Jump to content

abc123

Medlem
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by abc123

 1. Tycker de flesta högtalartillverkare har för bristfälliga manualer. Tycker uppställningen kan skilja relativt mycket mellan olika högtalare. 1.18 är långtifrån optimalt för alla, även om det är svårt att tro något annat när man söker på högtalaruppställning på vissa ställen. Högtalarkonstruktionen påverkar helt enkelt, tex. olika spridning. Ser jag till mina egna högtalare, Monitor Audio Platinum 300 så är där väldigt magert med info i manualen och då det är en lite speciell banddiskant i dessa högtalare så kontaktade jag MA. Den som svarade var deras "Technical Director" och inte bara var han snabb på att svara utan även väldigt hjälpsam. Han delade gladerligen med sig om vilka förutsättningar högtalarna var utvecklade under och kom med diverse tips och ideer. Jag mailade även över mätningar och bilder över rummet och fick väldigt bra respons, men han var samtidigt väldigt noga med att påpeka att mycket inte gick att utläsa bara från dessa mätningar/bilder. Att få väldigt ingående info om vilken standard deras huvudsakliga utvecklingsrum följer har varit väldigt givande. Kan ju tillägga att det inte är ett tomt vardagsrum med shakti stenar på CDn Så sammanfattningsvis, kass manual men grym support. Mycket hellre så än tvärtom.
 2. Oj, vilket intresse Här finns väl en del med stor kunskap inom akustik? Bla lite Svanå-folk? Pär (?) på Engelholm Audio är min närmaste återförsäljare så det blir ju där V4/V6/golden horn/vinge kommer införskaffas. Aja. jag fortsätter posta lite ihop om att någon kommer med lite tips och ideer. Gör gärna andra mätningar om det är till någon hjälp. Har äntligen fått tid att göra en mätning bakom/under soffan på andra raden (närmast väggen där podiet ska byggas) Den ser ut så här, Ingen smoothing. Inte helt olikt lyssningsposition med mycket energi runt 30hz, men även höjningar vid 50-60 och 80-90. Rösa mitten av soffan och grön någon meter närmare höger hörn. Vad tror ni om ideen att dela in podiet i olika fack, vissa fulla med isolering för bredbandig absorption och vissa avstämda för peaken runt 30hz? Vill göra så lite åverkan som möjligt på golvet (nylagt ek-golv) när jag bygger podiet, så funderar på en regelram för hela podiet som fästes i väggarnas nedre reglar, sen såga ut mdf som ligger som ett golv inne i podiet. På så sätt kan jag täta ordentligt mellan mdf och reglarna utan påverkan på golvet. Podiet delas sedan in i flera fack, max 1m breda/långa som jag förstod det och tätar facken väl. Innefog som tätning eller förslag på annan tätning? Edit: Förminskade bilden
 3. Snabbt och konstruktivt svar! Fler subbar går tyvärr inte in, de är ganska stora, ca 70x52x57cm/st plus att det behövs lite avstånd både framför och bakom(kablar). Kan inte heller flytta fram dom. De hamnar på samma linje som frontarna (pga duken) och framför frontarna har jag element under fönsterna på vänster sida och på höger sida är CD/film förvaring. Att flytta subbarna längs frontväggen är dock inga problem, men tycker jag fick bäst resultat med dom i hörnen jämfört med en bit in på frontväggen. Delningen sker i en Denon 2807. Förmodar (utan att veta) att den följer THX, vilket väl är 24db/oktav för basen och 12db/oktav för frontar. Fasen är ställd -180 på båda subbarna, då det gav bäst resultat både hörbart och mätbart vid 80hz sinus. Skulle kunna gå ner mot 160-120 då det blev väldigt små (om några) ändringar mellan 120-180. För att se om det påverkar kurvan i övrigt. Frontarna har 2st 8” basar var. Dessa sitter i den höjd som subben täcker. Frontarna är ca 47cm djupa med fötter, vilket med invinklig kan bli runt 40cm från baffel till sub. Vet inte om det påverkar? Får inte länken att fungera, ska kika på den när jag kommer hem. Får en känsla av att podiet kommer bli svårt att få till. Men ska göra lite mätningar bakom sista soffan. Vad du menar är att jag ska dela in podiet i flera sektioner (max 1m åt något håll), dvs. regelverk runt hela och sen täta mellanväggar i podiet som bildar flera lådor under mdf skivan/golvgipset? Då skulle jag kunna lämna några mer eller mindre ihåliga för att dämpa 29HZ resonansen och vissa mer bredbandiga(?) Då podiet ”bara” blir ca 30cm högt, är det bäst att satsa på ”riktiga” plast-portar eller räcker det att göra tex. rektangulära snitt direkt i mdf/gips? Tryckmaxima, mätest bäst via vanlig frekvensmätning eller annat?
