Jump to content

Bebop

Moderator
 • Posts

  12 554
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  197

Everything posted by Bebop

 1. Det blev mitt i prick… visst var det Marc Ribot jag tänkte på. Första gången jag hörde Marc Ribot var på Tom Waits ”Rain Dogs”. Marc har varit en viktig pusselbit i Tom Waits sound under många år. Han har också spelat på ett helt koppel med album från Wilson Picket till Madeleine Peyroux. Marc har vissa likheter med Ry Cooder över den musik han ger sig på inklusive kubansk musik men alltid med sin speciella touch med lite märkliga sound. En del väljer att kalla det oljud. Även Daniel Lanois visar släktskap med Marc Ribots musik. Ett par tips för den som vill höra Marc Ribots klanger. Dels nämnda ”Rain Dogs” från 1985. Hans senaste ”Hope” innehåller en hel palett med typiska Marc Ribot-klanger. Den har gått varm här idag på hög nivå. Jag tycker det är ett kanonalbum. Grattis @torbjorn
 2. Det är för polerade musiker ni nämner. Jag påminner om de avantagardiska inslagen i hans färgläggning med gitarren som han för övrigt trakterar som om han vore högerhänt. De avantgardistiska inslagen är dock inte av den typen som en del jazz förknippas med. Att sätta honom i bestämt fack är knepigt. Det handlar mycket om ”sound”.
 3. Jag söker en amerikansk musiker, nu levande som balanserar på lina kring avantgarde inom flera genrer. Han har varit mycket inflytelserik att få till spännande sound till lite egensinnade musiker. Och det handlar inte om snabba skallöpningar.
 4. Då är det ju dubbelt oseriöst. Ultraljud brukar man säga börjar kring 20 kHz utan övre gräns. Fladdermössen kör med över 100 kHz.
 5. Jag har ingen erfarenhet med ultraljud men på den typen av finmekanik skulle jag aldrig prova oavsett vem rådet kommer ifrån. Jag är försiktig även med vätskor. Jag håller mig till Ortofons råd med borsten. De bör ha hyfsad koll. På ett nålarmsrör är en ren diamant (naken) fastsatt i nålarmsröret med någon form av limcement. En del pickuper är den onaken, dvs bara själva spetsen är limmad på en hållare som i sin tur sitter fast i tonarmsröret. I andra änden sitter en magnet fastlimmad i tonarmsröret (MM-pickup) eller en liten spole med få lindningar (MC). Från den fasta spolen (i MM) eller den fast magneten (i MC) sitter sedan en förbindelse till kontaktstiften med en mycket tunn koppartråd. Att utsätta denna finmekanik för ultraljud känns allt för äventyrligt i min värld. Det behövs ju inte heller. Några pickuper klarar det kanske, andra inte eller kanske faller ihop efter några gånger. För mig känns det som ett oseriöst projekt.
 6. Klurigt… jag funderar och återkommer när lugnet lagt sig.
 7. Igår blev jag inspirerad, efter besök hos @calle_jr, att lyssna på Joan Armatrading. Han spelade följande album som inte fanns i min hylla. Hon gjorde många bra album på 70-talet. Den fanns att köpa på Qobuz i nymastrad 24/96 (för 106:- med Sublime-abonnemang, annars 212:-) Mycket bra album i denna genre (tycker jag).
 8. Blir lite snurrig på vilken du egentligen söker så jag lägger in Tomatito också (José Fernández Torres)
 9. Manitas de Plata var ju också en rese och superstjärna inom flamencon
 10. Frekvensmässigt verkar det vara ett skolboksexempel på näst intill perfekt.
 11. Pepe Romero eller någon av de andra brödraskaran i Los Romerus
 12. … och precis när Conrad trodde att han skulle bryta mållinjen passerade VTL honom på insidan och stal hela showen.
 13. Det var länge sedan jag lyssnade på detta albumet men nu har det dykt upp på Qobuz som 24/96 tillsammans med några andra klassiska ECM-album. Stämningsfullt album när det önskas. Albumet är inspelat digitalt, förmodligen 24/96. Man kan också köpa en del av dessa i dsd64 som är konverterade från 24/96.
 14. Jag har ändrat mig på den punkten, framför allt angående P2 som är där jag mest lyssnar på musik från radio. Jag har letat efter större antenner men har gett upp. Jag har fått tips om tyska företag som säljer men de flesta har lagt av. Sedan jag köpte Lumin U1 Mini kör jag radio från TuneIn som konverteras till 24/48. Det låter mycket bra och betydligt bättre än USB-överföring från en laptop, t ex. Dessutom slipper jag nyheter på samiska, finska och romani. SR (P2) skickar ut en signal som spänner från ca 40 till 14,000 via 192 bps med rimlig dynamik. Vid direktsändningar har de högre dynamik. Det är i princip brusfritt. Jag är helt nöjd och har övergett separata radiodelar.
