All Activity

This stream auto-updates     

 1. Today
 2. VoicesInMyHead

  Lumin Firmware v13

  Det här är mycket stort... Från 6moons artikeln som även är länkad från Lumins sida i första inlägget: De har jämfört med flera analoga försteg av minst sagt hög klass, och sedan med Soulutions egna produkter (som inte är helt gratis) och den nya algoritmen. Om det är någon som mot all förmodan inte hört talas om Soulution så är väl närmsta konkurrenter kanske CH Precision och Goldmund? De leker iaf allihop i samma sandlåda där i Schweiz. Jag skulle säga att det här förmodligen gör Lumin's betydligt mer attraktiva i att eliminera ett försteg i kedjan, däremot saknar de ju fortfarande fysiska reglage och en volymratt. Men det saknar jag ju på min förstärkare också å andra sidan...
 3. Perfect sense

  Lumin Firmware v13

  De riktigt stora händelserna / Marcus, www.perfect-sense.se
 4. VoicesInMyHead

  Lumin Firmware v13

  Man måste ju hänga med lite i vad som händer i världen...
 5. Perfect sense

  Lumin Firmware v13

  Tackar . Nu var du snabb... / Marcus, www.perfect-sense.se
 6. VoicesInMyHead

  Lumin Firmware v13

  Version 13.0 (Jun 3, 2020) Enhancements and fixes: Support Leedh Processing Volume Control - An innovative Lossless digital volume algorithm. Support WMA codec playing TuneIn Internet Radio Add Internet Radio now playing info on LUMIN display and in LUMIN app Add Max Volume % setting in LUMIN App Show USB DAC information in LUMIN App under LUMIN settings->About Update Spotify March 2020 SDK Update RAAT 1.1.37 SDK Den översta punkten är ganska intressant för alla tekniker och hårdvarunördar där ute. Leedh algoritmen är tydligen ett "revolutionerande" sätt att att använda digital volymkontroll utan kvalitetsförlust vilket länge varit ett "problem". Kanske det mest säljande och övertygande argumentet för Leedh är att inga mindre än Soulution implementerat detta i sina DAC:ar efter att ha jämfört olika firmware versioner med sin egna teknik vs Leedh. Det här är som vanligt en fri uppgradering från Lumin som fortsätter förbättra sina produkter. Här finns en intressant artikel att läsa om Leedh algoritmen utan att bli för teknisk. https://darko.audio/2018/05/kih-57-a-lead-on-leedh/ Lumins sida om Leedh: http://www.luminmusic.com/support-leedh-processing.html
 7. Bolstad

  Min resa

  Blev helt klart för enkelt med den ledtråden. Inte Reference utan (bilder från uppackning i hobbyrummet): Det får räknas som en vinst för @Ranefjord Skicka över genre och adress så dyker det upp något trevligt (får vi hoppas) via snigelpost.
 8. calle_jr

  En visit hos Akkelis

  Precis. Det är ett mysterium. Det finns metoder, tex att skapa ett lager, maska bort alla färgstarka ytor och detaljer och sedan ändra lagret till gråskala. Därefter en kopia av det lagret, göra en oskarp mask och överlagra (exvis multiply). Därefter båda lager säg 20-50% opacitet osv. Men när det som här är en bildserie vill man helst vara konsekvent, så att man har samma teknik på alla bilder. Svårt när det som blir bra på en bild blir dåligt på en annan. Imponerande. Och fina rum med intressant hifi.
 9. Yesterday
 10. triomio

  Transformatorer?

  En god bok i ämnet: Audio Transformers by Bill Whitlock och en intressant film: https://youtu.be/Vu_hEdgn8Pw
 11. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Det slog mig i samma sekund som jag tryckte in ett "tack" till @figge... Märkligt? Digitalisering har ju inneburit så oerhört mycket positivt också.
 12. calle_jr

  Mickes Musikrum

  Det används lite nedsättande i samhället att vara digital, men som vi vet är det inte bara ettor och nollor.
 13. AlfaGTV

  Vad lyssnar du på just nu?

  Det här gav mersmak, framplockat av Roon Radio;
 14. calle_jr

  Transformatorer?

