Jump to content

Apexorca

Medlem+
  • Posts

    11 023
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    293

Everything posted by Apexorca

  1. Ser att det i alla fall inte går att skylla på kablarna...
  2. Skall bli kul att se. DAC-test?
  3. Kul genomgång. Jag har alltid gillar Red Hot Chili Peppers också. Californication var ett album som vi spelades riktig mycket på den tiden. Det tar inte slut. En klassiker tycker jag.
  4. Reed T5 är den tonarm Marten monterat. Rätt maxad arm. Så här beskriver de tekniken lite kort. Reed 5T is our first appearance in the tangential tonearm domain. Featuring unique design, innovative technological solutions and high quality, and dedicated to a true audio passionate, it is one of the most advanced tonearms we have ever made. Reed 5T technically is a tangentially tracking pivoted tonearm. It’s working principle is based on Thales’ theorem (if the center of a triangle’s circumcircle lies on the triangle then the triangle is right, and the center of its circumcircle lies on its hypotenuse) and the rule, that given three non-collinear points, it is possible to draw only one circle that has finite radius and passes through all three. (Fig. 1) http://www.reed.lt/wp-content/uploads/Reed-5t-tonearm-technical-concept.png Figure 1 P1, O1, P3 – Thales’ semicircle, Angles P1-A1-P3, P1-A2-P3, P1-A3-P3 are 90 degrees each, Segments A1B1 = A2B2= A3B3 represent length of a tonearm, B – Tonearm vertical axis, P2 represents a center of circle, drawn through three points – B1,B2 and B3 (tonearm rotation axis), P3 – Linear Sensor Array, BP3 – Laser beam. Arm tube suspension system is similar to one used in Reed 2G tonearm, and the tonearm’s turning part is based on low noise thrust-sleeve bearing. For angular rotation of tonearm we designed and built limited rotation sectional torque motor. Tonearm’s position is controlled by laser and linear sensor array. Reed 5T has user-replaceable arm tube – feature, which allows to change tonearm’s effective mass yourself. Tonearm also has VTA and azimuth adjustments. Reed 5T has following advantages if compared with pivot tonearms: Smaller moment of inertia, No need for anti-skating mechanism, Max tracking error is +/- 5 Minute of Angle (MOA). (Figure 2). Pivot tonearms usually have max tracking errors up to 1.5 deg. http://www.reed.lt/wp-content/uploads/Absolute-error-5T-350x270.jpg Figure 2 Reed 5T’s advantages compared to other tangential tonearms: Few times smaller moment of inertia, No need for complicated additional devices (air compressor), Compact and sleek design. Effective mass in both vertical and horizontal directions is similar
  5. Själva spelaren går inte av för hackor. TachDAS AIR FORCE III Det är en imponerande spelare som Marten/Klarsund hanterar och säljer i vår del av världen. Den har en tyst kompressor som suger skivan mot talriken.
  6. Innan jag fortsätter med Martens nyhet, där finjusteringar i bygget fortsätter framgångsrikt, kan det vara intressant att visa den puppa vi spelade på. Det är en framgångsrik och intressant lösning som rönt en hel del positivt omdöme. DS-Audio's optiska puppor. DS-Audio förklarar lite om tekniken här. Den vi testade var DS-Audio 003 pickup Tillhörande equlizer. Riaa-steg funkar inte. Det behövs en särskild förstärkning som är på ett annat vis.
  7. Låter ju som en kul resa. Hör av er i god tid om ni skall… … ’er ut.
  8. Tack! Ja Halcro som jag inte känner till så väl har visst en fin historia.
  9. Ett år sedan uppdatering i denna tråd. Nu har det hänt saker i detta system. Jag och Björn hade en trevlig lyssning och som vanligt tappar vi bort hifi-fokuset och villar bort oss i musikens olika hörn. Detta är ett system där det är lätta att tappa fokus på HiFi. Musiken blir inte störd av prylarna. Det får ett självklart eget fokus där det bara är musik. Det är en teknisk förändring där Devialet strukit på foten för att Chord skall spela ackorden. Det ser numera ut så här i den nya bänken: Streamerär som vanligt Innuos Statement och uppgraderad till NextGen. Kopplad till Chord MScaler upsampler via USB. Signalen samplas upp till 768 kHz. Vidare till Chord Dave dac via dubbla 75 Ohms digital kablar ( krävs för att kunna sampla upp signalen så högt). Dave är kopplad till Chord Ultima 5 slutsteg 2x300W 8 Ohm. Slutsteget är analogt men använder en switchad nätdel. Högtalarna är fortfarande Magico A5. Enheterna kopplade till en Shunyata Altaira ground hub. Alla kablar från Shunyata i Sigma- och Omega-nivå som vanligt liksom spänning via Shunyata Everest power conditioner. Plixir är någon grunka som gör om Björnas optiska internetkabels signal till vanlig internetkabel till streamern. (om jag fattat rätt?) Det är ett mycket klart rent ljud med härlig struktur och innerlighet. Det är svårt med ljudminnet men jag får känslan av att det är lite naknare och mer organiskt än tidigare. Det är också lite lättare i basen än tidigare. Devialiet med SAM-funktionen kompenserade upp basen mer än Chord gör. Chord har en grym kontroll i hela registret och det är en musikalisk homogen känsla i musiken. En självklarhet med auktoritet. Switchade nätdelar är på framarsch i "vanliga" förstärkare och jag har läst och hört om flera konstruktörer som vittnar om det. När man får till switchade nätdelar har de visst fördelar mot linjära. Utveckling går tydligen framåt rätt mycket just nu med det. Tack för kaffe och musik!
