Jump to content

Amatören

Medlem+
 • Posts

  599
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by Amatören

 1. Vilket får vi inte veta om du inte törs prova! Då får vi leva i okunskap...eller?
 2. Så sant, så bra skrivet! Stämmer väl med min uppfattning också, mer BAS till folket! Så jäkla synd att detta företag inte vill utveckla sin tillverkningsmetod tillsammans med dina produkter. Designen och ljudet i prototyperna är helt outstanding! Ge dig inte, alla "initierade" hejar på dig... Yepp, du har alla ingredienser till ett helaktivt system! Släng ut de passiva filtren (koppla ur) och skaffa ett försteg med inbyggda aktiva filter och DSP och möjlighet till FIR-filter t.ex. Trinnov Audio så har du alla möjligheter till att trimma ditt redan fantastiska system till oande nivåer
 3. Kontorsanläggningen, självklart med egenkonstruerade och egenbyggda högtalare: Måste säga, fanken vad småttingarna kan leverera! Trots ekonomikablar/sladdar
 4. Vad består uppgraderingen av? Har du bara bytt till nyare komponenter av samma värde så är det väl ingen uppgradering, snarare renovering. Har du byggt om filtret så det fått bättre egenskaper än originalet, så är det en uppgradering. Eller?
 5. "Manufacturer: NasotecProduct: Swing HeadshellSupplier: High End City, 96, Hau 3-gil, Paju-si, Gyeonggi-do, 10909 KoreaPrice Nasotec Swing Headshell: $295.00, including the following accessories, YMMV due to currency volatilityPrice, headshell bolts: $17.45 set of 6 bolts, 2 nuts, 4 nylon washers, YMMV due to currency volatilityPrice cartridge leadout wires: $71.78 tested matched pair, YMMV due to currency volatilityPrice M1.3 hex key (allen key): $1.50, YMMV due to currency volatilityArm type: SME 3009; 3012 and similar with straight headshellReviewer: Mark Wheeler - TNT UK and 78rpm tests by David Hoehl - TNT USAReviewed: 2015-2018" Allting går att sälja med mördande reklam ...och ett välsmort munläder!
 6. Jo, jag tror det är standard! Men en Krüssifissadünskonsfinuska är tillval Nej, jag har inga instrument till det, men en grabb med rätt grunkor mätte för något år sedan då grannen installerade en solcellsanläggning. Då kunde det inte påvisas några egenheter. Tror det har att göra med att transformatorstationen jag är ansluten till, ligger bara hundra meter från min bostad och matarkabeln är väl tilltagen då jag har haft en verkstad med bl.a. svetsning och blästring med en jättekompressor som satte i sig en hel flock med ampere.
 7. Kring vecka 30 så får vi veta hur en Österrikiskt tillverkare, med många år i branschen, presterar då en Fronius kommer att ingå i min blivande anläggning.
 8. Självklart Apex! Det är bara fantasin som sätter stopp. Kvar att testa finns ju olika mer eller mindre exotiska träslag (här kan säkert Bebop med sin fantastiska erfarenhet och kunnande av trä ge förslag), plaster finns en uppsjö av, metaller, amalgan (Apex?), keramik (Apex igen?) o.s.v. Men för min del är det nog färdigtestat då jag blev så nöjd med resultatet skithusrullarna ger. Fast...3D-printade skithusrullar av kevlarfiber...
 9. Glöm inte kika på första inlägget på sidan 1! Amatören testar helt ovetenskapligt vidare, denna gång kabellyftare: Kablarna som utgjorde testobjekt används som både nätkabel och inkråm till högtalarsladdar. Med mina helt omusikaliska öron så tyckte jag mig kunna urskilja följande:Ishockeypuckar: Lite gummerat ljud men inte helt oävet.Toarullar: Torrt, rent ljud utan "skit"-tendenser.Glassburkar (tomma): Inte oävet men lite ihåligt, plastigt ljud.Glasburkar (åxå tomma): Lite genomskinligt, transparent ljud.Vinnare? Nja, jag tycker toarullar vinner på grund av sin renhet!
 10. Har det någon betydelse om tråden lindas i höger- eller vänstervarv?
 11. Vad är detta översatt till begriplig svenska?
 12. Funderar, om man testar en oisolerad kabel, bara ledarna som är åtskilda med ex. träblock, kan man då påvisa inbränningseffekter?
 13. Testa att öka höjden med 10cm i taget och utvärdera. En EQ till basen kan hjälpa till med ytterligare "tryck" samtidigt som den kan undertrycka ev. störande noder. Vidare kan jag rekommendera ett brant högpassfilter (48dB/15-20Hz) för att undvika stora membranrörelser och även göra arbetet lättare för slutsteget.
 14. Var kan man köpa NN Zero XLR och vad hamnar priset på? Inte utan att man blir lite nyfiken...
 15. Mycket intressant! Tack Men var är Ikea-kabeln?
 16. Man kanske ska införa begreppet prisvärd! Yepp! Det gäller nog inte bara kablar och sladdar. Tror att lite oberoende konsumentupplysning tillsammans med ordentlig dokumentation skulle vara mumma!
 17. Intressant! Hur ska man tolka dessa mätningar? Mindre förlustfaktor mer kapacitans? Ökad kapacitans mer filterverkan (kondensatorverkan)? Vad har du som referenskabel? Har du testat en vanlig Kjell/Biltema kabel? Bra jobbat! Ser fram emot fortsättningen...
