Amatören

Medlem+
 • Content Count

  232
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Amatören last won the day on November 8 2019

Amatören had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Nära Sweden Rock!

Recent Profile Visitors

1 168 profile views
 1. Amatören

  Mickes Musikrum

  Yepp, kommer kanske... Jag med!
 2. Amatören

  Mickes Musikrum

  Jo, så är det! Jag vilseleder ingen! Det är snarare uttryck som ett en kabel låter si och så som är vilseledande! Fel, jag har sagt "passiva filter som kablar". OBS ordet som! I denna mening i betydelsen "till exempel"! Du calle_jr, du som är professorn här (sagt med djup respekt för dina kunskaper), kan du inte ta fram en formel eller ett testprotokoll som kan dokumentera hur en kabel "låter"? Det skulle vara ett revolutionerande dokumentredskap som skulle kunna göra skaparen till miljonär... Jag vill ge ett exempel på hur noga det är att skilja på benämningar och beteckningar: Benämning: Skruv - Betydelse: En cylindrisk kropp med någon form av skalle (huvud) försedd med gänga, undantag pinnskruv som saknar skalle. Oftast benämnd "bult" vilket är felaktigt! Beteckning: Ex. MC6S M8x40 - Betydelse: MC6S=Rund jämntjockt huvud med invändig insexfattning. M8=standard M8 gänga, stigning 1,25. 40=skruvkroppens längd Allt finns beskrivet i EN-ISO standarden. Beteckningen kompletteras oftast med hållfasthetsklass ex. 8.8 och ytbehandling ex. FZV (Varmförzinkad). (Pinne=cylindrisk kropp. Nit=försedd med skalle. Bult=försedd med ett hål eller spår för någon form av låsning typ saxpinne eller segersäkring. Skruv=försedd med gänga enligt ovan. Frågor på det?) (Ja, jag är en Bestmaister och bevarande av ordens rätta betydelse!) Vidare vill jag ge en eloge till AlfaGTV för ett mycket väl utfört filterarbete. Snyggt och ett bra exempel på hur spolar ska placeras för att undvika interferens av magnetfält!
 3. Det var förr det! Hittade denna test: https://www.hifinews.com/content/pioneer-udp-lx800-universal-bd-player Jag har själv en Oppo UDP-203 som jag är riktigt nöjd med, men skulle jag köpt ny spelare idag hade denna Pioneer varit det "självklara" valet för mig!
 4. Lyssnar du med ögonen? Tror ärligt talat du inte hittar något bättre denna sidan 50kkr!
 5. Amatören

  Mickes Musikrum

  Bebop har skrivit i en annan tråd, fritt ur minnet: "I min anläggning, i mitt rum" Innebörden i detta är att t.ex. en kabels filtreringsegenskaper verkar olika i olika anläggningar, ganska självklart egentligen. Detta gäller alla i kedjans ingående produkter. Så att beskriva en kabel med att den "låter ljus" innebär egentligen att den undertrycker bas men släpper fram högre frekvenser mindre filtrerat. I just denna anläggning! En driver är exempel på en apparat som omvandlar elektriska signaler (analoga) till mekanisk energi som via membranet sätter sprutt på omgivande luft med ett ljud som resultat. Detta ljud är i högsta grad färgat beroende på driverns mekaniska uppbyggnad, vilket är tillverkarens avsikt. Så denna del i kedjan SKA låta! Nej, det är inte meningen att jag tillrättavisar någon. Det jag menar är förtydelse! Stoppa en kabel/sladd i örat och tala om för mig hur den låter!!! Herregud! Finns det ingen humor på detta forum?
 6. Amatören

  Mickes Musikrum

  Calle, är det inte du som är ingenjören här? Då borde du veta hur viktigt det är att hålla isär benämningar och beteckningar för att undvika missförstånd! Jag är övertygad att Alfas filter filtrerar och delar på önskvärt sätt då man valt passiva komponenter med särskilda passiva egenskaper, så slutresultat blir att högtalaren får arbeta med en filtrerad och manipulerad signal transporterad genom ytterligare ett passivt filter (kabeln/sladden) till slutförmedlaren som omvandlar den analoga signalen till ett fysiskt ljud som Alfa förhoppningsvis trivs med! Capishe?
 7. Amatören

  Mickes Musikrum

  Men när det gäller passiva filter som kablar så kan man knappast snacka om att ÅTERGE! Snarare filtrerar och transporterar en audiosignal! Så det så! Och HÖR sen
 8. Denna Pioneer UDP-LX800 har allt du söker och lite till! Det sägs att den klår självaste Oppo på fingrarna "Kompabilitetslistan är riktigt imponerande och UDP-LX800 klarar av de flesta format på marknaden. 4K Ultra HD, 3D-Bluray, Bluray, DVD för film och CD, SACD, DVD-audio för musikbiten. Har man samlat på sig en hög med högupplösta ljudfiler finns stöd för FLAC, ALAC, WAV men även DSD."
 9. Amatören

  Hur löser du streaming av egen musik?