  10. Jag läcker ut en bild på Marterns nya storverk. Jag fick lyssna på all möjlig musik. Hur de spelar återkommer jag till. Något har gjorts med denna högtalare som flyttar den till en nivå som inte hörts på detta sätt med någon av Martens tidigare modeller. Det hänger lite ihop med det Leif pekar på men inte bara. Medans @P-pan knappt kan bärga sig för mer information och bilder på detta bygge kommer jag visa en för mig ny effektförstärkare som Marten fastnat för och som kommer att demas i München. Halcro Eclips mono. Designen är lite ovanlig. Den är otroligt välbyggd och väger 62kg per monoblock. ca 300W i 8Ohm. Den kan komma upp i 2100W vid dynamiska utmaningar. Sidorna har lite ovanliga kylflänsar som har en fin stram och ren estetik tycker jag Nätstömmen kopplas in under.
  11. Det hjälper inte. Du får åka till München High-End.
  12. Du vet… industrispionage får man hantera varsamt så det kommer ta tid. Men guuuud så grymt bra det blir. Det låter och dessutom så in i norden bra.
  13. Jag har varit mycket sygen att lyssna på Martens nya, eller kanske det beskrivs bättre numera som deras etablerade succé från Münchenmässan 2023. Den har varit svår att komma till eftersom den säljer som smör. Det blir inga över för Marten själva. Men nu blev det tillfälle även för mig att höra den. Marten Mingus Septet. MSB DAC och deras nya Director. Deras slutsteg som spelas på låter alltid bra tycker jag. Martens ambitiösa strömlist ordnade fin start för elkraften. Beryllium för övre mellanregister och diamantdiskant. Snygga detaljer. Marten låter göra välanpassade fötter Om det bara är dessa fötter som gör att musiken står så stabilt från Mingus Septet som den gör vet jag inte. Troligen inte. Men det är med ett imponerande tempo Leif utvecklar högtalare. Till skillnad från många tillverkare som ändrar lite under lång tid med små förbättringar så flyttar Leif Martens återgivning framåt med nya innovationer som gör skillnad på riktigt. Han bygger vidare på det som han märker fungerar bra och provar nya lösningar. Med bra fingertoppkänsla hittar han vad som verkligen betyder något och flyttar gränser. I dessa högtalare har Leif påbörjat, eller skall vi säga fortsatt, utvecklingen av att optimera varje membran för dess uppgift. Det betyder inte att det skall vara samma material överallt. Bara det material som är bäst just där det sitter får vara med. Det resulterar i diamant, beryllium, keram och aluminium. Det är verkligen ingen slump att Leif gör som han gör. Jag har fått vara med från sidlinjen och kikat på utvecklingen ganska länge nu och via lyssningsövningar hör jag att det verkligen blir bättre och bättre hela tiden. Jag vill påstå att det inte bara har med smak att göra. Det är verkligen extremt bra musikåtergivning. Det finns allt. Micro- och macrodynamik, kraft och finess, klangfullhet och detaljer. Allt utan att något sticker ut. I denna högtalare tycker jag att övre mellanregister och diskant fått en organisk mjukhet men med luft och detaljer i en mycket behaglig blandning. Åt detta hål har jag hört Marten gå i många år nu. Med denna högtalare har de tagit det till en ny nivå tycker jag. Jag är mycket förtjust i denna modell må jag säga. Tackar för denna musikupplevelse, men det stod mer saker på listan att lyssna på. Det får nog betraktas som industrispionage så berätta inte för någon. Det blir mellan oss bara... kommer snart mer om det i denna tråd.
  14. Bra tips. Lang Lang fick bli den streamade morgonmusiken i dag.
  15. Mina numera vuxna barn har blivit pepprade med "min" musik genom deras uppväxt. Visst lyssnar de en del på ny musik men sällan det som är på topplistor. Finns så klart undantag. De hittar sin favoriter bland nytt och även gammalt. Dottern lyssnar mest på pianomusik från tex Chopin och Mozart när hon pluggar. Grabben gärna Jazz. Både gammalt... ja även mycket gammalt och nytt blandas när de har kul med vänner. Jag uppfattar ett det är mer gammalt än nytt dock. Olika musik funkar för olika tillfällen och olika stämningar. Det finns kvalitet i det mesta genrer. Det tror jag kan vara något de fått med sig från oss föräldrar. Har man kanske lärt sig att kanske spela lite själv och lyssnat live och på olika sorters musik tror jag man bygger upp en förmåga att lyssna koncentrerat in i musiken. Vad man lyssnar på för genrer spelar mindre roll. Det jag tycker är det viktiga är att man kan lyssna in i musikens djupare konstnärliga delar och kunna ta till sig detta. Det är ju personligt vad man kickar på men det är en glädje att kunna njuta på musik på ett koncentrerat sätt. Inte bara ytligt lite halvfokuserat på ett konsumtionsmässigt sätt. Då tror jag man missar en del av vad musiekn har ett erbjuda i form av upplevelse. Att lyssna på musik är en förmåga som säkert finns i olika grad hos olika personer, men det går och behöver tränas upp hos alla ändå. Det finns musik som jag tror gör detta bättre eller sämre.
