Jump to content

Adagio

Branschmedlem
 • Content Count

  1 719
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

Posts posted by Adagio

 1. 16 hours ago, AlfaGTV said:

  Svart som synden! :) Men jag gillar verkligen bra dotmatrix displayer, det är en förlorad konst, att göra information tillgänglig på mer än 2m håll!

  Noterar att jag bara ser single ended sladdar och anslutningar. Utgår ifrån att den finns i balanserad version också?

  Nyfiken på hur du ser balanserade anslutningar och de sladdar dessa medför?

   

  God fortsättning!

  God fortsättning på dig med!

   

  Balanserade lösningar är ju intressanta eftersom de kan eliminera problem, men som någon skrev. Single end avslöjar problem och man har möjlighet att eliminera dom helt eller så mycket som möjligt. Med äkta balanserade lösningar kan han ha optimerade placeringar och kabeldragningar mm som maskeras av den balanserade konstruktionen. Huruvida det är bra eller inte låter jag vara osagt, problemet blir löst rent ljudmässigt.  En annan sak är väl att äkta balanserade konstruktioner blir dubbelt så dyra rent komponentmässigt, det är också extremt noga med komponentmatchning, vilket också fördyrar. Kan man köra XLR hela vägen är det extra intressant. Om man bryter kedjan kommer man ju ändå bara nyttja halva signalvägen.... 

  kommer väl när andan faller på att öppna locket också. Men nu blir det mest lyssning.

   

  Hur ska jag beskriva ljudet från denna... inte alls. Den låter helt enkelt inte. Som jag bedömer det är den helt transparent, neutral. Könlös och tråkig kanske någon skulle säga, i fel sammanhang kanske, den har det emot sig, att den avslöjar allt på ont och gott.. den tillför inget så den klang källan har får man till slutsteget. Det måste vara det optimala testförsteget!

  som musikförmedlare då? Återigen, det beror på resten av riggen. I mitt sammanhang är den den perfekta bryggan mellan mina Chord-källor och First watt F7.

  Chord-ljudet är också neutralt med en liten touch av värme, detta ljud når F7 oförvanskat och nu med hjälp av en buffert som dels fixar till impedansmatchningen, dels i mitt fall höjer signalen med 6db. ( valbar via fjärren i tre steg) F7 är silkeslen, spelar mycket på känsla och innerlighet, sen avslutas det med mina superkänsliga Avantgarde som har dynamik i överflöd.

  Avantgarderna saknar helt delningsfilter till mellanregistret, i diskanten sitter endast en kondensator paralellt med vad de kallar  CPC crossover. Detta är tett sätt att minimera kondensatorns fasvridning och öka hastigheten i transienter.

  F7 har ju bara som sagt två PPkopplade transistorer och några motstånd i signalvägen. Sammantaget med Hattor blir det extremt få komponenter och det i sin tur tillåter mig att komma ännu närmre källan... musiken! Det som är det viktigaste.

   

 2. 2 hours ago, AlfaGTV said:

  Svart som synden! :) Men jag gillar verkligen bra dotmatrix displayer, det är en förlorad konst, att göra information tillgänglig på mer än 2m håll!

  Noterar att jag bara ser single ended sladdar och anslutningar. Utgår ifrån att den finns i balanserad version också?

  Nyfiken på hur du ser balanserade anslutningar och de sladdar dessa medför?

   

  God fortsättning!

  Ja den finns i XLR. Men min F7 är oballad så jag ser inte något behov i min rigg.

 3. Fjärren är en solid rackare i massiv metall, med många bra funktioner. Volym, ingång, vala av passiv eller buffrad, val av gain på buffert 3/6/9db gain,

  dimmer i 4 steg eller helt släckt display. Mute .

  A5C12FB6-961A-4193-A255-9B99654963AF.jpeg

 4.  Har nu börjat utvärdera Hattor Mini  RCA AMGR edition. Ett passivt/buffrat försteg med ett hjärta av en superduperbra volymkontroll med 64 fasta steg och samma impedans oavsett volym.  Det fina är låg signalpåverkan och enl mig en underbar neutralitet. Den enklare versionen jag hade tidigare hade ingen buffert utan var rent passiv, detta medgav några eftergifter men pga av den i mina öron fantastiska tonen blev det ett inköp av denna. Denna underlättar i mina utvecklingsarbeten av kablar såklart. Jag kan testa olika längder och hur olika material/ skärmar beter sig med olika impedansen och gain. 
  En fin sak är att jag kan växla mellan helt passivt och gain i tre steg, 3/6/9db från lyssningspositionen. Den har dessutom dubbla utgångar för snabba byten och möjlighet att ha två slutsteg inkopplade för snabba byten. 

