DrKlang

Medlem
 • Content Count

  129
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Location
  Stockholm

Recent Profile Visitors

1 923 profile views
 1. DrKlang

  Val av cd-spelare

  "DrKlang: Förstår jag dig rätt att du hellre letar efter ny förstärkare före byte av cd-spelare? " Nja, kanske inte. Svårt att säga när jag egentligen inte känner till dina grejer. Du vill ju behålla högtalaren och byta CD och förstärkare. Jag kan bara säga att jag har blivit förvånad att en bättre förstärkare ibland ger en betydligt bättre ljudbild. Ibland så det räcker. Så det är ett pussel och jag klarar inte att säga vad som skulle vara bättre i ditt fall. Mer att du bör ha et öppet sinne och undersöka vad som verkligen förbättrar. I viss mån kan man gå på märken. Jag håller med Perfect Sense att Accuphase är en riktig klassiker och oftast gör bra analogdelar, och det är väldigt viktigt i en CD/DAC. Det absolut senaste DAC chipet är inte nödvändigt. Men jag har också köpt efter märke och det har varit en katastrof. Turligt nog var den enkel att sälja för alla tyckte den var bra. Så du får gå ut och göra grovjobbet själv -- låna och lyssna -- det som så många plågsamt älskar att göra. Min input är snarare att du bör slänga upp alla bollar i luften som du vill röra. Det kanske räcker med att byta förstärkare. Eller CD. Vad som ger störst och/eller tillräcklig förbättring är oerhört svårt att säga utan att lyssna. Jag hade själv tidigare en stor obalans i min anläggning som jag inte kände till. Hyggliga högtalare och hygglig DAC. Men jag kunde lösa ut detta först när jag bytte kablar och la till vibrationsdämpning. Det såg jag inte komma, det insåg jag först efter att ha provat mig fram. Ofta behövs en bra handlare eller hifikompisar som har grejer för att klara det. PS Berätta gärna vad du kommer fram till i detta forum.
 2. DrKlang

  Val av cd-spelare

  Personligen tycker jag att man alltid ska gå på högsta upplösning i källan, som man möjligen kan betala för. Om du även ska byta förstärkare skulle jag titta på en som kan återge tung bas bra med tanke på din rockiga musiksmak, kanske en klassD förstärkare eller en välbyggd traditionell förstärkare. Ibland är det ju lite oväntade saker som ger djup i basen (som jag också gillar). En kabel kan betyda väldigt mycket. Även vibrationsdämpning betyder mycket, i alla fall för digitaldelen och rörförstärkare enligt min erfarenhet. Och bra vibrationsdämpare til dina högtalare kan bredda ljudet rejält. Men jag är en upplösningsjunkie och det passar inte alla. Och nu pratade jag visst om andra saker än en ny CD/DAC. Men det är ju alla delar som gör ljudet. "Mjukare" enheter kan ha hög upplösning, men drar åt bashållet. I ditt fall ska du byta både CD och förstäkare och har ganska rika möjligheter att modulera ljudet efter din musiksmak. Så det är flera faktorer som spelar in. I min värld ska källan stå för bästa möjliga upplösningen och förstäkaren (och högtalaren) ge den tyngd och karaktär som passar musiksmaken. Lycka till.
 3. DrKlang

  En ny era tar sin början

  Grattis till ditt nyförvärv! Det är högtalare som är fruktansvärt estetiska och vackra att ha i sitt hem. Jag var själv inne på Avantgard för några år sedan och lyssnade på flera uppställda exemplar hos Akkelius. Dels lyssnade jag med Avantgards egen elektronik, det föll mig inte riktigt på läppen. Dels med en rörförstärkare och det lät väldigt fint. Avantgard kan låta så där storskaligt som jag gillar och samtidigt med tillräckligt hög upplösning. Positionering verkar vara kritisk med Avantgard. Jag fick i alla fall den uppfattningen. Jag flyttade inte runt grejerna hos Akkelius, men de olika installationerna lät rätt olika. Tack för din redogörelse.
 4. DrKlang

  En ny digitalkabel

  Ja det är en självklarhet. En rörelse sker alltid mot en referens. Rör sig referensen blir det både förstärkningar och försvagningar. Men jag håller inte med om att det ofta är bättre att inte göra något alls. Det går emot min egen erfarenhet. Jag ser en vits med att använda vibrationshämmande produkter. Men jag ska medge att vissa produkter inte gett något resultat alls, eller inget som jag har hört. En del högtalartillverkare tycks ha löst de största problemen själva, och är väl det man delvis betalar för när man köper dyra högtalare. YG och Wilson satsar på material, Verity verkar satsa på intern avstämning och dämpning. Mina gamla högtalare, Living Voice, var gjorda för att ha en "referens" som svänger med. Det funkade musikaliskt också. Troligen bygger det på ett stort manuellt jobb att få resonanserna att låta bra. I verkliga livet, eller i ett verkligt vardagsrum, finns knappast en fast referens. Så vi har lite av YG och lite av Living Voice. En del vibrationsprodukter verkar hitta en utväg ut den ekvationen. De bästa produkterna jag använt är rör-ringar och Stillpoints. Sämst har en del gummiliknande material varit i olika varianter. Jag har även använt stenplattor, men upphörde med det. Det blev lite bättre med plattor, men inte avgörande.
 5. DrKlang

