Jump to content

Bebop

Moderator
 • Posts

  12 820
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  207

Bebop last won the day on October 11

Bebop had the most liked content!

About Bebop

 • Birthday 1952-05-04

Profile Information

 • Location
  Sydsverige

Recent Profile Visitors

55 605 profile views
 1. Ännu ett kvitto på att planer inte hänger ihop. Förbjudet att bygga laddningsvänliga bostäder och garage... Jag tar mig för pannan.
 2. Det tycker jag också. Det jag hänger upp mig på kan illustreras med pilsnerfilmen där Nils Poppe i Tre glada tokar försöker sälja en dammsugare till Emil Fjellström. Han pratar om dess förträfflighet och hur mycket enklare livet blir och frågar om han får demonstrera. Visst, säger Emil. Nils strör ut spån, flis och aska lite överallt för att visa hur effektiv dammsugaren är. När han frågar han var eluttaget är och då får han beskedet att här finns ingen el... Lite så känner jag det. Det är väldig fokus på storstäder och deras problem och möjligheter med stor andel tjänstebilar som rullar runt och med laddning på jobbet. Det pratas inget om andra konsekvenser och lösningar på det. Hur blir det t ex för de 185,000 husvagnar vi har i landet och bieffekter av detta. Enligt Tekniken värld är det bara de dyraste och största elbilarna som kan dra vagnarna och med ca 80% högre förbrukning. Snabbladdning ligger mellan 8-10:- per kW enl T.V., dvs ungefär 17-18 kr/mil (utan husvagnar). I Sverige finns ca 80,000 ridhästar och jag gissar ca 50,000 hästsläp. Hur skall de gå för dem. Alla entreprenörer på landsbygden som har långa körsträckor osv. Det är möjligt vi får avstå från detta i en större omställning och alla flyttar in till städerna. Ambitionen är ju att lägga 200 miljarder på att göra det lättare att transportera sig mellan Sthlm, Göteborg och Malmö. Resten av landet då? Hur blir det med råvarorna. Sverige har bland de största tillgångarna av nickel, cobolt och vanadim i Europa. När skall vi börja prospektera Österlen och naturen runt Örnsköldsvik, fjällkedjorna? Eller skall vi förlita oss på att det alltid är någin "annan" som skall bistå oss i vår strategi? Det finns så mycket obesvarat som man inte vill eller kan prata om. Idag har vi 3 % rena elbilar enligt SVT och nätutbyggnaden till syd beräknas ta 10-12 år... Planerna hänger inte ihop och jag ser inga konsekvensanalyser på kort, medel och lång sikt. För omfattande och snabba omställningar som slår hårt mot stora samhällsgrupper är en effektiv grogrund för populism vilket kan lrda att det blir inget alls. Jag ser inga helhetslösningar och inget om hur övriga Europa skall integreras. Där finns 880 miljoner bilar. Vad säger Ohms lag om behoven för att ladda dessa? Personligen tror jag mer på vätgaslösningar. Fast nu blir det kanske lite för politiskt för forumet...
 3. Jag antar att ni har fått direktiv att förbereda elnätet i alla era lägenhets- och garagebyggen med 2,5 m2 elledningar och minst 16 ampere samt passande nätstationer så att alla kan ladda sina elbilar när de kommer hem från jobbet...
 4. Då får vi inga potäter till spriten...
 5. Det lärde jag mig den hårda vägen i somras då jag blev rekommenderad av s k rörkännare att prova Tung-Sols nya 6550-rör. Alla säkringar gick i båda stegen även inuti plus att en transistor slogs ut i kretsen som styr autobias. Båda stegen fick skickas till Sthlm för reparation. De kollade även de rör jag fått. VTL arbetar med 600 volt i effektrören. De som rekommenderas tål 800 volt. Tung-Sol kortslöt vid 390 volt. 16 effektrör åt helsike som jag nu processar med leverantören om. De rör du beskriver har naturligtvis inte sådana spänningar. Där är det åt andra hållet och det kan också orsaka problem. Jag hade frågat först. När man pratar om t ex 12au7 och 12ax7 är det svårt att säga att de låter på ett visst sätt. Att jämföra t ex electro harmonix 12au7 och Mazda 12au7 är som att jämföra en Ferguson förstärkars från 70-talet med en Accuphase. De är båda förstärkare men det är det enda.
 6. Ur Dryckesbranschrapporten 2021: The Absolut Company, med tillverkning i skånska Nöbbelöv (Kristianstad) och Åhus är i särklass störst av de svenska tillverkarna. Absolut Vodka är svensk livsmedelsindustris största exportframgång och 99 procent av tillverkningen exporteras till mer än 120 länder. Verksamheten generar omkring 2000 helårsarbeten varav 500 direkt anställda. Saturnus i Malmö, grundat 1893, tillverkar bland annat kryddat brännvin och gin, men är också Sveriges största producent av glögg. Enligt Wikipedia importerar bara USA över 70 miljoner liter (40 % av deras vodkaimport). Därutöver export till 120 länder till. Det är mer än vad hembrännarna i norr kan balansera upp.
 7. Det är extra tungt för oss rörfantaster. Tvärs över Hanöbukten där jag bor ligger det oljeeldade Karlshamnverket. I september körde de två veckor kontinuerligt. De har två "pannor" och de drar 140,000 liter olja i timmen. (Du läste rätt). Samtidigt har Sverige ett elöverskott på 35 tWh men det finns inte tillräckligt med överföringskapacitet så vi får handla fossilel. Överföringskapaciteten har också lett till att det knappt finns några laddstolpar i Blekinge. Bl a fick Tesla ett nej för två snabbladdningsstationer i Karlshamn. Det mesta svenska brännvinet produceras i Kristianstad/Åhus. Ett förslag är att södra Sverige betalar lägre pris än norrlänningarna som har låg produktion.
