Jump to content

Kabelkalas!


das Boot

Recommended Posts

Att kablar har stor betydelse för musikreproduktion är något självklart för varje audiofil. Som vanligt är pengarna ofta ett hinder för oss, men jag vill även hävda att vi har en mental spärr som säger oss hur mycket en kabal får kosta. Jag tycker, fel TYCKTE! att 2000kr var rimligt för en signalkabel, så när jag lånade en kabel för ca 5000kr tog det flera veckor innan jag ens kopplade in den. Jag var inte där än. Det var ointresssant för mig. Signalkabel för 5000 spänn!! Det är lika mycket som en bra espressomaskin plus en kvarn! osv osv... Det finns säkert hundra köp som är lättare för mig att motivera!

Nåväl det hela började när jag var på väg hem till Lindvall. Han bad mig ta med några nätkablar, vilket jag också gjorde, men jag packade även ner den ännu ej av mig testade Magnan "Silver Bronze" signalkabel (http://www.magnan.com svensk generalagent: http://www.hyllteknik.se/magnanweb). När det blev dags för test av signalkabeln blev vi båda helt tagna! När jag kom hem kopplade jag in kabeln och lyssnade igenom mina favoritskivor och kunde konstatera att det fanns bra mycket mer information att hämta från dem. Jag började vackla...min värld var rubbad...ett nytt faktum stod klart: signalkablar för 5000kr ÄR RIMLIGT, om än vansinnigt dyrt så är det faktiskt nödvändigt!! Jag tyckte Magnankablen var mycket trevlig men ville ändå passa på att jämföra den med en likvärdig. Ranefjord hade en Zu Varial hemma och Roland är ägare till en Siltech SQ-28. Startfältet var klart och såg alltså ut så här:

1. Magnan "Silver Bronze"

2. Zu "Varial"

3. Siltech "SQ-28"

fortsättning följer....

Link to comment
Share on other sites

Det är så man svettas till lite. :D Måste säga att det har varit spännande att lyssna lite på kablar igen de senaste veckorna. Vi försökte att vara så objektiva som möjligt, så vi bjöd därför även in våra guldöron till flickvänner. Fria från fördomar och samtidigt skrämda inför priserna. :cool: :D. Även jag var hemma en runda hos herr (den förra detta o' så hårige) och fru lindvall med nätkabeltest i sikte. Snacka om skillnad! Av nät, signal och högtalarkablage, så är det frågan om jag faktiskt inte tycker att just nätkablar är de viktigaste sladdarna. Vem kunde ana det för tio år sen? :D Jag hade med mig en Zu Mother. Mamman av alla nätkablar. Men det är ingen gammal tant till morsa. Det är snarare en spänstig ung dam vi har att göra med.

Link to comment
Share on other sites

En spännande kabelkväll var alltså stundande!

Ska börja med att komplettera länklistan:

http://www.siltechcables.com/ svensk generalagent: http://www.avalonaudio.com/siltech.html

http://www.zucable.com/ svensk generalagent: http://www.audioconcept.se/

Jag hade valt ut fem olika låtar som skulle testas med de tre olika kablarna, nämligen:

1. The Terminal filmmusik av John Williams. spår 1: The Tale Of Viktor Navorski

2. Cassandra Wilson "Thunderbird", spår 5: Red River Valley

3. Jeff Buckley "Grace", spår 6: Hallelujah

4. The Oscar Peterson Trio "We Get Requests", spår 2: The Days of Wine and Roses

5. AC/DC "Powerage", spår 9: Kicked In The Teeth

Vi började med att spela på Zu-kabeln.

Låt 1: Ett väldigt rent, luftigt och neutralt ljud presenterades med ett ordentligt grepp i basen. Basen var verkligen imponerande! Kontrabasarna hade precis rätt tyngd och attack. Djupperspektivet var också mycket bra. Klarinetten som har en framträdande roll hade också en neutral ton, på gränsen till klinisk. Inte kall men kanske lite...sval. Dynamiken var ett annat område där Zu-kabeln visade framfötterna inte minst vid dynaikutbrotten i slutet av stycket!

