All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. calle_jr

  Nyheter på halvfabrikat!

  Imponerande drivers. Verkar mycket klokt till att börja med att de har gjort centrum på membranet (där man får bäst utstrålning) plant och styvt. Membranet är väl en sandwhich med bikupeformad aluminiumgrid mellan två keramikskal? Hur är talspole/spider infäst i membranet?
 3. Today
 4. octavia rs

  Nyheter på halvfabrikat!

  Vet inte om detta är en helt ny modell hittar inget om den på deras sida.
 5. Yesterday
 6. calle_jr

  Tidslinje klassiska kompositörer

  Jag håller med om emblemen, men det var mer att kunna känna igen emblemen än vilket land som ligger där idag. Jag bunkade ihop tyskar helt enkelt. Om Bebop hade skrivit en trudelutt på 1600-talet så hade vi ju sagt att han var dansk. Italien fanns inte ens under större delen av denna tidslinje. Kallade någon av dessa här sig för italienare? Jag har utgått från samma som du när det gäller just dessa fyra exempel. Men det är inte helt självklart. Ena gången utgår man från var de är födda, och andra gången var de verkade, eller vad de "räknas som". Man säger inte till en polack att Chopin var fransman, men det är ytterst ovanligt med polacker som heter något i stil med "frädärick sjåpän". Men strunt i det, jag var såklart ute efter om det går att identifiera skolor, strömningar och stilar. Och visst gör det väl det? Extrem tysk och italiensk dominans fram till slutet på 1800-talet. Från senromantiken till mitten av 1900-talet en blandning av rysk, tysk och fransk musik. Kraftig inblandning av engelsk och amerikansk musik från 40-talet till idag. Det fanns ju otaliga engelska kompositörer (Elgar, Purcell, Delius...), men ingen av dem har spelats så mycket som tyskar, ryssar och fransmän. Samma sak med spanska kompositörer (de Falla, Sarasate, Albeniz...). Jag har lagt till några kvinnliga kompositörer, men de fick som bekant aldrig komma fram. Opera och sång har en italiensk tonvikt. Orkesterverk är tyska eller ryska. Solokonserter...? Hur stor andel av den komponerade musiken är beställningsverk? Vem beställde dem?
 7. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Just det - kul du hittade dem! Visste jag inte...men ligger väl i linje å e logiskt tillsammans med LV. Svårt att bedöma...men kan det va större modellen bas/mellan? Bör ge bra känslighet och andra fina kvaliteter. Prislapp? Bara elementen e ju en ansenlig slant.
 8. Bebop

  Tidslinje klassiska kompositörer

  Det skall ju också förstås. Av de sköldarna du har med känner jag med säkerhet igen två. Om du tar med Wilhelm Stenhammar skall han då ha följande sköld: Händel: Tyskland Chopin: Polen Ligeti: Rumänien Stravinsky: Ryssland Att Chopin inte valde att flytta tillbaka till Polen efter upproren där eller att Händel i huvudsak verkade i England förändrar väl inget. Ligeti är väl undantaget. Han benämns både som rumän, ungrare och österrikare beroende på vad man läser.
 9. calle_jr

  Tidslinje klassiska kompositörer

  Jag tyckte det blev ganska bra
 10. Bebop

  Tidslinje klassiska kompositörer

  Varför göra det så krångligt? Använd vedertagna begrepp. Efter Bebop en svensk flagga, inte Blekinges vapen eller danska flaggan som vi en gång tillhörde. Det är nog inte så många som känner till grevskaps- eller provinssköldars ursprung.
 11. hbgot

  På jakt efter ny digitalkälla

  I mitt fall så skulle ju källan vara en rippad fil av cdn. Streamtjänster har jag i bilen.
 12. calle_jr

  Tidslinje klassiska kompositörer

  Det var inte det administrativa som var problemet utan just det där med "räknas som". Man tillhör kanske mer ett folk än en flagga om man tittar på ett sånt här tidsperspektiv. Det tar en stund att reda ut vad alla kompositörer i denna lista "räknas som". Hur ska man se på Händel, Chopin, Ligeti, Stravinsky... Jag delade in i en slags regioner, och det visade sig inte heller vara så enkelt.
 13. octavia rs

  Nyheter på halvfabrikat!

  Hittade denna när jag spanade runt lite bland bilder ifrån Munchen. Living Voice med idel Ellipticor element.
 14. tek

  Dynavox TPR-1 - Hacka grisen

  Eftersom jag var orolig för stegsvaret så mätte jag upp det men tycker det ser helt ok ut. CE-steg kan vara känsliga för kapacitiv last så skulle jag använda mer än ett par meter kabel skulle jag lagt på detta som last. I detta fall driver steget 2m koax och ingången på ett oscilloskop, dvs ganska snäll last. Sista åtgärden efter lite lyssning var att byta till ett par 5670 från General Electric. De kinesiska rören hade en del fuffens för sig i vintras med ett sprak liknande de från vinyl, men det upphörde men jag tyckte ändå det var dags att testa något annat. Så jag tror det var alles...
 15. Peo

  Vad lyssnar du på just nu?

