Jump to content

David_33rpm

Medlem
 • Posts

  152
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Reputation Activity

 1. Like
  David_33rpm reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  "Who you gonna' call? Humm-busters!" 
  Jag har nämnt tidigare att Grandinote Celio är lite kinkig och gärna plockar upp lite RFI, men vid den senaste inkopplingen har den hittat ytterligare "transmission" att plocka in och förstärka. Det är ett märkligt jordbrumsliknande ljud som kommer och går. Jag har provat slå på/av de flesta maskinerna i dess närhet, men detta har inte gjort markanta skillnader.
   
  Det gjorde att den åkte ut på avbytarbänken, och TEAD The Groove Plus SRX MkII fick tjänstgöra istället. Men eftersom jag är sådär lagomt sjuk, att jag är hemma men inte så slut att jag bara sover, så fick jag för mig att prova den helt borta från racket och dess apparater o sladdar. 
  Sagt o gjort, men LP12'an behövde ju en pickup så då åkte Lyra Dorian på. Efter lite pysslande så var den redo för tjänstgöring, och Lingo II och Celio ställdes på en tillgänglig yta på golvet. Till utgångarna på Celio kopplades en Xindak hörlursstärkare och ett par Denon AH-D2000-lurar. Celio är ju lite speciell då chokarna ska mättas i alla de steg innan det kommer spänning o ström fram till själva RIAA't, men efter de ca 10minutrarna konstaterade jag att det intermittenta brummet inte manifesterade sig här? Jag kan höra det RFI som letar sig in om jag skruvar på ordentligt, med puppan höjd från skivan, men det är inte ett avgörande bekymmer om puppan har så pass frisk utnivå som Lyra har, runt 0,5-0,6mV.
   
  Så, det är alltså något i närheten av Celio's vanliga placering i bänken som gör detta! På min LP12:a har jag en SME tonarmskabel, den som kommer med SME V av nyare modell. Den har dubbla jordtaggar för att erbjuda varianter på jordning, precis som Nordost's Plus-serie tonarmskablar, och det gick att få den tillfälliga riggen att både brumma och vara tyst med olika laborationer.
   
  Bara att slå av och vänta 5 minuter på att chokarna ska dränera sina energireserver, innan man drar ut kablaget och flyttar grejerna igen.
   
  För att inte tröka ut er med mina experiment så har jag nu anslutit jordtaggarna i båda ändar av Valhalla 2 som brukligt, men jag har också anslutit de extra anslutningsdon som man kan ansluta till skärmen i kabeln, i skivspelaränden till chassit, i samma punkt som signaljorden. I phonostegets ände är den extra anslutningen kopplad till Gnd 1, alltså chassijorden, som också har en banan med en EK-kabel till Nordost QB8'ans jordterminal!
  Nu är det nästan tyst och jag tror att det är Celio som är känslig för Viellas spänningssatta chassi! Den har ju "touch"-knappar som jag tror jobbar med kapacitiv avkänning, och det verkar vara den styrmekanismen som tidigare bråkade med Celio (men inga andra RIAA jag provat?).
   
  Så, nu kan jag återigen spela Viella/Etna med Grandinote Celio utan att bli galen av det intermittenta brummet som dyker upp då och då! Skönt! 
 2. Like
  David_33rpm reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Hemma igen, och hämtat paket hos ombudet. Ett förvånansvärt tungt paket måste jag säga, med tanke på det förhållandevis lätta innehållet. 
  Efter att ha låtit Heimdal 2 spela en skivsida, kunde jag inte avvakta längre.

  Jag tog tillfället i akt och kontaktade @Josaa, som ju tagit det stora steget med egen tonarmskabel. Vi enades och nu sitter den Valhalla 2 Plus som han fick över i min Bardos 10.0-arm!
  En enkel fix för att inte behöva böja för hårt blev att Bardo fick "hänga ut rumpan" över kanten på Nero Assoluto-blocket den står på.
  Jag har i första hand tänkt mig kabeln till Viella, där böjen inte är lika hårdhänt. Men oavsett den tillfälliga placeringen så möter den här kabelstumpen alla förväntningar. Förväntningar som @Daniel till stor del bär skulden till, då han hade med sig en Odin V2 på besök tidigare. Den upplevelsen är svår att mota, det enda vaccinet är väl prislappen egentligen.  
   
