Bebop

Moderator
 • Content Count

  10 442
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  113

Bebop last won the day on March 11

Bebop had the most liked content!

About Bebop

 • Birthday 1952-05-04

Profile Information

 • Location
  Sydsverige

Recent Profile Visitors

52 180 profile views
 1. Bebop

  Det ständiga sökandet

  En liten off topic... Det är något märkligt med dina senaste bilder, @CMB De tar 4-5 minuter att ladda upp i min mobil. Andra bilder kommer "direkt". Storleken är ok. Ibland blir de bara "flaggor". Någon som har någon teori eller upp lever samma?
 2. Album nummer 14 av Mobile Fidelity's Miles Davis-utgivning har just släppts. Det är dessutom en av hans bästa (tycker jag) med kvintetten (Miles,tp - Wayne Shorter,ts - Herbie Hancock,p - Ron Carter,b och Tony Williams,tr). Albumet heter Miles Smiles och gavs ut första gången 1967 på Columbia/CBS. Den är utgiven i 4,000 ex, jag fick nummer 850. Den enda nackdelen är att det är en 45-varvare (dubbel) vilket jag inte gillar. Jag tappar "spela ett album-känslan". Nu gör det inte så mycket då jag har den i flera utgåvor så denna blir nog mest en hyllvärmare, men rolig att ha för att tillgodose min fåfänga.
 3. Bebop

  P-Pans Musikhörna

  Jag tolkar dina funderingar som en tvekan kring vilken sidoförflyttningar du eventuellt skall göra snarare än om bättre eller sämre. Det känner jag igen från min egen "hifi-karriär". Ett tips är att hitta andra infallavinklar typ alternativinvesteringar och då blanda in andra områden. Ungefär som att välja mellan Gibson och Fender. De flesta musiker stannar vid en tillverkare och fokusera istället hur man får ut det bästa ur det val man gjort. Någonstans handlar det väl om att öka känslan av en upplevelse. Om man vill öka livets totala upplevelse sitter den i valet mellan dessa två högtalare. Eller sitter den i ett utökat resande, i konst, ny bil, mer musik, bättre viner, mer frekventa konsertupplevelser, mer läsande, designade möbler osv. Livet erbjuder många infallsvinklar till ökat välbefinnande än skillnader mellan ett par högtalare i översta skiktet. Jag inbillar mig att du kan leva lika lycklig med vilken som. Frågan är kanske hur du skall få ut det bästa av de du har. Samtidigt förstår jag dig. Jag har brottats med exakt samma problematik. Idag är jag glad att jag lyckats släppa den nojan och istället fokusera på det jag har och framför allt prioritera mer musik.
 4. Bebop

  byZan - Nytt i stugan #7

  En del behöver en knuff. Kundservice är inte en exakt vetenskap, dessvärre. Det är lite si och så med den hos allt för många.
 5. Bebop

  Skivmässa med Rock- & Punktema i Karlshamn

  until
 6. Bebop

  Den moderna jazzens utveckling

  Jättekul med sådana här trådar. Här spelas nu Jan Johansson med Stan Getz eller tvärtom. När det gäller vinyl så har jag de "standardalbumen" som du räknade upp. Skall bli intressant att läsa vad du kommer fram till med de övriga. Jag hittade ett album till med Jan Johansson och Stan Getz i hyllan. Den köpte jag 1991. Såvitt jag vet finns det inte på någon vinyl. Musiken är mycket bra. Ljudet är så där charmigt live à la 1959. Inspelad i Köpenhamn med Jan Johansson på ca hälften av numren.
 7. Bebop

  Den moderna jazzens utveckling

  Glöm inte bort Nalen - kallades ibland för Swedish Harlem av amerikanerna. Jag vill minnas att det finns ett album också med den titeln. Japanarna ovan finns även på vinyl.
 8. Bebop

  Den moderna jazzens utveckling

  Här kan du pricka av dina inköp och inspireras till fler... https://www.discogs.com/artist/277539-Jan-Johansson?page=1 Han spelade rätt mycket med Stan Getz under 50-talet och bodde under långa stunder här. (Han gifte sig med svenskan Monica Silfverskiöld). Det finns en del utgåvor på Verve från denna tid (även med Bengt Hallberg) som jag tycker är kul att ha i hyllan. De är också bra. Jag har köpt mina från Japan.
 9. Bebop

  Hört hos Akkelis!

