tek

Artikelgruppen
 • Content count

  389
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

tek last won the day on July 15

tek had the most liked content!

Recent Profile Visitors

3 757 profile views
 1. tek

  Är du trög eller?

  Jag kan inte annat än att hålla med, vad skiljde denna mätning mot den med fyrkantsvåg? Kan du göra om den med samma setup some du har nu?
 2. Douk har jag dålig koll på, men har sett deras prylar på Ebay. DIY är sällan särskilt billigt i pengar räknat, men resultatet kan bli väldans bra.
 3. Kul projekt, var kommer PCB:erna ifrån? Du hade köpt mönsterkort förstår jag, vem är konstruktör?
 4. tek

  Är du trög eller?

  Hmm, det är ju lite skumt. Har ingen bra idé faktiskt. Det bör ge sig om du börjar mäta sinvågor efter RIAAt och jobbar dig bakåt i kedjan.
 5. tek

  Är du trög eller?

  Blir fortfarande ingen större skillnad, vad är resistansen i sekundärlindan? 3,6*64=230 Edit:såg inte att det var en länk, den är på 2*105 ohm Tar man hänsyn till primär och sekundärlindans resistans blir beräkningen 4,3mV
 6. tek

  Är du trög eller?

  Men då stämmer väl det? Eller jag kanske inte förstår hur du menar... Om belastningen är högre (lägre Rload) så minskas output pga av spänningsdelningen mot Rpu. Det kommer synas både på primär och sekundär då du inte kan mäta innan Rpu. Det är med i ekvationen.
 7. tek

  Är du trög eller?

  Kör rena sinusar. Mät på olika ställen så ser du var det inte stämmer. Min ekvation är förenklad men bör inte vara superfel. När jag använde nätverkaren för att mäta era trafosar så stämde lindningsration (specat värde) ganska bra mot mätningen. En ytterligare felkälla är ju utnivån från pickupen, har du mätt den?
 8. tek

  Är du trög eller?

  Den där resistorn speglas så att den blir typ 39k på sekundären. Du bör alltså få. Vo= 0,56*10^-3*8*21515/(21515+4,2*64)=4,4mV För 1:16 0,56×10^−3×16×47000÷(47000+4,2×16×16) = 8,8mV För 1:20 0,56×10^−3×20×47000÷(47000+4,2×20×20)=10,8mV Kan det stämma? X är alltså Rload/(Rload + Rpu*n^2). Rload är det ekvivalenta lastmotståndet. Resistiva element i trafon vet jag inte så därför har jag inte tagit med dem. En annan felkälla är att lindningsration inte behöver stämma med det tillverkaren anger. Amplituden runt gränsfrekvenserna är mer problematisk och man behöver då mer information om trafon (magnetiseringsinduktans, läckinduktans) för att avgöra amplituden. Men för frekvenser som kan räknas som 'midband gain' (det platta i bilden ovan) duger ekvationen ovan.
 9. tek

  Är du trög eller?

  Jag borde förtydliga att Q-värdet stämmer bäst om Q >> 0,5 annars får man ta till ett längre uttryck.
 10. tek

  Är du trög eller?

  Vad vill du räkna ut? Jag har gjort en modell som tar hand om LF och MF. Såklart är drivning och last avgörande för trafons beteende. Jag har inte orkat renskriva på datorn... I Rpu kan primär och sekundärlindningsens resistans bakas in. Isf blir Rpu'=Rpu+Rprim+Rsek/n^2 Att permeabiliteten och i förlängningen magnetiseringsinduktansen minskar drastiskt hos vissa kärnor är inget större problem. Alltså, så länge Lmag*2*pi*f >> Rpu i arbetsområdet blir påverkan på överföringen marginell. Delvis minskande Lmag med f vägs upp av att f ökar med f. Men det ser såklart inte så vackert ut att transformeringen av Rload varierar en del, men man måste mäta om det faktiskt spelar roll.
 11. tek

  Är du trög eller?

  Det där får du gärna utveckla, vilket Q värde menar du? Och på vilket/vilka sätt är de "resulterande"? Angående storleken på magnetiseringsinduktansen håller jag med dig. Å andra sidan är det inte helt lätt för en designer att hantera alla pickuper. Eftersom drivimpedansen påverkar undre gränsfrekvensen avsevärt.
 12. tek

  Är du trög eller?

  Intressanta mätningar, jag tycker generellt att utifrån de mätningar du visat så beter objekten sig ganska bra. Tycker inte jag kan dra några slutsatser att någon av dem är bättre eller sämre, det beror på så mycket annat. En med högre ringningar skulle kunna bete sig bra med en typ av RIAA och mindre bra i en annan, pss som de med mindre ringningar skulle bli överdämpad i en och bra i en annan. Du hade en teori att stigtiden påverkade lyssningsupplevelsen. Isf borde du också överlappa fyrkantsvågorna efter RIAAt med och utan SUT. Det kanske du mätt?! (Har inte läst hela tråden än )
 13. tek

  Är du trög eller?

  Båda ser ut att bete sig bra, STR-112 ser utan att ringa lite mer. Vad är du för belastning? Man skulle nog kunna snygga till det antingen med val av kondensator eller på annat sätt.
 14. tek

  Är du trög eller?

  Inte lätt att säga vad som är bättre eller sämre. Går det att överlappa signalen före SUT:en? Annars går detaljerna förlorade.
 15. tek

  Into The Great Wide Open

  Väldigt spännande projekt. Har du har gjutit betongtratten själv? För det är betong?