All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Today
 3. VoicesInMyHead

  Lumin Firmware v13

  Nu är det ju precis tvärtom som är tanken... Leedh Processing is a highly innovative algorithm for increasing or decreasing the volume level of a digital music signal. The patented Leedh Processing algorithm does this without adding any artefacts to the digital music signal. No information will be lost while adjusting the volume. Leedh kallas för lossless, till skillnad mot all tidigare känd digital volymhantering som är dataförstörande. Om man har ett försteg i kedjan så ska man INTE använda Leedh eller någon annan digital volymjustering, det blir ju som kaka på kaka och motsägelsefullt till varför man har försteget. Sen kan man ju precis som du säger uppleva det som en positiv effekt eftersom allt i kedjan påverkar på ett eller annat sätt, men det är ju inte meningen.
 4. Peo

  Lumin Firmware v13

  Om Leedh påverkar signalen så den blir "mer välljudande" innebär det troligtvis att den har tillfört något (en krydda) till signalen som lyssnaren upplever som en förbättring, kanske har den filtrerat bort något som gör att lyssnaren tycker den blir mer välljudande, eller att problemet sitter i Lumins drivsteg alternativt förstegets ingång. De första två alternativen känner vi igen från mycket annan utrustning. Lite rör-dist här, lite transformatorpåverkan där, o.s.v. kan av många upplevas positivt, så varför inte. Om det låter annorlunda/bättre när man sänker utsignalen från Lumin och sedan kompenserar detta med att skruva upp volymen på försteget kan jag direkt se två alternativa förklaringar (det finns säker flera). 1. Lumin's drivsteg är inte linjärt inom det spänningssving som en odämpad signal innebär. Sänkt signal ger drivsteget ett bättre arbetsområde. 2. Förstegets ingång klarar inte av att hantera den signal-amplitud som Lumin ger på "full gas" utan att påverka. Se alternativ 1 ovan. Kör du signalen till ett försteg är den oftast odämpad, men driver du ett slutsteg eller aktiva högtalare är den ordentligt dämpad vid rimlig ljudnivå.
 5. calle_jr

  Lumin Firmware v13

  Signalvägen är ett filter och en störningsmottagare. Ju längre signalväg desto mer filter och potentiellt mer störningsupptagning. Obs! Det är inte jag som anser att detta är bra/dåligt. Det är en utbredd uppfattning, och jag förstår den. En del strävar efter att begränsa ännu mer till källa och högtalare. I andra vågskålen finns signalbehandling. Att anpassa källsignalen till slutsteget/högtalarna. Jag tycker personligen att det är viktigare, men inser att det är en kompromiss.
 6. Yesterday
 7. VoicesInMyHead

  En hifinörds bekännelse

  Alltså, finns det något bättre än att ha varit bortrest ett par dagar (inom i stort sett tillåtna reseavstånd) och man kommer hem, sitter i mörkret strax innan midnatt och lyssnar på fantastisk musik och bara njuter? Balkongdörren står öppen och det är helt vindstilla och tyst utomhus med bara en sval bris som strömmar in. Jag inser att jag har nog aldrig varit så nöjd med anläggningen som jag är nu, det här är magiskt. Kvällens skiva....
 8. Amatören

  Amatörens Bröde

  Storyn fortsätter vare sig ni vill eller inte (fan, kan ingen sätta stopp för människan?!?)… Så favoritfotöljen ockuperas och anläggningen startas upp med surfplattan (Android): (Ja, en riktig Amatören bild! Jag har tyvärr bara tillgång till en tämligen medioker kamera, den som sitter i en Nokia 5.1, inhandlad på ICA-Maxi för under en tusenlapp) Alla inställningar kontrolleras och info-menyn på AX-C5200 bläddras fram, nu blir det spännande! (I alla fall för mig!): Men vad fan??? Ingen Master-kvalitét? Ingen 88.2–196 kHz sampling? Ingen 24 bitrate? Alla inställningar kontrolleras igen! Men NOPE! Ingen Tidal Master! Och jag som betalar 199:-/månad för det! Kan det vara så att Yamaha inte stöder MQA? Kontaktar Yamahas utmärkta kundsupport och får farhågorna besannade! Citat: ”Hej Lars, Tack för ditt mail. Det stämmer att det inte finns stöd för MQA i dagsläget. Vi samlar regelbundet input och önskemål från kunder för att skicka ner till utvecklingsteamet i Japan, så jag ska se till att detta når dem. Mvh Daniel” Slut citat. Så dessa hembiobjässar som kan allt och innehåller några av marknadens bästa DAC:ar, ESS Sabre 9016 resp, 9026 PRO, stöder alltså inte MQA p.g.a. licensrättigheter? Yepp! Så är det! Och med denna ”bombshell” så blir det… Fortsättning följer...
 9. Amatören

