Apexorca

Medlem+
 • Content Count

  7 663
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  165

Everything posted by Apexorca

 1. Apexorca

  Hemma hos Leif (Marten)!

  Jag och Bigblue var hemma hos Leif och fick oss en mycket trevlig musikkväll med upplyftande tillbehör. Skivbolagsdirektör och broder Jörgen var också med. Leif är helt klart duktig på mat och drickat gick inte av för hackor. Jag kan inte öl så bra men det blev massa gott. Rätt kött på chips med pepparrot och chips med gräddfil gräslök och rom satte verkligen igång saliveringen. Den tyska Pinot Noiren satt som en handske till en bländande boeuf bourguignon. n Stort tack till den fantastiska smakupplevelsen?
 2. Apexorca

  Hemma hos Leif (Marten)!

  Så står ju också nätdelen till streamern längs med också.
 3. Apexorca

  Hemma hos Leif (Marten)!

  Gissa! Han specialbygger dem efter exakta mått.
 4. Apexorca

  Hemma hos Leif (Marten)!

  Några prylar är ju Martens egna. Högtalare och kablar. MSB har de ju agenturen för och det övriga tror jag Leif valt för att det passar ihop bra med högtalarna till rimlig peng. Tanken var ju att prislappen inte skulle sticka iväg, men ändå skall systemet prestera riktigt bra.
 5. Apexorca

  Hemma hos Leif (Marten)!

  Jag brukar undvika att försöka både skriva om och att tänka på vad prylar jag lyssnar på kostar och koncentrera mig på hur jag tycker det låter. Det är alltid helt individuellt hur man värderar saker särkilt de som mest har med upplevelser att göra, som tex en högtalare. En tavla, musik, ett hus, möbler eller kläder värderar vi alla olika. Vi väljer olika pga av det. Jag tror Oscar Trio är något under 100-tusen och det är ju nästan konstigt att kalla det modest prissatt, men skall man nå Highi-End är det ju så. Allt är relativt. För egen del, när jag började med att köpa en mycket potent golvare för 5000kr på Radiolagret i Göteborg sneglade jag på några andra för 25.000kr och tyckte det var bortom all sans och balans. Den gränsen är flyttad några gånger... Hög kvalitet och bra prestanda kostar vad man än ger sig in i. Man måste personligen växa med i prestandan på systemet för att både se den och uppskatta den. Då, och antagligen först då, kan man på riktigt tycka att en högtalare kan vara både modest prissatt och prisvärd om den kostar 100-tusen kronor. För egen del skulle jag nog säga att gränsen till High-End för högtalare går nog runt 100-tusen. Visst kan det låta fantastiskt redan innan, men i min värld börjar man kunna få till det riktigt bra i denna prisklass. Det visar inte minst denna högtalare i detta system. En sak jag tänkt på sedan jag var hos Leif och lyssnade på Oscar Trio är att de mycket homogena i ljudet. Det var inte för mycket eller för lite av något. Säger jag att de var neutrala så låter det ju tråkigt på något vis, men de vara allt annat än tråkiga. De gjorde allt bra. Det fanns ingenting i ljudet som kunde framkalla lyssningströtthet, det var mjukt, varmt och upplöst. Dynamiskt, kraftfullt, klart och luftigt. De spelade musik utan att något var i vägen. Visst ger en 15tummare en annan typ av bas, fysik är fysik, men vi snackar om en högtalare som skall fungera i normala rum och gå att möblera med. Jag gillade diskanten mycket. Vi måste jämföra äpplen med äpplen och då är detta ett riktigt gott äpple.
 6. Apexorca

  Hemma hos Leif (Marten)!

  Ja det är ofta bra. Jag gör på liknande sätt hemma hos mig. Flyttar fram några vingar och några akustikplattor på väl valda platser. Även några kuddar på golvet framför högtalarna hjälper till.
 7. Apexorca

  Det ständiga sökandet

  De låter helt fantastiskt och är den snyggaste stora högtalare jag sett också.
 8. Apexorca

  Pass Labs XA60.8

  Det är väl pappa-bas?
 9. Apexorca

  Take 5 - nedräkningen har börjat...

  Ni har Kungliga Slottet vi har HiFi-Stället!
 10. Apexorca

  Pass Labs XA60.8

  Kul Calle! Grattis. Klass A är kul. Då får du ju ändå lite åt rörhållet också men säkert mer kontroll och kraft. Kalibrerar du B62an också?
 11. Apexorca

  Take 5 - nedräkningen har börjat...

  Låter som ett trevligt event. Hoppas västkustare kan få se lite bilder sedan.
 12. Apexorca

  New York State of Mind

  Då fick vi/jag mig en del bra tipps till nästa gång jag åker till NY. Jag hoppas på snart. Tack @calm!
 13. Apexorca

  Hemma hos Leif (Marten)!

