Engelholm Audio

Branschmedlem
 • Content Count

  3 586
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

Engelholm Audio last won the day on September 11 2018

Engelholm Audio had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Blekinge

Recent Profile Visitors

19 864 profile views
 1. För 99% av alla högtalare ser det illa ut...iaf för ögat! Stegsvar är ju en "liknande" mätning där ögat blir förvånad att vi ens känner igen vilken låt det är: Input: Exempelbilder: Med några få undantag: Mätningar från Stereophile.
 2. I din analogi måste du ju kompletteras med ett annat grytlock där du (med tårna?) filtrerar bort lågfrekvenser för att de två locken tillsammans ska summera till en helhet. Sen ska du jämföra olika branta delningar mot varandra - hur tydligt du hör skillnader i övergången mellan, låt oss säga borstad rostfritt lock mot lackat lock.
 3. Grön och orange, visar på just detta - en flack delning gör att elementen "lämnar över" till det andra över ett brett område. Jag tror att olikheter mellan 2 element, kan bli mindre påtagliga genom flack delning. Men jag gissar...
 4. För mig verkar det mest rimligt att köra med basar i öppen baffel till ett par Maggisar. Gissar att det förenklar integrationen - att köra på samma princip! Ett par Dipole15 http://aespeakers.com/shop/dipole/dipole15/ Tillsammans med Hypex FA501 som sköter delning samt EQ/trimning mot rummet.
 5. Engelholm Audio

  Engelholm Audio information åh youtube (Chronicals 1/1 -19)

  Ja då krävs en delning någonstans mellan 800-1400 Hz och det är det inte många vanliga/traditionella (dome) diskanter som fixar.
 6. Engelholm Audio

  DIY, Troels, Atell

  Ahh - ja jo det är endast ett fåtal som spelar så djupt. Spelar diskanten djupt så finns ju chans till låg distortion (eller omvänt, att pressa en diskant som inte kan spela 800 Hz till att spela 800 Hz ger dist). Detta är, enligt mig, en bidragande orsak att kunna dela flackt! Det tester jag gjort med 1a ordningens filter pekar på just detta - eller att man helt enkelt inte kan spela så högt. Mm...- 5 nästan -10 dB är kanske lite värre än normalt men kanske en tradeoff att diskanten å andra sidan går djupt. Helt rätt! Det eliptiska är för att få bort/reducera symmetri-resonanser.
 7. Engelholm Audio

  Kvalitetsbrist eller är jag petig?

  1 mm felplacerat högtalarelement. Eller
 8. Engelholm Audio

  DIY, Troels, Atell

  Ja, fast din röda är min gröna med skillnaden att min är filtrerad och din är råmätning (precis som de andra elementen är, i "din" graf) - men det är vi kanske överens om? Förstår vad du menar, men reagerar själv inte på det, eftersom jag upplever att det snarare är en regel att det ser ut såhär; svag avrullning över 10kHz. Undantagen finns såklart och inte sällan är det diskanter med en resonans uppåt 20kHz vilket hjälper till att få upp översta frekvensområdet. I ärlighetens namn ska sägas att jag inte har statistik som stödjer mitt påstående, men en snabb googling på stereophiles mätningar stärker min "känsla/erfarenhet".
 9. Engelholm Audio

  DIY, Troels, Atell

  Hur menar du output ner till 800 Hz? Jag tittar på denna mätningen (grön är diskant inkl filter): ...och tänker att filtreringen börjar jobba från ca 6kHz....sen faller det flackt (ca 6dB/oktav, såklart) vilket ger -15dB vid 1kHz och -25 vid 500 Hz. Under 1kHz faller det brantare beroende på diskantens egna tapp, så att säga. Ja det är en intressant slutsats. Jag kan spekulera i att högre ordningsfilter är lättare att, via mätningar, se/gissa vad som är bra/dåligt och korrelationen till subjektiva intryck är hög/stor/bra (så är det för mig, iaf). Med enklare filter, är det svårt att sia om vart hörselgränsen går, för-/nackdelar...t.ex. kan man nog få snarlik mätning/simulering genom olika val av motstånd och (parallell-motstånd) men det är via örat som det måste finetune'as? Jag vet inte - bara spekulerar... Vad får dig att tänka supertweeter? Min åsikt är att jag också finner modellerna väldigt intressanta! Att lyssna vore kul! Jag är i viss mail-kontakt med honom. Jag har inte fört lyssningsdate/möte på tal nån gång...än.
 10. Försenad mellandagsrea! Första paret Engelholm Audio Jokk8 i bra skick (demo på 1 mässa och i 1 butik). 29'900kr inkl Coda feets.
 11. Engelholm Audio

  Gott nytt år.

  Slog min tårta med 25 skott för 149kr. Fortsatt gott nytt 2019 på er!
 12. Engelholm Audio

  DIY, Troels, Atell

  Port å slavbas e inte så stor skillnad. 10 å 11 tum skiljer inte mkt i area (vilket e det intressanta tillsammans med linjär slaglängd). 1 eller 2 portar behöver översättas till area för att jämföras. Jag e väl lite avtrubbad... 🤪
 13. Engelholm Audio

  DIY, Troels, Atell

  Kaiser tänkte jag inte primärt på, men förstår din tankegång, Octavia. För mig för dom tankarna till dina högtalare, @calle_jr! Verity!
 14. Engelholm Audio

  DIY, Troels, Atell

  Lagom till nyår publicerades ännu ett "monster-bygge" med godsaker så som banddiskant, Elipticor, slavbas, Skaaning/Flexunits 10 tums bas. @calle_jr bör väl känna igen grunddesign, kan jag tycka! Enklare filter får man leta efter - men märk dock att impedansen är låg (!) eftersom 7 tums och 10 tums är parallellkopplade under L2/C2's Fs. Därför ges möjlighet till biampning (när det för en gångs skull ger något)! http://www.troelsgravesen.dk/ATELL-3.htm