Engelholm Audio

Branschmedlem
 • Content Count

  3 702
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  17

Engelholm Audio last won the day on November 12 2019

Engelholm Audio had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Blekinge

Recent Profile Visitors

20 511 profile views
 1. Engelholm Audio

  Loppis: wbt, nordost, Dr Feikert, Peerless, AE,

  GA Project FC 3 Mikrofoner Kuddar SD fötter, svarta, etc Elektronik-komponenter Batterieliminatorer WBT x 8 WBT rca Kimber Cardas Cross link XLR Nordost Strumpor/skärm/krympslang NordOst Pulsar EA Coda (få kvar) Peerless SLS 4" 830855 Accuton C51 Scan Speak discovery 15W/4424g Mundorf AMT19 AE TD8s-M FaitalPro 4" Tymphany 2" Skivspelar-låda tonarm, 2 x lager, motor Dr Feikert protraktor
 2. Engelholm Audio

  Euphonia back in business

  Det är det ultimata tecknet på service-anda: medan ni sliter med att få igång allt, och vidareutveckla så får vi andra ett tack för att vi "orkar vänta".
 3. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Förstår din poäng, men tycker den är lite för endimensionell. Alltid bra med tester! Mina erfarenheter är att man vinner vissa kvaliteter men förlorar andra, vid högre delningar. Fördelar med lägre ordning, och kanske 1a ordningen i synnerhet, är vågformsåtergivande. Tror @calle_jr hade något test med en signal som gått igenom olika ordningar. Bra hörlurar är en (av flera) vettiga test-strategier. Haha!
 4. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Jag förstår resonemanget men vet inte om man (/nån) kan ge ett objektivt och tydligt JA/NEJ. Motargumentet, som jag själv brukar föra, är att de två elementens olikheter mildras (eftersom båda spelar "mycket", i dB räknat, samtidigt) och sprids ut över en större range. Med brant delning låter ena tonen från mellanregistret och nästa (högre) ton från diskanten. Härligt!
 5. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Nu har Troels gjort ett test på denna diskant och fler mätningar brukar som oftast ge en bättre bild. Ser man till helheten, verkar det vara en diskant som ändå är värd att jobba lite med. Ser man till CSD så är det en "tyst" diskant. Hela "sanningen" här http://www.troelsgravesen.dk/ScanSpeak_D2104-712000.htm
 6. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Visst är det så...men man bör ju ta en titt på hur svårt det är i det tänkta frekvensomfånget - hur många watt lägger du i 2-20kHz området? Tuffare är såklart under 100 Hz, där det lär gå åt tiofalt effekten. Vid aktiv drift så är impedanstopparna ett icke-problem, map delning. Det är vid passiva filter som en "orolig" impedansgång måste hanteras och än värre blir det som här - vid atypiska oroligheter. Jag tror också på ca 3kHz delning, men här börjar vi därmed pusha kraven på mellanregistret! Ang branthet, så är det alltid en balans...jag ser inget egenvärde i högre ordningar, tvärtom...det är ett nödvändigt ont i vissa konstruktioner. Naturligt avrullande är ju alla element, både uppåt och nedåt! Problemet är att såklart att dist och/eller andra kvaliteter (spridning, t.ex) blir lidande. Man kan ju spekulera...men en stor marknad är OEM, där företag går in och beställer egna specar (jag gör det för vissa element, t.ex). Detta görs ofta med ett standardelement som bas (istället för att börja från scratch, vilket marknadsmaterialet kanske ändå säger ) och på detta sättet så skapar ju ett högtalarelementföretag en marknad till sig själv.
 7. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Att den är under 3 ohm är inget problem i min värld, eftersom den i 9 fall av 10 behöver dämpas och då kan man gått lägga till några ohm. Sen är ju effektkraven <2kHz högst rimliga så inte ens 3 ohm är något större problem för en förstärkare. Din analogi med Martin Logan förstår jag inte...eftersom denna diskant inte sjunker i impedans för höga frekvenser (likt ML gör)? Men visst, allmänt lite låg impedans är det väl i båda fallen. Mitt öga fastnar på den atypiska impedanstoppen vid resonansen(/erna) mellan 500 och 1'000 Hz. Detta blir oftast klöddigt att hantera filtermässigt - om än inte olösbart.
 8. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Äntligen nytt från Scan Speak Bas/mellanregistret är ett kul tillskott som med 5 mm slaglängd och övrigt sansade parametrar (om än litle högt Qts) lär ge riktigt imponerande (bas-) ljud ur en stativhögtalare Frekvenssvaret lämnar lite att önska och man kan tänka sig lite lätt coating vid upphängningen, kanske. 4 ohmaren är nog att föredra för annars blir känsligheten lite väl fjuttig. Tyvärr verkar infästningen vara lika dålig som på de "gamla modellerna" 18w där mm precision krävs för elementhål och skruvhål. Dåligt, faktiskt. Diskanten är säkert bra men jag har en aversion motdylika impedansgångar. @Transient Design observera CMS! 2.2...
 9. Tillfälle att köpa ditt par av Stardust, i detta fall ett förseriepar. Mercedes metallic-grå. I "fel" ljus syns skarv i lacken (rättat i produktions-ex). I övrigt är detta ett helt perfekt och produktionsmässigt par. "Stardust is a concept model which means that its design is sprung from a special interest. Curiosity drives me and in case of Stardust it was the ambition of “lowest coloration from crossover artifacts” that drove the design. Stardust has, quite uniquely for a three way speaker, a first order crossover for high-pass and low-pass, for all drivers. " https://www.facebook.com/Engelholm-Audio-Hifi-Made-in-Sweden-694607437552540/?ref=bookmarks http://www.engelholmaudio.com/stardust.html 11'900kr utan emballage. Frakt hem inom 200 km från Karlskrona ingår.
 10. Engelholm Audio

  Engelholm Audio information åh youtube (Filter, 3 nov 2019)

  Lite ledigt och jag kan ta några steg framåt på en stativare som ska anpassas så att den funkar väggplacerad eller en mer fri, ”hifi-placering”!
 11. Engelholm Audio

  Youtube favoriter

  En otrolig sånginsats och med en charmigt (bitvis) dålig engelska.
 12. Det är väldigt likt hur jag ser på och relaterar till mätningar. Jag får ofta en känsla att detta missuppfattas i diskussioner ”mätningar vs lyssning”.
 13. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  För Cms ligger ju en klassiker bra till, Scan Speak 18w/8545 https://www.hifikit.se/media/attachment/file/1/8/18w-8545-01.pdf Cms på 2.3! ?
 14. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  När man tror att året är slut, så kommer ett sista projekt från Troels! Äkta 93 dB's känslighet och en fin konstruktion med 2a ordningens filter och fin tonkurva. ...och impedans över 5 Ohm: Nån rörfantast med smak för old school i ny modern tappning som blir sugen?