Jump to content

Hur illa är detta?


disromance

Recommended Posts

Då jag vet att det finns gott om kunskap på detta forum hade jag blivit väldigt glad om jag kunde få lite feedback på följande fråga.

Har ett par B&W cm9:or och igår upptäckte jag att mina barn eller sambo lyckats åstadkomma dessa två repor på diskanten (se bild: http://www.minhembio.com/forum/index.php?showtopic=285036 )

Reporna är djupare än vad det ser ut på bilderna. Min fråga är hur pass illa ni tror det är för och om det kan påverka ljudet.

Jag själv är tyvärr av naturen skeptisk och kan inte lyssna objektivt om det hörs någon ljudskillnad då jag vet att det finns repor på diskanten, om ni förstår vad jag menar.

Hur pass känsligt är det att få denna skada på diskanten?

Link to comment
Share on other sites

Jag tror inte att detta har någon större betydelse om ens någon. Möjligen skulle det kunna ge en liten effekt på spridningen av ljudet men även det är tveksamt. Jag har själv haft en Dynaudiodiskant där membranet varit ordentligt tillbucklat i flera år. Detta märkte jag först när jag tog bort fronten. Jag sög ut membranet som därefter såg ut som det skall. Men någon inverkan på ljudet kunde jag aldrig registrera.

Link to comment
Share on other sites

Jag håller med dom andra, det är nog svårt och höra nån skillnad!

Har också haft en inpetad diskant (barn!!) men kan inte säga att jag hörde nån skillnad mot den andra, förmodligen påverkar inspelningar, rummets inverkan m.m. betydligt mer!

Jag har dock förståelse om den psykiska upplevelsen av skadan så tycker du att det stör din lysningsupplevelse även om det inte är hörbart så byt!

Jag anser att den psykiska förväntningen av ljudupplevelsen är väldigt viktig, dock icke mätbar!

Link to comment
Share on other sites

Dock är de flesta i inpetade diskanter, textildomar eller plastdito, masterial som är relativt lätta att återforma.

I detta fallet är det en ganska hård aluminiumdom, jag kan tänka mej att det blir uppbrytningar i denna om den är skadad! Dock är det svårt att bedöma hur svåra reporna är baserat på dina bilder... Men hör du inget, så är sannorlikheten att den är ok, stor, men jag håller med om den kosmetiska faktorns negativa inverkan...

Jag skulle skicka ett mejl till B&W i olde Blithy och fråga, dom har i alla fall tidigare haft en mycket bra kundservice!

/ptr

Link to comment
Share on other sites

Hade också en intryckt diskant på en B&W 683! Dock av nyfiken katt, och skadan såg mkt värre ut! Hörde dock inget som tydde på att nåt hänt. Trots detta klarade jag inte av att se deformationen och gjorde ett par seriösa försök med tejp att få ut intryckningen, dock utan bra resultat! Så inför försäljningen och köp av andra högtalare beställde jag en ny diskant som var betydligt billigare än jag trodde och det tog typ 10min att byta.

Bilden är som det såg ut efter jag fått ut det värsta av intryckningen.

P1030754.jpg

Edited by warp56
Link to comment
Share on other sites

Otroligt irriterande att få en sådan skada. Jag vet hur svårt jag har att inte irritera mig på liknande skador.

Dock påverkar det sannolikt inte ljudet alls. Men du kommer att fortsätta oroa dig sannolikt.

Ett tips för dig att kanske kunna 'släppa frågan'.

Blindtesta dina båda högtalare var för sig. Få gärna någon kvinna att vara med och lyssna. Jag försöker inte vara könsdiskriminerande, utan jag har väldigt positiva erfarenheter att att använda det täcka könet. Tjejer är mycket bättre på att inte lyssna 'med ögonen'. De bryr sig oftast mindre om ifall de lyssnar på ett fint märke eller dyra prylar, (även om utseendet kan spela stor roll för dem). (Ja, här blev jag väldigt kategorisk, sorry).

Om du utsätter andra, (som helst inte ens känner till frågeställningen/problemet), för att lyssna på och jämföra en repad med en icke repad högtalare/diskant, så kan jag sätta mitt slutsteg i pant på att ingen kommer att kunna hitta någon som helst skillnad. Och är så fallet, så kanske du 'kan släppa' frågan, och slippa oro dig?

mvh/Markus

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...