 8. Skumt. Är det samma om du laddar upp från pc/laptop och läsplatta?
 9. Kan det vara ett inte godkänt format? Alltså något annat än .jpg eller .png.
 10. Jag tycker att jag har rätt bra koll på jazzalbum, framför allt fram till ungefär 2010 då intressanta nyinspelningar började falla platt till marken. Dels pga av att de jag betecknar som de stora mästarna fallit ifrån och andra lämnade scenen då skivbolagen slutade med att promota jazz. Helt dött är det inte men det mesta är återutgåvor som kommer ut. Det är i och för sig ett kvitto på att bra musik håller över tid. Men efter en musikkväll hos min kompis Nisse blev jag inspirerad att spela igenom min Pharao Sanders-album. Kollade även vad som fanns på Qobuz. Där fanns ett album jag aldrig sett som jag blev lite nyfiken på. Det blev en riktig stjärnsmäll som innehåller allt från Sanders bröl, övertoner och cirkulationsandning en del rökare och smäktande ballader. Sanders är lite av en mix mellan Roland Kirk, John Coltrane och Sonny Rollins. En del skivor är väldigt fria och svåra att ta till sig. Han var med på några av John Coltranes svårare och sökande alster. I Pharao Sanders fall är det lite av cherry picking, åtminstone för mig. Men albumet Africa från 1987 på holländska Timeless är årets fynd för mig där han också har fantastiskt komp där alla sticker ut. Började leta efter vinyl. De original jag hittade ligger kring tusenlappen. Det finns även en orange återutgåva som pressades i bara 100 ex och de kostar mellan 2-4,000 kronor. Sen CD ligger någon hundring som låter riktigt bra. Hur som helst, detta album skall jag bara ha.
 11. Glöm inte bort Art Blakey & the Jazz Messengers (före) och Weather Report (efter). Jag håller med om din analys om både Shorter och Gil Evans. Utan honom hade vi inte haft Miles Davis och hans Miles Ahead, Sketches of Spain och Porgy Bess. Wayne Shorters sista tre på Blue Note är lite knepigare t ex ”Moto Grosso Feio”, ”Oyssey of Iska” och ”Super Nova”, eller kräver i vart fall lite mer av en. De är bra exempel på hur stort inflytande Miles hade med ”Bitches Brew”. Jag blev inspirerad av dina inköp och spelade Hubbard-plattan igår. Freddie Hubbard är en av mina stora hjältar. Jag tror faktiskt att jag har alla hans officiella utgåvor. Jag fortsatte med ”Hub Tones”. Även det ett kanonalbum.
 12. Här tarvas lite historisk bakgrund. Blekinge, Skåne och Halland blev svenskt 1658. Karl XI behövde en isfri och svårintaglig hamnstad som låg strategiskt placerad ”mitt i riket” där både tyska Pommern och nuvarande Lettland och Estland ingick. Det blev Karlskrona som började byggas 1679 och det sägs att kungens avsikt var att göra Karlskrona till ny huvudstad. Alltså 77 år innan Mozart föddes, så där har du rätt. På bara ca 30 år blev Karlskrona rikets tredje stad efter Riga och Stockholm och det var en position man hade ända fram till ca 1830 men då efter Stockholm och Göteborg. På musikscenen hade då klassicismen med Mozart, Haydn, Beethoven och Schubert redan passerat och nu trängde romantiken in med Schuman, Brahms, Mendelssohn, Wagner m fl. Svenska stormaktsdrömmen tog slut 1721 då Karl XII inte lyckades försvara det Gustav II, Christina, Karl X och Karl XI byggt upp och Karlskronas plats i solen falnade allt mer. Upplysningstiden drog in med helt andra världen där Gustav III satsade på kultur och bygga upp myndigheter och akademier i Sthlm. Handeln utvecklades också, inte minst via Göteborg och Ostindiska kompaniet. Karlskrona kommer att växa igen när nya transportleder och snabbtåg byggts från Iran via Turkiet, Georgien, Ryssland, Ukraina, Belarus och Polen med färjeterminal i Karlskrona. Skämtar jag…? Nej då, det finns sådana scenarie om framtiden från forskare. Ett annat häktar på även Asien i samma tänk och där Kalmar, Växjö och Karlskrona växer ihop till en ny storstadsregion. Var tid har sina behov… Inget varar för evigt…
 13. Jag tror inte det skadar att upprepas i olika sammanhang. Det kallas "överinlärning" sas det när vi protesterade i lumpen efter att ha lagt ut och in 200 meter kraftkabel 5 gånger i rad och 3 gånger till efter lunch. Är artikeln fixad nu efter senaste programuppdateringen?
 14. Jag tror TAD har gjort samma eller motsvarande som Aesthetix. En dac följs ju av en analogdel och det går ju ha en analog volymkontroll där. De beskriver det så här: Typical digital products control volume entirely in the digital domain, where every 6dB of volume attenuation causes a loss of 1 bit of resolution. This means since most listening is done in the -30dB range, if one were playing a CD with 16 bit resolution and attenuating at 30dB, only 11 bits of resolution would remain, an incredible loss. The Pandora and Romulus volume control prevents all resolution loss by operating partially in the digital domain for small 1dB steps and partially in the analog domain using relay-based switched resistors for large 6dB steps. Using this method, eighty-eight 1dB steps are created with zero loss of resolution. Men det finns digitala volymkontroller som löst ovanstående problem som bl a Soulution och Lumïn använder (om man önskar). https://www.processing-leedh.com/
 15. Det är rätt. På Qobuz är den gamla 16/44,1 och den nya 24/44,1 (gränsen för att få kallas ”hi-res” med tillhörande logga).
×
×
 • Create New...