  Bra poäng. De blir "multiplikatorer" kan man säga. Så om de bara avviker 0.5dB vid 20kHz så blir det i slutändan 6dB.
 15. figge

  Mickes Musikrum

  Du är väl redan väldigt analog i jämförelse med många andra här på forumet, med flera skivspelare, PU och RIAA?
 16. Transient Design

  300B Takatsuki TA-S01

  De tillverkar även likriktar-röret 274B också själva. Och det kostar visst 21 000kr löst... Så jag får anta att det är rätt OK som likriktare? :-) Det är en kund som redan nu förhandlar om att beställa en förstärkare ovan via en butik! Det hade ju varit jättekul att få sälja ett ex av denna. Och så hoppas jag att jag får en möjlighet att själv få höra den dessutom.
 17. Jamo

  En visit hos Akkelis

  Japp, en superklassisk rörprovare, AVO Mk 3.
 18. zood

  En visit hos Akkelis

  Tror den är för att testa rör, inte helt säker dock...
 19. tek

  Transformatorer?

  En transformator är en passiv komponent och är således i stort beroende på den krets den verkar i. En bra konstruerad och byggd transformator är alltså ingen garant på en bra förstärkare. Dålig matchning mot den övriga kretsen kan inte räddas av trafon. Transformatorer och induktorer är i elektronik lite av en speciell företeelse då de i många applikationer måste specialbeställas eller göras in-house då det går liksom inte går för försäljarna att lagerhålla alla möjliga kombinationer av kärnmaterial, kärngeometrier samt de olika storlekarna på geometrierna, antal varv och omsättning, säkerhetsklassning, vald induktans, antal lindningar, hur de ska lindas, applikation, trådtjocklek, trådtyp, osv. Inom audio är kanske en ett fall då det går att komma undan med att bara för tillverkarna att köpa off the shelf. Många tillverkare gör dock egna och sådant brukar hifipressen imponeras av. En nackdel som du själv nämner är att bandbredden ofta blir lidande, vilket jag upplever att det stämmer. Det finns en del designparametrar som gör det svårt att få bra bandbredd nedåt och uppåt i frekvens. Det man kan ha i åtanke är att felen i bandbredd ackumuleras, dvs har 2 steg med -3dB bandbredd på 15Hz - 60 kHz så kommer du då ha tillsammans -6dB mellan 15Hz till 60kHz. Jag läste en artikel om nån nyckelfigur på audio note som hade 11 transformatorer i signalvägen till reporterns förtjusning. Om man leker med tanken att alla dessa steg har en bandbredd på 15Hz till 60kHz (egentligen ett orimligt antagande då beroende på användningsområde kan man få betydligt bättre bandbredd) så kan man tänka sig att slutresultatet kommer låta extremt avrullad diskant och helt utan bas, eller möjligen en härligt framträdande mellanregister. Helt beroende på vem som lyssnar såklart. Jag konstruerar då och då magnetkomponenter både i yrkesrollen men även för hobbyhifi. Dock inga utgångstrafos hittils. Jag tycker de påverkar mycket, man måste matcha väl. Det är en intressant komponent och brukar kräva ett antal iterationer just pga av alla dess begränsningar och valmöjligheter.
 20. Terminator

  En visit hos Akkelis

  Vad är det för spännande apparat som står snett till höger om högtalaren?
 21. AlfaGTV

  Mickes Musikrum

  Borde det inte vara: "Även en digitaltupp hittar ibland ett analogt korn.."?
 22. byZan

  Mickes Musikrum

  @AlfaGTV, även en blind höna hittar guldkorn /byZan
 23. VoicesInMyHead

  Transformatorer?

  Nu har jag ingen teknisk input att komma med vad gäller transformatorer, men jag fick själv upp öronen för dem med Music First's passiva handbyggda transformator-drivna försteg och nu sitter jag med en Ypsilon Phaethon som har inte mindre än 11st även de egenbyggda transformatorer i sig. Jag tror precis som @calle_jr är inne på att det kan vara riktigt bra, men likaväl riktigt dåligt om de inte är konstruerade på "rätt sätt". Jag frågade vid ett tillfälle en känd dansk konstruktör angående hans åsikt om transformatorer men han gillade dem inte alls och han hade säkert en bra förklaring till det också som jag inte la på minnet, men som vanligt går åsikterna isär beroende på vad man försöker uppnå. Rör, transformatorer och obalanserat inbillar jag mig är i riktningen åt mitt ljudideal av levande, organiskt och obehindrat flytande musik.
 24. David_33rpm

  Mickes Musikrum

  Nu är det kört Micke!
 1. Load more activity