Adagio

Branschmedlem
 • Content Count

  1 650
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  15

Posts posted by Adagio


 1. 14 hours ago, Peo said:

  Det är kul att någon läser (och förstår) det jag skriver.

  Syftet med tråden var just att uppmärksamma läsaren på att ett spårningsproblem faktiskt kan härröra till  felmätning vid VTF-inställningen. Det är lätt hänt att man litar blint på vad vågen med alla sina decimaler visar och istället börjar lägga till motfel för att korrigera/maskera huvudproblemet. t.ex. ändra VTA. Genom att korrigera en felaktig mäthöjd med att ändra VTA kan man förvisso uppnå rätt VTF (och att nålen spårar), men på bekostnad av att nålen nu ligger helt fel i spåret med reducerad prestanda som följd.

   

  Samtidigt blir det frustrerande när man inte vet var man ligger, jag tvingas mäta in för att sedan lyssna mig fram till det bästa läget. Igårkväll lyckades jag sabba hela inställningen och fick börja om från noll men med denna nya kunskap i bagaget. Nu idag låter det bättre än det någonsin gjort. 


 2. Tack PEO!

  Jag har några pianoskivor som trots hur mycket jobb som helst med VTA, azimut, zenit och VTF mm inte nått hela vägen i mål.

  En liten, liten tendens till spruckenhet i tonen. Jag hade provat allt och som vanligt slutit mig till att det nog var vägs ände och själva skivan som det var fel på. När jag satt och lyssnade nu ikväll drog jag mig till minnes din tråd..... sagt och gjort kontrolläsning, kontrollmätning och visst 2,00 g precis som Kuzma rekomenderar, sänkte till 1,9 g...... aha! Klart reducerad tendens. 

  Sänkte till 1,85 på en likadan våg som du har. BORTA!!!! Nästan. Blir att jobba ytterligare med några parametrar men detta var verkligen en öppning till bättre återgivning. Tack än en gång.


 3. On 2019-08-04 at 18:58, shifts said:

  Jag gillar Chord Mojo, men kan knappast användas som försteg. Ska det bytas källor och hållas på är det meckigt, då du måste ta ur och sätta i kablar i de olika ingångarna för att aktivera dem – det finns inget annat sätt att byta källa på.

  Jo, man kan ju köpa en https://www.hificollective.co.uk/switches/selectors-switches.html ingångsväljare av bättre kvalitet några RCA-honor samt en lämplig låda..... 


 4. Nu har det gått några veckor och jag kan konstatera att det behövs (som alltid) ganska lång tillspelningstid. För nu låter det såå mycket mer levande och realistiskt, det lät som jag tidigare nämnt mycket bra även i början, men det som händer över tid med högtalare är väldigt påtagligt. Jag har även testat ganska många olika delningar mm men har nu landat i 24db Butterworth, denna ger mest ”avantgarde-ljud” sas. 18db blir mer som jag är van vid att ”vanliga” högtalare låter. Jag kommer ändå från Maggieträsket 😉 med väldigt flacka filter. Det som händer nu är att instrument som piano nu låter som piano i hela klangregistret. Med mina Maggies presenterades mellanregister och övertoner på ett magnifikt sätt, kroppen och stommen i klangen var lite anemisk, detta hjälptes i mitt fall upp med två REL subbar, då kom såväl kropp som botten, men det satt aldrig ihop på samma sätt som nu. Nu är klangen i högre grad homogen, mer ta på känsla. Ska jag försöka beskriva det på något sätt är det som om Maggisarna målade upp en stor förförisk bild av händelseförloppet, med fantastisk textur och känsla av ljud i 3D, inga platta pappfigurer som jag hört i andra sammanhang.

  Nu inser jag att de iofs realistiska figurerna var ihåliga, det fanns ingen verklig substans, konturerna var förvisso skarpa men i retroperspektiv var figurerna ihåliga saknade tyngd och innehåll. 

  Med dessa högtalare får jag i mina öron en perfekt blend av egenskaper som gör att jag köper ljudet rakt av, som att det sker här och nu. Kombinationen av det helt oansträngda och brutalt dynamiska förloppet är grymt beroendeframkallande. 

