shaft

Medlem+
 • Content Count

  781
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by shaft

 1. shaft

  Rör riaa från LAB12: Meltos

  Intressant, så det skulle bli basigare och diskantfattigare med tidig Columbia och RIAA? Fast bryt/vippunkten är densamma?
 2. Tack det var hyggligt. Skall fundera hur jag gör - återkommer. OBS att det bara är 1:a LPn av 2st för komplett och ingen box eller så, men det speglar ju det föreslagna priset så det har Du säkert koll på.
 3. Ha ha - ja det blev en lång tråkig process av det här..... En kort redogörelse: Efter att jag betalat frakt $18 dollar för rätt vara (tvingad till det tyvärr) så kom ersättningen snabbt med fedex. Det tullas för frakten+straffavgift även om varans värde är noll så ca 180kr extra till där ;-( Tack för det Postnord och Tullen. Allt vore väl bra där MEN klantskallarna skickade en replacement LP som bara var Stevie Ray Vaughan Texas Flood LP1 så då vart jag ganska uppgiven.....nåväl efter ganska arga mail så skickar de fraktfritt en ny Replacement - nu förhoppningsvis Bill Evans men inte med fedex. Dock så visar status på shipment USPS ingen progress i status efter 10 dagar så efter fråga om status så skickar de 1st Replacement till. Så nu har jag äntligen fått min Bill Evans komplett. Skivan var dock inte helt plan, men jag kan inte höra några problem så det får vara så. Det låter mycket fint i vilket fall. Mycket bättre än mono-originalet i alla fall. Mjukare och mer upplöst med mer definierad bas. OGn låter lite hårt i pianoklangen, men inte illa på något sätt.
 4. shaft

  Ingång till Vinylvärden

  Hej, ja många kloka råd och funderingar ;-) Själv har jag en ganska blygsam rigg i en Rega 3 RB300 och en bättre AudioTechnica. Jag är helnöjd. Mina slantar går snarare till mjukvaran dvs det svarta guldet - mest för att jag tycker det är kul att samla, köpa och leta rara vax. Det mesta köps begagnat, med allt vad det innebär. Hur är det med Dig? Har du redan en skivsamling att hugga in i eller blir det till att börja köpa nytt eller begagnat?
 5. Tror att denna blivit ommastrad sedan 1988...om det nu är den utgåvan som avlyssnas.
 6. shaft

  Vad lyssnar du på just nu?

  Ljudet på de nya Tone-Poet samt BN 80 releaserna som denna Basra kommer ut i är mycket mycket bra. Direkt från Master tapen av Kevin Gray så blir det i klass med Music Matters. BN80 pressas även i Europa - jag tror av Pallas, så de är i princip lika bra som Tone Poets som pressas av RTI i USA. Omslagen är dock finare med Tone Poets.
 7. shaft

  Små aktiva högtalare?

  Jag tycker Apples Homepods är trevliga! De är små, men låter fint. Dock så måste man ju streama trådlöst till dem med Airplay alt ha ett Apple-Music konto.
 8. Hmmmm lite update på min Bill Evans som jag fick i mina händer i helgen. MoFi skeppade den till en vän i Chicago. Anyway #1762/6000 hade felpress då A1 är pressad med fel stamper och det är Stevie Ray Vaughan Texas Flood. I och för sig bra, men inte direkt det man förväntar sig. Efter mail säger MoFi att de har replacement skiva till mig men tvingar mig att betala shipping till SWE. Svenska tullen/Posten lär väl lägga på straffavgiften för att hantera paketet också. Riktigt dåligt!
 9. Julie London hade den mysigaste sängkammarrösten jag vet ;-) Annars ligger ju Frankie och Nat King Cole bra till för "århundradets röst".
 10. shaft

  byZan - Nytt i stugan #7

  calm, funderade på det du skrev om ljusa kablar med diskanthöjning. Är det verkligen möjligt för en kabel att "lägga till" diskant? Är det inte så att den ljusa kabeln håller igen i bas/mellanregister så att slutresultatet blir ljust/diskantrikt? Kanske är jag fel ute och det är helt andra parametrar som styr??
 11. shaft

  Den moderna jazzens utveckling

  Calm, snyggt sammanställt och intressant. Kula tt se dina egna vax. Har en del Johansson bl.a 8 Bitar och Innertrio och håller honom högt. Dock har jag inte samlat och velat skapa komplett utgivning, utan skivorna får komma när det kommer. Kul att få se bilder på andra jazz-butiken. Ett besök rekommenderas varmt. Sven är mycket trevlig att handla med. Liten brasklapp: du kallar LP-skivan "8 Bitar" för både "8 Låtar" och "8 Fingrar" i inläggen. Ingen stor sak, men kankse lite otydligt.
 12. Jag gillar Enrique Batiz på Naxos. Den är superlativ på alla sätt! Jämfört med Karjan på DG och Ozawa på DG. Gamophone Review https://www.gramophone.co.uk/review/respighi-orchestral-works-10
 13. shaft

