Jump to content

Engelholm Audio

Branschmedlem
 • Posts

  3 921
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

Engelholm Audio last won the day on May 19

Engelholm Audio had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Blekinge

Recent Profile Visitors

22 085 profile views
 1. Jag har varit slarvig med pastarätter tidigare. Aldrig givit det en chans. Sista kvartalet har jag dock hittat hem och denna variant går det att äta sig mer än mätt på. 🙏
 2. Arken 2008 hade jag Nordostkablage till mina Engelholm Audio Mino. Mitt erbjudande va att man fick högtalarna på köpet, när man köpte kabelpaketet! http://euphonia-audioforum.se/timbre/mapp5/Arken06172.JPG
 3. Jag har tidigare nämnt SB Acoustics 2.5" tums dome-mid samt deras textreme-membran (tillgängligt från 13 till 19 cm element). 2.5" dome'n får idag anses som ett lite udda element, när lösningarna oftast parar 1" med 5-6" eller 1" med 4-6# med 8-12". 2.5" kan på pappret verka lite onödigt, men målet kan sägas vara det mest känsliga området, från ca 500 till några kHz. Även Scan Speak, med sin kostsamma Ellipticor, har en dome med snarlikt syfte. https://sbacoustics.com/ 7½″ SATORI MW19TX-8 är ett lite större element som säkert går att använda i en 2-vägare, både 7½'ren och diskanten kommer pressas uppåt respektive nedåt och detta i ett öronkänsligt område. Elementen kommer betee sig högst olika, risk för tonala skillnader och ljudliga karaktärer. Lösningen är såklart en "filler", som SB kallar det, vilket är 2½". Observera att ytterdiameter än 13 cm, dvs ett par, tre cm större än vanliga diskanter - även om det såklart är membranarean som är det mest intressanta. Size matters. Så varför skriva om gamla grejer i en nyhetstråd? SBAcoustics, SBA-7MD by Troels http://www.troelsgravesen.dk/SBA-7MD/sba-7md-1_1200.jpg http://www.troelsgravesen.dk/SBA-7MD/drivers.jpg http://www.troelsgravesen.dk/SBA-7MD.htm En ytterst spännande och relevant konstruktion baserat på ovan nämnda element, plus en diskant (såklart). För ovanlighetens skull en transmission line vilket får mig att tänka på TDL RTL-3'or som i slutet på 90-talet lockade mig MASSOR (även om valet för mig till slut föll på Sonus faber...innan jag började bygga själv).
 4. Jag har ju både sett och lyssnat på dessa och måste skjuta in att ljudet inte lämnar mycket annat att önska!
 5. Jag har samma modell (fast röd). Väldigt snabb och (därmed) riktigt praktisk. Ingejören i mig uppskattar test/mät-protokollet som verifierar kallibreringen på typ tiondelens grad! Jag använder den för att kolla rätt temp på ädlare nötkött, fläsk/kyckling för att va säker, samt olja när jag "tränade upp mig" i att frittera i olja, i kastrull, på (induktions-) spisen.
 6. Jag hade kusinen, Flipper 670DC, ett par somrar. Så härlig båt och är säker på att detta blir bra för er!
 7. Ja...8-10 st borde ju funka finfint. Nu är jag inte 100% påläst på Marten's modeller, men tror de har modeller med BD50, alltså ett betydligt mindre element (med annan funktion, värt att nämna).
 8. Kraftiga ord för en olja som ABSOLUT smakar någonting. Men spännande att det finns sorter där du upplever högre grad av smak! Jag testar gärna.
 9. + kyckling, vitlök, soya, cachewnötter och blandade (krispiga) grönsaker. Ris eller nudlar till detta. Tajming är nyckeln till perfektion. Men det är bara att köra på, träna och tune'a.
 10. Åhh tvi sjutton. Lider med dig. Håller med. Jag kanske sparkar in öppna dörrar, men sesamolja är grymt bra i wok. Doft och smak i helt egen liga...och det finns även en del spännande smak-kombinationer utanför wok'andet med denna olja jag kan rekommendera. Denna kör jag (utan att ha gjort några vidare undersökningar/tester) :
 11. Accuton dras (/har dagits) med elaka rykten och har gjort under en tid. Verkligheten visar dock att de "are still going strong" och hurvida ryktena är sanna eller ej, spelar mindre roll när företaget fortsätter att leverera och för en ytterst saklig och proffisionell dialog via email och telefon! Man känner deras passion för högtalarelement via text och tal! Och som man levererar! BD 90-6-727 Diamond DOME Midrange Med "unique 20 carat diamond dome" är det i materialväg något extra och unikt... ...men matrial i sig är inget bevis, om inte "the pudding tastes good". I detta fall vittnar andra objektiva egenskaper om att det är "bra skit"! Känslighet på 92 dB trots hög impedans, låga 8 grams rörlig massa, högt BL trots låg talspoleinduktans...och listan fortsätter! Här tänker jag direkt en kombination med diamant-versionen av Accutons C25 (BD25) för ett magiskt mellan/diskant! Och för att få lite klös i det hela, varför inte dubbla åttor (eller nior, i Accuton-dimesioner). Har man "platsen" så är såklart 4 st åttor helt rätt, med tanke på känslighet. Delning vid ca 350 och 3-5kHz...och jag tänker i första hand inte på halvsunkiga filterkomponenter... Bara dessa råvaror gör att denna maträtt kostar som en mindre bil - men vad ska man med en liten bil till? Sommarprojekt?
 12. Det är coola (och lite dyra) element! Det är inte dumt. Dock rekommenderar jag att man tvärställer förstärkningen, alltså orienterad enligt de två stagen. Det är också klokt/viktigt att låta elementet kunna andas fritt bakåt. Med tjock baffel, betyder det att man kan behöva 45-fasa insidan. Jag provade MLTL för nåra år sedan, med ett resultat som blev "okej" men inte mer. Har en känsla av att ditt projekt kan lyckas bättre. Givet MLTL, så skulle jag förorda stag i topp ock botten också, för att spjäna emot. Stag i samma orientering som front.
 13. Coolt. 3.5- eller 4-vägs med andra ord. Då har jag inget att anmärka på. 👍😊
×
×
 • Create New...