Jump to content

Engelholm Audio

Branschmedlem
 • Posts

  3 861
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  17

Engelholm Audio last won the day on November 12 2019

Engelholm Audio had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Blekinge

Recent Profile Visitors

21 366 profile views
 1. EnmA 15H kommer ur ett kundprojekt! Med referens till Jokk8 och arbetet med element ur PA världen, så fick jag förtroendet att bygga en rejäl 2-vägskonstruktion med 15" bas/mellanregister på 99 dB's känslighet och ett 1.4" horn med herre-jösses-känslighet. Målet va solklart - skapa en tvåvägare med passivt filter, med ett Engelholm Audio sound, som så bra som möjligt ska stå på egna ben. Sagt och gjort! EnmA 15H levererar direktkoppling till inspelningen, på ett inom hifivärlden, ovanligt sätt. Ögat tror inte örat, eftersom detaljer och 3D är ruggigt bra. På ena bilden ser vi en underbar matchning, med Engelholm Audio Lok ( @Simon76 sub i ett tidigt test/prototype-stadie)! Bildens proportioner lurar ögat, btw. Känsligheten är verklig. Volymratten på Devialet hamna 8-12 dB lägre än för "normala högtalare"...men vill man är det ju bara att fortsätta vrida upp!
 2. De stora företagen är riktigt duktiga på sin sak och jag kan inte annat än buga mig inför den stora, industrialiserade process/tillverkning de har smort upp. Jag har tidigare nämnt att högtalare som "produkt", är en cementerad, stel och ganska fast sak. Visst kan man i vissa fall justera diskantnivån eller trivialt ändra basnivån...men i övrigt är det så att säga cementerat. It is what it is, för att citera Trump. Det är väl här jag känner att jag kan fylla en roll, genom att erbjuda större flexibilitet både under utvecklingstiden men även efter färdig produkt, genom förändringar, uppgraderingar, anpassningar, etc. En bra och intressant fråga.
 3. Gös minsann. Känns som slöseri? Men härligt lyxigt. 🤗
 4. Se nedan... På det sättet är @Simon76 rum tacksamt. En förhållandevis enkel akustikreglering till basen gjorde massor av nytta och inte speciellt stora eller många basproblem finns kvar. När vi testade med modellen RAW så blev det väldigt lätt, väldigt bra ljud utan speciellt mycket placeringsjobb. Samma sak med Lok basarna. Men självklart kan man optimera vidare och flytta lådorna inom de praktiska ramarna. Elementet är 280 mm i (yttre) diameter men mest intressant är Sd (membranarea) som är 363cm2 tillsammans med en slaglängd på nästan 1½ cm Vidare är det ca 55 liters, portad låda avstämd till 25Hz. En stabil låda, stagad och dämpad och med en hel del småtrix som ger det lilla extra... Och här har vi (eller snarare ni) haft olika mål, men som ändå realiserades snarlikt (komplettera med subbar). Elementval utgår från en rad kriterier, så som praktiska krav på storlek/estetik, baffelstorlek, lådvolym/dimensioner, effektkrav, hur den ska integreras till (i detta fallet) stativarna och självklart kommer priset också in i bilden. Med det sagt så är det en hel del "lätta" och objektiva saker klara. Den andra dimensionen är såklart svårare och kräver god kommunikation samt erfarenhet för att kunna svara på önskade ljudupplevlser, ljudmässiga kvaliteter, snärtighet, etc.
 5. Tack själv @Simon76! Resan innehöll de flesta guldkornen som kundunika projekt kan ha och resultatet, Engelholm Audio Lok, driver fram musiken och är ett estetisk självklart tillskott i rummet.
 6. Viss förbereder sig genom att hugga och stapla ved...andra har andra lösningar. Din "investering" ser ju ut som en stjälpt kubikmeter, typ!
 7. Verkar som att Troels server inte kör med HTTPS vilket Euphonia's server (korrekt) inte tycker om. Har gjort ett försök att fixa detta, för just mitt inlägg.
 8. Troels har byggt en (ny) påkostad och avancerad 2-vägs stativhögtalare baserat på elementet vars upphängning "väcker känslor" (även hos icke elementnördar). Elementet är resultatet av ett gäng (mer och mindre galna) danskar under ett företag som heter PURIFI. Elementen (finns ett fåtal modeller) är genomarbetade och kvalar lätt in i toppskiktet med Scan Speak Ellipticor, SB Acoustics Satori/teXtreme, Accuton's Cell, etc. Basporten har ett gammalt knep (som jag tror Sonus faber försökte återclaima fast såklart med ett nytt snyggt namn) i att pressa ner resonansfrekvensen ytterligare lite djupare, med djupare bas som resultat. Snyggt? Nja...men effektivt, ca 10 Hz djupare avstämning. http://www.troelsgravesen.dk/Purifi-6R.htm
 9. På min facebook-sida (här också nån stans?) så skrev jag om "när teorierna inte alltid stämmer". Poängen är att teorierna stämmer men att dom ibland inte modellerar tillräckligt många aspekter och att därmed en teori och en verklighet kan skilja (men teorin stämmer ju ändå). I ovan nämnda dokument från AP så framgår ett sådant exempel tydligt:
 10. Via Linkedin fick jag tag på Audio Precisions' Application Note "Loudspeaker Electroacoustic Measurements". 33 sidor, som både är lättlästa men bitvis lite mastiga. Man kan få tag på den här, men via ett login: https://www.ap.com/download/appnote-loudspeaker-electroacoustic-measurements/ Distorsion tar även upp rub and buzz vilket va nytt för mig: Glömde ju nästan: Här tas svenska Svantes Basta!/Tolvan/Edge upp hos prestigefyllda AP! Nyttig läsning, mkt repetition men en hel del godsaker att ta till sig och praktisera.
 11. Med betong eller andra hårda väggar slåss man mot en känd och tydlig fiende, vilket är bättre än inversen.
 12. De som inte tycker om Amarone, tycker fel och/eller har fel mat till. Det e sen gammalt.
×
×
 • Create New...