Engelholm Audio

Branschmedlem
 • Content Count

  3 670
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

Engelholm Audio last won the day on May 7

Engelholm Audio had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Blekinge

Recent Profile Visitors

20 230 profile views
 1. Engelholm Audio

  Mästarmöte har en vinnare!

  OT, men Ericsson, Volvo och ett "elbolag" (har glömt vilket) har gjort ett test och en prototyp för att lösa detta problem. Lösningen är rätt enkelt, där man som användare får ange när man ska ha sin bil...lite som schemaläggning, så att säga. Centralt tas alla önskemål emot och automatiskt distribueras laddningen för att sprida lasten. Detta tar absolut bort peaken, men om det räcker för helheten eller inte, är en annan fråga.
 2. Engelholm Audio

  Mästarmöte har en vinnare!

  Hmm...förstår inte hur du kommer till den frågeställningen, @bigblue? Jag skriver ju uttryckligen att jag på inget sätt är perfekt själv i denna frågan: Det är mitt nyktra försök att se lite objektivt på branschen och hobbyn vi håller på med. Ja, och det försökte jag vara tydlig med: @bigblue och @Apexorca: Känns som en all-time-low vad gäller min förmåga att förklara och beskriva ...trots att jag anser att det står i klartext!??
 3. Engelholm Audio

  Mästarmöte har en vinnare!

  Kopplingen till tråden kan jag endast motivera genom att jag citerar dig, i din tråd - och resonerar vidare. Jag gör ett försök att förtydliga mig. Först av allt så är min kommentar såklart relaterad till det understrukna i citatet från dig, ang Greta, konsumtion och allt det där. Antar det är Ok så långt. På det temat, så kan man fråga sig om man är fri från miljö-ångest bara för att man handlar (hifi) produkter sällan, med goda tankar på långsiktiga investeringar, dyra produkter (underförstått "kvalitet"), hållbara produkter? Jag menar att det finns en annan dimension i hifi/highend-hobbyn som gör att man (/även jag, såklart) inte går helt fri. Orsaken är det jag skriver i mitt inlägg: Om jag inte gör mig förstådd, så tar vi det över en kaffe vid lämpligt, nästa, tillfälle.
 4. Engelholm Audio

  Mästarmöte har en vinnare!

  Jag håller med dig i stort och i de generella termerna, men menar att det saknas en dimension som är rätt unik och stark inom hifi/highend; den egna individens rätt till allt, eller vad man ska säga. Det handlar om att inte sätta sig själv i främsta led, med personliga krav på subjektiva kvalitets-detaljer...det låter tråkigt (och är en kapitalists mardröm) men det handlar lite om att nöja sig, att hitta ett lagom, att inte till varje pris jaga (subjektiv) perfektion (av ofta tvivelaktig objektivt värde). Eller om man tänker såhär: av alla resurser vi har tillgång till, är en nyans mörkare klang eller bättre 3D i ljudbilden verkligen en prioritet värd ett uppköp (och därmed nytillverkning, 3 kg aluminium, koppar i massor, kisel, frakt, etc)? Värt att nämna: detta är ej menat mot/till dig, @Apexorca och jag är på inget sätt perfekt själv i frågan...
 5. Engelholm Audio

  Engelholm Audio information åh youtube (Filter, 3 nov 2019)

  Nya baselement har äntligen nått mig, hela vägen från USA. Känslan är grymt bra och jag tror på detta som en sån där ultimat konstruktion. Inspelning och sen provmontering för att under december kunna tjuvlyssna lite. Tankarna på mellanregister och diskant är många...men vad ska man välja? Tills dess bjussar jag på kortfilm...
 6. Engelholm Audio

  Engelholm Audio information åh youtube (Filter, 3 nov 2019)

  Hösten ger ”filterkänslor”...men bortsett från val av filterbranthet, topologi och vilka dyrkomponenter - vad ska man mer tänka på?
 7. Tror jag redan delgivit denna juvel...
 8. Svårt att inte bli tagen av röstvidd och leverans.
 9. Engelholm Audio

  Fototråden

  E det du vid ”stora fisken”, bigblue?
 10. Engelholm Audio

  Cyclone! En ny modell är född.

  Jag kan inte se några som helst faktiska kostnader som motiverar ökningar likt de du beskriver...vilket får mig att tänka att prissättningen är kopplat till andra mekanismer och orsaker. Affärsmodellen inom hifi är som den är.
 11. Engelholm Audio

  Cyclone! En ny modell är född.

  Jag har haft äran att lyssna på dessa nätta stativare (kompletterade med basar). Farhågan med stora högtalare är att dom "bara spelar på muskler" - inget finlir! Alltid imponera med muskler. Cyclone spelar tvärtom följsamt; finlir när det är det och stort och maffigt när det är det. Ang stora baselement, så är min känsla och upplevelse lik den ni beskriver. På nått sätt så slinter ett (eller flera) små element i djupbasen. Liknelsen är att försöka göra vågor i poolen, med en pekfingerspets* eller en handflata...eller 800 cm2 membran? Just nu spelar jag på 4" bas/mellanregister som är DSP och EQ'ade i botten. Det spelar bas, ganska djupt, mycket information finns med - men det är ändå något som saknas? Den där självklara kopplingen och enkelheten...typ. *) peka framåt, kör armen fram- och tillbaka (=slaglängd för att kompensera Sd)
 12. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  Ang portavstämning kanske detta kan passa?
 13. Engelholm Audio

  Engelholm Audio information åh youtube (Filter, 3 nov 2019)

  Sommar åh youtube! Lägg huvet på sned åh insup.
 14. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  SB acoustic latar sig inte. På deras "Commin soon" kan man hitta ett nytt element, mer ett renodlat mellanregister än företrädaren! Jag tror bilden på elementet är fel, men det är ju också "preliminary". Membranet skall enligt datablad vara "Proprietary cone material with natural fibres made in-house"...men det ser ut som polyprop på bilden. Estetiskt, måhända och och ljudligt har jag a thing for natural fibres jämfört med PP. Högre känslighet är välkommet liksom självklart när man kan jämka bort basprestanda och slaglängd. Här gäller det att se upp när man väljer baselement, så att man inte får attenuera bort mellanregistrets fina känslighet...eller helt enkelt välja aktiv bas med goda möjligheter att låta t.ex rörförstärkare driva mellan/diskant. Ännu inte prissatt, men gissningsvis en del under 500kr/element - men rätt hanterat får man ljudkvalitet i stil med 50'000 konors högtalare.
 15. http://www.troelsgravesen.dk/BOOKSHELF-3WC.htm Tror jag e en bra grundplåt med lite justeringar för ”lyssna på låg volym”.