  Näst på tur är att installera nya drivrör och sedermera effekttrör i mina monoblock för ingen vet riktigt hur många timmar de kan ha gått.


 5. Jag kör labeld; DG för sig, BIS, Philips, RCA osv. I varje sådan sektion har jag sen sorterat efter kompositör men i kronologisk ordning dvs tidig musik, barock, klassisk, Wienerklassisim, romantik osv. Men det är väl mer en avsikt än strikt utfört. Men de de olika kompositörerna ska iaf ligga i resp högar. Krångligt? Lite. Men för mig fungerar det eftersom jag vet vilken label en speciell skiva eller dirigent ligger på. Samt att varje label har lite house sound, så det är lättare för mig att hitta vad jag är sugen på både musikaliskt men även ljudmässigt, soundvise.


 6. Nu kanske det är dumt av mig att utgå från att du inte tänkt över akustiken som bov i dramat. Det går att få till det ganska snyggt, det behöver inte se ut som äggkartonger på ungdomsgården. Men om detta redan är gjort ber jag om ursäkt och hoppas jakten på ny cd ska resultera i väljud.ibland är själva jakten och bytena mellan olika apparater en del av hobbyn.


 7. Just now, Bolstad said:

  Nu har vi införskaffat ett par Dynavoice Definition 6 så att tanten och jag i lugn och ro kan fara runt och testa fram det som passar oss båda.
  Eftersom vi har lite olika smak så blir det till att kompromissa.
  Budgetten för dessa är upp till 25K och här kan ni mer än gärna fylla på med vad som skulle kunna passa för att provlyssnas.

   just-nu.jpeg

  Efter lite pyssel, fintrimmning och flyttande så blev det så här.
  Lite lätt i vinklade och 10cm ut från väggen, väldigt nära tyckte jag först men reflexporten är framåt så... 
  Tänkte även haft Xtz subben utanför golvaren men det blev inte bra. 
  Spackla hål är dagens syssla, då färgseende inte är som det skall så får tanten blanda till rätt färgton på spacklet.

  Dessa högtalare har nu hunnit med att spelas en hel del och jag måste säga att de är inte alls så dumma.

  Igår efter jobbet så satt jag i lugn och ro med en favorit i cd:n och gåshud blev resultatet så hur kommer det att bli när .........:105:

  agnes-obel.JPG

   

  Så där ja! Nu ser det ju ut som det ska. 


 8. Jag införskaffade två stora Maggies 3.7 för X antal år sedan, förutom att de lät underbart banade de väg för i princip vad som helst. När man haft så stora högtalare hemma ter sig allt annat diskret. Men min sambo sade bara, ”var de inte större än så? Det hade varit snyggt om de gick hela vägen upp till taket” suck, snacka om att ta ner en på jorden.


 9. Varför har vi så svårt att inse att det är högtalarna och rummet som tilllsammans utgör minst 95% av ”ljudet” kanske mer? Om man har ”kallt ljud” beror det med stooor sannolikhet på dessa två delar. Visst kommer olika förstärkare kunna driva en högtalare på olika sätt, så den gör skillnad. Och jag vet att källlan och mycket små faktorer som tex kablar och strömkablar gör små mikroförändringar som vi ändå upplever som dramatiska och avgörande. 

  Byta av tex CD kommer inte ge samma magnitud/krona som lite vingar från Svanå och ev någon snygg panel från Sofci eller Bullerbekämparen  (P-70) det finns fler vägar att gå, kanske mer grundliga sas.


 10. On 2019-07-18 at 14:27, Bolstad said:

  Tänkte att det kunde vara på sin plats att göra en mycket kort presentation av mig själv i denna lite lätt konstiga form som följer.

  Mitt namn är Thomas och för ett antal år sedan gick jag med på att vårt vardagsrum behövde bli mer vuxet och städat.
  Med andra ord så såldes Canton golvhögtalare och vägghängda saker införskaffades för att få ljud.

