Jump to content

David_33rpm

Medlem+
  • Posts

    164
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by David_33rpm

  1. 1 hour ago, Anders65 said:

    Har funderat lite på hur USB-kabeln skulle kunna byggas.

     

    Den karaktäristiska impedansen mellan signalledarna behöver ligga så nära 90 ohm som möjligt för minimala reflektioner i kabeln. Tror standarden säger +/-15%. Tittar nu på alternativ som skulle ge 90 +/-2 ohm  och ska klara minst 10GHz. Blir i så fall silverpläterade partvinnade ledare med egen skärm. För jord och 5V tittar jag för tillfället på skärmad kopplingstråd. Där jag vill ha minst 20AWG ledare så det blir nog en del letande. eftersom jag även behöver ha så liten diameter på den som möjligt. Utver det behövs en separat chassijord med låg impedans förstås. Finns olika alternativ hur jag skulle kunna göra denna.

     

    Mest tankar än, men allt börjar ju där.  

    Spännande att se vad du kommer fram till då dina andra kablar verkar ha fått väldigt goda omdömen.

     

    Vad är det som gör att du väljer att använda AWG istället för att skriva 0,50mm²? Då AWG är en amerikansk standard.

  2. On 2023-12-30 at 21:00, thli72 said:

    Alla villa installationer vi gör går det 4x10 solid koppar (med 50A kniv säkring i listen i skåpet) in i elmätaren från "skåpet i gatan" och till skåpet i gatan drar vi oftast 4x240 AL kabel 1kV, större hus med fler än en kund blir det 4x50 till 4x240 Al kabel beroende på belastning (vad huset behöver för huvudsäkring)

    Sen är HSP kabeln mellan transformatorerna 3x240/50 12kV (aluminium ledare med Al skärm)

    Är det fler 12kV tre-ledare som har rakt igenom aluminium än AXAL-TT 3x240/50AL?

  3. En intressant iakttagelse jag gjort på Hembiobutikens Fyndhörna är priserna som dras av från ordinarie pris. Tar jag Zappiti Reference Universal så har ett demo-ex 500:- rabatt på en apparat som anges som "ser i stort ut som ny". Nypris 14490:- men "reas" ut till 13990:-

     

    Prissättningen kanske fungerar och varorna blir sålda men det är bara Hifiklubben som har lika generösa erbjudanden.

  4. 15 hours ago, Anders65 said:

    Jag kör antingen med solid koppar eller solid silver beroende på serie i signalkablar. Koppar i högtalarkablar och strömkablar.

    Jag tror inte att det är OCC eller 6N koppar som gör en bra strömkabel. Det finns mycket annat som har mycket större betydelse. Det finns en obalans i mycket som skrivs om koppar och dess renhet jämfört med andra mer fundamentala parametrar. Kanske är det för att det är lätt att marknadsföra OCC eller 6N utan att det har faktisk bäring på ljudet? Det är lätt att påstå en massa saker, men inte lika enkelt att förstå hur mycket eller liten betydelse olika parametrar har. 

     

    Isolering med XLPE torde vara ganska bra för en strömkabel. Men jag skulle vilja ha större area än 1,5mm2. Sen är det tre ledare bredvid varandra vilket inte är optimalt på något sett, men det skulle nog kunna bli en okej kabel. Den skulle ha ganska hög induktans och resistans, men låga dielektriska förluster och ganska låg kapacitans. Men hur den skulle låta med den som strömkabel törs jag inte uttala mig om.

     

    Ja, alltså EX1,5 (om den nu finns att köpa löst) är enbart isolerad ledare, är fritt valt för kabelsnickaren att tvinna, fläta eller göra på annat sätt för att komma fram till hur man vill ha sin strömkabel uppbyggd. Vill man ha grövre finns 2,5, 4, 6 och 10 som standard.

  5. 14 hours ago, LPL said:

    Man behöver nog inte klippa sönder kablarna, men att bara titta på uppbyggnad och mäta upp dem kommer man nog inte riktigt hela vägen. Även om en billig Kina-kopia har samma uppbyggnad och ser ut som en Nordost eller i alla fall liknar så tror jag inte att de är i närheten ljudmässigt.

