Jump to content

tek

Artikelgruppen
 • Content Count

  1 007
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

Everything posted by tek

 1. Jag glömde att tillägga att du är såklart välkommen hit och lyssna och om känner för det. Jag bor mellan Uppsala och Arlanda.
 2. Ursäkta sent svar. Jag är upptagen att tåta ihop en altan. Jag hade bestämt att jag skulle bygga någon av SL's högtalare sen universitetstiden, även om det var Orion på den tiden. För mig är och var det lite omtumlande, lite som att "komma hem" utan att man visste vad det var. Jag har inte hört något varken efter eller före som kan transformera den änden av rummet till ett slags fönster mot inspelningen, speciellt då mitt rum är endast 23m^2 utan direkta akustikfixar förutom vanligt möblemang. SL har nämnt att han försökt skapa en illusion, vilket jag tycker ha
 3. Inte som en egen tråd. Men finns en del bilder och info i mitt avsomnade projekt om ett försteg: här. Från sida 3 och framåt. Det är en svårighet att beskriva för mycket då man köper ritningarna till så bör man inte avslöja allt om filter och dylikt.
 4. Kanske fel tråd att posta önskemål i... Det vore trevligt om det skulle gå att få in lägga in LaTex-funktionalitet i forummjukvaran. Exempelvis via detta: https://www.mathjax.org/ Är det ens möjligt?
 5. Precis. jag antar att det gröna på kortet är nåt slags jordplan. Även att paketet med komponenter till vänster om opamparna kan ge problem. Då ena är kopplad som unity gain kommer den kunna vara kort. Det är väl dessa som möjligtvis skulle må bra att sitta nära kapslarna så du får en tight återkopplingsloop. Tänkte inte på att du har 220nF som effektivt agerar kortslutning från så risken för problem är inte jättestor. Jag hade dock minimerat problemet bara "för att".
 6. Blir nog väldigt bra! En kommentar angående floorplan. Försök hålla ströinduktansen låg. Dvs koppla så nära opampens pinnar om det går. Det gäller specifikt avkopplingskondensatorer till matningspänningar och till komponenter som ingår i en återkopplingsslinga. Det behöver inte bli problem, men kan bli det. Avkopplingarna kan du sätta direkt på adapterkorten.
 7. Har testat att flytta LPspelaren från övrig utrustning. Egentligen fel tråd för detta men eftersom jag nämnde det tidigare så... 1. Jag har ojordade uttag så första steget är att separera chassijord som tidigare kopplats ihop via en jordad nätlist. Biltemas ojordade nätlister testades. Nu är jag säker på att den flytande jorden inte stör. 2. För att testa att fysiskt separera svarven/SUT/RIIA från försteg slutsteg inhandlades en teakskänk på blocket för ett par hundringar. Den nu innehåller RIAA, SUT och motorstyrning. Båda har upplevts positivt. 50Hz-tonen ligger
 8. Den är mycket bra som testplatta. Musikaliskt föredrar jag "explorations in time and space". Har dock inte orkat köpa den på CD än.
 9. Det stämmer. Kopplingen till stiftet är lite konstigt så jag klämmer till den med en tång i änden och sen löder jag lite försiktigt fast kabeln. För mycket lödtenn eller för tjock kabel och det blir svårt att få ner stiftet i hylsan sen. Köp några extra ifall de går åt skogen första gångerna. Nej. Jag har dem och de skadar inte. Det finns olika varianter med olika höjd på kylflänsarna ifall du har begränsningar på lådan. Ja!
 10. Detta är komponenterna jag använde. Vi kan titta över dem om du vill ändra något. Ett tips är att samla allt på få beställningar, mouser, digikey, tme.eu ger gratis frakt när man kommer över 400-500kr. J1, J2. Du behöver honor till kablar samt stift för dessa också om du planerar att använda dem. Men det är en bra kontakttyp som jag ofta använder. Ska fixa länkar till stift och honor. C3-C6,C12-C15 C1, C2 C9,C10, C7, C11 C17, C8,C16,C18 F1, F2 Den faktiska säkringen beror på vilken trafo du använder. D3 - Detta är enda "buggen" i schemat. Hålen är enda
