Jump to content

hultin

Medlem
 • Posts

  77
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by hultin

 1. Lång tid mellan uppdateringarna i den här tråden. Men i går skrev jag och hustrun på entreprenadkontraktet för att bygga nytt hus strax norr om Västerås. Nu börjar planeringen ”på riktigt” med val av kakel m.m. Ska bli spännande att ta det här projektet i mål. Eget rum för musiklyssning (sannolikt även en TV här). (Noterar att samma dag som vi till slut skriver kontrakt blir arvskiftet efter min far klart, 13 månader efter hans bortgång. Och det sker dagen innan vi ska starta en renovering av köket i nuvarande boende...jaja, lika bra att få allt på plats på samma gång liksom...).
 2. Och alldeles nyss skickade jag in bygglovshandlingarna...nu är det att vänta på kommunens kvarnar som ska mala... Under tiden ska jag och hustrun försöka komma överens om färger i köket och på väggarna i olika rum....kan bli en utmaning för oss. Vi har en aning olika smak...
 3. Nu börjat det krypa närmare. Första utkastet till bygglovshandlingar kom idag... lite justeringar ska till, men nu är det ca 3,15 i bredd och näst 5 m långt. Tänker att längden kan man spela lite med...t.e.x, med en bokhylla Eller skivförvaringen bakom stereon..
 4. @Terminator Hej. hustrun ritar mest i sin iPad. Hon använde då ett program som heter KeyPlan3d.
 5. Vi kommer att göra ganska många ändringar från grundritningen - det tar husleverantören ca 50 tkr för, men då flyttar vi i princip alla innerväggar m.m. att dra egen strömmatning ska enligt husleverantören inte vara något dilemma, så länge man tar med det från början, men jag ska ta upp det igen när ritningsjobbet startar på allvar. Just nu händer inget men vi signade kontraktet precis före midsommar så nu ska jag ha semester och fundera på hur man river den gamla stugan på bästa sätt (jag har koll på att det kräver rivningslov..).
 6. Nu...skriver vi kontrakt - idag. Det blir ett mer standardbetonat hus än vad vi tänkte från början, man upptäcker någonstans att allt drar iväg och det är trevligt att inte lägga alla pengar i samma korg... Huset kommer att byggas i Munga, strax norr om Västerås. Det blir LB-hus som levererar det hela och planen nu är att huset är klart vid årsskiftet 22/23. Det blir ett eget rum, men något mindre än planerna från början. Men 4,75 * 3,50 och 2,50 takhöjd. Extra isolering, egen strömmatning till rummet (ska besöka Svalander någon gång under sommaren för att lyssna i deras rum på olika strömmatningar till rummet).
 7. Oj...tiden går och jag tänkte ge en uppdatering på var vi är just nu i planerna. Arkitekten ritade och återkom med ett förslag, och sedan gick det till husbyggaren som återkom med en offert...eller två offerter (vi skissade upp ett annat hus också). Vi räknade på det och konstaterar att det huset kommer det inte att bli - det blir helt enkelt för mycket pengar i förhållande till vad vi är beredda att lägga. Nuläget är att vi kikar på mer standardbetonade hus, som man kan göra om något av rummen till ljudrum, och då kanske det inte blir 25m2 stort utan snarare 16 - 18 m2 istället.
 8. Fyllde år för någon vecka sedan och passade på att köpa på mig lite skivor.... Bill Champlin, Joseph Williams & Peter Friestedt har gett ut 2,5 skiva tillsammans och en liveinspelning på det. Live Dvdn hade dålig bildkvalitet - men ljudet... Kom sedan på att jag var på konserten i Västerås 2011 (Sigurdsgatan 25). Positiva vibbar av de minnena.
 9. Långsamt... arkitekten har för mycket att göra, så just nu är det mycket väntan. Men jag ser det som att om det blir 2022 är det bra, men det kan även bli bygge som är klart 2023. Jag ska klippa in en ritning under helgen.
