Engelholm Audio

Branschmedlem
 • Content Count

  3 640
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

Engelholm Audio last won the day on May 7

Engelholm Audio had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Blekinge

Recent Profile Visitors

20 030 profile views
 1. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Mm...jag har inte tänkt så mkt mer än att diskanten i sig sätter övre gränsfrekvens...att det skulle smyga sig in induktans till den grad att nivån skulle dämpas har jag bortfärdat...och det skulle vara klanteri av högre skolan om så inte var fallet. Baffeln påverkar mindre och mindre, för högre frekvenser (kortare vågländger) 220x1100 mm baffel, @sim med Edge En spännande AMT jag har hemma är Mundorfs AMT19: Som synes, nås ca 20kHz och med några -dB även 40kHz.
 2. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Hur menar du?
 3. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Intressant! C51'an kan nog sägas stödja din önskan, om högre övre frekvens. Genom att lappa diskant/mellanregister, så kan man välja en mindre diskant som fokuserar på (ännu) högre register, jämfört med om diskanten också måste kämpa ner till exempelvis 2.5kHz! Med en C51'a så kan man dela 3-6 kHz vilket ger otroligt mkt lättare villkor för en diskant.
 4. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Hehe - så ömma tår har jag inte...jag var mer frågande (pga mitt flyktiga minne) "skrev inte jag det"? Extreman är det:
 5. Engelholm Audio

