Jump to content

conan

Medlem+
 • Posts

  3 583
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Everything posted by conan

 1. Rent generellt behöver varje hushåll kolla på balansräkningen och testa sin egen känslighet för högre priser. Om tomater blir dyrare kanske det är ok om man inte köper massor av tomater. Har man dåligt isolerat hus och direktverkande el blir det jobbigare. Samma med hushåll som har stora lån. Köpa en värmepump, se över läckor med värmekamera samt kolla igenom senaste årets alla utgifter i två högar är jättebra aktiviteter, innan man börjar tänka på att byta bostad eller stänga av värme i vissa rum osv. Många små åtgärder kan leda till en rejäl besparing.
 2. Det man vet just nu är att bankpengar förlorar i värde. Bäst att sätta sprätt på dem nånstans.
 3. Är det bronslager så borde inte smörjning vara nödvändig. Det brukar räcka att göra rent och köra vidare. Ev kolla glappet så det inte är för stort. Jag tror dock inte det brukar slitas särskilt mycket. Kullager är en helt annan sak om det har blivit torrt. Kan hjälpa med ett tunt fett efter rengöring men sannolikt bäst att handla ett nytt lager och klämma dit.
 4. Tja, import från USA och England har redan fått mig att se efter om alternativ finns inom EU eller inom Sverige. Det hände väl redan under pandemin och brexit egentligen. Sen är det ju läge att köpa sånt som man tänkt handla senare. Billigare lär det inte bli. Möjligen att konkurser kan ge bra köplägen men det vill man ju inte ska hända.
 5. Vad är det för olja? Tänkte på vad den luktar som? Isopropyl är det samma som isopropanol? Den är fantastiskt bra att rengöra känsliga ytor med annars. Swedol mfl brukar ha kemiskt ren i lager.
 6. Jo, det är inte alltid perfekt konstruerat i en bil. Jag skulle tro att hifi hade mått bra av hårdare krav på EMC. Man hade fått konstruera enligt andra principer redan från början. Det hade varit av godo för ljudkvaliten också.
 7. Det hade varit spännande med lite biltester på valfri elektronik från hifiindustrin. Troligen skulle det bli stopp ganska omgående oavsett vilket test man väljer. Vem vill köra drop test från 1 meter i betonggolv eller saltspray?
 8. Man kan ju som jag helt fastna i ESL och vintage där kablar inte ens hamnar på testlistan. En gång provade jag en dyr CD spelare för runt 50kkr men tyckte inte om den, trots bättre balans på det mesta. Den lät inte roligt, överraskande, dynamiskt osv. Den lät bara korrekt, men hur tråkig som helst. Det var en aha-upplevelse. Jag letar alltså efter helt fel saker, helt fel parametrar är på kartan. Så på den vägen är det nu - hjärtat styr och örat är bara mikrofonen. Anläggningen är instrumentet. Kablarna har ingen funktion i detta. De talar inte till hjärtat. Det är bara nödvändigt att ha dem av nån sorts måsten för att apparaterna inte kan integreras ihop i en enda punkt bakom högtalarelementet.
 9. Kablar bör man byta ut då mycket som följer med apparater är dålig kvalite eller så kan man säga att de ofta innehåller så lite koppar som möjligt. Ta vad som helst med känd stor koppararea så blir det bra. Sedan är jag inte intresserad av kablar alls. En stor gäspning. Det går att lägga de pengarna på högtalare som jag anser är det absolut viktigaste vid sidan av rumsakustiken. Därefter förstärkaren.
 10. Mera Italo disco ... behöver nog hjälp att ta mig ur detta ..
 11. Mirko Hirsch mästaren på Italo Disco.
 12. Induktionshäll kör med frekvenser en bit upp. Jag har inte mätt på det men kan inte säga att jag märker några problem. Jag körde med strategin att försöka lägga kontinuerliga motorer och dc/dc förbrukare på andra faser än hififasen samt att sätta en separat 16A samt 2.5mm2 till hifin. Sen om det verkligen behövdes har jag inte undersökt.
 13. Många ingångsfilter har en skärmburk runt sig, men det brukar inte vara metall ända ut i kontakten. Där är det plast vilket öppnar upp för att störningar både slipper ut ur lådan och slinker in i lådan. Dock ser jag i mina apparater att det saknas filter vid kontakten. Filtren sitter efter trafon eller på strömbrytaren ... men då är det försent. Störningarna är redan inne i lådan.
 14. Man kan relativt enkelt undersöka fasernas betydelse genom att använda skarvsladd och byta mellan uttag i huset. Gör en testplan, exekvera den och utvärdera resultatet.
