Jump to content

tek

Artikelgruppen
  • Posts

    1 121
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    11

tek last won the day on November 2 2019

tek had the most liked content!

Recent Profile Visitors

5 858 profile views
  1. Ja det kan man. Jag antar att du däremot kan endast välja en som ac källa åt gången. Det du får är "driving point impedance" i dessa noder. Dvs impedansen mot referens. En vanlig tillämpning är att sätta en ac strömkälla direkt på utgången av en förstärkare för att få utimpedansen hos förstärkaren.
  2. Roligt att se! Kör hårt! Det finns flera kort kvar ifall du hittar på nåt mer.
  3. Att ens prata om impedans kräver att signalen är AC. Att impedansen är olika eller att minusving och plussving skulle vara olika signaler blir kaka på kaka. Alternativt att man lägger in olinjära element, eller olinjära element + biasering. Men då tycker jag blir namnet "kabel" missvisande.
  4. Du missförstår vad jag skrev. Ifall det handlat om luftburna störningar från början så hade kablarna inte spelat roll. Jag tänker ur ingenjörens perspektiv. Om en kund kommit till mig och gnällt angående detta problem så hade jag knappast gått och mätt/felsökt luftburna störningar. Det är ju ledningsbundna störningar som överförs till luftburna via "antennen".
  5. Då skulle ju kablarna vid installation inte spela någon roll. Jag läser det som att ledningsbundna störningar blir luftburna med mha klantig installation, dvs stor looparea. Eftersom man man inte ens mätt DC-sidan (enligt artikeln ovan) så är störnivån okänd, men troligtvis mycket stor där. Svårigheterna är att hitta vad som spelar roll alls. Jag vet i princip ingen "sanning" som kan härledas till nätproblematik generellt för audioutrustning. Man måste modellera detta per apparatbasis. Man kan alltså utifrån given apparat se effekten från olika störningar men få går denna väg. Mmm förresten, en sak man kan förutse är att högre THD på matningsspänningen kommer leda till högre RMS-ström utan reella effekten ökar. Alltså mer reaktiv ström in i apparaten.
  6. Ja jag är medveten om loop-area. Jag jobbar med utveckling av kraftelektronik, dock hittils inte med solinvertrar och optimerare. Det är därför jag intresserade mig för att solaredge inte mätt efter relevanta standarder och på så vis tillåter sig att säljstoppas. Av det som framkommit i tråden angående dessa så ÄR det konstigt hur man kan klanta sig så. Men som sagt jag har inte koll på solinvertrar på detaljnivån och vilka EMC-standarder som använts och om det ändrats senaste åren . Om man nu mätt efter konstens alla regler och uppfyller kraven hamnar eventuella problem längre ner i kedjan, hos kund eller installatör, kanske med enkla råd som att "minska loop-arean". Även om det alltid är bra och borde säkert göras på alla installationer med solpaneler oavsett.
  7. Karaktäristisk impedans blir poänglöst inom analog audio. Detta då då signalen är bandbreddsbegränsad. Tumregeln är att man kan börja bry att kabeln beter sig som en transmissionsledare så bör längden på kabeln vara våglängden/10. Så om vi är väldigt snälla, med en bandbredd på 100kHz så måste vi börja bry oss vid kabellängder vid 30m. Skineffekten/proximity är också svår att hitta något man kan dra större växlar på.Finns ett räknexempel någonstans på detta forum där jag med "go vilja" kunde få 0.1dB skillnad vid 20kHz och en 4ohms resistiv last. Vid 20kHz är få högtalare 4ohm. Av de mätningar jag gjort så har jag aldrig sett att THD försämras med kablage. Man kan man ta vilket skräp som helst och mäta med. Även kablar av mycket tveksam kvalitet påverkar inte distorsionen. Det kan ju vara så att jag haft "tur" och bara plockat bra kablage vid mätningar, men det förefaller för mig osannolikt. Tanken var inte i ovanstående inlägg vara så kategorisk som det kan läsas. Jag resonerar att det kokar det ner huruvida man tycker det är roligt att testa och byta osv. En del gör det och andra inte. Allt är ju ok även om det är svårt att få beräkningar och mätningar med sig på allt man gör, och vem bryr sig egentligen?! Finns dock en del specialfall som alla bör bry sig om oavsett kabelintresse eller ej, och det är när man driver kabeln högimpedivt. Skärmning kan också vara vettigt att tänka över.
  8. Tack för svar! Det var stora skillnader mellan offerterna ni fått. Jag har ett hus på ca 110kvm på två plan byggt 89-90 så jag hoppas åtminstone att jag bör hamna i det lägre spannet Lite udda är när jag kollar på beskrivningarna av säkringarna är att vissa rum delar uttag/lampor med kök eller badrum. Kök och badrum är jordade vilket gör att man bör ha blandat ojordat /jordat på samma säkring vilket jag trodde var inte ok. Men det kanske var andra regler då. Det låter som jag hursomhelst ska tillkalla en elektriker för offert.
  9. Jag har ojordat hemma (förutom kök badrum) Jag håller på att fixa till mitt hemmalabb så att det blir lite mer seriöst. Ett steg är att jorda uttagen till den säkringen som labbet är på. Så frågan är då, vad man kan få tänka sig att pröjsa för att få det gjort? Ska man fixa hela huset när man ändå är på gång?
  10. Lite intressant hur det kan gå till. Att företaget mäter mot en standard men säljer för en annan typ av installation. Det står ju i att den standard man mätt mot inte har krav på DC-sidan vilket gör att hur mycket skit som helst kan pumpas ut den vägen. Långa kablar blir bara ett problem om man faktiskt skickar ut skräp från början. Edit: Länk: solaredge skademinimerar och rekommenderar att dra installationskablaget med lite loop-area för att minska antenneffekten.
  11. Njaa.. det gäller bara inverters som är "grid connected". Alltså det som det talas om i denna tråd, så jag fattar vad du menar, men det är ingen inneboende egenskap hos en inverter. Utan det beror på hur den är tänkt att användas. Dvs applikationen. /Tråkig Messerschmitt
  12. snygg lösning att få max ut av panelerna!
  13. Bör gå bra. Jag antar att solinvertern kommer kopplas in innan elavläsaren parallellt med "nätet". Det finns krav på hur invertern ska bete sig vilket borgar för nån slags kvalitet. Så länge du köper den i Sverige/EU och inte från wish eller dylikt. Den bör bete sig som en strömkälla (och inte spänningskälla) för att injicera ström. spänningen definieras av nätet. Även om man är en person som tycker att nätkablar och sånt spelar avgörande roll kan tänka att eftersom de flesta lyssnar på kvällen när solen inte lyser är systemet i standby. Dvs invertern bör då vara avstängd och halvledarnas switchar inte.
  14. Tektronix tds1002 1Gs/s 60MHz. Utan probar, men kan köpas på Ebay. 2 kanaler, svartvit skärm. Bra kvalitetskänsla och framför allt mycket tyst vid drift. 1800:-
×
×
  • Create New...