  Min upplevelse är liknande nu, med en svårförklarlig känsla av "äkthet"eller "nära till mastern". Det här motsvarar faktiskt att lägga liknande slantar på att uppgradera sitt RIAA-steg, eller möjligen än större behållning. Det är lättare att bara bli bortförd av musiken och jag har suttit här och njutit, till alla möjliga plattor. 
   
  Tracy Champmans debut fick börja, och den är ju ordentligt bra och välljudande redan i andra sammanhang, men här kliver hon fram än närmare och sjunger till mig, med en påtaglig dynamik och kraft. Basen är fantastisk och bättre än jag hört den tidigare. 
   
  Nästa platta blev Arvo Pärt - The sound of... som påvisar ännu en egenskap, nämligen förmågan att inte accentuera de få knäppar och knaster som nästan alla vinyl uppvisar. Den här plattan håller hög kvalitet men nu tror jag de flesta skulle ha svårt att avgöra att det faktiskt är vinyl som spelas.

  Jag hoppade vidare till en gammal favorit som jag vuxit upp med på kassett, Genesis - Three Sides Live. Det här är långt ifrån den mest välljudande plattan i min samling men den har en del fantastiska live-spår som plötsligt framträder i en ny och betydligt tydligare, klarare och mer engagerande dager. Genesis (Eller iaf Phil Collins och Bill Bruford Chester Thomson) gillar cymbaler vet ni kanske. De kan bli ganska påstridiga i vissa partier men nu sitter jag lyssnar till det helt fantastiska cymbalspelet på t.ex. Misunderstanding, In The Cage & och Follow You, Follow Me. 
   
  Min summering måste bli att det här är ett av mina bättre val när det gäller hifiprodukter. Jag är mycket nöjd! Med ett sladdskrälle?  
 3. Like
  David_33rpm reacted to figge in Vinyl 2022   
  Rekord 2022
 4. Like
  David_33rpm reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Befinner mig i stugan för dagen och har fått min kopp kaffe, lite frulle och gjort en rejäl brasa i spisen. 
  Är "tillgänglig" på jobbet så jag utnyttjar min 4G-anslutning. Men jag har saknat möjlighet att kunna spela lite musik här, utanför lurarna. Så, om är inte lika avancerat som @byZan, @Josaa och andra som byggt en anläggning i sina alternativa boenden, har jag ändå skaffat mig en liten "ljudlåda"!
   
  Eller, ja, så jäkla liten är den inte men den låter ännu större!

  Med Roon ARC och en blåtandsanslutning från iPhone är det fullt tillräcklig kvalitet och underhållningsvärde! Och jag har givetvis full tillgång till hela min hårddisk som står hemma o pyser!
  Och, jag kopplar den till TV'n och använder den som soundbar också!  
 5. Like
  David_33rpm reacted to P-pan in God Jul igen då...   
  Året går mot sitt slut
  och pengarna har runnit ut.
   
  Att sin räkning betala
  ska man aldrig förhala.
   
  Elen den blev dyr
  så stereon den nästan flyr.
   
  Gott nog att jag ännu ej av nubben blivit yr.
   

   
   
 6. Like
  David_33rpm reacted to LPL in Från strömkabel till musikalitet   
  Det är 3, 6 eller 9 bitar och stumpar koax i en färdig kabel beroende på modell, men även många andra ledare
  Jag tycker att vi nu lämnar denna kabeltillverkare i Anders tråd.
 7. Like
  David_33rpm reacted to lindome in Tar resan slut.....   
  Ja, det var minsann omsorgsfullt förpackat i den lådan. 
  Både kassettdäck o riaa hade varit kul o kassettdäck är väl närmaste gissningen.
   
