tek

Artikelgruppen
 • Content Count

  749
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

tek last won the day on November 2 2019

tek had the most liked content!

Recent Profile Visitors

4 203 profile views
 1. Jo det vore det bästa, det var längesen jag pillade med Simulink. Men det verkar inte som NL5 är "up for it", eller så gör jag nåt fel. Jag testade igår med 1s utan egentlig skillnad. Jag ska testa 3s också, alternativt 1.5s med 65k FFT.
 2. tek

  Rör med hög transkonduktans

  Medan jag väntar på rätt koppartråd så har jag lindat en induktor för att testa DC-servot med. Detta är en ok approximation av transformatorn då DC-servot endast arbetar vid riktigt låga frekvenser. Till det har jag lyckats städa från störningar och brus. Det går att förbättra ytterligare, och med en bättre layout så kommer det kunna bli riktigt bra tror jag. Samma upplösning som tidigare mätningar i tråden. 500mV/10s.
 3. Testade runt med några olika fönster när jag började fastnade med Blackman. Det är farligt att börja använda något, då blir man fast när man jämför olika implementationer. Så visst jag kunde och troligtvis borde använt Hanning. Jag tror också en möjlighet är att problemet ligger längden tid som du skriver, alternativt köra kortare serier och medelvärdesbilda. 10s är för långt för NL5 som jag använder. Jag har endast kört ca 100-300ms hittils. Det finns tyvärr ingen möjlighet praktiskt köra så långa tider som 10s, i varje fall inte på kretsen jag kör. Det går inte heller att spara ner data i en fil under run-time för efterbearbetning i annat program. Lite surt faktiskt, möjligtvis kan nåt kraftfullare verktyg lämpligare som exempelvis Simulink vara ett bättre alternativ. Jag ska kolla upp detta. Ett annat alternativ är att implementationen som inte stämmer. Jag håller på att testa en ny version där jag ökat graden på modulatorn till 2. Dock utan någon större framgång hittils. Jag ska försöka hitta nån lämplig referenslitteratur. Just nu är implementationen lite på ful-hacksnivå.
 4. tek

  CD-transport

  Det har inte med kabeln i sig utan med våglängden på signalen. Marksänd TV ligger väl runt 500 MHz och SPDIF runt 5 MHz, innebär att våglängden är 100ggr längre på SPDIF vilket gör att det blir nogrannare med "transmission line effects" för TV. En tumregel en del använder är att om längden på mediumet, kabeln, mönsterkortet är mindre än en tiondel av lägsta våglängden som ska överföras så behöver man inte ta hänsyn till detta i någon större utsträckning. SPDIF är väl nånstans ett gränsfall, då det finns en hel del historier av felaktig kabel ger dålig överföring.
 5. tek

  CD-transport

  Har googlat lite scheman och man verkar ha 75ohm terminering på mottagare. Det verkar vara lite blandat hur man gör på sändaren. Har man terminering på mottagaren, 75ohms utresistans på drivaren samt där mönsterkort, kabel och kontakter har 75 ohm karaktäristisk impedans så tycker jag nog att man har riktigt "klåpat till det" för att det inte ska funka eller få fula vågformer. Exempelvis dålig drivförmåga hos drivaren. Max överföring är väl inte mer än 5Mbps. Egentligen tycker jag det borde räcka med 75ohm på sändarsidan och högimpediv mottagare om kabel, kontakter och mönsterkort är bra, men å andra sidan kräver en spdif bara nån volt eller så hos mottagaren så att det är kanske bra med hängslen och livrem.
 6. tek