     

    Frågan för mig är främst hur mycket tid och pengar jag vill spendera på material för testning och utvärdering. Har man ingen ambition att sälja kablar är det tveksamt om det är värt mödan att själv försöka ta fram en strömkabel som står sig mot de bättre kablarna.

     

    Som jag skrev är koaxkablarna bara en del i den färdiga strömkabeln och koaxen har förtennad skärm så den delen är väldigt enkel.

    Det är en mer sinnrik konstruktion som kräver mer hantverk och lödande för att bygga ihop en färdig kabel.

     

    Är det tänkt att använda tre koaxialkablar för att få ihop en komplett strömkabel?

     

     

  6. När det gäller val av metall och utformning i ledaren, är det koppar och solid sådan som är i alla dina konstruktioner?

     

    Läser man om Pangea så köper dom koppar från Cardas som Cardas tillverkar själv, alternativt legotillverad. Hur skulle en kabel mäta och ljuda om det var en klassisk installationskabel som du bygger kabeln på? T.ex. en EX1,5 (solid koppar på 1,5mm2 tvärsnitt med XLPE-isolering).

  7. 1 hour ago, Anders65 said:

    Det jag gjorde istället för att klippa var att lyssna med olika kablar och sedan mäta upp dem mycket noggrant (nu tänker jag på signalkablar och högtalarkablar). På så sätt tog jag reda på vilken nivå de som anses mycket bra ligger på utan att klippa sönder dem. Ett problem med att klippa är att det inte ger någon info om materialkvalité, som är centralt om man ska göra en riktigt bra kabel. Men det går att mäta sig fram till materialkvalité i både ledare och isolationsmaterial.

    Mäter du isoleringskvaliten elektriskt eller skär du en bit plast och analyserar?

  8. 2 hours ago, LPL said:

    Ja, det är en grövre koax med solid ledare, förtennad fläta utan folie.

    Sedan är det bara en del i kabeln som är rätt komplex att bygga, jag har en hyfsad bild hur den är uppbyggd men vet inte exakt. Jag ska inte avslöja mer så att någon blir sur,  men kablarna är populära och kostar en hel del och framförallt är de riktigt bra:)

    Hur menar du att den är komplex att bygga? Att göra den förtennade koppar ledare (eller silver), lägga på isolering eller att göra kopparflätan? För inte handbygger man en koaxialkabel? :)

  9. 28 minutes ago, LPL said:

    Denna typ av kabel tycker jag är intressant som strömkabel. Det är det närmaste jag hittat vad som sitter i en mycket bra strömkabel jag provat, men som är lite komplicerad att bygga.

    image.png.c45b519833d01ef5f0c566af7fa0e6f8.png

    Är det en koaxialkabel med folie och fläta? Menar du att man tvinnar tre likadana till en kabel för att använda som strömkabel?

  10. 49 minutes ago, Anders65 said:

    Jag använder generellt sätt många olika typer av slang i olika material, lös tråd på metervara och olika flätade kopparskärmar mm till mina kablar eftersom det inte finns färdig kabel som uppfyller mina krav. Att extrudera i små volymer blir för dyrt, men jag har äntligen hittat en leverantör i Frankrike som kan göra en del av vissa kablar så som jag vill ha det - inte för strömkabeln dock. Har även kontakt med svenska underleverantörer som gör specialkablar, men ingen som jag använder idag (förutom för digitalkabeln som tillverkas av en svensk underleverantör enligt mina specifikationer).

    Okej, jag förstår. Maskiner inom vilken industri som helst är dyrbart att äga. Om volymen ökar kanske all kabel går att lego-tillverka eller är konstruktionen sådan att maskiner ej kan utföra vissa moment?

     

    Om du tvinnar eller flätar för hand, hur säkerställer du att stigningen är likadan över hela kabeln? (Detta är inget förhör, är bara nyfiken)

     

    :)

  11. 16 hours ago, Anders65 said:

    image.thumb.png.4a5f4eee22713769e92956f7c8541aaf.png

     

    Så här ser strömkabeln ut nu innanför skalet.  En helt ny konstuktion jämfört med tidigare.

    - Induktans 0,2uH/m

    - Kapacitans 170pF/m

    - Resistans 5,7mOhm/m

     

    Är PP-plasten extruderad på kabelkroppen som innehåller ledarna eller är kabelkroppen inskjuten i en slang?

×
×
  • Create New...