  Idag%20innan%20paketet%20kommit.jpg?raw=1

   

  Ursäkta, Varför är det så många som ”går med på” detta??? Hypnos? Underförstådda hot? Vi får inrätta en stödlinje så glada hifinördar inte blir utsatta för denna form av övergrepp i hemmet. Ett nej är ett nej.


 11. On 2018-06-08 at 20:15, calle_jr said:

  All bas under 100Hz är summerad till bashornet, som är delad där med ett 24dB filter.
  Verkningsgraden på bashornet är ca 108dB/W/m
   

  En panoramabild från sweetspot;

   

  DSC_3791-panorama.jpg

   

   

  Ha ha ha! Så underbart, galet, coolt! Inte alla som kan ha livekonsert hemma. Men detta måste ju vara så nära det går att komma.


 12. 11 minutes ago, AlfaGTV said:

  [Alt]+[PrtScr] -  Öppna Paint - [Ctrl]+[V] - Spara

  Bifoga sedan resultatet. Det blir så mycket lättare att se dina grafer då! :)

   

  Jag ska... sen nu ligger de i datorn som jag inte använder. 


 13. On 2019-07-14 at 18:36, Adhoc said:

  Om det är en IMUK-1 som är ansluten till datorn så kommer det upp ett meddelande från REW-programmet att den har detekterats samt en fråga om du har kalibreringsfiler att ladda in. -Ladda hem dom först om det inte redan är gjort.

  Nu har jag kalibrerat micken!

  tack Adhoc och Danne!

   

  F4580201-F831-4318-AD5F-11DC8EF0129B.jpeg


 14. 4 hours ago, Adhoc said:

  I REW har du en "kamera-knapp" uppe till vänster. Om du använder knappen, sparar bilden med lämpligt namn som .jpg så blir diagrammen mycket mer lättlästa när du lägger ut dom på forum. dB-skalan för frekvenskurvan brukar vanligen ställs till 50 dB mellan max och minvärde. Nu har frekvenskurvan max  satt till 180 dB och säger du att spelat med ca 160 dB i topparna :shocked: . -Något är alltså felinställt / kalibrerat :pc:, det finns noll möjlighet att du spelat med så starkt.

   

  Som god kund hos Akkelis kan du ju fråga om han har något demo-ex av UMIK-1 (mini-DSPs USB-mikrofon) till låns. Han har i alla fall tidigare sålt mini-DSPs produkter och REW-programmet känner direkt igen en UMIK-1. För varje mik finns kalibreringsfiler i 0 och 90 graders riktning som du kan ladda ned på nätet från mini-DSP. (Läs av serienumret på miken först). För mätning av hur rum+högtalare samspelar är 90 grader mot taket (eller 60-80 gr.) bäst. För mätning av själva högtalaren används 0-gradersfilen för miken pekandes rakt mot högtalaren / elementet. Det är busenkelt att göra mätningarna men tolkningen och bra inställning av skalor för diagrammen är mer av inlärning.

   

   

  Tror det är umik jag har..... ska fördjupa mig mer. Min dator är inköpt just för detta ändamål så det mesta forum och internetpillet gör jag på iPhone  eller iPad.... jag är lite bekväm av mig. 


 15. 1 hour ago, DrKlang said:

  Grattis till ditt nyförvärv! Det är högtalare som är fruktansvärt estetiska och vackra att ha i sitt hem.

   

  Jag var själv inne på Avantgard för några år sedan och lyssnade på flera uppställda exemplar hos Akkelius. Dels lyssnade jag med Avantgards egen elektronik, det föll mig inte riktigt på läppen. Dels med en rörförstärkare och det lät väldigt fint. Avantgard kan låta så där storskaligt som jag gillar och samtidigt med tillräckligt hög upplösning. Positionering verkar vara kritisk med Avantgard. Jag fick i alla fall den uppfattningen. Jag flyttade inte runt grejerna hos Akkelius, men de olika installationerna lät rätt olika. Tack för din redogörelse.

  Jo som alla högtalare är placering kritisk. Med AA är intrimningen på såväl lutning som vridning extremt avgörande. När man väl hittat den placeringen går det att förbättra 10-15% ytterligare med hjälp av de aktiva delarna i högtalaren.