Amatören

Medlem
 • Content Count

  95
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Location
  Nära Sweden Rock!

Recent Profile Visitors

939 profile views
 1. Mjukvara: REW - Har allt du behöver och väldokumenterat på nätet. Hårdvara: µmik-1 + lämplig PC/Laptop med bra ljudkort (men de flesta av dagens ljudkort duger bra). Angående din filmduk, klä hela baksidan med ex. 45 mm Stenull som du klär med ett "glest" tyg så du slipper damm. Fungerar finfint som takabsorbent när den är uppfälld, som "eko-dämpare" när den är nerfälld. Bakom bänken kan du ställa Stenullsplattor 20-30 mm från väggen. Luftspalten gör absorbenten effektivare. Vidare tillverkar du absorbenter (så stora du har plats med) och hänger på sidoväggarna vid 1:a reflexen. Om du har plats bakom lyssningsplatsen, som bör vara en bit från bakväggen, så kan du prova med stor diffusor och/eller stor absorbent. Lägg ännu tjockare mattor på golvet, gärna från vägg till vägg! Gör klapptesten för att se om ekot dämpats eller gå från rum till rum pratandes i mobilen. Då hör man skillnaden på akustiken tydligt. För att komma tillrätta med bummel-bas föreslår jag att du använder någon form av EQ och/eller skaffar två baslådor (samma som du redan har) och ställer ovanpå befintliga högtalare. Sprider ut basen och motverkar (rätt uppställda) rumsnoderna. För övrigt så håller jag med de som föreslår att du flyttar fram högtalarna en bit. Nu har du redan kommit en bra bit på väg...
 2. Amatören

  uppgradering! Tips

  Tja, det är väl så oviktiga saker som signalkällor, förstärkare och högtalare! Som Daniel påpekar: "Min rekommendation är alltid 50% på kablar." Sedan lägger du resten på dämpfötter så är du hemma! Sitt på dämpfötterna och stoppa kabeländarna i öronen och njut! Skämt åsido, köper du små högtalare som ska kunna spela något som förnimmer att vara bas, stativare eller små golvare, så är oftast känsligheten låg, ca 82-88 dB brukar vara vanligt, detta kräver rejäla slutsteg då filtren äter upp enorma mängder watt. Större golvare, speciellt med flera och stora element i basen brukar ha betydligt bättre känslighet, kanske 94-100 dB, Här klarar man sig med ett slutsteg med hög dämpfaktor, gärna på 800-1000 vid 1000 Hz / 8 ohm eller mer för att hålla konerna i ett järngrepp! Men, men, mer effekt är aldrig fel!
 3. Amatören

  Nya fötter under högtalaren

  Hehe, ok! Det var fruktansvärt dyra tonkontroller! Ungefär som att köpa en Bugatti eller Koenigsegg för sisådär 20-30 mille och bli rejält frånåkt av en Tesla Roadster för en spottstyver i jämförelse! Men det kostar att ligga på topp... Undrar, om du skulle prova mina ishockeypuckar med SKF förkromade härdade stålkulor (ca. 25:-/st) om du fick samma skillnader...
 4. Amatören

  Cyclone! En ny modell är född.

  Det är inga basar, bara mellanregister i 18-tummarnas värld! Förresten, man ska ha ett riktigt stort rum för att placera ut 4st. 18"-subbar... Staplade på höjden i gemensam låda, som dessa tråden handlar om, tar inte mycket mer golvyta än ett par stora stativare gör anspråk på. Eller... Synintrycket blir ett annat dock, för att inte tala om ljudet!
 5. Amatören

  Nya fötter under högtalaren

  Ursäkta, läste jag rätt? 75 200:- för 8 fötter? Herregud...
 6. Amatören

  Cyclone! En ny modell är född.

  För egen del så tycker jag det blir lättare att få till integrationen med övriga register med elementen på samma baffel. Detta utesluter inte att man kan ha separata lådor till elementen. Jämför gärna med Focal Utopia.
 7. Amatören

  Cyclone! En ny modell är född.