  En ny digitalkabel

  Calle, jag såg i din profil att du också har sarastro. Cool anläggning! Jag misstänker att det ligger ett långvarigt intresse bakom den. Din fot blir snygg och om den funkar bra -- desto bättre. Tack för tipset. Vibrationsdämpning påverkar mycket har jag märkt. Jag har ju valt en gammal möbel som "mediebänk" -- inte så bra idé som jag trodde. Den väger ca 100kg men är inte byggd för att dämpa vibrationer. Så jag har gjort om den en del, bytt ut hyllorna mot limmad ek och skruvat fast skåpet i väggen (som är stabilare än golvet). samt dämpat varje hylla med Sonic design kuddar. Normalt har jag också Stillpoints under apparaterna, men har tagit bort dom i bilden. Det har blivit OK. Jag ser en mening med att ha en audiomöbel och har haft det tidgare, men detta är en sambokompromiss. Som jag kan leva med. Jag läste nyligen en intressant artikel i "The Audio Beat" om Stillpoints. Audio Beat gör otroligt seriösa rescensioner, faktiskt bäst av alla om du frågar mig, och i det här fallet diskuterade man snarare tillämpningen av Stillpoints än själva produkten. Enligt författaren bör man dämpa högtalaren, slutstegen och en ev. strömdelare först. Därefter förförstärkare och källor. Jag hade föreställt mig tvärtom, men det finns en förklaring: Högtalaren och slutstegen sprider vibrationer. Det låter förnuftigt, men det är lätt att börja skydda det känsligaste först. http://www.theaudiobeat.com/equipment/stillpoints.htm
 6. DrKlang

  En ny digitalkabel

  Relativt sett ja, förstås. Jag har gillat Synergistic Research och hade en massa kablar från dom. Så Bibacord ersätter i huvudsak Synergistic. Synergistic är fortfarande sympatiska, tycker jag. Öppna, pigga och är jämna över ljudspektrat. Den allra senaste utvecklingen hos Synergistic har jag inte hängt med på, men jag tror att dom är långt framme. Dessutom är dom rätt uppkäftiga och skiter i om andra tycker att en del av deras produkter är humbug. Eller att deras förklaringar är knepiga. Som alltid gäller det bara att lyssna på om det funkar eller inte. Jag gillar den sortens kaxighet. Min enda invändning är att dom inte är så praktiska. Mycket pyssel med extra sladdar och små nyansändrande pryttlar. Kul till en viss gräns men jag vill ha något mera basic.
 7. DrKlang

  En ny digitalkabel

  Snyggt! Det gillade jag faktiskt. Har du prövat det? Finns plywood med folie som en produkt? Tack.
 8. DrKlang

  En ny digitalkabel

  Hej Ja senaste versionen, nybakad och färsk... Den är skärmad, jag har förstått att Fredrik (Bibacord) är extremt negativ till metalliska skärmar. Så tidigare har han kört helt oskärmat, utom digitalkabeln. Men hans nya analoga kablar har en ickemetallisk skärm och digitalkabeln har definitivt en skärm, och jag tror faktiskt den är av metall, men jag är inte säker. Jag har fått uppfattningen att Fredrik skärmar kablarna till DACen hårdare (även elkabeln om jag inte tar fel). Däremot har den nya digitalkabeln inte små sidokontakter som kan gå till en CAD jordningsenhet eller en chassiskruv. Varför vet jag inte, jag fick en förklaring, men den kan jag nog inte återge... Jag har funderat på varför jag fick så extrem effekt av digitalkabeln. Jag har köpt både nya högtalarkablar och signalkablar från Bibacord, digitalkabeln var det sista bytet i signalkedjan. Så det kanske var en ackumulerad effekt av alla kablar. Men det kan också vara så att denna digitalkabel är speciell. Totaldac har ju valt den till sin referens. Jag är inte säker. Men nöjd att det blev lyckat.
 9. DrKlang

  En ny digitalkabel

  Ja det är ett alternativ och jag gillar starkt när tillverkare medger uppgraderingar. Min Sarastro är version II men utan deras speciella fot. Så jag kan uppgradera. Jämfört med Stillpoints är det inte vanvettigt stor skillnad i pris. Men jag lutar ändå mot att "gå min egen väg" när det gäller vibrationskontroll. Tack för påpekandet.
 10. DrKlang