  Ljudmässigt är det samma upplevelse som med den helt passiva Khozmo. Vissa efterlyser kanske mer lyster eller effekter av olika slag. Vad man får nu är total svärta och neutralitet. Jag har dock rent subjektivt fastnat för 6db i gain då detta blir bra med att köra Huei i 60 eller 64db och att det passar Qutest nivåmässigt. Har inte labbat med om 2 eller 3V låter bäst än. Har i huvudsak koncentrerat mig på vinylen. 
  Har även ändrat om i racket, fick ner brum till absolut noll genom att flytta RIAAt till höger om Qutest. Då hamnar tonarmskabel och RIAA längst bort från strömkablar och och större trafon mm. 
  Med gain vinner jag tyngd och substans, föga oväntat, det gjorde jag även med min hotrod-B1. Här bibehålls dock tonalitet och skärpa. Min B1 hade kanske mer själ och känsla men här får själva musiken stå för den varan istället. Vem vet en vacker dag kanske jag får ett återfall och skaffar en rörbuffert.

 5. Jag har haft Dave hemma på besök och kan bara säga att det var det bästa digitala ljud jag hittils hört. Vad exakt var det som jag upplevde som så bra? Jo, för att använda en sliten klyscha, -det lät analogt, men på riktigt? Inte analogt som varmt eller mysigt som många verkar tro, nej mer som riktigt bra vinyl eller som rullbandspelare, utan defekter. Det lät bara självklart. 

  Har man råd så är det absolut något att satsa på, själv fick jag nöja mig med en tredjedels Dave..... Chord Qutest men är glad för den med, maken till väljud för pengarna har jag svårt att hitta iaf enl min smak och i min rigg. Men det var nog tack vare Dave som jag överhuvudtaget kom till skott så snabbt på Qutest. Hur kommer sig det då? Jo, när jag testade Qutest först tyckte jag att det var nästa självklara uppgradering, men tillbakagången till min MF var ingalunda smärtsam, bara att jag märkte att det snurrades mer vinyl än på länge. Efter Dave var det smärtsamt att lyssna på MF och det blev bara vinyl fram tills jag beställde en Qutest..... nu är det som vanligt lite blandat, jag njuter av båda formaten fullt ut.

 6. Kul, har ju lämnat rörträsket  för denna gång men tittar gärna på när andra kämpar fram i det. 

  Min erfarenhet ang dämpringar liknar Daniels, på NOS brukar det inte vara någon direkt fördel. Men det hörs skillnad, enklast är det om man sätter dämpringar på alla rör, lyssnar och sedan tar bort alla och jämför. Enl mig blir det första intrycket väldigt behagligt och trevligt, utan excesser. Men ganska snart blir det lite trött och tråkigt, jag saknar livfullheten från det jag är van vid. Till viss del även musikberoende, men överlag känns det befriande att ta bort dämparna.

 7. Eftersom jag haft åsikten att traditionella passiva filter låter roligare, mer naturligt osv men på senare år gång på gång hört utmärkta såväl aktiva som halvaktiva lösningar måste jag bidra med tankar.

  min favoritlösning måste ändå bli halvaktivt. Alla passiva komponenter färgar ljudet, oavsett om de är i passiva delningsfilter eller signalvägen, inte bara passiva föresten utan alla komponenter.

  Det är först när man hört vad som händer när man ”skalar” bort komponent efter komponent och har möjlighet att komma närmre och närmre källan som man kan förstå detta.

  Vad är då finessen med en halvaktiv vs helaktiv högtalare? Jo vi vill ju så klart känna att vi vill kunna välja vår förstärkare själva. Det är ju en av hifhobbyns glädjeämnen, att med illa dold stolthet matcha till ljudet precis sådär så det passar oss som individ. Det kan vara ett utslag av egot eller bara självförverkligande, man vill inte lämna över makten helt till någon annan.

  Den halvaktiva lösningen med parametrisk EQ är ett kraftfullt instrument för det är onekligen i basområdet de stora utmaningarna ligger rent akustiskt, samtidigt är detta område inte lika kritiskt eftersom vi är så vana vid stora kompromisser i form av varierande tonkurva. 

