Jump to content

Hasse

Medlem+
 • Posts

  1 344
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Hasse

 1. 2 hours ago, Hans-Tommy said:

  Jag lyssnade på 866 samtidigt som Pass int 250 och Accuphase E800. Där och då föredrog jag Pass:en som jag upplevde ”spelade ut” bättre men 866 var nog mer korrekt i sin presentation. E800 var lite för artig och snäll men på den här nivån är skillnaderna förhållandevis små och alla tre håller hög klass precis som andra alternativ som nämnts.

  Tyvärr föll varken 866 eller E800 mig i smaken utseendemässigt. Den ena alltför lik ett dragspel medan den andra har alltför mycket knappar, rattar och 

  mätare. En smaksak precis som ljudet.

 2. 12 hours ago, Bebop said:

  Om man ändå tar till sig procenten så bör man notera att i vänsterstapeln så skiljer det endast 5%-enheter. För att ta ett exempel på märken jag nämnde tidigare; Aesthetix Mimas låter en procent bättre än Audio Flight FLS10. Vari bestod det, kan man ju fundera på. Om man ser det som kluster inom 5% eller 10% så kanske den har mer bäring. Men sedan kommer ändå det här med anpassning till högtalare, smak och liknande.

  Verkligen inte lätt att utläsa något när det endast skiljer någon procent 😳

  Betygen gällande prisvärdhet kanske kunde vara mer intressanta men med tanke på de extrema prishöjningar som kommit från många (de flesta?) leverantörer så kanske det inte går att få ut något av det heller 🤔

 3. 5 minutes ago, calm said:

  Diablon står definitivt på agendan för provlyssning. Den har tillräckligt med kraft för att säkert driva alla laster oavsett. Väntar på att ett ex skall komma in.

  Vitus har jag hört men kanske inte den varmaste, men som alltid matchningen är avgörande.

  Calm

  Med Diablon slipper du också mätare och annat krafs, bara en sån sak 😉

  E5586ED6-FBAE-4886-91FF-DB34729B637E.jpeg

 4. Håller med Apex om att en Diablo 300 borde du prova. Stylus brukar ha ett demoex.

  Jag tittade även på Pass int 250, Dag Prog Int och Vitus 101 mkII 

  Gryphon har hittills inte drabbats av den rejäla prishöjning som amerikansk HiFi har vilket knappast är en nackdel. Även Vitus har gått upp rätt rejält i pris.

  Med D300 lär du inte sakna kraft, den har en stor ljudbild och jag upplever den absolut inte som kall och analytisk.

  En välgjord pjäs 👌

  764AA5A7-8C6B-430C-BBB1-68EA3A88078E.jpeg

 5. 30 minutes ago, Strmbrg said:

  Först ett:

  Oj! Vilken imponerande koll många av er har på prylarna och vad som skiljer dem åt siffer- och ljudmässigt. 👍

   

  Sedan:

  Jag kör MG3.7i med ett Accuphase A-36 stereoslutsteg.
  Klass A, 30/60/120/150 W i 8/4/2/1 Ohm enligt spec. 60/104/156/200 innan klippning. Det steget ger mig inga problem med reella effektbegränsningar.

  Baserat på just mina erfarenheter så är uttalanden av typen ”Magneplanar kräver massor med effekt” bara ett okritiskt upprepande av det redan upprepade. Inte ett faktum.

  Åtminstone om man avstår från rena apparatprovokationer. Det avstår åtminstone jag från.

  https://www.accuphase.com/technical_information/a-36_technical_information.pdf

  Det är väl möjligt att det är ett okritiskt upprepande men faktum är att de har en känslighet på endast 86db, och enligt vissa mätningar lägre, så visst kräver de en del effekt. Hur mycket är väl upp till var och en och ens lyssningsvanor.

 6. 32 minutes ago, calle_jr said:

  :grimacing:

   

   

  Jag tvivlar inte på det rådet baserat på effektresurser.

  Men är det inte egentligen strömtillförsel som krävs för maggisar? 

  X260.8 och XA60.8 har i princip samma strömkapacitet.

   

  Vad säger du @LPL? Du har ju också haft maggisar.

   

  Nja, det är främst effekt då de har en hyfsat snäll impedans. Kraftigare rörsteg fungerar bra men ström är ju aldrig fel.

  XA-stegen låter väl minst lika bra till Maggisar men för att inte bli begränsad av effektresurser blir det dyrt då man kanske bör gå upp till 160.8 🤑 

 7. Eftersom högtalare ihop med rum spelar en betydligt större roll än vilken förstärkare man använder blir det väl lite som att sila mygg och svälja kameler.

  Otroligt svårt att beskriva ord som varmt eller analytiskt men min högst amatörmässiga uppfattning är att varmt är ett lite mörkare fylligare ljud medan analytiskt drar åt det tunnare ljusare hållet med mindre kött på benen. 
  För mig är ”upplevd transparens” viktigare än ”påstådd transparens”. Att det skulle låta exakt, eller ens nära, som live/musikerna i rummet är en utopi.

