Jump to content

lindvall

Medlem+
 • Posts

  701
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by lindvall

 1. Det händer att jag gör egen tonicsyrup, och denna variant blev finfin! Utgick från receptet "Staffans lyxiga tonic water" men bytte ut apelsinen mot citron och lime och kompletterade med några stjälkar citrongräs.
 2. Detta känns overkligt. Mina två absolut största ungdomsidoler var Depeche Mode och Nitzer Ebb. De var helt klart i en klass för sig i min bok. Att det är Andy som blev den förste av medlemmarna att jordelivet känns helt oväntat, med tanke på att det verkade vara han som tog hand om sig bäst. Men sådant ger ju aldrig några garantier. Depeche Mode sände ut någon livekonsert under covidpandemin, och jag upplevde det som ganska sorgligt att se hur tidens tand slitit på mina ungdomsidoler. Då och då tyckte jag att Dave nästan parodierade sig själv. Dessutom var det trist att Andy fick mindre kameratid än de inhyrda musikerna. Utan Andy, inget Depeche. Den konsert som gjort störst intryck i mitt minne av de konserter jag överhuvudtaget varit på var World Violation i Globen. Jag var då i helt rätt ålder för att det skulle etsa sig fast i mitt minne. På delad andraplats är Nitzer Ebb på Fryshuset (Showtime) och Stings Mercury falling-konsert, också på Globen.
 3. Ecm har en podcast där artister från bolaget intervjuas. ECM Records podcast
 4. Ja, vi får se om det blir någon hifi-hund av den här lille gynnaren.
 5. Körs det elbil också tro? Det hade varit finfint att kunna ladda på egen ström!
 6. Det här är träffande och intressant. Min fundering om varför jag kallar mig audiofil fick mer bränsle. Jag tänker mig att det skiljer mellan innehåll och presentation. För att avkoda innehållet, alltså betydelsen, informationen, krävs inte så väldigt mycket av anläggningen. Och där tänker jag att musiker har en fördel och en förmåga att avkoda ett stycke på en medioker anläggning. Man förstår helt enkelt vad som presenteras och kommuniceras, precis som man hör vem som ringer, trots knastrig telefonlinje (som det fanns förr i tiden). En audiofil bryr sig mer om själva presentationen, alltså hur det kommuniceras. Vi alla känner igen våra favoritartister och favoritlåtar även om de spelas från en skrällig högtalare i en butik. Däremot njuter vi mycket mer om presentationen är tydlig och oförvanskad utan störande artefakter. Tänker att det är samma sak med film, själva budskapet och storyn får man med sig även vid en liten TV av sämre kvalitet, men själva upplevelsen blir starkare vid en högre nivå av återgivningen. Och där är vi som människor säkert olika i vad vi värdesätter och hur mycket vi irriterar oss på ovidkommande artefakter i återgivningen. Sen är det också helt klart för vissa av oss en fåfänga och en kärlek till att äga högpresterande saker, för det ger en go känsla att veta att man äger något som är "bra", men också en nyfikenhet på hur presentationen förändras vid ett byte av prylar.
 7. Jag har också en PS Audio Duet till anläggningen. Upplevde du någon förändring / förbättring med den inkopplad?
 8. Mari Boines senaste singel, Mihà:
 9. Om det är något jag behöver leta upp på Euphonia, eller egentligen vilken hemsida eller forum som helst, så tycker jag det är lättast att använda Google och skriva: site:euphonia-audioforum.se och därefter mellanslag och sökordet jag är ute efter.
 10. Jag har inte lyssnat på Kurt Vile, men ska på Plan B och lyssna på härlig 80-talsdoftande popdisco med Donny Benét nu i maj!
 11. Roligt att höra att det är på gång! Kul med lite nya tankar för att skapa välljud!
 12. Hur har det gått med Svanå-högtalaren? Någon som vet om den är på gång, eller i malpåse? Mest nyfiken för det är ett intressant koncept att ställa upp dem på det viset, likt Bremens ägg som också är tänkta för liknande placering.
 13. Även om jag inte hänger med i allt det tekniska så är det väl just de problem som vanligen inte diskuteras det som är intressant! Som upplevelser vi hade längre tillbaka i tiden med att när vissa av Supras kablar var inkörda och hade spelat ett tag så upplevde vi en svag degradering i ljudet. När man kopplade ur och sen kopplade in lät det bättre igen. Och vad skiljer det då från Cardas, vars upplevelse var det motsatta (enligt min gamle kompis Henrik, och kanske om jag inte missminner mig, George Cardas själv) att om Cardas kopplades ur och sen in igen så lät det inte bra på en vecka?!
