Jump to content

tek

Artikelgruppen
 • Posts

  1 120
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

Everything posted by tek

 1. Ja det kan man. Jag antar att du däremot kan endast välja en som ac källa åt gången. Det du får är "driving point impedance" i dessa noder. Dvs impedansen mot referens. En vanlig tillämpning är att sätta en ac strömkälla direkt på utgången av en förstärkare för att få utimpedansen hos förstärkaren.
 2. Roligt att se! Kör hårt! Det finns flera kort kvar ifall du hittar på nåt mer.
 3. Att ens prata om impedans kräver att signalen är AC. Att impedansen är olika eller att minusving och plussving skulle vara olika signaler blir kaka på kaka. Alternativt att man lägger in olinjära element, eller olinjära element + biasering. Men då tycker jag blir namnet "kabel" missvisande.
 4. Du missförstår vad jag skrev. Ifall det handlat om luftburna störningar från början så hade kablarna inte spelat roll. Jag tänker ur ingenjörens perspektiv. Om en kund kommit till mig och gnällt angående detta problem så hade jag knappast gått och mätt/felsökt luftburna störningar. Det är ju ledningsbundna störningar som överförs till luftburna via "antennen".
 5. Då skulle ju kablarna vid installation inte spela någon roll. Jag läser det som att ledningsbundna störningar blir luftburna med mha klantig installation, dvs stor looparea. Eftersom man man inte ens mätt DC-sidan (enligt artikeln ovan) så är störnivån okänd, men troligtvis mycket stor där. Svårigheterna är att hitta vad som spelar roll alls. Jag vet i princip ingen "sanning" som kan härledas till nätproblematik generellt för audioutrustning. Man måste modellera detta per apparatbasis. Man kan alltså utifrån given apparat se effekten från olika störningar men få går denna väg. Mmm förresten, en sak man kan förutse är att högre THD på matningsspänningen kommer leda till högre RMS-ström utan reella effekten ökar. Alltså mer reaktiv ström in i apparaten.
 6. Ja jag är medveten om loop-area. Jag jobbar med utveckling av kraftelektronik, dock hittils inte med solinvertrar och optimerare. Det är därför jag intresserade mig för att solaredge inte mätt efter relevanta standarder och på så vis tillåter sig att säljstoppas. Av det som framkommit i tråden angående dessa så ÄR det konstigt hur man kan klanta sig så. Men som sagt jag har inte koll på solinvertrar på detaljnivån och vilka EMC-standarder som använts och om det ändrats senaste åren . Om man nu mätt efter konstens alla regler och uppfyller kraven hamnar eventuella problem längre ner i kedjan, hos kund eller installatör, kanske med enkla råd som att "minska loop-arean". Även om det alltid är bra och borde säkert göras på alla installationer med solpaneler oavsett.
 7. Karaktäristisk impedans blir poänglöst inom analog audio. Detta då då signalen är bandbreddsbegränsad. Tumregeln är att man kan börja bry att kabeln beter sig som en transmissionsledare så bör längden på kabeln vara våglängden/10. Så om vi är väldigt snälla, med en bandbredd på 100kHz så måste vi börja bry oss vid kabellängder vid 30m. Skineffekten/proximity är också svår att hitta något man kan dra större växlar på.Finns ett räknexempel någonstans på detta forum där jag med "go vilja" kunde få 0.1dB skillnad vid 20kHz och en 4ohms resistiv last. Vid 20kHz är få högtalare 4ohm. Av de mätningar jag gjort så har jag aldrig sett att THD försämras med kablage. Man kan man ta vilket skräp som helst och mäta med. Även kablar av mycket tveksam kvalitet påverkar inte distorsionen. Det kan ju vara så att jag haft "tur" och bara plockat bra kablage vid mätningar, men det förefaller för mig osannolikt. Tanken var inte i ovanstående inlägg vara så kategorisk som det kan läsas. Jag resonerar att det kokar det ner huruvida man tycker det är roligt att testa och byta osv. En del gör det och andra inte. Allt är ju ok även om det är svårt att få beräkningar och mätningar med sig på allt man gör, och vem bryr sig egentligen?! Finns dock en del specialfall som alla bör bry sig om oavsett kabelintresse eller ej, och det är när man driver kabeln högimpedivt. Skärmning kan också vara vettigt att tänka över.