  Repig Vinyl

  Jag har svårt för repig vinyl som ger störningar vid avspelning. Värst är såklart rena repor o märken med återkommande tics. Knaster gillas inte heller samt att sönderspelade skivor som spelats på gamla skivspelare med tunga nåltryck går bort. Det ger "groove distortion" där det spricker i transienterna. Spårväggen är sliten helt enkelt. Om det dock är ytliga märken eller repor som inte hörs gör det då inte så mycket, utan det är själva avspelningen som betyder det mesta för mig. Eftersom jag gillar originalskivor i bra skick (VG+ eller bättre) så kostar det en slant med fina vax. Otaliga är de skivor som jag ratat p.g.a. skicket. Många bryr sig inte om detta utan anser att lite knaster i en gammal skiva hör till, men det funkar inte för mig. Blir inte nöjd och spelar dem inte. Nyare japanska pressar köps i undantagsfall om originalet är supersvårt eller som filler så länge, men det är sällan ljudet funkar lika bra som ett original. Ok skivan har inga störningar , men japanska pressar lutar ofta åt lite för "snällt" ljud - i alla fall på jazzsidan som intresserar mig mest.
 14. shaft

  Frågeställning och eftertanke

  Nej jag menade inte ångest, men någonting får dig att reflektera och undra varför du inte gilla PF. Det verkar gnaga lite? Men musik är ju intressant som många påpekar. Jag har i mina diskussioner med musikvänner funnit det intressanta faktum att även om man gillar samma skivor och låtar så kan det helt skilja orsaken till att man gillar en viss låt. En gillar arrangemanget och det fläskiga ljudet - en annan gitarrsolot - en tredje tänker på sin första date och har minnen förknippade. etc etc. Ibland när jag frågar varför en person gillar (och ibland inte gillar) en skiva så blir jag förvånad med en aha-upplevelse.;_)
 15. shaft

  Frågeställning och eftertanke

  Jag är ju eg ingen rock-kille men Pink F håller jag faktiskt högt speciellt deras produktion runt DSOTM. Jag tycker inte att det är något att hänga upp sig på om man "fattar" det eller inte. Lyssna på det du gillar helt enkelt. Så kan man ju prova lite då och då. När jag var i tonåren så gillande jag inte alls Pinkan. Då var det Synt o Soul som gällde. Fastnade för deras "Collection of great Dance songs" med "hitarna" i 25-års åldern. Men gillar fortfarande inte alls den tidiga produktionen. Sen finns det ju massor av musik som inte ger mig ett dyft. Ta bara världens just nu största musikgenre RAP-musik. Totalt ointressant för mig, men inte får jag ångest för det ;-)
 16. shaft

  En ny era tar sin början

  F5 F5 F5!
 17. shaft

  De största kompositörerna

  Jo jag har den boken - den är lite kul, men att han helt förbise den ryske kompositören Rachmaninoff är ju rent tjänstefel och gör att jag tar det hela med en skopa salt ;-)
 18. BTW fick tag på Marvin Gayes What's Going On One Step och den kan verkligen rekommenderas. Fantastiskt ljud på den!
 19. He De skeppar Bill Evands Portrait In Jazz nu i USA. På tyska CD o vinylsiter säger det att det kommer att release 7 Juni. Vet någon hur det fungerar? Är de exen som säljs på europeiska sidor import till exempelvis Tyskland eller pressas one step även i EU? Varför är det i så fall en senare release inom EU? Pressas de senare i USA för att tillgodose Europeiska kunder?
 20. shaft

