Jump to content

Strmbrg

Medlem+
 • Content Count

  912
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Strmbrg last won the day on October 16 2020

Strmbrg had the most liked content!

Recent Profile Visitors

2 981 profile views
 1. Ja, strömförsörjningen har jag försökt se över, eller snarare försökt att få bra utan någon egentlig översyn i bemärkelsen utredning. Och, njae, jag tycker nog att strävan efter klarhet är att eliminera karaktär och därför egentligen inte samma sak som att finlira med karaktären. Jag vet inte säkert, men mitt intryck är att många ser hifi-pryls-kombinerandet som någotslags kryddblandnings-/smaksättningsarbete: ”Den här prylen har den här karaktären, och om jag då kombinerar den med den där prylen, så får jag det här resultatet, och då måste jag ha den där grunkan, som tillför det dä
 2. Jag ser inte kablar som "ett sätt att krydda anrättningen". "Elegant ljud" och liknande förstår jag inte vad det betyder. Många kanske tycker att det är skoj att finlira med ljudkaraktären på anläggningen. Själv är jag bara intresserad av att eliminera allt vad karaktär heter. Om jag har lyckats är en viktig och svårbesvarad fråga.
 3. I skrivande stund har jag faktiskt ett speciellt mål. Ett mål som jag inte kan påverka ankomsten till själv dessvärre. Jag beställde för runt tre veckor sedan ett par nya högtalarkablar som fortfarande inte har anlänt. Målet med själva kablarna som sådana är dock mest en rätt kostbar chansning. En chansning på att jag med dessa kablar kan avsluta kabeldelen av mitt hårdvaru-uppgraderande. Detta på samma sätt som jag med Magneplanar MG3.7 uppenbarligen avslutade högtalardelen av anläggningen för nu kanske sex år sedan. Och på samma sätt har jag förhoppningsvis har avslutat både digi
 4. Man måste (eller åtminstone bör man) skilja på "låta bättre" och "påverka signalen mindre". Ibland när jag lyssnar på musik så önskar jag att musiken skall låta "häftigare", att inspelningen borde ha gjorts annorlunda så att attackerna i symfonin lät maffigare eller att stråkarna borde ha låtit mjukare. Det hade låtit bättre då.
 5. Åfan! 😄 Har ni så bra koll på varandra. Själv har jag jättesvårt att ens komma ihåg avatarer och signaturer... 😐
 6. Oj... Jag använder Supra strömkablar där det går, dvs inte om apparaten matas via en extern trafo. Ljudkaraktär? Hm, jag vet inte vad jag ska svara på det. Jag tänker inte på ljudkaraktär överhuvudtaget. Det vill säga oavsett om det handlar om kablar, apparater eller högtalare. Jag fokuserar nog enbart på klarhet. Det vill säga att bland annat få bort allt vad ljudkaraktär innebär. Varför valde jag Supra? I sammanhanget hyfsade priser, lösmeter och sjyssta kontakter samt skärm.
 7. Okay, vad jag syftar på är att det kan vara bra om höronen hamnar ovanför stolsryggen. Åtminstone jag upplever ljudet betydligt luftigare och bättre när jag slipper dämpning och reflex*) direkt bakom höronen. *) Dämpning av vissa frekvensspann och reflexion av andra.
 8. En intressant iakttagelse är att jag tidigare haft svårt för vissa kompositörer. Det har varit svårt att koncentrera mig och det har låtit tråkigt. Exempel på dessa är Vaughan Williams och Bruckner. Av någon anledning så får jag numera ut mycket av att lyssna på deras musik. Här får man rimligen skilja på att någonting har skett och varför det har skett. Att något har skett tycks uppenbart. Varför det har skett är inte lika uppenbart. Jag kan såklart ha "mognat" i mottagandet av "dessa snubbars trudeliteter", dvs det skulle i så fall numera vara lika givande att lyssna på deras musik på
 9. Ja, för den delen läsa, se på film eller... utan att andra tankar dyker upp och distraherar. Själv har jag lite problem med detta. Allt möjligt far omkring fast jag inte vill. Vad gäller lyssnandet så tycks det mig finnas ett samband mellan ljudkvalitet och distraherande tankar. Låter det riktigt bra, dvs tillräckligt bra, så kan jag lättare sjunka in i symfonier och annan liknande lyssnar-krävande musik. Jag eftersträvar numera egentligen bara en enda sak, lite förenklat: KLARHET. När klarheten är påtaglig infinner sig illusionen av realism (i tex den symfoniska musiken) så a
 10. För egen del vill jag helst komma bort helt från både fysiska fonogram och apparat-fokuset. Detta i syfte att uteslutande fokusera på musiken. De fysiska skivorna har jag lyckats lämna bakom mig, men apparat-fokuset har jag inte lyckats avveckla. Apparat-delen av alltsammans är ju ganska skoj, men det vore ju jättebra om jag kunde lyckas sluta tycka det.
 11. Jag var på jakt efter en hyfsad samt liten transport att ansluta till min Chord digitalapparatur. Ett par små transporter från ProJect och Tangent visade sig riktigt dåliga. Den ena hade hyss för sig vid varje spårbyte, den andra spann, vibrerade och lät hysteriskt som den datordrive den ju i grunden är. Tydligen var det inte fråga om exemplarfel utan de var sålunda konstruerade... Det fick bli en gammal Denon kompaktstereo istället. Jag använder den enbart som drivverk.
 12. Alltså, att göra en fin och påkostad transport måste ju inte nödvändigtvis rendera i ett finare ljudligt resultat. Det vill säga, att mekanik och elektronik i sig är förbättrade behöver såklart inte per automatik höras.
 13. Ja, det är såklart inte någon JÄTTENÖDVÄNDIG apparat. (Hifi överhuvudtaget är nog inte jättenödvändigt alls om man ska filosofera lite.) Jag skaffade den i princip mest för att den förhoppningsvis garanterar en god strömförsörjning till de anslutna apparaterna. Detta i linje med min hifi-agenda som numera egentligen enbart handlar om jakten på ökad klarhet. Man kan om man vill ta dess blotta existens som intäkt för att Accuphase inte byggt in en bra strömförsörjning i sina andra apparater och/eller att de vill kränga fler prylar än nödvändigt. De här pjäserna är såp
 14. Det finns två storlekar på dessa. Den mindre ger drygt 500 V/A, den större runt 1200 V/A. Jag har den mindre, som tillsynes ser ut som en monostärkare invärtes. Den större liknar en stereodito. Till höger sitter analysatorn/equalizern. Till vänster "slutsteget".
 15. Jag har en "nätrenare" från Accuphase. Den är såvitt jag begriper i princip ett mycket kraftigt slutsteg i kombination med en analog equalizer. Till skillnad från de där PS Audio-prylarna så justerar den nätsignalen sålunda att den korrigerar denna till en ren 50Hz. Dvs dist och frekvens rättas till medelst korrigering och inte medelst AC-DC-AC-omvandling. Dess impedans vid nätbrunnarna är tydligen mycket låg dessutom. Dess stora ringtrafo tenderar att små-morra lite, men så snart jag slagit på slutsteget (alla apparater är anslutna till "nätrenaren") så försvinner morret nästan helt.
×
×
 • Create New...