figge

Medlem+
 • Content Count

  748
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Reputation Activity

 1. Thanks
  figge got a reaction from Perfect sense in Livet är fullt av kompromisser. Vad ersätta Magnepan 3.7i med?   
  Boenicke.
 2. Haha
  figge got a reaction from Perfect sense in Livet är fullt av kompromisser. Vad ersätta Magnepan 3.7i med?   
  Reference Ultime.
 3. Like
  figge reacted to AlfaGTV in High End Mässan 2019 Stockholm 16-17 februari   
  Jag hänger på dig @calm,

  Som sagt var, JBL nostalgi! När jag susade förbi detta rum spelade de nåt som inte gjorde högtalarna rättvisa, det lät burkigt och odefinerat. Jag är ledsen, men jag tror detta är att kapitalisera på folks nostalgi, utan riktig substans...
   
  Kii3 då? Med basunderdelarna, en ganska imposant skapelse trots det minimalistiska.

   
  Jag gillar färgen! Ljudmässigt har jag inga kommentarer alls... det enda jag minns är att de spelade en av de gamla Dali-skivorna flera varv. 
   
 4. Haha
  figge reacted to byZan in byZan - Nytt i stugan #7   
  Det blev en snabb fika och lite kramar
   
  …. gav absolut mer punch till basen och lite bättre detaljer, det finns att göra lite utforskning kring vad som kan passa en gammal bandare i signalvägen m a o  och kanske strömvägen också? Jag måste iaf testa strömkablar framöver för att öra om det kan bli ytterligare välljud?!
  Nu blir det lite fortsatt lyssning och lite pulande med banden i kväll.
   
  Hon blev förvånad över att bandaren skulle bli kvar och undrade varför jag måste ha en sådan? Jag svarade att mina kompisar har lurat på mig den - men det gick hon inte på utan skakade på huvudet och frågade om alla kartongerna? Det är ju band med jäkligt bra musik på och musik som jag vill ha i alla formaten - löjligt och sedan gick hon och la sig för att läsa, puh, jag tror jag kom undan ganska bra även denna gång
   
  /byZan
 5. Thanks
  figge reacted to byZan in High End Mässan 2019 Stockholm 16-17 februari   
  Det blev sent igår och anledningen till det var nog att det var för trevligt tillsammans med all närvarande (17st).
  Idel välkända ansikten för mig förutom @YYZ som nu utökat vänkretsen i denna hobby, kul att du kom och en trevlig bekantskap tycker jag. 
  Mat och öl var gott men servicen denna gång var väl inte helt klockren tror de skulle behöva referensklocka så att det blev bättre ordning Men jag ska kanske inte klaga då jag tycker det fungerade ganska bra i stort.
  Tack för denna gång och jag skulle visst kunna göra om detta nästa år också, no probs!
   
  /byZan
   
 6. Like
  figge reacted to Bebop in Motorstyrning till skivspelaren, behövs det????   
  I anvisningen står inte att den behöver centreras, enbart att den skall placeras så nära centrumpinnen. Det är ju 33,33 varv över hela skivspelaren
 7. Like
  figge got a reaction from byZan in byZan - Nytt i stugan #7   
  Komentaren från min sida var att jag haft det stora nöjet att lyssna på byZans båda system vid olika tillfällen och om nu Absolare gav ett så bra intryck i hemmasystemet så hade det säkert varit ett alternativ. Vid ett tillfälle så fick jag lyssna hemma hos byZan med den "gamla" upppsättningen elektronik och senare på kvällen med nuvarande elektrónik men på TAD CR 1 i ett annat rum. De är ju klart att Stevie Ray Vaugham kräver lite power.
  Har även varit och lyssnat på TAD i Vimmerby vid et antal tillfällen och varit lika imponerad.
  Annars är nog min favorit kombo Absolare med Kaiser.
   
 8. Like
  figge got a reaction from byZan in High End Mässan 2019 Stockholm 16-17 februari   
  See you tomorrow friends. Some new faces.
 9. Like
  figge reacted to bigblue in Dags för nästa steg   
  Här är en intervju som gav mig väldigt mycket matnyttigt när det gäller klockor, digitala signaler, jitter och protokoll.
  Det är John Darko som intervjuar R&D ingenjören på Innous. 
  Nuno Vitorino menar att allt spelar roll i ett ett system - därför kommer man också få olika resultat. Det är t ex därför som vissa användare menar att USB är bäst från källan A. Medan andra som har samma källa (men annan DAC) får ett bättre resultat med en annan anslutning. Trots  att vissa menar att det är omöjligt då det handlar om ettor och nollor.
  Innous menar att varje anslutning/protokoll har sina egenheter och problem. Det handlar bara om att välja den man tror mest på och arbeta för att göra den så välljudande som möjligt. 
  Här fick jag också en bra förklaring till varför det uppstår avvikelser vid överföring av digital information. Trots att det "bara" är 1 och 0. Förklaringen, mycket enkelt, är att 0 och 1 representeras av en spänningsförändring (t ex 0 resp 5V). Och därmed har vi klivit in i den analoga världen vilket i sin tur innebär att man introducerar avvikelser från den perfekta (binära) fyrkantsvågen som eftersträvas 
   
  Varför digital audio inte bara handlar om 1 och 0.
   