  Jag anser att man dessutom bör minimera användas av EQ till minsta möjliga, dvs attackera de stora problemen massivt och lämna de små därhän.

  Jag har ett antal olika inställningar på mina halvaktiva Avantgarde. En har jag jobbat minutiöst med, många aktiverade punkter, mäter snörrät vid en rewmätning. Detta låter initialt bra MEN rätt snart inser jag att det låter begränsat på något sätt, nästan konstigt, fasvridet men ändå inte. Det låter faktiskt bättre med någon av grundinställningarna/fabriksinställningarna trots avsaknad av korrigering i basen.

  Ytterligare en inställning är gjord av REW, dvs jag har låtit REW mäta och föreslå en kalibrering, även den låter konstigt i mina öron eller huvudet. Till en början är man nöjd men sen inser man brister som jag inte kan förklarar. 

  Den absolut bästa lösningen är att lokalisera de två största noderna och gå på dessa med full kraft, sedan exprimentera med q-värdet och så klart db. När man kommit till ett läge som mäter ok men låter bra. Med en, två eller MAX tre dämpningar av kurvan och aldrig snäva höjningar! Ev en väldigt bred puckel för att höja ett område över många/flera oktaver men även detta är vanskligt. 

  När man vaskat ner detta har man alltså minimal påverkan av parametrisk EQ men ändå lyckats bekämpa akustikens värsta fällor, detta brukar låta bra inte bara i basområdet utan att också såväl mellanregister som diskant kommer låta mer harmoniskt.

  Med ett kraftfullt verktyg är det lätt att göra för mycket, men i min teori om minsta möjliga påverkan ligger även detta verktyg. Det ska bara användas med försiktighet. Jag har några veckor haft möjlighet att höra vad ett verkligt bra passivt försteg, om man nu får säga så, kan innebära i frågan om färgning. Mina Avantgarde har inget filter till mellanregistret och endast en kondensator i serie med diskanten, dvs extremt få färgande komponenter och jag tror att ju färre komponenter som färgar desto känsligare blir iaf jag för detta, tänk råvaror till mat. Om man äter sashimi, med ren perfekt fisk så känner man dess fina nyanserade smaker och struktur, adderar man ack så lite soya, färgas upplevelsen. Om man sedan skulle lägga all fisken i en mixer och addera div kryddor och andra saker till en fisk-smoothie skulle mycket av det ursprungliga gå förlorat.........klart det skulle smaka något men inte so. Sashimi.

   

   

 8. Jag har numera en Chord Qutest, det ÄR skillnad mellan de olika filtren. Jag kör regelrätt med den vita, helt linjär och neutral, men ibland kan det vara mysigt att tona ner lite. Ett liteslitet och extremt fördomsfullt begrepp är ”rörljud”

  Inget kunde iofs vara mer felaktigt men för att beskriva ljudet med de olinjära eller varmare lägena tycker jag den gamla fördoms-benämningen ”rör-ljud” är passande i detta sammanhang.

  Jag har inga direkta exempel men det finns en del musik som tjänar på att få en något varmare ton. 

  Jag använder dock sällan de avrullade lägena i min rigg men kan tänka mig att vissa ”hetare” riggar kan behöva det.

 9. Inget är som väntans tider............................. 

  nyfikenheten har lett mig in på nya domäner. Min B1 buffert visade sig färga ljudet mer än jag trodde, ändå är det en av de mest transparenta lösningar jag hört. Jag såg att Arek ( Khozmo acoustic) i sin Hiend-serie eller snarare -brand, Hattor har såväl ett intressant rörbuffert-steg samt en buffert modul med NedClassD opamp..... så då testar vi väl en sådan där buffert då! 

  Kanske hinner tomten fram i tid......

 10. Ja hur är det nu när ”smekmånaden” i detta fall ca 1 vecka är över? Jodå visst känner jag behov av en buffert. 
  Den passiva lösningen medger en extrem transparens och ett lugn. Lugnet kommer nog delvis av en mindre Transientvillig rigg, såväl som minskad dist. Jag tror dock att jag kommer landa i att använda ett buffertsteg i kombo med denna fantastiskt fina volymkontroll, vilket var den ursprungliga planen. 

 11. On 2020-11-29 at 23:39, LPL said:

  Jag får inte ihop det med en "ladder attenuator" med 64 steg (-64 dB ... 0 dB / 1dB/step) med 23 motstånd. Har kikat på Khozmo’s sida och hur deras äldre volymkontroller Shunt, Ladder, Series ser ut. För 64 steg så skulle det behövas 128 motstånd. 

