Jump to content

Anders65

Medlem+
 • Posts

  375
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Anders65 last won the day on April 1 2020

Anders65 had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Linköping

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jag har ett par Excalibur som kan lånas. Har inte bestämt än om jag kommer att sälja dem. Men mycket handlar ju om synnergi så det är svårt att som @steelberry skriver, att dra generella slutsater.
 2. Det är bara förstärkaren (integrerad) som går på battericeller. Har en DAC och en NUC på nätanslutning.
 3. Jag borde nog kopplat till nätkablar tillägga att jag inte har någon större praktisk erfarenhet av dess påverkan eftersom jag till min förstärkare kan köra helt utan nätkabel 😲 Och jag kan inte höra någon skillnad om nätkabeln är ansluten eller ej... jag har förstås en helt annan strömförsörjning i förstärkaren än andra som bygger på rätt många mycket lågimpediva Lifepo4-celler samt en inbyggd linjär laddare med bra filtrering.
 4. Kan mycket väl vara så. Jag har nästan ingen koll på hur de bästa gör, men det är klart intressant!
 5. Så sant. Kommer inte ihåg hur det såg ut avseende övertonerna. Ska kolla på det vid tillfälle 👍😀
 6. Jag tror ledningsbundna HF-störningar är ett betydligt större problem avseende nätkablar än påstrålad dito. Skärm på nätkabeln för påstrålade störningar är för mig i princip onödigt. Men beroende på jordning kan skärmen kanske tillföra något annat till systemet. Känner att jag kanske är lite kontroversiell här men men...
 7. Jag tycker generellt att nätkablar är svårt. Vilka egenskaper vill man egentligen ha på en nätkabel? Dels vill man ju inte få in ledningsbundna HF-störningar in i anläggningen, men samtidig får den inte ha för hög impedans med tanke på transienta strömmar. Sen är ju nätspänningen i sig varierande och ofta av dålig kvalitet med hög distortion (jag mätte upp ca 7% THD i ett uttag hemma hos mig), relativt hög impedans för att inte tala om alla störningar som diverse elektrisk utrustning orsakar på nätet.
 8. Det är nog svårt att komma till en punkt att med mätningar beskriva hur ljudet kommer att upplevas i en anläggning. Men några aspekter går nog att mäta sig fram till och korrelera med det vi upplever. Men, precis som du skriver så behövs ett bredare underlag. Till vilken grad en uppmätt egenskap kan höras i en anläggning beror förstås på anläggningen. På senare tid har jag ändå blivit förvånad över hur pass stor skillnanden i ljud kan bli mellan olika kablar (både signalkablar och högtalarkablar). Den resan började för mig med Supra Sword Excalibur :-)
 9. Det är ett rätt svårt område - trots att det "bara" är en kabel En kabel borde vara transparent... men det finns ingen perfekt kabel. Vi har alltid med oss naturlagarna och kvantfysiken. För någon vecka sedan mätte jag lite på några olika signalkablar för kul skull. En Roland, en Supra och en Siltech. Alla med XLR och ungefär lika långa. Jag körde ett snabbt stegsvar genom kabeln och mätte hur signalen såg ut utan kabel och med respektive kabel. Det finns tydliga mätbara skillnader mellan dessa exempel. Olika snabbhet och olika dämpning. Supra var snabb men skapade översväng. Siltech var lika snabb men mer kontrollerad och Roland långsammare än de andra. I min anläggning motsvarade resultaten det jag hör. Supra är nästan på gränsen till vass och kan upplevas lite mindre organisk, Siltech hade ett mer balanserat ljud och Roland där tappar jag lite i upplösning. Nu säger denna enkla mätning inte alls allt och kanske var det mest tur att jag tyckte se en logisk koppling mellan min ljudupplevelse och mätningen Vill kanske betona att detta var ett ganska ovetenskapligt test som mest visar att det är skillander mellan kablar. Vilken som passar bäst i vilken anläggning är en annan sak.
 10. Jag är inte tillräckligt kunnig för att ge ett bra svar. Min begränsade erfarenhet säger att isolationens och ledarens elektriska egenskaper kanske är viktigare för ljudet än att använda Litz. Men försöker mig på ett resonemang kring Litz ändå. Jag kan se två effekter av Litz. Med Litz och antaget viss skineffekt som distribueras på alla kardeler i ledaren, så innebär det jämfört med en enkel-ledare en reducerad påverkan av isolatorn. Detta eftersom en viss procent av ledarytan hos kardelerna ligger inne i ledaren och därmed längre ifrån isolatorn. Kanske är isolatormaterialets förlustfaktor (hur mycket energi som absorberas i materialet) viktig för att minimera kabelns påverkan på ljudet? Litz tillsammans isolatormaterial med låg förlustfaktor hjälper båda till att minimera den energi som tas upp av isolatorn. Teflon har en förlustfaktor som är i storleksordningen ett par 10-potenser mindre än PVC. Med Litz minskar ökningen av AC-resistans vid högre frekvenser.
 11. Jo, luft är det bästa men det är ofta svårt i en kabel då man behöver någon typ av isolation och en "stabil" egenskap som inte påverkas av ex böjning. Däremot tror jag att det ibland används någon typ av foam. Men det gäller även att säkerställa att ledarens yta inte kan oxidera över tid.
 12. Genom att minimera diametern på och isolera varje kardel (koppar-/silvertråd) i en ledare (Litz) så minimeras AC-förlusterna. Det handlar visserligen om väldigt små förluster i audioområdet, men dock. Sen finns den många andra parametrar som påverkar AC-egenskaperna i en ledare - inte minst isolationsmaterialet närmast ledaren i kabeln. Där vill jag ha någon typ av teflon gärna med låg densitet.
 13. Intressant - ska prova att koppla bort skärmen på mina. Väntar in ett par Zavfino Prima-MKII om ca en vecka (Litz-konstruktion)
 14. Inväntar rapporten med intresse Även jag har kört med Excalibur en tid nu. Har nyligen lånat ett par Acoustic Zen Absolute vilket gett mig en del huvudbry.
 15. Säljer av lite rör-godis så här inför Julen. 4st Tung-Sol EL34B. Har bara gått ca 20 timmar. Säljes för 700kr (ligger på strax över 1000kr/4st på ebay) /SÅLDA 2st GE 6SL7GT. Säljes för 300kr (ligger kring 400kr/par på ebay) 2st Tung-Sol JAN-6188/6SU7WGT. Köpta som NOS juni 2021. Använda ca 40 timmar. 1000kr för båda (ligger på ca 1500kr/par på ebay) 1st MELZ 6SL7 6N9S Säljes för 300kr (ligger kring 400kr/st på ebay) /Anders
×
×
 • Create New...