 8. Tack för svar! Det var stora skillnader mellan offerterna ni fått. Jag har ett hus på ca 110kvm på två plan byggt 89-90 så jag hoppas åtminstone att jag bör hamna i det lägre spannet Lite udda är när jag kollar på beskrivningarna av säkringarna är att vissa rum delar uttag/lampor med kök eller badrum. Kök och badrum är jordade vilket gör att man bör ha blandat ojordat /jordat på samma säkring vilket jag trodde var inte ok. Men det kanske var andra regler då. Det låter som jag hursomhelst ska tillkalla en elektriker för offert.
 9. Jag har ojordat hemma (förutom kök badrum) Jag håller på att fixa till mitt hemmalabb så att det blir lite mer seriöst. Ett steg är att jorda uttagen till den säkringen som labbet är på. Så frågan är då, vad man kan få tänka sig att pröjsa för att få det gjort? Ska man fixa hela huset när man ändå är på gång?
 10. Lite intressant hur det kan gå till. Att företaget mäter mot en standard men säljer för en annan typ av installation. Det står ju i att den standard man mätt mot inte har krav på DC-sidan vilket gör att hur mycket skit som helst kan pumpas ut den vägen. Långa kablar blir bara ett problem om man faktiskt skickar ut skräp från början. Edit: Länk: solaredge skademinimerar och rekommenderar att dra installationskablaget med lite loop-area för att minska antenneffekten.
 11. Njaa.. det gäller bara inverters som är "grid connected". Alltså det som det talas om i denna tråd, så jag fattar vad du menar, men det är ingen inneboende egenskap hos en inverter. Utan det beror på hur den är tänkt att användas. Dvs applikationen. /Tråkig Messerschmitt
 12. snygg lösning att få max ut av panelerna!
 13. Bör gå bra. Jag antar att solinvertern kommer kopplas in innan elavläsaren parallellt med "nätet". Det finns krav på hur invertern ska bete sig vilket borgar för nån slags kvalitet. Så länge du köper den i Sverige/EU och inte från wish eller dylikt. Den bör bete sig som en strömkälla (och inte spänningskälla) för att injicera ström. spänningen definieras av nätet. Även om man är en person som tycker att nätkablar och sånt spelar avgörande roll kan tänka att eftersom de flesta lyssnar på kvällen när solen inte lyser är systemet i standby. Dvs invertern bör då vara avstängd och halvledarnas switchar inte.
 14. Tektronix tds1002 1Gs/s 60MHz. Utan probar, men kan köpas på Ebay. 2 kanaler, svartvit skärm. Bra kvalitetskänsla och framför allt mycket tyst vid drift. 1800:-
 15. Det stämmer, men borde synas på exempelvis verkningsgradsmätningar eller mycket snabba transienta förlopp,av båda jag pysslar med i princip dagligen. Finns det någon källa som faktiskt visar på inbränning på att komponenter ändrar sig nämnvärt är baserat på annat än lyssning?! Lyssning är såklart ett skäl gott nog för en person eller ett företag. Men resultatet kan inte göras allmängiltigt.
 16. Inbränning eller burn-in kommer från att man kör färdiga produkter under förutsättningar som innebär hög stress, men fortfarande bör handla om realistisk miljö. Dvs syftet är att skilja agnarna från vetet , dvs skilja ut veka exemplar som brinner upp genom exempelvis en dålig kombination av summan av toleranserna som kan förekomma. För många produkter är det ju oändligt antal kombinationer.... Ett annat alternativ är att hålla ett öga på olika saker som kan hända under en produkts livstid, exempelvis designförändringar, kanske mindre bra batchar av komponenter eller lödproblem osv. Dvs testerna handlar ofta om att köra apparaterna under hög (men inte orimlig) temperatur på hög uteffekt (om det vore en förstärkare) och av alla som går igenom testerna kommer det vara ett fåtal som brinner upp, dvs testerna är rena pass/fail. Att komponenter överlag ändrar sitt beteende genom att köras i normaldrift (dvs inom spec) under viss tid har jag aldrig hört talas om utom i hifi. Kanske kommer det utifrån att det spelar roll för högtalarelement, som det faktiskt gör mätbar skillnad. Kanske kan man om kikar på den kristallina strukturerna på halvledare så kan skillnader urskiljas, jag har dock aldrig märkt någon faktisk mätbar skillnad i praktiken. Om sådana skillnader faktiskt är tydliga så bör ändå inte synas utanför halvledarnas fabrik då de i sin tur har produktionstester som inbränning för att skilja agnarna från vetet... Om jag får Messerschmitta lite mer så även om komponenter har ett temperaturberoende så brukar de gå tillbaka till normaltillstånd när temperaturen sänks igen. Förutsatt att man då inte överskrider vissa gränser.