  Jag har lagt till en funktion i min vinyldatabas som genererar en lista över vad som snurrat på tallriken (om jag har kommit ihåg att klicka på den skiva jag spelar). Jag kan se hur många gånger jag har spelat en viss skiva, när jag spelade den senast och få ut en lista på på de senast spelade 20 skivorna i spelordning. Flyttar jag starten 20 steg bakåt kan jag få ut nästa lista med 20 skivor (skivor som spelats mer än en gång anges bara som den senaste spelningen). Förra inlägget är för tiden 2019-05-11 - 2019-05-19 och detta för 2019-05-01 - 2019-05-11 Esbjörn Svensson Trio ‎– "E.S.T. Live In London", (ACT ‎– 9042-1) Nirvana ‎– "MTV Unplugged In New York", (Geffen Records ‎– 0720642472712) Gentle Giant ‎– "Gentle Giant", (Vertigo ‎– 6360020) Crosby, Stills, Nash & Young ‎– "4 Way Street", (Atlantic ‎– 60 003) Eloy ‎– "The Vision, The Sword And The Pyre - Part I", (MIG ‎– MIG02011) Opeth ‎– "Blackwater Park", (Music For Nations ‎– MFN 264) Ane Brun ‎– "Leave Me Breathless", (Balloon Ranger Recordings ‎– DEMVA16) Dead Can Dance ‎– "Into The Labyrinth", (4AD ‎– DAD 3621) Ellen Andersson Quartet ‎– "I'll Be Seeing You", (Prophone ‎– PLP 165 ) The Edgar Broughton Band ‎– "The Edgar Broughton Band", (Harvest ‎– 1C 062-04 774) Leonard Cohen ‎– "You Want It Darker", (Columbia ‎– 88985365071) Stray Dog ‎– "Stray Dog", (Manticore ‎– 87 268) Anderson / Stolt ‎– "Invention Of Knowledge", (Inside Out Music ‎– IOMLP 460) Bjørn Riis ‎– "Lullabies In A Car Crash", (Karisma Records ‎– KAR085LP) Walpurgis ‎– "Queen Of Saba", (Ohr ‎– OMM 556.023) Fiona Boyes ‎– "Professin' The Blues", (Reference Recordings ‎– RM-2517) Greta Van Fleet ‎– "Anthem Of The Peaceful Army", (Republic Records ‎– 00602567949756) Porcupine Tree ‎– "Signify", (Kscope ‎– Kscope805) Rammstein ‎– "Mutter", (Universal Music ‎– 2729669) Yamina ‎– "How Deep Is The Ocean", (Opus 3 Records ‎– LP 25001)
 16. tek

  Dynavox TPR-1 - Hacka grisen

  Nästa steg är att samla ihop lite prylar som behövs. Allt användes inte. Jag bytte exempelvis inte elektrolyterna. Öppnar man lådan så ser man tidigare fixar Det blev lite snyggare denna gång även om 6u8-kondensatorerna tar upp en del plats.
 17. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  I Accutons CELL serie finns diskant, mellan och bas. Det jag saknar, är ett bas/mellanregister. För en kort tid, fanns ett C168 som verkade utomjordigt...och när jag beställde 8 st för en "Solo M on extacy" så blev det tyvärr stopp och modellen verkar aldrig ha realiserats. Nedan är dock basar, av modell AS168. 168 mm diameter och rejäl slaglängd. Jag har ett gäng (6 st) på lån av DoubleA och det spelar riktigt fint...men ännu inte homogen med mellan/diskant. Mer filterplockande behövs - men detta är lite av en drömhögtalare! AS250 är som modellbeteckningen antyder 250 mm diameter och med ett Sd på 382 cm2 så inser man att det är en effektiv lösning...samt +- 9 mm slaglängd. "What's enough" är en svår och individuell fråga...men jag vågar påstå att väldigt många skulle klara sig väldigt bra med en AS250 per kanal. 60-75 liter portad låda, så är man i hamn...eller ~35 liter sluten med antingen Hypex plateamp/eq/dsp eller en nogsam lösning med inräknat rumsstöd för nedersta oktaven (20-40Hz). Å kör vi sluten så kan vi köra två stycken i 70 liter...parallellkopplade så får vi ~90 dB's känslighet i basen!
 18. Perfect sense

  På jakt efter ny digitalkälla

  Om jag tvingades välja mellan C.E.C. TL 5 (CD) och Lumin U1 Mini (streaming ifrån Tidal) så skulle valet falla på C.E.C. - utan tvekan. / Marcus
 19. hbgot

  På jakt efter ny digitalkälla

  Ok Marcus om du skulle jämföra CEC TL5 med t.ex Lumin U1 mini och utgår från samma cd vilket alternativ ger bäst ljud?
 20. Engelholm Audio

  Nyheter på halvfabrikat!

