Apexorca

Medlem+
 • Content Count

  7 414
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  141

Everything posted by Apexorca

 1. Apexorca

  dCS släpper ny DAC/hörlursförstärkare.

  Grattis och kul att det blev bra. (Inte oväntat) Ang fjärr så har inte jag någon fjärr till min hörlursförstärkare heller och saknar det inte. Jag har en del opraktiska krockar mellan fjärrar. Då och då när man byter låt på min MSB så åker bioduken ner. Det kan bli hektiskt om jag har rullbandaren stående där då... Min hembioförstärkare ökar volymen även på mitt försteg och det är mycket nervöst. Risk för olycka är oroande. Man får dubbelkolla nivåer innan man startar något hela tiden.
 2. Apexorca

  Den moderna jazzens utveckling

  Härligt @calm! Det är så det skall vara när musiken är som bäst. Inte ens sprak och knaster kan förstöra bra musik... eller för den delen mono (blink blink)
 3. Apexorca

  Arne och Timo var förbi en sväng...

  Jag har starka misstankar om det också. Monika är nog nära släkting också. Skulle bli förvånad om det inte låte ohyggligt bra. De Engströms jag hört vid en handfull tillfällen har varit bland det bästa jag hört i förstärkeri. Skall bli kul att höra vad Arne har för förmågor.
 4. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  Denna platta återkommer jag ofta till. Fantastiska tolkningar av Bondmusik. Freddie Wadling var unik och begåvad. Jag tycker detta är fruktansvärt bra. Låtmaterialet är naturligtvis inte kattpiss heller och det underlättar ju men ändå. Tolkningarna är kreativa. Känslan och djupet i tolkningen är enastående. I Listan bland musiker står det: Freddie Wadling - Vocals, iPhone... Bara en sådan sak! Löp och köp:
 5. Apexorca

  Hemma hos JR.