 4. Har väl inte varit så aktiv på forumet, mesta tiden har gått åt till att lyssna på musik och kika film Men nu ska anläggningen in i nytt rum och då är det bara att börja om från början.. Hoppas på er hjälp att få till rummet så bra som det är möjligt med begränsad budget. Rummet är någonstans runt 585x405. Kan mäta mer exakt om det är till någon hjälp. Sitter ca 4.1-4.2m från frontvägg och högtalarna (frontbaffeln) är ca 85cm ut från frontväggen och 15-20cm från sidovägg. Delning sker i receivern, 80hz. Frontarna satta som small. Två aktiva subbar. Duken är ca 280cm bred och 120cm hög (120" 2:35:1). Frontarna står ungefär med 300cm mellanrum (diskant-diskant) Basen är högt ställd vid mätningen, men mycket tack vare det enorma peaken runt 29hz. Målet är mellan +10 till 15db runt 20hz. Ett platt streck ser bättre ut i en kurva men Jag upplever inte det som korrekt. Bifogar lite grafer och hojta till om ni tycker något saknas, tex annan upplösning eller andra sorters grafer tex. vattenfall. Det är inte mätt på 55-60db utan klart högre har bara ställt ner nivån på micen så det inte klipper. Micen är förövrigt kalibrerad +/- 1.5db 15-20khz och programmet som använts är REW. Mina egna tankar och ideer (som kan vara helt åt skogen), Spannet mellan 150-300hz är där för lite energi. Jag tror detta är en kombination av väggen bakom högtalarna (ca 85cm från frontbaffeln och även subbarna står precis bakom frontarna och är ca 50cm höga så här blir det ju studs direkt) och golvreflexen. Ska prova att sätta ett soffbord eller annat ivägen för golvreflexen och se om det hjälper. Kanske klä in sida och topp av subbarna med 10cm dämp? Ska även bygga ett podie under den bakre soffan, ca 30cm högt och 2.5-3m brett. Detta borde väl kunna anpassas till en eller flera basabsorbenter? Hur går man tillväga för att räkna ut portmått etc? Är det bara att fylla konstruktionen med isolering, tex. markskivor? Viktigt att täta hela konstruktionen (ja förutom portarna då)? Tanken är att jag borde kunna sätta portar/öppningar under bakre soffan mot bakväggen. Ska jag göra en mätning här för att se hur kurvan ser ut just där? Även högra bakre hörnet vid soffan finns det plats för hemmabyggen/Svanå v4/v6. Inte kollat upp vad v4/v6 kostar..? Bakväggen över soffan ska det upp diffusor på (golden horn eller deras nya vingar). Högra väggen mellan dämp och första soffan ska CD/Film förvaras, blir ett gäng benno från Ikea med lämpligt avstånd mellan varje. Väggen till vänster består utav 5st fönster ca 160x90. Dämp täcker första fönstert vid högtalarna (upp till 170cm från golv, resten av fönstert är synligt). Högtalarna är golvare på ca 120cm. Rum: 16-20kHZ, 3PPO 16-20kHZ, 6PPO 16-250HZ, 3PPO 16-250HZ, 6PPO 16-250HZ, Ingen smoothing överhuvudtaget
 5. Skulle vilja påstå att det räcker att man vrider lite på huvudet, flyttar sig en cm eller två åt något håll eller bara sjunker ner/sträcker på sig i soffan
 6. Hahah helt sinnessjukt! Har dock svårt att tycka synd om de som faktiskt köper dessa prylar, de får helt enkelt skylla sig själv. Är ju dock uppenbarligen i fel bransch (IT).. att sälja produkter med en tillverkningskostnad på ett par kronor och som på sin höjd ger en negativ effekt (dock ej hörbar då de är så små) i form av oönskad resonan och sen faktiskt lyckas sälja det för 30 000:- är ju en dröm om man helt saknar etik och moral. Mycket gnäll från min sida i en annars trevlig tråd. Även om produkten är totalt ointressant så är det alltid trevligt med fina bilder.