 15. Hur stor dämpning av 10kHz fick du i trafon? Principiellt kan man ju fläska på med ett brant ingångsfilter innan trafon men sen kan man se trafon som ett filter i sig själv också. Kanske mäta upp magnetfältet runt trafon och se hur illa det är med 10kHz? Det är inte så roligt att få in en magnetiskt inducerad 10kHz nånstans.
 16. Intressant. Det får bli en analog visning med V-meter. Bias ligger på 26V om jag minns rätt och det borde gå att visa på en sån här mätare. Men jag är inte alldeles förtjust i att sätta den i signalvägen, vilket skulle vara möjligt, men då kommer det bli en extern kabel som går fram och tillbaka in i slutsteget. Jag får fundera ut nåt annat ...
 17. Transkonduktans och andra parametrar är kanske inte så enkla att mäta upp under drift, men det kan gå om man skapar sig en referenssignal och diffsteg. Nä, så avancerat tror jag inte det ska vara. Men hur fungerar lysdioderna? Är det något passivt som räknar tid eller är de intelligenta och läser av någon drift i spänningar och strömmar?
 18. Ibland funderar jag på om rör eller andra komponenter är på väg att ge upp i slutstegen. En tanke vore att kunna presentera viktiga mätetal under drift. I sin enklaste form kan man visa biasspänning på ett visarinstrument. Men kan det finnas annat man vill mäta? Finns det redan sådana mätare på marknaden?
 19. Ja just det, ganska snällt ser det ut med fasvridningar. Säkert inget att oroa sig för ... men hur ser en fyrkantpuls ut? Finns det testtoner på band som kan visa stegsvaret? Vore spännande att se det sen.
 20. Jag tänkte precis hur ser fasgången ut för hela kedjan? Är det någorlunda linjär?
 21. Utöver mekanisk koppling finns också elektrisk överhörning till pickupen och dess kablage. Det är väl mest en frekvens som slår igenom eller så, men viktigt att dämpa ut den. Man får fixa ett stort avstånd mellan motor och tonarm samt till RIAA. Metallkapslad motor är bra. Metallkåpa på RIAA. Lågimpediv pickup. Korta kablage. Separera kablagen till nätdel och RIAA/pickup. Inte parallella kablage, men gärna i kors om det är nödvändigt. Lever jag som jag lär? Nä, inte riktigt men man får prova vilka parametrar som betyder något och lyssna. Låter det ingen skillnad kan man lika gärna trassla ihop kablarna. Det betyder att apparaterna är ganska immuna mot störningar eller inte sänder ut störningar.
 22. Nätkablar spelar mindre roll än vad alla brukar säga, särskilt kabeltillverkare, men det är ändå en del i signalvägen och kräver att den hänger med och kan leverera tillräckligt med ström. Medskickade kablar till apparater kan ju vara ok, men min erfarenhet är att de ofta är undermåliga och behöver bytas till något bättre. Sedan om Kjell har en bra kabel låter jag vara osagt, men troligen är den robust nog att klara 10A kontinuerligt utan att bli särskilt varm.
 23. Ett bra skäl att använda DSD är att det är svårare att skruva på datat i efterhand. Det håller klåfingriga mix och master människor borta. Men jag gissar att det finns en hel del professionella filter/mix produkter som tar DSD in och via PCM signalbehandlar för att sedan göra DSD av det igen. Jag tror det är få som märker nån skillnad om musiken filtreras varsamt.
 24. Kanske inte vill ha för mycket av krydda utan helst en återställning så att det låter rätt i mina öron. Jag antar att de flesta vill att att det ska låta rätt i deras öron. Det har ofta låtit bättre tycker jag med färre onödiga komponenter om de i en given anläggning går att ta bort. T ex kan det vara AC kondingar i signalvägen, för tunna nätkablar, långa RCA kablar med flera kontaktövergångar. Det ska man försöka minimera. Jag borde ha bytt rörsocklarna mot nya också. De bidrar till dämpning av höga frekvenser. Likaså förläggning av kablarna på golvet har betytt en del ibland ... separera lågnivå och högnivå samt nätkablage. I övrigt hör i alla fall inte jag så mycket skillnader mellan kablage. I min erfarenhet om kontakter har det mest handlat om pinne/ hylsa material och anliggningskraft samt ytbeskaffenhet. Ju bättre oxidmotverkan samt renare och högre mekanisk precision har betytt mest vad jag märkt.
 25. Man kan ju klämma in kabeln via gastäta förband (crimp) direkt med elkabeln i väggen och ledarna inne i apparaten. Man får väl fixa ett annat nätfilter avsett för crimp, men då har man ju plockat bort två kontakter helt. Men det kanske låter sämre när man tagit bort kontakternas filterverkan ..
×
×
 • Create New...