  Det handlar såklart om en bandspelare igen.... Denna gång i en väldigt behändig storlek men den kommer inte från Danmark och heter inte Frida heller.
   
  För ett tag sen så började Anders yra om att skaffa en bandare till - varför då frågar jag? Du har ju typ 5 minst
  Jojo, men detta är en fantastisk maskin som man bara måååååste ha svara han. Ja - tjena det har man hört förut, men jag är lika lättlurad ändå
   
  Studer B62 i klassisk hammarlack inköpt från Volker Lange på Horchhouse. Many thanks to you Volker if you read this!
   
  Tyvärr saknas låda till maskinen, men den är faktiskt väldigt tyst i drift så det kan vänta tänker jag.
  Enligt uppgift sitter det samma ljudkort i B62 som det gör i den stora A80 maskinen från Studer, men här är formatet lite mer som en walkman!
  Mer detaljerad information kring B62 tror jag finns bland trådar av @calle_jr


 8. Like
  David_33rpm reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Just det ja! 
  Jag har ju skaffat en gammal server till, i form av en SOtM sMS-1000U.
  Det är en välbyggd server som bygger på en Intel Atom-baserad plattform med egenutvecklad strömförsörjning och SOtM's egna USB-kort i sin tidigare PCI-baserade form. Den bygger på Vortexbox-plattformen i en äldre version (v2.2) med allt vad det innebär, och det medför en lite äldre Logitech Media Server och en tillhörande SqueezeLite för uppspelning. Givetvis skivinkast med automatisk rippning och inbyggd disk på 2Tb.

   
  Den är egen uppspelare via den inbyggda SqueezeLite-endpointen och det inbyggda ljudanpassade USB-kortet och låter riktigt trevligt. Man styr uppspelningen lämpligen med iPeng på iPaddan och gränssnittet är helt OK, men inte i Roon-klass såklart.

   
  Det som är intressant är att jag ändrade min SOtM sMS-200 Ultra NEO till agera SqueezeLite-endpoint också. Den förser min Denafrips Ares II med USB-signal och låter väldigt bra i sin vanliga roll som Roon Endpoint.
   
  Skillnaden mellan SOtM/Denafrips Ares och Auralic Altair G1 är i Roon-kontext svår att skilja åt, det finns vissa "ledtrådar" som skiljer dem men i stort sett är de väldigt lika ljudande. Vad som förvånade mig storligen var den markant större ljudskillnaden jag upplevde mellan SOtM/Denafrips Ares som LMS/SqueezeLite-uppspelare och Altair G1 som Roon endpoint! 
   
  Jag har inte bestämt mig för vad jag föredrar ännu, men nu pratar vi markanta ljudskillnader som inte är svåra att uppfatta alls. Det märkliga är att jag vågar nästan garantera att båda lösningarna är bitperfekta! 
   
   
 9. Like
  David_33rpm reacted to P-pan in Det var längesen jag...   
  Det har vi men lite av "hyllorna" är tomma av olika anledningar.
  Jag hade hoppats få lyssna till någon av Yg's nya modeller i Peaks-serien men de har inte hunnit hem till Sverige än.
  Gryphon var det också lite ont om då demoexen var iväg på hemlån, plåster på såret för det är på gång under tidiga 2023 om jag förstod Daniel & Karl rätt 
   
  Men det gick att få en "fix" till sett till Yg, Aesthetix och Brinkmann...
   

   
   
   
 10. Like
  David_33rpm reacted to P-pan in Det var längesen jag...   
  Nu hittade jag faktiskt en och annan blomma innanför dörren men Stylus Audio, som jag såklart besökt, har ju en helt
  annan inriktning sett till sitt sortiment och affärsidé.
   

   

   
  Konstgalleri och hifi-försäljning kanske inte vore så dumt att kombinera ? 
   
   
 11. Like
  David_33rpm reacted to P-pan in Det var längesen jag...   
  Köpte blommor...
   

   
  Tanken slog mig idag när jag var en sväng förbi Erik Dahlbergsgatan 25 i Stockholm.
  Men den blomsteraffär jag minndes låg på adressen var det inte mycket kvar av även
  om nu den gamla fasadskylten satt kvar på hörnet.
   