  Väldigt intressant att lyssna till en duktig ingenjör som är ödmjuk inför faktumet att man inte vet allt eller kan mäta allt. 
  Istället menar han att "här står vi idag - men i morgon kan det dyka upp nya fakta som gör att vi ändrar vår position helt."
   
   
   
   
 10. Haha
  figge reacted to byZan in Tar resan slut.....   
  Jag känner likadant när det gäller min fru - otroligt tålmodig och förstående för min hobby
  De enda gångerna hon kan muttra lite är när jag kommer hem med en låda eller två och det har ju hänt ett par gånger host-host! Undrar ni vad hon kommer att säga i morgon när Studern kommer och ska ta plats? Jag vet! Hon kommer att säga - räcker det inte snart och du är inte frisk, kanske kommer hon också att säga - duger inte det du redan har! Men detta har jag hört förr och det biter inte på mig 
   
  /byZan
 11. Like
  figge got a reaction from Perfect sense in byZan - Nytt i stugan #7   
  Sälj resten, mindre i bänken . Då får du plats med bandaren.
 12. Like
  figge reacted to AlfaGTV in Vad lyssnar du på just nu?   
  Faktisk spelar jag en CD för närvarande;

 13. Haha
  figge reacted to octavia rs in byZan - Nytt i stugan #7   
  @byZan blir ett med koden 
   


 14. Like
  figge got a reaction from Taxmannen in Vad lyssnar du på just nu?   
  Nu då.
   

 15. Like
  figge reacted to calm in A clock to rule them all   
  Min slutsats är att det skall bli intressant att lyssna på HEM till den setup som Hans-Tommy uppenbarligen blev så imponerad av. Den egna upplevelsen är givetvis den enda som gäller för mig. Sedan får man bedöma om det ljudmässiga är så omstörtande och nytt att det är värt en investering i denna prisklass. Men det kan man först avgöra sedan man ingående lyssnat ett antal ggr och därefter testat i den egna anläggningen. Precis så var min metodik när jag valde min MSB som investeringsmässigt ligger i samma härad. Sedan får man själv avgöra hur mycket man är beredd att lägga ner på en hifi-pryl och vilka motiv som ligger bakom. Har jag råd och tycker det är värt pengarna så finns det inget annat i livet som skänker mer välbehag än att dagligen lyssna på musik i olika former i den egna anläggningen. Ja det skulle vara live-musik på någon mysig jazzklubb någonstans i världen förstås, men då måste man resa sig från lyssningsstolen och då är inte musiken inom räckhåll och bestämd av någon annan i tid och rum.
  Sedan leder det också till olika slutsatser om vad som passar mitt ljudideal och hur jag utifrån mina livereferenser vill att det skall låta, vilket innebär att dessa produkter kanske inte alls passar i mitt sätt att lyssna och njuta. Där förbehåller jag mig rätten att ha en alldeles egen smak som inte alltid eller ens alls stämmer in med andras. Här förekommer en del trender som jag personligen inte köper, till exempel extrem upplösning och transparens, där varje enskild detalj blir större än i verkligheten och där harmoni och samklang väljs bort i konkurrens med enskildheter. Har själv testat produkter som jag hört och imponerats av men som väl kommit hem och testats i den egna anläggningen inte levt upp till mitt ljudideal och mina preferenser. I längden är det jag och ingen annan som skall lyssna och inte de som imponeras vid tillfälliga besök och stärker min fåfänga. Det finns inte bara ett ljudideal utan lika många som det finns lyssnare. Mitt ljudideal är inte föremål för omröstning, här förbehåller jag mig att ha en egen smak.
  Skall dock bli spännande att lyssna om de rätta förutsättningarna finns på plats på HEM och musiken gillas. Men varför byta något i den egna anläggningen som man i grunden är nöjd med? Grupptrycksoffer? Nä knappast! Håller med Mats T uppfattning i frågan om vad jag väljer för egen del, dvs det jag själv gillar. Egoistiskt, ja visst jag erkänner!
   
  Calm
 16. Like
  figge got a reaction from Taxmannen in Vad lyssnar du på just nu?   
  Nu då.
   

