Jump to content

Roskildehifi och danska specialiteter.


Timbre™

Recommended Posts

Tredje gången gillt... :cool:

Stativhögtalartemat drar mot Nordeuropa och ett par efterlängtade danskar har äntligen kommit upp för trapporna. På ett danskt forum har de diskuterats i samma andetag som Sf Guarneri Homage och nu skall det slutligen upp till bevis. I spelplanen ingår 200W klass A för att backa upp när musiken börjar ställa krav och tempelklockorna klingar ut.

Fullt strömpådrag från start till mål alltså och våra danska vänner kommer förmodligen

att få det ganska varmt i talspolarna... :evil: :)

tema797.JPG

Link to comment
Share on other sites

ge oss mera :mm::mm:

Tilltugget innehåller Skagenröra... :D

Lutans form fungerar till både instrument och högtalare. Här har vi ett stycke skandinavisk möbeldesign av modernt snitt. Ljus finish och solitt trä till baffel och bakstycke. Inga utsvävningar och komplikationer utan välbyggt, stilrent och elegant.

tema869.JPG

Link to comment
Share on other sites

Mycket stativhögtalare den senaste tiden :mm::mm:

Nästan bara stativhögtalare för min del den senaste tiden... :)

System Audio SA2K säljs numera i en masterversion där internkablaget kommer från Nordost. Detta är den ursprungliga modellen och SA2K kan uppgraderas till SA2K master hos System Audio.

tema822.JPG

Link to comment
Share on other sites

I rättvisans namn skulle jag också vilja se en smörgåstårta med, soltorkade tomater, pesto , parmaskinka och lite riven parmesan ovanpå.

Det kommer förhoppningsvis snart att finnas skäl till att plocka fram italienska delikatesser men tills dess är det danska rejer som gäller och det kan bära långt... :mm::)

System Audio grundades 1984 av Ole Witthøft som fortfarande är chefsdesigner och således ansvarig för våra testobjekt. Den allra första högtalarmodellen var en golvhögtalare i ren och strikt design och följer man modellerna genom åren finns ett signum som är lätt att identifiera. Det är lätt att känna igen en System Audio när man ser den. Detta par var väl förpackade med tjocka, utskurna dämpkuddar upptill och nertill - enkelt och effektivt. Manualen ger många goda råd och behandlar allt från biwiring, biamping, inspelning, kablar och uppställning. Vi får anledning att återkomma till den.

tema845.JPG

Link to comment
Share on other sites

Dessa lyssnade jag en del på under ett besök hos Balance, då vi provade att driva dem med ett antal olika förstärkare. De gav där väldigt väl ifrpn tycker jag. Det skall verkligen bli intressant att se vad de levererar i Timbre:s lyssningsrum!

\\K-man

Link to comment
Share on other sites

Högtalarnas diskantelement är spegelvänt placerade på frontbafflarna och skall enligt instruktionerna placeras med diskanterna in mot mittlinjen. System Audio TK tweeter är utvecklad av ScanSpeak som står för tillverkningen av dessa specialframtagna element. Mönstret går igen och det är ju ganska många tillverkare av kvalitetshögtalare som har vandrat denna väg. SA TK är utrustad med en väl tilltagen magnet och kan hantera ovanligt stora effekter enligt Ole Witthøft.

tema807.JPG

Link to comment
Share on other sites

vi provade att driva dem med ett antal olika förstärkare.

Som du säkert kommer ihåg var utslaget av förstärkarbytena väldigt påtagligt och det skall bli spännande att se hur det fungerar med två monobryggade Accuphase A-50V.

Bakom den multicoatade textildomen döljer sig en bomullsfylld akustisk kammare och här finns ett patent vad gäller elementets elektromagnetiska uppbyggnad. Vi spelade ju ganska högt på Balance utan att ljudet tenderade att hårdna till och förklaringen kanske just är de väl tilltagna marginalerna i System Audio TK tweeter... :?:

tema815.JPG

Link to comment
Share on other sites

SA2K kan godt virke lidt som en blanding mellem Guarneri homoge (lute-formen) og Electa Amator 2 (kæbere omkring mellemtone / basenheden), men sat det ind i en skandinavisk designtradition med lyst træ og enkle linjer. Jeg har lyttet til Master versionen, og lydmæssigt er den meget forskellig fra de to ovennævnte.

Jeg glæder mig til at se mere! :mm:

Link to comment
Share on other sites

SA2K kan godt virke lidt som en blanding mellem Guarneri homoge (lute-formen) og Electa Amator 2 (kæbere omkring mellemtone / basenheden), men sat det ind i en skandinavisk designtradition med lyst træ og enkle linjer. Jeg har lyttet til Master versionen, og lydmæssigt er den meget forskellig fra de to ovennævnte.

