overture

Medlem
 • Content Count

  141
 • Joined

 • Last visited

 1. overture

  Sålt stereon, dags för bättre hörlurar

  Intressant att höra era tankar. Helst skulle jag vilja köpa Sennheiser HD800 för att jag tycker de är så bekväma och att det vore ett lätt och smidigt köp att göra då den finns överallt. Jag tyckte faktiskt inte diskanten var något större problem och då är jag ändå en "Sonus Faber"-typ med stor känslighet för diskant och gärna ser den lite lätt avrullad. Det jag tyckte vid en direkt A/B test med AKG 701 med både egen musik och egen förstärkare var att de lät allt för lika. Dvs, hyfsad ljudbild, klara och fina men lite trista. För de pengar som lurarna kostar hade jag förväntat mig mer. Jag lyssnade i samma veva på Denons 2000 och 5000 lurar och tyckte de lät bra men för burkiga. Beyerdynamic T1 har jag tyvärr inte testat ännu men väl den slutna varianten T5p som jag tyckte lät för ljust och skrikigt ( för att inte tala om T50p, den trodde jag ärligt talat det var fel på. Vidrig lur!) Dessvärre är STAX lite för dyrt för mig så det är just HD800, T1, LCD2, eller edition 8 som kan vara tänkbara kandidater. Jag får väl ta mig upp till reference audio för en testsession.
 2. overture

  Sålt stereon, dags för bättre hörlurar

  Ranefjord: Håller med dig om att akg701 är trista. Låter dock hyfsat om man drar på ljudvolymen rejält. Har hitills inte gillat något jag hört från Beyerdynamic. Varit allt för vasst. Men det har å andra sidan varierat rejält mellan olika modeller där. Får ta att kika på ditt tips, priset är som du säger sällan en rättvis indiktator konstigt nog... Bebop: får kika på staxarna. Men finns de att lyssna på någonstans?
 3. Ja. Så är det. Jag har sålt alla delar av min stereo och sitter nu ensam i tystnad. Eller det var ju inte sant. Som småbarnsförälder är livet fullt av ljud men inte så mycket tid till att sitta still och lyssna på musik. Och när det är tyst och alla sover passar det ju inte heller att dra på lite skönt tunggung... Förutom i lurar. Och det är här jag skulle behöva lite hjälp. Jag sitter med ett par AKG 701 hemma som jag tycker låter ok (har nog ältat detta en del här tidigare vill jag minnas) men skulle vilja uppgradera. Dock har tidigare test av framför allt Sennheiser HD 800 inte lett till något stort sug så jag vet inte hur jag ska göra. Kankse är de bra nog men jag vill prova annat först. Spontant vill jag testa ett antal lurar samtidigt med egen musik men var kan man hitta ett riktigt bra ställe att testa lurar? Finns det någon butik som har tex hd 800, beyerdynamic T1, ultrasone edition 8, osv inne som demo?
 4. overture

  Ino Audio?

  For the record: Ingvar brukar kunna se till att det mesta går att göra. Och resultaten är ofta spektakulärt bra rent finishmässigt. (Jag har sett valnötsrot med 9 lagers klarlack, snyggt matchat jakarandafanér och superfina metalliclacker) På ett par i16, i32 eller några av Inos större alster blir det faktiskt riktigt snyggt. Eller rättare sagt, så snyggt det nu blir med en stor låda med fin yta. Detta gäller dock nästan alla högtalare och ljudsystem som jag ser det. Tycker inte Sonus Faber är speciellt snygga de heller. Lyxigt hantverk, javisst, men form som är precis som det mesta annat. Underligt nog är det fortfarande i stort sett bara B&O som sticker ut med egna formgivningsidéer. Vi ska inte glömma bort att just HiFi-industrin är en industri som fastnat i någon slags boxtänkande där man bara verkar bry sig om tjockleken på frontplattan till "labbutrustning" medan resten av världens hightech-industri fräser ur chassin ur metallblock, jobbar med kompositmaterial samtidigt som man använder displayer med 300 dpi och rent allmänt gör fantastik miniatyrisering. Hifi är "old shit" för "old men" som inte rört på sig sen 80-talet då det blev bra nog för det flesta och därmed försvann från agendan. Synd. För ljud och musik kommer nog alltid vara centralt för människan och skulle må bra av att lyftas från dess nuvarande relegering som bakgrundsbrus för att dölja den larmande vardagen, till ett mer framskjuten position som skapare av välbefinnande. Men jag driver från ämnet likt ved längs med strömmen... Med detta vill jag vara säga att formgivningen är eftersatt inom hela HiFi-industrin taget som en helhet. Inos alster är kanske något grövre i sin form än mycket annat men den är åtminstone konsekvent funktionalistisk och som utgångspunkt för en design kan jag respektera det. ( dock är just piP:s diskant tragiskt ful)
 5. overture

  Ino Audio?

