Jump to content

Apexorca

Medlem+
 • Posts

  9 022
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  218

Everything posted by Apexorca

 1. Hehe. Det var samma med min son. Klart det blev ett system. Nu är han 21 och stereobortskämd.
 2. Osså undrar ni varför inte alla gillar viner? Vem älskar inte doften i en bilverkstad? 😁
 3. Drack en riktig god Sydafrikan. Påminner om en Bourgogne med petrolium, gummi etc.
 4. Grymt. Coolt. Ser ut som de kan spela stort. Jag har hör detta märke på mässan i München. De är ett märke jag uppmärksammat lite extra. Bland annat för en plint till en gammal Technics vinylsvarv, Jag tror mitt omdöme om högtalarna var att det var roligt att lyssna på musik med dessa högtalare. Citat från mig när jag var där... "Blumenhofer hörde jag i Göteborg i höstas. Härligt ljud. Här med större modell och riktigt bra ljud" "de spelade musik på ett varmt musikalsikt sätt." Gissar att dina inte är ett undantag och ser man kon-arean dina har så lär de kunna trycka på rätt bra.
 5. Ny platta för mig. Miles Davis... cool snubbe (fokuserar på hans musicerande...) Kanske inte allas typ av musik, men jag tycker det är hysteriskt bra. En fantastisk platta med sjukt bra musiker och de jammar på så det går inte att sitta still. Riktigt bra inspelning och den fula gula vinylen låter prima, inte ett knäpp och tyst är den. Skulle tro att när de spelade in detta 1970 så var det ganska unikt. Jazz, funk, rock, fusion i en perfekt blandning. Inte svårt som det skulle kunna vara utan sköna ljud, svängigt, groovigt, coolt. Förutom så klart Miles själv så har tex Gene Perla en del med saken att göra på sida 2 spår Ali - take 3&4... Detta var den största positiva överraskningen efter förra högen med skivor som bars hem.
 6. Besökte Bengans igen! Det kommer in mycket bra jazz där hela tiden nu. Blev 8 nya titlar i går. Det är lite att lyssna igenom. Jag började med en Bill Evans Live i studio med publik. Det är en trippel-LP. Bill Evans - Behind The Dikes spelades in under 2 dagar -69. Det var en vårdag mars (de 2 första skivorna) och en sen höstdag i november (3e skivan) Jag gillar Bill Evans mycket som pianist. Han spelar på ett melankoliskt vackert och känslosamt sätt som jag gillar. Alltid med skön takt och tempo. Detta album är riktigt bra både bra ljud och bra musik.
 7. Ja. Att systemet byggs successivt under ibland lång tid är nog mycket vanligt, men har det betydelse för mitt svar? Jag hänger nog inte helt med vad du menar som respons på det du citerar. Jag svarade på din fråga nedan... ... och då svarade jag att alla delar har betydelse oh det är hela systemet man lyssnar på, men att högtalarna spelar störst roll och är grunden ("grundklang", som du skrev) för hur det låter. Hur menade du att det påverkas av att man bygger systemet av en del i sänder? Eller missförstår jag?
 8. Det gjorde jag också för några veckor sedan och jag har hört @Daniel's system innan också. Det är ett riktigt bra system i ett stort rum som gör att det kan spela ut på ett bra sätt. Det är bland de bästa system jag hört. DET ÄR JU HELA SYSTEMET MAN HÖR. Musik låter bra i detta system. Alla delar drar sitt strå till stacken och de nya Gryphon låter riktigt bra, men det är högtalarna som sätter störst signatur på ljudet. Det var något år mellan besöken men med Gryphon verkar det blivit lite större ljudbild och lite mer "umpf" nerifrån men också effekt uppåt . Snäppet varmare karaktär, men fortfarande på den neutrala delen av skalan. Man kan knuffa egenskaperna hit och dit efter behag med all utrustning kablar mm runtikring, men högtalarna är verkligen grunden i återgivningen. Jag får en känsla av att YG är ganska snälla mot akustiken i rummet och det finns andra märken som ger mer akustikproblem. Håller helt med om din punkt nr 1. Jag vill ha ett system där till och med gammal sunkig inspelning med fantastiska U2 blir kul att lyssna till. Att hävda att dåliga inspelningar skall låta dåligt på bra system och använda det som köpargument för att tex högtalaren är bra har jag inte riktigt kunnat ta till mig. Jag tycker det är roligare om bra musik med dålig inspelning kan låt kul att lyssna på. Håller också med om punkt 2. "Neutralitet, attack och transparens." måste finnas så klart. Jag kan tycka kan finnas i en hel del olika typer av system där alla matchats väl med kringutrustning. Allt från tex Magnepan via dina YG och Marten till Verity, Kaiser, Fink team, och Sonus faber. De har dessa egenskaper men har lite olika karaktär. Ang egen tråd... det finns ju en jag startade skrev i för några år sedan Hemma hos Daniel den kan du ju skriva i. Jag tycker inte det stör att du är i branschen eftersom det är så tydligt med dig och att du har ett så genuint intresse i denna hobby privat också.
