album till med Jan Johansson och Stan Getz i hyllan. Den köpte jag 1991. Såvitt jag vet finns det inte på någon vinyl. Musiken är mycket bra. Ljudet är så där charmigt live à la 1959. Inspelad i Köpenhamn med Jan Johansson på ca hälften av numren.
 11. Bebop

  Den moderna jazzens utveckling

  Glöm inte bort Nalen - kallades ibland för Swedish Harlem av amerikanerna. Jag vill minnas att det finns ett album också med den titeln. Japanarna ovan finns även på vinyl.
 12. Bebop

  Den moderna jazzens utveckling

  Här kan du pricka av dina inköp och inspireras till fler... https://www.discogs.com/artist/277539-Jan-Johansson?page=1 Han spelade rätt mycket med Stan Getz under 50-talet och bodde under långa stunder här. (Han gifte sig med svenskan Monica Silfverskiöld). Det finns en del utgåvor på Verve från denna tid (även med Bengt Hallberg) som jag tycker är kul att ha i hyllan. De är också bra. Jag har köpt mina från Japan.
 13. Bebop

  Hört hos Akkelis!

  Aesthetix har väl också någon rörhäck med rätt bra ork.
 14. Bebop

  P-Pans Musikhörna

  Du får ha med lite Schubert. Här ett par fantastiska inspelningar. Jag har flera tolkningar av hans stora piano sonat i B-dur (hans sista) och den som sticker ut mest för mig är Mitsuko Uchidas. Det är en mästerlig tolkning och inspelningen är makalöst bra och med en dynamik som visar hur bra CD-mediet kan vara när det hanteras på rätt sätt. Piano när det är som bäst. Khatia Buniatishvili har precis släppt sin version. Bra ljud men alldeles för sävligt framfört, tycker jag. Stråkkvartetter är också avslöjande för vad ett system kan prestera från det mjukaste innersta ljuden av stråken mot strängarna till dynamuska krevader. Kräver både bra anläggning och bra inspelningar. Denna utgåvan är rätt så ny och har fått mycket fina omdömen i alla aspekter. ... och vill du ha 100 % mer instrument så har Schubert skrivit även för oktett. Denna rekommenderas varmt. Jag spelade denna för några "guldöron" förra sommaren som har svårt för klassisk musik. Den ena utbrast "fan va bra, jag tycker kanske om klassisk musik trots allt".
 15. Bebop

  Figges ljudlåda

  Nästan rätt... man måste krypa och höra var det låter mest definierad bas, en mix av nivå och fasthet. Jag gjorde så och det fungerar utmärkt. Läs här. Finns även en videolänk Här en bild från mina egna övningar sommaren 2014.