Apexorca

Medlem+
 • Content Count

  7 754
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  172

Apexorca last won the day on November 30

Apexorca had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  - Vid havet

Recent Profile Visitors

27 635 profile views
 1. Apexorca

  Marie Fredriksson död R.I.P

  Hon var en betydande del i populärmusiken jag växte upp med under gymnasietiden. Hon hade en bra röst, sjung mycket bra och med karaktär i rösten. Det är en tråkig nyhet.
 2. Apexorca

  Tar resan slut.....

  Ja, Opus 3 har bla en Telefunken som lär vara trimmad utöver det vanliga och en mindre modell. Ingen vanlig Telefunken-maskin helt enkelt, men det tar inte bort att m15 är en superbra maskin.
 3. Apexorca

  Tar resan slut.....

  Stort grattis. Jag har sett och hört denna maskin några gånger och den är grym. Jag har aldrig sett den med äggklocka dock. Berätta!
 4. Apexorca

  Det ständiga sökandet

  Det kan man ju ha moraliska aspekter på. Jag köper inte alltid där det är billigast. Jag köper där jag får bäst hjälp om jag kan. Att välja vilken märke på produkt du vill ha vet du först när du testat och lånat hem. Om du har produkterna X, Y och Z från olika återförsäljare som vill låna ut så gör ett test hemma. Annars vet du ju inte vad du gillar bäst. Köp sedan den produkt tex X som du gillade bäst. Däremot skulle jag inte utnyttja massa utlåningshjälp med produkt X och sedan köpa samma produkt X billigare hos en jag inte fått hjälp av.
 5. Apexorca

  Det ständiga sökandet

  Vi tycker helt klart helt olika om detta om du menar att bygget var tveksamt kvalitetsmässigt för några år sedan. Jag förvånas av det därför att jag upplever totala motsatsen med min MSB -Rigg. Håller med om att designen på MSB förut är en annan än i dag. Designen är mer modern i dag. Lite som The Analogue DAC var då. Fräst ut ett stycke aluminium. Blandas design, moderniteter och produktionslösning ihop med byggkvalitet tro? Gamal prylar som inte designats lika medvetet som annat har inte därmed sämre byggkvalitet. Vad jag ver finns inget samband. Dock kan man ju helt naturligt tycka olik om olika saker designmässigt. Har MSB haft problem med sin kvalitet på sina produkter? ------------------------------ Det är lätt att göra en modell som kostar mindre än instegsmodellerna från dCS och MSB. Jag har inte testat min MSB med några år på nacken mot nyare modeller. Säkerligen går utvecklingen framåt och priset faller för samma prestanda som förr. Uppenbart och logiskt. Jag skulle faktiskt mer än gärna tycka det var kul med ett test eller få vet om någon testat en gamal MSB eller liknadande mot nya betydligt billigare produkter där en del påstår sig ha samma eller bättre prestanda. Jag ställer gärna upp om någon vill komma med tex Lumin X1 eller annan toppenhet till mitt system och testa mot min MSB för att se var den snabba digitalutvecklingen är nu. Om någon redan testat så vore det kul att höra om. Vem har lyft en enhet som tex en DAC, Drive eller nätdel från MSB? De är tunga, mycket tyngre än de ser ut och stenhårda och stabila. Mycket väl ihopsatta. Inga klena delar någon stans i bygget. Jag vill inte verka snarstucken bara för att jag har MSB. Jag bryr mig egentligen inte om vad folk tycker i denna fråga, men jag tycker verkligen helt annorlunda om de tidigare MSB i så fall. Det kan vara värt att få fram. The Analog DAC var ju fräst i ett stycke aluminium och var så "hård" man kan tänka sig. (Jag valde till slut en annan serie, men även den är gediget tung och stabil med bra finish). Jag har inte haft några missöden alls med driften och spelandet med MSB. Klockrent hela tiden. Plugg and play från den dag jag köpte den tills i dag. Möjligen har det en mer spännande design numera om man har den smaken. Om man bara sett MSB på demos eller bara på bild så kanske deras design ser klen ut på de äldre modellerna. Den fällan gick jag själv i innan jag började använda en. För mig får man tycka annorlunda, helt ok med mig, men jag håller inte med.
 6. Apexorca

  Hemma hos JR.

  I de flesta fall är O.T berikande och breddar diskussionen på ett ofta positivt sätt. Så även i detta fall. Helt ok i mina trådar generellt, annars höjer jag rösten.
 7. Apexorca

  Ballfinger R2R bandspelare.

  Det borde ju bli en konsekvens av att folk köper rullbandare. Hoppas det.
 8. Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Jag tror nog inte konstruktionen med bultar, gängstång och spike har någon betydelse för ljudet. Det har möjligen sylomerfoten. Jag spelade på en del i går och tycker det låter bra men skall utvärdera foten ett tag till. Rent estetiskt kan man ju tycka olika om konstruktionen. Vill man bli av med estetiken kring bultdelen så är din ide bra. Jag kan tänka mig flera olik designalternativ med denna hylla. Om jag inte ändrar mig framöver så tycker jag nog om den industriella looken som det är. Jag köpte ju monoblock-hyllplanen av den anledningen, eftersom jag tyckt den sett cool ut på HiFi-stället i alla år. Så är det med smaken...
 9. Apexorca

  Hemma hos JR.

