Jump to content

shaft

Medlem+
 • Content Count

  817
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by shaft

 1. Mitt senaste köp är en MC Pickup Audio-Technica AT PTG/II med Micro-Line slipning. Under inspelning, men låter mkt lovande så här långt!
 2. Man kan ju inte gilla allt och säger man att man gör det så är man nog inte så intresserad av musik egentligen...;-) Ang PF så gillar jag förutom PF Roger Waters lite obscyra Radio Kaos-album. Helt klart har den plattan ett flertal mycket fot-tapvänliga låtar med ett svängigt drag!
 3. De hade väl den patenterade ACE-bas principen som gav mer bas ur mindre låda? Därav den speciella förstärkaren.
 4. Precis kloka ord! Låter det bra så är det bra helt enkelt. Tillräckligt bra för lyssnaren och det är väl bra så ... Men ofta ser man i forum uttalanden om hur olika pressningar låter och väldigt ofta med kommentaren:. Jättebra, Super, Toppen etc. Men ofta har ju inte personen något att jämföra med, vilket jag tycker är en svaghet ibland. Londonjazzcollector brukar rippa olika pressningar på Blue Note och andra skivbolag och det kan vara öronlyftande att jämföra direkt där i lurar. Vad jag menar är att det ÄR roligt att jämföra. Ibland blir man förvånad både på det ena och andra hål
 5. Intressant diskussion. Jag har aldrig störts av reflexer med mina MG. De stod ca meter lätt vinklade mot hyfsat dämpad bakväg (gardin). Sen fungerar väl hjärnan så att om direktljudet kommer före reflexljudet så hör man väl i princip direktljudet och dess direktionalitet (vart det kommer från)?
 6. Jag hade mina även de på längden i en avlång lägenhet. Eftersom MG är dipoler och även fungerar som "Line sources" så sprids ljudet lite annorlunda än vanliga högtalare och det blev ganska tydligt i min dåvarande lägenhet. I och med att det är en line source så var ljudet ungefär lika starkt 1 meter från högtalare som 8 meter bort! Det var helt klart skumt men trevligt att fylla med lagom starkt ljud. Med dipoler får du även en utsläckning i sidled så om du står med örat på sidan och kanten på en MG så blir det nästan tyst. Inte känslig för placering nära väggar som Strmbrg påpekar. Dock så ha
 7. Snyggt reportage. Kul att se ännu en jazz-älskares stereo och ta del av filosofi etc. Skönt för snapphanen att inte bry sig om pressningar. Är själv tyvärr ganska neurotisk och jämförande. Nja tyvärr är kanske lite hårt - jag tycker det är kul att jämföra! Originalpressar är roligast tycker jag och ett märke som Blue Note hade en riktigt tråkig dipp på 90 och 00-talet med tråkiga utgåvor med massor av problem både ljudmässigt och kvalitetsmässigt. Nu har det ju börjat rätta till sig igen med de fina Tone Poet-releaserna.
 8. Snygg historia - många leenden här ;.) Bose till Magneplanar - nice. Bose 901 fick man ju demade för sig när det begav sig, men det lät ganska konstigt och annorlunda redan då. Och basen var heller inget vidare vad jag kom ihåg. Har själv kört Magneplanar MG-IIc . Självklart ej i 3.7i-klass men saknar dem (kan ej köra MG i nuv bostad).
 9. Är det inte denna som Michael Fremer använder?
 10. Tittar man på nålens vinkel under avspelning så är det väl några grader möjligtvis. Dock borde den ju inte vrida sig runt nålarmens axel så mycket.
 11. Precis Bebop! Line contact är ju tänkt att likna gravyrnålen och vara bra på att plocka upp informationen som är graverat. Så den liknar ju faktiskt det skärverktyg som gravyrnålen faktiskt är. Så det kanske inte är så konstigt om den kan "skära fel".
 12. Mycket bra inlägg Bebop! Det stämmer precis som du skriver att nålen är rak. Vissa nålarmar sitter ju inte absolut rakt och vrider sig ibland när de läggs ner på skivan. Sen kan jag tänka mig att nålupphängningar kan vara lite olika känsliga för Antiskating också, men det är kanske överkurs. Just Shibata och Line Contact får inte spela snett då det kan "svarva" skivan. Men någonstans tror jag att det hörs om det är såpass fel intrimmat. Eller?