 11. Ok! Då tänkte jag någorlunda rätt då. Vad händer om du har 2,4mH på ena och 2,6mH på andra spolen? Får du några problem?
 12. Kul! 0.8 är runt gränsen när det börjar bli tungt att linda, ju tjockare tråd desto mer kraft behöver man. Men det är en trevlig sysselsättning i soffan. Du behöver nog en stor tvärsnittsarea på induktorn för luftlindat. Om du inte gjort det så testa någon kalkylator på nätet men tror iaf det. Fast du tänker kanske väldigt många varv. Det kan nog gå bra.
 13. Förresten, du kanske kan undkomma detta genom koppla en 8,2uF direkt mellan plus och minus istället, och skippar kopplingen till jord för kondingarna. Du kommer ändå få en virtuell jord mitt i kondingen. Du kanske måste halvera kondingens värde då induktorn kanske kommer se dubbelt så stor ut. Det är värt att testa i spice i varje fall. Gör en felanslys där ena induktorn är 4mH och den andra 6mH och se vad som händer... Ja, kör du med sockel är det inte så nogrannt i början.
 14. Ok! Skickar två kort, bestämmer du matningspänning kan jag montera de komponenter som sätter den. Ytmonterade motstånd har jag massor av så slipper du köpa. Snyggt! Två kommentarer: du bör tänka över TL072, den kommer säkert funka ok men det finns magnituder bättre opampar för småpengar. Är det DIP-kapseln du vill åt? Det kan bli trixigt att matcha induktorerna om du inte lindar själv. Jag återkommer med en BOM.
 15. Hur många kort vill du ha? Vilken spänning ska du ha ut?
 16. Jag har dessutom 10-12 kort till bortskänkes av ett generellt nätagg baserat på LM317/LM337. Det är det tänkt för försteg och dylikt med låga effektkrav. Det har plus och minusspänning. Jag använder det till för generera +25V/-25V. Sekundärsidan av trafon(max 18vac) kopplas in via en likriktarbrygga, glättning avkoppling osv. EDIT: Lagt till schema. power_board.pdf
 17. En beskrivning av schemat: J1 - till "mittpinnen" på vridomkopplaren J9 - matningspänning J2, J4, J6 - till polerna på vridomkopplaren J3, J5 - till vä/hö ingång på förstärkare J7,J8 - output från förstärkare Motstånd märkta "NM" kan användas för att sammankoppla signaljord till chassijord
 18. Det är inte så många som bygger själva på Euphonia men jag gör ett försök ändå. När man beställer PCB:er får man nästan alltid fler än man behöver vilket gör att de ligger hemma tills de slängs. Nedan är ett kort för kanalväljare som är tänkt att kopplas till en vanlig chassimonterad kanalväljare. 3 st höger/vänster-kanaler som styrs av 3 signaler från kanalväljaren som i sin tur styr 3 reläer. Kan som i mitt fall till att välja insignal till försteg/RIAA men kan såklart användas till annat. Matningen bestäms av vilka reläer man använder, jag har använt 24V
 19. Intressant, även om säkert 75% hade kunnat skippas, speciellt delen mellan motsättningen mellan "ingenjörerna" mot "musikerna". Även om jag fnissade av denna del. En s.k kvantitativ mot kvalitativ argumentationen, där andra sidans argument också beskrivs men inte utan att de beskrivs som tråkiga besserwissrar som dessutom hör dåligt. I slutet av denna del uppgraderas Neil till "många, många musiker". Detta Avstamp behövs egentligen inte och får författaren att framstå för mig som revanschistisk. sista delen var dock mycket intressant. Detta tänkte jag med på.
 20. Jag beräknar ESR på 106mOhm på 1000uF-kondingen. ESL får du höfta tillexempel på ca 50nH. Du kan börja med en ideal trafo, får jag tid ska jag mäta upp upp någon mindre effektrafo. Men det betyder att du har allt för att börja lajja. Tror att resten av komponenterna finns i MC12. Börja enkelt med exempelvis nätagget till ZEN.
×
×
 • Create New...