 8. 1 hour ago, sprudel said:

  Nej då, de har prioriterat annorlunda när det gäller oundviklig distorsion. Jag är ganska övertygad om att de tagit till sig kritiken i utvecklingen av sina slutsteg från B till Bst, till sst och just nu qubed. Tror du att Qubed är deras slutgiltiga steg?

  Angående begreppen så har P-pan definitivt en point. Bryston st var transparent, de efterföljande då mer transparenta? Och allra transparentast är Qubed. Känns lite krystat tycker nog jag. Bättre då att vara tydlig med att all elektronik påverkar signalen.

  Ja precis som jag skrev låter det inte rimligt.

  De har ju fått en del kritik för att vara lite analytiska och kanske nu ville dra ljudet mer åt det varma ”musikaliska” hållet med Cubed serien 🤔

 9. 59 minutes ago, AlbertHall said:

  Ja, de nya cuberna mäter bättre. Men om de låter bättre är svårt att säga. I teorin är det ju så, men förbättringar från så redan låga nivåer, tror jag kan vara svårdetekterade. Ingen aning.

  Har inte hört eller läst ett ord om hur de mäter, tror inte många är intresserade av det.

  Det här var ljudmässiga skillnader där det beskrivs som ett lite varmare ljud som tilltalar vissa medan andra tydligen föredrar den förra generationen.

  Jag tänkte att eftersom de tycks ha rätt tydliga ljudmässiga skillnader borde inte både SST2 och Cubed serierna vara neutrala. Om en är neutral/transparent måste väl den andra ha en färgning 🤔

 10. 53 minutes ago, Strmbrg said:

  Oj, typ.

  Har du lyssnat och noterat det eller läst om det?

  Samstämmiga recensioner och olika Brystonägares kommentarer så någon sanningshalt kanske det finns.

  Den nya Cubed lär ha ett varmare mer laid back sound.

   

  Om exempelvis SST2 var helt neutral/transparent borde inte den nya serien vara det och tvärtom 🤔

 11. 17 hours ago, AlbertHall said:

  Intressant det du säger där. Boulder har jag ingen kännedom om. Däremot Bryston och Benchmark. äger båda.

  Inget som drar en slöja över neutraliteten där. Är de tråkiga??? Näää, de återger den signal de får. Kanske den är tråkig. Inspelning osv.

  Eller har rummet dålig akustik och högtalarna dåligt matchade till rummet. Det är där vi ska söka orsak. Inte i den neutrala delen. Den gör

  därvidlag ingenting mer än att släppa igenom signalen. Ta  Benchmark AHB2 med förbehåll för att de inte kanske adekvat driver de mest kriminellt lågempediva

  högtalarna på marknaden. Den torde inte färga signalen överhuvud. Inte en chans. Nada!

   

  Bryston lirar i den ligan också. Kanske Chord, och några till. Mola Mola t ex.

  Med tanke på att den senaste Cubed serien från Bryston låter annorlunda än den förra SST2 så borde väl inte allt från Bryston vara neutralt 🤔

 12. 1 hour ago, AlbertHall said:

  Problemet är de tillverkare som strävar efter att producera ett eget "sound" på sina produkter, och de är inte så få som man kunde hoppas.

  Blandar man där så bygger man ofta på hörbara förvrängningar. Har man tur kan vissa tillkortakommanden kompensera varandra och ge ett acceptabelt resultat.

  Detta ända tills något fallerar och måste bytas ut. Då börjar cirkusen igen, med sk matchningsförsök.

   

  Min idè är har "alltid" (glöm 70-talet), varit att investera i neutrala produkter, som inte lämnar några hörbara artefakter efter sig. Nu snackar jag elektroniken.

  Rummet i kombination med högtalarna är en helt annan femma. Det är där ljudet du hör uppstår.

   

  Kablar, om sådana ens behöver nämnas, är ett ickeproblem i sammanhanget. De har en mycket enkel uppgift.

   

   

  Frågan är då vilka som är neutrala och vilka som färgar ljudet? 

  Det är väl några få som anses ”neutrala”; Spectral, Boulder och Bryston t.ex.

  Samtidigt nämns dessa märken ganska ofta som tråkiga 🤔

 13. 33 minutes ago, Strmbrg said:

  Egentligen märkligt att dessa produkter inte bellar ändå mer flis än de gör, med tanke på att japanska löner väl inte är på låglönelandsnivå.

   

  Det sägs att de är väsentligt mycket billigare i hemlandet men det gäller även amerikansk HiFi så det ryktet kanske är lite överdrivet.

  I USA lär dock Accuphase vara otroligt mycket dyrare än i Japan och det är också högst ovanligt att man ser märket nämnas där.

 14. 4 hours ago, Strmbrg said:

  Jag "råkar" 🙄 äga en Grand Seiko. Tror att den jag valde är den första modellen i Springdrive-serien för övrigt. Plain svart urtavla, som faktiskt är "jävligt" mörkgrå egentligen. Det syns i solsken, inte annars.

  Det som tilltalar mig lite extra är att klockan ser väldigt anspråkslös ut vid en snabb blick. Inget "bling" eller speciella designgrepp. Med andra ord så är den ganska meningslös att springa omkring och "vifta" med. Det är bara ägaren som vet vad det handlar om.