 9. @AlfaGTV Det är en klassiker och odödlig mycket bra design. Jag hade gärna haft en. Man kan nerda in alla olika Speedmaster och vilken som ligger närmast orginalet. Detaljer som vilket glas man skall ha, gärna plexiglas som NASA-klockorna hade, skall vara ej vattentät och massvis av andra detaljer. Det kan bli en kul hobby i sig. En klocka är en klocka, ellr är den det? För mig kittlar det mer med ett mekaniskt ur än quartz eller digitalklocka. Utseendet är en sak. Man ser ju inte urverket i de flesta klockor även om det görs baksidor man kan se in genom. Urverk är jätteroliga att titta på när de jobbar. Vackra också. Historisk design och utvecklingen till dagens design, den tekniska historiken märket eller en modell har med mekaniska urverk spelar in i upplevelsen av en klocka. Historik gör så med många produkter så klart, men att en klocka dessutom har en funktion i att visa just tid gör nog fascinationen starkare. Jag har en Omega Geneve guldklocka med manuell uppdragning min farfar fick när han fyllde 50. Jag har kvar samma krokodilarmband och vårdar klockan ömt och använder den vid högtidliga tillfällen. Den är mycket viktigare för mig än andra föremål som jag ärvt. En speciell klockas unika historik, märkets och modellens historik ger något som bara sitter i skallen och i hjärtat men det är kul. För mig är klockor nostalgi, vackra konstföremål, smycken och mekaniska underverk som kan visa tid. Jag behöver inte någon klocka egentligen, men samtidigt är det det roligaste jag tar på mig på morgonen. Klockor har en förmåga att bli betydelsefulla för folk. Ta tex karaktären Butch i Pulp Fiction. Han offrade nästan livet för att hämta sin farfars gamla klocka. Paul Newmans gamla Rolex Daytona klocka såldes för mer än begripliga mängder miljoner dollar. Så grejen med en klocka för många och för mig är mer än att den visar tid.
 10. Ja du @plind. Din lite tråkiga erfarenhet startar ett långt svar. Luftade du vinet minst några timmar? Många av de bra kvalitetsviner generellt är för unga när de står i systembolagets hyllor. Vissa är goda redan, men ALLA blir bättre av lagring. Men det är viktigt att lagringen går rätt till. Stabil sval temperatur gärna under 16grader, inte mindre än ca 65% relativ luftfuktighet hela året vilket gör att man får fukta luften vinterhalvåret, totalt mörker, vibrationsfritt, liggande flaskor och lite kärlek till vinet i flaskorna så blir det bra. Annars kan lagringen förstöra vinet istället. Chateau Neuf De Pape är ett bra exempel på vin som alltid vinner på lagring, liksom Champagne, Chablis, Bourgogne, mm, mm. Hur länge de vinner på lagring lär man sig lite mellan tummen och pekfingret. Sedan måste bra viner hanteras rätt även då de skall drickas. Annars kan allt gå förlorat ändå. Rätt serverings temp, luftning, hur du häller, vilket glas du har, vilket sällskap, maträtt, vad su ätit innan på dagen och gud förbjude kaffe inom några timmar innan vindrickandet. Magsveda, magkatarr, sura uppstötningar etc kan totoalt förändra smaken sämre av ett vin. Vinkaraffen och glasen får inte ha diskmedelsrester i sig eller fibrer från torkhanduken, det är rätt vanligt faktiskt. Extra viktigt med Champagne då bubblorna kan balla ur helt. Vad gäller Chateau Neuf De Pape så kan de vara riktigt tuffa om man öppnar och dricker direkt. De kan vara tillknäppta, lite stickiga och otillgängliga, (som en oinspelad bra högtalare, men hör vad det kan bli av det, men det behövs tid) . Öppna, dekantera och vänta 6 timmar och servera vinet runt 16-18 grader så skall du får se vad som händer. Ofta blir det som ett helt annat vin. Mjukt, stort, smakrikt och fantastiskt. Detta gäller många rödviner med mycket smak generellt. Det är ingen större ide att dricka kostsamma fina kvalitetsviner om man inte gör rätt med dem. Det blir bortkastade pengar när de inte smakar som de kan smaka.
