tek

Artikelgruppen
 • Content Count

  661
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

Everything posted by tek

 1. Ska bli kul att följa och läsa dina slutsatser. Jag har gått från att enbart lyssna via musikserver/streaming för några år sedan till att endast spela fysisk media i huvudanläggningen.
 2. tek

  Maria - ett RIAAsteg

  Det går med myrsteg framåt...
 3. För ungefär 7-10 år sedan, jag minns inte exakt så började jag skissa på ett RIAAsteg utav av intresse av brus i elektriska kretsar. Det stannade på beräkningstadiet då jag vid den tiden var säker på att jag aldrig skulle skaffa en vinylsvarv. Det resulterade dock i en hörlursförstärkare. För några år sedan, troligen på grund av att jag hjälpte @calle_jr och @Peo att simulera/modellera några mindre delar till artikelserien om vinylavspelning blev jag intresserad och min första svarv införskaffades. För ett tag sedan så återupptogs grävde jag upp mina anteckningar igen och projektet startades igen. Det är nu på slutspurten och jag tänkte redovisa intressanta delar här. Jag hade ganska löst formulerade tankar angående steget från start: - väldigt lågt egenbrus - I huvudsak diskret uppbyggt - Fast förstärkning (MM). Jag trodde vid starten att jag endast skulle använda MM pickuper till min vinylspelare. Återigen, saker förändras med tiden. Att jag nu använder en MC pickup förändrar inget då jag gett mig in på att linda SUT:ar, det kanske blir en tråd utav det med. - låg mängd återkoppling, dvs lite 'sladdrig' feedbackloop. Lite som ett rörsteg Detta enkla blockdiagram visar min plan i början. - steg 1 med riaakorrektion med all förstärkning - steg 2 är ett rumblefilter, där man kan styra gränsfrekvensen på högpassfilter med några switchar. Man skulle kunna lägga rumblefiltret som en del av ingången på steg1 men jag ville hålla ingången så 'ren' som möjligt. - steg 3 är ett drivsteg för att driva kabeln till försteget, och ge hög impedans så att rumblefiltret får samma beteende oavsett kabel och ingångsimpedans på förförstärkaren. Det är således ett rent buffersteg. Allt blev kanske inte som tänkt i detta läge men detta var huvuddragen när detta startade. Nästa steg är val av RIAAkorrektion
 4. tek

  Maria - ett RIAAsteg

  Fegade ur när jag beställde låda, beställde endast ett par av delarna ifall jag missat nåt allvarligt. En bottenplatta underlättar för att kunna testa alla kort tillsammans. Detta är tänkt att bli en avskiljare mellan PSU och förstärkare.
 5. Kan inget om Hegel men tycker det är synd om de släppt Cambridge. Båda prylarna jag äger från nämnda märke är jag nöjd med. Speciellt transporten kommer jag behålla ett bra tag.
 6. tek

  Maria - ett RIAAsteg

  Det börjar trilla in lite material till till den riktiga lådan. Högt och lågt, jordskruvar från Cardas och fossingar från Aliexpress. Syftet med de senare är att lådan ska komma upp lite då några lysdioder ska lysa neråt istället för framåt.
 7. tek

  Maria - ett RIAAsteg

  Så här ser labbruskan ut. Matning har skett från ett labbagg. En ganska ful historia men som funkat helt ok för utvärdering. In och utgångar har inte varit isolerade mot chassit, detta pga av att jag använt billigaste typen av don där isoleringen inte är möjlig. Chassit har varit kopplat till referens från labbagget.
 8. tek

  Maria - ett RIAAsteg

  När man är inne på detta kort så har det för närvarande ytterligare en viktig funktion. Jag har hittils endast testa med labbagg och inte separata matningar. Jag har haft brumproblem av och till i min setup på skivspelaren, hittils har dessa problem löst sig när jag flyttat RIAA och SUT längre ifrån försteg och slutsteg men hur det blir nu med separata matningar är jag inte riktigt säker på. Min mockup/prototyp har inte haft en riktig låda där alla sådana här saker har kunnat utredas ordentligt utan det blir i närtid. Så här är utgångsläget när jag nu är i färd att sätta ihop alla delar i en bättre låda. - PE / Chassi är inte anslutet till signaljord, det finns möjligheteter att göra det på lite olika ställen, ingångskort, PSU osv - Signaljord vänster / signaljord höger är endast knutna till varandra i en punkt nämligen på ingångskortet direkt på ingången. Utgångarnas referens är inte knutna till denna punkt.
 9. tek