 18. 24U, ett i mitt tycke otroligt intressant inlägg med logiska slutsatser. Tack! Om du inte misstycker så vill jag gärna kommentera och kanske komplettera några punkter ur lågfrekvens (högtalarkablar) synvinkel. För tydlighetens skull så vill jag påpeka att det är mina synpunkter och erfarenheter från högtalarbyggande och yrkesliv. Jag har under 30 år arbetat med konstruktion av punktsvetstänger till företrädesvis bilindustrin både i Sverige och utomlands. Punktsvetsning, då pratar vi låga sekundärspänningar, ca. 5-50V, och enorma strömmar, upp till 50kA vid aluminiumsvetsning. Jämför med gärna med rosttrögt stål som kan bli magnetiskt vid bearbetning då kornen ”dras ut” i en riktning. Se till att undvika skarpa radier! Alltid en bra regel vid förläggande av ledare. Man kan inte dämpa magnetfält, bara leda om. Dämpning åstadkoms med avstånd som du själv påpekar! Tyvärr är inte avstånd bra ur reaktanssynpunkt (växelström). Yepp, håller med fullständigt! När vi pratar kablar så är arean mest avgörande på högtalarkablar och skärmningen helt avgörande på signalkablar. På tal om areor och materialval så drar jag lite fakta om koppar om någon är intresserad: Det diskuteras en hel del runt renhet på koppar, 99,999% syrefri koppar ser man ibland på kablar. I moderna raffineringsprocesser nås en renhet på 99,95-99,99 procent. Man kan säga att all koppar som används för kablar idag är syrefri. Så hur många decimaler som kommer efter ,99 är inte av någon större vikt. För att åstadkomma olika egenskaper hos hos koppar så legerar man den. Ur elektrisk synpunkt så ger en legering alltid högre resistans än den ”rena” kopparn. Mer legering, mer resistans. Ett svårt vägval när man konstruerar svetsutrustning då man ofta använder kopparen till tungt mekaniskt arbete. Vanliga legeringsämnen i koppar är beryllium (Be), kobolt (Co), nickel (Ni), kisel (Si), krom (Cr), zirkonium (Zr), kadmium (Cd) m.fl. Man bör undvika beryllium då detta är giftigt vid ex. bearbetning och beröring. Vanliga föroreningar i koppar, som man vill undvika, är Fosfor (P), Syre (O). De material som är vanligast idag vid tillverkning av olika kablar för överföring av högfrekventa signaler är koppar, aluminium och kopparbelagt stål, kallas ”copper clad steel”, i vissa fall förekommer även kopparklädd aluminium. Av dessa är det bara en som är riktigt bra lämpad för ändamålet, det är ren koppar. Eftersom majoriteten av elektronernas rörelser påstås ske i ytskiktet på ledaren, så är min undran om det finns ett tillräckligt litet och mjukt kopparrör som kunde tjäna som ledare i en högtalar- och strömkabel… Ok, slut på Amatörens svammel!
 19. Översätt till begriplig svenska, tack Det jag menar är om det nu sker en fas(tids)förskjutning så borde man kunna se detta i mätprogrammet man använder sig av, Clio, REW eller liknande. Eller är förskjutningen så liten att den inte är detekterbar? Vad är rätt saker? Nog tusan är väl tids/fas/delay-domänen i lyssningspositionen en av de viktigaste värdena för att göra en icke tröttande högtalare. Det är ju mycket tal om FIR-filter i dessa dagar då man med hjälp av detta kan uppnå en i det närmaste faskorrekt återgivning. Frekvensgången är en annan parameter som, tillsammans med erfarenheter hur man tolkar resultatet, direkt visar hur högtalaren kommer att "låta". Distoration och impulssvar är andra mätbara egenskaper och lägg gärna till impedansen som "talar om" hur basavstämningen ser ut samt vilken "last" högtalaren utgör för förstärkaren. Så med hjälp av dessa verktyg kan man åskådliggöra högtalarens egenskaper, men det viktigaste "verktyget" är öronen för hur man uppfattar slutresultatet. Eller? I mätprotokollet kan man visuellt se distortionen, ju!
 20. Hur lagras energin i atomen? Men om nu detta inte inverkar på återgivningen (i audiobandet) så har väl materialvalet inte så stor betydelse förutsatt att de elektriska egenskaperna, resistans, impedans och "summan" av dessa reaktansen (i en växelströmskrets) håller sig inom rimliga nivåer. Så koppar alt. silver som ledare och PTFE som isolation borde uppfylla alla krav som man kan ställa på en högtalarkabel/sladd. Eller? En tanke, då luft är en så bra isolator, är det möjligt att gjuta in ledaren i typ frigolit som består mest av en massa innesluten luft? Eller är det praktiskt omöjligt? I vilket fall så all heder till Anders65, bra jobbat! Ser fram emot fortsättningen
 21. Men om sladdarna/kablarna stökar till det i i tidsdomänen så borde det väl synas i fasgången och detta torde väl vara mätbart? Ja, Anders 65 har gjort ett jättejobb men jag är inte säker på att dessa mätningar ger svaret på skillnader i hur det låter i slutänden, från högtalarna i rummet. Och hur det låter är väl meningen med denna hobby, eller? En faskorrekt högtalare är väl en förutsättning för absolut välljud och här spelar alla komponenter, före konens kontakt med luften i rummet, en roll. Eller hur? Sedan kan man använda kablar/sladdars olika filterverkan för en ytterligare fintrimning av ljudet från en given anläggning. Men här finns bättre och många gånger billigare verktyg såsom tonkontroller och/eller DSP. I en helt analog anläggning så är kanske tonkontroller den bästa vägen att gå, eller? Sen skulle jag påstå att istället för att lägga stora pengar på sladdar/kablar så lägger jag hellre dessa pengar på akustikfix då det ger betydligt större skillnader på välljudet. Men det får stå för mig!
 22. Oh, det var så lite så! Inget att tacka för. Ha du också ett gott liv.
×
×
 • Create New...