Amatören

Medlem+
 • Content Count

  315
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Amatören last won the day on June 15

Amatören had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Nära Sweden Rock!

Recent Profile Visitors

1 335 profile views
 1. Undrar varför RIAA:t inte har analoga mätare istället för digitala displayer, om man nu ska klaga på designen? För 400k så borde det vara en baggis att integrera någon/ några mätare så det blev lite harmoni i designen...som det ser ut nu så är en apparat lite skönt "gammaldags" till designen, medan den andra mest ser ut som en mishmash av hypermodern och nostalgisk. Var och en för sig är supersnygga, men tillsammans?
 2. Det är vad en passiv komponent sysslar med, ja Då, förslagsvis, så sätter man tillbaka föregående kabel innan man börjar "skruva" Då vrider man på knapp (vred) C! Detta är ett jobb för vred D! Ok. Jag vet en del som bygger kablar och säljer dyrt som också helt uppenbart saknar teknisk kompetens! Men de har en fruktansvärd svada och "övertygande" argument som gör att de lyckas sälja en lakrits eller två! Inga namn, ingen ska hängas ut! Mitt råd: Lita på dina öron, inte andras argument! Var och en blir salig i sin tro! Själv så föredrar jag en sladd som påverkar återgivningen så lite som möjligt! Är det någon som eftersträvar det? Tänk på ELC-kurvan! Det verkar som ett sunt tankesätt, tycker jag Jag hoppas ni kunniga medlemmar som läser detta tar det från den skämtsamma sidan (jo, lite allvar finns också) och ger mig lite "gillande" också!
 3. Jag uppfattade hela ditt #5857 som en sågning, kanske fattade jag fel. Ber i så fall om ursäkt. Jag trodde du fortfarande var öppen och nyfiken på vad den digitala revolutionen hade att erbjuda, men är du nöjd så är du För en som inte tycker om att prylar"färgar", filtrerar, och sätter sin prägel på ljudet, så finner jag detta märkligt. Jag har sagt det innan, en kabel/sladd har inga magiska egenskaper! Det är en i högsta grad passiv komponent med olika passiva filtreringsegenskaper beroende på kabelns uppbyggnad och terminering. Den tillför inget, bara dämpar/tar bort, alltså filtrerar. För det mesta så kan man åstadkomma detta med en liten försiktig vridning på tonkontrollerna eller i DSPn om sådan finnes.
 4. Det var min tanke också, så är du intresserad så ställer jag upp! Masstillverkning som ger billigare, men för den skull inte nödvändigtvis sämre apparater, kontra exklusivitet, fåbyggda, med fantastiska höljen och finish men inte säkert bättre byggda och med bättre komponenter. Kan bli en spännande match som kan ge många tankeställare och funderingar åt "båda hållen", så att säga
 5. Men: Tänkte bara...men det blev fel! Jo, jag tänkte det skulle vara intressant att prova min älskade yamma i din anläggning för att utröna hur bra den är! Kanske den överraskar, kanske inte... Men du har redan sågat den, så ok! Någon annan som har en HighEnd-anläggning som är nyfiken på att testa? Inom rimligt avstånd från Sweden Rock förstås!
 6. Hänvisar till Stereophiles test av AK6 och John Atkinson. Kollar man in mätningarna så är impedansen alltifrån under 3ohm till över 20ohm! Och frekvensgången ska vi inte tala om! Enligt min mening så måste det till ett strömstarkt slutsteg för att kunna hantera denna impedans. Vidare som Johns slutord säger, Citat: Multiway loudspeakers with horn-loaded drivers but a flat baffle can be made time-coincident with digital signal processing. As the Klipschorn has separate input terminals for each of its three drive-units, I can't help wondering what a fully DSP-corrected, tri-amplified version of this loudspeaker, with the high sensitivity coupled with optimized step and frequency responses, would sound like.—John Atkinson Slut citat. Så gå över till en DSP med aktiv delning (ex. Xilica) och tre rejäla stereoslutsteg, så har du högtalare lååång tid framöver!
 7. Jo, ser du Bebop, "min" Yamaha CX-A5200 innehåller allt du räknar upp utom kaffekokare! Om vi håller oss till 2-kanal så kopplar du in din vinylspelare, eller om du föredrar yttre RIAA, till Yamman och dina VTL slutsteg, givetvis balanserat hela vägen, trycker på "Pure Direct" knappen på fjärren. Denna kopplar förbi alla digitala kretsar och stänger till och med av displayen, allt för att minimera påverkan på signalen! Luta dig tillbaka och njut Om du däremot trycker på "Straight" så har du tillgång till bl.a. tonkontroller! Lägg till ESS SABRE PRO Premier DACar (ES9026 PRO) och speciell strömförsörjning byggd för att ge nämnda DACar optimala arbetsvillkor och en byggkvalitet i HighEnd-klass (vad detta nu är). Det finns en orsak till att den är en testvinnare som piskar många betydligt dyrare försteg. Om du är nyfiken på vad "den nya tekniken" erbjuder, så kan du få låna mitt försteg och testa i din rigg!