Låt 2 och 3 bekräftade mest tidigare intryck.

Låt 4: När trummisen spelar med visparna på virveltrumman och på Hi-Haten var det en liten antydan till kantigt.

Låt 5: Ja!! Detta är Zu-kabelns rätta element! Här trivs den! Basfundamentet gav rätt botten och grund att stå pål. Sedan var det bara att bygga på med mellanregistret och diskanten!

Link to comment
Share on other sites

Det var nu dags för Magnankabeln:

På The Terminal kunde vi konstatera att basfundamentet i Zukabeln var borta. Basen var välupplöst men inte hade inte alls samma pondus som Zu, den var heller inte lika lätt att följa. Fördel Zu!

Mellanregistret däremot presenteras med klart större emotionalitet än Zu. Den tidgare nämnda klarinetten hade mer kropp, mer kött och blod, mer trä! i ljudet. Man skulle också kunna säga -mer rörlik!

Diskanten är också av hög kvalitet. Silkeslen, spröd men aldrig spetsig.

Nästfölande låtar, Cassandra Wilson och Jeff Buckley, gav ytterligare belägg för den emotionalitet som blev ett signum för Magnankabeln.

Oscar Petersons trummis hade med Magnankablen graderat upp sitt trumset från nybörjar- till signaturserien! En sådan lätthet och flyt när visparna sveper över virveltrumskinnet, en sådan mjuk krispighet i cymbalerna. Ahhh...

AC/DC däremot är inte Magnans rätta element. Vi satt hela tiden och saknade basen från Zu-kabeln. Okej det var lite mer glöd om Bon Scotts röst men det hjälpte liksom inte.

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker att Magnanen var lite beslöjad jämfört med Zu-kabeln. Lite filteffekt på magnan. Zu är klarheten själv, inte på ett ättrigt sätt utan på ett naturligt. Emotionellt tycker jag att de är jämnbördiga. Den ökade klarheten och dynamiken hos Zu ger en viss form, och mjukheten och närvaron i mellanregistret hos magnan en viss form. Jag tycker även att Zu-kabeln var snäppet bättre på att dela upp instrumenten och samtidigt presentera en helhet. :)

Link to comment
Share on other sites

Intressant att läsa, jag har ju hört både Zu (någon minut) och Magnan (lite längre) i mitt system och das Boot verkar bekräfta mina intryck. Jag kör sen tidigare med Dark Serpentine från Naqref, och den känns väldigt prisvärd, men det här var faktiskt en annan klass. Känslan hos Magnan var verkligen något speciellt, och dynamiken hos Zu också. Undrar hur dom lyckas göra kablar som låter som högtalarna dom gör? :-)

Men först och främst är det vettig strömkabel som ska till, jag kör med någon ölflexliknande variant och när Zuströmkabeln kopplades in så märkte man att det i mitt system faktiskt är viktigt vad man kör med för strömsnok.

I övrigt håller jag med Ekman! ;-)

Link to comment
Share on other sites

Men först och främst är det vettig strömkabel som ska till, jag kör med någon ölflexliknande variant och när Zuströmkabeln kopplades in så märkte man att det i mitt system faktiskt är viktigt vad man kör med för strömsnok.

Helt klart och jag upplever även samma sak med digitalkablar.

Link to comment
Share on other sites

Äntligen dags för sista delen i kabelkalaset!!

Den sista kabeln vi testade var alltså Siltech SQ-28. Efter att ha fått den endast 50cm långa kablen på plats satte vi oss tillrätta.

Jag kunde inte hålla mina omdömen inom mig utan var tvungen att redan efter ett par takter på the Terminal högt brista ut: Siltechen är fantastisk! Den har både Magnans OCH Zus fördelar! Kanske inte riktigt samma klarhet i ljudet som Zu, inte riktigt samma fokuserade baskontroll men vad den däremot hade var en omsvepande, inkluderande känsla. Man blir dragen in i musiken. Jag glömde till och med att stanna skivan -det kändes så naturligt att lyssna! Siltech är helt klart den kabel i detta gänget som ger den mesta och den bästa ljudupplevelsen! Den har Magnans silkeslena och högupplösta diskant och den har enorm emotionalitet. Det gick till och med att höra hur fuktigt röret på klarinetten var! Övriga låtar bekräftade ovanstående.

