Engelholm Audio

Branschmedlem
 • Content Count

  3 661
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

Engelholm Audio last won the day on May 7

Engelholm Audio had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Blekinge

Recent Profile Visitors

20 175 profile views
 1. Engelholm Audio

  Cyclone! En ny modell är född.

  Jag kan inte se några som helst faktiska kostnader som motiverar ökningar likt de du beskriver...vilket får mig att tänka att prissättningen är kopplat till andra mekanismer och orsaker. Affärsmodellen inom hifi är som den är.
 2. Engelholm Audio

  Cyclone! En ny modell är född.

  Jag har haft äran att lyssna på dessa nätta stativare (kompletterade med basar). Farhågan med stora högtalare är att dom "bara spelar på muskler" - inget finlir! Alltid imponera med muskler. Cyclone spelar tvärtom följsamt; finlir när det är det och stort och maffigt när det är det. Ang stora baselement, så är min känsla och upplevelse lik den ni beskriver. På nått sätt så slinter ett (eller flera) små element i djupbasen. Liknelsen är att försöka göra vågor i poolen, med en pekfingerspets* eller en handflata...eller 800 cm2 membran? Just nu spelar jag på 4" bas/mellanregister som är DSP och EQ'ade i botten. Det spelar bas, ganska djupt, mycket information finns med - men det är ändå något som saknas? Den där självklara kopplingen och enkelheten...typ. *) peka framåt, kör armen fram- och tillbaka (=slaglängd för att kompensera Sd)
 3. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  Ang portavstämning kanske detta kan passa?
 4. Engelholm Audio

  Engelholm Audio information åh youtube (Chronicals 1/1 -19)

  Sommar åh youtube! Lägg huvet på sned åh insup.
 5. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  SB acoustic latar sig inte. På deras "Commin soon" kan man hitta ett nytt element, mer ett renodlat mellanregister än företrädaren! Jag tror bilden på elementet är fel, men det är ju också "preliminary". Membranet skall enligt datablad vara "Proprietary cone material with natural fibres made in-house"...men det ser ut som polyprop på bilden. Estetiskt, måhända och och ljudligt har jag a thing for natural fibres jämfört med PP. Högre känslighet är välkommet liksom självklart när man kan jämka bort basprestanda och slaglängd. Här gäller det att se upp när man väljer baselement, så att man inte får attenuera bort mellanregistrets fina känslighet...eller helt enkelt välja aktiv bas med goda möjligheter att låta t.ex rörförstärkare driva mellan/diskant. Ännu inte prissatt, men gissningsvis en del under 500kr/element - men rätt hanterat får man ljudkvalitet i stil med 50'000 konors högtalare.
 6. http://www.troelsgravesen.dk/BOOKSHELF-3WC.htm Tror jag e en bra grundplåt med lite justeringar för ”lyssna på låg volym”.
 7. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Den låter toppen!!! 😎 Här med FA503 fast jag använder bara 2 kanaler och säkert inte alla 500 watt. 😂
 8. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Semester och regn inbjuder till lite mer info/uppdatering i denna tråd - som nästan är en dialog mellan mig och @calle_jr. FaitalPRO är ett märke med tydlig förankring i PA-världen. Här finns horn, stora koaxer, 18tums basar med mera...men också en del udda fåglar som exempelvis detta 4 tums fullrange-element: PDF Fs på 100 Hz gör att basen såklart inte är brottar-tung/djup och Sd och Xmax hjälper ju heller inte till. Men det är ju inte heller meningen med detta element. Faktum är att elementen har riktigt fin frekvensgång både on- och off axis, priset är otroligt överkomligt och elementet finns dessutom i 4, 8 och 16 ohm's vilket ger massor möjligheter för de som vill köra med mer än ett element. FaitalPRO själva menar att det lämpar sig för "line array system, pelarhögtalare och andra line source system"...fast jag tror det kan vara riktigt bra som mellanregister i en 3-vägare "eller mer". Känsligheten får anses hög tack vare lågt MMs, på bara 4.2 gram och neomagnet som ger vettiga 4.8 N/A i BL med låga Le på 0,18 mH. Jag har ett par element hemma sedan en tid, och fritt på bordet, utan filter, låter de nog bäst av alla element jag har haft hemma (ca 50+), givet samma (märkliga) förutsättningar. Min nuvarande tanke är att matcha det med Mundorfs ATM19 diskant och se om man kan vara riktigt "snål" med (antalet) filterkomponenter! Båda elementen har frekvensgång som bör lira fint utan behov av att tvålas till med tusen filterkomponenter. Självklart behöver man komplettera med bas och där finns många att välja på i denna tråden. 8x5 tumaren från SB Acoustic skulle ge möjlighet till smal snygg låda med bra, musikalisk bas. På önskelistan står såklart en snyggare korg...men priset gör att man inte har rätt att kräva så mkt mer än såhär. Där finns även en 3-tumare i samma serie. Till och med lite billigare. :O
 9. Engelholm Audio

  Bilder och intryck ifrån High End 2019 i Munchen.

  Läckert - åh vad e det får låt/artist?
 10. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  Jag e me och har haft det här "i dvala" i huvudet en längre tid. Sedan typ 2005. Här är Basta!'s fader och diskuterar sakerna med ett tillägg från Ingvar: https://www.faktiskt.io/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=5611&start=60
 11. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  Jag "hör" vad du säger, men fattar inte. Typiskt rör sig 6 tummare med Mms runt 10 gram och uppåt till säkert 100 gram i några extrema subwoofers. Tittar vi på 10'or så tippar jag baselement börjar kring 50 gram och uppåt till kanske 300gram för de mest extrema. Med 1.2 gram per liter, så blir det en orimlig ekvation för mig.
 12. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  Här e ett basbygge med lite mätningar. http://www.troelsgravesen.dk/SBA-741-BASS.htm
 13. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  220 mm antar jag? Jag ska se om jag kan hitta en närfältsmätning på ett baselement och port. Det stämmer väldigt bra med simuleringen för låga frekvenser, säg < 200 Hz.
 14. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  Jag rekommenderade 3 st element för några inlägg sedan: Jag antar det är det baselementet som avses, 22w/8534G00!?? Jag använder Basta! ganska mycket och det programmet erbjuder 3 st olika "alignments". Alla har sina formler redovisade i fönstret till höger (icke-graf-fönstret) i rutan för "Info". Nedan är det tre angivna: Öhman Keele Margolis/Small I alla 3 simuleringar har en (ganska liten) port (-diameter) använts: bara 50 mm och därmed 19,6 cm2. Hjälper detta eller önskas något annat?
 15. Engelholm Audio

  Illustration av delningsfilter och högtalarelement

  Jag tror jag håller med. Och all denna teknik och fix och don - och ändå har folk basresonanser i sina rum med stående vågor som hänger kvar 500-1000ms med signifikant nivå. Sila mygg och svälja "The Meg"? Men tekniken är skitkul och intressant, så jag menar inte döda nått.