   

  image.png.b7b54d3af5607659e3adec1880a5ab48.png

   

  Min gissning är att det är SMD motstånd som shuntar till jord och/eller någon form av resistansmatris som styrs som en binär räknare.

   

  Denna såg intressant ut, balanserad med 3 ingångar och två utgångar (hur det nu påverkar impedansen om man använder bägge:smile:) och fjärrkontroll. Där verkar det vara "rätt" antal motstånd, dock av sämre kvalitet och omkopplaren ser rätt beige ut i standardutförande.

   

  image.png.ce736d22033a4031a491444ad049c63e.png

  Hmm den där är en shuntad, balanserad. Det sitter fasta Z-foil motstånd på kortet, vilka signalen alltid passerar igenom dessa bestämmer också den önskade impedansen, Takman motstånden shuntar ner mot jord. Detta ger en ojämn impedans men extremt kort signalväg och möjlighet att använda dessa fina motstånd utan att ruinera sig. Eftersom det är en balanserad kontroll behövs dubbelt av allt. 

 12. 12 minutes ago, LPL said:

  Går ju att se lite värden ovan på din bild, men det skulle vara rätt kul att veta hur det är ihopkopplat:smile: Oavsett verkar den nya volymkontrollen riktigt intressant, blir nästan lite sugen på att testa ett passivt försteg igen.

  Jag har messat Arek med frågan om hur den fungerar. Vi får nog svar imorgon.

 13. Jag ska fråga Arek? Men den där med motoriserad traditionell Ladder är bara 48steg. Jag frågade och Arek ansåg den nya med relä som överlägsen ljudmässigt. 
  Jagvet inte men med reläer går det ju att öppna vägen mellan fler motstånd samtidigt och därigenom sänka resistansen, tänker att det är så det går till .precis som att parallellkoppla två motstånd med samma värde och halvera motståndet, typ. Med en traditionell vridomkopplare kan man bara öppna en väg. Då krävs fler motstånd. Här blir det också extremt kort väg. 

 14. 6 minutes ago, LPL said:

  Går både att seriekoppla och parallellkoppla. Volymkontrollen är ju hela grejen med en passiv stärkare utan ingångs och utgångsbuffert. Var länge sedan jag mixtrade med det men Svalander har lite räkneexempel https://svalander.se/tips_fakta/hifi-tips/elektronik/volymkontroller/

  • Standard volymkontroll med seriekopplade motstånd
  • Svalander Special (endast två motstånd inkopplade samtidigt)
  • Konstantimpedans-attenuator

  Denna ska vara en exakt impedans oavsett volym. 

   

  10 minutes ago, LPL said:

  Går både att seriekoppla och parallellkoppla. Volymkontrollen är ju hela grejen med en passiv stärkare utan ingångs och utgångsbuffert. Var länge sedan jag mixtrade med det men Svalander har lite räkneexempel https://svalander.se/tips_fakta/hifi-tips/elektronik/volymkontroller/

  • Standard volymkontroll med seriekopplade motstånd
  • Svalander Special (endast två motstånd inkopplade samtidigt)
  • Konstantimpedans-attenuator

  https://khozmo.com/64_steps_relay_khozmo_attenuator.html

 15. Jag har nog missförstått denna nya konstruktion. Jag tror att reläerna skapar ett nätverk på något smart sätt så att man inte behöver hela 64 motstånd för att uppnå rätt värde. För så många motstånd är det ju inte i. 

 16. 20 minutes ago, calle_jr said:

  Är switchen också från Khozmo?

   

  Själva switchen är en silverpläterad Lorin men det massiva alubloclet som håller den är Khozmo. Jag frågade Arek om switchen och dess kvalitet eftersom jag läst att Lorin var sådär. Men Arek menade att han hade fullt förtroende för den och att han inte haft några issues med dessa. Så jag tänkte att ”varför ifrågasätta hans kunskap” inte värre än att det går att byta mot Seiden eller Elna om det skulle uppstå behov. 

 17. 1 hour ago, calle_jr said:

  Jättefin!

  Kan du inte öppna så att vi får se hur den är byggd?

  Vad är det för switch?

   

  Jo det kommer, vill ju inte ens koppla ur den. Bara lyssna på fler skivor. 
  har en bild från en annan användare lånad från nätet.

   

  6E727A0F-830B-4B3A-99B7-EDB1DFA2ABA1.png

×
×
 • Create New...