  Aesthetix har väl också någon rörhäck med rätt bra ork.
 10. Bebop

  P-Pans Musikhörna

  Du får ha med lite Schubert. Här ett par fantastiska inspelningar. Jag har flera tolkningar av hans stora piano sonat i B-dur (hans sista) och den som sticker ut mest för mig är Mitsuko Uchidas. Det är en mästerlig tolkning och inspelningen är makalöst bra och med en dynamik som visar hur bra CD-mediet kan vara när det hanteras på rätt sätt. Piano när det är som bäst. Khatia Buniatishvili har precis släppt sin version. Bra ljud men alldeles för sävligt framfört, tycker jag. Stråkkvartetter är också avslöjande för vad ett system kan prestera från det mjukaste innersta ljuden av stråken mot strängarna till dynamuska krevader. Kräver både bra anläggning och bra inspelningar. Denna utgåvan är rätt så ny och har fått mycket fina omdömen i alla aspekter. ... och vill du ha 100 % mer instrument så har Schubert skrivit även för oktett. Denna rekommenderas varmt. Jag spelade denna för några "guldöron" förra sommaren som har svårt för klassisk musik. Den ena utbrast "fan va bra, jag tycker kanske om klassisk musik trots allt".
 11. Bebop

  Figges ljudlåda

  Nästan rätt... man måste krypa och höra var det låter mest definierad bas, en mix av nivå och fasthet. Jag gjorde så och det fungerar utmärkt. Läs här. Finns även en videolänk Här en bild från mina egna övningar sommaren 2014.
 12. Bebop

  Hört hos Akkelis!

  Det kan jag förstå. Kollade upp en test det gjort i en fransk tidning som skrev D’une impédance nominale de 4 Ω et d’un minima de 2,8 Ω entre 175 Hz et 400 Hz. Dvs dels har de en nominell impedans på 4 ohm och går ner till 2,8 ohm mellan 175 och 400 Hz. Det är en tuff utmaning för alla rörförstärkare, t o m VTL och Audio Research men jag vet att de klarar det galant. Jag tror även större rörsteg från Jadis och McIntosh klarar det. Vi pratar om rörförstärkare som kan ge mellan 200 - 500 med mycket kraftfulla transtormatorer.
 13. Bebop

  Musikhörna och experimentverkstad

  Fysik gifter sig kanske bra med musik. Queens gitarrist Brian May är också fysiker och har doktorerat i Doppler-fenomen i zodiakljus. Han är också sedan flera år universitetskansler och hans engagemang med Queen tycks mer vara en hobbyverksamhet. Jan Allan har också disputerat; i partikelfysik. (På tal om off topic...)
 14. Bebop

  Musikhörna och experimentverkstad

  Ett tips är att försöka få tag på denna bok. (Jag har den inte själv men den sägs vara den bästa analysen av både Jan Johansson och hans musik).
 15. Det håller jag inte riktigt med om. När man pratar om lätt- eller svårdrivna högtalare måste man också ta hänsyn till impedansförloppet och fasväxlingarna och där är normalt Wilson inte så "snälla". Sascha t ex går ända ner till ca 2 ohm vid 80-90 Hz (ett område som kräver relativt mycket effekt) och under 3 ohm från ca 50 Hz till 120 Hz. Det kräver en hel del av förstärkaren. Sabrina går ner till 2,5 ohm. Det handlar heller inte enbart om ljudvolym utan även om kvalitet i ljudet och att förstärkaren tar ett fast grepp om högtalarna. Om man jämför t ex med mina egna högtalare så har de lägre tjänslighet men betydligt "snällare" last som inte går under 3,7 ohm och ligger under 4 ohm inom ett mindre område vilket är mindre krävande för en förstärkare men ändå en helt enkel. Men det krävs naturligtvis inte 1,200 watt men det är ju heller inget som skadar högtala Det är ännu känsligare med låga impedansförlopp med rörförstärkare då distorsionen från dessa ökar med allt för låga impedansförlopp. Kraven på kvalitetsförstärkare för rörförstärkare ökar men sådan finns dessbättre från bl a Audio Research, VTL och Jadis som klarar uppgiften utmärkt.