Jump to content

conan

Medlem+
 • Posts

  3 979
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

conan last won the day on February 24 2023

conan had the most liked content!

Recent Profile Visitors

10 853 profile views
 1. Kanske kan återbruka vinylen på nåt sätt? Kartong är ju känt hur det återvinns men vinylplasten?
 2. Det går framåt och mycket slipande senare är locken klara. Det gick åt en extra sprayburk färg och lite teknikstudier i vilken finish jag ville åstadkomma. Finishen var tänkt som satin med en lättare skrovlighet vilket krävde lite extra avstånd vid lackeringen, kanske 35cm istället för 25cm. Det hade också varit enklare med en professionell färgspruta men det var lite överkurs och resultatet blev bra ändå. Etiketten passade fint och det verkar som om klistret sitter bra. Summan av arbetet blir kortfattat, mer jobb än väntat dels på grund av ojämnheter från fabrik (punktsvetsar) och dels beroende på nån sorts reaktion i sprutspacklet. Det är kul men samtidigt känns som man aldrig blir klar.
 3. Nä stämmer inte särskilt väl. Syntpop som jag lyssnade på då är en musikstil jag sällan lyssnar på, men vissa artister lyssnar jag på där de bytt stil. T ex Depeche har ju varit bloppiga men är numera mer rockiga. Det passar bra. Italo disco kanske är det enda som överlevt ... och TD förstås.
 4. Det där med finspacklet har ställt till det. Efter att ha slipat och lackat ett par försök så bildas små hål i lacken. Alltså, det där finspacklet åker på tippen. Det bildar små bubblor som kommer fram när man slipar ytan. Det har ju hänt förr minns jag men inte tänkt mer på varför. Jaja, bara att torka rent med thinner och börja om ..
 5. Ja, men musikerna måste ta bort trattar från blåset, stänga till resonanslåda på gitarrer samt sjunga genom en mössa. Det lär bli färgat ljud annars. Neutral ska det vara. Alla låter lika, inget får sticka ut. Jag tror nog inte jag vill använda neutrala kablar nu ..
 6. Neutralitet kan inte bara handla om frekvenskaraktäristik. Vi har ju då glömt bort tidsaspekten. Tidsneutralitet är viktigt för verklighetsuppfattningen. Även en dämpad diskant kan låta mer eller mindre verklighetstrogen. Kabeln kanske bidrar med fasförskjutningar i samarbete med både utgång och ingångssteg så att summan blir tidsneutral. Jag vill inte använda neutrala kablar, utan föredrar verklighetstrogna kablar.
 7. Är det inte bara slarvigt sagt att kabeln är neutral när man menar att kabeln medför en neutral återgivning i systemet? Sedan kanske det finns system där alla ingående komponenter individuellt är neutrala, och då kan man börja prata om att en neutral kabel medför äkta neutralitet. Men detta specialfall lär inte existera. Sedan kommer man inte ifrån att kabelns egenskaper påverkar inkopplade apparater som påverkar kabeln tillbaka. Låt säga nu att man tar bort kabeln och kopplar samman utgång till ingång genom att ersätta en av kontakterna i apparaten med hane->hona. Är det då en neutral kabel vi har kopplat in (kabeln finns inte). Nä, det låter troligtvis på ett visst sätt och säkert inte som om man kopplat in en s k neutral kabel. Avsaknad av kabel är nog inte neutralt, bara annorlunda.
 8. Förarbeten på luckorna blev inte som jag tänkte och kanske borde jag insett att de är pulverlackade. Plåtrent blir en massa jobb. Pulverlack går inte att lösa upp med kemikalier mig veterligen. Ja, syror kanske gör att färgen släpper men det kan bli mer jobb också. Det blir att rugga upp ytan med våtslip och finspackla ojämnheter innan grundfärgen. Här är lite finspackel pålagt som ska jämnas till sen.
 9. Ja, originalstereon i bilen åkte ut ganska snabbt ...
 10. Det har blivit dags att tillverka en schablon för målning av det ledande skiktet. Skalpell och linjal är ett sätt. Jag har sett andra som gjort denna med plast och sax. Borde funka bra med stel kartong tänker jag. Schablonen är klar. Den täcker inte hörnen för att skruvarna sitter där i chassiet (jordat) och får absolut inte leda bort laddningar från membranet. Sidorna ska vara med eftersom anslutningen till 5kV går via silverremsor på den motstående statorn. Sista delen hade jag nästan glömt, hålen för de tre skruvarna i mitten behöver täckas också.
 11. Ja, det sitter klämmor längs långsidan och panelen är också skruvad i hörnen. Det kanske är därför en del sätter klämmor längs hela sidan.
 12. Det gick ju ganska bra att spänna upp membranet och få någorlunda resonansfrekvenser men ändå för låga sådana. Ett membran sprack innan jag uppnått rätt frekvens. Något var fel. Kanske självklart för den uppmärksamme men det blir ju spänt i hörnområdena och mindre in mot mitten. Det måste alltså gå att spänna i mitten oberoende av hörnen. Därför sågade jag av spännarna på mitten. Det ska monteras fler vingmuttrar så jag kan spänna fyra punkter på långsidorna mot två på kortsidorna. Tillfälligt har jag satt dit maskeringstejp i hörnen för att släppa efter i hörnen och samtidigt spänna mer mot mitten. Det verkar fungera. Jag har nu monterat ett membran och har fått en öppen resonans (trumma på membranet med fingrarna) på 140Hz mot 126Hz för en originalpanel. Frekvensen sjönk till ca 120Hz när jag tog bort spännramens inverkan. Det var väntat. Ska bli spännande 🤣 att höra om spänningen håller eller om jag måste leta upp ny tejp ..
 13. Man lär sig och samtidigt undrar hur andra gör för att undvika problem som detta. Vid montering av mylaret på spännramen kanske man vill sätta längre remsor men problemet är att det är för lätt att råka släppa membranet på fel ställe. Tejpen hugger direkt så det finns inga marginaler. Kortare tejpbitar går ganska bra ändå. Sedan spänner man membranet precis så rynkorna försvinner så långt det nu går. Enklast var att börja i mitten på kortsidan och arbeta utåt mot långsidan men inte ända ut i hörnet. Lämna 4 cm! Annars går membranet sönder i hörnen när man spänner. Spänn för hand så inga rynkor finns på kortsidan vid tejpen. Fortsätt på andra kortsidan. Spänn med fingrarna innan man sätter ner mot tejpen. Nu spänner man kortsida till kortsida med spännskruvarna. Det ska se ut som ett tvättbräde, rynkigt som på första bilden, fast det brukar se värre ut. Sedan gör man ena långsidan där man samtidigt spänner halva sidan så rynkorna försvinner. Se bilden när jag drar diagonalt innan jag trycker ner mot tejpen. Därefter gör man andra långsidan och samtidigt spänner diagonalt. Sen är det bara att börja spännproceduren, men först ett problem till ...
 14. 44:30 spelar de på Quadarna. 😄
 15. De är säkert renoverade från Quad Musikwiedergabe i Tyskland. Ser inte ut som de "nya" QA varianterna, men låter säkert finfint ändå.
×
×
 • Create New...