  Maria - ett RIAAsteg

  Ja man kan ändra iaf vissa saker om det behövs, det skulle behöva en ny kortvända, men det är ju en mindre sak. Vdd är matningen till relästyrninge. Vdd betyder egentligen matning till drain till en FET på en IC-krets. Dessa är kanske lite gammalmodiga och inget jag brukar använda själv speciellt ofta. Jag var bara lite för lat för att fixa en egen symbol.
 10. tek

  De är ju ändå fredag...

  Jag tänkte samma när jag såg videon, exempelvis tror jag såg 'John Wesley Harding' fladdra förbi, hade gärna köpt den.
 11. tek

  Vad lyssnar du på just nu?

  Mitt exemplar verkar vara ett engelsk press från 1969. Långt ifrån perfekt men jag upplever att rumsinformationen på inspelningen är riktigt bra.
 12. tek

  Vad lyssnar du på just nu?

  Lyssnar är kanske att ta i, men den snurrar på skivspelaren....
 13. tek

  Maria - ett RIAAsteg

  Jag fortsätter gå lite i förväg här. Detta är sista mönsterkortet jag gjort till detta RIAAsteg. Nån gång vill jag ha en skivspelare med plats för mer än en tonarm, dock inte ha fler RIAAsteg så detta mönsterkort ger möjlighet att koppla in 3 pickuper. Kortet är enkelt, ett par reläer som styrs av en vridomkopplare på fronten. Jag gillar reläer då det sätter lägre krav på vridomkopplaren i fronten, de har dessutom låg resistans. Nackdelen är att de kostar en del. Vridomkopplaren switchar bara mellan 3 styrsignaler som styr reläerna. Endast en kanal visas i schemat nedan. Kortet ser ut som nedan.
 14. tek

  Små aktiva högtalare?

  Har använt lite olika högtalare framförallt till köket. Bäst hittills är sen vi byggde om i vårt nuvarande kök installerades takhögtalare från B&W (dock passiva). De är helt ok, men vinsten har egentligen varit placeringen. Nackdelen med tidigare lösningar är att ljudnivån är upplevde jag var beroende på vart man satt i rummet. Den som sitter närmast vill sänka och den som sitter längst ifrån vill höja volymen. Detta problem löste takmonteringen och det blir hyffsat lika nivå överallt. Är rummet lite större kan man ju placera vägghängda så att detta problem blir mycket mindre.
 15. tek

  Maria - ett RIAAsteg

  Tack! Seriös nätdel till seriöst riaasteg :).
 16. tek

  Maria - ett RIAAsteg

  Tack!! Kul att du hänger med. Ovanstående bilder skvallrar lite väl mycket om att bygget kommit mycket längre än tråden visar, men vi kan låtsas att det är realtid...
 17. tek

  Maria - ett RIAAsteg

  Topp och bottensida för likriktning, glöttning och reglering. Samt ett monterat kort. Det behövs ett kort per kanal.
 18. tek

  Maria - ett RIAAsteg

  Fram och baksida av mönsterkort samt monterad prototyp för testning.
 19. tek

  Vad lyssnar du på just nu?