  Idag besökte jag den alltid genomtrevlige och välkomnande Double A för att se och, framförallt, lyssna på hans senaste alster, CYCLONE. Snacka om välbyggda högtalare med en riktig fin finish, vit billack kombinerat med vitt skinn. Snyggt! Ljudet, detta fullvuxna och fulländade ljud har jag aldrig hört innan hos Anders i hans stora rum! Här finns högkvalitativ och otvungen BAS ner till underjorden, högupplöst mellanregister och en mycket behaglig diskant. Inget register sticker ut, allt återges lika otvunget oavsett volym. Kort sagt, HighEnd! Jag är i den (lyckliga?) positionen då jag kan jämföra med mina egna fullvuxna högtalare, Fjorgyn. De är ljudmässigt mycket lika men då de har olika fabrikat på element och drivs med olika uppsättningar förstärkare och står i helt olika rum så finns givetvis skillnader. Anders Hypexsteg driver basarna, 9,5” + 18” utan hörbar ansträngning och med utmejslad bas till nivå långt över smärtgränsen (min smärtgräns!). Rörhäcken, Line Magnetic Audio LM-845 IA på modiga 2x22 Watt, driver mellan och diskant med ett mycket behagligt resultat, aldrig hårt, aldrig vasst! Jag har inte hört Alison Krauss, Kasey Chamberts och Boz Scaggs röster så behagligt återgivet förr. Dessa röster kan lätt bli vassa och obehagliga i högtalare och elektronik av lägre kvalitet. Pianot och Anna-Lotta Larssons röst i ”Halleluja” återges så vackert så man får en tår i ögat! Just detta piano och Anna-Lottas röst avslöjar att jag har lite mer jobb att göra på mina Fjorgyn, kanske prova att driva mellan och diskant med en rörhäck... Efter ett flertal låtar i olika genrer kan jag lätt konstatera att den lyckliga kunden aldrig behöver byta högtalare mer! Hur kan man uppgradera perfektion? Bra jobbat och tack för att jag fick komma och lyssna/ Amatören
 8. Amatören

  Cyclone! En ny modell är född.

  Så är det! Kul när man naturtroget, fysiskt och storleksmässigt kan återge de lägre registren utan ansträngning . Det är roligt med fler som vågar bygga fullvuxet! 6,5" baselement, finns det? Det har jag inte ens mellanregistret!
 9. Amatören

  Cyclone! En ny modell är född.

  Snyggt! Nu snackar vi fullvuxna HÖGtalare! Nästan värre än mina... Bra jobbat Double A!
 10. Amatören

  triomio's krypin

  Hehe, ja, man ska inte underskatta placeboeffekten! Hur ofta ser man inte en jättesvindyrkabelmedkontakter instoppad i en billig IEC-brunn (ca.30-60:- på Kjell&Company) och ägaren lovordar "det nya ljudet"! Avsaknaden av tonkontroller blir dyr ibland när man försöker kompensera med kablar och sladdar med olika passiva filteregenskaper... Denna anledning förstår jag till 100%!
 11. Amatören

  triomio's krypin

  Varför en IEC-brunn? Blir ytterligare tre skarvar på vägen! Kabel-kontakt, kontakt-kontakt, kontakt-kabel! Löd in nya kabeln direkt till trafon/strömbrytaren. Minimerar kontaktresistans! Plus att du sparar en sjuhelsikes massa pengar som du kan ha till annat!
 12. Amatören

  uppgradering! Tips

  Tidal Master, mycket bra ljud om inspelningarna är bra. Annars så hjälper inte högupplöst... Börja med slutstegen! Anläggningens motor! Man kan aldrig få för mycket effekt (vridmoment). Det är inte för mycket effekt som knäcker högtalare, det är för LITE effekt! Mycket effekt kopplar greppet om konerna oavsett högtalare. Vill du ha dynamik, mycket effekt! Vill du ha kontrollerad bas, mycket effekt o.s.v. Leta efter slutsteg med en ljudkaraktär du trivs med. Kan tipsa om Emotiva, kraftfulla steg med mustigt ljud. (Vill du ha rörsteg så "måste" du ha hornhögtalare för att få dynamik) Högtalare: Har du litet rum så glöm panelhögtalare, dipoler, då de måste stå en rejäl bit ut i rummet för att inte "kortsluta" sig själva, annars är det den ljudmässigt bästa lösningen. Glöm även hornhögtalare då dessa kräver längre lyssningsavstånd för att ljudet ska "smälta ihop" från de olika hornen. Kvar har vi slutna och basreflexer. Är du "finsmakare" kanske slutna passar dig, vill du ha mer dynamik utan en massa eq så kanske basreflex ger en bättre upplevelse. Jag föredrar alltid stora element till basen då de ger bästa "storleken" på instrumenten plus att de sätter en "kontur" på musiken som inte små element klarar av att förmedla. Så, rejäla golvare med minst 15" (gärna dubbla då det höjer känsligheten i hela systemet!) i lågbasen är mitt råd. Lägg därtill en bra eq så du kan justera bort de värsta rumsresonanterna. Mina fem cent!
 13. Amatören

  Into The Great Wide Open

  Instämmer i hyllningskören! Det värsta jag sett! Storlek går före skönhet! Detta system skulle jag vilja höra! Är det tänkbart att få en inbjudan till nästa utomhuskonsert? Fråga: Vad för driver används i subbashornet? En fråga till: Det påstås att betong "ringer" (stämmer bra med mina erfarenheter). Är detta något som märks av? Om, i så fall, vilka åtgärder har vidtagits för att motverka detta? Eller Leca (bränd lera) lidet inte av detta?
 14. Amatören

  Gå på grönt

  Intressant! Fråga från en Amatören: Är den analog eller digital i signalöverföringen?
 15. Amatören

  Raspberry Pi i hifi-system

  Kul! Ska bli intressant att höra din utvärdering. Snart dags för en balanserad dito?