  En ny digitalkabel

  Det är en XLR kabel mellan CD transport och DAC.
 11. DrKlang

  En ny digitalkabel

  Hej Figge Det är Harmonix fötter, inte original. Dom har funkat ganska OK men jag har faktiskt funderat på att byta. Cerabase är kanske en möjlighet, men jag har en liten förkärlek för Stillpoints. Annars verkar det vara Critical Mass Center Stage som surret går om just nu. Men jag tror ingen tar in dom i Sverige, Så du har också Sarastro? Intressant. Det är en högtalare som jag verkligen gillar.
 12. DrKlang

  En ny digitalkabel

  Jag håller på att byta alla mina kablar till Bibacord, och har upplevt förbättringar för varje steg med högtalare, signal och elkablar. Mina digitalkablar är från Furutech och Voxativ, och nu har jag provat en från Bibacord. Jag var inte missnöjd med de gamla kablarna, dom var musikaliskt färgrika. Men det blir ett byte nu. Upplösning är tidens trend men också min trend. Jag tror att upplösning är grunden för allt annat i ljudupplevelsen. Sedan kan man snacka klangfärger, dynamik och luftighet etc etc. Upplösning är det som möjliggör allt annat. Särskilt när det gäller "klassisk" musik tycker jag att förmåga till upplösning betyder allt. Det börjar där. Verket utvecklar sig framför mig om jag hör tillräckligt med detaljer och klangfärger. Sedan behöver vi klangerna, harmonin, utrrycksförmågan osv Bibacords Fredrik levererade nyligen en ny signalkabel till mig och frågade samtidigt om jag ville låna den senaste versionen av Bibacords digitalkabel. Jag kopplade in den och lyssnade på några inspelningar och märkte direkt att det lät annorlunda. Jag började med några inspelningar av Concerto Köln med Bachmusik. Concerto Kölns tolkning är som vanligt lite speciell, det är inte en fullorkesteruppsättning, utan en mindre ensemble, men med många olika instrument och väldigt färgrikt. Det är ömsom mjukt och hårt och oerhört levande. Den nya kabeln gav avsevärt högre upplösning. Och det gav i huvudsak två effekter: Ökad tredimensionalitet och större tonal "palett". Rymdkänslan var förbluffande. Det var som att gå in i ett musikrum. Ljudet kom inte bara framifrån utan på något sätt också från sidorna och uppifrån. Väldigt knepig upplevelse. Blunda och du är i en konsertsal. Det låter som en kliché, men det var faktiskt så, åtminstone med Concerto Köln. En annan bild jag fick var av ett hav av ljud framför mig med med distinkta ljudskapare utplacerade framför mig men ändå med ett sammanhang. Instrumentens karaktär blev tydligare, röster var enklare att läsa och den musikaliska "idén" förmedlades effektivt. Jag kom ihåg musiken bättre. Jag tror det beror på att upplevelsen var starkare. Min sambo, som bara gäspar när jag pratar kablar, tyckte att musiken blev mer "finkornig" och hade ett större känsloinnehåll. Och att det blev mer tredimensionell. "Jag blir omsluten av musik". Vi diskuterar inte normalt hifi, men här var vi överens. Den nya kabeln låter lite tunnare och först lite mindre dynamisk. Det är en följd av den högre upplösningen, som jag ser det. Jag kommer tillbaka till bilden av det musikaliska havet. Ljudet är omstrukturerat och upplevelsen av tydligt distinkta instrument och röster i ett sammanhang blir massiv. Men där det lät mer tidigare låter det lite lägre nu, Troligen beror det på att ljudet är renare. Det "följer inte med" så mycket. Å andra sida låter det mer på andra avsnitt. Basen gick bokstavligen ner i källaren när jag bytte kabel, frekvensomfånget ökade och det kom nya toner där. Den ljudmässiga "kartografin" i tre dimensioner är troligen inte förenlig med alltför stark tvådimensionellt högdynamiskt ljud. Ljudet har på något sätt fått en större yta. Med pianomusik och klassisk gitarr märks att dynamiken är rätt, den hindrar inget av musiken. Så det blir en utgift till att pressa in. Det här var en verklig uppgradering av systemet som jag inte tänker vara utan. Hur en digitalkabel kan göra så mycket åt upplösning, frekvensomfång och rymdkänsla? Jag vet förstås inte det. Jag har sett några gissningar i press och fora, men för mig ligger detta i facket för oförklarade företeelser. Jag jobbar dagligen med digitalteknik, men har ingen jävla aning om vad som pågår här. Jag har förstås jämfört äpplen och päron här. Mina tidigare digitalkablar var billiga, den nu diskuterade är betydligt dyrare. Men det var också skillnad i ljudkvalitet. Större än jag hade räknat med.
