Jump to content

tek

Artikelgruppen
 • Posts

  1 098
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

Everything posted by tek

 1. Jag tillhör också skaran som tror vinyl överlever. I min lilla värld är vinyl inget som endast tillhör hifinissar, av dessa finns inga förutom jag i min direkta närhet, däremot några som gillar fysisk media. Ett sätt jag använder mitt vinylspelande är att utforska klassisk musik. Det dräller av många ok inspelningar med fantastisk musik där ute som är i mycket fint skick och dessutom bra vinylkvalitet som fås i princip gratis. Det finns såklart många mindre intressanta inspelningar också, men det är svårt att bli deppad när man knappt betalar något.
 2. Spännande bygge! Högtalare från ANvser man inte varje dag. Ser att hificollective nämner att de har fyra kit kvar, fast nu är det kanske bara 3!? Hur funkar det att beställa från UK nu, mycket dyrare?
 3. Bäst vet jag inte Då jag inte satt mig alla detaljer i ditt steg,men jag hade använt en överföringsfunktion som du hade tidigare, dvs med varierande förstärkning map frekvens. Då får du den förstärkning du vill ha med de fördelar det ger och slipper fixa och trixa efteråt. Så länge du håller kondensatorerna med små värden bör det gå att få precision.
 4. ja det är det där potentiella beroendet av saker man inte har kontroll över som jag ogillar. DVS hur länge en tillverkare utvecklar en plattform och erbjuder support för vissa tjänster. Jag hade 3st squeezebox när Spotify tog bort supporten för dem. De användes både till Spotify och lokala filer men de blev obrukbara för övriga familjen. Tänker mig att streamers som används för externa tjänster blir mer känsliga då fler kockar är inblandade. En apparat som spelar lokala filer borde kunna leva längre.
 5. Kondensatorer hittar du inte knappt 1% med världen du valt dvs 50u -820u. Då får en del pyssel om du behöver precision där. Sen kommer opampen jobba mot en kortslutning efter gränsfrekvenserna med de resistorvärdena. Jag skulle rekommendera att dimensionera annorlunda om det går. Edit: såg först nu att Conan var första att gnälla
 6. Det kan funka bra utan frekvensberoende komponenter,men det beror på isf generellt att musik har lägre energi högre upp i frekvens. Du bör dock beräkna nivån för klippning map frekvens...
 7. trist Det är så i varje fall jag skulle vilja ha en streamer, helt separat mot övriga komponenter. Det är med tanke på att en de flesta komponenter i ett hifi-system har längre livslängd än 10 år eller mer.
 8. Ett billigt alternativ är https://gramofon.com/ Stabil som tusan, iaf jämfört med min Chromecast video, funkar med Spotify, quboz vet jag inte. Teknisk spec - ingen aning, hur låter den? Ingen aning. Köpte den så att familjen också kan lira musik på stereon. De verkar nöjda. Hade det funnits en knapp programmerbar knapp för att starta exempelvis P1 med ett knapptryck så hade jag köpt en till köket med.
 9. Om utgångspunkten i början på tråden att den hörbara skillnaden på kablar skulle kunna bero på "excess noise" fortfarande gäller så måste det vara 1/f -brus. Koppar bör ha väldigt låg gränsfrekvens. Det brukar anses som att trådlindade motstånd, dvs koppar så är denna effekt är icke-existerande. Jag har sett siffror på tunnfilmsmotstånd på 4Hz, och Biltemakoppar bör inte vara sämre (dvs högre gränsfrekvens). Jag förhåller mig således skeptisk till denna förklaringsmodell men experiment är alltid underhållande.
 10. Ok tack för förklaringen. Jag tror jag förstår. För brus bör det vara tämligen enkelt att testa. Lägg på vitt alternativt 1/f -brus och lyssna när du faktiskt hör skillnad.
 11. Har inte hängt med, får man fråga vad är hypotesen är?
 12. Mycket trevligt loppisfynd från i somras. Gillar dessa bröder. Dock tråkigt att läsa att yngre brorsan Igor dog 14:e augusti, det var alltså nästan igor. Edit: bröder är fel. De var tydligen far och son. Där ser man.
 13. Jag tror du bör skilja på brus och störningar. Engelskans Noise kan utläsas som båda. Då störningar och brus har olika uppkomst bör man separera resonemanget tycker jag. /mvh Vän av ordning För övrigt, det du resonerar om "strömbrus" i tråden brukar benämnas som "excess noise" när man talar om motstånd, dvs beroende på material och konstruktion så förutom vitt termiskt brus har man en bruspektraltäthet som beror på frekvensen, med högre spektraltäthet för lägre frekvens dvs 1/f. Brus av med 1/f-karaktäristik kallas också "flicker noise". Många material och företeelser i naturen uppvisar detta har det men gränsfrekvensen där 1/f bruset är lika stort som det termiska varierar. För att relatera till audio, En lågbrusig bipolär trissa kan ligga så lågt som ett par Hertz medan en JFET på 1 till ett par kiloHertz.