  Ok. Fattar vad du menar. Det är nog det jag tänker på som ensamble-känslan i inspelningen. Jag vil höra orkesterns samspel. Med tex 3 mikrofoner i en flygel blir det konstigt rent musikaliskt- en excellens i detaljer men inte det man hör om man lyssnar på en orkester.
 10. Apexorca

  Hemma hos JR.

  Jag håller ju med dig och vet vad du menar, men vill ändå vrida på några argument lite till eftersom jag själv vill få en bättre bild av detta problem. Om inte "något går förlorat på vägen" då? Borde inte bra upplösning vara något positivt för återgivningen? Varför drar du slutsatsen att ökad upplösning gör att det blir sämre ljud på de andra viktiga parametrar du tar upp? Som om det var ett uppenbart direkt kopplat samband. Jag förstår inte det om det nu är så och jag har heller inte sett det direkta sambandet rent generellt, men absolut i bland i vissa anläggningar. Dock finns många system som inte får den negativa effekten. I digitalmediet tror jag dock att upplösningen är betydligt bättre än andra faktorer varför bättre upplösning i detta medie inte tar ljudet framåt. Andra parametrar måsta komma ikapp innan det märks någon vettig förbättring. Ingen kedja är starkare än den svagaste länken.
 11. Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Jo så är det. Jämför man med mina Nero Assoluto-skivor som står på HRS Nimbus fötter för tex Gryphon steget så ringer dessa nya stenar mer när man knackar på dem. Har provat att dämpa detta med ett 5e stöd i mitten under stenen , men det gav ytterst marginell hörbar effekt. Alternativet med ett annat material tex någon metall limmat mot stenen på undersidan har jag funderat på också. Det borde reducera denna ringande effekt. Vad ringeffekten i stenen har för effekt på slutstegen och på ljudet får jag testa. Men det borde vara bättre att få bort ringeffekten. Ringningsfrekvensen ligger högt upp i frekvens låter det som. Spännande projekt tycker jag. Jag kanske kommer fram till att det låter bäst att ha stegen på golvet som jag började med.
 12. Apexorca

  Hemma hos JR.

  @Muffin Har gjort liknande reflektion ofta... Akustisk livemusik är maximalt upplöst och låter ändå mjukt och varmt om det inte är fel på akustiken. Så upplösningen i sig kan ju inte vara problemet tycker jag.
 13. Apexorca

  Hemma hos JR.

  Sympatiserar verkligen med både @Transient Design och @calm om att det är helt avgörande hur musikupplevelsen får mig att känna. Beskrivningen om olika produkter håller jag med om med viss reservation. Jag funderar dock på detta en hel del sedan ett antal år. Jag tror det handlar om genomförandet. Gör du en upplöst högtalare eller produkt och inte vet hur musik låter upplever jag det tråkigt oinspirerande och syntetiskt på något vis. Det blir tekniskt återgivet, men utan det jag skulle kalla musikalisk själ. För mig spelar det ingen roll hur extremt upplöst det än är om inte det finns musikalisk själ. MEN... hur skulle hög upplösning kunna vara fel i grunden? Det fattar inte jag. Det måste vara något annat man missar på vägen dit. Jag håller med om att en del produkter låter så. Men många lyckas bra. Tex Senare genarationer Sonus faber, Verity Audio och Kaiser (det finns fler) gör båda delar. Jättebra upplösta och missar verkligen inte den musikaliska själen. Dock är tolkningen av vad som är en musikalisk själ och vad man går i gång på väldigt personlig och det är svårt att få alla att tycka lika och utan värde egentligen. Dock har jag gått från det tekniska idealet och mer och mer mot att känslan är klart viktigast utan att ens värdera upplösningen i olika system. Det är bäst som får mig att digga musiken bäst.
 14. Apexorca

  Mästarmöte har en vinnare!

  Fortsätter med fotprojektet till Krell FPB 350 MC. Fick alla delar i dag och det var en smal sak att sätta ihop det. Dubbelhäftande tejp fäster delarna mot varandra. Feet of Sound Sience (FoSS) by Apexorca.... För ca 1000kr kunde jag polera de rostfria plattorna men jag tyckte det var bra som de var. Dessa 8 fötter har haft ingenjörer på området inblandade i beräkningar och med bra materialval. De kostar alla 8st som ca 1 fot av tex HRS Nimbus, ca 1/2 Stillpoints fot. Jag vet att båda dessa fötter är bra, utan tvekan, men de kostar en del. Utan större svårigheter kunde finishen på alla 8 fötter blivit efter eget behag för ca 1000kr till... Kul att testa tycker jag. Hur bra låter det då? Jag avvakta lite med intryck om det. Det låter inte som skräp vart fall
 15. Det blir mycket spännande att höra om hur det låter.