Jeg glæder mig til at se mere! :mm:

Ja, och ordentligt välbyggt är det också om man tar fram luppen. En ensam diskant gör ingen musik och här har vi en woofer på 13 cm i antivibrationsutförande med membran i träfiber. Väldigt fotogenic skulle jag vilja säga... :mm:

tema805.JPG

Link to comment
Share on other sites

"En fotogen woofer"... Det er vist kun MR. Timbre der kan finde på at bruge sådan et udtryk :D

Men jeg givder dig helt ret! Membranen har en ret interessant struktur, jeg vil umiddelbart sige at den ser ret massiv og tyk ud, men den er jo sikkert let som papir?

Jeg synes godt om at der er brugt torx og umbraco-skruer ved enhederne. De er nemme at have med at gøre frem for de alm. stjerneskruer (+)

Link to comment
Share on other sites

SA2K spelar för fullt men innan lyssningsrapporten kan det vara läge att kika lite i manualen... :)

Lådvolymen är 8 liter och här finns möjlighet till biwiring/biamping. System Audio svävar inte på målet i denna fråga utan skriver att "biwiring gør lyden klarere" samt betraktar biamping som en uppgradering. Enkla men förtnuftiga tips vid uppställningen beträffande invinkling, inspelning samt "afmonter højtalernes stoframmer når du vil have best mulig lyd". Det följde med tvinnade silverjumpers som jag har bytt ut mot Kimber KS 9038.

tema818.JPG

Link to comment
Share on other sites

Med konförsedda stativplattor blev BDR Pucks ett lätt val. Stativen är ganska låga och två eller kanske t.o.m. tre ihopskruvade puckar hade förmodligen passat bra. Första pucken är dock den viktigaste... :)

tema971.JPG

På ovansidan avskiljes stativet med A.R.T. Big Feet och högtalarna kommer upp några värdefulla centimeter.

tema922.JPG

Link to comment
Share on other sites

:) Väl grundat, så hur ljuder de nu då?

Det första intrycket stämde inte alls med förväntningar och tidigare erfarenheter... :o På Balance uppevde jag framförallt ett slankt och stramt basregister från SA2K tillsammans med en integrerad transistorförstärkare. Lite intensivt upptill men tydligt och detaljerat i hela registret. Nu har jag möblerat om bland elektroniken och ljudet hittills har varit finstilt och lättflytande samtidigt som det är varmt och mjukt. SA2K spelar just nu i den tillbakalutade delen av skalan och det märks att högtalarna är väl inspelade. I väntan på danskarna bytte jag förstärkarelektronik och jag tycker mig känna igen en del egenskaper hos försteget så det kanske handlar om en äkta högtalarkameleont... :?:

Classé CP-60 är inkopplad på fallet... :)

tema874.JPG

Link to comment
Share on other sites

SA2K har en känslighet på 87dB/W/m och den nominella impedansen ligger på 4 ohm. Med de digitala effektmätarna på A-50V kan man läsa av den exakta och reella effektleveransen "to the load at any given moment, regardless of speaker impedance". För det mesta står mätarna på noll och det är fascinerande hur mycket och högt man kan spela innan effektuttaget når upp till en watt... :o

Det är första watten som räknas... :)

tema939.JPG

Link to comment
Share on other sites

Hehee..just effektmätarna på A-50V är ett kul avsnitt. Precis som Timbre skriver så har vi flera gånger suttit och lyssnat en bra stund...och sedan har ögonen landat på indikatorerna, som står inställda på att visa max effektuttag sedan påslag...de har då fortfarande stått kvar på 0. Detta över Amati, som förvisso har högre känslighet. 87dB/W/m borde väl lite förenklat betyda att om inte indikatorerna gått över till 1W så har man inte spelat högre än 87dB...? :blush ...eller cyklar jag helt i diket nu? :clown:

\\K-man

Link to comment
Share on other sites

Första bilden på svensk server... :cool:

Nu har jag börjat komma igenom musikprogrammet och lyssningsintrycken klarnar upp... :)

Richard Bona framförs i ett något mindre format och ljudbilden är till stor del samlad mellan högtalarna. Drivet och nerven är närvarande även om känslan av stativhögtalare infinner sig och detta beror förmodligen på det fylliga och lite packade mellanregistret som just denna uppställning bjuder på. En kompensation för tidig avrullning neråt... :?:

Eliane Elias brukar passa perfekt till stativhögtalare och så även här. Den mörka och fylliga rösten återges med både värme, perspektiv och storleksbegränsning. Ann Sofie von Otters Mariengesänge passerar på hög volym (mätarna reagerade äntligen... :o:)) och denna System Audio TK diskant ser ut som en ScanSpeak, låter som en ScanSpeak och är en ScanSpeak. I dagens regn av exotiska membranmaterial står den ytbehandlade textildomen rakryggad och gör inte bort sig inför någon som jag hittills har hört. Mikrodetaljer som stiger ur lugnet och inte tvärtom vilket bevisas gång på gång med Radka Toneff, Patricia Barber och Peter, Paul & Mary. Helt suveränt!

tema906.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...