  Accuphase är av helt andra orsaker ingenting att springa omkring och "vifta" med. Men även där är själva designen ganska basic utan excesser i form av böljande frontpaneler eller uppseendeväckande design i övrigt. Det tilltalar mig. 👍🙂

  Accuphase har väl sitt ”bling” i alla knappar, rattar och viftande mätare för så enkla och rena i sin design tycker jag inte att de är.

  Kvalitetsmässigt är de säkert top notch.

 15. Jag gillar viner och har druckit en del riktigt bra som Château Petrus, Cheval Blanc och Château d’Yquem. Lika lite som jag på ett bra sätt kan beskriva hur de eller olika Châteauneuf-du-Pape eller Barolo viner jag gillar smakar kan jag på ett bra sätt beskriva hur en anläggning låter. 
  När jag smakar vinet eller hör ljudet från en konsert eller anläggning vet jag om jag tycker det är gott/bra eller inte. Att beskriva det i målande ordalag ser jag dock som svårt.

 16. 17 minutes ago, LPL said:

  Jag har haft magnetostat tidigare och jag skulle nog också börja att testa X260.8 om jag hade Magnepan. Jag skulle nog även överväga att prova ett par klass D.

   

  Jag har också fått den uppfattningen, XA60.8 har mindre kontur i basen än mina nuvarande slutsteg, men i övrigt väger nog det mesta över till förmån för XA60.8.

   

  Så är det säkert, XA60.8 ligger i alla fall nära 53 grader i standby.

   

  Självklart:)

   

  XP-22 är i mitt tycke ett bättre försteg än XP-12, sedan om det är värt pengarna är ju upp till var och en att bedöma. Det finns många kombinationer att prova, men karaktären med XP-12/XP-22 går inte ta miste på oavsett om jag spelar med XA60.8, First Watt eller mina nuvarande slutsteg.

  Lättast är väl att köra för och slutsteg från samma märke 👍

  Vilka är dina nuvarande steg?

   

   

 17. 1 hour ago, LPL said:

  X260.8 är definitivt ett intressant alternativ som jag har funderat på. Jag känner dock inte att jag direkt saknar effekt med XA60.8 till mina högtalare som ligger på 89 dB.

   

  Vad gäller värmeutveckling och strömförbrukning verkar det inte vara någon skillnad (på papperet i alla fall).

  image.png.99ef89bab00f870105fb7259d7c32b46.png

   

  Nu var jag tvungen att lämna tillbaka den XP-12 som jag hade på hemlån så det blev ingen direkt jämförelse sida vid sida. När jag kopplade in XP-22 så lät den, direkt från kartong, ännu bättre än jag minns återgivningen med XP-12. Ska jag försöka sätta fingret på något så upplever jag att XP-22 ger mer kraft och kontroll, mer luft, större ljudbild och allting låter självklart på något sätt. Jag testade rätt mycket med XP-12 och kunde med någon sämre setup haka upp mig på någon liten detalj under utvärderingen. Med XP-22 så har jag inte lyckats att provocera den utan det låter hur bra som helst. Brukar tänka tillbaka hur jag upplevde XP-12 och jag tycker definitivt att XP-22 är värd den extra kostnaden och inget jag behöver försöka övertyga mig själv om utan det räcker sätta igång musiken.

  Tack, har inte haft möjlighet att jämföra men Pass själva rekommenderar X260.8 framför XA60.8 till mina Magnepan 3.7.

  Till mera lättdrivna högtalare blir det nog en annan femma.

  De har väl lite olika ljudkaraktär; X260.8 lär ha lite bättre grepp om basen med mer ”slam” medan XA60.8 sägs ha ett rundare ljud med mer ”bloom”. Det hänger på högtalarna vilken som passar bäst 😊

  De flesta jag frågat säger att XA blir varmare så jag vet inte om man kan lita på siffrorna 🤔

  Ser också att bredden anges fel, 60 och 260 har identiska mått ☝️
   

  Hade förhoppning om att du skulle säga att XP12 är lika bra som 22 men det var väl ett önsketänkande 😉

  Många kör ARC’s försteg till Pass men vet inte hur LS28, som är i samma prisklass som XP22, står sig 🤔

 18. On 2021-12-27 at 21:33, LPL said:

  Det skulle det kunna vara eftersom om jag ska köpa subwoofers så blir det två:thumbsup:

   

  Lagom till Jul så dök det upp något som jag väntat ett bra tag på. Lite olyckligt sammanföll det med testning av REL, men jag är inte speciellt ledsen för det:)

  image.png.40fb918f478d985d07ebcba84e79eaa5.png

  Vissa förändringar gör helt klart större skillnad än andra. Efter att jag beställt en Pass Labs XP-22 så blev ett litet tomrum när jag lämnade tillbaka den Pass Labs XP-12 som jag hade på test. Nu är i alla fall ordningen återställd igen.

  Intressant. Är själv inne på Pass Labs till mina Maggisar men då X260.8 monos då de har en känslighet på endast 86db.

  Hur upplevde du skillnaden mellan XP22 och 12?

×
×
 • Create New...