Jump to content

Strmbrg

Medlem+
 • Content Count

  1 177
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Everything posted by Strmbrg

 1. Man kan ju fimpa kabinettet. Fast, beträffande lådhögisar, så oavsett materialval för lådan, så utgör ju membranet en ytterst svag del av kabinettet som helhet. I jämförelse med det man normalt menar med låda så formligen forsar det ju ut ljud genom membranet.
 2. "Sibbes" femma på gamla svarta BIS med Järvi avlyssnas just nu. Inte alls pjåkig. Vet inte om det beror på orkestreringen/pertituret men hanses symfonier låter ofta lite "tutiga". Inte denna inspelning dock. Tack för tipset om att spisa gamla svarta BIS @Bebop!
 3. Fick för mig att de gamla ”svarta” BIS-plattorna var generellt sämre än de nyare. Kanske för att de är ganska fula rent grafiskt... Nu ska jag emellertid botanisera bland dem, så får vi se.
 4. "...beside the acoustic of the hall and the quality of playing of course - the placing the microphones and how to mix them together." Ja! Hantverket är nog så väsentligt. Format, bitdjup, och all möjlig "teknisk tjillevipp" kan inte åstadkomma mycket om det inte finns erfarenhet, eftertanke och omdöme med i helheten.
 5. Kanske ett "musikforum-inlägg" kan tyckas, eller inte... Inte, eftersom det egentligen handlar om hantering av en ljudeffekt. Satt och spisade detta vax sent igår kväll, vilket alltså till största delen består av "Tjaikans fyra". Innan övergången mellan tredje satsen och finalen var jag lite okoncentrerad och när bastrumman drämde till så ryckte jag motsvarande. Till, alltså. Som ni kanske noterat så är undertecknad inte något utpräglat bas- eller ljudtrycksfreak. Kanske just därför så tog jag starkt intryck av detta. Rent, mycket rent. Med den där luftiga "bassvansen"
 6. Jag blir också ofta rastlös av film. Men det funkar rätt bra att spana på någon "ubåtsrulle" liggandes i sängen med höronploppar och en laptop. Jag har absolut inte högre teknikkrav än så när det gäller film. Som tur är...
 7. Ja, grejor och teknik är kul, och att fundera är givande. Men på sätt och vis skulle det vara fint om "hobbyn tog slut". Åtminstone investeringsdelen av den. Jag har kommit till en nivå där det (fanimej) borde räcka nu. För tjugo år sedan fanns inte ens embryot till tanken på att köpa så kostbara apparater som jag gjort de senaste åren.
 8. Köpte du Marantzen begagnad? Annars är det väl synd att göra sig av med vederbörande. Ja, jag vill gärna kommentera det du skriver om att typ ”hålla på och jämföra fram och åter”: Det är just det där ”kanske liite skillnad... eller kanske inte... eller jo, ur just den här aspekten är det nog lite skillnad... fast, vad är att föredra?.. Spelar det ens någon roll vilken som ”låter bäst” om ljudskillnaden mellan apparaterna är mindre än skillnaden i min upplevelse är mellan lyssningarna?.. ...kan man ju i vissa lägen fråga sig.
 9. https://tidal.com/album/12126464 Stort, högupplöst, realistiskt och dessutom ett intensivt spel.
 10. Ja, så är det nog. För egen del så hade jag för länge sedan ingen susning om vad jag ville uppnå. Det var snarast ett ständigt sökande efter förändring utan någon egentlig riktning.
 11. Hm, det verkar som att det kan finnas ett omvänt förhållande mellan apparatintresse och anläggningskvalité. Åtminstone för min del. Förr så lät det nog ganska sunkigt vad jag kan erinra mig. Åtminstone skulle jag nog tycka det numera, om jag fick möjlighet att stiga tillbaks och lyssna återigen på hur det lät för decennier sedan. Det var mindre givande att lyssna på musik då vill jag påstå. Eller snarare så var det mer av tillkortakommanden då, som distraherade och skavde. Men mitt intresse för apparater, tester, hifitidningar, butiksbesök mm var i gengäld större då. Undr
 12. Den låter lite "tät" och resonant, åtminstone på Tidal.
 13. Jag utesluter inte att många av oss "lyssnar lite olika" och även lägger skilda aspekter på det vi hör. Och kanske även att vi relaterar våra lyssningsintryck och erfarenheter till olika slags musik. Samt kanske främst att vi värderar det vi hör olika. Något som är viktigt eller störande för någon, passerar "obemärkt" för någon annan.
