tek

Artikelgruppen
 • Content Count

  491
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by tek

 1. Jag hade gärna följt med och fått ett par ansikten på personerna som hänger här men är tyvärr upptagen på kvällen, så det får bli vid senare tillfälle. Jag ska besöka mässan på lördagen och kommer nog efter mässan ta en öl i baren på Sheraton innan hemfärd, så om man vill komma fram och hälsa titta efter en ~40åring med sidbena och bruna glasögon.
 2. tek

  God Jul

  God jul allihopa! Jag gör som förra året och bifogar en saggig mobilbild på en del av min setup.
 3. Du bör skilja på ström och spänning. Om du ser elnätet som en spänningskälla så kommer förbrukarna (hifiutrustningen) agera last. Och hur den lasten beter sig kommer sätta hur strömmen tas ut från elnätet. Om de beter sig som ett motstånd kommer strömmen definieras av spänningen dvs I = U/R. Exempelvis hifiutrustning med konventionella nätaggregat med likriktarbrygga och glättning beter sig inte som ett motstånd utan strömmen som tas från nätet pulseras med 100Hz, ofta riktig fulström. Om du då har har hög nätimpedans kommer fulströmmen också påverka hur nätspänningen ser ut, iaf lokalt. Det är såklart inte endast hifiutrustning som beter sig såhär utan ganska många apparater. Detta styrs av regleringar och på vissa typer av maskiner/apparater sätts krav på övertoner på strömuttaget från nätet så att apparaten beter sig mer motståndsliknande i sitt beteende, dvs man tvingar fram ett sinusliknande strömuttag i fas med spänningen. Det kallas power factor correction och kan göras aktivt eller passivt. Men man kan såklart som i denna apparat använda en PFC även fast regleringar inte tvingar en. Det finns en viss distorsion på spänningen från nätet som du nämner också som brukar vara ett par procent och det kan man kanske säga att det kommer utifrån som du skriver, om och hur detta påverkar hifiapparater generellt är svårt att säga utan man måste gå in på detaljnivå då. Ström/spänning/PFC går enkelt att illustrera enkelt med simuleringar, men bör kanske inte göras i denna tråd.
 4. Kul apparat, @calm Att THD på inströmmen är hög beror ju vilka apparater du har inkopplade, och behöver inte vara problematiskt. Vid låga ineffekter är det vanligt att PF/THD är mycket låg/hög då man mestadels motionerar apparaternas ingångsfilter. I bilden ovan har du någon apparat inkopplad? Apparatens PFC, verkar vara en passiv lösning efter att jag tittat på ett blockdiagram över apparaten. Det vore intressant att se storleken på den PFCdrosseln.
 5. Jag impulsköpte en ultraljudstvätt. Jag har inte fått den än så jag kan inte visa några bilder. Hursomhelst i manualen anges följande tvättmedelslösning vara bra: - 4.5 liter destillerat vatten - 1 liter Isopropanol - några droppar diskmedel Mina kemikunskaper är rudimentära, men jag tycker att nästan 20% isopropanol, låter som ganska mycket.. Vad använder ni för lösning till era vinyltvättar?
 6. Jag har glömt att ge dig kredd för din idé. Tack! Jag köpte en billig akvariepump under sommaren för test och det fungerar jättebra, ångrar lite att jag inte köpte en lite bättre variant. Resultatet blir mycket jämnare från första till sista skivan även om jag har filtrerat för hand med kaffefilter också. Med en bättre pump kan nog antalet skivor ökas markant mellan filtreringar. Innan varje avspelning så kör jag med en "dust jockey" och en "tacky cleaner" för att få bort den sista dammet. Jag är mycket nöjd med denna kombination av ultraljudstvätt och skivborste/gummiroller.
 7. tek

  Din rumsakustik vs dina högtalare

  Ok! Aktivt system, nöjd med det mesta, inga snedtak, semi-öppen planlösning (jag svarade inte öppen planlösning), ingen subwoofer, ingen rumskorrektion och inga rumsliga oregelbundenheter.
 8. tek

  Din rumsakustik vs dina högtalare

  Eftersom många lägger ut bilder på sina lyssningsrum får väl jag göra detsamma... Jag har inga mer akustiklösningar mer än mattor, möbler osv. Siegfried Linkwitz brukar ange att det inte ska behövas. Jag har dock tänkt montera diffusorer i hörnen vid sidan om fönstret. Jag har inte läst på vilka diffusorer som jag borde satsa på. Rummet mäter ungefär 3,6 x 6,5m2. Den uppmärksamme ser att jag matar en del av anläggningen med ett labbagg.
 9. Väldigt trist, LX521 som jag har är en enligt mig en helt fantastisk högtalare. http://www.linkwitzlab.com/What_is_new_at_linkwitzlab.htm edit: https://www.stereophile.com/content/siegfried-linkwitz-rip
 10. Jag läste inte det du skrev som negativt eller fel, utan håller med om det du skriver. Audio Artistry var väl SL's försök till en mer konventionell sätt att kränga högtalare. Enligt stereophile la de ner runt millennieskiftet. https://www.stereophile.com/floorloudspeakers/328/index.html
 11. Det är lite synd att han är känd bland vissa endast i 'diy-svängen' då hans kapacitet var bra mycket mer. Möjligtvis för att det tekniska intresset kanske är större där.. Finns en rolig anekdot (i en artikel som jag inte hittar nu) om när ingenjörerna på kef skulle köpa mätinstrument från HP där SL arbetade, och mötet slutade med att SL höll föreläsning om audio för besökarna. SL arbetade mycket med RF och som jag förstår det så är baffeln till LX521 utarbetad utifrån hans erfarenheter därifrån (hittar inte den länken heller). Därav det smått udda utseendet på LX521 som jag själv behövde vänja mig vid.
 12. tek

  Är du trög eller?