 14. Tom petty? sea of heartbreak, running in a dream
 15. Man måste köpa isf den version med lägst specad tolerans. Köper man 2% motstånd kommer vissa 1% och 0.1% troligtvis vara urplockade redan, vilket fuckar upp distributionen.
 16. Mina ser ut som den här: eld-Smart-SMD-Tester-RC-Resistor-Capacitor-Diode-Meter-With-Pins-/324000637936?mkcid=16&mkevt=1&_trksid=p2349624.m46890.l49286&mkrid=711-127632-2357-0 Alla multimetrar, även jygglet från Ebay har samma funktioner. Det brukar kosta mer om du ska kunna mäta induktans också. Ja jag tänkte inte på att man behöver ett komponentbibliotek av nån slags kvantitet för att få utväxling av detta. Dvs utifrån vilka kondingar man hittar kannan paralellkoppla motstånd för att få exakt rätt värde. Om du vill gå denna väg hjälper jag till. Har E96+mer när det gäller hålmonterade metallfilmsmotstånd.
 17. Om du har tillgång till någon slags RC mätare så kan du fuska. Du kan sortera kondingar och välja motstånd efter det. Dvs om du mäter ut kondingarna får man kanske tuna motstånden. Det underlättar om du väljer kondingar av ungefär samma värde till båda kanalerna. Funkar om du ska bara bygga en eller ett par kort. Jag kör med en pincett-typ från Ebay för ca 150kr. Jag har även köpt samma billiga skit till jobbet för att kolla att det man monterar är rätt när jag labbar.
 18. Snyggt! Ser väldigt prydligt ut. Se vinsten i kortyta om du skulle gå över till ytmonterat.
 19. Den är relativt intuitiv och har många bra funktioner och trevligt interface. Den är gratis då utvecklingen är nedlagd, så den lever nog bara ett tag till. Ska du köra lite opampar, och andra audiokretsar så är den mycket bra. Är snabbhet och simulatorns förmåga att konvergera även vid riktigt svåra kretsar är det nog endast ltspice som är tillräckligt bra. Jag har dock inte utsatt microcap för annat än transistorförstärkare och opampar så jag kan inte riktigt säga hur snabb microcap är. Det är väl att man inte vet hur länge den lever som gör att microcap är svår att rekommendera fullt ut. Den är dock så trevlig att man får vara nöjd så länge det varar...
 20. Jag får problem när jag öppnar din fil och gör om den och kontrollerar den. Oavsett vad jag gör så strular det. Det verkar som Microcap öppnar en 32bits variant. Det fungerar bättre om jag öppnar Microcap 64b och klistrar in valda delar i ett nytt schema. Möjlgitvis är detta bara ett problem hos mig. Hur du definierar opampar verkar dock ge problem. Jag kan få kretsen att fungera om jag byter ut dina opampar mot något annat, exempelvis ad797 (via biblioteksfunktionen). Efter att jag klistrat in kretsen i Microcap 64bit. Min gissning är att huvudproblemet du definierar modellerna för opamparna knasigt. Jag skulle inte rekommendera att du inte använder en generisk modell och sen bara skriver modellnamnet under "Model". Jag är mer van med andra Spice, Intusoft och LTspice men det vanliga är att symbolens pinnummer är hårdkodade i spicemodellen. Delvis symbol och modellen (texten) måste hänga ihop. Därför är rekommendationen att när man byter modell byter ut opampen och tar en ny från biblioteket via sökfunktionen (till vänster bild). I min version finns exempelvis ingen modell för LM4562 vilket du specat under "model" på vissa opampar. Om du lagt till den själv bör du följa nån tutorial för att se till att få symbol och modell rätt. Då kommer den hamna i biblioteket. Jag har lagt till modeller i microcap, jag kommer bara inte ihåg vilken tutorial jag använde nu.
 21. Ok, släng upp kretsen igen så kollar jag. Ser gott ut! Jag antar att det är hemodlad tobak. Måste bli riktigt fint. Som fattig student gjorde jag rätt mycket snus från kit. Bakades i en hafsigt isolerad papplåda och en 40W-lampa. Temperaturreglering sköttes genom att glänta på locket. Minns att det inte var helt populärt från sambon att vardagsrummet användes för att baka snusen i en vecka eller 2.
 22. Och ja, 5534 och 5532 är i princip samma. Jag har för mig att det är små skillnader som att 5532 är unity gain stable men 5534 kräver gain>=3. Så man får hålla koll. Å andra sidan kanske jag minns fel... Och jag är för lat att kolla då jag fortfarande är på semester och precis stängt ner datorn.
 23. Kollade bara snabbt. Ett fel du gjort är att du definierat vissa DC-källorna som -15V och kopplat minusporten till opampen. dvs du kopplat +15V / +15V på matningen. Antingen vänder du på symbolen eller ändrar alla matningar till 15V.
×
×
 • Create New...