  Amatörens Bröde

  Tack! Det är bland annat det jag försöker komma fram till, så tålamod anbefalles så klarnar det snart. Hoppas jag! Men mycket riktigt så ansluts den till nätverket och klarar att strömma både ljud och bild digitalt till DAC/försteg och t.ex. TV. Den klarar en herrans massa format men vad som är knutet till hårdvara resp. programvaran (Android/LibreELEC) och installerade program kanske någon bättre insatt i mediaströmmarnas (TV-boxarnas) underbara värld kan klara ut. Men som sagt, hittills så handlar det mest om Tidal och Master...
 10. musicus

  Marten Parker, en helt ny högtalare.

  Jag lyssnar gärna!, mina tidigare Miles III minns jag mycket gott om med speciellt Hovland elektronik var det en riktig bra kombo mvh
 11. bfjohansson

  Lumin Firmware v13

  Sannolikt är det väl så att volymkontrollen är satt ur spel på max och påverkar därför inte ljudet. Fördelen borde väl helt enkelt bara vara jämfört med annan digital volym?
 12. Bebop

  Lumin Firmware v13

  Jo, men du kan ju använda Leedh-volymkontrollen på Lumin in till försteget som då sätts på fast värde. Om Leedh skulle göra signalen mer välljudande borde det även komma till känna den vägen när man spelar digitalt. Jag kör så nu och jag tycker det låter lite annorlunda. Det handlar inte om bättre eller sämre, utan annorlunda gentemot om jag stänger av den digitala volymkontrollen. Varför då? Det finns väl ingen automatik med att kortare signalväg låter bättre? Om man tittar i de ”stora” förstegen är de fullbelamrade med komponenter som signalen skall igenom för att låta bättre. Det är väl inget som säger att en integrerad förstärkare låter bättre pga av kortare signalvägar?
 13. calle_jr

  Vad lyssnar du på just nu?

  Wool - S/T ABC Records - ABCS-676, Vinyl LP US 1969
 14. calle_jr

  Lumin Firmware v13

  Jag är ganska säker på att @Perfect sense menar jämfört med en traditionell digital volymkontroll som degraderar bitdjupet. Jag tycker att det finns en poäng med lösningen i och med kortare signalväg, om man lyckas med anpassningen mellan källa och slutsteg. För mig personligen är lösningen helt otänkbar eftersom jag använder tre källor.
 15. Bebop

  Amatörens Bröde

  Jag har fortfarande inte hajat vad det är du har köpt. ”Mediabox”, är det samma sak som en nätverksbrygga? För att förstå återger jag vad Lumin U1 Mini gör: Ansluts till nätverk via ethernet Styrs med app från Lumin där också alla album listas och sorteras beroende på hur filerna är definierade i databasen. Kan spela upp PCM upp till 32/384 eller DSD upp till DSD256 Kan konvertera upp eller ner DSD och/eller PCM upp till 24/352,8 - 384 via USB eller 24/176,4 - 192 via AES, RCA Coax, Optic eller BNC och till DSD 128 via USB eller DSD 64 med övriga utgångar om dacen stöder det. Quad native clock system (jag har inga detaljer om exakt vad detta innebär annat än att det handlar om timing) MQA-support Stödjer Airplay, Spotify, Tidal, Quboz och Roon Stöd för TuneIn radio (suverän tjänst) Ansluts till extern dac Klarar ta emot FLAC, AIFF, WAV, PCM, DSD Multiroom-funktion (kräver en Lumin i varje rum Leehd digital volymkontroll Om du utgår från ovan, vad är det din burk gör och inte gör. Andra finesser?
 16. Bebop

  Amatörens Bröde

  Bilderna är lika mycket dina som mina. Bara kul att de används.
 17. Bebop

  Lumin Firmware v13

  Hmmm... Om signalen är annorlunda med Leedh så är den ju det oavsett mottagare. Om inte så är det ju något som filtreras bort i försteg men inte i slutsteg. Låter inte logiskt.
 18. Apexorca

  Marten Parker, en helt ny högtalare.