  16. Ja och en mästare till på detta var Miles Davis. Jag har sett en del diskussioner med honom där han mest beskriver sin trumpet som en förlängd arm av hur han vill presentera en musikalisk känsla. När man kan sitt instrument så bra att man inte behöver fundera över tekniken för att spela det man vill eller hur man får fram en klang eller ton kan dessa genier visst bara skapa fritt. Så att dels ha denna enorma tallang för sitt instrument och dessutom det konstnärliga kreativa är få förunnat.
  17. Jag tänkte försöka mig på att beskriva Vikingurs konsert. Gordbergariationerna är ett pianots mastodontverk. Det är inte för vem som helst. För det första deltar hela Vikingurs kropp i Goldbergvariationernas framförande. När vänsterhanden spelar helt själv, vilket inte är ofta, dirigerar han sig själv mjukt, nästan sensuellt med högerhanden, samtidigt som han vaggar med med överkroppen och varierar detta med en roterande rörelse. Ibland skrapar han nästa nästippen ända ner i detta nya klaviatur i Göteborgs konserthus . Detta ger också en dimension till stycket, ett ytterligare konstnärligt uttryck. Man får känslan av att Vikingur ÄR Goldbergvariationerna . Bach själv var en av de stora musikaliska improvisatörerna och lämnade inga instruktioner för hur stycket skall spelas. Andra kompositörer lämnar noggranna förklaringar utöver noterna. Förutom att Goldbergariationerna har en sjuhelsikes massa noter, som tar Vikingur ca 90 min att spela sig igenom, får alltså pianisten dessutom välja själv hur dessa noter skall behandlas. Vikingur gör detta utan att ens ha noterna framför sig. Alltså 90 minuter noter i högt tempi förvarade i muskelminne och hjärnans musikalitet!!! Tempot är i perioder rasande och få är nog de som även efter upprepad petiga lyssning kommer kunna hålla ordning på alla noters följd. Vikingurs tolkning är mycket bra. Dessa 90 minuter blir trollbindande och jag kom på mig själv med att inte bytt sittställning en enda gång sedan första tonen ljöd tills det var slut. Dock vaggade jag lätt på huvudet nästan i trans till Vikingurs framförande. Jag försöker alltid få biljetter på vänster sida och tillräckligt högt upp i salen för att kunna se pianistens händer mot instrumentet. Det är ett stort nöje att kunna se allt som händer med inblandade kroppsdelar och tangenter när musiken skapas. Live är live och allt ger en extra dimension till musiken jämfört med hur det upplevs på våra HiFi-system. Är det bra inspelningar och systemet kan återge känslan i konserthallen med rymden från rummet, akustiken mm så hamnar i alla fall jag mer in i musiken. Det enda som störde upplevelsen var någons hörapparat upprepade gånger började pipa och det var visst svårt att få ordning på den, några tappade mobiltelefoner, en som ringde trots extra info om att stänga av dem och några som gick på denna konsert med troligen svår förkylning och upprepade hostattacker. Det går att leva med och live är live. Allt kan hända. Med ffa soloinstrument och känsliga partier kan dock tex en kraftig klonk av tappad mobiltelefon störa förtrollningen lite. Man tappar tillfälligt fokus.
  18. Står ju en bandare och lyser mysigt i bakgrunden också.
  19. Vikingur Olafsson gästade Göteborgs koncerthus och spelade Bach's Goldbergvariationer. Jag har hör detta verk rätt mycket genom åren och även med Vikingur. Har dock inte hört honom live innan. Vilken pianist. Fruktansvärt bra var han. Lite utöver det vanliga. De stående ovationer han fick tog aldrig slut, men när Vikingur till slut lyckats tysta publiken sa han att detta konserthus är ett av de bästa han någonsin spelat i rent akustiskt och att deras nya flygel var vansinnigt bra. Han berättade också att han kommer tillbaka nästa år för ett uruppförande av ett nytt pianoverk.
  20. Jag provar. Mera rullband - happy husband... nääh det var svårt.
  21. I wonder why? Bra för själen med vackra noter antar jag.
  22. Vila i frid! En mycket sympatisk man och extremt skicklig musiker. De har spelat hans musik och pratat om honom hela dagen på radion i dag. Vi har spelat hans musik på jobbet från morgon till kväll i dag. Fortsätter nog med det i morgon också.
×
×
  • Create New...