  Om du har tillgång till en dator kan du lajja runt med all-pass filter för att se vad du tycker är hörbart. Kan inte tipsa om ett program för ändamålet, förutom att det bör kunna göras.
 13. tek

  Är du trög eller?

  Kan det vara så att du missat att reflektera Lleak till sekundärsidan när du beräknar f0? Jag vet ju inte iofs inte vilka värden du utgått ifrån.
 14. tek

  Är du trög eller?

  Den där "andra påverkan" var exakt det som modellen tog upp, om du bemödat dig att läsa innan du börjar komma med pompösa påståenden gällande skillnader mellan en ideal trafo och en modell. Ursäkta min grinighet men jag tycker att detta kunnat undvikas om du hade gjort ett försök att förstå vad det handlar om innan du börjar gnälla. Att den endast tog upp MF påverkan var då Calle_jrs teori var att "tröghet" = stigtid. Själv har jag ingen åsikt då "tröghet" är en subjektivt påstående utifrån lyssning, som för mig inte är självupplevd. I noteringarna finns en LF modell också, som du kanske sett. Jag har inte kollat den så nogrannt. Men du bör kunna multiplicera ihop dem då utan större fel då poler/nollställen är väl separerade i frekvens. Så skulle kunna det kunna vara. Du får gärna beskriva varför du tror så. Ja, det bör du kunna göra. Jag kan inte bidra med en exakt formel. Jag hade utgått från rimliga värden, dvs ansatt ett exempelvis f0 ~ 200kHz, gissat på en Läck~30uH, med n = 8 får man total kapacitiv last på 1÷((2×π×200000)^2×30×10^(−6)×64) =330pF. Det är nog lite lågt, vilket gör att Läckinduktansen behöver minskas lite. Kontrollera detta mot Q värdena (om man har en mätning) och sen iterera om det behövs Jag ser att i bilden ovan ska w0 = sqrt( L*n^2*C), dvs på alla eställen ska L'=Lleak*n^2 oss gäller Rpu' Nu går jag tillbaka i min dvala...
 15. tek

  Är du trög eller?

  Som Calle beskriver ovan är värdena som tagit ur en 'curve fit' för ett större frekvensområde, vilket gör att det kanske inte stämmer så bra i detta fallet, utan skulle behöva göras om om man vill ha bra överenstämmelse. Jag vet inte riktigt hur jag ska svara på ett detta påstående. Vilka parasiter saknar du för att modellera övre gränsfrekvenserna på ett rimligt enkelt sätt?
 16. tek

  Är du trög eller?

  Nej den är inte ideal! Det är ju själva idén med modellen, att läckinduktansen är med. Däremot saknas lindningskapacitansen men den kan enkelt bakas in i Cload.
 17. tek

  Är du trög eller?

  Jag kan inte annat än att hålla med, vad skiljde denna mätning mot den med fyrkantsvåg? Kan du göra om den med samma setup some du har nu?
 18. Douk har jag dålig koll på, men har sett deras prylar på Ebay. DIY är sällan särskilt billigt i pengar räknat, men resultatet kan bli väldans bra.
 19. Kul projekt, var kommer PCB:erna ifrån? Du hade köpt mönsterkort förstår jag, vem är konstruktör?
 20. tek

  Är du trög eller?

  Hmm, det är ju lite skumt. Har ingen bra idé faktiskt. Det bör ge sig om du börjar mäta sinvågor efter RIAAt och jobbar dig bakåt i kedjan.
 21. tek

  Är du trög eller?

  Blir fortfarande ingen större skillnad, vad är resistansen i sekundärlindan? 3,6*64=230 Edit:såg inte att det var en länk, den är på 2*105 ohm Tar man hänsyn till primär och sekundärlindans resistans blir beräkningen 4,3mV
 22. tek

  Är du trög eller?

  Men då stämmer väl det? Eller jag kanske inte förstår hur du menar... Om belastningen är högre (lägre Rload) så minskas output pga av spänningsdelningen mot Rpu. Det kommer synas både på primär och sekundär då du inte kan mäta innan Rpu. Det är med i ekvationen.
 23. tek

  Är du trög eller?

  Kör rena sinusar. Mät på olika ställen så ser du var det inte stämmer. Min ekvation är förenklad men bör inte vara superfel. När jag använde nätverkaren för att mäta era trafosar så stämde lindningsration (specat värde) ganska bra mot mätningen. En ytterligare felkälla är ju utnivån från pickupen, har du mätt den?
 24. tek

  Är du trög eller?

  Den där resistorn speglas så att den blir typ 39k på sekundären. Du bör alltså få. Vo= 0,56*10^-3*8*21515/(21515+4,2*64)=4,4mV För 1:16 0,56×10^−3×16×47000÷(47000+4,2×16×16) = 8,8mV För 1:20 0,56×10^−3×20×47000÷(47000+4,2×20×20)=10,8mV Kan det stämma? X är alltså Rload/(Rload + Rpu*n^2). Rload är det ekvivalenta lastmotståndet. Resistiva element i trafon vet jag inte så därför har jag inte tagit med dem. En annan felkälla är att lindningsration inte behöver stämma med det tillverkaren anger. Amplituden runt gränsfrekvenserna är mer problematisk och man behöver då mer information om trafon (magnetiseringsinduktans, läckinduktans) för att avgöra amplituden. Men för frekvenser som kan räknas som 'midband gain' (det platta i bilden ovan) duger ekvationen ovan.
 25. tek

  Är du trög eller?

  Jag borde förtydliga att Q-värdet stämmer bäst om Q >> 0,5 annars får man ta till ett längre uttryck.