  Vi var ett gäng hemma hos JR nyligen. (Känd från Hifi och Musik ) I det hör fallet får man nog säga att JR vet var skåpet skall stå. Intresset både för musik och HiFi är i princip nedärvt och kunskaperna och erfarenheterna är gedigna. Man kan nog säga att JR går rakt på sak med sin anläggning och det är musiken, men samtidigt är prylarna så läckra att man nästan dör. Inga krusiduller, gammal beprövad teknik som ger välljud finns ingen anledning att byta. Rör med låga watt, 2-vägs horn, massvis med vinylspelare med mängder av pickuper och armar och tillbehör som noga valts för välljud med musik i fokus och ett gäng rullbandspelare. Inget snack med omväg via hifi-parametrar. Musiken skall engagera och låta bra helt enkelt. Den musikaliska helheten är viktigare än detaljerna. Men det handlar så klart inte om att det saknas gedigna kvalitéer i detaljerna i musiken. Det är nog mer ett förhållningssätt. Det blir ju ingen bra helhet utan detaljerna, så hur når man fram? Börja med och fokusera på detaljerna eller musiken? Här är det musiken. Ja. Jag kan nog hålla med och skriva under på det för egen del också. Högtalarna är stora 2-vägare som görs av Tune Audio med modellel Marvel. De är Grekiska. Det är inte alltid lätt att titta på en högtalare och kunna gissa hur den låter. Nog för att man alltid får en tanke om hur det låter, men det behöver inte stämma. De hade släppet, lättheten, luften och friskheten från hornhögtalare men jag kunde inte en enda gång höra det jag ofta hör. Det var inget trattljud. bara de positiva egenskaperna av horn utan det jag ibland inte gillar. Rummet har möblerats till god akustik och det fanns inget i akustik eller högtalarens egenskaper jag inte gillade. Bas/mellaregistret leds bakåt i gångar inuti högtalaren och mynnar i ett horn neråt. JR tänkte börja experimentera lite med höjden från golvet för att optimera basen ytterligare.
 6. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  Samma inspelning har jag på vinyl. Låter bra där med!
 7. För er som följt senaste halvårets trådar som involverat högtalare i, som det benämnts, tungviktsklassen har kanske fattat vilka slutsatser jag dragit av mina lyssningsövningar. Hur som helst. Framtiden är här. Plötsligt knackade det på dörren dagen innan midsommarafton. Hade knappt tid att springa och öppna. Jag hade rätt mycket annat att stå i inför midsommarparty med ca 50 gäster Hälften var barn 0.9 -12 år. Prognosen var kulingvarning samt mulet, enstaka solglimtar och troligtvis regn. Klassiskt midsommarväder, men förhoppningen är ju alltid en annan. Hade under svår ångest kommit till den insikten att inte ens försöka duka ute. Bara tanken på att först, i bästa fall, lyckas tejpa fast en pappersduk på 10 meter i kulingvind och sedan få massa vatten över den fick svetten att tränga fram i pannan. Men att ha 25 sittande vuxna samt utfordring av 25 barn inomhus är en utmaning som nästan kan mäta upp lika mycket svett. Tärningen var kastat och det vara bara att jobba på. Så klart var inomhusförslaget det smartast. Men nu kom ju ett projekt till. Jippi! Där stod 2 svettiga flyttgubbar med 3 paket. 2 stora tunga och ett lite mindre. Det rann vatten från ett av de stora paketen. Sväljer i en torr mun och undrar hur f-n det var bra eller inte. Det var till mig alltihop. Men var skulle jag ställa det? In i vardagsrummet fick det bli. En galen tanke med horn och ett snett leende for genom huvudet. Öppna nu! Klart jag hinner... Tanken krockade dock med förnuftscentra. Hornen försvann och leendet blev sammanbitet. Jag knuffade in allt i bortre änden av rummet. Vet inte riktigt varför, men jag täckte högen med lådor med vita filtar och några böcker på. Sedan återgick jag till midsommarbestyren efter att flyttgubbarna svurit irriterat åt varandra några gånger och bökat ut 2 pjäser p 126 kg motsatt väg som paketen kom, släpat in dem i en lastbil, fått en påskrift på en datorskärm och åkt in mot Göteborg. Det var en gång..
 8. Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Detta vet jag mycket väl. Jag talar om det som händer innan med ljudet. Innan ens ljudet blivit en elektrisk signal i örat. Vi ser bättre, eller upplever i alla fall det, än ögat har optisk möjlighet till och trotts åldrade hörselorgan som inte presterar som de tidigare gjort tolkar och analyserar hjärnan detta och lyckas rätt bra ändå. Men det är faktiskt inte det jag pratar om. Jag pratar om det jag skrev i min tråd när Sound Of Science var här. Du kanske pratar om något annat. För det jag pratar om handlar om ren akustik effekt. Att kroppen kring typ 1kHz funkar som en baffel och förstärker ljudet liksom själva trumhinnan gör vid 3kHz. Detta är alltså innan ens hjärnan hunnit bearbeta och kompensera upplevelsen. Man måste skilja på dessa fundamentalt olika saker. Hjärnans processande av en signal är en sak och ren och skär fysik med ljudvågor i luft som påverkas av geometriska former en annan.
 9. Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Det kan väl hända, men jag bara förtydligade att det inte är hjärnan som gör denna korrigering i det exempel jag gjorde utan att det är fysiken kring vårat huvud som gör detta akustiskt.