  Jag måste passa på att säga något känner jag. Har ägt många olika högtalare genom åren men just nu sitter jag utan system ( i stort sett, sambons ministereo finns kvar och spelar barnskivor). Senast ägde jag ett komplett delat ino audio system med i16s och basar med delningsfilter etc etc och strax innan dess ett par piPs. De var bra men jag var aldrig helt överväldigad av dem. Prisvärdheten är dock svårslagen. De lät väldigt naturliga och klara. Faktiskt ganska nära de sonus faber grand piano home jag hade haft innan Och även de dynaudio innan dess. Samma skola på något sätt. En lätt tillbakalutat och ren stil. Fantastisk på röster men bra på det mesta. Dock tyckte jag att de saknade lite magi. Det där "något" som verkligen skapar eufori och "en skiva till"-känsla. Skall tilläggas att jag aldrig kunde fixa förutsättningarna i form av akustikreglering så det är i grunden en orättvis bedömning men ändå så som det var. Kan också bero på en allmänt stressig tid med småbarn som inte givit mig ro att njuta musik som förr. När det är dags för mig att skaffa mig en ny stereo om några år finns Ino solklart med som ett alternativ men jag kommer kika på mycket. Även estetiken spelar stor roll för mig och där är ju dessvärre Inos enklare pjäser inte så eleganta i min mening. Det som dock är mycket tråkigt är den polarisering som finns i denna lilla lilla ankdam som heter Hifi. Det handlar ju till syvende och sist om ett tycke och smak och vi borde inse att de flesta utomstående ser oss som nära på efterblivna och hålla varandra i handen istället. Nåja, lycka till med vad du än väljer och prova som sagt att ta kontakt med någon på faktiskt. Mest trevligt folk fast med lite väl mycket ingenjörsinriktning ibland. Tillbaks till lurlyssnande för mig :/
 6. Ja, det låter som en kul övning! Personligen ska jag ge prylarna chansen med lite akustiska åtgärder innan jag göra något mer med det elektroniska. Apropå Naim, det jag hört av dem har alltid låtit väldigt trevligt men fint driv och närvaro men av någon bisarr anledning gör de ju inga grejor med pulver. Hur som helst, lycka till med din "resa"
 7. Hej sprudel, jag har samma högtalare som du och upplever till viss del samma som det du beskriver. Har enklare elektronik (CA dac magic->HA Pre25->CA 840W->i16s) Jag har dock inte kunnat lyssna så mycket sen jag även skaffade mig barn i samma veva Det är svårt att veta var felet sitter. Jag har börjat fundera på om det helt enkelt är så att ino inte är riktigt min grej. Det låter oerhört klart och dynamiskt men på något sätt även lite stumt och tråkigt. Hade mycket roligare när jag nyligen provlyssnade ett par dm2/6 tillsammans med Naim. ( i ett kass rum) Eller missförstod jag dig och du tycker att det låter kalas med micomegan tillsammans med i16s, bara att det saknas kraft?
 8. overture

  SWHEA ställer ut på Scandic Opalen

  Snyggt rack. Vad är det för märke och vem säljer?
 9. overture

  En septembertrio i mässfeberns Göteborg

  Tyckte att sophiorna lät mycket bra och kompletta. När jag var där demade Peter (for ovrigt mycket trvlig herre) allt fran bastestande elektronisk musik till korer och sangerskor.. Allt lat mycket bra. (passar pa att ursakta mig for bristen av prickar men skriver pa ett engelskt tangentbord) Tidal imponeradde endast med utseendet tyckte jag. Vasst och tamt pa samma gang. Dansken med kablarna zensati var en entusiastisk figur men ajaj vilken tortyr for oronen med pistolskott pa allt for hog volym. Magico lyssnade jag allt for kort pa for att saga ngt vettigt men visst lat det bra. Var pa arken i dag sondag. Tyckte faktiskt att en hel del grejor lat bra men mest stack peak + kraudio ut. Stort och bra rum som sakert passade utrustningen. Imponerade verkligen pa mig men iofs var det bara massa hifimusik nar jag var dar. Bara lite tankar tills vidare.
 10. overture

  kalibreringljud och musik

  Tack för tips och länkar. Den där nordostskivan skulle jag gärna ha. Synd att den inte går att ladda ner utan måste köpas som skiva... LTS har en del brus och svep men inget är sådär väldigt användbart utan kunskaper... Monotestet har jag gjort med brus men tycker inte riktigt att det var som det skulle. Får kika vidare.
 11. Hej, jag skulle behöva hjälp med att "kalibrera" min anläggning så den låter så bra som möjligt. Självklart vore ett besök av en proffsakustiker bästa valet men nu skulle jag vilja hitta "hyfsat" rätt mha av ljud och musik. Har ni tips på toner, brus och musik + tillvägagångssätt?
 12. overture