  Tack @musicus! Om "Marten är en slags favorit" så gillar du nog Parker också. Du kan säkert få tillfälle att lyssna på Parker om du vill skull jag tro. Snacka med bröderna.
 19. Bolstad

  Min resa

  Tusen tack för tipset. 👍
 20. Amatören

  Min resa

  Om damm fastnar för lätt, ta och vaxa med ett hårt bilvax, t.ex Autosmart Wax, sen är dammproblem ett minne blott (nästan)!
 21. VoicesInMyHead

  Lumin Firmware v13

  Å andra sidan, så kommer det här citatet från en annan 6moons recension (nu länkad från Lumin sidan) "the most impressive feature of the combo hid inside the X1 streamer with the new Leedh Processor obviating a preamplifier no matter how good." och "It's a bit complicated to explain what happens exactly but as soon as you trigger Leedh, you understand to what extent all usual preamplifiers add their own colorations." Jag hörde just från en vän som kör direkt från Lumin till slutsteg att den nya Leedh algoritmen förändrade ljudet i grunden. han var ännu inte riktigt säker på om han gillade det eller inte, som med allt nytt så kan man behöva vänja sig lite, men det var iaf ingen tvekan om att skillnaden var tydlig. Jaja, kul med lite förändringar och nyheter iaf...
 22. triomio

  Min resa

  Otroligt fina är de i sin svarta finish. Jag tycker att de visuellt passar mycket bra in i rummet med. Håller med dig angående skydden. Elementen är alltför snygga för att döljas. Många med mig menar också att högtalare generellt låter bättre utan skydd men det finns faktiskt högtalare som presterar bäst med skydden på även om det hör till ovanligheterna.
 23. VoicesInMyHead

  Lumin Firmware v13

  Precis. Min erfarenhet är att ett riktigt bra försteg gör underverk i anläggningen. Det kommer dock alltid finnas olika åsikter, idéer och preferenser, jag har flera vänner som vill köra direkt mellan DAC och slutsteg vilket också gjorde att jag till slut kände mig manad att prova detta själv. Sen kan man ju alltid fundera över hur man placerar pengarna på bästa sätt, om man har x kronor, får man då en bättre total upplevelse om man sprider ut dem över ett försteg med en extra signal- och eventuell strömkabel eller om man fördelar dem över en "finare" slutsteg/DAC kombination istället. Sånt kan man behöva pröva sig fram till vad man föredrar.
 24. Bolstad

  Min resa

  Nu fick jag lurat till mig några minuter på jobbet så här kommer några bilder. Med skydd. Utan skydd och vad har jag gett mig in på, högblank svart jo tjena för damm. Med skydd framifrån. Till sist det jag tycker är klart snyggast, utan skydd.
 25. Bolstad

  Min resa

  Tusen tack.
 26. Engelholm Audio

  En visit hos Akkelis

  Förr så körde jag med relativ VB. Man tog en bild på något absolut neutralt vitt* och informerade kameran att "detta är vitt" - och så justerar kameran accordingly. Detta kan såklart behöva göras om från rum till rum eller rent av från vy till vy i samma rum, beroende på ljuset är. *) jag använde rätt ofta bara ett vanligt vitt printer-A4 papper. Inte 100% absolut neutralt vitt, men justerade VB till att bli rejält mycket bättre.
 27. Bebop

  Lumin Firmware v13

  Lumin skriver själva på Audiophilestyle ”An active preamp does other things to (hopefully) improve the sound quality, not just volume attenuation”. De säger inte att den nya digitala kontrollen är en bättre lösning än att gå via försteg utan snarare så, som du är inne på, att om man vill styra volymen direkt utan vägen över ett försteg så är Leedh en bättre lösning än den tidigare traditionella digitala volymkontrollen. Det verkar de ha stöd för även från hifi-pressen. För DSD-entusiaster är det ingen lösning då signalen först konverteras till PCM, men det gör ju även alla ESS Sabre-dacar. De dacar som kör DSD utan omvandling till PCM verkar inte vara så vanliga idag. Ljudmässigt har det nog ingen större betydelse. Det handlar förmodligen mer om ”känslan”.
 1. Load more activity