Sammanfattningsvis kan man säga att alla tre kablarna är oerhört kompetenta kablar. Jag hade inte haft något emot att äga någon av dem. Men när valet nu är fritt så blir siktet helt klart inställt på Siltech! Därmed är det bara det sista lilla bekymret kvar...pengarna. 5000kr är vansinniga pengar för en signalkabel men jag kan inte tänka mig någon uppgradering som skulle förbättra mitt CD-ljud mer. Jag är förvånad över hur mycket information det fanns att hämta ur CDn!

Kringutrustning:

Quad CD-P II

Audio Research VSI55

Carlsson OA 52.3

Supra Sword

Solid Tech Feets of Silence

Clou nätkabel till CDn

Zu Mother nätkabel till förstärkaren

Voltex nätfilter

Kan lägga till att Zu-nätkabeln "Mother" är grym! Håller helt och hållet med Ranefjord att det är alla nätkablars urmoder! Den gav ett oerhört ha-begär! Den har det man vill en nätkabel ska ha: tystnad och bättre upplösning utan att färga något negativt! Missa inte denna!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Intressant att fler och fler ser betydelsen av en bra nätsladd.Jag har också kommit fram till att nätsladden ger de största förbättringarna.Skoj läsning!

Jag håller med. Bra nätkablar får anläggningen att blomma ut. Största skillnaden får man enligt min erfarenhet på förstärkaren. En bra nätkabel där gjorde underverk för min anläggning. Jag har just investerat i ett par Synergistic Research Designers reference balanserade signalkablar, har haft ångest nu i en vecka för dettas köp, men så det blommade ut :):):) 5000:- som du har gett för ett par signalkablar är en bra investering, visst är det mycket pengar, men du får en förbättring väl värd pengarna.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Intressant att fler och fler ser betydelsen av en bra nätsladd.Jag har också kommit fram till att nätsladden ger de största förbättringarna.Skoj läsning!

Om ikke det beste så er det absolutt undervurdert ;) .....

mvh

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
5000kr är vansinniga pengar för en signalkabel men jag kan inte tänka mig någon uppgradering som skulle förbättra mitt CD-ljud mer. Jag är förvånad över hur mycket information det fanns att hämta ur CDn!

Mycket bra tråd, och intressant. Das Boot har gyllene öron, vilket är bekant sedan länge... Lycka till med den mentala mognadsprocessen till att spendera 5000 på ett par kablar. Jag har haft samma spärr, men jag fick ett råd på vägen ... strunta i pengarna, det kommer ju nya varje månad ...

Jag har själv SQ-28 mellan alla steg och jag gjorde en test tillsammans med Transparent (minns dessvärre inte exakt modellbeteckning, men jag tror det var MusicLink Super Interconnect. I vart fall hade dom flätad strumpa och kostar i Kanada drygt 6-7 000). Jag hade med mig analogspecialisten från "min butik" "Min butik" Vi var rörande överens att skillnaderna var minimala, om det ens fanns några.

Detta störde André och Graeme så nu skall vi testa mina Siltech mot Transparent i butiken. Dom har nämligen hört Siltech (dock inte SQ-28) i något sammanhang där dom tyckte att det var något skumt i mellanregistret plus en del sibilanter på en del musik. Vi skall se om vi kan upprepa detta. I såfall åker dom ut.

Under tiden ansluter jag till vad das Boot säger om SQ-28.

Bebop

Link to comment
Share on other sites

Intressant att vi verkar dela uppfattningen om Zu Mother på helt olika anläggningar. :) Siltech har jag aldrig provat tyvärr, m en som Zu Varial spelar hos mig nu verkar det inte finnas någon anledning, hehe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...