   
  Här var det visst helt andra saker i görningen och med en helt annan "Style"...
   

   
  Färgprakten och de väldoftande blommorna var det inte ett spår kvar av.
   
  Eller... ?
  Men vänta lite nu... 
   

   
  Färgerna verkar trots allt finnas kvar, åtminstone på väggarna innanför dörren
   
    
   
   
   
   
 12. Haha
  David_33rpm got a reaction from Hifi_Perrra in *Träning och hälso-tråden ...   
  Jag upplever att det är svårare att gå ner i vikt ju äldre man blir. Jag har löptränat 3-4 gånger i veckan utan att ha gått ner ett enda kilo.
 13. Like
  David_33rpm reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Jag har levt och imponerats av de läckra XTZ under någon vecka nu. Jag är mycket road och har ärligt talat inte vid något tillfälle beklagat mig över att de saknat något. De har givetvis "egenskaper". Det har alla högtalare, som i vissa sammanhang är en tillgång, andra en nackdel. Jojje var förbi härom kvällen och lyssnade och då pekade han på en "egenskap" som de flesta stativare bär med sig, och det är att basen produceras på ett lite "konstgjort" sätt. Möjligen blir den lite ullig och oprecis för att man portat högtalaren för att vinna en viss kvantitet. Nu är ju både mina Wilson och även JBL'erna portade basreflexer men med både internvolym och membranarea gör att man inte behöver kompromissa lika mycket med förhållandet kvantitet/kvalitet. 
  I övrigt möter XTZ de allra flesta krav vill jag hävda och det är både underhållande och trivsamt att lyssna till all möjlig musik med dem. 3D och scen tillsammans med den gamla klyschan "försvinna ur ljudbilden" gör de galant, möjligen i vissa aspekter bättre än Wilson, och hästlängder bättre än JBL.
   
  I helgen fick jag iaf tillfälle att besöka en anläggning i fjällvärlden där man med fördel spelar lite högre än i en hyreslägenhet! 

  Husse har ett tydligt mål och det är "live-upplevelse" vilket jag tycker man får fullt ut. Nästan all musik kommer fram som fysisk och viktig, i båda aspekter, alltså tung och något som ska tas på allvar. Är det Hifi? Njae, det är betydligt närmare den grenen numer, med de viktiga rörhäckarna som driver midbasar (BMS 15") och toppar (Altec 2"-drivers+horn och JBL 077). Crest-stegen som trycker på 2KW per kanal till 18":arna från JBL gör ett utmärkt jobb också, och kroknar inte så lätt! Hela uppställningen matas med en Bluesound Node för uppvärmning och ibland lite digitalt, men det primära är en Dr Feickert Woodpecker med en Jelco på. RIAA är ett trevligt Tom Evans The Groove 20th Anniversary. Ingångsval och volym styrs med ett Audio Research LS-28 och signalen därifrån delas upp av ett DbX aktivt delningsfilter.
  Tror ni det här är blött och överbasigt? Helt fel, det här är som att få spö av en mellanviktsboxare, rappt, livligt och med ett sjuh-vetes klipp! 
   
  Det var så kul att nu hemmavid tvingades jag göra en rockad i lyssningsrummet och därmed är nu JBL på plats ett tag!
   
 14. Like
  David_33rpm reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Var det dessa som spelade i Gbg måntro? Jag blev dock tämligen impad av vad deras nyaste budget-talare gjorde, QR-7, trots AMT!
   
  Och apropå diskanter:
  Före/Efter:

  Ja, det är ingen tvekan om att det blev en mycket bättre högtalare. Jag skulle till och med vilja påstå att det blev en högtalare som konkurrerar på mycket hög (och kostsam) nivå. 
  Jag tror de ljudmässiga vinsterna görs av flera skäl:
  SEAS Basen delas vid en lägre punkt och SEAS T29B Beryllium-diskanten får nu jobba ned till 2Khz. Jag kan inte hitta uppgifter om delningsfiltrets egenskaper med banddiskanten. Det nya delningsfiltret är av mycket hög kvalitet med med Mundorf luftlindade spolar och AudynCap polyprop-kondingar. Internkablaget ser ut att vara från Supra och ger ett gott inteyck medan det gamla filtrets kablage var ganska generisk kabel.
   