  Apexorca på HIGH END München 2019

  Tack för ett lysande reportage med proffsiga bilder!! Skulle varit kul att vara där. Förfasar mig lite över priserna dock. Det verkar ha gått lite överstyr, men visst detta skall vara high-end och systemen är ju som extrema sportbilar på sätt och vis. Det skall vara dyrt med hög prestanda.
 21. ! 2015 hade jag min DP-65 inne hos Malmö Hifi Center. Det var luckan som krånglade. Det fixad de galant!
 22. Hej! Har blivit med Apple Homepods (stereo) i köket och fått en utmaning på halsen. I köket hade jag tidigare hade ett par bättre Datorhögtalare med Subwoofer. Dessa datorhögtalare kopplade jag till Min Lexicon MC12 vintage hembioförsteg som Zon 2 med en analog kabel 3,5mm input. Det möjliggjorde att jag kunde spela samma musikkälla från Vardagsrummet till köket och detta inkluderade att spela Vinyl. Problemet nu är att Homepods endast spelar via Airplay från externa källor. No more Vinyl i köket alltså för det finns ingen analog ingång på Homepod. Spelar jag Airplay från Padda, telefon eller Apple TV är det inga problem då jag kan styra musiken som jag vill både till kök och vardagsrum med Airplay 2, men jag saknar verkligen att spela Vinyl i köket. Ibland blir man genuint trött på Apples kontaktlösa policy...men ljudet från 2 Homepods i stereo är kalas i alla fall! Vinylsignalen kommer från en Accuphase Pre-Amp som är "hotwirad" som RIAA-steg och skickar signalen till Lexiconen. Visserligen signalbehandlar Lexiconen den analoga signalen till huvudstereon som är av hembiokaraktär, men den kan som sagt skicka ut en skicka analog signal (fix eller variabel) vidare till Zone 2 (eller 3). Det finns även möjlighet att skicka ut en digital signal via S/PDIF eller Optisk utgång med valfri sampling rate mellan 44,1 kHz till 96 kHz. Jag har ju såklart googlat runt en del och hittat några options, men det skulle vara kul om någon här har kunskap om hur man kan lösa eller tom har fixat det själv. Till mitt förfogande har jag en drös ipads inkl pro-modellen som kan nyttjas. Dessa har Lightning-kontakt som in- o utgång samt 1st nyare med USB-C. Jag antar från googlandet att för att få det att lira så måste jag få vinylsignalen till Airplay 2 och välja kökshögtalarna för uppspelning. För att få igång Airplay 2 ut så måste ljudet gå via Appar som klarar att skicka ut till Airplay som Spotify, Apple Musikapp, Garageband eller liknande. Jag är inte så rädd för några D/A eller A/D-omvandlingar då ljudet troligtvis kommer att bli helt ok för kökslyssning. Alla ipads har input-möjligheter. Riktigt gamla ipads/iphones kan man köra externa micar in genom hörlursutgången på 3,5mm, men de kan inte köra stereo in samt ibland Airplay 2 så det går bort. Mina options är antingen att jobba med den digitala utgången på Lexicon. Enligt manualen så skall den kunna ge digital ut från analog in. Kan man jobba med den signalen och få in den på paddan t.ex i Garageband och sedan Airplay ut så vore ju saken biff. Troligt hinder vore att att få paddan att acceptera digital signal med sampling rate mellan 44,1 kHz till 96 kHz. Någon med erfarenhet? Någon person hade kopplat en enklare skivspelare med USB-utgång och fått det att fungera till Lightning In på padda. Nu vill jag dock köra min Rega fortsättningsvis. Ville ej heller byta Lexiconen. Sen har vi den analoga varianten där man skulle kunna A/D omvandla med lämplig device för att omvandla analog till digital input via lightning (som är ett digitalt interface) sen till Garaband och vidare till Airplay 2. En möjlig omvandlare skulle kunna vara en "Line 6 sonic port"-enhet som egentligen är för att kunna spela in el-gitarr till ipad Garageband. Den har Line in i stereo samt Lightning ut. USB-C kan möjligtvis ta en analog signal in om den inte är för stark? Jag kan variera analog-utsignalen via Lexiconen, men om den är helt "off" så hjälper det kanske inte? Ett rent alternativ är ju även att ta den hotwirade och oförstörda signalen från Accuphase RIAA som har fler Tape ut. Ursäkta om det blev lite långt. Idéer och erfarenhet skulle verkligen uppskattas. Det finns ju en del Digitala rävar här på forumet....jag skall delge mina erfarenheter för hur det går för fixa det skall jag!
 23. shaft

  Vinyl på Apple Homepod?

  Hej Igen! Lite framåt o lite bakåt..... Har hittat en app som spelar upp vad än du spelar in på iphone/ipad - den heter "Airchord". Jag har testat den och det går till exempel att tala direkt till Homepod från Iphone. Lite kul, men med en ganska lång delay >1 sek. Med en input adapter Line till MIC så borde det gå att får in vinylsignalen i Iphone X, så jag skall jaga rätt på en sådan. Den stora nackedelen här är att det endast blir i Mono på detta vis. Osäker på om man får in Stereo till Lightning-input (som faktikt är stereo) om Airchord skickar vidare i stereo, men jag tror inte det i dagsläget....
 24. shaft

  Kompression och Remasters

  Jag håller med dig i sak, men inte riktigt om Blue Note CD. Nu är det ju BN ett jättestort område med många tyckare, men senare mastringar har generellt inte låtit bättre IMO. Fast det har varit lite upp o ner för Blue Note på CD. Macmasters 80-90-tal: OK Lite hårda/råa med ganska tunn bas, men ej så dynamiskt komprimerade BN TOCJ-4000series Works Japan 90-tal: Bästa kompletta serien IMO. Raka fina oförstörda transfers. RVG's 2000-tal: Ljusa, hårda högljudda och komprimerade. Komprimerat soundstage i Stereo Senare TOCJ Japan.2000-tal: Sämre än tidigare. Högljuddare, ljusare, komprimerade Audiophila Audiowave USA 2000-tal: Kanonbra! Inte så många titlar. Det jag tycker blev tokigt med CD-återutgivningar är att många 80-tal och tidigt 90-tals-transfers hade bra dynamik, men ganska rått ljud. Det lät som gamla CD-spelare med bristfälliga DACs. Kanske använde man gamla LP-masters som man AD/konverterade? Sen när remstringsomgången med 20-bit, 24-bit etc. kom igång med nya CD-masters på 2000-talet så lät det högre, renare och finare men samtidigt så krossade man dynamiken i processen. Ta bara Brothers in Arms som exempel. Dynamiken försvann!
 25. shaft

  Vinyl på Apple Homepod?

  Tack - jag förstår att det är lite trickigt! ;-)