 10. Intressant tråd - inte minst eftersom jag håller på att projektera ett nytt hus.... planen så här långt är att dra nätverk i väggarna och sedan installera Ubiquitis produkter (Dream !achine PRO etc). Kameror etc kommer att gå via den. Men övrigt kring att göra ett ”smart hem”.? Vad ska man tänka på när man projekterar? Det är IFTTT, EEbus, Z-wave och alla möjliga förkortningar som man ska hålla i huvudet.... Men även om jag inte vet just nu vad jag kommer att behöva kring styrningar så vill jag ha möjlighet att kunna fjärrstyrs saker som värme, belysning, mörkläggningsgardiner etc i huset. Gärna med automatik i det hela (om solen lyser in i huset så känner huset av det och drar ner gardinerna - även kopplat till värmesystemet). Eftersom vi kommer att bo på landet så kan man väl önska att när någon av oss kommer nära huset så tänds belysningen vid garaget upp, och även belysningen till huset etc. Som sedan släcks efter en kvart eller något i den stilen. Den typen av scenarion vill jag ha möjlighet att få till. Vad behöver jag bygga in i huset?
 11. Från mig som då hade en Rega P7, och ett ASR Mini Basis mk2, med en Goldring mm-puppa (2300 - vilket är samma slipning vad jag förstår som Linn Adikt). Jag hade den några år, och hade egentligen inte alls tänkt byta spelare. Funderade på att gå uppåt till en bra MC till den. Tyckte den spelade bra, och genom Riaat var den riktigt bra. upptäckte dock att jag drogs till en LP12, kanske mest för att jag hade det som en dröm sedan länge. I vilket fall som helst - en Linn LP12 med gamla delar (min var orörd från 1988 med undantag från Cirkuslagret) och en Ittock arm och Linn Adikt - spöade Regan ordentligt i mina öron. Linnen var några tusenlappar dyrare (säg 2-3 tkr i skillnad på inköpet) men som sagt, jag uppskattade den. regan packades ihop och såldes till Skåne....och Riaat hade försvunnit lite tidigare (tyvärr - skulle ha behållit det) till Lycksele. Lyckselepojkar har god smak... Idag skulle jag inte köpa en ny Majik LP12, även om den säkert är bra (Har inte hört den med nya tonarmen). Finns för mycket begagnade bra spelare där ute. För ungefär samma pengar kan man hitta en äldre spelare med subchassi och motorstyrning som är på toppnivå (Klimax). Lägg till en bra arm och PU på det så har man en Klimaxspelare för betydligt mindre pengar... lycka till med valet av spelare så småningom. I dessa coronatider är det svårt att råda att åka runt och lyssna....
 12. Högintressanta! Har under det senaste året läst, funderat, och sneglat på Kii, Dutch & Dutch och nu då Buchardt. Det är väl de som ligger i rimliga prisklasser (Linns system är bra, men det blir förbenat dyrt....ett par helaktiva golvare blir strax över 300 tkr). funderar lite på Huben. Den ser inte så rolig ut...fast man kan ju gömma undan den. vad kör du för källor - streaming via Roon eller något annat?
 13. Sannolikt är det så. Har kört med sub 9/sub 8:30 på försommaren senaste åren. Blivit mindre gemensam träning efter midsommar men en del har man kört.
 14. Inga problem @calm Uppskattar diskussionen rent allmänt och eftersom jag inte kommer att flytta in före sommaren 2022 så är det inte någon panik på frågan om hur man jobbar med akustiken. Det är nästan skämskudde på idag - när jag fattade varför det heter Svanå Miljöteknik..... @SMT Jag cyklar igenom Svanå nån gång per månad på sommaren när cykelträningen drar igång på allvar med cykelklubben (eller nu i somras var det mer egen träning). Såg på kartan att jag kommer att ha ungefär 12 km till nya boendet från SMT...
 15. Jag är tacksam för att få så många inspel i tråden, kring akustikens betydelse. Oavsett hur rummet kommer att bli i dimensionerna så kommer jag att boka in ett besök av någon som kan akustiken - för att sedan se var det går vidare. Som Calm skrev ovan - rätt diagnos och rätt åtgärder. Idag ska vi ha ett andra möte med arkitekten (eller rättare sagt - hustrun har mötet - själv sitter jag upptagen i möten med jobbet .... Att jobba med gymnasieutbildning i dessa tider är.....en utmaning).
 16. Kul! Såg annonsen när den dök upp och funderade lite grann, mest för att jag var sugen på en Ekos till min egen LP12a. (En ny Ekos SE är alldeles för mycket pengar...). tips - om du vill uppgradera din LP12a så kan det även vara läge att fundera på Karousel (lagret) först. Jag har både Kore och Karousel på min egen spelare, men vid olika tid och med något års mellanrum är det svårt att säga vad som gör mest...
