Jump to content

conan

Medlem+
 • Posts

  3 583
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

conan last won the day on June 26

conan had the most liked content!

Recent Profile Visitors

10 086 profile views
 1. Rent generellt behöver varje hushåll kolla på balansräkningen och testa sin egen känslighet för högre priser. Om tomater blir dyrare kanske det är ok om man inte köper massor av tomater. Har man dåligt isolerat hus och direktverkande el blir det jobbigare. Samma med hushåll som har stora lån. Köpa en värmepump, se över läckor med värmekamera samt kolla igenom senaste årets alla utgifter i två högar är jättebra aktiviteter, innan man börjar tänka på att byta bostad eller stänga av värme i vissa rum osv. Många små åtgärder kan leda till en rejäl besparing.
 2. Det man vet just nu är att bankpengar förlorar i värde. Bäst att sätta sprätt på dem nånstans.
 3. Är det bronslager så borde inte smörjning vara nödvändig. Det brukar räcka att göra rent och köra vidare. Ev kolla glappet så det inte är för stort. Jag tror dock inte det brukar slitas särskilt mycket. Kullager är en helt annan sak om det har blivit torrt. Kan hjälpa med ett tunt fett efter rengöring men sannolikt bäst att handla ett nytt lager och klämma dit.
 4. Tja, import från USA och England har redan fått mig att se efter om alternativ finns inom EU eller inom Sverige. Det hände väl redan under pandemin och brexit egentligen. Sen är det ju läge att köpa sånt som man tänkt handla senare. Billigare lär det inte bli. Möjligen att konkurser kan ge bra köplägen men det vill man ju inte ska hända.
 5. Vad är det för olja? Tänkte på vad den luktar som? Isopropyl är det samma som isopropanol? Den är fantastiskt bra att rengöra känsliga ytor med annars. Swedol mfl brukar ha kemiskt ren i lager.
 6. Jo, det är inte alltid perfekt konstruerat i en bil. Jag skulle tro att hifi hade mått bra av hårdare krav på EMC. Man hade fått konstruera enligt andra principer redan från början. Det hade varit av godo för ljudkvaliten också.
 7. Det hade varit spännande med lite biltester på valfri elektronik från hifiindustrin. Troligen skulle det bli stopp ganska omgående oavsett vilket test man väljer. Vem vill köra drop test från 1 meter i betonggolv eller saltspray?
 8. Man kan ju som jag helt fastna i ESL och vintage där kablar inte ens hamnar på testlistan. En gång provade jag en dyr CD spelare för runt 50kkr men tyckte inte om den, trots bättre balans på det mesta. Den lät inte roligt, överraskande, dynamiskt osv. Den lät bara korrekt, men hur tråkig som helst. Det var en aha-upplevelse. Jag letar alltså efter helt fel saker, helt fel parametrar är på kartan. Så på den vägen är det nu - hjärtat styr och örat är bara mikrofonen. Anläggningen är instrumentet. Kablarna har ingen funktion i detta. De talar inte till hjärtat. Det är bara nödvändigt att ha dem av nån sorts måsten för att apparaterna inte kan integreras ihop i en enda punkt bakom högtalarelementet.
 9. Kablar bör man byta ut då mycket som följer med apparater är dålig kvalite eller så kan man säga att de ofta innehåller så lite koppar som möjligt. Ta vad som helst med känd stor koppararea så blir det bra. Sedan är jag inte intresserad av kablar alls. En stor gäspning. Det går att lägga de pengarna på högtalare som jag anser är det absolut viktigaste vid sidan av rumsakustiken. Därefter förstärkaren.
 10. Mera Italo disco ... behöver nog hjälp att ta mig ur detta ..
 11. Mirko Hirsch mästaren på Italo Disco.
 12. Induktionshäll kör med frekvenser en bit upp. Jag har inte mätt på det men kan inte säga att jag märker några problem. Jag körde med strategin att försöka lägga kontinuerliga motorer och dc/dc förbrukare på andra faser än hififasen samt att sätta en separat 16A samt 2.5mm2 till hifin. Sen om det verkligen behövdes har jag inte undersökt.
 13. Många ingångsfilter har en skärmburk runt sig, men det brukar inte vara metall ända ut i kontakten. Där är det plast vilket öppnar upp för att störningar både slipper ut ur lådan och slinker in i lådan. Dock ser jag i mina apparater att det saknas filter vid kontakten. Filtren sitter efter trafon eller på strömbrytaren ... men då är det försent. Störningarna är redan inne i lådan.
 14. Man kan relativt enkelt undersöka fasernas betydelse genom att använda skarvsladd och byta mellan uttag i huset. Gör en testplan, exekvera den och utvärdera resultatet.
 15. Hur stor dämpning av 10kHz fick du i trafon? Principiellt kan man ju fläska på med ett brant ingångsfilter innan trafon men sen kan man se trafon som ett filter i sig själv också. Kanske mäta upp magnetfältet runt trafon och se hur illa det är med 10kHz? Det är inte så roligt att få in en magnetiskt inducerad 10kHz nånstans.
×
×
 • Create New...