 11. Det är ett sätt att se det. Jag förstår vad menar, men jag är inte säker på att det är åldersnoja och jag tror inte det har att göra med om det är charmigt med att ådras eller inte. "Flykt från verkligheten"... eller så är det bara att vänja sig vid den nya verkligheten vår framtid kommer bestå av. Varför jag tror Abba gör detta med hjälp av en drös personer som hjälper dem med dagens spjutspetsteknik, är just bara för att det går att göra helt enkelt. Vi är högst troligt i början ett paradigmskifte för mänskligheten. Teknikutvecklingen går fortare än vårt medvetande hinner med. AI som liknar människors intelligens är om hörnet och den förestående superintelligensen (begreppet är myntat och definierat av en svensk) som är smartare än vi tror en ganska enig grupp personer med stor inblick i detta är max några tiotal år bort. Vad som händer då är det på tok för få personer som tänker till ordentligt om. Människor är redan cyborger och våra biologiska begränsningars vallar sprängs av mångdubbelt effektiv och potent teknik. Att detta accelererar enormt är det få som betvivlar. Hur vi skall handskas med detta ur ett filosofiskt och etiskt perspektiv är väl möjligen det stora problemet. Det Abba gör är att testa en del av den teknik som är nu förestående och det utmanar oss ur ett filosofiskt perspektiv och det är säkert mycket bra. Jag tror inte det har med åldersnoja att göra alls. Vilka är ABBA? De på scen eller de som sitter i soffan och petar sig i naveln när de räknar på helgens stora intäktsökning. När ABBA och alla inblandade gör detta lyfts kanske detta viktiga område så att många får upp ögonen för vad som är på gång så att vi kan fatta viktiga beslut om hur vi skall handskas med vår nära framtid. Framtiden är troligen mer annorlunda än några generationer i människans historia varit ens i närheten av att försöka handskas med. AI är ett begrepp som jag tror många handskas med lite vårdslöst och utan eftertanke. Jag tror att det kommer gå att göra nya shower med Abba på scen utan att de ens medverkar själva så som det gör nu. Se detta som en start.
 12. Efter lite service på min deep low bas-förstärkare Krell 400cx var det så äntligen (i alla fall för mig...) dags för ett test mellan mina tilltänkta kablar. Det är Synergistic Research Resolution Reference X-Serie med elektronisk skärm och Nordost Valhalla. Det bör förtydligas att till frekvenserna från 80hz och uppåt spelar Krell 350mc (monoblock)+ Nordost Odin kablar. Nordost Valhalla högtalarkabel nedan. Nordost Valhalla+Odin nedan Synergistic Research Resolution Reference X-Serie nedan Synergistic Research Resolution Reference X-Serie + Nordost Odin nedan. Innan jag köpte Nordost Valhalla körde jag ju med mina gamla trotjänare Synergistic Research Resolution Reference X-Serie med elektronisk skärm som jag gillar mycket för deras förmåga att spela stort dynamiskt och med värme och bra upplösning tycker jag. Jag tänkte att de skulle matcha Nordost Odin jag kör med till low mid och high frekvenserna. Dock var nyfikenheten på vad Nordost Valhalla kunde göra stor och jag fick tag på ett par i våras precis innan jag fick skicka en Krellförstärkare på service så det drog ut på tiden med att testa kablar. I dag, trots sol och fint väder, blev det några timmar med bla @bigblue i sweetspot för att lära oss något om vad dessa kablar gör när de bara tar hand om basen under 80Hz. Båda låter bra men det är skillnader som visar sig på alla olika sorters musik vi testar. Naturligtvis visar det sig mest skillnad när vi spelar musik med mycket