 14. Ja, jag misstänkte att den kunde bli det när man spisar vax. 👍
 15. Såklart ganska sjukt och nördigt. Men det känns bra: Högtalarkablarnas skärmar är nu anslutna direkt till skyddsjord i nätkabeln. Dessutom har jag filat ner XLR-hanarnas ytterhölje någon millimeter på Supra-signalkablaget. De klickade inte fast i Accuphase-förstegets Neutrik-anslutning, men nu gör de det. Det senare ids jag dock inte visa på bild.
 16. Ett förtydligande: Jag syftar inte på placebo med den här tråden. Det vill säga, jag syftar inte på inbillning i den bemärkelsen att en förtroendeingivande volymratt, ett högt apparatpris eller ett omhuldat varumärke renderar i en omotiverat god upplevelse. Jag talar inte om låta bra kontra låta dåligt i bemärkelsen tillfredsställande "sound". Det jag syftar på är realism-upplevelse och identifikation. Det vill säga, vi måste "tänka bort Yello" för att den här tråden skall ha någon relevans. Det handlar om att lyssna på återgiven verklighet. Hur förstår jag att den extremt sunkiga åte
 17. Ja, tillhörigheter, grupperingar, läger och sådant tar stor plats och tycks ofta vara väldigt viktigt. "Är du mätnisse, sosse, AIK:are?.." Njä, jag är Strmbrg. Läger och grupperingar är nog mer fördummande och hämmande än det är utvecklande. Yttermera: METODER, METODER, METODER... HUR ska man göra? HUR ska det gå till? Vilken METOD är den bästa? Det är uppenbarligen jätteintressant, samtidigt som sådana lite mer filosofiska funderingar såsom syfte och mål nog är ganska tråkiga att fundera över. Nä, ner i verktygslådan direkt bara! Detta gäller såklart inte bara hifi utan i livet i stort
 18. Jag brukar emellanåt reflektera över att det kan vara lättare - eller kanske snarare lättsammare - att spisa en symfoni i bilstereon än hemma. Jag kan rimligen helt utesluta att återgivningen i bilen, inkluderat dess buller och annat oväsen, skulle vara mer insignal-rätt än den är i hemmaanläggningen. Det är alltså inte återgivningskvaliteten av insignalen som är allena avgörande. Hemma är jag en kritisk lyssnare. Hemma upplever jag en avsevärt mycket mer realistisk symfoni än i bilen. I bilen är jag en betydligt mer okritisk, icke-analytisk och förlåtande lyssnare. Jag förmodar att det är så
 19. Ja, det är ju lite svårare att mäta och framförallt byta upp sig när det gäller hjärnans prestanda. Med apparaterna är det betydligt enklare. Dessutom så är apparater och dessas teknik förmodligen roligare och intressantare för de flesta av oss än vad hjärnan är. Tråden är ju inte tänkt som en "gör-så-här-tråd" utan som en reflekterande betraktelse. Men visst är det fascinerande att vi "ser" en människa i en streckgubbe! Det måste ju rimligen bero på ett sinnrikt processande av bristfälliga in-data.
 20. Ja, man kan träta om det såklart. Eller så försöker man föra och delge resonemang kring det istället. Allt påverkar, och i olika grad, men emellanåt kanske perspektiven skevar så tillvida att man tappar greppet om vad som är mycket respektive lite avgörande. Jag är exempelvis inte alls klar över huruvida min Accuphase strömtillsnyggare är väsentlig i sammanhanget eller ej. Jag skaffade den snarast för att kunna "bocka av" att jag gjort en hel del för att rena just strömmen. Har inte jämför genom lyssning med och utan den fram och åter, och kommer förmodligen inte göra det heller.
 21. Jag prövar nu ett tankespår: Ponera att anläggningen förvisso är "sketabra". Alla elektriska, mekaniska och rumsmässiga egenskaper är på topp. Men det den petar ur sig (eller snarare det som "petas in" i hörselgången) likafullt är EXTREMT annorlunda än hur det låter i konsertsalen och hur det är i verkligheten. Jämför man de två så är det kanske till och med mer skillnader än likheter. För att överhuvudtaget få en illusion av en orkester och att det är fioler, trumpeter och en massa annat som spelar så måste "omvandlaren i hjärnan funka". Den processorn har massor att göra för att
×
×
 • Create New...