 13. Ja det verkar logiskt! Faktum är att om du flyttar fram 2mm så skulle du får vrida pickuphuset lite medurs för att följa Baerwald gissar jag. Alltså ingen protractor är ju egentligen fel, men de kräver olika justeringar för att få sitt bästa resultat. Men man får inte blanda dem har jag fattat. Du kan inte köra Bearwalds 239 och sedan köra Stevensons justering med parallella linjer osv. Sen får man ju inte hålla på för mycket heller, man blir lätt lite nojig.....
 14. Yes det stämmer med vad jag läst! Löfgren B ger minst distortion (teoretiskt). Stevenson's nollpunkter ligger närmare spindeln. Vissa hävdar att det ofta inte finns graverat spår så långt in och gillar inte riktigt Stevenson, men om man spelar mycket klassiskt så är det kanske att föredra. Men sen kan man ju tillägg att vinkel är extra viktig att få till rätt pga att pickupen går långsammare i spåret mot mitten samt att spåret ofta är lite smalare mot slutet (om det nu stämmer) och en snävare kurva då radien är mindre, än vad spåret gör i början på skivan då spåret är rakare och mindre känsli
 15. Hej! Jag tror det vanligaste med spacers är antingen att man vill få upp tonarmsbasen för att justera VTA (Vertical tracking Angle) eller att man gör samma sak med en spacer mellan pickup och pickupskalet. Man vill ju få en arm som är parallell mot skivan och en nålvinkel på 22 eller 23 grader(kommer inte ihåg exakt. Detta för att pickupnålen skall få rätt förutsättningar i spåret. Om pickupen lutar "bakåt" så blir det för mörkt ljud och "framåt" så blir det för ljust. Ibland måste man lyssna sig fram. Nåltrycket är viktigt också då vinkeln ändras något beroende på hur högt nåltrycket är. Ska
 16. Hmm jag kan inte riktigt släppa det här med effektiv längd med Rega RB300. Det visar sig att man kan använda 3 olika Protractors för Rega. Stevenson, Baerwald och Löfgren. Effektiv längd skiljer sig lite åt. Alltså längden från Pivot (nollpunkten som armens fäste snurrar runt) till nålspets. Baerwald är 239mm och Stevenson 237mm. Det visar sig efter mätning att min preferred är 237 dvs. nära Stevenson. Det skall dock tilläggas att om man kör Stevenson så får man 2 andra nollpunkter (där spårningsfelet är noll) på skivan. Så man kan inte ställa overhang med Stevensom och malla med Baerwal
 17. Nu har jag installerat den nya pickupen Audio-Technica AT33PTG/II och efter lite trixande och justerande så börjar det spela riktigt bra! Körde min Geo-disk från Mobile Fidelity som protractor och pickupen (Baerwald) kändes som om den kom för långt fram och ljudet kändes lite stumt. Men ett par mm längre bak så öppnade det upp fint med stor ljudbild och fin ljudbalans samt silkeslen diskant och ett ljud som ”andas”. Jag provade fram och tillbaka ett par gånger. Det känns förstås lite tokigt att jag tycker att resultatet med protractorn inte infriade förväntningarna, men jag väljer att lita på
 18. Intressant att följa. Många kloka ord här. Någonstans får vi inte heller glömma att digital avspelning kan låta oerhört bra. Har man inte drömpressen på vinyl så låter det digitala ofta bättre hur man än gör...Fast rätt ofta så följs formaten åt ljudmässigt. Jag vet inte hur många gånger jag lyssnat på en original jazz press från 50/60-tal som låtit "sådär", dvs lite mörk och murrig eller helt enkelt trist. Så till CD's eller Spottan med samma skiva och det låter.....i princip likadant. Inspelningen avgjorde helt enkelt. Med det sagt så är det ju mkt roligare att spela vinyl!
 19. Som sagt den verkar grym. Skulle vara kul att låna hem för provlyssning någon gång helt klart.
 20. Transient Design, trevligt har du spelat med den själv? Hur skulle du beskriva den förutom det uppenbara att den är väldigt lågbrusig?
 21. Tack det var där jag blev intresserad! Jag har ju mitt RIAA i min Accuphase E-406. Kanske står det sig bra mot denna nya best? JAg blir sugen på att prova i alla fall ;-)
 22. Mycket kul att läsa! Har en liknande lång historia hos mig ;-)
×
×
 • Create New...