Jump to content

tek

Artikelgruppen
 • Posts

  1 098
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

tek last won the day on November 2 2019

tek had the most liked content!

Recent Profile Visitors

4 929 profile views
 1. Jag tillhör också skaran som tror vinyl överlever. I min lilla värld är vinyl inget som endast tillhör hifinissar, av dessa finns inga förutom jag i min direkta närhet, däremot några som gillar fysisk media. Ett sätt jag använder mitt vinylspelande är att utforska klassisk musik. Det dräller av många ok inspelningar med fantastisk musik där ute som är i mycket fint skick och dessutom bra vinylkvalitet som fås i princip gratis. Det finns såklart många mindre intressanta inspelningar också, men det är svårt att bli deppad när man knappt betalar något.
 2. Spännande bygge! Högtalare från ANvser man inte varje dag. Ser att hificollective nämner att de har fyra kit kvar, fast nu är det kanske bara 3!? Hur funkar det att beställa från UK nu, mycket dyrare?
 3. Bäst vet jag inte Då jag inte satt mig alla detaljer i ditt steg,men jag hade använt en överföringsfunktion som du hade tidigare, dvs med varierande förstärkning map frekvens. Då får du den förstärkning du vill ha med de fördelar det ger och slipper fixa och trixa efteråt. Så länge du håller kondensatorerna med små värden bör det gå att få precision.
 4. ja det är det där potentiella beroendet av saker man inte har kontroll över som jag ogillar. DVS hur länge en tillverkare utvecklar en plattform och erbjuder support för vissa tjänster. Jag hade 3st squeezebox när Spotify tog bort supporten för dem. De användes både till Spotify och lokala filer men de blev obrukbara för övriga familjen. Tänker mig att streamers som används för externa tjänster blir mer känsliga då fler kockar är inblandade. En apparat som spelar lokala filer borde kunna leva längre.
 5. Kondensatorer hittar du inte knappt 1% med världen du valt dvs 50u -820u. Då får en del pyssel om du behöver precision där. Sen kommer opampen jobba mot en kortslutning efter gränsfrekvenserna med de resistorvärdena. Jag skulle rekommendera att dimensionera annorlunda om det går. Edit: såg först nu att Conan var första att gnälla
 6. Det kan funka bra utan frekvensberoende komponenter,men det beror på isf generellt att musik har lägre energi högre upp i frekvens. Du bör dock beräkna nivån för klippning map frekvens...
 7. trist Det är så i varje fall jag skulle vilja ha en streamer, helt separat mot övriga komponenter. Det är med tanke på att en de flesta komponenter i ett hifi-system har längre livslängd än 10 år eller mer.
 8. Ett billigt alternativ är https://gramofon.com/ Stabil som tusan, iaf jämfört med min Chromecast video, funkar med Spotify, quboz vet jag inte. Teknisk spec - ingen aning, hur låter den? Ingen aning. Köpte den så att familjen också kan lira musik på stereon. De verkar nöjda. Hade det funnits en knapp programmerbar knapp för att starta exempelvis P1 med ett knapptryck så hade jag köpt en till köket med.
 9. Om utgångspunkten i början på tråden att den hörbara skillnaden på kablar skulle kunna bero på "excess noise" fortfarande gäller så måste det vara 1/f -brus. Koppar bör ha väldigt låg gränsfrekvens. Det brukar anses som att trådlindade motstånd, dvs koppar så är denna effekt är icke-existerande. Jag har sett siffror på tunnfilmsmotstånd på 4Hz, och Biltemakoppar bör inte vara sämre (dvs högre gränsfrekvens). Jag förhåller mig således skeptisk till denna förklaringsmodell men experiment är alltid underhållande.
 10. Ok tack för förklaringen. Jag tror jag förstår. För brus bör det vara tämligen enkelt att testa. Lägg på vitt alternativt 1/f -brus och lyssna när du faktiskt hör skillnad.
 11. Har inte hängt med, får man fråga vad är hypotesen är?
 12. Mycket trevligt loppisfynd från i somras. Gillar dessa bröder. Dock tråkigt att läsa att yngre brorsan Igor dog 14:e augusti, det var alltså nästan igor. Edit: bröder är fel. De var tydligen far och son. Där ser man.
 13. Jag tror du bör skilja på brus och störningar. Engelskans Noise kan utläsas som båda. Då störningar och brus har olika uppkomst bör man separera resonemanget tycker jag. /mvh Vän av ordning För övrigt, det du resonerar om "strömbrus" i tråden brukar benämnas som "excess noise" när man talar om motstånd, dvs beroende på material och konstruktion så förutom vitt termiskt brus har man en bruspektraltäthet som beror på frekvensen, med högre spektraltäthet för lägre frekvens dvs 1/f. Brus av med 1/f-karaktäristik kallas också "flicker noise". Många material och företeelser i naturen uppvisar detta har det men gränsfrekvensen där 1/f bruset är lika stort som det termiska varierar. För att relatera till audio, En lågbrusig bipolär trissa kan ligga så lågt som ett par Hertz medan en JFET på 1 till ett par kiloHertz.
×
×
 • Create New...