information och mycket instrument som ligger lågt i frekvens. Synergistic har lite mer kraft i dessa djupa frekvenser och det fyller rummet mer. Valhalla är inte långt efter men det är lite skillnad till Synergistics fördel. Dock skiljer det sig lite i definition och snabhet. Basen känns mer taktfast och tajmad med musiken med Valhalla. Dessutom mer upplösning i de låga frekvenserna. Man får känslan av att akustiken svarar olika på kablarna eller om det bara är kabelns karaktär man hör. Det upplevs lite som att Synergistic kabeln får man akustisk distorsion i basen. Det finns inte med Valhalla. Jag gissar att det ändå inte bara är det utan att Synergistic är lite mulligare och inte lika precis som Valhalla. När vi körde Trentemöller var det mest skillnad mellan kablarna och ur ett lattjo lajbanperspektiv var nog Synergistic roligare, men det mesta andra vi spelade tex Jazz och Soul så uppskattade jag ordningen i basen bättre. Mitt system har inte problem att spela bas och rummet tål det. Jag behöver inte mer bas i all oändlighet utan är nöjd med mängden bas jag reda har. Då blir det ju viktigare att den är upplöst, stram och definierad i mitt system och den egenskapen gör Valhalla bättre. Det är lite märkligt vad karaktären med basen gör för upplevelsen av de register som ligger över. Jag tyckte man hörde en viss skillnad även högre upp i registren också. Jag gissar att det berodde på att kablarna var lite olika snabba också. Valhalla fixade anslaget under 80Hz bättre tajmat till det som ligger över 80Hz och då blir det en helhet som låter klarare snabbare och mer distinkt. Det är inte sådana skillnader att jag skulle lida svårt med den ena eller gifta mig med den andra, men det är ändå tydligt vad som skiljde dem åt och ljudet tar ett kliv åt det håll jag vill med Valhalla. Jag kommer köra med Valhalla till basen under 80hz. Vi var 3 pers som lyssnade på detta. Alla var mycket överens om skillnaderna men värderade dem i lite olika grad. Det var en basjunkie med som lyssnade. Han är värre än jag vad det gäller bas tror jag och han uppskattade Synergistics spelstil något mer än oss andra men höll samtidigt överlag med om att Valhalla var bättre i detta sammanhang, om än med mindre marginal än jag tyckte. Som ni säkert vet gillar jag att testa saker om jag får möjlighet och detta var lärorikt på det viset att det går lätt att höra skillnad på olika kablar av hög klass även om de bara hanterar Deep-low-bas under 80Hz. Allt spelar som vanligt roll i ett system och alla stenar är värda att vända på för att komma framåt. Den stora skillnaden var ända att jag fick koppla in Krell 400cx till basen. Det gör mer skillnad än skillnaden mellan Synergistic Research Resolution Reference X-Serie eller Nordost Valhalla. Den skillnaden skulle jag inte vilja leva utan nu när jag hört den. Den är påtagligt positiv i mitt system.
 13. Jag tror konsertlokalen kommer användas till fler ändamål och säkert liknande upplägg. Abba blir ju nu först med detta. Jag gissa att fler stora artister kommer att gå efter. Tänk om man kunde se gamla artister uppträda på samma sätt. Gamla klassiska konserter etc. Allt blir ju möjligt med denna teknik.
 14. Det är riktigt coolt vad de gör tycker jag. De tänker nytt och stort för hela underhållningsvärden "and beyond...". Imponerande. De flyttar gränsen för vad som är vad. Gränsen mellan digital-Benny och köttochblod-Benny suddas ut. Hela Benny blir istället både och. Märkligt. Undrar vad filosoferna tänker om detta. Kan nu Benny och alla i Abba bli odödliga på riktigt?
