Jump to content

Bebop

Moderator
 • Posts

  14 021
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  248

Bebop last won the day on February 19

Bebop had the most liked content!

1 Follower

Profile Information

 • Location
  Sydsverige

Recent Profile Visitors

58 144 profile views
 1. Lyssningsposition och varianter på det typ favoritlyssningsposition eller bästa lyssningsposition. I svenskan föredrar vi att inte särskriva då det kan leda till olika betydelse, t ex brun hårig är inte samma sak som brunhårig. Men ibland krävs det som i bästa… I Sverige gillar vi däremot förkortningar. FLP eller BLP? Enbart lyssningsposition kan vara vilken plats som helst, så ett beskrivande adjektiv plus kanske ett adverb är ju det sätt vi beskriver ord om vi vill förklara det mer specifikt. Att vi inte särskriver så ofta gör att vi får längre ord än i många språk, men det är ju det språk vi förväntas kunna.
 2. Handlar nog mer om vilken speditör som avsändaren använder och var deras tjänster utförs och vilka avtal de har i sin tur med distributionsföretag.
 3. Köpte den idag som fil i 24/96. Kostar bara 90:- på Qobuz. Men jag kommer köpa den som fysisk CD också. Jag har alla hans andra så det känns OK att fullfölja linjen med fysiska album. Den är ju inspelad och mixad digitalt så varför gå en omväg via en analog master, tänker jag. Samtidigt förstår jag att vissa album vill man ha på vinyl oavsett om skälen är rationella eller enbart emotionella. Det kanske hamnar en vinyl även hos mig. Spelar den just nu men har bara kommit till spår 2. Lågmält och stämningsfullt lördagsmys så här långt med fokus på mittoktaverna i sann Bobo Stenson-anda.
 4. Det är viktigt att det finns tolerans och att vi kan vrida och belysa saker från olika perspektiv. Det jag försöker göra är att vinkla saker från lite andra perspektiv och med lite andra funderingar kring det som intresserar oss. Tolerans handlar inte bara om att acceptera ett synsätt rätt upp och ner. Det finns olika saker som bidrar till våra upplevelser oavsett om de är verkliga eller inbillade. Exempel på detta är teknisk specifikation, implementering och samverkan med övrig teknik och akustik, image på marknaden, tester i tidningar, på YouTube, forum o l, vänners och butikers rekommendationer, design, t o m pris, lojalitet mot tillverkare, allmänt tyckande, social påverkan typ gruppkänsla med mera. För mig är det inte så enkelt att bara lyssna och konstatera att det låter bättre eller annorlunda och sedan köpa det. Jag vill förstå lite mer kring varför, alternativa lösningar men också vad är det egentligen jag söker om det ens är något som har med ljud att göra eller något annat behov jag vill ha tillgodosett. Att ifrågasätta upplevelser är ju lite knepigt men det måste ju vara ok att fundera kring vad som påverkar de upplevelser vi har och får. Det gäller även min egna.
 5. Jo så kan det vara. Men först måste man väl konstatera om det finns mygg att jaga. Mitt intryck är att många lägger tid på att fixa saker som faktiskt funkar bra och det tror jag är starkt kopplat till ett intresse och en hobby för teknik, prylar och ständiga nyheter. Inget fel i det. Jag är delvis av samma skrot och korn men mindre idag än förr. Men det finns faktiskt en hel del som bara vill lyssna på sin musik och njuta av det de hör. En del kan också ställa frågan om man verkligen behöver alla dessa prylar och tweaks som många av oss lyfter fram här för att njuta av sin musik. Många gånger till tramsiga belopp (anser jag). Jag tycker det är sunt att ifrågasätta detta.
 6. Det har du helt rätt i. Om man blir allt för upptagen av teknik utan att fokusera på vad den skall användas till blir det lätt myggjagare av det hela. Hifi-nördar som ägnar sig åt det finns det gott om, även här på forumet. Tekniken blir en större njutning än musiken på motsvarande sätt som bilnördar njuter mer av bilen än resmålet.
 7. Absolut, men kopplingen var hur lätt det är att sjunga och samtidigt spela bas kontra t ex gitarr, inte vad som är bäst musik.
 8. Tyvärr får man inte ROT-avdrag för hyresrätter, vare sig hyresgästen eller fastighetsbolaget. De kan däremot göra avdrag på kostnaden som därmed minskar beskattningen på den del som dras av. Dessutom momsen. Samtidigt ökar värdet på bostaden, åtminstone för några hyresgäster. Det sänker i vart fall inte värdet. Här handlar ju det om en ganska vanlig hobby, att lyssna på musik, en betydande del av livskvaliteten, om elsäkerhet och som vare sig förfular eller försvårar för framtida hyresgäster. Det rimliga i detta fall är väl att om inte hyresvärden går med på hela kostnaden (oftast med argumentet ”tänk om alla…), att man i vart fall delar på kostnaden eller lägger på någon 10:a på hyran. En dag för en behörig elektriker lär väl ligga kring 6,000 (?) plus material som väl är den mindre posten posten sammanhanget
 9. Det är kanske där skillnaden ligger. Jag lyssnar knappt alls på s k populärmusik, rock eller pop. Stora basister för mig är Jaco Pastorius, Miroslav Vitous, Alphonso Johnson, Ron Carter, Ray Brown, Victor Bailey, Gary Peacock, Palle Danielsson, Larry Grenadier, Victor Woten och liknande. Alla kommer från jazzen men anlitas/anlitades även flitigt inom populärmusiken. Jag exemplifierar med den kanske ”värste” av alla; Jaco Pastorius. Även han sjöng ibland men då var det mer raka showmans blues med ”umpabumpabas” plus solo. https://youtu.be/JnpyCEUESEw
 10. Svaret känns ju betydligt mer tröstfullt och hoppingivade för den som drabbas av sådana funderingar och det är många…
 11. För den vanliga enfasen, skall då den bruna då kopplas som fas hela vägen och den blå som ”nolla”? Finns det en motsvarande färgstandard i förstärkare? Jag antar att det inte är så men vill gärna ha din mening. Förr brukade man säga att fasen i elektronik ligger på den kabeln som är dragen till glassäkring (eller motstånd som används som säkring).
 12. Det där är ju inget fixed värde som är bäst för allt. Nyare konserthus kan ställa efterklangstiden för att passa den musik som skall spelas. Det är skillnad på Mozart och Bach, mellan orkester och smågrupper osv. Följande artikel beskriver detta på ett överskådligt sätt med exempel på olika konserthus. https://www.rockfon.co.uk/about-us/blog/2022/top-5-concert-halls-for-the-best-classical-music-experience/
 13. Finns det också en standard på vilken av kabelfärgerna som skall gå till respektive fas?
 14. Jo, det finns några. Sting är en annan. Men särskilt framstående basister är de inte. Att spela bas och sjunga är ungefär som att sjunga en Dancing in the Dark och samtidigt spela Papa Was a Rolling Stone i helt olika takt och betoning. Det är betydligt enklare att sjunga och samtidigt spela ett instrument där man följer samma harmoniföljd och rytm.
 15. Ja och samtidigt kan de knappast begära att det blir som när de var med i gemenskapen. Elektronik är lite knöligare än många andra varor då de också skall få rätt nummer för ursprungsland och punktskatter (inte bara från UK). Det kräver en del av avsändaren att det är rätt deklarerat. Om inte går paketen vidare för bedömning eller i vart fall riskerar de det.
×
×
 • Create New...