 15. Mycket bra @conan. Precis så, fast snarare ”Här…man” som blir mer fonetiskt rätt för Herman, dvs storbandslegendaren Woody Herman som var den förste att anamma lite ny musik med t ex Chick Corea och Steely Dan men även moderna kompositörer som John Coltrane. Bröderna är ”The Four Brothers” som Woody Herman hade en jättehit med 1947 och som lanserade ungdomarna Stan Getz, Zoot Sims, Herbie Steward och Serge Chaloff. Det blev en hit även för Manhattan Transfer som textsatte och sjöng transkriperade solon. Framför allt Stan och Zoot är nog mer kända för de flesta men för ”riktiga” jazzdiggare välbekant med Woody Herman som var lite mer i tiden, precis som Maynard Fergusons storband, än t ex Duke och Basie som körde sitt traditionella race. https://youtu.be/XdKEAyxrPd8 Woody Hermans band var en plantskola för många jazzstjärnor. Utöver ovannämnda även Flip Philips, Al Cohn, Gene Ammons, Oscar Pettiford, Terry Gibbs, Shelly Manne och Joe Lovano. Hans olika bandårgångar kallade han ”Herd” typ ”First Herd”, ”Second Herd och ”Third Herd”. Därefter blev det ”Thundering Herd” osv. Ett avslutningsklipp där bandet tar sig an John Coltranes ”Giant Steps” med Frank Tiberi och en 25-årig Joe Lovano. Jeff Hamilton bakom trummorna har också fostrats i Woody Hermans Orchestra. https://youtu.be/uuEpMBOqqm4
 16. Ett par av "bröderna" jag nämnde innan hette Herbie och Serge. Ingen av dem lever. De två andra är ännu mer kända. Alla fyra spelade samma instrument.
 17. Ni har båda en poäng. Samtidigt skulle det kunna finnas ett mellanläge. Sjöbodarna som jag illustrerade förväntades kunna användas av köparna med bostäder några mil in i landet för att t ex åka ut till sin båt vid kusten, lägga ut nät på kvällen och sova över för att vittja dessa på morgonen. Eller åka dit en weekend och njuta av havsluften ett par dar och sedan hem igen. Det gjorde de också men vips var "vän av ordning" framme och anmälde dem. Nu används de mest för att förvara båtdynor, nät och fiskespön i. Felet som begicks var att man inte tog reda på vad som gällde. Att få till ändring i en detaljplan är inte lätt. Vår hamnförening har påpekat fel i detaljplanen sedan sjuttiotalet då en utfyllnad gjordes. På denna finns ett litet annex modell större sjöbod sedan den tiden. Vi har velat renovera denna till servicebyggnad för våra husbilsgäster men det får vi inte bygglov för eftersom halva byggnaden ligger i havet enligt detaljplanen. Däremot har vi ett OK för 14 husbilar trots att de enligt samma planritning de står i havet på 3 meters djup. Ingen skugga faller på tjänstemännen. De följer de regler och lagar som finns. Samtidigt borde det finnas någon instans de kan vända sig när det blir märkliga konsekvenser. Att göra en ny detaljplan blir för dyrt för kommjnen för den nytta som tillförs. Vi får då betala själva men det handlar om flera hundra tusen, vilket vi inte mäktar med. Resultat blir att inget händer och byggnader förfaller. Ingen vill renovera utan att kunna använda dem.
 18. Visst, men det är inte han jag söker. Det var en koppling till de andra två som kan leda rätt... "Flock" har blivit ett bekant begrepp under pandemin men det behöver ju inte bara kopplas till imunitet. Den här bandledaren var tidig med begreppet med olika tillägg på sitt språk.
 19. Om jag lägger till en av vår tids största pianister som nyligen gick bort då?
 20. Hans bröder är nog mer kända för de flesta.
 21. Då drar vi igång igen... Jag söker en legendar där följande bildrebus kan ge en fonetisk ingång. Om den känns knepig kan jag ju även nämna Walter och Donald men nu blev det kanske för lätt...
 22. Att göra det krångligt för sig har ingen automatisk koppling till kvalitet. Däremot finns en tydlig koppling till kostnad och pris. Det är väl utmärkt om det inte kostar skjortan att tillverka bra DAC-chios? Kring slutet av 1900-talet förfasade sig många över integrerade kretsar, att det var mycket bättre att bygga diskreta lösningar med transistorer. Det var t o m ett säljargument att speca hur många transistorer en förstärkare hade. Idag har nästan all elektronik ett antal chip i sig. Det gick samma diskussion om bilar och elektroniska tändsystem. Flera hävdade att de kan aldrig hävda sig mot mekaniska lösningar med tändspolar och fördelardosor. På senare år har det svurits galla över klass D. Manuella lödningar är bättre än robotlödningar osv. Det tycks alltid finnas en falang inom alla branscher som anser att allt var bättre förr och att gammal teknik är bättre än ny. Sådana exempel finns säkert också men knappast som en generell sanning. En DAC är ju inte bara ett dac-chip. Den innehåller också USB-kort, eventuellt galvanisk skiljelösning mellan USB och DSP. Även DSP’n som sådan, analogt utgångssteg och nätdel samt övriga komponenter. Att hänga upp sig enbart på DA-omvandlingen tror jag är att göra det lite för enkelt för sig.
 23. Äntligen! Återkommer under dagen.
×
×
 • Create New...