conan

Medlem+
 • Content Count

  2 731
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Location
  Sverige

Recent Profile Visitors

8 634 profile views
 1. conan

  Det smutsiga nätet.

  Det är bra med stabil matning från elnätet men det som är intressant är hur väl en apparat lyckas undertrycka störningar inklusive 50 hz grundtonen eller om man så vill den likriktade 100 hz med besvärligt övertonsspektra. Ifall en apparattillverkare antar perfekt sinusvåg in blir det troligtvis inte någon bra apparat.
 2. conan

  Kan imkanalen bli en resonator?

  Har läst några påståenden och undrar om de stämmer? - Undvika låddimensioner större än en kvarts våglängd för resonansfrekvensen. - Det är lådans djup som är viktigast. Bredd och höjd har mindre betydelse. Det sistnämnda låter märkligt men kanske handlar om perforerade paneler?
 3. conan

  Kan imkanalen bli en resonator?

  En god idé Calle_jr, att dela upp utrymmet för att skapa två resonatorlådor. Om jag läst korrekt vad gäller grundformler så är resonansfrekvensen omvänt proportionell mot roten ur volymen. Det skulle innebära att dubbla frekvensen motsvarar en fjärdedel av volymen. Kanske blir det bättre med 1.2m3 resp 0.3m3 ? f = (v/(2*pi)) * sqrt(A/(V*l)) v= ljudhastighet A= portarea V= volym l = portlängd Sedan är det här säkert bara en ungefärlig modell ... så jag låter det vara osagt hur nära man kommer i verkligheten ...
 4. conan

  Kan imkanalen bli en resonator?

  Jag matade in rumsdimensionerna i nåt verktyg på nätet och fick ungefär samma moder runt 25 50 osv. Snedtaket ställer väl till det lite antar jag också? Frågan jag har är hur dimensionerna på resonatorn påverkar? Alltså är det bra att öka volymen med 30%, dvs flytta ut väggen 10cm?
 5. conan

  Kan imkanalen bli en resonator?

  Ja, det är egentligen ett rör ca 20cm diameter som går på kortsidan av rummet. Det snickaren gör är att spika för en vägg så inte röret syns. Se planritning nedan: Edit: Tänkte bara notera att höjden 1.90 inte stämmer. Det är förhöjt väggliv så höjden 1.90 hamnar närmre kortsidorna.
 6. Här kommer en akustikfråga huruvida imkanalen kan användas på något vis inom akustikåtgärder? Rummet har två snedtak på kortsidorna ca 2m diagonalt eller om man så vill väggarna är 1.2m höga innan snedtaket tar vid. Rummet i sig är 6.3m långt 3.8m brett och 2.5m högt. Imkanalen har då tagit 30cm på längden. Dimensionerna blir 0.3m x 3.8m x 1.3m ungefär. Frågan är om jag ska flytta ut imkanalen t ex 10cm för att få annan volym och dimensioner på imkanal resp rum?
 7. conan

  HDD-crash

  Kör sedan många år principen att ta backup via cwrsync på två externa usb diskar där den ena är hemma och den andra ligger på annan ort. Sedan byter jag disk en gång i månaden, extern hemma blir den disk som var extern borta och vice versa. Kan tillägga att detta räddat mig tre gånger. Dock har jag inte behövt ta fram disken från annan ort ännu. Att både disken i datorn och extern hemmadisk skulle krascha samtidigt är osannolikt men kan hända t ex vid brand eller om man är klantig vid återställning.
 8. conan

  Byta komponenter i delningsfilter.

  Javisst. Det är ju så att man kanske får ett värde på kondingen 15.8 uF men om decimalen 8 är viktig, hur säkrar du den med 20% tolerans? Hur många tillverkare gör känslighetsanalyser?
 9. conan

  Byta komponenter i delningsfilter.

  Det kan hända att filter är individuellt anpassade för att kompensera rätt för elementen. Jag är ju ingen kännare av högtalarkonstruktion men jaģ vet hur besvärligt det kan vara att få flera parametrar exakt rätt i en elektronikkonstruktion. Det jag menar är att byta en komponent kan ändra konstruktörens intention. En konding har inte bara sin kapacitans som parameter.
 10. conan

  Fråga om jordning

  Det är sällan en balanserad koppling blir helt immun mot störningar men det går att få det mycket bra om man är kunnig på området. Jord kan ju låta som om det är stabilt men så är inte fallet många gånger. Det handlar mer om att hamna ganska rätt i potentialskillnader mellan olika apparater. Men det kan hända att en jord ligger snett i förhållande till balanserade signaler. Då ökar brummet. Man får prova sig fram. Bryt eller anslut en jordkoppling i taget och lyssna efter brum. Flytta apparater närmare varandra eller längre från varandra. Oftast är det längre ifrån som brukar hjälpa, särskilt om det handlar om trafos.
 11. conan

  Tips på ny musik för en oinvigd

  Hergest Ridge och Ommadawn är bra också. Annars kanske instrumentalt Peter Baumann kan passa. Bl a har Phil Collins trummat, men vänta dig inte mainstream utan snarare experimentellt spelande.
 12. conan

  Den perfekta högtalaren!

  I några av Quads tidiga skisser visades en enorm väggpanel som skulle återge stereo genom att mata panelen från vänster resp höger sida. Fördröjningar i panelen skulle sedan se till att få en punktformighet ungefär som ESL 63 och efterföljare fungerar. Kanske nåt att ta efter .. Annars har väl tester gett att en trovärdig illusion av att ha orkestern framför sig kräver fler än 2 högtalare?
 13. conan

  Den magnetiska myten

  Det kan inte vara alldeles enkelt att välja form på nålen så att den följer spåret optimalt. Kanske är det ett måste att välja flera pickuper om man verkligen vill få ut allt ur alla sina skivor?
 14. conan

  Den magnetiska myten

  Jag är ganska säker på att låg rörlig massa bara är en parameter. Det handlar ofta om att optimera en konstruktion och det är inte givet att "lägsta värdet" är det optimala.
 15. conan

  Den magnetiska myten

  Jag hade nog tittat lite extra på 1an för att den har en snävare amplitudspec på frekvensgången. Det betyder inte att den kanske är bättre men den har potential att vara det. I övrigt skiljer det väl inte så mycket i specen egentligen.