 17. Och det är här jag står...mer förvirrad än innan. Det enda jag har just nu är att jag sannolikt har fått ett rum som är närmare 30 m2 än 20 m2 - vilket skapar bättre möjlighet att ordna med rummet.
 18. Ja - det är inte lätt. Det har varit många olika modeller som passerat genom mina händer, och hustruns ritande. Just nu håller arkitekten på att ta fram ritningar, och som det ser ut just nu är det nog cirka 5,7 *4,1, möjligen lite bredare rum. Höjden verkar nog bli 2,65 eller lite högre. Det blev inte helt öppet till nock som jag räknade på tidigare. Det handlar om kostnader - och det finns många saker som ska in i budgeten för huset. Fördelen med ett något större rum är att det går att jobba med möblering etc lite lättare än ett mindre rum. Bara dimensionerna INTE är helt åt skogen. Visst skulle jag gärna simulera rummet - men hur då? I de kalkylatorer som finns på webben kan man se var det ger förstärkningar eller utsläckningar vid vissa frekvenser. Men ärligt talat - det säger inte mig så värst mycket. Därav att jag behövde hjälp med hur man gör. Jag kommer absolut att ta kontakt med någon när bygget är klart och jag ska jobba med rummet (jag bor i Västerås idag och bygget kommer att ske ca 15 km norr om Västerås).
 19. Det känns lite som att jag är tillbaka där jag startade....(se mitt första inlägg). Om jag läser med Huneckes info om Eigenmodes så pratar de om rumsnoder, och ett förhållande mellan rummet på 1/1.4/1.9 som rekommenderad. (Det finns även med i en annan fil som jag har jobbat med). ("Favorable spatial proportions, on the other hand, would be 1/1.4/1.9 or 1/1.6/2.1." Utifrån rumsdimensioner på 5.7 * 4.1 m så skulle jag få till ovanstående förhållande med en takhöjd på 300 cm. Det kan jag göra, men jag kommer då att göra taket öppet till nock. Nocken kommer att gå vänster-höger i rummet. En sänkning av takhöjden till 260 cm skulle ge förhållandet 1/1.65/2.3 vilket kan fungera också.
 20. har ett par Linn Majik 140, samt en Majik 126 sub. Golvarna går inte särskilt djupt (tror att de är specade till 50Hz). Subben kan jag leka med senare. det finns väl en plan på längre sikt att få till ett par mer kapabla högtalare, men det blir sen. Är sugen på ett par Linn Keltik (går ner till 20 Hz enligt spec).
 21. en fråga - vad är ”rätt” mått? just nu är planen 5,7 * 4,1 m på rummet. Är det mått som fungerar eller ska jag dra det i någon riktning nu?
 22. Ja, nu blev det inte enklare.... rektangulärt rum eller inte? Ta hand om akustiska problem bakom högtalarna eller i andra änden av rummet? Ni gör det inte enkelt för en stackars husbyggare. Fast det här är ju en del av processen. Till slut blir det att göra val.... Som planen ser ut nu är det rektangelform på rummet. Om jag behöver justera vägg så blir det i efterhand.
 23. Nocken ligger parallellt med kortsidan av rummet, men ungefär vid lyssningpositionen. Men jag kan ju jobba med innertaket. fråga - hur får ni till att få in bilder i tråden? Jag går bet på det...
 24. Så - för mig som ska bygga huset: Sneda eller parallella väggar? Parallella väggar är betydligt enklare för mig med tanke på andra ytor i huset, och möjligheten att sälja huset senare. (Även om jag bygger det för mig så kan det vara bra att ha en möjlighet för annat längre fram).
 25. Godmorgon! såg att det har kommit ett antal inlägg i tråden sedan sist. Tack för inspel och synpunkter. Jag och frun kommer att under dagen låsa våra planer på husets dimensioner. Det är för en lekman som mig fortfarande svårt att veta vad som blir ett så bra rum som möjligt. Det vore enkelt om alla tyckte likadant.... Rummet kommer att vara någonstans 25-28 m2, med ickeparallella väggar. Vi får se hur mycket det går att ”vrida” dem. Sedan kommer taket att vara upp till nock (ca 4m höjd, och brutet tak) till att börja med. Jag får bygga innertaket lite senare.
×
×
 • Create New...