 10. Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Jag har också läst att hjärnan uppfattar frekvenser mest linjärt vid 85db. Det Calle på på Sound Of Science sa till mig var inte hur hjärnan uppfattar olika frekvenser. Han sa att olika frekvenser rör sig olika runt huvudet (pga fysikens lagar) och vidare in i örat. Detta gör att vissa frekvenser får ett större ljudtryck i våra öron än vad en mikrofon hade mätt upp. En intressant fråga skulle vara om en hörlur då får en annan effekt av samma frekvenser i örat eftersom ljudet från en hörlur inte påverkas av huvudets anatomi. @Daniel's synpunkt är intressant. Det låter verkligen logiskt att högtalaren skall återge den inkomna signalen så bra som möjligt så att den inte blir ett eget instrument som blandar sig i musiken. För mig är det viktigare att det låter bra än att det låter rätt. Men rätt är iofs oftast bra. Men vad är rätt och är det egentligen så lätt att ta reda på? Om vi tar frekvenser i de lägre registren, bas helt enkelt, så är den i allmänhet väldigt undertryckta jämfört med hur de låter från de instrument som frambringar dem i verkligheten. Det kan var från ett system som är frekvenslinjärt, men det låter ju ändå inte som på riktigt. Högtalare med liknande frekvenssvar från en viss signal kan ändå låte väldigt olika när man lyssnar på musiken. Så vem vet vad som är rätt uttryckt signal strax innan den når vår hjärna? Var skall vi börja jämföra signalen och hur? Är det vid instrumentet som det spelas på vid en inspelningen, vid mikrofonen, signalen i mixerbordet, signalen mastern lagrar, signalen från mediet i vår stereo, som är den första signalen eller den rätta? Man skulle nog kunna hävda att det är signalen från det medie vi spelar upp ifrån som vi skall jämföra med för att se vad våra system gör med en given signal. Den sista ändan av signalkedjan bör ju i alla fall vara hur mycket njutningshormon som kroppen pytsar ut i "systemet" när vi lyssnar.
 11. Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Spiros var nyfiken på mitt system. Så varför inte umgås lite, dricka kaffe, snacka HiFi och musik, men ffa lyssna på musik. Gemensamma intressen i rullband och Lyrec är kul. Spiros har en likadan Lyrec Frida som jag har, eller om det är tvärt om. Det var faktiskt just en spelning med Spiros Frida hemma hos JR som imponerade på mig. På lite krokiga vägar ledda detta fram till att jag själv har en Frida. Spiros åkte upp till mig från Skåne och tog JR med sig på vägen. Min gode vän bigblue tillhör mina inventarier så han är också med. (bigblue,, JR, Spiros) Det var en bra blandning av HiFi-snack och bra med tid för att spela musik. Spiros och JR är ju rör-gubbar med förkärlek för lättdrivna högtalare i hornkategorin. Därför bytte jag till Gryphon eftersom jag tror de skulle uppfatta detta ljud bättre än Krellarna. Spiros hade med ett Openreel band. Jag har inte lyssnat på dessa innan så det var en trevlig upplevelse. Det var riktigt bra ljud och jazzigt med en edge. Inte den vanliga och på det sättet förutsägbara jazzen utan lite mer fri och somliga skulle betrakta den som lite svårare jazz. Jag gillade det dock skarpt. Mycket exklusiv box med fina spolar och en hel del extra material i små häften. Allt seriöst och snyggt gjort. Spiros har en stor kärlek till bashorn och han fick genast ideer om hur jag kunde utnyttja källarutrymmet och bygga om så jag fick stora extra bashorn i mitt system. Det hade säkert blivit riktigt bra och stort basljud av detta projekt men det känns som för stor påverkan i vårt hus för detta. Som vanligt imponeras jag av alla kunskaper HiFi-kompisar besitter.
 12. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  Maceo Parker firar sitt 75e år i lovet med denna platta. Han kanske inte behöver någon närmare presentation... eller så behöver han det? Så bra att det fick bli en egen bild (med iPhonen iofs) på omslaget. Det förtjänar denna platta. En nutida gigant som saxofonist. Soul, funk, rock och andra modernare musikgenrer har han berikat med sitt bländande spel. Förutom med sitt eget band har han lirat med vår egen gigant Nils Landgrensom har spelat med honom på 90-talet, Prince hängde han med länge, James Brown också länge, Red Hot Cilli Peppers, Keith Richard, Hans Theessink är bara några få av alla de världsartister som efterfrågat hans hjälp. Denna platta är jättebra. Maceo och WDR Big Band får det att svänga bra . Ett bra funkit drag som t.o.m lindome skulle vara nöjd med. Enstaka partier är lugnare och jazziga tex spår 2 sida 2 Love Won't Let me Wait där Macao sjunger fint. Gissa om hans medmusikanter kan spela bra också??? Maceo spelar med ett stort band och det är bla mycket blås som river i kroppen och backslicken är ofrånkomlig.. Trumslagaren har en framträdande roll i inspelningen. Själv tutar han en hel del i altsaxen och sjunger galant. Inspelningen är av yppersta klass för att vara modern. Oavnligt bra dynamik. Tekniskt snyggt gjord men ack... skall jag klaga på detta nu igen? Jag saknar lite ensambelkänsla, allt låter för bra. Jag får inte till scenen och akustiken. Det är så klanderfritt att jag inte känner igen mig. Studioinspelningars dilemma. Jag vill ha lite inspelningsakustik och 2 microfoner vilket det nog inte är här. Men detta är ju perfekt demo musikinspelning. Det låter skitbra men på viss bekostnad av musiken.
 13. Apexorca