  Tonbruket - Forevergreens
 20. tek

  Maria - ett RIAAsteg

  Jag har latat mig med att renskriva beräkningarna så för att det inte ska gå alltför långt mellan inläggen visar ett principschema över kraftdelen. Det är ett linjärt, reglerat nätaggregat med ett ganska överdimensionerat ingångsfilter för applikationen. Nätaggregatet är fördelat över 3 mönsterkort. Detta schema visar inte alla komponenter, exempelvis visas endast glättningen som två kondensatorer, dessutom visas heller inga avkopplingskondensatorer. Schemat nedan är ritat utifrån ett funktionellt perspektiv. Varje kanal har separat matning: likriktning, glättning och reglering men kanalerna delar ingångsfilter. Delarna består i: 1. Ingångsfilter, mönsterkort med av/på-knapp, diff och cm filtrering, ingångsäkring huserar på ett mönsterkort. 2. Likrikning och glättning och reglering sker på ett separat mönsterkort. Regleringen sker via LM317 / LM337. Dessa kretsar har en mycket bra ripple rejection över audiobandet. 3. Det sista steget är "ripple eaters" (Q1-Q4), de är placerade på samma mönsterkort som själva förstärkaren. RIAAsteget matas av ett par transistorer och rumble/utgångsbuffrarna matas av ett annat par transistorer.
 21. tek

  Placering av PSU

  Det är med så mycket annat att det blir rätt så intressant när man tränger ner lite djupare. Beteendemässigt är det ungefär samma sak som när du och @calle_jr går ner på djupet och försöker förstå och utveckla er elektronik. Skulle ni vilja sälja produkterna på öppna marknaden krävs även andra kompetenser. Med min bakgrund är det faktiskt rätt spännande att försöka tränga sig ner i direktiv och regelverk, vilket kan vara nog så knöligt men kul när man väl lyckats någorlunda. Det är en annan aspekt av att förstå världen. Bra att veta! Det är kanske risk att dumma frågor kommer åt ditt håll. En gång hade jag tillfälle att träffa en farbror från UL i Holland, den stackarn var förvånansvärt tålmodig att bli pepprad med frågor gällande säkerhetskrav. Men ja jag håller med, certifiering är intressant då det ligger tankar bakom det som gör att man konstruerar bättre och säkrare om man tar det i beaktande. Detta iaf med tanke på elektronik iallafall. Tack! Ska läsa den, har nån bok gällande CE liggande då jag ville få en känsla vad mer 'behövs' ifall jag skulle vilja produktifiera nån labbruska. Säkerhet och EMC tycker jag mig ha koll på (och konstruerar därefter). Men det är såklart fler regler som jag inte kommit i kontakt med.
 22. tek

  Maria - ett RIAAsteg

  Bara för att det inte hänt nåt i tråden på ett tag betyder inte att inget händer. Här görs exempelvis plats i hyllan där Maria ska placeras.
 23. tek

  Placering av PSU

  Intressant! Jag har bara jobbat med certifiering typ EMC och CE indirekt, genom att jobba på RnD. Man behöver sällan grotta i reglerna direkt men ibland vara med och lösa problem gällande dessa. Jag tycker att mina erfarenheter stämmer överens med dina, att dessa saker tas på största allvar. Jag har aldrig ens hört rövarhistorier och dylikt gällande sådana spörsmål. Låter som ett bra företag som tar lagar och regler seriöst.
 24. tek

  Placering av PSU

  Det stämmer att det är upp till tillverkaren (eller möjligtvis importören) att genomföra testerna, om det görs in-house eller görs av tredje part. Men de är dock till min kännedom skyldiga att kunna uppvisa dokumentation om genomförda tester. Detsamma gäller väl för övrigt CE-märkning. Så självreglegering är inget konstigt i sig. Inom en frisk R&D avdelning sker detta per automatik. Men visst, inom hifibranschen finns en hel del mindre seriösa aktörer. Gråimport från Kina skulle också kunna vara källa till mindre bra kollade prylar. Det gäller att veta vad man köper.
 25. tek

  Placering av PSU

  Apparater som gått igenom EMC tester också bör igenom att fått utstå påstrålat (dvs immunitet mot yttre störning). Men jag får poängtera att jag inte har erfarenhet av tester för hifi och vet inte standarden i detalj. Med det sagt så om det är PSU:er i separat låda, nån slags 'fin-PSU' så hade jag hade haft dem vid varje respektive apparat. Jag resonerar utifrån att tester som gjorts vid utvecklingen av apparaten i fråga bör ha gjorts med det faktiska PSU:t i närheten. Väggbulor låter jag ligga vid fördelnibgsdosan ihopklumpade med andra, av ren lättja skulle jag tro.