  Kända genom Golden Age Music (Sverige-pionjärer?), Marten, Karma, Mig själv och DoubleA och många flera - tyska Accuton är knappast okända! De senare högtalarelementen går mot mer och mer avancerade och dyrare lösningar, som till exempel Cell tekniken. Här nedan är C51'an - ett element som bryggar gapet mellan diskant och mellanregister. Nedan är C168'a, ett rent mellanregister med hög känslighet På tal om effektivitet: Voice coil inductance Le 0.06mH Force factor Bl 11.66N/A Notera impedanskurvans svaga stigning mot högre frekvenser.
 21. Bebop

  Tidslinje klassiska kompositörer

  Jag laddade ner lite pianomusik av Hummel i 24/96. Det är lätt att höra influenserna från wienerklassikerna som Beethoven och Haydn men också med mer dramatisk inslag typ åskväder och storm som senare utvecklades av Liszt. Det är tydligt att han var en virtuos på sitt instrument men det gör inget för de var bra. Jag får lyssna några gånger innan den sätter sig men första intrycket är positivt. I hastigheten åkte en 24/96 på Naxos ner i köpkorgen med en de fina violinister och cellister som Malmö Symfoniorkester gjort inspelningar med. Du hörde ju dem live förra veckan. Brahms violinkonsert och dubbelkonserten är lite av favoriter. Det är en mycket fin inspelning. Framför allt dubbelkonserten. Ljudet är utsökt. Rekommenderas.
 22. tek

  Dynavox TPR-1 - Hacka grisen

  Sista simuleringen är en före och efter bild av utimpedansen: Med förändringarna har utimpedansen gått ner till ungefär 245 Ohm. Jämför svart och svart-prickig linje. Jag hade tänkt att ändra utgångskondensatorn för subwooferutgången till 2.2u, men har svårt att få plats i lådan så för utgång F är det den blå sträckade linjen som gäller, detvillsäga VoutSW kommer vara oförändrad.
 23. tek

  Dynavox TPR-1 - Hacka grisen

  Nedan är som tidigare: 'Övre bild - Magntiud Loop Gain - BLÅ Closed Loop - Svart Discrepancy Factor - GRÖN Undre bild - FAS Loop Gain - SVART Closed Loop - BLÅ Discrepancy Factor - RÖD Slingförstärkningen ligger nu på 28.5dB maximalt, en ökning på ungefär 8dB mot orginalversionen. Transientsvar, överslängen ser ut att ha ökat lite men egentligen inget allvarligt. Hade jag konstruerat förstärkaren från början hade jag sett till att ha lite mer dämpad respons. Vid avspelning av musik har inte insignalen så hög bandbredd. Exempelvis om man filtrerar insignalen med ett enkelt RC-filter vid 100kHz så ser det lite beskedligare ut (sista bilden).
 24. tek

  Dynavox TPR-1 - Hacka grisen

  Här är DC lösningen med uppdateringarna, det enda som riktigt sticker ut är att R4 i detta schemat bränner en del effekt, 700mW kontinuerligt lägger jag ogärna på ett ensamt 2W-motstånd.
 25. tek

  Dynavox TPR-1 - Hacka grisen

  Jag var lite oroad över detta men jag kan inte se något som tyder på instabilitet, överslängen är väldigt liten och utan ringningar efteråt. Men detta är en av anledningarna till att jag vill hålla ner slingförstärkningen även om jag faktiskt ökar den med mina ändringar. Ska lägga upp lite simuleringar efter ändringarna under dagen.
 26. tek

  Dynavox TPR-1 - Hacka grisen

  Sista bilden är en visar på reglersystemet, dvs den reglerade delen av förstärkaren. Jag har haft en del svårigheter att simulera detta men utifrån denna simulering ser det inte ut som man behöver oroa sig för instabilitet. Övre bild - Magntiud Loop Gain - BLÅ Closed Loop - Svart Discrepancy Factor - GRÖN Undre bild - FAS Loop Gain - SVART Closed Loop - BLÅ Discrepancy Factor - RÖD 'Discrepancy Factor' behöver k visar på förmågan hos reglersystemet hur nära förstärkaren kan klara av realisera beteendet som bestäms av återkopplingsnätverket. En perfekt förstärkare kommer hålla Diskrepancy Factor till 1 (0dB) i det intressanta att frekvensområdet. Att den faller av för högre frekvenser är nåt man kan förvänta sig.
 1. Load more activity