  byZan - Nytt i stugan #7

  Det slår mig att jag för ca 5 år sedan förundrade mig över att det var så få TAD-system på Euphonia eftersom de är så bra. Jag var runt en hel del och lyssnade både i butik några gånger, på mässor och "hemma hos" på riktiga TAD-värstingsystem och jag var mycket nära att själv bli TAD-ägare. Nu är det full fart om TAD på Euphonia. Det är kul. Ffa högtalarna är verkligen bland det bästa man kan ha tycker jag.
 14. Läste det. Verkar som de tyckte om den.
 15. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  "MANBLIRGLAD MUSIK" Funk Unit med Nils Landgren gör mig aldrig besviken. Tvärt om gör de mig alltid glad. Nils är fruktansvärt bra tycker jag. Han sjunger jättebra med härlig och egen karaktär och när han sedan drar och tutar i sina röda trombon är det inte sämre. Så klart är det Funk men det är i bland lite lugnare Jazziga toner också. Att Ray Parker Jr. kan lira funk på gitarr är ju redan känt och i detta album bekräftas detta. Detta album är kalasbra tycker jag "manblirglad musik".
 16. Apexorca

  Sista låten på ett album

  Hur kan en sista låt bli bättre än "I Just Can't Get Enough" på Depeche Mode's först album Speak And Spell. Coolt, bra och ruggigt kaxigt, särskilt med tanke på vilken karriär de fick. Kika här...
 17. Apexorca

  Ditt senaste skivinköp...., del 2.

  Besökte i dag Bengans som blir bättre för varje dag som går. De bara öser in vinyltitlar. Skitkul att strosa runt och slita ut fingertopparna i alla backar. Allt från gammalt till nytt om nu Robyn från 2018 anses ny fortfarande. Robyn gör riktigt bra plattor tycker jag coola. Hon har en karaktäristisk röst och musiken känner man igen stilen på. Det låter Robyn. Honey är inget undantag. För mig är det ett kvalitetsmärke att man har en karaktär som ett fingeravtryck även om musiken utvecklas. Eminem Ben Webster, Roxet, Sarah Vaughan, Neneh Cherry Isaac Hayes, Antonia Carlos Jobin, Nils Landgern är också sådana. Duktiga är de och bra blir det tycker jag. Jag tycker faktiskt Roxett Look Sharp är bra även om en del skulle tycka motsatsen. Detta album tog Roxette ut i världen med stor framgång. Bra svensk pop helt klart. Jösses vad mycket det popalbumet snurrade på min Yamaha-stereo under min gymnasietid. Tror jag hade den på vinyl då, men den är borta sedan morsan storstädade källaren i slutet av 90-talet. (ingen spelar väl vinyl längre...?) Det fick bli en ny av detta album , men det är mycket att köpa igen tyvärr. Antonia Carlos Jobims The composer... är hans första album och det är från 1963. The Girl from Ipanema tros vara den näst mest inspelade låten av alla låtar och då menar jag inte på detta album utan ALLA låtar. Nästan alla låtar på detta album har statusen Jazz standards. Här är det "less is more" som regerar och anslag och känsla är kung och drottning.
 18. Apexorca

  Från LoFi till något slags HiFi...