 17. Jag fattar. Du kan alltid cadda ett när du är nöjd med prestandan, det brukar jag aldrig orka när allt funkar, men man kan alltid intala sig det Om jag ska vara lite av en Messerschmitt så ska man vara lite kritisk mot monterade mönsterkort som är vackra för ögat. Även om jag själv kan bli överförtjust att dylika skapelser så ser jag ofta samtidigt att de är just optimerade för det, att kunna fotas, och inte nödvändigtvis vettigt caddade. Ganska ofta står dessa saker i bjärt kontrast mot varandra.
 18. Ojdå. Det är nog med stor sannolikhet en X eller X2. Den skulle jag inte använda till avkoppling, möjligtvis för ett rörsteg isf. Storleken på de jag använde är ca 7 x 4. Jag är inte hemma så jag kan inte kolla exakt vilken jag använde. Hittar inga inzoomade foton. Här använde jag även 100nF i samma serie. Det är nog serien MKS jag menade. Det finns även en 10uF i samma eller snarlik serie som är riktigt liten i bredd och längd. Dock är den ganska hög. Riktigt bra när man har ont om kortyta.
 19. fortsättning på förra inlägget: Du har ju ingen rippelström att tala om så du har gott om val. Men då du löder point to point kommer du ha avsevärt mycket högre induktans i matningen vilket gör att jag tänker att det spelar mindre roll för HF. Du kan gott använda film. Exempelvis får du en stor loop-area på matningen då returströmmen fysiskt kommer vara långt i från till-ledaren. Du kan såklart optimera för att få ned detta, men då är det enklare att göra ett mönsterkort. Att använda keramiska kondensatorer kan du skippa i ditt fall. då du kör hålmonterat blir det nog bara mer problem. Vinsten (för avkopplingskondensatorer) tycker jag är att de har hög resonansfrekvens och är i princip gratis och tar ingen kortyta. Att de har sämre temperaturstabilitet spelar mindre roll för avkoppling. I mitt senaste projekt med opampar använde jag 100nF 50V 0603 X7R och 10uF 0805 25V X5R som avkoppling nära opamparna. Om du velar kan du alltid skicka några exemplar för uppmätning av impedans. Det gör jag gärna. ------ lite ot: angående keramer i signalvägen så ger de en del dist. Dock är NP0/C0G keramer kondensatorer helt ok. De är betydligt dyrare än X7R och de andra sämre keramertyperna så man kan lika gärna använda film. Så brukar jag tänka iaf och använder endast film i signalvägen. http://www.janascard.cz/PDF/An ultra low distortion oscillator with THD below -140 dB.pdf Jag har testat att använda lite olika filmkondingar i signalvägen i mitt RIAAsteg och mitt avsomnade förstegsprojekt och har hittills inte mätt upp någon skillnad alls mellan olika typer av film i min. Nån gång får jag väl skaffa mig bättre mätsetup som kan mäta så små skillnader som det handlar om i dessa fall. Jag hävdar att det kondensatorfokuset vissa delar av audioindustrin har är iaf till viss del ett sätt att motivera priset på produkterna.
 20. Du får ta lite vad du hittar just nu. Jag har väntat > 3 månader på ett gäng lågnivåreläer. Men wima, mkp den röda serien hittar du nog i en 1uF. Kanske inte har optimerad spänningstålighet, men du bör hitta 50Vdc, vilket är lite Overkill för dig. Jag köpte dessa för nån månad sen. Struligare med andra värden. Wima "de röda" får väl anses som en klassiker inom audiosammanhang.
 21. Fattar inget men "gillar" inlägget ändå...:)
 22. Jag tillhör också skaran som tror vinyl överlever. I min lilla värld är vinyl inget som endast tillhör hifinissar, av dessa finns inga förutom jag i min direkta närhet, däremot några som gillar fysisk media. Ett sätt jag använder mitt vinylspelande är att utforska klassisk musik. Det dräller av många ok inspelningar med fantastisk musik där ute som är i mycket fint skick och dessutom bra vinylkvalitet som fås i princip gratis. Det finns såklart många mindre intressanta inspelningar också, men det är svårt att bli deppad när man knappt betalar något.
×
×
 • Create New...