  CD-transport

  Jag tycker det borde vara tvärtom, förutsatt att allt annat lika. Längre kabel-> mer kapacitans -> långsammare flanker -> mer jitter Det vore intressant att höra en förklaring.
 7. Jag hade från början byggt en första ordningens "digital" sigma delta, men har nu ändrat till en diskret, med opampar, komparatorer och vippor för avlusning. Jag får fortfarande mestadels en rätt brusig FFT. Men här är en FFT (Blackman, 130ks). Lågpassfiltreringen med ett LPfilter med ett enkelt RC blir filter är alldeles för dåligt, i bilden nedan är filtret en integrator. som inte är optimerad. Bandbredden är runt 16kHz.
 8. Min PCM är bara en signal som gått igenom en SOH-krets. Ingen dither än så länge. Sigma Delta körs med 44.1k*64, PCM samplas bara 1 gång per 64 sampel. Jag vet inte hur jag ska få ut det riktigt, jag håller på att göra en FFT men programmet trilskas och gör inte som jag vill. Ska se om jag kan lösa det under kvällen.
 9. Jag har försökt mecka ihop i en sigma-delta modulator nyss. Jag vet inte riktigt om jag har lyckats, men det ser rätt ut. Jag håller på att gå igenom det nu. LILA - Bitström BLÅ - Analog Insignal VIT - Bitströmmen filtrerad med ett RC-filter på 5k, 1nF
 10. Jag har läst de där artiklarna, jag tycker de är mycket intressanta. Intressant hur mycket dist testpersonerna tycker är "inaudible". Det finns en bra korrelation men det är lite saker som skaver. Exempelvis att det finns endast två steg #9, #10 med snarlika THD, IMD som skulle påminna om många återkopplade steg en bit ifrån klippning (låg THD/IMD, hög Gm), varav en stryks för att variansen är för stor. Dessutom hade jag gärna sett referensen som en av varianterna man testat. Dessutom att man redovisat överföringsfunktionerna i detalj man användt. --------- För en enskild användare så kommer det fortfarande vara komplicerat att utvärdera en enskild komponent då distorsion också propagerar genom systemet och bildar ny harmonisk distorsion och intermodulationsdistorsion. Detta då eftersom apparaterna i systemet är seriekopplade. Man kanske får uppfinna en Gm för systemet ?
 11. Nej jag har inte testat den. och Ja det hade varit väldigt intressant att testa själv. Du kan ladda hem en demo och köra, det var det jag gjorde. Du behöver väl ett ok ljudkort för att testa samt en mätförstärkare av bra kvalitet för att optimera innivån. Sist jag fifflade med inställningen av pickupen behövde jag både mäta i tidsdomän och frekvensdomän för att hitta problemet. Då hade Virtins varit hjälpt även om det gick att använda lite olika gratisprogram med lite pyssel.
 12. tek

  Maria - ett RIAAsteg

  Hittils har ingångsteg och utgångsteg beskrivits för själva RIAAsteget. Även bufferstegen har beskrivits. Jag ska försöka i de sista inläggen fylla i lite luckor, det saknas exempelvis några delar i RIAAförstärkaren. JFET:arna behöver en kaskod-trissa (Q5) då spänningståligheten är inte mer än 20V på dessa. Q6 är en "folded cascode" som känner av spänningen över lastmotståndet och driver en strömspegel Q7-Q8, dvs strömmen som går genom Q7 speglas i Q8. Q8 agerar också en spänningsförstärkare med strömkällan Q10 som last. TIll Q8 har en kaskod tillagts (Q9). Ett DC servo reglerar DC-strömmen genom spänningsförstärkarsteget (via strömkällan Q10) så att DC-nivån på utgången ligger på ungefär 0V eller runt 0,2V så att ingen DC-ström går genom R2, R3. V1-V6 är DC spänningar för att biasera olika punkter i kretsen.
 13. Jag har kört demoversionen av virtins en del, jag gillar det men har inte kommit mig för att köpa det. Gratisversionen av ARTA är mycket bra och dugit för mig hittils men dock inte lika funktionsrik som Virtins.
 14. tek

  Rör med hög transkonduktans

  Ja tydlig feedback behövs, lättare om man placerar dem i mitten som steget som @Bebop tipsade om. Jag upplever att vissa LP-sidor har ganska stor avvikelse mellan höger/vänster, men 3dB kanske räcker. Jag har faktiskt inte testat. C är en konstant som är rörberoende. Transkonduktansen gm är lika med derivatan av uttrycket för I(Vgk, Vak). Jag ser flera snarlila modeller av strömmen om man googlar på detta. Det är vad jag tror är källan till förvirringen för mig. Det vore enklare om det fanns en "accepterad" form, med en lagom blandning av komplexitet mot användbarhet. Man får nog läsa på lite och bara välja en och sen köra därefter om jag ska fortsätta pilla med distorsion. Jag förenklade för till en andragradsekvation då det symboliska uttrycket prioriterades. Det går bra för strömmen map Vgk om man använder ett mindre spann på Vgk. Diodkvationen tillsammans med Early spänningen som bipolära trissor modelleras utifrån är enkel och bra. Då kan man ganska lätt få ut modellparametrar. För trioder är Ic = C*(Vgrid+Vanode/µ)^(3/2) ok men kräver att man får uppskatta C för varje rör man ska jobba med.
 15. tek

  Maria - ett RIAAsteg

  Sådärja, efter lite sågade på fredagskvällen så är den nu parkerad i racket för ett tag framöver.