 7. Har helt lagt ner att köpa hifitidningar då de är så enormt meningslösa men detta låter lovande, ska kolla in nästa nr i butiken. Finns där rejält med relevanta mätningar på produkterna som testas, tex. högtalare, förstärkare etc så blir det ett köp. Visar det sig sen att ni blir första tidningen som dessutom ser på hifibranschen med lite mer kritiska ögon så är prenumationen given. Subjektivt blaj blaj med hyllningar av 1m långa hdmi kablar för 20 000:- är det sista jag vill se. Däremot lite mer objektiva och kritiska tester av tex. högtalare för 100 000:- med relevanta mätningar är riktigt intressant. Ska bli kul och se vad ni kan leverera och lycka till!
 8. Vad får man betala för dessa prydnadssaker?
 9. Om man ser till de Blu Ray konserter som finns idag så är det ju svårt att veta vilka som har bra bild och ljud. Någon som känner sig manad att ge tips på bra konserter? Eller finns det någon review sida som man verkligen kan lita på?
 10. Servicefirman debiterade 2½ timmes jobb, dvs. 1200:- för att byta ut 15st transistorer i mute-kretsar. Det är Exklusive felsökningen, för den betalade jag separat för när jag lämnade in produkten och det är även exklusive material för även det betalade jag separat. Är det rimligt med 2½ timmes jobb för att byta ut 15st transistorer?
 11. Felet var enligt servicefirman: "ett gäng ytmonterade transistorer". Den är förövrigt fortfarande på service, men de hoppas få in reservdelarna denna eller nästa vecka. Lämnade in den i mitten av juni.. Vad kan orsaka ett sådant fel? Den gick sönder i samband med att jag köpte ny center (Monitor Audio Platinum 350). Då centern är gigantisk införskaffades även en ny TV bänk och i samband med detta så flyttades ju receivern runt lite (dock varsamt). Centern är specad till 4ohm, men enligt de tester jag sett ska den inte gå under 6ohm och vara en lätt last. Receivern går att ställa in i antingen 8ohm eller 6ohm och den stod på 6ohm. Frontarna var kopplade via pre-out till 2 kanalaren med "bio-funktion". Några ideer? Vill ju inte riskera att samma händer igen.. Receivern är 4 år, så kanske helt enkelt bara var åldern som tog ut sin rätt?
 12. Försökte lyssna, men det går inte..Pratar han verkligen så här eller gör han sig till?
 13. Kan inte se att det skrivits om något liknande fel i Yamaha trådarna och ärligt talat så tror jag att den tekniska kunskapen är väldigt mycket högre på detta forumet än minhembio
 14. Har fått problem med min Yamaha RX-V1500. När jag stänger av stärkaren så hörs det ett högt "poff" från högtalarna. Jag har provat att koppla ur allt utom strömkabeln och högtalarkabel (banankontakt och har provat olika kablar) och haft volymen på 0, men det höga "poffet" uppkommer ändå så fort jag stänger av. Det blir samma missljud oavsett om jag kör på A eller B stegen. Det går bra att spela på den (bara vågat spela på låg volym med ett par gamla högtalare), däremot om jag kopplar den via pre out (frontarna) till min tvåkanalare (med "hembioingång") så går tvåkanalaren i protectläge så snart jag nuddar volymkontrollen på Yamahan (räcker att jag höjer från 0 till 1). Så förmodligen skickar Yamahan en oren signal. Någon ide på vad som kan vara fel? Förslag på serviceverkstäder i Malmö-trakten?
 15. Bra val! Är i Precis samma sits som du var i, på jakt efter högtalare runt 100 tusen. Det började med en provlyssning av PL300 mest för skoj och vilket ljud! Ett högtalarbyte blev helt plötsligt ett måste. Kände dock att jag inte heller ville ta första bästa och har nu lyssnat på samma högtalare som dig plus en hel drös till. För att friska upp ljudminnet av PL300 så lyssnade jag på dom förra helgen igen och de är verkligen så underbara som jag mindes dom. Skulle vilja kalla dom enormt prisvärda, trots att de kostar 70 tusen. Har dock några provlyssningar kvar, bla Focal 1037 och Array 1400. Tycker du gör rätt i som skippar Cremona M.. den har bra mellanregister, men jag tycker PL300 har precis lika bra och resten är PL300 klart mycket bättre på. Cremona M tappade dessutom andan totalt vid höga volymer. 802D däremot har inga problem med höga volymer.. Basen kan dock bli lite väl fet och mellanregistret och faktiskt även diskanten tycker jag PL300 är bättre på. Just diskanten i PL300 är magisk. Förresten, vilken färg blev det?
×
×
 • Create New...