  Leif placerar lite vingar på väl valda platser. En skjutdörr in till sovrummet i närheten stämmer av basen. Inget ges utrymme för slumpen i denna återgivning. En liten klass AB förstärkare, Benchmark AHB2 orkar att fylla detta rum med så mycket musik så att grannarna klagar. Vad tror ni Leif har valt för DAC/försteg? Jo uppföljaren till MSB Analog DACen. MSB Discrete med inbyggd renderare. Extern nätdel. Streaming är enda möjligheten att lira hos Leif så alla mina Vinyl och Rullband jag hade med fick vila. ROON NucleusPlus med inbyggd SSD disk kopplad via nätverket. Linjär nätdel till ROON och switch är stor och heter MCRU. Kabelvalet var lätt för Leif. Jorma överallt i speciallängder så att det blir snyggt och smidigt. (Fusk säger jag ). Riktigt snygg ordning och visst är HiFi vackert. IsoAcoustics fötter överallt. Tackar även för denna härliga musikkväll i goda vänners lag. Det är verkligen upplyftande med system som inte är i miljonklassen och kan prestera allt det som behövs för stor musikupplevelse. Som alltid krävs bra produkter och en bra matchning som i detta system.
 14. Apexorca

  Hemma hos Leif (Marten)!

  Bigblue blev så gripen av musiken att han plötsligt började dirigera passionerat. Kan det bli en ny hobby?
 15. Apexorca

  Hemma hos Leif (Marten)!

  Det var ju musik också. Marten har ju minst sagt slagit sig in i världseliten. De presterar nya och extrema högtalare i Herrejösses-High-Endligan i snabb takt. Men nu vill Leif bygga lite mindre kostsamma högtalare som skall kunna prestera fullregister i musiken i lite mindre rum. Leif har provat detta hemma hos sig själv. Marten Oscar trio heter denna golvare som klarar sig ner en bit under 30Hz. Basport som vanligt nedåtriktad under högtalaren. Avståndet till golvet är därmed viktigt att man inte mekar för mycket själv med. Nyutvecklade membran som är lätta. Diskant-domen har en "lins" centrerad framför för att sprida ljudet bättre. Leif har trimmat detta system noggrant. Det känns som han gjort det lite som vi hobby-killar, med glädje och passion. Så klart har han förutsättningar som vi andra inte har med produkter och kunskap och resultatet är mycket bra. Det finns verkligen allt i musiken. Ordning och reda, dramatik, dynamik, känsla och en mycket ren återgivning. Lugna partier kan avbrytas av kraft i brottarbasen så man nästan hoppar till och förvånas över detta "lilla" systems resurser. Det för tankarna till upplevelsen i ett för mig grymt bra system i München i våras. Det var Einsteins system och det finns likheter här tycker jag. Det har framför allt med musikaliteten och att det är roligt att lyssna att göra, men för de som har intresse i rena och skära HiFi kvaliteer blir inte besvikna. Man kan bocka av de flest parametrar i ljudet med höga betyg. Helheten är det viktigast för mig och den är klockren. Skulle jag behöva ett "litet system" skulle jag lätt kunna leva glatt med detta.
 16. Apexorca

  New York State of Mind

  Det var ett tag sedan jag var i NY. Suget dit är konstant. Denna tråd gör inte suget mindre. Härligt att få följa med.
 17. Apexorca

  Det ständiga sökandet

  För mig personligen är HRS ett märke som är lite duktigare än många andra på att vibrationsdämp bra för ljudåtergivning. Vet att man kan få låna och testa från HiFi-Consult i Sävedalen.
 18. Apexorca

  Det ständiga sökandet

  Jag skulle tro att Kuzma inte skall dämpas direkt under spelaren, men när den står stumt och stabilt är det troligen bra att dämpa under stenen. Skulle tro att HRS Nimbus gör ett bra jobb där. De tål en del belastning. Annars kan du få någon vibrationskunnig Ing. att räkna på den totala vikten och anpassa Sylomer eller Sylodon till perfektion.
 19. Apexorca

  Det ständiga sökandet

  Jag skulle prova att ha dem under stenskivan istället.
 20. Perfekt i så fall. Den kakan har inget onödigt socker. Utan socker skulle kakan var helt onödig.
 21. Apexorca

  Fototråden

  Fartyg utan för?
 22. Bra att det blir gott. Latte Art är tricky, men kul när det blir något. På västkusten är det stilla och sol. Efter lunchen blev det kaffe med grymt bra kaka på Terassen. Tycker inte det blir mycket bättre kaka till kaffet.
 23. Angående den runda espressomaskinen på Eataly. På det anrika Caffe Reggio i Greenwich Village i NY finns den första espressomaskinen i sitt slag. Byggd 1902!!! Caffe Reggio har bla varit med i Gudfadern. För den som vill få lite tipps om var man kan dricka bra kaffe i NY så kan man kika i min tråd Gå över ån efter vatten ända till New York.
 24. Jag har hittat massa ställen i NY som gör bra kaffe. Eataly är ett som är ok. Här kommer lite kaffebilder från Eataly.
 25. Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Vilket märke på transistorförstärkare skulle passa Kaiser Kawero Classic är din uppfattning? Kondo funkar ju utmärkt med snällare trio-Jazz och lite till, då är de magiska, men när det drar igång lite mer funkade det inte lika bra. Fick en demo med Pink Floyd och de vägrade höja till rätt volym för den musiken och då blev det bara gulligt och inte mäktigt som Pink Floyd skall vara. Kaiser Kawero Grande lät än mer bedårande och med tex AC/DC Back in Black på vinyl var det otroligt bra, mäktigt. De sägs alltså bli än bättre med Transistorer och ffa mer kraft. Hur skulle det vara tro?