  Om det kan intressera någon så kommer här Amatörens lösning till streaming av eget bibliotek: Från NAS via nätverkskabel till Yamaha CX-A5000/5200. Som grafikvisare (häpp!) fungerar TV, projektor, bildskärm eller läsplatta. Hembioförstärkarnas inbyggda musikströmmare fixar, mer eller mindre, alla format. Man kan även välja vad man vill sortera på, mappar, album, artister, genrer m.m. Tack vare de inbyggda högklassiga DAC-chipsen (Ess Sabre 32-bitars) så finns inget behov av extern DAC. Jag har provat några sådana i olika prisklasser men de tillför inget som jag känner att jag ”måste ha”! Det man ”måste” är att ha bra ordning i sitt biblotek på NASen, vara konsekvent i namngivning och filhantering. Ordning och reda gör det mycket lättare att söka av. Rippar till NASen gör jag via dator och företrädesvis via EAC. Jag har provat olika ”serverlösningar” som JRiver, Minim, Plex m.fl. men det enda jag tycker de gör är att ”tröga ner” systemet. Yammans enkla mediaspelare funkar blixtsnabbt och är tillräckligt bra för mig tillsammans med NASens MediaServer. Tidal strömmar jag genom CX-A5200 inbyggda app. Till CX-A5000, som saknar Tidal-app, har jag kompletterat med en billig ”Kina” TV-box som strömmar utan problem Tidal Master, plus att denna box även klarar att strömma film i Ultra HD och de senaste audioformaten som t.ex. Dolby Atmos. Denna är inkopplad med HDMI till försteget. Fantastisk liten manick för 500:- spänn! Jag har även provat att strömma via dator och HDMI-kabel men upplever att ljudet saknar detaljer samt blir platt och tråkigt! Konstigt då det ”bara” är en digitalström...eller?
 10. Amatören

  Rolfens ljudprylar

  Så här ser mina HiFi-möss ut: Men de är så j-a fula så de får hålla till i källaren!
 11. Amatören

  Värre än vi vår värld?

  Undrar vad "True Path Alignment System" och "Pure Roll-insert" motsvaras av i HiFi-världen?
 12. Amatören

  Mickes Musikrum

  AlfaGTV, är det möjligen en Ortofon 2M Bronze som husersr i övre vänsta hörnet? En jäkel att ställa in men när man lyckats är belöningen riklig
 13. Amatören

  Peo's prylar

  En resa jag till fullo kan känna igen mig själv i! Tack Peo för en underhållande och välskriven berättelse och för att du delar med dig
 14. Amatören

  Mickes Musikrum

  Från Wikipedia: Kvalitetskontroll (ibland QC, för "Quality Control") är en process som används inom tillverkningsindustrin för att säkerställa att produkter och tjänster uppfyller köparens krav och förväntningar. Man delar upp arbetet strukturerat i de två delarna: tillverkning och kvalitetskontroll. De olika momenten görs antingen helt separat på olika avdelningar eller integrerat i processarbetet. För att avgöra kvaliteten används ofta en serie mätpunkter, där bedömningen sker enligt en binär skala (godkänd/icke godkänd) eller en flergradig skala (till exempel 1-5). Kvalitetskontrollen görs antingen maskinellt (såsom genom en våg som avgör ifall produkten faller inom godkända ramar) eller av människor. Inom läkemedelstillverkning används exempelvis Good Manufacturing Practice. Ett hästjobb initialt är det men samtidigt så säkerställer det kvalitén på produkterna och stärker företagets namn och ger en motivering till varför konsumenten ska betala mer för "äkta" vara. Det är därför jag efterlyser ett serienummer kopplat till ett tillverkarintyg! Ja, nog så viktigt! Tack! Det är serviceanda!