 15. Kan bara hålla med. Ett pianostycke som tränger djupt. Svårt att inte bli berörd.
 16. Detta var det första album jag köpte till min första cd-spelare. En klassiker.
 17. Spelar lite gamla Björk album! Denna gång på CD. Älskar det.
 18. Det är det jag också jagar. Bra sammanfattning på den stora nöten att knäcka vad gäller HiFi. Alla system är kompromisser, vilka kan man acceptera och vilka kan man inte leva utan. Här kommer min uppfattning, tankar och erfarenheter om DAC'ar. Ett problem är att upplevelsen av detta är personlig. Ingen kan tala om vad man själv triggar på. det får man lära sig själv genom intresse att lyssna på olika system och gärna testa i system man känner väl. @CMB jag håller med dig om att rullband är den signalkälla som bäst levererar musikupplevelse som känns mest verklig... för mig är det så. Dessutom vinner den kampen om dynamisk slam, kontroll, transientsnabbhet mm, mm, mm. @Perfect sensejag håller med dig om analysen av olika märken på digital signalkälla. Tar vi tex DCS och MSB som gör några av världens bästa DAC'ar så är de rätt olika i sin karaktär. Båda har toppar och inga riktiga dalar, så topparna får avgöra skillnaden. DCS bästa sida är sprittig upplösning på ett spektakulärt sätt och inget slipper undan... inte ens det digitala nackdelarna. När jag lyssnar på DCS lyssnar jag lite mer med hjärnan och letar egenskaper i alla skrymslen och vrår i musiken. MSB låter kraftfullt, tyngt, stort och varmt med analog-lik rundad topp. Upplösningen finns där men är mjukare och inte så HiFi torr som DCS. Jag glömmer av detaljer och hör bara musik i större utsträckning med MSB. Det är bara att välja sida och se vad som gör det system man har på bästa humör. När jag hört Nagras sjukt bra DAC'ar så är den kanske de som ligger mellan dessa i karaktär, men lite närmare MSB i karaktären. Vi skall inte glömma att upplevelsen är mycket systemspecifik. Beroende på karaktär på systemet i övrigt olika egenskaper framstå i olika dager varför vissa system är bättre med den ena eller andra. Jag är fortfarande nöjd med min DAC-Transport-Powebase från MSB som fick ett bra lyft när jag signaljordade digitalsidan OCH analogsidan. Det blev som en ny uppgraderad DAC till en bråkdel av priset. Skulle jag byta upp mig skulle Nagra absolut vara med bland kandidaterna. @CMBdet som är bra att veta om min smak på musikåtergivning är att jag väljer stort dynamiskt ljud med värme framför upplösning och torrhet. Dock strävar jag efter att få med alla parametrar likt dina tre önskemål ovan och varje förändring i mitt system har avsikten att det skall bli så. När jag testade och lyssnade runt på digitala signalkällor för flera år sedan var i mitt tycke MSB en ny nivå som härmade det analoga ljudets fördelar bäst. Nu har mycket vatten runnit under DAC'arnas bro och både format och hårdvaror har tagit stora kliv. Jag tillhör de som fortfarande tycker att CD låter mycket bra jämfört med nyare format och högre upplösning. Kul resa framför dig.
 19. Mycket intressant! En video från 2020... Dan D'Agostino om nyttan med att mäta och om distorsionens betydelse. Detta i kontrast till att ha en krets som går lätt att justera efter hur den låter.
 20. Det finns nog ingen detalj som sluppit undan Helmuts genomtänkta konstruktion, rigorösa utvärdering och testande. Det är ingen slump att de låter bra och att nästan alla hans modeller och armar tillhör de bästa i världen enligt en stor mängd kunder och HiFi-press och reviewers. Få andra märken har den nivån och de som har det är i samma liga. Det är helt enkelt detta som krävs. Det tycker jag styrker att när vi bygger våra system kan också vi komma längre med lite tålamod, noggrannhet och testande.
 21. Ja inte får man höga poäng på statusstegen i grannskapet av att man stretat i årtionden med musikåtergivning. Snarar kuf-varning. En Porsche hade varit betydligt bättre. Nä... är det ett mål med hög ranking i grannskapet får man nog byta inriktning. Svaret är nog att det är en hobby. Det är att ägna sig åt något som intresserar och berikar ens liv men som inte är på riktigt allvar . För mig är "tävlingen" eller snarare nyfikenheten på hur bra jag kan få till min musikåtergivning med de ideer jag får. Om det är att ställa in skivspelaren med det bästa vattenpass som finns eller testa biamping så är nyfikenheten en viktig del för mig. En noggrannhet i detaljer, hitta det som spelar störst roll och utveckla återgivningen går att göra på mängder av nivåer och sätt. Annars hade jag inte ägnat tid åt det. På vägen får man lyssna på massvis av musik och lära sig saker.
 22. De kanske tappade din Balance när de var klara... Nä.. det är säkert så lite att det inte går att höra.
 23. Konstigt att chassit och tallriken inte är parallella! Om det nu ändå är så och att det är ok med Helmut Brinkmann så borde det vara viktigast att tallriken är i våg, som jag förstår det. Om den inte är det det kommer ju pickuppen att påverkas av en kraft som inte är axial ner i spåret och då blir en sida av spåret mer belastad än det skulle vara annars.
 24. Han skapade reggae säger man väl? Ledsamt, men med tanke på de låga åldrar en alltför stor del av musiker går bort vid så fick han ett långt liv. Kanske levde han mer hälsosamt än många av hans Reggae-kompisar?
×
×
 • Create New...