Jump to content

Morello

Branschmedlem
 • Posts

  725
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

Everything posted by Morello

 1. Helt riktigt och dessutom pedagogiskt framställt. Annars brukar jag inte gilla analogier då de nästan alltid haltar, men denna är riktig. Givetvis behöver man inte dela ditt (, mitt och andras) synsätt - jag tror det finns minst lika många ljudgubbar som fokuserar på postproduktion, dvs man skapar det "sound" man tycker är trevligt.
 2. Bra poäng - det blir många parametrar i denn ekvation och jag är tveksam till att man kan hitta två olika tjocklekar, men där allt annat är identiskt lika. Därtill får man en liten avvikelse i VTA som också bör kompenseras för.
 3. Ska man dra några slutsatser måste man faktiskt jämföra tex 140 gram mot tex 200 som kan härledas till samma lack - är det verkligen någon som gjort det? Allt annant är vilda gissningar - inget fel med det, men låt det stanna där.
 4. Den här tråden luktar ytterligt unket redan från start; ett lågvattenmärke av sällan skådat slag. Jag tycker administrationen bör slå på hänglåset per omgående.
 5. Så är det och man måste givetvis respektera att folk resonerar olika runt utvärdering etc, men samtidigt tycker jag att en viss ödmjukhet inför spörsmålet är klädsamt; skippar man blindtest av kablar måste man också hålla frågon om huruvida man faktiskt hörde (inte bara upplevde) en skillnad eller ej öppen.
 6. Kan man veta det utan att arrangera ett adekvat blindtest?
 7. Opläterade kopparstift i donet känns fattigt; varför har man snålat på en sådan trivial sak?
 8. Även traditionella multibitsomvandlare med översampling tarvar inget annat än enkla filterlösningar - om man inte tycker att ett tredje ordningens LP-filter är avancerat alltså Många implementationer har faktiskt andra ordningens filter, men tredje kan man väl kosta på sig då det itne kostar något extra och ger ytterligare undertryckning av spegelbanden.
 9. Lirar överdängaren Simon Philipps på Fasching denna helg?
 10. Tack själv. Ja, det låter 50-tal, dvs man hör att rullbandarna inte var mogna på den tiden. Distorsionen är liksom bandbruset påtagligt. Men å andra sidan "mixtrade" man inte så mycket, varför det ändå låter ganska naket och äkta. Det låter även i mina öron lätt beslöjat i diskantregistret. Det hörs tydligt på cymbalerna. Framförallt jädrigt trevlig musik!
 11. Mycket trevlig musik, men inspelningen är väl inte någon höjdare kanske - med dagens mått mätt.
 12. Kul, jag tankar ned direkt! Återkoppling kommer.
 13. Det albumet har jag på tidig LP i mint condition - den låter utsökt bra. Rena rama demomaterialet.
 14. MOFI har en tendens att skruva förskräckligt mycket. Deras Rush "2112" är tex rent bös. Detsamma gäller Dire straits "Brothers in arms" P Barbers "cafe blue" är så undermålig att man hör svajning från rullbandren vid något tillfälle. Men dom är duktiga på att ta betalt.
 15. Läste nyss att man använder en rörbestcykad EQ från EAR i denna "remaster". Antagligen därför man DA-omvandlat. Lika oseriöst projekt som majoriteten av alla gudsförgätna remasters alltså. Är det inte sönderkomprimerat så är det manipulerat med annat bös.
 16. Knasigheterna vet inga gränser - man AD-omvandla banden för att sedan DA-omvandla, mixa och slutligen AD-omvandla.
 17. Graververket behöver information om signalens amplitud för att kunna anpassa gravdosans fart mot centrum - stor amplitid tarvar större fart mot centrum annars "krockar" intilligande varv av spåret. Den fördröjda signaeln driver alltså - via slutsteg - själva graverdosan.
 18. Jag har analyserat en del LP och på nästan allt jag kikat på ser man att digital fördröjning använts då det spektrala innehållet dyker brant någonstan mellan 20 k Hz och 25 kHz.
 19. Ja, digitala fördröjningsenheter kom först sent 70-tal.
 20. Ja, sedan lång tid tillbaka, men det man inte vet mår man itne dåligt av brukar det ju heta. Denna Studer-bandare har en slinga och två tonhuvuden för att skapa en fördröjd signal:
 21. Neumann SX_74 har VTA om 18 grader. http://www.vintagewindings.com/gen pop/8299543VW8335/NeumannVMS/Neumann-SX-74.pdf
 22. Nej, det handlar om VTA och ingenting annat än VTA oavsett vad man vill tro om saken - vilket medför att avvikelsen bara ger sig tillkänna vid vertikal modulation, dvs för signaler som ligger ur fas.Är VTA inte lika som vid gravyr så blir överföringskaraktäristikan assymmetirsk, dvs det alstras jämna övertoner (2:, 4:e osv) Å andra sidan har typiska fonogram inte så mycket urfas-information, vilket medför att även ganska kraftiga VTA-avvikelser "duger", men när pickuper för tussenlappen och uppåt inte kan avkoda vertikal modulation på ett adekvat sätt drar i alla fall jag på näsan.
 23. Nej, jag sätter inga likhetstecken där! VTA respektive SRA ger olika typer av avvikelser. Problemet är de facto VTA - är inte VTA detsamma som vid gravyr (21-23 ungefär) så blir avspelningsgemotrin fel och vågformen från pickupen förvrängd. Lek med tanken att VTA är 90 grader (bara ett tankeexperiment) - den laterlala modulationen kommer att avkodas, men den vertikala blir noll.
×
×
 • Create New...