  Trots den sena timmen och låg ljudnivå är släppet och djupet märkbart mera tydligt. Inte heller "hör jag diskanten" på samma sätt, som förvisso inte var störande med banden, men den hördes. Det gamla filtrets högre delning (antar jag) kunde ge en lätt förtjockning i övre mellanregistret med vissa instrument och inspelningar, här hittar jag inget sådant alls.
  Det här ska bli roligt att dra på lite mera med under morgondagen!
 15. Like
  David_33rpm reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  "Om man inte är nyfiken, får man inget veta", sa mina föräldrar när jag var liten och frågvis.
  Jag har genom livet haft lite svårt att släppa den nyfikenheten, "hur långt kan man springa?", "hur känns det att segla?", "hur låter den kombinationen?"
  Det är, antar jag, en i grund o botten en dygd och till gagn för mig. Idag tog min nyfikenhet mig till grannbyn för en intressant affär. 
   
  Det här är resultatet:

  Det är ett par XTZ 99.26 i Mk II-utförande, en högtalare som jag varit nyfiken på länge och väl. Nu fanns ett par till salu i närheten. En trevlig ung man visade dem och lät mig lyssna innan köp. Innan jag hann nämna något så berättade han att han tyckte de lät bättre med högtalarkablarna anslutna till de nedre kontakterna. Eftersom blecken som ansluter diskanten saknades fick jag även höra dem med kablarna anslutna till de övre terminalerna. Allt lät ungefär som man kan vänta sig, och nu hemmavid har jag kostat på mig att ansluta båda terminal-paren med mina Jorma No.2 BiWire.
  Och jag tycker faktiskt de låter mycket bättre här hemma! 😉🤓😅
   
  Det här blir en trevlig bekantskap, är jag rätt övertygad om!
   
   
 16. Like
  David_33rpm reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Hmmm, värt att fundera på. Men det är ju en markant kostnadsökning på en budgethögtalare. Jösses, 11.000:- per styck! 
   
  @Gryphon300 har iaf varit förbi och "höjt på ögonbrynen" lite när de spelade upp!  Det är ingen tvekan om att det är en högtalare som trivs i sitt nuvarande sammanhang. Riktigt bra, med en tajt och väl definierad bas, en trevlig diskant och ett artikulerat mellanregister. Med dessa mindre lådor och element upplever jag att jag behöver dra på lite mer för att få fram dynamiken och pondusen men det är ett mindre bekymmer oftast. Å andra sidan spelar de så rent att det går att skruva på ordentligt utan att man duckar! Jag brukar ha bekymmer med banddiskanter, iaf den veckade varianten som jag tror går under benämningen Oscar Heil AMT. Dessa Fountek ger mig inte alls samma "avkodningsbekymmer" utan de är mjuka och behagliga men med massor av luft.
   
  För övrigt samma diskanter som sitter i @David_33rpm senaste högtalare, Monitor Audio PL-300, tror jag.
 17. Like
  David_33rpm reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Helgens "danspartner" utsedd och denna gång blev det en dansk och en tysk som fick äran att samarbeta. Har inte sett någon Bellman i den här versionen dock. men en Italienare är ansvarig för "anpassning" till linjenivå, alltså Grandinote Celio.