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Det ser ut som Ellipticor's åttatums-element, överst! Ett element jag hyllar i min tråd: Nyheter på halvfabrikat. Läcker design och goa ingredienser!
 6. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Ja det är sandwhich och alltså inte ett rent keramiskt membran. Jag är osäker på talspole-infästningen i membranet. Elementen sitter monterade...men kan kolla när tillfälle ges.
 7. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Just det - kul du hittade dem! Visste jag inte...men ligger väl i linje å e logiskt tillsammans med LV. Svårt att bedöma...men kan det va större modellen bas/mellan? Bör ge bra känslighet och andra fina kvaliteter. Prislapp? Bara elementen e ju en ansenlig slant.
 8. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  I Accutons CELL serie finns diskant, mellan och bas. Det jag saknar, är ett bas/mellanregister. För en kort tid, fanns ett C168 som verkade utomjordigt...och när jag beställde 8 st för en "Solo M on extacy" så blev det tyvärr stopp och modellen verkar aldrig ha realiserats. Nedan är dock basar, av modell AS168. 168 mm diameter och rejäl slaglängd. Jag har ett gäng (6 st) på lån av DoubleA och det spelar riktigt fint...men ännu inte homogen med mellan/diskant. Mer filterplockande behövs - men detta är lite av en drömhögtalare! AS250 är som modellbeteckningen antyder 250 mm diameter och med ett Sd på 382 cm2 så inser man att det är en effektiv lösning...samt +- 9 mm slaglängd. "What's enough" är en svår och individuell fråga...men jag vågar påstå att väldigt många skulle klara sig väldigt bra med en AS250 per kanal. 60-75 liter portad låda, så är man i hamn...eller ~35 liter sluten med antingen Hypex plateamp/eq/dsp eller en nogsam lösning med inräknat rumsstöd för nedersta oktaven (20-40Hz). Å kör vi sluten så kan vi köra två stycken i 70 liter...parallellkopplade så får vi ~90 dB's känslighet i basen!
 9. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Kända genom Golden Age Music (Sverige-pionjärer?), Marten, Karma, Mig själv och DoubleA och många flera - tyska Accuton är knappast okända! De senare högtalarelementen går mot mer och mer avancerade och dyrare lösningar, som till exempel Cell tekniken. Här nedan är C51'an - ett element som bryggar gapet mellan diskant och mellanregister. Nedan är C168'a, ett rent mellanregister med hög känslighet På tal om effektivitet: Voice coil inductance Le 0.06mH Force factor Bl 11.66N/A Notera impedanskurvans svaga stigning mot högre frekvenser.
 10. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Ja jo - och jag refererar väl också till Sf? Jag har för mig det var en passiv radioator, aka slavbas.
 11. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Det har du rätt i. Redan runt 70-80 Hz syns nån artefakt och sen igen 250 och igen vid 1kHz. 250 och 1kHz går ju som sagt att blunda för, genom att dela tillräckligt lågt. 80 Hz'aren är ju mer "spännande". Absolut! Balansakt är ledordet... Har du nån känsla (eller vetskap) i "likformigt konutslag" kontra frekvens? Jag känner (japp, känslo-styrd högtalardesign) att problem minskar med lägre frekvens, dvs lägre derivata.
 12. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  är ju ändå ett av de heliga märkena som varit med och format hifivärlden! Leverantör av element till ovan nämnda Wilson (iaf tidigare) och det går nog att skriva sida upp och ner, om deras bidrag. Wilson, Sf, ProAc, (engelholm audio... ) med en väldigt jäkla massa flera! I dagarna släpptes ett nytt baselement:32W/4878T11 95 dB Sensitivity @ 2,83V/1m Coated foam Surround Powerful motor with dual ferrite magnets Paper sandwich cone Patented Symmetrical Drive motor 3” Voice coil Titanium former and paper reinforced Mest utmärkande får jag nog ändå säga att känsligheten är: 95dB! och ändå med ok lågt Le, lågt Mms och anständigt BL. +- 7 mm linjär slaglängd är inte fy skam. Priset, dock, på Price: $556.40 på ex Madisound lär väl ekonomiskt utesluta flera DIY'are men även många högtalartillverkare eftersom självkostnadspriset har stor påverkan på vinst, marginal, bundet kapital å en massa annat trist ekonomi-tjafs. Bara jag som blir iaf svagt upphetsad av elementet?
 13. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  SB är fortsatt intressant och har man en läggning för polypropylen-koner så har SB en Mineral filled PP-cone made in-house: http://www.sbacoustics.com/index.php/products/midwoofers/mfc/6-sb17mfc35-4/ Titta på den gröna 30 grader off axismätningen. Otroligt jäm och fin. Inspiration från Wilson: Klassiskt, ikoniskt uppåtvinklat mellanregister. Med samma princip applicerat med SB's element, skulle man få ett otroligt jämt fint mellanregister, sett från relevant lyssningsposition/mäthöjd. Min gissning är att det är en lek att matcha ihop med en rad diskanter.
 14. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Om vi håller oss till AE en stund till, eller snarare elementstorlekar, så är det intressant att fundera lite. Om vi tar AE's 18 tummare, så är en av dom angiven med en membranarea av "Sd: 1218 sqcm". Igen: 1218 sqcm!!! För kul skull, titta på ett 4 tums element, t.ex SB's "4" SB12PFC25-4". Sd på 50cm2. eller en 6 tummare, 6" SB16PFC25-4 på 124 cm2. Pratar vi bas, så pratar vi "pumpa luft". 18 tummaren pumpar 1218 areaenheter per rörelseenhet. 4 tummaren 50 per rörelseenhet. Luftpumpandet för 1 mm rörelse blir således: 1218 * 0.1 = 121,8 cm3 50 * 0.1 = 5 cm3 Det är enkelt att uttrycka hur långt 4 tummaren behöver "röra sig" för att pumpa samma volym: 24,36 ggr! Alltså, för samma ljudtryck, med 18 tummaren som rör sig 1 mm, så måste 4 tummaren röra sig 24 ggr längre, dvs 2.4 cm! Enkel riktning. Kraven på luftpumpande ökar logaritmiskt med lägre frekvens. Därför ser vi aldrig en diskant pumpa 500cm3 luft trots att det är en jäkla massa dB. Kravet på 110dB vid 40 Hz är således markant lättare än 110dB vid 20 Hz. Vad som är retoriskt svårare, är att förklara hur dåligt (alla) magnetsystem beter sig relativt membranrörelser. Olinjäriteter i magnetflödet, upphängningen (gummiupphängningen ger inte samma mekaniska egenskaper nära noll-läget som vid t.ex. 10 mm excursion), spindeln, dynamiska aspekter som virvelströmmar och inducerade prylar...Läser man på lite gran, inser man snabbt att det bästa är om det inte rör sig alls! Eller iaf så lite som möjligt. Men - med ambitionen att vara nyanserad - stora element kommer med sina nackdelar (eller "utmaningar") och man måste såklart hålla koll på den rörliga massan (blir lätt "mer" med större diameter) och att önska mer motorstyrka bör inte göras med talspole som go-to-lösning.
 15. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Jag har inget emot dina inlägg utan välkomnar aktiviteten och dina inlägg är ju relevanta för trådens innehåll, i ditt fall AE och Beyma.