 17. Like
  figge got a reaction from Taxmannen in Vad lyssnar du på just nu?   
  Nu då.
   

 18. Like
  figge reacted to AlfaGTV in Dags för nästa steg   
  Bra beskrivning!  Och visst ger erfarenheten en mera solid grund att stå inför vad man gillar, inte gillar och vartåt man vill komma.
  Tänkte på SGs krönika som givetvis belyser ett viktigt ämne, starka åsikter om produkter eller olika sätt att lösa ett behov är sällan eller aldrig "helt" underbyggda, och förtjänar kanske inte samma förtroende och ffa uppmärksamhet som erfarna recensenterna erbjuder.
   
  När blir man en legitim recensent då? Är det när man testat den sjuttioelfte DACen inom loppet av 8 månader, som Steve själv? Eller är det när man levt med en och samma DAC de senaste 12 åren? Eller är det under förälskelsefasen när en ny produkt öppnat ögonen för hur det kan låta? Alla har sin för- och nackdelar vill jag påstå. Eller är recensenter med kommersiella incitament att publicera goda recensioner helt förkastliga? (Vilket iofs väcker frågan vem som INTE har kommersiella intressen i en produkt man antingen köpt eller kanske också sålt?)
   
  Jag tror att det är bara den som tar del av skriverier och tankar som kan bedöma värdet i ett omdöme i skrift eller online... Eller när man följt en persons idéer tillräckligt länge för att tycka sig "greppa" den personens preferenser, så kan man kanske göra sig en bild av hur man själv kan uppleva en produkt som beskrivs på ett visst sätt. Tänker på att jag själv prenumererat på Hifi & Musik sedan våren 2007 vilket gör att man kan få en aning om vilka preferenser de stadiga skribenterna har. Glöm inte "kommersiellt intresse" enligt ovan..
   
  På Euphonia tycker jag man kan få en god blandning av teoretisk kunskap, praktisk erfarenhet och väl underbyggda åsikter och tankar. Kort sagt, mitt förtroende för Euphonia som informationskälla är mycket högt. Tack till alla medlemmar för detta men i synnerhet artikelgruppen!
 19. Like
  figge reacted to byZan in Queen   
  Jag var och såg filmen i går och tyckte att den bara var ganska bra.
  Eftersom jag har följt Queen från början och läst om med- och motgång, deras artistvänner etc etc så tyckte jag att filmen inte återspeglade allt som jag vet, men å andra sidan så tror jag att de som inte visste alltför mycket om dem tyckte att filmen var riktigt bra. Gestaltningen av Freddie, Brian tycker jag de gjorde bra medans Roger och John kanske inte var lika bra. Men efter filmens slut hörde jag av yngre personer att de skulle lyssna på mer av Queen.
   
  Men helt oberörd var jag inte, när scenerna från Live Aid dök upp så kom minnena tillbaka och jag fick gåshud och tårar i ögonen. Om alla visste eller förstår hur jävla bra och denna spelning var och om hur alla världens artister stannade upp i katakomberna på Wembley och JFK i Washington för att bara se och lyssna på det i mina ögon absolut världsbästa live framträdandet (det senaste min uppfattning).
  Ja det finns mycket mer att berätta om Queen och det skulle inte förvåna mig om det kommer en tvåa som visar från efter Live Aid och fram till Freddies död? För visst är han en legend i musikvärlden? iaf för mig
   
  /byZan
 20. Like
  figge reacted to bigblue in Dags för nästa steg   
  Snubblade över Steve Guttenbergs senaste video-krönika. Där tar han upp ett ämne som irriterar honom något alldeles extra. Det handlar om folk som uttrycker starka åsikter om utrustning som de inte ens har hört. 
  Audiophiliac
  Och jag kan inte annat än att hålla med. Att tycka olika är helt ok och många gånger berikande så länge som det hela hålls sakligt. Men när man läser kommentarer om hur olika apparater eller kombinationer låter - trots att personerna i fråga aldrig hört dem är..... intressant.
  Här tycker jag att Euphonia i de flesta fall är ett utmärkt forum med gott om höjd i diskussionerna. 
  För egen del är besök på mässor och "hemma hos" en viktig del av av hobbyn. Detta stillar delar av min nyfikenhet och ger en betydligt mer nyanserad palett när det gäller att förstå vad olika delar kan tillföra och vad det kan beror på. Det gäller allt från kabellyftare och digitala klockor till högtalarmatchning och pickuper.  I det senaste fallet gick jag igenom 5 puppor på 6 månader innan jag kände att jag fått bäring på vad olika märken och prisnivåer kunde leverera. Att bli insatt i ett visst ämne är för mig lite grann som att gå runt i ett totalt bäckmörkt rum. Det går inte att stå still och säga hur rummet ser ut. Jag måste "gå omkring" för att känna vilka begränsningar som finns. 
 21. Like
  figge reacted to Bebop in Dags att damma av kassettbandspelaren...   
  Don't be that sure... Jag hade nog västra Blekinges första rullskridskor på 60/70-talet typ sådana som på bilden. Jag kände mig inte som en prins där jag gled fram utan snarare som en kung med en kassetbandspelare i axelband med Wilson Picket på högsta volym (det var innan Walkman och öronsnäckor gjort entré).
   