  Nu med "rätt" hus också, och det bidrog med lite mera topp tyckte jag. Om det är positivt eller negativt har jag inte bestämt mig för ännu. Vad jag fortfarande gillar är det goa drivet som MM-pickuperna erbjuder, det är ganska på och rått medan en MC serverar innehållet med sidenhandskar om ni förstår mig?
 18. Like
  David_33rpm reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Helgen har passerat, i musikens och goda vänners lag!
  På lördagen inträffade årets vinylfest, den är lika viktig och återkommande som älgjakten! Årets apparatur har förändrats och anläggningen går från klarhet till klarhet med honnörsord som dynamik, spelglädje och ren o skär underhållning. Efter en rask transport i veckan så kom en lastbil lastad med bland annat apparaten i mitten med den gröna fluorescerande displayen. Den stod tidigare i något av @Audionet's förråd och den verkade trivas med sin centrala plats i Jojjes rack. De härliga egenskaper jag listade tidigare kvarstår, men nu med en väsentligt stadigare ljudbild, en mjukare diskant som är fulldetaljerad och en överlag renare presentation som gör att det går att spela "Falu-högt" som det tydligen numera kallas? 

  JBl Ti 250 Jubilee
  Plinius SA-102 MkII ?
  Audio Research Ref 3
  Tom Evans The Groove 20th Anniversary
  Kenwood KD-650 med Jelco-arm och en Lyra Delos
  Embla Classic kommer troligtvis få agera DAC framledes, men mjuk- och hårdvaran som möjliggör filspelning och streaming är en Bluesound Node.
   
  Och trots hemgång på småtimmarna vaknade jag pigg och tog en långpromme med Rozzo (vovven) redan innan 9 i morse!
   
  Efter en del göromål fick jag förmånen att besöka @David_33rpm på eftermiddan, alltid mycket trevligt! Nyheten i det välkomnande hemmet var ett par rejäla golvare!

  Visst är det ett par av de fantastiska Monitor Audio PL-300, likadana som jag lånade hem för typ 10-12 år sedan i förra boendet. De passade tyvärr inte akustiskt hos mig, men här spelade de upp med en kanontrevlig, homogen återgivning med grym scen och härlig fysik och en detaljering som är  innehållsrik men inte påträngande. Det spelade go musik helt enkelt och inget stack ut eller saknades.
  David spelar med Holographic Audio för- och slutsteg men jag minns inte modellbeteckningarna. RIAA var ett Clearaudio Smart Phono (?), en liten "tändsticksask-stor" historia som döljer sig bakom Topping-DAC'en till höger.
  Också bakom står en Auralic Aries Mini som står för uppspelning av filer och streaming (Spotify även här, liksom i det förra hemmet). Skivspelaren är en rejäl Clearaudio Master Solution med en SME-309 och en av Clearaudios LO MC. David har dessutom alltid en bunt intressanta vinyler att fingra på medan musiken spelar. Supertrevligt, tack!
 19. Like
  David_33rpm reacted to Daniel in Ny inriktning för SOUND by Vinylbutiken   
  Vi har ju redan pratat mycket Bengt @SOUND BY VINYL Men jag önskar dig personligen ett stort lycka till med den här delen av ditt nya erbjudande. Vi kommer säkert att behöva din hjälp framöver. Du har vid några tillfällen sagt att jag är den ända som du skull anförtro att ställa in din egen skivspelare, det är både smickrande och värmande att du säger så. Och du ska veta att du är den enda jag skulle anförtro att ställa in min egen också. 
   
  Jag tycker att du är viktig för hifi-sverige, du har inspirerat och lett vägen för vinylmediet i många många år. Kommer du ihåg när det bara var du och vi som demade vinyl på mässor. Det var tider det. ♥️ Och jag tror det är många där ute som skulle tjäna väldigt mycket på att låta dig justera deras skivspelare och hjälpa dem ställa upp systemet. En blygsam investering för vad man får ut när det görs av ett proffs som du.
   
  Lycka till Bengt! 
 20. Like
  David_33rpm reacted to SOUND BY VINYL in Ny inriktning för SOUND by Vinylbutiken   
  Från och med hösten -22 ändrar jag och min butik Sound by Vinylbutiken inriktning på verksamheten och börjar hjälpa till där det bäst behövs, alltså hjälpa vissa utvalda butiker med avdelningen skivspelare och närstående produkter. Det finns några riktigt bra butiker i branschen med lite olika inriktning och kundunderlag, men många har varit lite svaga när det kommer till utbudet och kunskapen inom skivspelare och dess kringutrustning. Ni som tittar in på Euphonia lite då och då har troligen snappat upp i alla fall en butik som jag har börjat hjälpa än så länge. 
   