 13. Tack Calm för dina synpunkter om hifi som en "materialsport". Den var mitt i prick. På både ett bra och dåligt sätt. I någon mån lever vi alla musikaliskt provinsiellt -- även om man bor i Stockholm är det ganska sällan vi får höra verkligt stora konstnärer. Snarare handlar det om var man har sin intensitet. Jag lägger mer pengar på hifi än på konserter, ett val jag inte beklagar, men jag inser också att jag skulle kunna resa runt och lyssna på en massa fantastiska konserter om jag brann för det. Tyvärr är jag så jävla torr att jag blir mer betuttad av ett par kablar än en konsertresa till Tyskland (som är bland de bättre länderna för det). Så är läget med mig.
 14. Några upplevelser: Old school med SME spelare, Atma-sphere och Soundlab elektrostater lät bra så länge källan var SME spelaren. Han hade också en Audio Research CD som var en katastrof i sammanhanget. Jag är inte lika entusiastisk över kablarna som utställaren, jag tror att bättre kablar hade gett bättre ljud. Soundlab lät -- mycket konservativt -- och precis som jag gillar att höra musik. Inget plingeling här. Audio Concept med MBL, nyutvecklade franska slutsteg, en fransk DAC, en skivspelare med en intressant optisk pickup lät oerhört utmejslat och musiken grep tag i mig flera gånger. En klart lyckad demo. Ljud med muskler och finess. Jag hade möjligen lite svårt för basen som jag inte tyckte lät distinkt. Ljuspickupen tror jag är rätt väg att gå, och jag hoppas det kommer mer av den sorten, även i lägre prisklasser. Perfect sense visade för mig okända saker, men ljudet var oerhört sofistikerat. Där fanns den mikrodynamik och upplösning som behövs för att man ska kunna tala om high end. Balanserat och vackert. Men låtvalet gjorde mig ändå oengagerad. PL audio med Focal, Pass och DCS -- väldigt fint ljud. Den stora anläggningen var faktiskt i torraste laget, men fullkomligt imponerande. Den mindre anläggningen, med enklare Focalhögtalare gav mig konstigt nog mer musikupplevelse. Det finns inte så mycket att anmärka på här. Rikt ljud men ändå kontrollerat. Karaktär och tyngd. Pause visade Totem och jag är lite svag för deras små högtalare. Bland högtalare i en verklighetsbaserad prisklass är dom intressanta. Dom har en hel del för sig: Tredimensionalitet och ett ganska öppet och neutralt ljud. Golvstående Totem har jag aldrig kommit överens med. Jag lyssnade på Totem med behållning. Audionord med Magico, Constellation och DCS på lån: Högpresterande saker utan tvekan. Mannen från Constellation spelade bl.a. klassisk musik och det slätade lite över min största invändning mot Audionord: Låtvalet. Flera år har det varit för mycket elektronisk effektmusik, jag kan inte hitta svagheter och styrkor i en anläggning med elektroniskt ljud. Och med dessa komponenter finns det inget man skulle behöva dölja. Men det jag hörde låg nära MBL i upplösning, men med bättre bas. Jag gick in i musiken -- när jag fick musik. Hifiklubben med Steinway: Mindre lyckad demo enligt mig. Öppen baffel som saknade låg bas helt. Ljudet lät lite utkastat också och utan djup karaktär. Jag vet inte varför det blev så, men det gav inget bra intryck. Hifikonsult med QRS och Burmester: Hmm, jag kom inte riktigt överens med detta. På ett sätt var ljudet distinkt men drog uppmärksamheten till sig. Jag fick inte känslan av en sammanhållen ljudbild och tänkte mer på hur det lät än på musiken. Tyvärr lite "hifi-mässigt". Hegel med Dynaudio: Lät ruggigt trevligt med de stora Dynaudio högtalarna. Sammanhållet ljud, tillräcklig upplösning, en stark känsla av att allt hänger ihop. Gillade det. Kii Audio: Förväntade mig mer av dessa högtalare. Men något var fel. Det lät instängt och jag är inte så övertygad om att det berodde på högtalarna. Så mindre lyckad demo som jag ser det. Skivor: Att träffa ägaren Opus3 är alltid en upplevelse och hans skivor är fantastiska. Jag handlade också av ägaren till MA recodings. Intressant musikurval och en verklig passion för musik. Jag saknade Concerto Köln i år, fantastiska musiker med en egen idé om hu det ska låta. Slutligen ett litet rum med en norsk herre och en pytteliten högtalare längst bort i Klarabergsviadukten. Jag har glömt namnen på båda. Herrn i fråga var oerhört sympatisk och hade byggt en liten högtalaren som lät väldigt piggt och var snygg som tusan. Jag gillar ettriga, högpresterande högtalare som ser coola ut. Tack alla utställare för ett fantastiskt bemötande.
 15. Fantastiskt porträtt i början. Vem är det?