  Presenting Constellation Audio

  Uj uj det där var inspirerande. Känns som kombinationen av cost-no-object och gott ingenjörstänkande. kul att minsta förstärkaren ligger på 600W/8Ohm. Det är väl där någonstans man hamnar om man har normaltröga högtalare och vill lyssna på dynamisk musik på refrensnivå (ljudstyrkemässigt) Gillar speciellt den trådlösa kontrollenheten. Ser verkligen fram mot att lära mig mer om dessa produkter. Det enda som känns trist är väl att det kommer vara extrema prislappar också...
 13. overture

  Streamers

  Vill bara bidraga med lite erfarenheter ang Mac mini + dac etc. (kört med mac mini + sony 32" tv + apogee duet firewire DAC -> preamp etc) Det funkar mycket bra men det blir mer bök än vad man tror. Problem: - tid för tv:n att starta när man vill kontrollera sin musik - iphone går ner i viloläge och tappar kontakt med minin - det är fortfarande ett datorsystem men allt det innebär - hårddiskarna väsnas mer än man hoppas - (i mitt fall var det även vissa problem med att apegee dacen tog strömförsörjning från minin vilket fick den att spinna upp fläktarna extra mycket) Bästa tipset: + Kör lokalt med stor SSD disk = tyst och snabbt, ingen väntan på NAS + extern strömförsörjning till DACen så inte minin får jobba i onödan + liten snygg skärm nära lyssningsposition som är på under lyssningssessionen = lång bildkabel (vilket kan vara problemtatiskt) + apple bluetooth magick mouse/trackpad + keyboard för att kontrollera det hela Just nu kör jag från min itunes på min laptop till apple airport express -> Cambridge DACmagic för enkelhetens skull
 14. overture

  Extreme downsizing?

  Tack för alla svar. Känns som om det finns många olika sätt att lösa det hela på. Det är ju som sagt så att jag inte haft tid att lyssna så mycket på anläggningen under året som gått och jag räknar inte att det blir så mycket framöver heller. Däremot lyssnar jag varje kväll i lurar (akg701+apogee externt ljudkort till mac. Detta skaffade jag för några år sedan när jag insåg att det inte gick att lyssna speciellt mycket när jag blev sambo). På ett sätt är det väl vettigast att behålla anläggningen som man införskaffat under så lång tid. Jag gjorde en downsize en gång tidigare(sonus faber GPH + Thor mk2 -> denon hembioreceiver + ino audio pips) och ångrade mig så jag vet att det lätt blir fel när man är rationell när det gäller en så känslostyrd sak som musik. Jag tror jag avvaktar ett slag. Kommer vara pappaledig under hösten och då känner jag det som min plikt att se till att dottern får spisa musik
 15. overture

  Extreme downsizing?

  Skönt(?) att höra att många har haft eller har en liknande situation och tankar. Jag har hela tiden tänkt att detta löser jag med uppfostran vilket till stor del verkar funka på mitt barn, men som ngn skrev: andras barn är svårare. Hade nyss barnbesök (från en famlij med lite mer "bohemisk" inställning till livet så att säga)vars hot jag undvek med att flytta undan högtalarna temporärt.... men det var där och då jag insåg att lyssna på musik hade förvandlats till en svår och oroande sak istället för en njutning. Känner också en allmän stress över systemets komplexitet. Det var trevligt med cd + integrerat + småhögtalare med dettas enkelhet och ringa storlek. Samtidigt är det en ruggig förlustaffär att sälja hela rasket. Kanske får flytta in det på kontoret ett tag och se hur det utvecklar sig och köra med sambons minisystem i vardagsrummet... (FYI: jag har ett delat ino audio system med toppar + 2 separata basmoduler. Totalt tar systemet upp 3 meter vägg inklusive specialbeställt skåp för att husera prylarna.(Jag tillhör för övrigt det gäng som har ino audioprylar utan att vara fanatiskt fästa vid märket. Det är riktigt bra och prisvärda prylar men det finns mycket bra därute om man lättar lite på lädret tycker jag)) Vore oavsett intressant att tänka på olika små men fortfarande bra högtalare som vore värda att kolla upp.