  Du som privatperson är också välkommen att höra av dig då du kanske behöver ett par extra öron hemma för att optimera ditt system, och kanske även rummet. Det kan gälla allt från att se över inställningarna på skivspelare, tonarm och pickup, men även allt övrigt i systemet, så som högtalarplacering, kablar, strömprodukter och uppställning av övrig utrustning. Ni hittar mig fortfarande på www.soundbyvinyl.se
  //Bengt
   
  Kontakt: info@soundbyvinyl.com        
 21. Like
  David_33rpm reacted to P-pan in Take 5 Ulfsunda Slott 2022   
  Ytterligare ett event i musikens tecken har gått av stapeln.
  Här kommer vad det lider både bilder och kommentarer.
  Häng gärna med, egna bidrag i form av upplevelser och bilder är naturligtvis välkommet.
   

 22. Like
  David_33rpm reacted to AlfaGTV in Sommarquiz 2022! Vilket album/artist/instrument/komposition etc?   
  Jag tittade på den men fick inte ihop det? Till och med googlade Bill Evans discography (tillsammans med Chick Corea, John McLaughlin och flera) men missade den iaf! 
  Hursom, jag förseslår att vi bugar oss för @P-pan som är en klippa på detta och vi andra får erkänna oss tillhöra korpligan  
  Jag tänker, att jag summerar under tågresan mot Gbg senare så får vi svart på vitt hur det slutade, och så ser vi fram emot en jul-cup eller så?
   
  Tack för allas engagemang!   
   
 23. Like
  David_33rpm reacted to AlfaGTV in Mickes Musikrum   
  Igår fick jag förmånen att provlyssna en Linn-anläggning av lite bättre snitt!  Eller egentligen två, om man räknar de aktiva högtalarna i familjens stora gemenskapsrum, som drevs lite nonchalant av en Klimax DS Renew dold i ett skåp!
   
  I det mindre lyssningsrummet huserade följande anläggning:
   
  Jag har ingen jättekoll, men LP12'an hade Karousel-lager, Lingo 4, Kore-subplatta och en Ekos 2 utöver den fina ek-plinten och Trampolin2 bottenplattan. RIAA tror jag hette Uphorik (?) men det satt iaf en Adikt pickup på Ekos 2:an. Streamer och försteg Klimax DSM, men inte ännu uppdaterad till senaste DAC-teknologi. Linn Kaber aktiva med varsina 3-kanalssteg i botten.
  Gott om vinyler i hyllan till höger och för att förekomma er, de liggande plattorna var utsorterade för lokal återvinning eller bulk-försäljning. 
   
  Ljudmässigt var det... ...annorlunda de första minutrarna och spåren. Men det var lätt att vänja sig och faktum är att diggarfoten gungade med och ett o annat luft-trummslag utdelades!  Kul upplevelse som jag stoppar i erfarenhetsryggan!
 24. Like
  David_33rpm reacted to Anders65 in Signalkablar utan förluster - Zero XLR   
  Tänkte berätta att jag fått tillökning i kabelsortimentet. När jag gick in i detta med kablar trodde jag inte att jag skulle ta fram en strömkabel. Men att se vad som kommer att hända i framtiden går ju inte. Sen är det ju så att jag gärna försöker se om jag kan göra det som efterfrågas. Och jag lovar inget förrän jag vet om jag klarar det och att jag kommer kunna stå för det jag gör. Och för mig är en strömkabel mer än en vanlig sladd med kontakter. Jag ser ingen poäng att göra det, utan skulle jag göra en strömkabel så måste den bidra till en förbättrad elmiljö för apparaten. Sen finns det begränsningar i vad som är möjligt med en strömkabel. Jag kan inte minska den harmoniska distortionen i elnätet. Det är omöjligt i en nätkabel. Men det det finns en del andra saker som jag sett borde kunna göras.
   