 14. En liten tanke jag just kom på angående just svärta; kan det vara så att anläggningen kan vara knäpptyst när det inte är signal på, men kanske kan ha nån slags ringning eller distortion när den matas med signal? När sen den distortionen eller ringningen på något sätt hanteras med något slags botemedel upplever man ett större mått av svärta. Är det i så fall detta som menas med "intermodulation"? Och är i så fall Signal to Noise ratio samma sak som intermodulation? (Ja, det stämmer att jag inte gick vare sig Naturvetenskaplig eller teknisk linje på gymnasiet. :-) )
 15. Även Steven Guttenberg har börjat med podcastformatet, annars är han väl extremt aktiv på Youtube. Men nu har han även kört igång med endast ljud. Här pratar han med bland andra Nelson Pass, Zu Audios Sean Casey och Klipschs Roy Delgado. Sen snackar han runt lite allmänt om olika ämnen, en del "rambling" som kanske kan vara trevligt, men kanske inte så matnyttigt om det är information man vill åt.
 16. Nu har jag lyssnat igenom hela podcasten! Den var intressant! 😀 Man förstår mer hur lätt det kan vara att fastna i konspirationsteorier.
 17. Nu är det eventuellt dags att låta SAPparna gå vidare till ett nytt hem, om intresse finnes! Det vi har här är ett par Quartette från italienska Strumenti Acustici di Precisione. De är relativt lättdrivna, 95 dB känslighet, effekttålighet 100 watt, 32hz-40kHz med slutna lådor. Elementbestyckningen är dubbla 5” specialgjorda mellanregister i comtex med Alnicomagneter, en 2” hornladdad diskant (tractrix) och en piezo supertweeter från Motorola. Basunderdelen är bestyckad med en sidomonterad 12". Detta är högtalaren för dig som vill ha något unikt och exotiskt. Du gillar tanken på lätta lådor, inget mdf här, bara plywood. Du bör spela med rör, S.A.Ps slogan lyder: “No tube is equal to no music!”. Det som har låtit allra bäst är en 300B-förstärkare från Audio Space, jag har för mig det var en AS-6i. Vanligtvis har de spelats med en Leben CS300x, men de mådde bra av de kraftfulla 21 watten från AS. De 15 watt Leben ger funkar vanligtvis, men vill man spela ordentligt högt passar det med lite mer kraft, allt beroende på rum, omständigheter och musik. De låter dock verkligen inte illa med en Super T-amp heller, för att inte tala om Bel Canto C5i, klass D på 60 watt! De excellerar i musikstilarna jazz och electronica. Högtalarna är i bruksskick, de har blekts lite av ljuset, och har några märken efter spikes i lådorna. Hade jag haft större rum och inte skulle skaffa hund, så hade dom fått bo hos mig “til the bitter end”. Jag har lite känslan att de nu är som en Ferrari på en grusväg eller en bordercollie utan fårflock. Hoppas dessa kan få komma till ett hem med en engagerad husse/matte som tar sig tid att ställa upp dem ordentligt och ge dem den kärlek de förtjänar. Nypriset låg på runt 80 000 SEK, dyrare i Amerika. Swishar du mig 23 000 är de dina! Ta med filtar när du hämtar dem i Landskrona, originalkartonger finns inte kvar pga översvämning i källaren. Vill du testa med din egen förstärkare, ta med den också.
 18. Apropå provocerande, att jämställa hur man upplever en hifiapparat med en tro på att det finns en övernaturlig verklighet var kanske inte den klockrenaste jämförelsen. Tro är tro och tyckande tyckande. MVH, Kristna audiofiler mot plågsamma ljudförsök
 19. Sedan kan det ju alltid vara besvärligt att försöka jämföra i butik eftersom det har hänt att man mest setts som en olägenhet för själva handlaren. Då blir det ju att man inte söker sig till de handlare där man blivit avmätt bemött, och då krymper utbudet en del. En del butiker har kanske inte något direkt intresse av att sälja "mid-fi". Mid-fi kan man ju köpa ohört, och genom att köpa ohört bespara sig själv känslan av att vara ett besvärande element. Nu är det inte så att jag sliter trösklar hos handlare, och för det mesta blir man ju bra bemött.
×
×
 • Create New...