 8. Denna funktion i t.ex. Yamaha CX-A5X00 borde göra dig lycklig, Bebop: Funkar överraskande bra, breddar lyssningspositionen ordentligt! Även i stereo...
 9. Hehe, finns det verkligen plats för humor i ett så allvarligt forum som Euphonia? Det här med HiFi, det är allvarliga saker! Förolämpa min fru, våldta min dotter, sno min bil...men rör inte min stereo, då blir jag !
 10. Ta bort dörren, problemet löst! Eller byt ut glaset i dörren till ett svart insektsnät, syns inte och ger 100% ventilation En så vacker pjäs ska du inte gömma!
 11. När jag läser om inläggen i denna tråd så gör jag en liten reflektion om att "färga" ljudet: Alla komponenter i kedjan har en påverkan, filtereffekt, av ljudåtergivningen. Alltifrån vinylspelare, CD, Bluray, bandare, mediaströmmare, RIAA, DAC, försteg, slutsteg, aktiva/passiva filter, elementval, lådans utformning, uppställning, fötter, sladdar (kablar) och rummet. Vidare har vi transistor- eller rörbyggda eller en kombination av dessa, klass A, A/B, D slutsteg med olika drivning o.s.v. "Alla" i detta forum är tämligen överens om att byter man ut en eller flera av dessa komponenter till andra så påverkas ljudet (Varför byta annars?)! Då har jag en stilla undran, hur är det möjligt att införandet av en kraftfull DSP i kedjan är att betrakta som att nedgradera till Mid-Fi då denna manick kan göra, som Daniel säger: Nä, de som inte tror en bra DSP, trollerilåda, kan göra underverk, pricken över i, höja anläggningen i njutning, har aldrig lyssnat på en korrekt justerad frekvens- och fasgång! 3-dimensionalitet och "släpp" är något enastående! OBS! Mina erfarenheter, uppfattning och tankar!
 12. Med dessa prylar så krävs en flock med foton!
 13. Apropå Mid-Fi och Hi-End, kommer ni ihåg skandalen: Här kan man verkligen tala om att höljet kostar! Från $500 till $3500! Snacka om att maskinbearbetad aluminiumplattor är dyrt! Plus att den blev THX-certifierad samtidigt Undrar hur många fler som gör likadant?
 14. Apexorca, eller är det Apex orca (dödlig späckhuggare)? Jag respekterar men delar inte alla dina åsikter. DSPer består av en h-e massa elektroniska komponenter, liksom alla(?) andra apparater i kedjan före högtalaren. Dessa, liksom alla digitala apparater, innehåller även en h-e massa mjukvara, så även dina High-End apparater, som ska lira ihop så slutresultatet blir ett brett leende hos innehavaren (lyssnaren). Om vi går till bilvärlden och ser var den mesta utvecklingen skett, så är det med digitalt styrda insprutningssystem och övervakning av förbränning m.m. Resultatet har blivit betydligt mer bränsleekonomiska, renare motorer och transmissionssystem. Sätter man sen turbo på härligheten... (Ferrari var länge en motståndare till tubomatning med motivationen att gasresponsen blev sämre, men lanserade snart en turboförsedd motor med motiveringen att man hade löst problemet med fördröjningen vid gaspådrag. Vad hade man gjort? Jo, satt en elmotor som drivning av turbon istället för avgaser! Enkelt och effektivt! Idag tror jag många prestandatillverkare kör med en kombination av bägge sätten.) Ovan svammel, menar jag, kan direkt översättas till HiFi-världen! Men Apexorca, din ovan mening väcker, i alla fall hos mig, frågan: Vad är Mid-Fi resp. High-End? Jag läser i alla fall in: Dyrare prylar=mer High-End (vad nu detta är)! Jag, som gammal konstruktör, kan många gånger beundra design, hantverk, maskinbearbetning och slutlig finish hos en produkt! Detta berättigar många gånger ett högt pris men säger inget om kvalitén på innehållet. (För länge sedan läste jag i en Teknikens Värld om en välrenommerad biltestare som fick frågan: - Om du skulle köra mellan Malmö till Stockholm och får välja mellan en Ferrai, Lamborghini, Lotus eller en Porsche, Vilken skulle du ta? - Porschen! Då skulle jag vara säker på att komma dit!) Detta skriver jag under på! Inte alla element har upphängningar av gummi! Det jag menar är att självklart är det elementen i en högtalare som åldras fortast. Mekaniska komponenter har den egenskapen, de slits när de används!