  Även om det finns en del som säger att kablar inte har betydelse så började jag testa själv och upptäckte snabbt hur förvånansvärt stor skillnad det ändå kunde vara mellan olika signalkablar.  Jag började gå in på djupet i det teoretiska kring vad det som många upplever beror på kring signalkablar. "Allt" påverkar sägs det, men jag ville veta vad som är viktigast. En insikt på resan är att det är väldigt olika saker för olika kablar. För att en signalkabel ska vara bra är vissa saker mer centrala än andra. Jag började titta på högtalarkablar och såg att det finns viss överlappning i vad som är kritiskt för en högtalarkabel, men mycket är väldigt olika. Detsamma gäller skivspelarkablar och inte minst signalkablar för digital audio/klocksignaler. Och nu strömkablar. En insikt är att det har varit och är enormt mycket arbete att utveckla kablar som verkligen är optimerade för respektive tillämpning. Bara för att jag har Zero teknologin betyder inte det att alla kablar ska vara baserade på den. Den tar hand om specifika problem som uppstår vid överföring av analoga audiosignaler. Så när jag gör en strömkabel är det helt andra förutsättningar som gäller och helt andra problem som behöver lösas. Så det är som att börja med ett vitt papper där jag tar med mig teoretiska kunskaper, det jag hör från andra och lyssningserfarenheter förstås.
   
  Som alltid när jag utvecklar en produkt eller kanske bara testar en idé använder jag mycket simuleringar. I fallet strömkabel så gör jag dels en förenklad modell av elnätets karaktär som ex förimpedansen. Nästa steg är att jag gör en modell av en verklig last som strömförsörjs via nätkabeln. Jag bygger en linjär nätdel i simuleringsmiljön. En modell som bygger på en toroidtransformator jag mätt upp tillsammans med likriktning, glättningskondensatorer och efterföljande last. Först nu kan jag börja testa olika typer av filter mm för nätkabeln. För mig är det extra viktigt med en realistisk simuleringsmiljö för strömkablar, eftersom jag dels vet vad jag vill uppnå och dels för att det är svårare att lyssna till sig den sista biten. De positiva effekterna av en bra strömkabel beror på så mycket olika saker. Hur mycket störningar finns det i nätuttaget och hur ser frekvensspektrat ut? Hur ser strömförbrukningen hos ansluten apparat ut spektrummässigt och inte minst hur känslig är apparaten för störningar via nätsladden?
   
  Bilden nedan visar frekvensgången i den första strömkabeln jag tagit fram (ligger i Momentum-serien). Den har ett inbyggd differential mode LC-filter samt en tillhörande urladdningsresistor. Filtret har sin induktiva del i stickproppen och sin kapacitiva del i apparatuttaget. Därimellan en partvinnad kabel samt skyddsjord. Varför jag gjort just så är av goda skäl som relaterar till kabelns sammantagna EMC-egenskaper. Både avseende ledningsbundna störningar och emission samt immunitet avseende elektronmagnetiska fält. Detta är hur kabeln fungerar i en miljö som efterliknar en verklig inkopplingsmiljö, om än något förenklad sådan. 
   

  Bilden nedan visar hur resultatet blev. Den är ett litet hantverk att tillverka - som alla andra kablar jag gör, vilket gör att den kostar en slant. Men precis som andra kablar är den till för att ge bästa möjliga förutsättningar för den utrustning den används tillsammans med. Och att den inte ska ha någon negativ inverkan på den så viktiga dynamiken. Kabeln bidrar tvärt om till att bättre kunna leverera ström vid snabba strömtransienter - om apparaten behöver det. Kommer förstås visa den på Göteborg HiFi show.
   

   
 25. Like
  David_33rpm got a reaction from P-pan in Sommarquiz 2022! Vilket album/artist/instrument/komposition etc?   
  Hehe, japp!
   
  Grattis P-pan <3
×
×
 • Create New...