  Fast du har nog rätt... det blir nog ingen Prince-glidning idag.
   

   

 22. Like
  figge got a reaction from Perfect sense in High End Mässan 2019 | Perfect sense   
  Spännande med Thrax, hifi från Bulgarien. Hur vanligt är det?
 23. Like
  figge reacted to byZan in byZan - Nytt i stugan #7   
  Hade ett barnbarn som kom oannonserat i går fm här tills nu (han ville sova över) och detta grusade mina planer på att fixa med stereon som var tänkt som ett projekt i helgen. Men så blev det nu inte men jag är inte ledsen för det utan jag är otroligt nöjd ändå när han inte ville åka med sina föräldrar hem utan ville vara kvar hos farfar (som han förövrigt tycker är lite tokig?) vilket får anses som ett gott betyg. Hmm? Tokig i barnbarnen kanske han menar, annars förstår jag ingenting
   
  Orkar jag koppla ur alla sladdar och testa en ny uppställning är nu frågan till mig själv? Svaret blir nä för först ska jag ta en eftermiddagslur och sedan får jag se om lusten infinner sig? Men det kommer fler dagar framöver som jag kanske har ett bättre ork/lust för det är inget måste just nu.
   
  Tanken är att försöka ge en given plats för min Studer B67mk1 om det nu går? Så därför måste jag rodda om och då undrar man ju varför man har så många burkar? Jo för att det låter bra och vill inte byta bort någon av dessa för att försöka skapa plats. Jag vet av erfarenhet att börjar man med ett byte av något så är man inte nöjd förrän man fått allt att bli ett balanserat system igen och därför är det bara att försöka hitta en lösning även om det innebär en komplettering av någon kabel som behöver vara lite längre, men det får framtiden visa.
   
  Nä nu börjar ögonen bli grusiga och jag känner att de sköna jazzlåtar jag spelar nu är perfekt att ”nappa” till.
   
  /byZan
   
   
 24. Haha
  figge reacted to Taxmannen in High End Mässan 2019 | Perfect sense   
  Vafalls, mässa mitt i älgjakten?  Ni kan inte mena allvar  
 25. Like
  figge reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Så sant, och jag njöt verkligen av soundtracket när jag sedan spelade det! Och ja, filmen är en toppklass-rulle i mina ögon.
   
  Jag har idag pillat en del och skruvat lite här o där (o lödat lite också) Ibland sker det lite framsteg, både organisatoriskt och ljudmässigt!
  För ett tag sedan skaffade jag en "riktig" strömlist, enkel men rejäl, stjärnjord och bra uttag.
  Men, jag har ju problem med DC på nätet här, så jag var ju tvungen att endera skaffa en kabel med DC-filter inbyggt eller kompletter med ett själv. Jag konstaterade att det nog faktiskt skulle gå att få in ett i denna Nordost Quantum QB8! Sagt och gjort, jag byggde ett liknande det förra, men anpassat för utrymmet som fanns att tillgå i strömlisten. Det gick utmärkt att få det på plats utan att störa varken stjärnjordning eller strömförsörjning så det blev riktigt bra. 
  Jag tycker ofta att det låter bättre när man pillat själv så mitt breda leende just nu tillskriver jag delvis "feelgood" men jag tycker faktiskt det städade upp ljudbilden en hel del också. 
   
  Vad som definitivt gjorde skillnad var tillägget av en Entreq-lådda till! Jag ville ha möjlighet att jorda både analogt och digitalt samtidigt utan inbördes påverkan. Så jag tjatade till mig ett bra pris av Lasse på en demobox, en Olympus Ten med en Apollo USB.
  Denna anslöts till HDD-USB uttaget på Aries. Hade för övrigt @Dynamik Harry på besök vid inkopplingen och vi bara tittade på varann och garvade! Det är tamesjutton helt besynnerligt vad dessa lådor gör? 
   
  Provade också att koppla denna till ett ledigt USB på min SOtM sMS-200 och den gjorde precis samma sak som på Aries G1, men i något mindre omfattning. (Eller så är det inte lika lätt att uppfatta skillander med den enklare DAC som användes i det scenariot)
   
  Kort sagt, ett par rejäla framsteg! Njuter nu av blandad musik, allt från Maria Callas till Tom Waits och tycker det låter ordentligt bra!