tek

Artikelgruppen
 • Content Count

  419
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

tek last won the day on July 15

tek had the most liked content!

Recent Profile Visitors

3 819 profile views
 1. Jag läste inte det du skrev som negativt eller fel, utan håller med om det du skriver. Audio Artistry var väl SL's försök till en mer konventionell sätt att kränga högtalare. Enligt stereophile la de ner runt millennieskiftet. https://www.stereophile.com/floorloudspeakers/328/index.html
 2. Det är lite synd att han är känd bland vissa endast i 'diy-svängen' då hans kapacitet var bra mycket mer. Möjligtvis för att det tekniska intresset kanske är större där.. Finns en rolig anekdot (i en artikel som jag inte hittar nu) om när ingenjörerna på kef skulle köpa mätinstrument från HP där SL arbetade, och mötet slutade med att SL höll föreläsning om audio för besökarna. SL arbetade mycket med RF och som jag förstår det så är baffeln till LX521 utarbetad utifrån hans erfarenheter därifrån (hittar inte den länken heller). Därav det smått udda utseendet på LX521 som jag själv behövde vänja mig vid.
 3. Väldigt trist, LX521 som jag har är en enligt mig en helt fantastisk högtalare. http://www.linkwitzlab.com/What_is_new_at_linkwitzlab.htm edit: https://www.stereophile.com/content/siegfried-linkwitz-rip
 4. tek

  Är du trög eller?

  Om du har tillgång till en dator kan du lajja runt med all-pass filter för att se vad du tycker är hörbart. Kan inte tipsa om ett program för ändamålet, förutom att det bör kunna göras.
 5. tek

  Är du trög eller?

  Kan det vara så att du missat att reflektera Lleak till sekundärsidan när du beräknar f0? Jag vet ju inte iofs inte vilka värden du utgått ifrån.
 6. tek

  Är du trög eller?

  Den där "andra påverkan" var exakt det som modellen tog upp, om du bemödat dig att läsa innan du börjar komma med pompösa påståenden gällande skillnader mellan en ideal trafo och en modell. Ursäkta min grinighet men jag tycker att detta kunnat undvikas om du hade gjort ett försök att förstå vad det handlar om innan du börjar gnälla. Att den endast tog upp MF påverkan var då Calle_jrs teori var att "tröghet" = stigtid. Själv har jag ingen åsikt då "tröghet" är en subjektivt påstående utifrån lyssning, som för mig inte är självupplevd. I noteringarna finns en LF modell också, som du kanske sett. Jag har inte kollat den så nogrannt. Men du bör kunna multiplicera ihop dem då utan större fel då poler/nollställen är väl separerade i frekvens. Så skulle kunna det kunna vara. Du får gärna beskriva varför du tror så. Ja, det bör du kunna göra. Jag kan inte bidra med en exakt formel. Jag hade utgått från rimliga värden, dvs ansatt ett exempelvis f0 ~ 200kHz, gissat på en Läck~30uH, med n = 8 får man total kapacitiv last på 1÷((2×π×200000)^2×30×10^(−6)×64) =330pF. Det är nog lite lågt, vilket gör att Läckinduktansen behöver minskas lite. Kontrollera detta mot Q värdena (om man har en mätning) och sen iterera om det behövs Jag ser att i bilden ovan ska w0 = sqrt( L*n^2*C), dvs på alla eställen ska L'=Lleak*n^2 oss gäller Rpu' Nu går jag tillbaka i min dvala...
 7. tek

  Är du trög eller?

  Som Calle beskriver ovan är värdena som tagit ur en 'curve fit' för ett större frekvensområde, vilket gör att det kanske inte stämmer så bra i detta fallet, utan skulle behöva göras om om man vill ha bra överenstämmelse. Jag vet inte riktigt hur jag ska svara på ett detta påstående. Vilka parasiter saknar du för att modellera övre gränsfrekvenserna på ett rimligt enkelt sätt?
 8. tek

  Är du trög eller?

  Nej den är inte ideal! Det är ju själva idén med modellen, att läckinduktansen är med. Däremot saknas lindningskapacitansen men den kan enkelt bakas in i Cload.
 9. tek

  Är du trög eller?

  Jag kan inte annat än att hålla med, vad skiljde denna mätning mot den med fyrkantsvåg? Kan du göra om den med samma setup some du har nu?
 10. Douk har jag dålig koll på, men har sett deras prylar på Ebay. DIY är sällan särskilt billigt i pengar räknat, men resultatet kan bli väldans bra.
 11. Kul projekt, var kommer PCB:erna ifrån? Du hade köpt mönsterkort förstår jag, vem är konstruktör?
 12. tek

  Är du trög eller?

  Hmm, det är ju lite skumt. Har ingen bra idé faktiskt. Det bör ge sig om du börjar mäta sinvågor efter RIAAt och jobbar dig bakåt i kedjan.
 13. tek

  Är du trög eller?

  Blir fortfarande ingen större skillnad, vad är resistansen i sekundärlindan? 3,6*64=230 Edit:såg inte att det var en länk, den är på 2*105 ohm Tar man hänsyn till primär och sekundärlindans resistans blir beräkningen 4,3mV
 14. tek

  Är du trög eller?

  Men då stämmer väl det? Eller jag kanske inte förstår hur du menar... Om belastningen är högre (lägre Rload) så minskas output pga av spänningsdelningen mot Rpu. Det kommer synas både på primär och sekundär då du inte kan mäta innan Rpu. Det är med i ekvationen.
 15. tek

  Är du trög eller?

  Kör rena sinusar. Mät på olika ställen så ser du var det inte stämmer. Min ekvation är förenklad men bör inte vara superfel. När jag använde nätverkaren för att mäta era trafosar så stämde lindningsration (specat värde) ganska bra mot mätningen. En ytterligare felkälla är ju utnivån från pickupen, har du mätt den?