  Ja du @Taxmannen! Frågan om hur mycket som skall renoveras på en gammal rullbandare (tex en från 60 el. 70-talet). Det är nog den svåraste frågan du kan ställa om din rullbandare. Om man börjar rota i den och hitta något man vill fixa finns det alltid något som man skulle kunna fixa när man ändå är i gång. Det leder till yttreligare något osv osv. Att hitta den perfekta avvägningen här är omöjligt. Dock kommer du hitta olika kunniga personer som vet mycket om detta. De kommer kunna ge dig råd, men alla olika. Glöm inte att det är vintage prylar. De är gamla och kommer behöva service. Samtidigt är det proffsmaskiner som är gjorda för att servas och kunna hållas i gång mycket länge. Längre än en människokropp skulle jag tro. Att byta till bra komponenter är säkert bra, men ingen kedja är starkare än den svagaste länken, så kasta inte pärlor åt svinen här. Skall man köra high-end komponenter så bör nog mycket bytas för att kunna utnyttja den fördelen om "bästkust-service-killen" orkar så "go all the way". Fixa den mekaniskt så lager och bromsar mm är bra tycker jag. Elektriskt borde väl gamla kondensatorer som kan ha torkade elektrolyter bytas. Jag har bytt ca 100 stycken i min Studer A807. Nu funkar den klockren och låter nästan lika bra som min Lyrec Frida.
 19. Apexorca

  byZan - Nytt i stugan #7

  Det skall du väl inte skämmas för tycker jag. Kul och spännande är det likväl.
 20. Apexorca

  byZan - Nytt i stugan #7

  Jag har lite av samma känsla om skillnaden mellan min Gryphon och mina Krell, men där Gryphon fortfarande är total vinnare hos mig på ALLT utom om jag spelar rockig musik svinstarkt. Då seglar Krell iväg och presterar bara bättre och bättre nästan. Det finstämda är som du beskriver och hur mellanregistret beter sig. Krell är lite kallare där. Kanske Gryphon och Absolare är ganska lika där. Jag tror Gryphon är ett steg närmare Krell än Absolare. Min gissning är faktiskt att Gryphon är lite mix av båda. Men det är bara en gissning och ett test hade varit skitkull... hur det nu skulle gå till praktiskt? Tack för dina synpunkter, slutsatser och din slutkläm om att det nästan är hårklyverier för det är bra i båda fall.
 21. Apexorca

  byZan - Nytt i stugan #7

  Sådan jämförelser är mycket intressanta och jag tycker det ger väldigt mycket förståelse för olika produkter och hur de skall kombineras. Kul att du gjorde detta @byZan.
 22. Apexorca

  RIP Keith Flint

  Vila i frid. Lyssnade mycket på Prodigy förr, mest på CD, men har även en del av deras plattor på vinyl. Jag tycker fortfarande att det är bra. Unika helt klart. Energisk, aggressiv och dynamisk musik. De gjorde sin grej och det funkade tycker jag. Inte musik för den som vill slappna av, mer för den som vill komma igång. För mig tillhör de en viktig del i min musikhistorik.
 23. Apexorca

  Vad lyssnar du på just nu?

  "Text och musik med Eric Schüldt" är ett mycket bra program på P2 med företrädesvis klassisk musik. Eric har en intressant personlig stil och tankar kring musiken som är mycket bra. Eric är mycket kunnig och ger kloka analyser. Efter att lyssnat på Eric Schüldts förträffliga program på P2 om i dag "Den gåtfulle Mahler" blev det Mahlers Symfoni nr: 3 och 5 på masterbankopia på rullbandaren. Mäktiga som bara den. Man får en storlek på orkestern och hela scenen som är mycket svårslagen på andra medier. Det gör dessa verk mer rättvisa. När tex trummorna rullar på med full orkester känner man detta i hela kroppen lika mycket som man hör det. Precis som det skall vara. Fysisk klassisk musikupplevelse när den är som bäst. Det är ju så det är tänkt att vara för att få hela upplevelsen av verket. Som en inbiten ivrare av public service neutrala hållning kommer nog vissa tycka att det är viktigt att poängtera att det är bra på CD och Vinyl också. - Visst kan det vara det, men inte alls lika bra.
 24. Apexorca

  Tar resan slut.....

 25. Apexorca

  Det ständiga sökandet

  Röcklinger PHA2 är ett otroligt bra och prisvärt riaa. Några av mina polare har detta och det är grymt svårslaget för priset. Hade jag själv letat riaa nu i den prisklassen hade den varit med i slutstriden.