Ranefjord

Medlem+
 • Content Count

  925
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Ranefjord last won the day on December 26 2019

Ranefjord had the most liked content!

About Ranefjord

 • Birthday 1975-09-02

Contact Methods

 • MSN
  jensranefjord@gmail.com
 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  Åhus / Skåne

Recent Profile Visitors

5 236 profile views
 1. Ranefjord

  Mickes Musikrum

  Ingenting låter egentligen. Ljudupplevelsen är rent mental (finns bara i er föreställning). Ute i världen finns inga "ljud"... Men vi förstår väl varandra väl utan att behöva vara semantiska paragrafryttare? Självklart "låter" en kabel, på samma sätt som att en transistor "låter". Eller?
 2. Ranefjord

  Värre än vi vår värld?

  True path alignment system låter som någon avancerad protractor till skivspelare.
 3. Ranefjord

  Mickes Musikrum

  Ingen är väl ofelbar, men det är ett privat forum (inte skattefinansierat). Man får väl respektera ägarnas/moderatorernas önskan, eller? Trots allt måste man väl hävda att stämningen på Euphonia är bättre än på många andra håll på nätet. Moderatorerna gör alltså ett utmärkt jobb (även om jag också har mina åsikter ibland - men jag respekterar moderatorernas vilja). ...och jag saknar timbre.
 4. Utslocknande... Menar du insikten att vi blir lyckligare utan dyr hifi? Att hifi-målen vi sätter upp för oss själva enbart leder till ny otillfredsställelse? Att vi ska leva mer hifi-spartanskt? Jag är nog en för svag människa rent buddhistiskt. Jag är fast i illusionen. Terapi någon?
 5. Ranefjord

  Vad lyssnar du på just nu?

  Köpte tre stycken Coltrane CD från DCC idag, Traneing in, Soultrane och Catting with... Ja, CD kan låta enormt bra. Guld CD-samlingen växer =).
 6. Jag drömmer mig emellanåt tillbaks till bättre tider då hifi-produkter hade någonting organiskt tilltalande över sig. Snell, B&W matrix, Quad, m.m. På sista tiden har jag drömt mig iväg till Quad-landet (igen, för tusende gången). Frågan är dock om det skulle vara värt att köpa ett par begagnade ESL63or med allt det jobb som det förmodligen innebär. Jag stötte på Conans Quad-tråd och herre jösses så vackert. Så till mina funderingar: Finns det någon i Sverige som renoverar elektrostater? Prisuppfattning på totalrenovering? Nya quad-paneler (kina) vs gamla original? Annat man bör tänka på? Tack! =)
 7. Ranefjord

  HEM 2020

  Om jag enbart bedömer efter det rent visuella så är det Devore som väcker starkast habegär från bilderna. Genelec på andra plats vad gäller högtalare. McIntosh verkar hålla stilen till skillnad från Krell. Vad håller de på med egentligen? Krell har en lång tradition av vackra pjäser, men apparaterna på bilderna från mässan ger jag inte mycket för. Det blåa skenet för tankarna till det stora landet i öst. Smaklöst! Vågar jag kritisera Mark Levinson och B&W på samma tema? Jag vågar nog inte. Tack för bilderna! ...och jag säger alltid "ja" till fler :).
 8. Ranefjord

  HEM 2020

  Klart vi vill se mer! =) Tack för bilderna!
 9. Ranefjord

  HEM 2020

  Genelec'arna står ovanligt långt ut i rummet (verkar det som på bilderna), men det kanske funkar.
 10. Ranefjord

  HEM 2020

  Tack för intrycken och bilderna! =) Jag hade gärna tagit hem ett par större mumintroll.
 11. Jag skulle väl egentligen inte kommentera mer i denna tråd, men jag gör väl ett undantag. Ni får ta det för vad det är. Kanske något att fundera över. Vi använder ordet "sanning" för att uttrycka begreppet sanning. På engelska kan vi använda ordet "truth". Olika ord betecknar samma begrepp. Det finns lite olika definitioner av begreppet sanning, men alla definitioner har en sak gemensamt, nämligen att sanningen inte är subjektiv. När vi använder ordet "sanning", använder vi det för att uttrycka t.ex. att ett sakförhållande är som det är, oberoende av vad jag tycker. Satsen: "Sanningen är inte subjektiv" är analytiskt nödvändig. Det är en del av begreppet sanning att det inte handlar om tyckande. Predikatdelen ingår så att säga i subjektsdelen. Det finns andra ord för att uttrycka det subjektiva, t.ex. "föreställning", eller "trosuppfattning (belief)". Anta nu att vi använder ordet "sanning" för att uttrycka det subjektiva. Då har vi inte längre ett ord (sanning) när vi vill uttrycka att någonting är oavhängigt min egen uppfattning. Men det vill vi ofta kunna göra. Varför då inte använda orden enligt konventionen? Lägg märke till att detta inte handlar om huruvida det finns någon sanning i världen eller inte. Det handlar enbart om begreppets betydelse. Men om det skulle existera någon form av sanning så vill vi ha ett ord som vi kan använda för att uttrycka detta, och det ordet vi använder är "sanning". Om begreppet sanning inte skulle vara skillt från begreppet tro, skulle det också innebära att när vi uttrycker den klassiska kunskapsdefinitionen: "justified true belief", så skulle orden "truth" och "belief" betyda samma sak, men de gör de ju inte. Vidare anser jag det vore mycket märkligt om det inte skulle finnas någon sanning. Det skulle innebära att vi inte kan hävda följande: Det är sant att... Hitler dog 1945. Talet 4 uttrycker en mindre mängd än talet 6. Vatten består av väte och syre. En människa och en hund kan inte få barn tillsammans. m.m. Det skulle också innebära att t.ex. en elektriker inte behöver skilja på fas, nolla och jord när han drar elen i era hus. Han kan koppla godtyckligt hur han vill. Jag råder er att inte prova.
 12. Det går alldeles utmärkt att arbeta med normalfördelningskuvor vetenskapligt. Det har inte med saken att göra utifrån mina inlägg. Men jag slutar här. Vill inte bidra till dålig stämning. Det var visst för känsligt.
 13. Nej tack. Jag står över den uppgiften. Jag har inget behov av att psykologisera över mina upplevelser. För egen del räcker den subjektiva upplevelsen långt. Jag litar oftast på min intuition.
 14. Liten analys på det hela: Först tyckte du att du hörde skillnad på kablar. I efterhand hävdar du att skillnaden du hörde berodde på förväntningar (Du var biased p.g.a. din trosuppfattning). Därefter jämför du kablar och hör ingen skillnad. Du är nu säkrare på att du har mer rätt än tidigare, för du är inte längre biased. Min fråga: Hur kan du vara säker på att du inte längre är biased? En möjlighet utifrån ditt eget resonerande: Du kanske har läst på lite att det inte är några skillnader på kablar. Någon auktoritet kanske har berättat och förklarar övertygande för dig att kablar är mumbo jumbo. Så, du hör ingen skillnad nu för tiden, eftersom du inte vill höra den (p.g.a. att du fortfarande är biased, men åt motsatta ståndpunkten. Dina förväntningar är alltså motsatta till de tidigare).
 15. Exemplet illustrerar pseudovetenskaplighet, inget annat. Jag måste inte vara psykolog (expert) för att kunna bemöta felaktigheter. Min utbildning, min person, min bakgrund, mitt kön, et.c. är irrelevant för argumentationen.